Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weekendfilm: Debtocracy

  •  
03-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
debtocracy_300.jpg
Een heel andere kijk op de Griekse crisis
De Grieken hebben schulden omdat ze lui zijn, wordt ons verteld. Deze documentaire van de journalisten Katerina Kitidi en Aris Hadjistefanou laat zien dat er ook een andere verklaring kan zijn. Ze vergelijken de Griekse crisis met die van andere landen, met name in Latijns-Amerika waar ook hele staten door schulden aan de rand van de afgrond belandden. Wie heeft dat veroorzaakt en wie moet er voor betalen?
Debtocracy kwam begin mei op internet uit en trok alleen al in de eerste week een half miljoen kijkers. De film is gefinancierd met donaties van het publiek en de makers hebben de film onder een Creative Commons licentie uitgebracht, wat wil zeggen dat de film vrij is te bekijken en te gebruiken.
Zie je geen ondertitels of kijk je via iPad, bekijk dan deze versie

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Bakoe
Bakoe3 jun. 2011 - 17:00

Goed dat Joop deze film aanprijst, een kleine waarschuwing voor al die lieden die ook hier het sociale stelsel willen afbreken om maar vooral gemaakte schulden af te lossen aan banken die we zelf gered hebben. Ik ga me vanavond eens verdiepen in Argentinie, en wat daar gebeurd is. Dit verhaal, van Griekenland, van Spanje, en van al die landen die in de wurggreep van het IMF zitten moet doorverteld worden. Doorverteld worden aan al die napraters die de mainstream media geloven. Wanneer zien wij een helikopter op het Binnenhof die ook onze neoliberale politici van de afgelopen 20 jaar naar hun hotel in exile vervoert. Want immers, wie zijn er belangrijker, die schuldeisers, of je eigen bevolking?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman3 jun. 2011 - 17:00

Eigenlijk wordt het belasting innen overgeheveld van de staat naar de banken: mensen kunnen niet eens wonen zonder schulden aan te gaan, en banken zijn als pushers bij gemeenten langsgegaan om ze over te halen om bezit van burgers te verhypothekiseren.. Alleen is het idee van de staat dat die de belasting gebruikt om van alles voor het algemeen belang te doen, terwijl de belasting bij banken in de zakken van de graaiers belandt...

NNenNN
NNenNN3 jun. 2011 - 17:00

Ook een aanrader over de financiële 'crisis' of beter gezegd fraude is de documentaire: Inside Job

mijnmening2
mijnmening23 jun. 2011 - 17:00

Interessant dat de luiheid bij de 'ander' (in dit geval de Griek) wordt gelegd, terwijl de (intellectuele) luiheid bij de vertegenwoordigers van het neoliberale systeem ligt. Begint voor mij steeds helderder te worden dat het neoliberale systeem in slaap gesukkeld is door de comfort die de vertegenwoordigers ervan genieten. Gelukkig hebben we in NL de SGP nu in de regering, die zal ongetwijfeld het neoliberale systeem confronteren met haar eigen zonde van luiheid *proest*

mijnmening2
mijnmening23 jun. 2011 - 17:00

Schitterend! "Odious debt" Wij hebben de kosten voor de Joint Strike Fighter, Animal Cops, Khunduz. Dat is niet mijn 'schuld', vriend :-)

mijnmening2
mijnmening23 jun. 2011 - 17:00

Verfrissend om door het standaard media beeld van Griekenland heen te kijken. Tegelijkertijd schept de docu weer een ander (ook weer geladen) beeld. Al doorbladerend en surfend stuitte ik op deze tekst: (engels, Bernard Poolman): "Gangs are Pre-Programmed – you´re Pre-Programmed to respond to particular Key-Phrases, Key-Ideas – which will group people together, within which they will chose a gang-leader and they would experience a feeling of Power (..) if you do not speak the Keywords to a gang-member, you are not seen as part of the gang and you are immediately attacked by all the gang-members, it is like an automated response." Mijn experiment: in hoeverre zijn media bezig met Keyword-speak. Wat fragmenten uit de media van afgelopen week: #1: "de kosten van ... rijzen de pan uit ... onhoudbaar .. bezuinigen" #2: "smerige gewelddadige kloodtzakjes ... lieden .. die meenden" #3: "Dit soort kinderen .. ze zoeken .. De aanvoerder van dit zootje ..." #4 "Schorrimorrie .. achterlijk .. schandalig" Herken jij de gangs aan de keywords? Uhh.. zitten we gewoon in een Pavlov-society?! ç-:

objectivist
objectivist3 jun. 2011 - 17:00

De ene verklaring hoeft de andere niet uit te sluiten. Een vals dilemma noemen we dat. En de makers zijn helaas Grieks. Ook hier moeten de bron dus niet vergeten. Een eigen waarheid is snel gemaakt.

2 Reacties
b-man
b-man3 jun. 2011 - 17:00

Heb jij de film in 17 minuten gekeken????

Bakoe
Bakoe3 jun. 2011 - 17:00

Er zijn 2 manieren om een volk te onderwerpen. Geweld en schuld. De 2de manier is vooral in de beschaafdere landen populair. Shockdoctrine. Eerst Zuidamerika, toen Afika, daarna Rusland, toen Azie, en nu Europa. The road to serfdom uit een andere hoek bekeken. De gehele mensheid tot slaven gereduceerd om een economisch en financieel systeem. Ik denk alleen dat de Grieken en Spanjaarden het dus niet gaan pikken. Zeker niet nu het IMF en de EU hun willen dwingen voor een habbekrats al hun staatseigendommen te gaan privatiseren. Er komt revolutie aan.

