Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Wederom bewezen: huidskleur maakt niet crimineel

  •  
20-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15474941997_6fddb8c6b9_k
Migrantenjongeren vertonen vaker crimineel gedrag dan niet-migranten. Dat is echter niet vanwege hun specifieke afkomst, zoals voortdurend beweerd wordt, maar vanwege hun migrantenstatus in het algemeen. Dat schrijft NRC dinsdag op basis van een onderzoek van het Verwey-Jonker instituut. Een onderzoek dat helaas nodig is om hardnekkige vooroordelen over correlatie tussen afkomst en inherente criminaliteit wederom te weerleggen.
De stereotypische afwezige Antilliaanse vaders, de gesuggereerde gezagscrises in Marokkaanse gezinnen, de zogenaamde geweldscultuur in oostelijk Europa, het zouden allemaal verklaringen zijn voor de hogere criminaliteitscijfers onder groepen migranten. Ook zouden migranten in Nederland vele malen vaker crimineel gedrag vertonen dan in andere landen.
Dat klopt niet, vertelt Majone Steketee. Zij is directeur van het Verwey-Jonker instituut dat voor Nederland een groot internationaal onderzoek naar crimineel gedrag onder migrantenjongeren uitvoerde. Bijna 70 duizend jongeren uit dertig landen namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd was op zelfrapportage. ‘Op wat jongeren zelf zeggen over hun delinquente gedrag.’
Risicofactoren Onder jongeren die zelf in het buitenland geboren zijn, of ten minste één van hun ouders, is er inderdaad meer criminaliteit. Maar er is daarin amper verschil tussen de groepen migranten. En ja, dat geldt ook voor migranten uit buurlanden.
Migrantenjongeren en niet-migrantenjongeren hebben evenveel last van de bekende risicofactoren voor crimineel gedrag: slechte buurten met veel armoede, veel doorstroom en slechte sociale cohesie; verkeerde vrienden; weinig betrokkenheid bij ouders en school, gebrekkig ouderlijk toezicht; en – op het persoonlijk vlak – een al dan niet aangeleerd gebrek aan zelfcontrole.
Omgevingsfactoren dus. En het zijn die risicovolle omgevingsfactoren waar migranten relatief veel vaker mee te maken hebben. Een situatie die niet alleen aan Nederland voorbehouden is.
In alle landen, voornamelijk Europese, plegen migrantenjongeren vaker delicten, en zijn de delicten ook ernstiger. Dat geldt voor alle groepen, tot onze verrassing ook voor migrantenjongeren met een westerse achtergrond. Zij zijn relatief vaak betrokken bij vandalisme, wapenbezit en mishandeling.
Aziatische jongeren vormen een uitzondering. ‘Interessant,’ vindt Steketee. ‘Die zijn in crimineel gedrag heel vergelijkbaar met autochtone jongeren.’ Waarom dat is, wordt in een vervolgonderzoek bekeken. ‘Daarin proberen we te achterhalen wat hiervan de oorzaken zijn. Ook kijken we naar de invloed van de schaamtecultuur waaruit Aziaten komen.’
Steketee ontdekte nog twee opvallende uitkomsten in het onderzoek. Ten eerste dat migranten met een Marokkaanse achtergrond relatief laag scoren ten opzichte van andere migrantengroepen. Ten tweede dat niet-migranten, dus autochtone Nederlandse jongeren, hoger scoren op criminaliteit dan in andere landen. ‘Onze jongeren vertonen relatief veel delinquent gedrag.’
Beleid Volgens Steketee moet het uitgevoerde onderzoek gevolgen hebben voor de aanpak van jeugdcriminaliteit. Die aanpak was twintig jaar geleden, met name in Nederland, vooral gericht op culturele verschillen, met een per herkomstgroep afgestemde benadering. Onder de kabinetten Rutte is die aanpak losgelaten. Terecht, zo stelt Steketee, aangezien de risicofactoren voor alle jongeren gelijk zijn. ‘Maar het is doorgeschoten.’
Nu wordt in de hulp aan deze jongeren nauwelijks rekening gehouden met hun achtergrond. Terwijl migrantenjongeren veel vaker in achterstandswijken wonen, én moeite hebben te wortelen in de Nederlandse samenleving. Migrantenouders zouden hulp moeten krijgen bij de begeleiding van hun kinderen. Ze hebben veel vragen over controle en communicatie met hen.
Daarnaast moeten migrantenjongeren normale kansen hebben op een goede opleiding en banen. Daarvoor schiet de algemene aanpak tekort. Discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een probleem. Er komen steeds migranten bij. Als we niets doen, praten we over tien jaar mogelijk over Syriërs zoals we nu over Marokkanen spreken.
cc-afbeelding: Clement127

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (102)

7anpau1
7anpau122 sep. 2016 - 13:45

Duh! Zou de schrijver van dit stukje de column van Hasna El Maroudi hebben gelezen? Nu had ze de strekking van hetgeen zij betoogde zelf ook niet helemaal onder de knie, maar dit stuk slaat alles. Op een heel klein clubje hardcore racisten na gelooft niemand dat criminaliteit veroorzaakt wordt door huidskleur. Dat de hoge criminaliteitscijfers onder bepaalde migranten verklaard kunnen worden door de klassiek criminologische theorieën en dus weinig met etniciteit te maken hebben, is sinds jaar en dag onomstreden. Dat betekent echter niet dat het niet zorgwekkend is dat bepaalde groepen nu al een aantal generaties oververtegenwoordigd zijn en niet lijken 'door te groeien'.

