Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Weer een dag vol aanvallen in de Gazastrook

  •  
20-11-2012
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Eén van de moeilijkste dingen om te zien is het verdriet en de angst van de kinderen
19 november was weer een nieuwe dag, waarin weer veel gebeurd is en waarin ik weer veel gezien heb.
Ik werk bij het Palestinian Centre for Human Rights. Gisteren hoorden we van een college dat haar appartementsgebouw, waar ze in woont met haar familie, beschoten is door raketten. We hadden het bombardement ook gehoord. De woningen zijn helemaal verwoest, gelukkig bleef onze collega en haar familie ongedeerd.
Onze eigen woning, die dicht bij de vissershaven ligt, begint ook tekenen van verwoesting te vertonen. De vissershaven is tot nu toe 4 keer gebombardeerd. Dit heeft als resultaat dat alle omliggende gebouwen hier ook last van ondervinden. In het gebouw waar onze woning zich bevindt, liggen enkel ramen eruit en de kozijnen zijn verwrongen.
Vandaag ben ik er met mijn collega’s op uit gegaan om de voortdurende schendingen van internationaal recht te documenteren en slachtoffers en getuigen te interviewen.  We zijn eerst naar Jabaliya, in het noorden van de Gazastrook, gegaan. Ons doel was een familie te bezoeken waarvan de vader en een zoon van 8 gisteravond omgekomen zijn. Zij wonen ten westen van Jabaliya
Jalal Mohammed Saleh Nasser, 42 jaar oud, ging om 10 uur het dak op, samen met zijn zoon van 8 jaar, Hussein, omdat er iets mis was met de leidingen van de watertank, die op het dak staat. Er moest iets gerepareerd worden. Terwijl zij bezig waren om de leiding te repareren, werd er vanuit een drone een raket op ze afgeschoten. Jalal en Hussein waren op slag dood. De raket is daarna door het dak het huis binnengedrongen, gelukkig in een deel van het huis waar niemand aanwezig was. Het huis is zwaar beschadigd.
De vrouw van Jalal en moeder van zijn zoon Hussein troffen we vandaag samen met andere vrouwen in rouw. Ik probeerde met haar te praten, maar er kwam amper een woord uit. De mensen zijn helemaal verslagen en kunnen ook nauwelijks uitleggen wat er gebeurd is.
Het huis van deze familie ligt een paar minuten rijden van de hoofdweg. Mijn collega’s en ik reden naar de familie toe. Toen we daar aankwamen gingen we eerst met hen het dak op, naar daar waar het gebeurd was. Op het moment dat we op het dak stonden, zagen en hoorden we dat er ergens dichtbij een raket neerkwam.
Nadat we met de familie gesproken hadden, reden we weer via de zelfde weg terug, en toen kwamen we erachter dat de raket ingeslagen was op de weg via waar wij naar het huis gereden waren, 3 minuten voor de inslag… De raket had een auto geraakt, die we nu ook zagen. De auto was een brandende hoop schroot. Een andere auto, die dichtbij reed, is ook geraakt en zwaar beschadigd. Er reed net een ambulance weg. In de aanval vielen één dode en vier gewonden.
Een ander voorbeeld van de misdaden die op dit moment gepleegd worden, is de gerichte aanval op vader en zoon Hamada. Suhail Ashour Mohammed Hamada, een 42 jarige man, is van beroep water rondbrenger. Omdat 95% van het water in de Gazastrook ondrinkbaar is en vele inwoners geen waterleidingen hebben, brengt hij gezuiverd water rond in grote watertanks. Hij deed dat gisteren met zijn 10-jarige zoon Ashur, die bij hem in de tankauto zat. Hij passeerde een aantal huizen toen de tankwagen vanuit de lucht werd aangevallen. Vader en zoon Hamada kwamen hierbij om.
Ons volgende bezoek was aan de familie Abu Foul, die ons het volgende verhaal vertelden. Zij wonen met 6 gezinnen van de familie in een appartementencomplex in Beit Lahiya. In de nacht van de 17de op de 18de november kregen zij om 2 uur ’s ochtends een telefoontje. Dit telefoontje waarschuwde hen dat ze het huis zo snel mogelijk moesten verlaten, want het zou gebombardeerd worden. De Abu Foul familie hebben het hele gebouw onmiddellijk ontruimd, 10 minuten later viel er een grote bom op het gebouw. Dit gebouw is helemaal weggevaagd, en de 7 omliggende huizen zijn zwaar beschadigd. Hierbij zijn 17 mensen gewond geraakt, waaronder 5 kinderen. De Abu Foul familie is in één klap alles kwijt geraakt.
Ik heb eerder al geschreven dat de 2 mediatorens in Gaza stad doelwit waren van enkele raketten, waarbij 10  journalisten gewond zijn geraakt. De dag erna stuurde het Israëlische leger een email naar buitenlandse journalisten met de waarschuwing dat ze 1 van de 2 torens onmiddellijk moesten ontruimen. Hun Palestijnse collega’s in hetzelfde gebouw kregen niet zo’n bericht. Vanmiddag werd 1 van de 2, de Shuruq toren, wederom doelwit van een luchtaanval. Daarbij vielen 2 doden en 5 gewonden.
En dan is er het verschrikkelijke verhaal van de Al Dalou familie. Tien leden van de familie Al Dalou kwamen gisteren om toen hun huis werd aangevallen. Een moeder en haar 4 kinderen, een grootmoeder en 2 tantes, kwamen om toen hun huis doelwit werd van een raketbeschieting. Ook 2 buren kwamen om. De vader van de familie was in een winkel met één van zijn zoontjes. Toen hij thuis kwam vond hij zijn familie terug onder de puinhopen.
Mijn algemene indrukken na weer een dag in de Gazastrook zijn de volgende:
De raketaanvallen vanuit F16’s, drones en oorlogsschepen worden steeds meer doelgericht uitgevoerd op en rondom woonhuizen. Burgers worden ook gericht met raketten bestookt wanneer ze in hun auto rondrijden.  Gewone mensen zijn het doelwit van precisie bombardementen.
Het dagelijkse leven is voor de meeste mensen onhoudbaar, men kan niet slapen vanwege de constante bombardementen vanuit de lucht en zee. Daarbij komt dat vanaf het begin van deze militaire operatie je constant, 24 uur per dag, het indringende gebrom hoort van de drones die boven Gaza rondvliegen. En het is niet alleen het geluid van deze drones, maar ook de wetenschap dat ze ieder moment iets op je af kunnen schieten, dat mensen erg bang maakt. De gewone man/vrouw in de Gazastrook weet uit ervaring dat het niet uitmaakt waar je bent, wie je bent, hoe oud je bent; je kan altijd doelwit worden van weer een nieuwe raketaanval.
Ik doe mijn boodschappen in een winkeltje dichtbij mijn huis. Vaak wanneer ik daar kom zijn er 2 meisjes,  nichtjes van de eigenaar, die daar altijd kattekwaad aan het uithalen zijn, giechelen, ondeugend doen, zoals meisjes van ongeveer 4 jaar dat kunnen. Ik kom ze nu tegen en ze zien er verschrikkelijk uit. Ze zien grijs, ze zijn stil, giechelen niet meer, maken geen grapjes meer, de 2 kinderen zijn helemaal veranderd, er is niet veel over van de 2 ondeugende meiden.
Eén van de moeilijkste dingen om te zien is het verdriet en de angst van deze kinderen, zij zouden dit niet moeten meemaken. Ook het verdriet en de angst in de gezichten en stemmen van de volwassenen, of de tranen van die stoere kerels die wel wat gewend zijn, maar bij het zien van al deze doden en gewonden en de ellende van de families die alles kwijt zijn geraakt, de emoties niet de baas zijn.
Tot slot wil ik hier nog wat cijfers aan toevoegen van de laatste 24 uur: 104 mensen gedood 866 mensen gewond 1643 raketaanvallen door de hele Gazastrook 822 gebouwen, waaronder woonhuizen, scholen, moskeeen, etc. vernietigd.

