Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Weer de Tokkies

  •  
30-01-2016
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Tokkies

© cc-foto: David van der Mark

Een term waarmee een probleem in de samenleving wordt geridiculiseerd
Ik word altijd een beetje naar wanneer schrijvers bepaalde personen ‘Tokkies’ noemen. Het is een containerterm geworden waar iedereen zogenaamd van moet weten waar het naar verwijst. Een term waarmee sommige mensen zichzelf proberen te distantiëren van een groep die volgens hen totaal anders is dan henzelf en waar zij niet in verband mee willen worden gebracht. Het is ook een term waarmee een probleem in de samenleving wordt geridiculiseerd, gebagatelliseerd en een etnische dimensie wordt meegegeven.
Maar zullen we even herinneren waar de term vandaan komt? Een gemarginaliseerd gezin met serieuze problemen dat door middel van televisie programma’s de publieke sfeer werd ingetrokken. Deze familienaam gebruiken om mensen die agressief, xenofobisch en racistisch in de publieke ruimte optreden, en waarvan men het vermoeden heeft dat ze uit de arbeidersklasse komen waar op dit moment de harde economische klappen vallen, betekent deze familie nogmaals geweld aandoen. En dan heb ik het niet alleen over de familie die op televisie te zien was, die ervoor heeft gekozen om op televisie te verschijnen, maar ook hun aanverwante familie of anderen met die achternaam.
We vergeten door de abstrahering van dat openlijke ‘ongepast’ gedrag de oorzaken ervan. Dat kan variëren van psychische klachten, economische onderdrukking, politieke onverschilligheid of racisme. Dat we door het gebruiken van die term al die mogelijke oorzaken samenklonteren, zonder overzicht of begrip over hoe en óf ze elkaar beïnvloeden, doet het aanpakken van die oorzaken geen goed. Het gebruik van de term ‘Tokkie’ wordt eerder een manier om weg te kijken dan om serieus te luisteren naar wat er aan de hand is en hoe de situatie voor de slachtoffers van het gedrag en de uitdragers van dat gedrag op te lossen. Hetzelfde geldt voor het neerbuigende ‘domrechts’ en het eufemistische ‘bezorgde burgers’.
Empathie versus sensatie De materiële realiteit achter de lancering van het concept ‘Tokkie’, hoe dat concept is losgeweekt van de geschiedenis van de familie Ruijmgaart-Tokkie en de buurt Slotermeer, moeten we ons herinneren wanneer dat woord weer eens verschijnt uit de mond of de pen van iemand die een groep probeert te beschrijven. Zeker als de term verschijnt in noodkreten over de stand van Nederland en hoe mensen uit gemarginaliseerde groepen zich tot het concept van Nederland verhouden. Het is dan de vraag in welk opzicht de materiële realiteit van het concept van een ‘Tokkie’ in zo’n betoog wordt erkend en meegenomen.
Toen Ingeborg Beugel in 2003, naar aanleiding van een reportage op AT5 over de familie Ruijmgaart-Tokkie, hen begon te volgen voor een documentaire, deed zij dit voor de omroep IKON. Haar reportage gaf een indringend en aangrijpend beeld waarin het falen van Nederland om te zorgen voor mensen aan de onderkant van de sociale, economische en culturele ladder werd ontmaskerd. Als maker was ze vaker betrokken bij het respectvol behandelen van slachtoffers, want naast alle problemen die ze zelf veroorzaakten waren de leden van de familie Ruijmgaart-Tokkie ook slachtoffers van hun omstandigheden. De IKON was ook een omroep waar op een inclusieve manier werd gekeken naar de samenleving. Tegenwoordig is dat bijna een unicum in Hilversum. Hoewel anderen sensatie zochten in het leed van de familie liet Beugel empathisch een ravage zien.