Minoes2
Minoes221 sep. 2016 - 16:10

Ik weet niet hoe hoogopgeleid Nederland denkt maar misschien kun je eindelijk eens echt iets aan die oorzaken, die omgevingsfactoren doen, aan die armoede die politici zelf veroorzaakt hebben door het neo-liberale beleid in Nederland en Europa een halt toe te roepen en binnenlands eens een eerlijke en menselijke inkomenspolitiek te gaan voeren m.b.t. de meest elementaire zaken zoals gezondheidszorg en wonen. Maar dat laat Rutte niet los.... noch Samsom.... nochD66.....daar hebben ze niet zoveel mee... We zullen nog wat gaan beleven als ik het zo bezie.

1 Reactie
HughRodham
HughRodham22 sep. 2016 - 7:10

ja nog meer nivelleren, dat heeft geholpen altijd en overal

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 sep. 2016 - 11:24

"Aziatische jongeren vormen een uitzondering. ‘Interessant,’ vindt Steketee. ‘Die zijn in crimineel gedrag heel vergelijkbaar met autochtone jongeren.’ Waarom dat is, wordt in een vervolgonderzoek bekeken. ‘Daarin proberen we te achterhalen wat hiervan de oorzaken zijn. Ook kijken we naar de invloed van de schaamtecultuur waaruit Aziaten komen.’" Jammer, het verhaal was veel sterker geweest als Aziaten ook een hoge mate van crimineel gedrag hadden vertoond. Gelukkig denkt Steketee de oorzaak te hebben gevonden in schaamtecultuur. Heeft ze het dan over schaamte om crimineel te zijn? Of schaamte om niet je best te doen op school? Of schaamte om niet hard te werken? Ik kijk uit naar het vervolgonderzoek en naar de oplossingen om wat aan die schaamtcultuur te doen.

2 Reacties
Rossi2
Rossi221 sep. 2016 - 14:17

@Earl Johnson 21 september 2016 at 12:57 Ik hoop dat u daarmee alleen doelt op die rare haat monnik Ashin Wirathu en zijn volgelingen en niet op alle boeddhisten in Myanmar.

Rossi2
Rossi221 sep. 2016 - 14:23

Excuses reactie op Earl Johnson 21 september 2016 at 12:57 ,staat niet waar die zou moeten staan foutje.

Albert Einstein
Albert Einstein21 sep. 2016 - 8:12

Dat jongeren uit China en Vietnam minder crimineel zijn is niet zo merkwaardig als je bedenkt dat die meestal Boedistisch zijn. Een echte onderzoeker zou dat onmiddellijk hebben opgemerkt.

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 10:57

U heeft helemaal gelijk. Die "boeddhisten" in Burma zijn zo vredelievend. In Myanmar worden totaal geen onschuldige vrouwen en kindertjes afgeslacht en in de fik gestoken door boeddhisten. Ik blijf het dom vinden dat mensen een bevolking, geloof of huidskleur in hokjes duwt. Een Mocro is.... Een Een moslim is.... een Europeaan is.... Geen enkele van deze zinnen kun je accuraat afmaken.

Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 7:43

Hahahaha Grappig!!! Hier zeuren wij dat niet autochtone jongeren crimineel zijn, maar in Europa hebben ze het over dat de autochtone jongeren in Nederland juist crimineel zijn vergeleken de rest van de wereld. Misschien moeten we onze focus maar eens leggen op criminelen en deliquenten in plaats van afkomst of cultuur.

5 Reacties
D'Holbach
D'Holbach21 sep. 2016 - 10:03

Heeft u een bron voor deze bewering? Ik ben het nooit tegen gekomen maar ik lees niet alles.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 sep. 2016 - 10:34

Ja, echt hilarisch. Dankzij de door de onderzoekers gehanteerde definitie is het irritante vloggertje uit Zaandam waarschijnlijk ook een autochtoon, net als een groot deel van zijn Vomar-vriendjes. Zullen we de focus dan maar eens leggen op dit soort autochtone delinquentjes?

Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 11:00

@D'holbach In plaats van een nutteloze opmerking op mijn reactie te plaatsen, had u ook even de bron van dit nieuwsbericht kunnen lezen.