Meer over:

opinie, wereld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2012 - 9:49

'Ze nemen iedereen te grazen hier' http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3350800/2012/11/20/Ze-nemen-iedereen-te-grazen-hier.dhtml

JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2012 - 9:49

https://www.google.com/fusiontables/DataSource?docid=1KlX4PFF81wlx_TJ4zGudN_NoV_gq_GwrxuVau_M

jelius
jelius20 nov. 2012 - 9:49

Het was interessant Leon de Winter aan te horen, gisteravond bij Pouw en Witteman: 'dit conflict kan nog tientallen jaren doorgaan, tot één van beide partijen het opgeeft'. Misschien is er dan toch een lange termijn Israelische strategie. De Winter gaat er vermoedelijk vanuit dat de Palestijnen het onderspit zullen delven, wie ziet hoe de bordjes verhangen worden in de wereld, houdt een andere uitkomst voor mogelijk.

RonVa
RonVa20 nov. 2012 - 9:49

Waarom moet iemand die net een zoon en man verloren heeft meteen opgezocht worden voor de statistieken en het documenteren? Ik zie niet anders dan dode kinderen die door de straten gesleept worden voor de foto, en begrafenissen vol fotografen die de weduwe het liefst helemaal kapot zien gaan voor die extra droevige foto. Is het niet iets netter om met wat meer gepaste afstand te houden? Ook al levert dat misschien minder propaganda materiaal op, gaat het uiteindelijk niet om het welzijn en de gevoelens van de bevolking?

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

Hadden ze maar niet moeten beginnen met raketten op Israel te schieten. Wie kaatst kan de bal verwachten.

2 Reacties
tijsraman
tijsraman20 nov. 2012 - 9:49

O nee, het was al tijden rustig totdat Israël plotseling een moordaanslag uitvoerde op een Hamas-commandant. Arresteren en berechten is er tegenwoordig niet meer bij. Daarna kwamen de raketaanvallen als reactie. Geloof de Likud-propaganda niet argeloos.