Toen SBS6, na de documentaire van Beugel, de familie portretteerde werd het door Beugel zorgvuldig opgebouwde beeld van de familie met de grond gelijk gemaakt. Het was een Discovery Channel-achtig antropologische studie geworden met de bijbehorende klinische mannelijke voice-over en aangevuld met het type Nederlandstalige muziek waar in die tijd op de landelijke televisie op neergekeken werd. Dit was de periode voordat Jan Smit de TROS begon over te nemen met zijn reality soaps in 2005. Het was ook de tijd waarin niemand het had kunnen voorspellen dat André Hazes salonfähig zou worden en men het idee dat de Toppers de Amsterdam Arena konden uitverkopen keihard zou hebben weggelachen. Het concept van de ‘Tokkies’ op SBS6 sloeg zo hard aan dat de zender een vervolg maakte waarin de programmamakers in verschillende steden de probleemwijken in gingen. De empathie voor de geportretteerden was ver te zoeken in het resultaat dat op tv verscheen. Ze waren eerder kijkcijfer melkkoeien.
De Volkskrant Toen ik vanochtend de brief van Nadia Ezzeroili op de Volkskrant las en de familienaam ‘Tokkie’ tegenkwam moest ik terugdenken aan hoe het nu met de familie Ruijmgaart-Tokkie gaat. De erfenis van het verschil in hoe ze geportretteerd werden door de IKON en SBS6 en de functie van dat portret voor die zenders, sprong mij weer in het oog. Hoewel Ezzeroili’s stuk gericht was aan ‘Nederland’ vroeg ik mij af waarom het niet gericht was aan de Volkskrant zelf. Waarom werden juist de rol van de berichtgeving en de invalshoeken van de Volkskrant, en andere media, buiten beschouwing gelaten in hoe ‘Nederland’ haar behandelde en over haar als Nederlandse van Marokkaanse afkomst dacht?
De droombaan waar Ezzeroili aan refereert in het stuk is bij een bedrijf dat, net zoals vele andere  media outlets in Nederland, een inkomstenmodel heeft gemaakt van het vergiftigen van het Nederlands publiek debat en de houding van de etnisch dominante groep richting etnisch gemarginaliseerden. Dat het stuk ook buiten de paywall van de Volkskrant werd geplaatst liet blijken dat het waarschijnlijk oprecht gemeend stuk door de Volkskrant cynisch gebruikt wordt om views, hits en clicks te scoren.* Niet vergeten dat dit de krant is die een anonieme schrijver ruimte bood om een van haar columnisten racistisch aan te vallen. Het is ook de krant waar de hoofdredacteur het opnam voor ‘feiten-vrije’ columns, nadat een van zijn columnisten stigmatiserende onzin over Griekenland had lopen spuien, en voor de zoveelste keer  zijn knie in de nek van het anti-racisme debat plaatste.
Ik denk dat Remarque en zijn collega-media-bobo’s meer geweld  aan het gevoel van in Nederland thuis horen doen dan het anonieme ‘Nederland’ uit Ezzeroili’s brief of de gevaarlijke meute die haar werkgever als ‘Tokkie’ probeert weg te zetten. Maar goed, je eigen medeplichtigheid benoemen, door te blijven werken bij dat soort mediabedrijven, zal waarschijnlijk niet zoveel bekijks trekken of handig voor je carrière zijn in Nederland.
* Petra Kramer heeft mij laten weten dat het stuk wel achter de paywall is geplaatst maar dat de paywall gewoon niet naar behoren functioneert.
Dit stuk verscheen ook op Roet in het Eten