Willem100
Willem10021 sep. 2016 - 12:13

"maar in Europa hebben ze het over dat de autochtone jongeren in Nederland juist crimineel zijn vergeleken de rest van de wereld" .. .yeah right Earl! Je moet wat verzinnen om jezelf aan het lachen te maken. Last van en dikke duim vanmorgen bij het opstaan? :)

D'Holbach
D'Holbach21 sep. 2016 - 14:32

Ik vraag u om een bron en u zegt dat ik een artikel moet lezen war dat dus niet in staat. Wie plaatst hier nu iets wat nutteloos is?

Van der Wal
Van der Wal21 sep. 2016 - 5:39

Als Aziatische jongeren de uitzondering zijn dan is de stelling die aan dit onderzoek verbonden wordt dus niet waar. het punt is namelijk dat niemand jou verpllicht om slechte vrienden te houden, of weet ik wat voor andere omgevingsfactor die de oorzaak zou zijn. De oorzaak is dat jijzelf je mee laat voeren door je slechte vrienden. Niet dat dit een rare insteek is voor gestudeerde mensen die geloven dat ze zelf willoos zijn overgeleverd aan natuurkundige mechanismen, en dat er geen vrije wil bestaat. Maar ja, als je van jezelf weet dat jij een automaat bent, dan ligt het voor de hand om dat van anderen ook te denken.

de Haas
de Haas20 sep. 2016 - 20:20

Precies. Dat is wat ik steeds al herhaal. Kwalijk gedrag komt niet voort uit huidskleur. Het kan zoals bij criminaliteit wel deels samenhangen met sociaal economische achterstand maar wordt ook daardoor beslist niet verklaard gezien de hoge vertegenwoordiging van criminaliteit onder sommige etniciteiten terwijl die bij anderen met een zelfde sociaal economische achterstand bij lange na niet in dezelfde mate voorkomt. Anders dan huidskleur hebben veelvoorkomende sociaal culturele kenmerken, die dus niet genetisch bepaald zijn, onder sommige etnische groepen dan wél een sterke invloed.

1 Reactie
Bram Emanuel
Bram Emanuel21 sep. 2016 - 21:19

Er zit ook een genetische component aan criminaliteit. Dat is overtuigend aangetoond door middel van tweelingen- en adoptie-onderzoek.

jandebakker
jandebakker20 sep. 2016 - 20:06

@ Alfred Blokhuizen, U valt anderen (en niet alleen Beppy) aan omdat ze kritiek hebben op het onderzoek en/of het niet goed gelezen hebben. De kritiek van Beppy wordt echter ook erkend door de onderzoekers. Zij geven zelf ook aan dat zij zien dat de cijfers uit de zelfrapportage (met name bij Marokkaanse jongeren) afwijken van de officiële misdaad statistieken. Daarnaast geven de onderzoekers ook aan dat de criminaliteit niet alleen te verklaren is uit omgevingsfactoren. De lagere zelfcontrole en hogere waardering voor geweld onder sommige migrantengroepen heeft mogelijk een culturele oorzaak.

Achterberghen2
Achterberghen220 sep. 2016 - 18:49

Het gaat er voornamelijk om wat je zelf van je leven wilt maken. Niemand dwingt je. Eindconclusie Onderzoeksinstituut Achterberghen.

Cees Groninger
Cees Groninger20 sep. 2016 - 18:48

"Wederom bewezen: huidskleur maakt niet crimineel". Merkwaardige conclusie?/samenvatting? van een onderzoek waarbij de focus lag op de relatie tussen culturele achtergrond van immigranten?/allochtonen? en crimineel gedrag op basis van zelfrapportage. Oeps; zo kan ik ook in no time een onderzoekje uit de toverhoed laten verschijnen met allerlei gewenste wetenschappelijke conclusies. Nou ja, zolang dom rechts haar gelijk hieruit kan halen.

Marri2
Marri220 sep. 2016 - 18:18

" .....huidskleur maakt niet crimineel " Wat een rare kop boven dit artikel! Ik heb nog nooit iemand horen beweren dat dat zo zou zijn.

6 Reacties
Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 7:38

Ik heb nog nooit iemand zo'n ondoordachte opmerking zien maken. Wilt u zeggen dat u nog nooit een stukje tekst heeft gelezen waarin iemand zegt dat bij opsporing verzocht grotendeels niet witte mensen in beeld komen?

erikbos
erikbos21 sep. 2016 - 8:38

@Earl Johnson "Wilt u zeggen dat u nog nooit een stukje tekst heeft gelezen waarin iemand zegt dat bij opsporing verzocht grotendeels niet witte mensen in beeld komen?" Want de constatering dat er veel mensen met een kleurtje bij opsporing verzocht voorkomen is hetzelfde als beweren dat een kleurtje crimineel maakt? Wie maakt hier nu de ondoordachte opmerking?