Iskander2
Iskander23 jun. 2011 - 17:00

Prima documentaire niet ? Gefeliciteerd trouwens wanneer U die helemaal uitgezien hebt. Dat doet niet iedereen meer tegenwoordig. De les kort samengevat (het gaat niet alleen over Griekenland) : In een vrije markteconomie waarin de EEG is veranderd sinds de EU, komt uiteindelijk al het bezit in handen van een paar. De rest heeft nog slechts schulden en is dus in slavernij gedompeld (al heet dat niet zo, maar dat is maar een naam). Dat zie je het eerst bij de zwakste groepen : minderheden, ontwikkelingslanden en ja, Zuid-Europese landen. Maar vergis je niet hoor, uiteindelijk komt ook onze beurt. - http://sp.nl/9n1c9h In de USA heeft 50% nu al meer schulden dan ze binnen een werkend leven kunnen afbetalen en dat staat ons hier ook te wachten. Willen we dat ? Nee ? Dan moeten we ons niet tegen elkaar laten uitspelen (Islam, Grieken, Ieren) maar gezamenlijk die Elite wippen, de Banken weer onder parlementaire controle (van de EU) brengen en het geld terughalen waar het heen gesjoemeld is. Desnoods met arrestatiebevelen of een vloot (voor als ze zich op belastingparadijzen zijn gaan verstoppen) Maar er is hoop : http://sp.nl/9n1cuw

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online3 jun. 2011 - 17:00

"gezamenlijk die Elite wippen" juist!

NNenNN
NNenNN3 jun. 2011 - 17:00

Juist de SP zal ons helpen. Met de brief van Roemer aan, volgens zijn eigen woorden, 'Beste bankiers' en de toestemming die o.a. de SP gaf om de banken te redden zonder strikte en verplichte regels voor het toekomstig handelen. De situatie in Nederland is als volgt. De banken verhogen de kosten voor hun diensten en producten waarvoor de burgers betalen. De burgers, wij dus betalen dubbel. We redden de banken met ons geld en betalen ook weer de schulden via de verhoogde prijzen.

José
José3 jun. 2011 - 17:00

Prima documentaire, al word ik er, net als Zjen, kotsmisselijk en boos van. Sommige dingen wennen (gelukkig) nooit.

1 Reactie
Winston2
Winston23 jun. 2011 - 17:00

Ja, ik ook :-( Maar oud nieuws is het wel allemaal... Johannes Zeilstra vat het goed samen: "De gehele mensheid tot slaven gereduceerd om een economisch en financieel systeem." Dat is er aan de hand. Misselijkmakend.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2011 - 17:00

hmm, daar herken ik toch even een echte ouderwetse marxist in die film... http://www.youtube.com/watch?v=YtyZY9sKv2w&feature=related ...natuurlijk weet hij wel hoe marxisme echt moet worden toegepast...

1 Reactie
Bakoe
Bakoe3 jun. 2011 - 17:00

Gelukkig is het Marxisme verleden tijd, en mogen we ons nu laven aan een schuldenlast die generaties mee gaat.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2011 - 17:00

Let´s Solon!!!!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten3 jun. 2011 - 17:00

: ) Let´s Solonize...

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2011 - 17:00

Tsja, maar toch is het niet mijn schuld en moeten ze het daar maar zelf op de rit zien te krijgen. Er is al geld genoeg heengegaan. Heel hypocriet om nu zielig te gaan zitten doen terwijl de welvaart die er nu is mede betaald is door ons. Haal de monumenten uit Griekenland eens weg en wat blijft er dan over van dat land.... er komt geen kennis vandaan, niets, alles is uit een ver verleden. En dan moeten wij solidair zijn. Kijk, als het nu echte armoede was dan valt er nog wat voor te zeggen. Solidair met een samenleving gebaseerd op belastingontduiking en externe subsidies, mooi niet! En geen filmpje gaat daar wat aan veranderen. Liever wat hulp naar landen die echt hulp nodig hebben dan naar een welvaartsstaat bedoeld om de import van dure auto's te sponsoren, de bouw van villa's, nieuwe snelwegen en de bouw van een (dit hou je toch helemaal niet voor mogelijk!!) Formule 1 circuit!

1 Reactie
mijnmening2
mijnmening23 jun. 2011 - 17:00

Ha Martino wat ik zie in de docu is dat het niet per definitie gaat om slechte karaktereigenschappen van de mens, de Griek in dit geval, maar dat er wezenlijke gebreken in het economisch/politieke systeem zitten. En de docu belicht in het bijzonder hoe de media/popi-politiek een krakend economische/politiek systeem ondersteunt, door in de media de (andere) mens de schuld te geven als het systeem hapert. Voor mij was een eye-opener hoeveel geld de Griekse staat (niet de burger) uitgegeven heeft aan defensiemateriaal, gekocht bij Europese bedrijven, terwijl de EU (!) daarvoor het geld geleend heeft. Je kunt erover twisten of zo een systeem moreel is, maar het feit dat een dergelijke constructie door politici in de media gecoverd/verklaard wordt door de "luie Griekse" burger met z'n formule 1 circuit, gaat er bij mij niet (meer) in. Het systeem faalt, niet de mensen.