RvDugt
RvDugt20 nov. 2012 - 9:49

Te walgelijk voor woorden om reacties te lezen van mensen als blits kikker (die helemaal niet zo blits is want hij vind kinderen vermoorden heel prima) Of een Jim Peeters die schijnbaar kleine kinderen rechtmatige doelen vind. Of een Truus Beek, die vergeet dat Hamas dankzij Israel aan de macht kan blijven, vergeet dat de almachtige wapen industrie en koloniserende Joden er alle belang bij hebben dat de huidige status gehandhaafd blijft om daarmee hun verschrikkelijke acties te legitimeren en geld te verdienen. En dus geen haar beter zijn dan de hamas. Walgelijke lieden, sorry geen lieden maar beesten. Israel zorgt voor concentratiekamp (gaza) met als kampoudste Hamas. Waar doet me dat aan denken.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

een nog eenzijdiger verhaal dan gisteren. Het Israëlische leger schiet echt geen raketten af op doelen die voor hun niet interessant zijn dus kan mevrouw aub es vertellen over waarom ze deze doelen beschieten?

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra20 nov. 2012 - 9:49

== een nog eenzijdiger verhaal dan gisteren. Het Israëlische leger schiet echt geen raketten af op doelen die voor hun niet interessant zijn dus kan mevrouw aub es vertellen over waarom ze deze doelen beschieten? == Dus degene die beschoten wordt moet aan jou een reden geven waarom ze beschoten wordt? Ze geeft een ooggetuigeverslag. Ze schrijft wat ze meemaakt: drones, raketten, doden, gewonden. En jij zit achter je PC op haar af te geven.

dino_radja
dino_radja20 nov. 2012 - 9:49

Omdat het terroristen zijn die de palestijnen willen uitroeien, zodat ze het etnisch gezuiverde gebied kunnen innemen, zoals al eerder gebeurd is met andere delen van wat nu israel genoemd wordt.

tijsraman
tijsraman20 nov. 2012 - 9:49

Je bent te goedgelovig.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 nov. 2012 - 9:49

Oorlogsmisdaden. Netenyahu zou in Den Haag moeten voorkomen. Maar er wordt uiteraard met twee maten gemeten, en dat al heel lang. Ongeveer 2 tot 3 jaar geleden kwamen er 1.400 burgers in Gaza om. Mannen, vrouwen, kinderen, gebombardeerd, bewerkt met napalm (witte fosfor), levend vebrand. Het is om te janken.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen20 nov. 2012 - 9:49

En wat is uw opinie over Hamas? U weet wel: die terroristische organisatie die in haar handvest heeft staan dat Israel joden vernietigd moet worden; dat joden minderwaardig zijn en dat alle geweld gerechtvaardigd is om deze doelstellingen te bereiken. Geweld dat Hamas niet schuwt gezien de voordurende beschietingen op Israel.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

"Eén van de moeilijkste dingen om te zien is het verdriet en de angst van de kinderen" Volgens mij maakt het niets uit hoe vaak je om onze ster bent geweest om panische angst en verdriet te ervaren wanneer de bommen en granaten om je oren vliegen. Hoe komt het eigenlijk dat de fabrikanten nooit worden aangepakt?

1 Reactie
Superwillie
Superwillie20 nov. 2012 - 9:49

Ze zijn de fabrikant meer en meer aan het aanpakken. Dit onder meer door verscherpte export controle en de blokkade van gaza. Helaas is dit niet 100% waterdicht en hebben toch duizenden iraanse raketten gaza weten te bereiken.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

Hangst kan direct uit de ogen indien Hama stopt met de al weken durende intensieve raketaanvallen!! Burgers hebben dit mede te danken aan hun "leiders" die doeloos raketten afvuren of dit willens en wetens gedogen

1 Reactie
tijsraman
tijsraman20 nov. 2012 - 9:49

Truus, keur jij dit Israëlische geweld dan goed? Dit zijn toch gerichte moordaanslagen op burgers?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 9:49

Ik probeer het nieuws van beide kanten te volgen en verneem dat er gisteren 60 raketten op Israël zijn afgevuurd. Het aantal slachtoffers aan Israëlische zijde stelt weinig voor vergeleken met die in de Gazastrook zoals hierboven bijgehouden en beschreven. Nu heeft Peres gezegd dat Israel stopt met het maken van slachtoffers zodra Hamas geen raketten meer afvuurt. "President Shimon Peres, in an interview to CNN broadcast Monday evening EST, called on critics of the Israeli operation in Gaza to suggest an alternative. "Whoever criticizes us should suggest an alternative – we started with great restraint. In the last six days 1,200 missiles fall on our civilians lives, on mothers, on children. We tried to do it with restraint, but apparently they hide themselves in private homes, even in mosques, and we are trying to do our best not to hit any civilian on the other side, but unfortunately a war is a war and they can stop it in one minute if they’ll stop shooting, there won’t be any causalities." Wat ik maar niet begrijp is waarom de Palestijnen daar dan toch mee doorgaan. Ze zien toch ook dat hun beschietingen militair gezien niets voorstellen. Waarom dan niet stoppen met dat zinloos verzet en Peres aan zijn woord houden?