Meer over:

opinie, leven, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

CJJelle
CJJelle1 feb. 2016 - 9:27

In de media tokkies gebruiken als woord getuigt niet echt van professionalisme. Maar waar ik denk dar Gario de plank misslaat is hier: "Haar reportage gaf een indringend en aangrijpend beeld waarin het falen van Nederland om te zorgen voor mensen aan de onderkant van de sociale, economische en culturele ladder werd ontmaskerd" Deze mensen falen zelf heel hard en zullen toch echt zelf moeten weten en leren wat wel en niet kan, de staat kan dat niet voor iedereen doen. Deze familie had echt geen flauw benul van waardes en normen. de Nederlandse staat heeft een mooi vangnet voor mensen die het zelf niet kunnen, willen, mogen of pech gehad hebben en mocht het dan nog niet lukken dan is er toch altijd wel een SBS6 (niet aanzetten gaan je pixels dood van) die je nog wel "helpt".

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 19:05

+ 1

CharlieMcCarthy
CharlieMcCarthy31 jan. 2016 - 15:18

"Het gebruik van de term ‘Tokkie’ wordt eerder een manier om weg te kijken dan om serieus te luisteren naar wat er aan de hand is en hoe de situatie voor de slachtoffers van het gedrag en de uitdragers van dat gedrag op te lossen. Hetzelfde geldt voor het neerbuigende ‘domrechts’ en het eufemistische ‘bezorgde burgers’. " ----------- Ik denk dat meneer Gario hiermee de vinger precies op de zere plek legt.

EricDonkaew
EricDonkaew31 jan. 2016 - 11:35

Wat ik in discussies nergens tegenkom, is dat Tokkie een grote joodse familie is geweest die voor ongeveer 90% is uitgeroeid in de Duitse vernietigingskampen. Misschien toch wel goed om te weten.

Albert Einstein
Albert Einstein31 jan. 2016 - 10:31

Heel vroeger werd het mensentype "Tokkie" door intellectueel links omarmd, omdat zij object van verheffing waren. Vandaag de dag is links zwaar teleurgesteld in de Tokkies, vanwege hun politiek incorrecte gedrag. De Tokkies worden nu door intellectueel rechts ingezet als stemvee, en als stoottroepen tegen de allesvernietigende "elite". Het kan verkeren.

8 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 12:28

'Heel vroeger werd het mensentype “Tokkie” door intellectueel links omarmd, omdat zij object van verheffing waren.' Nee, de Tokkies zijn her residu dat je overhoudt en dat niet valt te verheffen. Zeg maar de grens aan de maakbare mens.

Patrick Faas
Patrick Faas31 jan. 2016 - 14:34

Ben geneigd enig geloof te hechten aan de theorie van Piet de Geus in deze. Maar dat wil niet zeggen dat we moeten opgeven tussen de platpraters, de hardleersen en de moeilijk-opvoedbaren nog enige leergierigen te vinden. Het proletariaat is (per etymologische definitie) gespecialiseerd in kinderen produceren, zelfs zonder de draagkracht om die kinderen een gedegen educatie te geven, waardoor die klasse zich sneller voortplant en "verheffing" constant nodig blijft, wil je niet aansturen op nieuwe middeleeuwen. . PS I.v.m. met een upgrade van het Nederlandse volk ben ik erg blij met de lezingen van De Universiteit van Nederland op televisie. PPS Het hiërarchische aan de termen had van mij wel wat minder gemogen, want iedere klasse heeft zijn leuke en minder leuke kanten, maar zolang het me strategisch uitkomt, maak ik er wel gebruik van.

Harba Lorifa
Harba Lorifa31 jan. 2016 - 15:04

PdG. Jij bent dus onderdeel van t probleem van Gario.

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 16:27

"Maar dat wil niet zeggen dat we moeten opgeven" Natuurlijk niet, al was het maar om te voorkomen dat hun kinderen in een krabbenmand zitten waar geen ontsnappen aan mogelijk is. Maar je moet ook geen verwachtingen koesteren die mensen met de beste wil van de wereld niet na kunnen komen. Bijvoorbeeld door ze de markt op te schoppen op basis van loze beloften van VNO-NCW, terwijl ondertussen de sociale werkvoorziening al onder hun kont wordt afgebroken. Sommige mensen gedijen wat beter in de luwte en hoewel je ze nooit op moet geven mag je ze best wat beschutting bieden.