D'Holbach
D'Holbach21 sep. 2016 - 10:06

Mijn waarde Johnson, u legt vreemde verbanden. Ja, er zitten meer "gekleurde" mensen bij opsporing verzocht dan "blanke" mensen. Dat betekent echter niet dat het door hun huidskleurtje komt, dat beweert dus niemand (een paar hardcore racisten daargelaten).

Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 12:46

@erikbos Zie de laatste zin van D'Holbach (tussen haakjes) Beetje jammer dat hij nog niet inziet dat hij zichzelf tegen spreekt.

erikbos
erikbos21 sep. 2016 - 14:19

@ Earl Johnson Ik reageer op uw opmerking m.b.t. opsporing verzocht. De opmerking die u daar aanhaalt heeft geen betrekking op de stelling huidskleur maakt crimineel. Ik zie en hoor regelmatig dat soort opmerkingen over opsporing verzocht voorbij komen. Maar nog nooit met de bewering dat huidskleur crimineel maakt.

D'Holbach
D'Holbach21 sep. 2016 - 14:35

En waar spreek ik mezelf tegen dan? U roeptoetert aardig maar er zit geen tegenspraak in mijn woorden. Een oververtegenwoordiging van mensen met een kleurtje wil niet zeggen dat dat aan hun kleurtje ligt. Dat is wat ik zeg en dat is waar ik achter sta. Toon mij eens war ik mezelf dan tegenspreek.

van der laak
van der laak20 sep. 2016 - 17:25

Huidskleur heeft er ook geen ruk mee te maken, dat is nogal logisch. Cultuur, achtergrond en omgeving natuurlijk wel.

4 Reacties
van der laak
van der laak20 sep. 2016 - 17:31

Voor de rest een flutrapport. Wij van wc eend....

Arie Roos
Arie Roos21 sep. 2016 - 5:22

Natuurlijk. Elk rapport dat niet pleit voor het onderdrukken van minderheden is een flutrapport voor regressief rechts ...

Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 7:48

@van der laak U gelooft liever wat een blonde roeptoeter in een middagje heeft bedacht, dan een grootschalige internationaal onderzoek? Wij van wc eend heeft waarschijnlijk meer inhoud dan uw reactie.

van der laak
van der laak21 sep. 2016 - 16:13

Earl Johnson 21 september 2016 at 09:48 Wij van wc eend heeft waarschijnlijk meer inhoud dan uw reactie. Ok dan vind u misschien in tegenstelling tot mijn reactie dat huidskleur wel te maken heeft crimineel zijn. Ik denk daar anders over, zoals in mijn reactie beschreven.

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2016 - 17:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
opdebank
opdebank20 sep. 2016 - 17:54

Zonde van je tijd Avace. Dit flutonderzoek staat bol van de tegenstrijdigheden en halve waarheden.

opdebank
opdebank20 sep. 2016 - 16:52

Natuurlijk zorgt een bepaald type huidskleur niet voor crimineel gedrag. Mensen die uigekotst zijn in hun eigen land en dan maar hierheen komen zullen daarentegen wel vaker crimineel zijn. Net als mensen die de taal niet willen spreken en mensen die een geloof aanhangen dat er voor zorgt dat ze zich nergens thuis voelen behalve in een sharia omgeving.

Ben Joop
Ben Joop20 sep. 2016 - 16:45

Alleen de gedachte al is te onozel voor woorden. De laatste die dergelijke kolder verwoorde en de macht had was Hitler.

3 Reacties
MarcoC
MarcoC20 sep. 2016 - 17:58

En jij.

opdebank
opdebank20 sep. 2016 - 18:18

Volgens mij had hij iets tegen o.a. joden. Van welke kleur dan ook. Hij vond ze een ietsjepietsje onaangepast, crimineel en elkaar de bal toespelend. Blijkbaar vonden veel duitsers dit ook want hij had nogal wat medestanders op dit gebied. En niet alleen in Duitsland. Helaas herhaalt de geschiedenis zich nu. Grote groepen andersdenkenden, vreemde geloven, mensen die zich niet staande weten te houden in onze samenleving, onvrede bij de autochtone bevolking en "leiders" die het wel even op zullen lossen. Het is te makkelijk om een schuldige aan te wijzen. Maar weet er ook iemand een oplossing? Voor het helemaal mis gaat. Behalve dan de oplossing, "mix geen grote groepen vreemdelingen door een autochtone bevolking want daar komt genocide van" , want dat is xenofoob. Het zou zo fijn zijn als we allemaal leuk samen kunnen leven maar het wil maar niet lukken.