3 Reacties
denmol
denmol20 nov. 2012 - 9:49

"Wat ik maar niet begrijp is waarom de Palestijnen daar dan toch mee doorgaan. Ze zien toch ook dat hun beschietingen militair gezien niets voorstellen. Waarom dan niet stoppen met dat zinloos verzet en Peres aan zijn woord houden? " Er is hier sprake van een illegale bezetting Frans en die projectielen vanuit Gaza zijn een middel om verzet te plegen tegen een illegale omsingeling van een gebied dat zo een open gevangenis is voor zijn bewoners. Of het verstandig is om te kiezen voor dat middel van verzet weet ik niet en daar ga ik niet over maar ik weet wel dat elk volk of land dat illegaal bezet wordt het recht heeft zich met geweld tegen deze bezetting te verzetten. Dat is zo geweest tijdens de politionele acties in Indonesië in Zuid Afrika ten tijde van de apartheid, in Algerije met de Fransen in Vietnam en zo kan ik nog wel even doorgaan waar volken zich verzetten met alle schamele middelen die ze hebben om te vechten tegen een altijd militair superieure bezettingsmacht. Dat is nu met de Palestijnse inwoners van Gaza, of ze nou Hamas of de Islamitische Jihad, Hezbollah of nog afschrikwekkender genoemd worden, ook het geval ze zijn en blijven verzetsstrijders en zullen dat blijven doen tot de bezetting is opgeheven zoals bij alle voorbeelden uit de geschiedenis het geval is gebleken.

Rootman
Rootman20 nov. 2012 - 9:49

Er bestaat geen 'de Palestijnen'. Hamas stelt terecht dat de staat Israel (apartheid-staat) in zijn huidige vorm geen bestaansrecht heeft. Hamas was aan het onderhandelen met Israel over een langdurig bestand. Opeens werd het hoofd van deze delegatie uitgeschakeld/ vermoord (het was waarschijnlijk bijna rond!). Met Hamas en Hezb'ollah is te onderhandelen. Dit kan niet gezegd worden van de fracties die nu de raketten afvuren, in Gaza en ook steeds meer in Libanon. Als de NATO doorgaat in Syrie komen er in dat land en Jordanie ook sterke jihadi stromingen tot ontwikkeling. Wat zijn de Israelis aan het doen? Vijanden maken, rekenen op een afbrokkelende steun van het westen? Nog een paar oorlogjes, en ze zijn puur om demografische redenen ' verdwenen uit de bladzijden van de geschiedenis' (Quote: Khomeiny...)

Lopez
Lopez20 nov. 2012 - 9:49

Een Hamas-minister verklaarde vanavond op TV dat de raketbeschietingen definitief zullen ophouden als Israël de blokkade van Gaza opheft en uitvoering geeft aan de tweestaten-oplossing, in plaats van die door de voortgaande kolonisatie van de Westbank steeds diepgaander te saboteren. Dan ook valt er met ons over vrede te praten, voegde hij eraan toe.

FransLenaen
FransLenaen20 nov. 2012 - 9:49

Het is triest dat er burgerslachtoffers vallen, maar als Hamas de afgelopen tijd geen rakketten had afgeschoten (waar dus ook onschuldige Israelische burgers het slachtoffer van zijn), dan zou Israel deze militaire operatie niet begonnen zijn. Hamas wist dondersgoed dat Israel zou terugslaan en hebben bewust geprovoceerd. Daar wil ik nog aan toevoegen dat Hamas bewust onschuldige Israelische burgers probeert te raken en Israel voornamelijk militaire doelen. Hamas is het werkelijke probleem.

1 Reactie
RvDugt
RvDugt20 nov. 2012 - 9:49

'Daar wil ik nog aan toevoegen dat Hamas bewust onschuldige Israelische burgers probeert te raken en Israel voornamelijk militaire doelen.' En dat gaat ze beide slecht af gezien de slachtoffers Misschien een idee om Hamas precisie bommen te geven? Kunnen die zich ook op militaire doelen gaan richten omdat ze in hun bereik komen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