Albert Einstein
Albert Einstein31 jan. 2016 - 17:12

@Piet, Dan hebben de Tokkies links dus tot het inzicht gebracht dat niet iedereen gelijk is. De sociale-klassen-maatschappij is door de selectieve verheffing vervangen door de niveau-klassen-maatschappij (braindrain). Ik vind dat geen verbetering. Het is nu echt een ongelijke strijd!

Piet de Geus
Piet de Geus31 jan. 2016 - 18:24

"Dan hebben de Tokkies links dus tot het inzicht gebracht dat niet iedereen gelijk is." Links heeft nooit beweerd dat iedereen gelijk is. Wel dat iedereen gelijkwaardig behandeld moet worden. En volgens de grondwet slechts louter in gelijke gevallen. Gelijke kansen is bovendien heel wat anders dan gelijke uitkomsten. Iedereen moet gelijke toegang tot het onderwijs hebben. Onderwijs bovendien dat hem de kans biedt om het maximale uit zichzelf te halen. Maar dat maximale verschilt per persoon. Vandaar dat je de meest schrijnende gevallen achteraf ook nog moet compenseren middels overdracht van een deel van het inkomen. Niet om ze gelijk te maken maar om een bestaansminimum te bieden.

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 19:10

Ik associeerde verheffing altijd met vooruitgang. Dat Progressief links dat halsstarrig en paradoxaal een bekrompen en levensgevaarlijke religie loopt te pleasen nu Regressief links genoemd worden verbaast mij niets. Ik zie enkel achteruitgang zolang we doorgaan zoals we nu doen. Zoals elders ook al mooi werd geschreven : hier vindt Regressief links Neo liberaal rechts want die willen niks liever dan de arbeidsmarkt zo overspoelen met nieuwkomers dat er geen moedertje Nivellering meer zal kunnen helpen om de nare gevolgen te compenseren.

Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2016 - 14:11

@ Bob Moon 31 januari 2016 at 20:10 "Ik associeerde verheffing altijd met vooruitgang. Dat Progressief links dat halsstarrig en paradoxaal een bekrompen en levensgevaarlijke religie loopt te pleasen nu Regressief links genoemd worden verbaast mij niets." Stop toch eens met het domme geloof dat 'links' dit doet en besef eindelijk eens dat dit een rechts frame is om eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.

spagaat
spagaat31 jan. 2016 - 10:14

Elke taal ontwikkelt zich. Nieuwe termen met nieuwe betekenissen doen hun entree. De betekenis van de term tokkie is allang losgezongen van de familie Tokkie. Ik vind het sneu voor ze, maar zo gaat dan nu eenmaal. Overigens vind ik de heer Gario wel erg gevoelig voor allerlei termen. Woorden zijn nu eenmaal grofmazig, omdat je per woord een hele categorie moet vangen. Als ik 'stoel' zeg, kan dat gaan over allerlei voorwerpen die er heel verschillend uitzien maar wel bepaalde kenmerken gemeen hebben en dezelfde hoofdfunctie bezitten. Dat geldt ook voor woorden als 'tokkie'. Dat is ook een categorie-aanduiding, zoals alle zelfstandige naamwoorden feitelijk zijn. Daar kun je een probleem van maken, maar dat is nu eenmaal inherent aan het fenomeen taal. Dus leer er maar mee leven.

Tokoloshe
Tokoloshe31 jan. 2016 - 9:52

Dus mensen die een andere mening hebben t.o.v. Zwarte Piet mogen nu niet meer worden weggezet als racisten? De term white privilege kan nu ook afgeschreven worden?

Meta Foor
Meta Foor31 jan. 2016 - 9:22

vervang het woord Tokkie door welke andere groepnaam die op deze site vaak genoemd wordt, en je hebt een inwisselbaar verhaal. Zoiets als het weer; daar kun je ook alle kanten mee op

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer3 feb. 2016 - 14:13

waarom beperk je je tot deze site?