Ben Joop
Ben Joop20 sep. 2016 - 21:17

MarcoC ?

jandebakker
jandebakker20 sep. 2016 - 16:41

Het rapport sluit juist aan bij wat Pvv'ers roepen. Namelijk dat er een criminaliteits probleem is onder jongere met een migranten achtergrond. Uiteraard is dit voor een groot deel te wijten aan de wijken waarin deze jongeren opgroeien en tekort schietend ouderlijk toezicht.( Dit omdat ouders onbekend zijn met de heersende taal en cultuur. De onderzoekers adviseren daarom ook om migranten ouders te ondersteunen bij de begeleiding van hun kind). Daarnaast geven de onderzoekers zelf ook aan dat de gebrekkige zelfcontrole en een postievere houding t.o.v. geweld van migrantenjongeren niet verklaard kan worden door contextuele factoren. Waarbij hier dus mogelijk een culturele achtergrond aan ten grondslag ligt.

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos21 sep. 2016 - 5:23

[Het rapport sluit juist aan bij wat Pvv’ers roepen. Namelijk dat er een criminaliteits probleem is onder jongere met een migranten achtergrond.] Sukkeltje ... Pvv'ers roeptoeteren dat de Islam de oorzaak is. Dit onderzoek laat zien dat dat helemaal niet kan.

jandebakker
jandebakker21 sep. 2016 - 12:19

@ Arie Roos Mijn reactie had onder de reactie van "jahoor" gemoeten. Hij stelde dat het artikel te hoog gegrepen was voor de PVV aanhang. Dit terwijl hij waarschijnlijk, (net als u), niet de moeite heeft genomen om naar het onderzoek zelf te kijken. De onderzoekers geven zelf aan dat een deel van de uitkomsten (naast de contextuele factoren) wijzen op een zekere culturele invloed. (maar goed ik val nu in herhaling) Dus ik zou nu kunnen zeggen: Wie is hier een .... Maar dergelijk taalgebruik laat ik in een discussie graag aan u over VIa deze link kunt u het rapport zelf donwloaden http://www.kis.nl/publicatie/jeugdcriminaliteit-onder-migranten. (@ Redactie, de beantwoord functie lijkt niet goed te werken vanaf mobiele apparaten.)

Okke2
Okke220 sep. 2016 - 16:03

Naast het feit dat het een volkomen open deur betreft, is het 'onderzoek' ook nog eens op zelfrapportage gebouwd. Illustratief dat dit het niveau is om de multiculti believers mee te verblijden. Je zou ook uit dit onderzoek concluderen dat Marokkaanse jongeren gemiddeld vaker liegen dan andere migrantengroepen,in dit onderzoek scoren ze laag, in de echte criminaliteitscijfers zijn ze oververtegenwoordigd. rara hoe kan dat? Maargoed, ik verwacht dat er een flinke pot subsidie geld zal zijn voor iedere 'onderzoeker' die de 'boze blanke burger' haar ongelijk 'bewijst'.

1 Reactie
Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 7:51

Nog zo iemand die liever de woorden van een blonde roepteter gelooft, dan een grootschalige internationaal onderzoek waar hooggeleerden en mensen die vele malen slimmer zijn hemzelf aan hebben meegewerkt.

Meta Foor
Meta Foor20 sep. 2016 - 15:20

criminaliteit heeft met DNA te maken en niet kleur, wat daar een onderdeel van is. Er wordt hier in alle bochten gedraaid om maar een neutraal verslag te geven terwijl we allemaal weten waar en wie de misdadiger is. Sinds er sprake is van ''kleine'' en ''grote '' criminaliteit , wordt deze scheiding maar des te groter en treffender. sávonds niet meer buiten lopen is het thema van heel veel nederlanders in de (middel) grote steden. zolan er nog gelachen en gelachen wordt op de derde dinsdag van september wordt er jammer genoeg niets maar dan ook helemaal niets aan gedaan , en is de zgn ''werkende nederlander'' een vogelvrij figuur. zo. dat was mijn troonrede

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2016 - 16:39

Ach, wetenschap is ook maar een mening, toch?

Ben Sanders
Ben Sanders20 sep. 2016 - 17:17

Nee hoor, niet met dna, maar met de risicovolle omgevingsfactoren. Dus eerst lezen en niet veroordelen obv erfelijke eigenschappen, we weten allemaal wat er dan gebeurt.

Beppy2
Beppy220 sep. 2016 - 15:13

Volgens het CBS gegevens 2014 Geregistreerde verdachten tussen 12 en 25 jaar. Geregistreerde verdachten 72 910 waarvan 36 620 autochtonen en 36 090 allochtonen Van de allochtonen geregistreerde verdachten zijn er 25 030 niet westers en 11 060 westerse. Voor verdere uitsplitsing kunt u kijken op http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81978ned&D1=a&D2=0&D3=a&D4=a&D5=a&D6=0&D7=4-8&HDR=G5,T,G6&STB=G1,G3,G2,G4&VW=T Deze gegevens lijken de resultaten van dit onderzoek toch aardig tegen te spreken

4 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2016 - 16:41

Leest u wel goed? Dat doen ze namelijk niet. Het gaat vooral om de sociale omgeving. Dat staat er. Maar je, u weet het beter dan de wetenschappers. Want wetenschap is slechts een mening, toch?

