Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weer een prominent slachtoffer van depressie

  •  
05-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
Wim Brands

© cc-foto: Vera de Kok, Wikimedia

Een depressie kan zich op ieder moment in het leven van iedereen voordoen
Het went nooit, dat mensen die je alleen maar kent als krachtig en succesvol, ook ineens uit het leven kunnen stappen. Na andere bekende schrijvers als Rogi Wieg en Joost Zwagerman kwam gisteravond het nieuws van het tragische overlijden van Wim Brands, dichter en presentator van radio- en televisieprogramma´s over boeken voor de VPRO.
Brands werd 57 jaar, en wat opviel, ook in de reacties op zijn overlijden, was het bericht dat hij nog niet heel lang bekend was met een depressie. Kan dat, vroegen mensen in mijn omgeving, dat je pas op latere leeftijd depressief wordt, en dat je dan ook al na betrekkelijk korte tijd zelfmoord pleegt? Het antwoord is jammer genoeg bevestigend, twee keer. Een depressie kan zich op ieder moment in het leven van iedereen voordoen. Net zoals niemand immuun is voor kanker, is er geen garantie dat je nooit een depressie zult krijgen.
Met het ouder worden neemt het risico op een eerste depressie statistisch gezien wel af, maar het wordt nooit nul. En succes en kapitaal zijn ook geen garantie dat het je bespaard blijft. Ook over het beloop valt niets te voorspellen: er zijn mensen die decennia achtereen lijden aan een depressie, en nooit overwegen hun leven voortijdig te beëindigen, maar er zijn ook mensen die binnen een paar dagen een onomkeerbare beslissing nemen. Niet zelden hebben ze dan ook psychotische overtuigingen.
Het enige kleine lichtpuntje bij de suïcide van bekende mensen is de aandacht die depressie er door krijgt. Het biedt de kans om de kennis rond deze gruwelijke ziekte te vergroten, iets dat nog altijd dringend gewenst is. En door mensen aan te moedigen hun sombere gevoelens te delen met mensen in hun omgeving is er wellicht ook af en toe iemand te weerhouden van een onnodig sterven ‘door eigen hand’, zoals Joost Zwagerman zijn boek over dit onderwerp noemde.
Als je weet hoe ernstig depressies kunnen zijn, en ook hoe belangrijk het is dat we het er over hebben, doe het dan ook! En spreek mensen in je omgeving aan, waarvan je vermoedt dat ze in stilte lijden.
Helaas brengt de publiciteit rond de zelfmoord van een bekend iemand anderen er soms toe om hetzelfde te besluiten. Er is een zogenaamd besmettingsrisico, en daar moeten we ons allemaal van bewust zijn. Weet je je geen raad, en is er sprake van een acute crisis? Bel 0900-0113 of ga naar 113online , waar 7×24 uur de telefoon wordt opgenomen. Zelfmoord moeten we proberen te voorkomen, met man en macht.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.