Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer grote racistische aanslag VS: zeker 20 doden

  •  
04-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
TEXAS-SHOOTING/

© 2019-08-04 02:59:33 A woman reacts after a mass shooting at a Walmart in El Paso, Texas, U.S. August 3, 2019. REUTERS/Jose Luis Gonzalez TPX IMAGES OF THE DAY

Bij een schietpartij in El Paso in Texas zijn ten minste 20 doden en 26 gewonden gevallen. Kort voor de 21-jarige Patrick Crusius het vuur opende in een drukke WalMart, plaatste iemand met dezelfde naam een racistisch manifest op het forum 8Chan, waarin hij waarschuwde voor een ‘invasie van Hispanics in Texas’. Crusius reisde voor zijn aanslag vanuit zijn woonplaats Allen, in de buurt van Dallas, naar de grensplaats El Paso. In El Paso wonen veel Hispanics.
Ook werd in de tekst op 8Chan een aanslag aangekondigd. Het wapen dat de Crusius bij zijn schietpartij gebruikte, stemt overeen met het wapen waarvan in het manifest gewag wordt gemaakt. Hoewel de autoriteiten nog een slag om de arm houden, staat daarmee zo goed als vast dat Crusius ook de opsteller van het racistische pamflet is.
Crusius prijst in het manifest met de titel ‘The Inconvenient Truth’ onder meer de aanslagpleger die in maart 51 mensen doodschoot in twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Ook hangt Crusius de complottheorie aan dat de elite probeert om de witte bevolkingen van Europa en Noord-Amerika te ‘vervangen’ door mensen uit Afrika en het Midden-Oosten. “Hispanics zullen het bestuur overnemen in mijn geliefde Texas”, aldus Crusius.
292 mass shootings dit jaar De aanslag in El Paso was de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten sinds november 2017. Destijds schoot de 26-jarige Devin Patrick Kelley 26 mensen dood in een kerk in Sutherland Springs, Texas. Er zijn dit jaar 292 schietpartijen geweest in de VS waarbij vier mensen of meer zijn geraakt. Na de schietpartij in El Paso werden er ook nog negen mensen vermoord in Dayton, Ohio.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.