Beppy2
Beppy220 sep. 2016 - 22:04

@ Alfred Blokhuizen Wetenschap gebaseerd op Op wat jongeren zelf zeggen over hun delinquente gedrag. gebracht als waarheid... Vindt u dat u crimineel verdrag vertoont? Zo ja, hoe dan Wat is volgens u de oorzaak van uw criminele gedrag? Heeft u er zelf schuld aan, of komt het door anderen/de omgeving? Hoe zou u daarop antwoorden? Eerlijk? Neutraal? Of een beetje naar eigen inzicht? Als dit wetenschappelijke artikel waar was, dan zouden de cijfers dat moeten bevestigen. Anders is het inderdaad niet meer dan een mening (of meningen van de onderzochten over zichzelf)

kindval
kindval21 sep. 2016 - 6:30

Blokhuizen...uw bijna blind vertrouwen in de resultaten van sociaal wetenschappelijk onderzoek is naief. En dat zeg ik als sociaal wetenschapper.

Willem100
Willem10021 sep. 2016 - 12:06

Beste Alfred, wanneer laagopgeleide, delinquente jongeren over hun eigen gedrag rapporteren lijkt me dat eerder een mening. En geen 'onderzoek' zoals gepresenteerd door deze 'wetenschappers'. Dat kan beter. En dat weet je denk ik zelf ook wel.

JopieSlim2
JopieSlim220 sep. 2016 - 14:53

"„Opvallend is trouwens dat migranten met een Marokkaanse achtergrond in Nederland op geweld relatief laag scoren ten opzichte van andere migrantengroepen. Maar wellicht heeft deze groep, die ook een schaamtecultuur kent, niet alles gemeld. Dit onderzoek was gebaseerd op zelfrapportage: op wat jongeren zelf zeggen over hun delinquente gedrag.”" Kortom, dit onderzoek kan linea recta de prullenbak in. Onderzoek gebaseerd op zelfrapportage. En mevrouwe Steketee verwacht op basis daarvan dat er betrouwbare resultaten te verwachten zijn? Geitenwollensokken-logica in het kwadraat.

1 Reactie
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer20 sep. 2016 - 16:56

Wat zij verwacht is een stevig budget voor een jarenlange vervolgstudie.

jahoor2
jahoor220 sep. 2016 - 14:42

lol dit artikel is net iets te hoog gegrepen voor de PVV aanhang hieronder. En dat onze autochtone jongeren relatief slecht scoren daar hoor je ze dan weer niet over.

3 Reacties
Nagus
Nagus20 sep. 2016 - 15:30

Ongefundeerd schelden betekent nog niet dat u gelijk hebt. Een iets kritischer blik op de manier van onderzoek zou u sieren. Dat dit voor u een gedroomde uitkomst is betekent nog niet dat de onderzoeksmethode deugt. Maar wellicht is dit voor u te hoog gegrepen.

JopieSlim2
JopieSlim220 sep. 2016 - 16:56

"En dat onze autochtone jongeren relatief slecht scoren daar hoor je ze dan weer niet over.` Wellicht zijn autochtone jongeren (het ging tenslotte om zelfrapportage) wat eerlijker dan allochtone jongeren? Gezien de uitspraak "Opvallend is trouwens dat migranten met een Marokkaanse achtergrond in Nederland op geweld relatief laag scoren ten opzichte van andere migrantengroepen." niet zo heel vreemd gedacht.

hypothese
hypothese21 sep. 2016 - 16:53

Beste Nagus Dat dit voor u een niet gedroomde uitkomst is, betekent nog niet dat de onderzoeksmethode niet deugt. Met deze stelling zal u dan ook eens kunnen zijn. Vooroordelen begint bij gebrek aan kennis.

JanMer2
JanMer220 sep. 2016 - 14:35

Dit onderzoek was gebaseerd op zelfrapportage: op wat jongeren zelf zeggen over hun delinquente gedrag.

erikbos
erikbos20 sep. 2016 - 14:35

"weinig betrokkenheid bij ouders en school, gebrekkig ouderlijk toezicht; en – op het persoonlijk vlak – een al dan niet aangeleerd gebrek aan zelfcontrole." Dit zijn toch factoren waar ze aan bloot staan ongeacht of ze migrant zijn of niet? Of zouden de ouders als ze in het thuisland gebleven waren opeens wel meer ouderlijk toezicht uitvoeren?