Molly Sweet2
Molly Sweet231 jan. 2016 - 6:45

'waarin het falen van Nederland om te zorgen voor mensen aan de onderkant van de sociale, economische en culturele ladder werd ontmaskerd.' Ik heb de serie destijds gezien, en ik zou vooral zeggen dat deze mensen in de eerste plaats faalden in het zorgen voor zichzelf. Want ik vind toch echt dat mensen hun best moeten doen om voor zichzelf te zorgen, voordat ze de hulp van een ander vragen. Deze familie wist weinig anders te doen dan hulp vragen. Zelf stak men amper een poot uit. Dat zijn geen slachtoffers, da's gewoon lui.

Tijgernoot2
Tijgernoot231 jan. 2016 - 6:35

Meneer Gario snapt niet dat Tokkie gewoon een ander woord is voor "aso".

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman31 jan. 2016 - 9:31

Dat snapt hij wel maar jij snapt niet dat Gario dat aso vindt.

Bob Moon
Bob Moon31 jan. 2016 - 19:12

Ik vond het weer aso mij als racist te labellen omdat ik geen kwaad zag in Zwarte Piet. Word ik nu gedeliet?

Patrick Faas
Patrick Faas31 jan. 2016 - 5:33

“Ik word altijd een beetje naar wanneer schrijvers bepaalde personen ‘Tokkies’ noemen.” Ik ook en ben daar al verschillende malen over begonnen hier op Joop.nl. Hopelijk weten sommige Jopers dat nog, want het was verschillende malen, maar terugvinden kan (naar verluiden tijdelijk) niet, vanwege de overschakeling van Joop.nl naar telefoonformaat. In ieder geval heb ook ik het daarbij opgenomen voor Ingeborg Beugel, die vast niet blij is met gebruik van de familienaam als scheldwoord. Uw verhaal zegt me weer iets over uw klasse, heer Gario, en die van Beugel, die ik hoger acht dan die van mensen die “Tokkie” als scheldwoord gebruiken. Die mensen zijn zelf niet zo beschaafd.

1 Reactie
Frans Akkermans
Frans Akkermans31 jan. 2016 - 15:40

Ik ben het met u eens. Een fatsoenlijk mens scheldt een ander niet uit voor 'tokkie'.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort31 jan. 2016 - 2:16

Moeten we uit dit relaas begrijpen dat het naar is om de onderkant van de samenleving te zien als de onderkant van de samenleving? Onze algehele staatsnivellerering is er op geënt om deze mensen alle kansen te geven. Sociaal, economisch en cultureel. Nog is het niet goed. We zouden het meest basale moeten vieren? Moeten prijzen als meest moedig? Zo langzamerhand word ik er weemoedig van. Laatst op politico: het taalgebruik waarmee Washington de burger toesprak was het hoogste niveau ooit voor een Amerikaanse president. Trump spreekt het volk toe op het niveau van een medior basisschool leerling. Minachting van intelligentie, ontwikkeling en verlichting is tegenwoordig blijkbaar het grootste goed. We zouden allemaal moeten streven om de tokkie als ideale peer te zien. Of mis ik nu iets?

Alabama2
Alabama231 jan. 2016 - 0:05

de term "tokkie" verwijst idd al lang niet meer naar de familie tokkie, en omdat inmiddels iedereen die niet idealistisch links is voor "tokkie" word uitgemaakt is de betekenis tegenwoordig meer "bezorgde burger met kinderen"

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 jan. 2016 - 13:14

[bezorgde burger] Bezorgde burger is inderdaad het eufemisme dat gebruikt wordt om tegenstanders van immigratie die tokkiegedrag als schreeuwen oproer kraaien, vuurwerk gooien, ruiten ingooien, varksenskoppen ophangen en dergelijke gebruiken om hun punt te maken. Zulks tot groot verdriet van meer geciviliceerde burgers die bezorgd zijn, die zien liever een betekenisverschil tussen de begrippen bezorgde burger en tokkie.

