Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wederopbouw-hulp verwoest Afghanistan

  •  
08-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kunar_20_412.jpg
Onderzoek Amerikaans Congres maakt gehakt van hulpstrategie: vernietigt Afghaanse samenleving
Na twee jaar onderzoek concludeert de Commissie Buitenlandse Zaken van het Amerikaanse Congres dat de wederopbouw-strategie teveel gericht is op de korte termijn. De manier waarop de wederopbouw wordt uitgevoerd vernietigt zelfs de Afghaanse samenleving.
De Amerikanen smijten met enorme hoeveelheden geld om gebieden die zijn vrijgemaakt van Taliban-strijders te stabiliseren. Het effect van die ‘hulp’ is echter maar van korte duur en verstoort de lokale sociale en economische structuren. Zo wordt het voorbeeld genoemd van een fonds dat provinciale leiders maandelijks voorziet van bedragen die op kunnen lopen tot 100.000 dollar per persoon. De individuele ontvangers worden geacht deze sommen te besteden aan onkosten en projecten. Volgens de onderzoekers valt zo’n vloedgolf aan hulpgeld niet te kanaliseren en bij gebrek aan controle stimuleert het corruptie.
De verhouding tussen land en hulp is compleet zoek. De buitenlandse militaire en hulp-missies zijn nu goed voor 97%(!) van het Bruto Nationaal Product van Afghanistan. Als de hulp gestaakt wordt, stort de economie in een recessie. Het rapport adviseert als eerste en belangrijkste stap het stoppen met het uitbetalen van vorstelijke salarissen aan lokale medewerkers. Die verdienen nu tien keer zoveel of meer als de gemiddelde Afghaan. De praktijk heeft onder meer geleid tot een leegloop onder gekwalificeerd personeel bij de Afghaanse overheid en ‘een cultuur van afhankelijkheid gecreëerd’.
De rol van het Amerikaanse leger is dubieus maar beslissend. Zo noemt het rapport voorbeelden van projecten die door experts als ‘kansloos’ werden bestempeld maar vervolgens door het leger werden overgenomen en toch doorgezet.
Volgens de onderzoekers moet de Amerikaanse hulpstrategie heroverwogen worden. Het plan van de regering-Obama dat projecten worden overgenomen door lokale autoriteiten als het Amerikaanse leger zich terugtrekt, gaat niet werken. De plaatselijke overheid heeft er domweg de middelen en mensen niet voor.
Het rapport wordt vandaag aan het Congres gepresenteerd.
cc-foto: US Embassy Kabul  Deelnemers aan een opleiding van een werkgelegenheidsproject in de provincie Kunar luisteren naar een speech van de Amerikaanse ambassadeur, 1 juni 2011.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

JoopSchouten
JoopSchouten8 jun. 2011 - 6:43

Een bekend verhaal. En 'wij' maar 'meedoen'...

ColorHugo949
ColorHugo9498 jun. 2011 - 6:43

Dat er een onderzoeksrapport voor nodig is om deze in het oog springende manco's in beleid te constateren, zegt veel over de "kwaliteit" van de aansturing van de hulpmissie. Onkunde, onwil, gebrek aan hulpcapaciteit, aanbestedingsdwang? Smijten met geld in een corrupt land, wie bedenkt dat? De "hulp"missie heeft er nieuwe speculatieve factor voor "resultaat" bij gekregen. Opbouwen, platgooien en met geld smijten. Lekker bezig!

leeuwenvanj
leeuwenvanj8 jun. 2011 - 6:43

http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/01/eu-25-jaar-lang-fraude/ Fraude in de EU is enorm,lijkt wel Afghanistan. Truus, in Afghanistan zitten vele grondstoffen onder de grond en moet er een pijpleiding komen, TAPI pijpleiding voor olie naar de Indische oceaan. Heeft niets met de bestrijding van de Taliban te maken maar met strategische doelen.