Waarom wordt dit soort rotzooi: Omdat het terroristen (Israel) zijn die de palestijnen willen uitroeien, zodat ze het etnisch gezuiverde gebied kunnen innemen, zoals al eerder gebeurd is met andere delen van wat nu israel genoemd wordt. Wel geplaatst? En het volgende niet: ( Willen jullie om wat voor duistere redenen dan ook Links Nederland in onwetendheid houd aangaande de ware aard van de Islam !? ) Waar zijn jullie me bezig! Als wij de situatie in het Midden Oosten goed willen beoordelen zullen we in eerste instantie een goede gefundeerde kennis moeten hebben aangaande de Islam. Zonder deze kennis worden we subtiel gemanipuleerd in het collaboreren met wat feitelijk een totalitaire ideologie is en ik durf zelfs zo ver te gaan om de Islam het religieuze equivalent van het fascisme te noemen. Kijk onbevooroordeeld en beoordeel vervolgens zelf: De deceptie van het 'Palestina' probleem - Pat Condell: http://www.youtube.com/watch?v=j1N1zhUm84w Het totalitaire karakter van de Islam: http://www.youtube.com/watch?&v=t_Qpy0mXg8Y Daarnaast kan ik van harte, de seculiere studie over de Islam: http://www.selexyz.nl/product/9789054877837/-/de-islam/ (De Islamkritische essays over een politieke religie) - aanbevelen. Vanuit de aard en het karakter van de Islam, weten velen met mij dat het Joodse volk opnieuw een holocaust staat te wachten, en als het dan zover is (realistisch maar ook profetisch onvermijdelijk), willen we zo goed mogelijk het Joods volk nabij zijn, ongeacht de consequenties voor ons zelf. Ik hoop oprecht dat in de komende jaren weinigen dezelfde fout zullen maken als de NSB in 40-45, juist voor links Nederland dat zich in het verleden kranig heeft verweerd tegen het fascisme en terecht. Beoordeel alles en bewaar het goede.

1 Reactie
Rootman
Rootman20 nov. 2012 - 9:49

Het gristendom en het Judeisme (samen met de Islam toch een pot nat) produceren net zo goed fundies. De meeste moslims, christenen en gelovige joden zijn fatsoenlijke, misschien wat saaie mensen. Rabiate christenen (lees eens wat stukjes van: raptureready.com) vind je veel in de VS; in Israel worden kleine meisjes gemolesteerd omdat hun jurkjes niet tot hun voeten hangen. Via Saoedi oliedollars wordt het fanatieke salafisme/ wahabisme in armere moslimlanden gepropageerd. Ik ben geen fan van de islam, maar in alle 3 sekten die Jaweh / 'God'/ Allah aanbidden gaat het om een jaloerse, puberale, narcistische Figuur met sterke psychopatische trekken... Afschaffen die handel!!!

CliffClavin1993
CliffClavin199320 nov. 2012 - 9:49

Uitstekend artikel in The New Yorker. Lees goed tussen de regels door. Hoor je het ook eens van een ander. Begrijp de context van het woord 'baffling'. http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2012/11/sounds-of-the-bombing-in-gaza-city.html

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 9:49

Ook deze meneer, een 'activist' in de Gazastrook, benadrukt de redelijkheid van Hamas." For all I know, Hamas are right now conditioning a ceasefire on the promise that the blockade on Gaza is lifted. " Hij gaat voorbij aan het feit dat die blokkade is ingesteld nadat Hamas aan de macht kwam en de beschietingen vanuit de Gazastrook een aanvang namen. Maar dat is hun goed recht lees ik hier regelmatig. Dat het stopzetten van die raketbeschietingen wel eens veel Palestijnse slachtoffers kan voorkomen is kennelijk niet de moeite waard te overwegen. PS Waarom de ontwikkelingen in DR Congo geen berichtje waard zijn ontgaat me. Daar dreigt net zo goed een humanitaire ramp van grote omvang.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 nov. 2012 - 9:49

Tweet van de dag: _________________ di 20 november 2012 Israël adviseert Gazanen stedelijk gebied te ontvluchten. Maar waar naartoe? Israël houdt grens dicht & verhindert vluchten. Afschuwelijk. Femke Halsema __________________

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2012 - 9:49

Hoe komt het eigenlijk dat Palestijnen geen schuilkelders hebben? Zou dit komen door het Israëlisch verbod op bouwmaterialen?

Lopez
Lopez20 nov. 2012 - 9:49

Israël heeft vandaag ook flyers boven de dorpen in het noorden van Gaza uitgeworpen met het dringende advies aan de bewoners om direct te vluchten (volgens de verslaggever van Nieuwsuur in Gaza).

