Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer Russische journalisten vermoord

  •  
02-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
ANP-58653306

© 2018-07-31 20:45:23 MOSCOW, RUSSIA - JULY 31, 2018: Flowers brought to the Central House of Journalists in memory of three Russian journalists killed in the Central African Republic (CAR), jo

Het helpt niet. Zelfs nadat Russische journalisten zichzelf zijn gaan bewapenen , zijn ze niet veilig. Eerder deze week werd bekend dat de oorlogsverslaggever Orkhan Djemal (51), documentairemaker Alexander Rastorgoejev (47) en cameraman Kirill Radsjenko (33) zijn vermoord door een nog onbekende groep mannen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Ze waren daar om onderzoek te doen naar de Wagner, een paramilitaire groep die onder leiding staat van Yevgeny Prigozhin, een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Het verblijf van de journalisten werd betaald door Mikhaïl Khodorkovski, een rijke zakenman die in ongenade viel bij Poetin.
Van Wagner is bekend dat ze meevochten aan de zijde van Assad in de Syrische burgeroorlog. Tientallen huurlingen van het privéleger kwamen om bij gevechten met Amerikaanse troepen in Koerdisch gebied. Ook in Oost-Oekraïne waren huurlingen onder de vlag van Wagner actief. Hoewel ze het ontkennen, hebben zowel dus Prigozhin als luitenant kolonel Dmitry Utkin van Wagner banden met het Kremlin.
Vooralsnog is de groep mannen die de drie journalisten vermoordde nog niet opgepakt. De enige overlevende, de chauffeur van het voertuig waar de drie in zaten, gedroeg zich enkele dagen daarvoor wat verdacht. Hij had hen gevraagd steekpenningen te betalen voor de lokale politie.
De enige getuige van de moorden is de chauffeur van de journalisten. Enkele dagen voordien hadden de journalisten nog hun bezorgdheid geuit over de betrouwbaarheid van de chauffeur, nadat hen werd gevraagd steekpenningen te betalen aan de plaatselijke politie. Ze verdachten de chauffeur ervan samen te spannen met de agenten.
Met de dood van de drie is de al eindeloze lijst vermoorde Russische journalisten weer een stukje langer geworden. Vorig jaar werden wereldwijd 65 journalisten vermoord. Het jaar daarvoor lag dit cijfer nog op 79, blijkt uit een rapport van Reporters without Borders. Hoewel het aantal moorden dus gezakt is, betekent dit niet veel voor algemene veiligheid van journalisten. ‘De situatie is niet veel veranderd’ zegt een woordvoerder tegen Al Jazeera.
Bronnen: CNN, Al Jazeera
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.