Piet de Geus
Piet de Geus30 jan. 2016 - 23:37

En als de Tokkies er niets aan kunnen doen, geldt dat natuurlijk ook voor andere bevolkingsgroepen die niet verder komen dan roet in het eten gooien. Maar behandel je hen als patiënt dan is het ook weer niet goed, omdat het notoire hulpmijders zijn. Financiële hulp daargelaten uiteraard.

ReneeHefferman
ReneeHefferman30 jan. 2016 - 23:14

Ik zeg: Weg met het woord 'Tokkie'! En terug naar het origineel: 'White Trash'!?

2 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas31 jan. 2016 - 5:52

Heb een keer een Nederlandse vertaling gehoord voor 'trailer trash,' wellicht afkomstig uit Brabant. In ieder geval werd het woord toen gebruikt in relatie tot een persiflage op televisie als New Kids. Maar ik herinner me de term even niet meer en woordenboeken of vertaalfuncties hebben hem nog niet opgenomen. Wie helpt?

Patrick Faas
Patrick Faas31 jan. 2016 - 14:11

Ha, een buurman met kennis van Brabant wist de Nederlandse vertaling voor "trailer trash" nog: kampers.

Robles
Robles30 jan. 2016 - 22:54

Ik snap het punt niet helemaal.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 jan. 2016 - 22:54

Tja, dit type begripsverandering vindt nu eenmaal plaats. Iedereen weet bijvoorbeeld ongeveer wat een kenau is, weinig mensen weten dat er ooit een mevrouw kenau was. Zo is het ook met het begrip tokkie, het is een begrip dat redelijk precies een bepaald gedrag omschrijft, het niet accepteren van gezag, eigenrichting en het terroriseren van medeburgers die je niet aanstaan. Dat dat gedrag bij de familie Tokkie gewoon weet een afnemende groep mensen nog wel. Dat er voor die familie verklarende redenen waren, ach ja natuurlijk, die zijn er ook voor de huidige tokkies, maar dat zien nog minder mensen in. Verder maken de achterliggende redenen voor degenen die als tokkie bestempeld worden niet uit (wel voor de familie), net als dat je iemand die asociaal is asociaal noemt ook als er voor dat asociale gedrag redenen zijn. Maar, hoe lullig het ook voor de familie Tokkie is, het gebruik van het begrip tokkie is er, staat ondertussen los van de familie, en gebruikers van het woord en de geaddresseerden weten precies wat er bedoeld wordt. Het begrip tokkie is niet een containerbegrip, het omschrijft een specifieke vorm van asociaal gedrag en bijna iedereen weet dat.

Nailles
Nailles30 jan. 2016 - 22:44

"Een term waarmee sommige mensen zichzelf proberen te distantiëren van een groep die volgens hen totaal anders is dan henzelf en waar zij niet in verband mee willen worden gebracht." Is het volgens jou nou wel of niet zo Quinsy dat groepen mensen niet op grond van een gedeelde huidskleur in verband gebracht mogen worden met negatieve dan wel positieve gedragingen en overtuigingen? Ik mag toch hopen dat je met mij onderschrijft dat je zwarte, lichtgetinte, of gele mensen niet mag verwijten dat andere zwarte., lichtgetinte, of gele mensen zich schuldig maken aan criminaliteit of racisme omdat ze een van deze huidskleuren delen. Het is daarom ook in elk geval een zekerheid dat geen blanke enig verwijt te maken valt omdat er andere zijn die racistisch zijn, en ook niet omdat hij of zij afstamt van eerdere generaties blanken, dus ook die uit de tijd dat blanken uit huidig Nederlandse contreien zich bezighielden met de slavernij. Betreffende blanke hoeft zich niet eens te distantieren van iets wat hem of haar niet te verwijten valt laat staan een schuld te derven. In je overtuigingen beoordeel je de blanke m.i. echter, af wijken van niet-blanken, en met name zwarten, wel op grond van gedeelde huidskleur in relatie tot gedragingen en overtuigingen van andere blanke individuele personen in hedendaagse en verleden. Racisme dus naar haar definitie. Herken en beken je jezelf nu tot racist of niet?