clara51
clara5120 nov. 2012 - 9:49

Een dank aan Lydia voor dit belangrijke verslag en ik wens haar veel sterkte en moed, ook zij loopt gevaar. Wat zich hier op Joop.nl afspeelt in het klein - elkaars gelijk eindeloos onderuit proberen te halen - gebeurt ook in het groot en leidt alleen maar tot meer onacceptabel bloedvergieten. De energie die het kost hier de tegenstander te bestoken kun je ook steken in een brief. Ik geef hieronder een brief, die ik vanmiddag, waar mogelijk via social media, heb gestuurd aan de heren Frans Timmermans, Herman Van Rompuy, Ban Ki-moon, Barack Obama, Bibi Netanyahu, Mahmoud Abbas en Ismail Haniyeh. Alleen de brief aan die laatste kan volgens de website van Hamas tijdelijk niet worden opgestuurd, omdat het regeringsgebouw aan gort is gebombardeerd. Brief (als je hem wilt overnemen, prima): dear mister [naam], in the - for decades - ongoing conflict between Israel and Palestine there will be no peace solution and no halt to the ongoing unacceptable bloodshed, other than demanding both sides to follow and execute the Universal Declaration of Human Rights and international law. I, as a citizen of The Netherlands, make a strong appeal to you to urge both sides to maintain and execute the Human Rights and the international law and to use what is in your power to make that happen as soon as possible. Answering questions like: 'who did start the fights this time' and 'Whose right is it to defend himself' is irrelevant when it comes to maintaining and execution of Human Rights and international law and will only provoke both sides. Please defend Human Rights and international law, don't let them devaluate and become even more powerless than they are today. They are all we have for civilians to secure peace and stability in the world. Not only for Israelian and Palestinian civilians, also for us who might need them some day. With deep concern, but faith in your common sense, C. Legêne Etten-Leur, The Netherlands c.c. F. Timmermans, Foreign Affairs, The Netherlands EU UN B. Netanyahu B. Obama M. Abbas I. Haniyeh (temporary out of reach due to destruction of his government buildings) Adressen: Timmermans: http://www.facebook.com/frans.timmermans Van Rompuy: http://www.facebook.com/Europe.in.Israel Ban Ki-moon: ethicsoffice@un.org en http://www.facebook.com/unitednationsfoundation Netanyahu: http://www.facebook.com/IsraeliPM?ref=sgm Obama: http://www.whitehouse.gov/contact/submit-questions-and-comments en http://www.facebook.com/WhiteHouse Abbas: news@jmcc.org Haniyeh: http://www.qassam.ps/ (onbereikbaar)

1 Reactie
Lopez
Lopez20 nov. 2012 - 9:49

Zo is het maar net. Wij, burgers, zullen van ons moeten laten horen in plaats van alleen maar aan de zijlijn te lopen mopperen. Die mogelijkheid en verplichting hebben we in onze bejubelde democratie. Prima initiatief, Clara. Ik heb Frans Timmermans schriftelijk herinnerd aan een zeker artikel in onze Grondwet betreffende het internationaal recht.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

allereerst vind ik het opmerkelijk dat een mensen rechten centrum in gaza kan opereren, tenslotte is hamas en mensenrechten ook niet een combinatie die werkt, ik neem aan dat jullie het vermoorden van tegenstanders, afpersen van mensen, het dmv smokkel opbouwen van rijkdom terwijl de gewone man zijn laatste centen kwijtraakt ook bekritiseren? "104 mensen gedood 866 mensen gewond 1643 raketaanvallen door de hele Gazastrook 822 gebouwen, waaronder woonhuizen, scholen, moskeeen, etc. vernietigd. " en hoeveel raketten afgevuurd ?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 nov. 2012 - 9:49

Dit centrum is natuurlijk partijdig. Bezoek hun website en je hebt zo door dat ze deel uitmaakt van de ' lawfare' die aan de gang is. Het is niet te vergelijken met een Amnesty International maar joop.nl heeft er voor gekozen Lydia de Leeuw als ooggetuige op te voeren. Ze is ook geen journalist natuurlijk.

jannie11
jannie1120 nov. 2012 - 9:49

Het is opvallend dat deze discussie over het conflict naarmate die langer voortduurt steeds meer gedomineerd wordt door ultra-lnkse Israel haters. Als je hun commentaren leest dan zie je ook duidelijk dat het ze niet te doen is om de Palestijnen in Gaza zoals bij het baken van licht in deze discussie Clara Legene maar uitsluitend om hun Israel haat en in sommige gevallen antisemitisme de vrije loop te kunnen laten. Tegen hen zou ik willen zeggen dat het niet nodig is om de geschiedenis te vervalsen of een karikatuur van de werkelijkheid te maken om het oorlogsgeweld van Israel in Gaza te veroordelen. Hoewel ik me geen illusies maak over de hypocrisie van het Likud regime en het militaire apparaat in Israel (die willen inderdaad geen vrede) zit het conflict veel ingewikkelder in elkaar dan jullie voorstellen. Hebben jullie al een brief gestuurd zoals Clara heeft voorgesteld?

2 Reacties
RvDugt
RvDugt20 nov. 2012 - 9:49

Tegenwoordig wordt enig kritisch commentaar gewoon afgedaan als ultra-linkse Israel hater of nog erger men gooit het op antisemitisme. Misschien zijn de pro issies dan nog wel het meest blind voor de 'complexiteit' van het probleem. Het gaat u in deze niet om de Israeli's, Palestijnen of het conflict, het gaat u erom dat u een sneer naar links wilt geven. Hoe ziek moet je zijn omdat ten koste van slachtoffers van een conflict te willen doen. btw er zijn ook zat delen in het militaire apparaat die wel vrede willen, u uitspraak is dom en kwetsend richting de militairen die wel hun zegje durven te doen.