Hallozeg
Hallozeg20 sep. 2016 - 14:18

Jahya Hassan iemand die over de schutting durft te kijken en ik zeer bewonder,laat zien hoe moeilijk het is jezelf te ontworstelen aan het milieu waarin hij is opgegroeid. Zijn immense worstelingen, de talloze bedreigingen, intimidaties en geweld jegens hem als persoon hebben hem helaas zijn zelfbeheersing doen verliezen. Zo jonge veelbelovende vent met zo'n zware last niets meer dan RESPECT met hoofdletters. http://download.omroep.nl/nos/content/mp4/web03/2014/06/03/209864.mp4

Datmeenjeniet...
Datmeenjeniet...20 sep. 2016 - 14:17

Wij van WC-eend...

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2016 - 16:42

Want? Zijn de mensen van Verwey-Jonker criminelen dan?

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus20 sep. 2016 - 13:56

Boterzachte meuk dat sociologisch maatschappelijk "onderzoek". Ze rollen al van hun stoel bij een correlatie van 0,3 of zo. Nou, gooi een handje rijst op de grond en met een beetje moeite vind je een correlatie in dezelfde orde van grootte. Onderzoeksmethode, zelfrappotage, erg dubieus. Criminele delinquenten staan zo om hun betrouwbaarheid bekend. Wat doet we hier - de champagne kurken knallen. Ziehier het DaderKnuffelen in de praktijk. Wegkijken 2.0.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2016 - 16:43

U weet het natuurlijk beter dan de wetenschappers. U heeft zelf natuurlijk diepgaand onderzoek gedaan op Facebook en GeenStijl! Dat is veel betrouwbaarder, toch?

Marri2
Marri220 sep. 2016 - 18:22

Nou, beste Alfred : de misdaadstatistieken liegen toch echt niet. Dat is weliswaar geen wetenschap, maar gebaseerd op gevalideerde statistieken

truusbeek2
truusbeek220 sep. 2016 - 13:53

Dus die plofkraken in Duitsland door Nederlanders had te maken met hun migranten positie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 sep. 2016 - 13:51

"Onder jongeren die zelf in het buitenland geboren zijn, of ten minste één van hun ouders, is er inderdaad meer criminaliteit." Als dit de gehanteerde definitie is van migrantenjongeren zijn derde-generatie migrantenjongeren kennelijk meegeteld als autochtone jongeren? Ware het niet beter om het al dan niet zijn van migrantenjongere te relateren aan vragen als: welke taal spreekt men thuis, hoe sterk is de binding met het land van de (groot-)ouders, voor welke voetbalclub (of dictator) gaat men luid toeterend de straat op?

1 Reactie
Okke2
Okke220 sep. 2016 - 15:57

dezelfde truuc doen ze bij het CBS, om de bevolkingsgroei van niet westerse migranten wat kleiner te doen laten lijken. Overigens hebben deze mensen gewoon een buitenlands paspoort, dus ergens kunnen ze best als zodanig in de statistiek, maar dat speelt Geert in de kaart, want dan zie je opeens een ander beeld uit de stats.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 sep. 2016 - 13:42

Uit zelfrapportage-onderzoek onder voor zware delicten veroordeelde gedetineerden blijkt dat ze onschuldig zijn. Daarnaast meldt een onverwacht groot deel van deze groep gedetineerden 'erin te zijn geluisd'.

8 Reacties
Ben Joop
Ben Joop20 sep. 2016 - 14:52

wilt u hier nu echt beweren dat een kleurtje je automatisch meer crimineel maakt?

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 sep. 2016 - 15:24

Ben Joop 20 september 2016 at 16:52 Zo moeilijk kan lezen toch niet zijn? Ik beweer dat een onderzoek dat gebaseerd is op de methode 'zelfonderzoek' wel eens zou kunnen leiden tot subjectieve verklaringen die uitstekend in het straatje passen van de onderzochte populatie.

Nagus
Nagus20 sep. 2016 - 15:38

@ ben joop Hoe kan je dat erin lezen. Het betekent alleen maar dat dit onderzoek niet deugt. Verder zegt het helemaal niets. Hoe kun je nu weten of criminaliteit genetisch is als je de genen niet onderzoekt. Dat heeft helemaal niets met kleur te maken.

Ben Joop
Ben Joop20 sep. 2016 - 16:42

Zit het volgens u in de gekleurde genen?

Nagus
Nagus20 sep. 2016 - 19:31

@ ben joop Dat weten we niet aangezien het niet onderzocht is, maar mocht criminaliteit een genetische oorzaak hebben dan is die vast bij alle rassen te vinden. Zoveel verschillen we nu ook weer niet qua biologische opbouw.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 sep. 2016 - 19:33

Ben Joop 20 september 2016 at 18:42 Nou Ben, wat mij betreft wint u vandaag de Zandbak Award voor slecht lezen en foute conclusies trekken.

D'Holbach
D'Holbach21 sep. 2016 - 10:22

Mijn waarde Stripper, de Zandbak Award, geniaal, ik ben bijna jaloers, ik wou dat ik hem bedacht had.