4 Reacties
Nailles
Nailles30 jan. 2016 - 23:39

Tweenalaatste zin: "af wijken" moet "afwijkend" zijn.

Bismarck
Bismarck31 jan. 2016 - 8:19

U vergeet dat meneer Gario zijn denkbeelden ontleent aan Amerikaanse Identity Politics. Een van de denkbeelden is dat Racism = Power + Prejudice. En aangezien People of Color geen (institutionele) power hebben, kunnen zij niet racistisch zijn.

rosarosa
rosarosa31 jan. 2016 - 9:48

reageer jij nu op de boodschap of op de persoon??

Nailles
Nailles31 jan. 2016 - 15:56

@ Bismarck Als iemand, zoals dat bij de definitie van die zogenoemde "Identity Politics", zich oriëntenteert op basis van "political arguments that focus upon the interest and perspectives of groups with which people identify" die bepaald zijn door: "gender, gender identity, ethnicity, ideology, nation, sexual orientation, culture, information preference, history, musical or literary preference, medical conditions, professions or hobbies." dien je zelf niet te veronachtzamen dat "Not all members of any given group are necessarily involved in identity politics." D.w.z. Dat niet alle leden van genoemde groepen zichzelf oriënteren naar de optiek van de "Identity politics" en dus hun overtuigingen en daaruit voortvloeiende gedragingen. Niet alle leden van groepen die iemand als Quinsy, die deze oriëntering op basis "Political Identity" ingedeeld heeft, op de korrel neemt, en zeker òòk niet alle leden van de groep waartoe Quinsy e.a. zichzelf op basis van deze zelfverkozen oriëntering zich met anderen toe rekent. Velen oriënteren zich namelijk helemaal niet zo als tot een groep behorend, willen dat bewust ook helemaal niet, en al helemaal niet politiek geöriënteerd als slachtoffer van anderen, of als door weer anderen, als groepsgenoten die zich als slachtoffer politiek dienen te oriënteren tegenover anderen omdat die ander een van jou groep afwijkende identiteit zou hebben gedefiniëerd door iets wat Political Identity heet. Het is en blijft racistisch, juist ook wanneer je zelf overtuigd en aanhanger bent van deze oriëntering van Political Identity als het om huidskleur gaat, je mensen om niets anders dan hun (b.v. witte) huidskleur in negatieve (of positieve) zin te be- en veroordelen. Alleen als die persoon zèlf zich als b.v. witte op basis van een oriëntering van Political Identity, of anderszins zichzelf als lid van de groep met die huidskleur opstelt is die be- of veroordeling van niemand anders dan die persoon gerechtvaardigd. Maar dan is het verwijt van racisme wat je als Quinsy o.a. heel gerechtvaardigd jegens deze persoon uit ook zelf geen racisme meer. Dat is het in alle gevallen wel als je het jegens een hele groep om niets anders dan hun huidskleur doet. Lang niet ieder lid van die door huidskleur bepaalde groepen denkt immers langs de groeps-identiteitslijnen zoals mensen als Quinsy e.a. op basis van Political Identity in samenhang met huidskleur dat wel doen.

rosarosa
rosarosa30 jan. 2016 - 21:44

Heel goed Quincy, 't werd tijd dat er iemand wat van zegt. Ik heb ook altijd gevonden dat het gebruik van " dat woord" getuigd van zoveel superioriteitsgevoel dat ik de gebruiker ervan op basis daarvan(in gedachten) afserveer, wat dan weer getuigd van superioriteitsgevoel van mijnentwege ;-)

Donostia2
Donostia230 jan. 2016 - 21:43

Dank je wel, Quinsy. Een heel mooi stuk. Respect.