jelius
jelius20 nov. 2012 - 9:49

Wat is er zo ingewikkeld aan het conflict ? Voor mij is het een uiterst simpele zaak, rond 1880 besloten O Europese asjkenazi joden, vanwege toenemend anti semitisme (waardoor dat werd veroorzaakt, lees Solsjenytsyn) 'terug' naar Palestina te gaan. Dat dat gebied niet leeg was gebleven, in die tijd was kolonisatie nog geaccepteerd. Toen in 1948 de kolonisatie slaagde was de wereld veranderd, verdrijven van mensen was etnische zuivering gaan heten, een misdaad tegen de menselijkheid. In 1967 werd nog meer land bezet. Israel weigert elke redelijke oplossing, Arafat bood Israel 78 % van Palestina. Ook de Arabische Liga deed een aanbod, terugtrekken uit de in 1967 bezette gebieden, en financiële compensatie voor de in 1948 verdrevenen. Maar, zoals Leon de Winter verwoordde, 'dit conflict kan nog tientallen jaren duren voor één van beide partijen het opgeeft'. De Winter zou de Israelische strategie kunnen weten. Dus het geweld gaat gewoon door. Dat is ook wat de Israelier Uri Avnery schrijft: 'de enige zionistische taal is geweld'.

diadorim
diadorim20 nov. 2012 - 9:49

Lydia de Leeuw zou in mijn achting stijgen als ze zou afreizen naar Mexico waar dit jaar al 19.000 doden zijn gevallen als gevolg van een drugsoorlog en zo'n bazige leider van een doodseskader eens flink de waarheid ging vertellen. Of keten je vast aan een kerk in Noord-Nigeria waar Boko Haram al 2900 Christenen in kerken levend verbrand heeft. Misschien helpen argumenten.

2 Reacties
Candide2
Candide220 nov. 2012 - 9:49

U vergeet Kony en het Verzetsleger van de Heer. http://nl.wikipedia.org/wiki/Verzetsleger_van_de_Heer http://www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc

clara51
clara5120 nov. 2012 - 9:49

["Lydia de Leeuw zou in mijn achting stijgen als ze zou afreizen naar Mexico waar dit jaar al 19.000 doden zijn gevallen als gevolg van een drugsoorlog en zo'n bazige leider van een doodseskader eens flink de waarheid ging vertellen."] Alex, als jij nou alle andere erge landen even doet, dan doet Lydia Gaza. Voorlopig doet ze aantoonbaar meer dan jij. Ben je je ervan bewust dat je hier voortdurend met het argument komt dat iets niet erg is als het ergens anders erger is? En dat dat geen geldig argument is?

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2012 - 9:49

Mij wordt altijd verteld dat de Palestijnen in de gaza in grote armoede leven, maar ik zie beelden waarop bv de exexutie van 6 tegenstanders van Hamas door meer dan tig mobieltjes door wel doorvoede omstanders wordt opgenomen.

3 Reacties
jelius
jelius20 nov. 2012 - 9:49

De werkloosheid is een zestig procent, een soortgelijk percentage is afhankelijk van VN voedselhulp. Verder kunnen ze hun concentratiekamp niet uit. Israel bewaakt drie kanten, Egypte de vierde. Een volstrekt mensonwaardig bestaan. Mobieltjes compenseren dat niet.

Lopez
Lopez20 nov. 2012 - 9:49

Gaza-strook: Gemiddeld jaarinkomen: $ 2.900 (€ 2.260) Werkloosheid: 40 procent Onder armoedegrens: 38 procent Bron: CIA World Factbook

Candide2
Candide220 nov. 2012 - 9:49

U neemt het de Palestijnen blijkbaar kwalijk dat ze nog bestaan.

CliffClavin1993
CliffClavin199320 nov. 2012 - 9:49

Niet verder vertellen hoor: gister hoorde ik in de kroeg dat die lui in Gaza allemaal sigaren roken, Courvoisier drinken, en dikke rollen bankbiljetten in de binnenzak van hun colbertjes verborgen hebben. Ze hebben werkelijk altijd het nieuwste van het nieuwste, bijvoorbeeld de laatste iPhone-versie, en in hun geheime ondergrondse garages staan Bentleys en Mercedessen. Die Gazastrook is zoiets als Tracy Island uit de Thunderbirds. 's Nachts vertrekken de mannen samen in vrachtvliegtuigen die vanaf verborgen ondergrondse platforms het luchtruim kiezen. Ze gaan dan naar de duurste badplaatsen in Egypte, Turkije, en ook naar Monte Carlo, en zetten de bloemetjes buiten met de sjiekste hoeren daar. Totale orgieën. Islam? Niks islam. Het zijn met wat je met enige goede wil zou kunnen noemen: bedriegende levensgenieters. Al die linkse hobbies financieren ze met coke; die kopen ze van de FARC en verkopen hem met veel winst door, na uiteraard zelf enorme sneeuwstormen van deze Omo Power naar binnen getrokken te hebben. Tanja Nijmeijer zal zich, nadat er vrede en bloeiende welvaart in Colombia gekomen is, bij de Hamas vervoegen, om daar de eerste sexy vrouwelijke dictator-president te worden. Die doet het trouwens met iedereen voor veel geld, wist je dat? Wat wij op de TV zien, dat is allemaal door acteurs in Hollywood in scéne gezet, net als de landing op de maan, en 9/11. Wij moeten die lui in Gaza zielig vinden, en zo te zien aan het linkse gespuis hier, lukt ze dat aardig. En wij moeten geloven dat die lieve en behulpzame Israëli's zo gemeen zijn, en mensen pijn doen. Allemaal communistische agitprop. _____________________ In de kroeg, daar hoor je de waarheid. Niet in 'de media', die allemaal door Moskou en China gefinancierd worden. Onthoud wie je dit zei, jullie zullen me ooit dankbaar zijn.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 nov. 2012 - 9:49

Kroegpraat?

clara51
clara5120 nov. 2012 - 9:49

Meer dan duizend gewonde burgers in een week tijd. Velen van hen zullen blijvend invalide zijn. Help het onafhankelijke NCCR in Gaza, dat samenwerkt met Nederlandse vrijwillige artsen en psychologen van stichting Kifaia, aan voldoende middelen om ook deze nieuwe stroom invaliden van de noodzakelijke dagelijkse medische en psychosociale zorg te voorzien. De huidige middelen zijn toereikend voor het huidige patiëntenbestand, niet voor deze onverwachte aanwas. Doneren (eenmalig of periodiek) kan met iDeal via de website: http://www,kifaia.nl waar ook meer informatie over dit voor Gaza unieke project te vinden is.

1 Reactie
clara51
clara5120 nov. 2012 - 9:49

te snel geweest, sorry, komma moet punt zijn: http://www.kifaia.nl/

diadorim
diadorim20 nov. 2012 - 9:49

Dit zijn de cijfers van de Verenigde Naties over Gaza en de westbank: 1) alfabetisering: 170 landen 83 west bank en gaza: 93% 104 Turkije: 88% 139 Nigeria: 72% 146 Angola: 67% 147 Congo: 67% 148 Egypte: 66% 161 Marokko: 55% http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate 2) Kindersterfte per 1000 geboren kinderen: Westbank en gaza: plaats 96 Turkije: plaats 115 Marokko; plaats 127 http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate 3) Levensverwachting (194 landen): 78) Palestinian territories 73.4 79) Hungary 73.3 82) Lithuania 73.0 98) Turkey 71.8 107)Morocco 71.2 153 Iraq 59.5 Dit is Gaza: http://www.toplum.nl/wp-content/uploads/2012/01/gaza.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gaza_City.JPG http://library.bethlehem.edu/e-turathuna/Gaza/Gaza_City.jpg http://www.palestineremembered.com/GeoPoints/Gaza_526/Picture_11563.html De economische groei was in Gaza 28% over 2011. Gaza is na iedere objectieve maatstaf bijna een eerstewereldland.

2 Reacties
jelius
jelius20 nov. 2012 - 9:49

Nooit geweten dat ook concentratiekampen tot eerste wereldlanden horen. Volgens jouw redenering was ook Theresienstadt een paradijs. Orkesten, opera's, toneelvoorstellingen.

clara51
clara5120 nov. 2012 - 9:49

Met het van jou bekende knip- en plakwerk bewijs je, waarschijnlijk onbedoeld, dat Palestina als autonome staat uitstekend zal functioneren en - in tegenstelling tot wat de Israëlische minister van binnenlandse zaken beweert - bepaald niet uit Middeleeuwers bestaat. Er staan ook feitelijke onjuistheden in je copypast, maar omdat dit al minstens de derde keer is dat je dit ding op internet pleurt, heb ik geen zin mijn antwoord daarop weer op te gaan zoeken en eronder te pleuren. De enige vraag die rest is: hoe komt het dat 75% van de bewoners van dit gebied, die zichzelf uitstekend zouden kunnen redden, afhankelijk zijn van mede door Nederland betaalde "tijdelijke" noodhulp van de UNRWA, die al sinds 1949 in de bezette gebieden (en Syrië, Jordanië en Libanon) werkt? En hoe komt het dat die noodhulp al 94 jaar, dus bijna een eeuw, tijdelijk is? Antwoord: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_Nations_resolutions_concerning_Israel Pikant detail: precies een jaar geleden, op 22 november 2011, heeft de knesset de UNRWA opnieuw verzocht op te hoepelen uit de bezette gebieden, omdat de Verenigde Naties het vredesproces in de weg zouden staan en Israël het idioot vindt na zoveel generaties nog te spreken van "Palestijnse vluchtelingen". Wat vreemd is, aangezien de plaatsen waar deze mensen wonen, officieel (en ook door IDF afgelopen week nog) worden aangeduid als refugee camps. In Gaza zijn er acht, waar 480.000 mensen wonen.