Willem100
Willem10021 sep. 2016 - 11:49

LOL, de Zandbak Award.. Die is goed!!

kapitanlaipose
kapitanlaipose20 sep. 2016 - 13:32

Wetenschap is immers ook maar een mening. Was getekend, Henk & Ingrid

3 Reacties
geen-mening
geen-mening20 sep. 2016 - 13:45

Tja, u stemt vast op een gevestigde partij en die hebben de afgelopen 50 jaar het beleid gemaakt wat geresulteerd heeft in waar we nu staan. Hoewel "Henk en Ingrid" misschien dommig zijn en op de verkeerde persoon om de verkeerde reden stemmen is het wat mij betreft een stuk stommer om maar af te blijven geven op Wilders en "Henk en Ingrid" in plaats van op de partijen die ons hier hebben gebracht. De PVV heeft immers nooit echt verantwoordelijkheid gehad (of willen hebben) en bestaat nog niet zo heel lang dus je kan hun moeilijk de schuld geven.... Maar de politiek correcte begrijpen geloof ik niet dat zij aan de basis staan van de ongelijkheid die ze nu zeggen te verfoeien, zij staan aan de basis van het feit dat allochtonen schijnbaar minder kansen krijgen dan autochtonen, zij staan aan de basis van de tegenstellingen die er nu heersen in de samenleving, zij staan aan de basis van de ontevredenheid bij een groot deel van de bevolking om dat zij het waren die gestemd hebben zoals ze hebben gedaan de afgelopen 50 jaar, op VVD, CDA, PvdA, dus lekker makkelijk om af te geven om hen die het zat zijn, ze zouden beter gewoon verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun stemgedrag en de gevolgen ervan.

Nagus
Nagus20 sep. 2016 - 15:44

Dit is geen wetenschap. Er is namelijk helemaal geen genetisch onderzoek gedaan. De vraag of afkomst crimineel gedrag veroorzaakt is dus niet beantwoord.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer20 sep. 2016 - 16:59

Sociale wetenschappen wel, exacte niet.

remmerik2
remmerik220 sep. 2016 - 13:31

Grappig! Er is nog nooit een Nederlander geweest die zich druk heeft gemaakt dat Chinezen niet integreren! Nog nooit! Nooit, nooit en nog eens nooit!!! En waar zou dat godverdomme door komen?

4 Reacties
truusbeek2
truusbeek220 sep. 2016 - 13:51

Of Vietnamezen. Nooit! terwijl en de Chinezen en de Vietnamezen hun cultuur hebben behouden. Hoe zou dat komen?

Ben Joop
Ben Joop20 sep. 2016 - 14:53

Neem een pilletje!

EricDonkaew
EricDonkaew20 sep. 2016 - 17:06

@Ben Joop: Probeer bij uitzondering eens een keer inhoudelijk te reageren.

the don
the don20 sep. 2016 - 17:24

Zal wel met discriminatie te maken hebben, dat al die Chinese hoodvlogbendes die op politieauto's staan en met stroomstootwapens wel getolereerd worden. Verschil is wel dat Chinezen over het algemeen geen geloof aan hangen dat mensen buiten dat geloof als 3e rangs burgers ziet, die amper rechten hebben. En dat geloof dendert ook niet uit de spiekers aan de toren van hun versie vn de kerk.

Achterberghen2
Achterberghen220 sep. 2016 - 13:28

"Men heeft onderzocht de relatie tussen vekeersdeelname en het gebruik van alcohol. Het is gebleken dat het merk van de auto geen invloed heeft op het aantal ongevallen. Het blijkt zelfs dat het aantal ongelukken waarbij drank in het spel was gelijk verdeeld is over alle automerken"

the don
the don20 sep. 2016 - 12:06

>zelfrapportage Die hoodvloggers uit Zaandam rapporteren ook dat zei het slachtoffer zijn en niet de mensen die ze van de fiets trekken of de buurthuizen die ze bestelen/slopen.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 sep. 2016 - 16:46

@ the don U had belooft niet meer te veralgemeniseren. Doet u het toch weer! Hou daar nou eens mee op joh en onspannnnn.

the don
the don20 sep. 2016 - 19:08

Nooit beloofd Alfred, ik zou er op letten. En ik veralgemeniseer niet, ik wijs specifiek naar de hoodvloggers uit een specifieke woonplaats. Ik zeg niet dat ze allen zo zijn, maar het is een goed voorbeeld om aan te geven dat zelfrapportage geen geschikte methode is voor een onderzoek als dit

geen-mening
geen-mening20 sep. 2016 - 12:02

Goedemorgen stichting open deur, de relatie tussen criminaliteit en allochtonen heeft veel meer te maken met het sociale milieu waarin men opgroeit, criminele (zowel autochtoon als allochtoon) komen over het algemeen uit lagere sociale milieus waar relatieve armoede heerst en waar ouders vaak weinig tot geen controle hebben en/of willen hebben over het gedrag van hun kinderen en in die milieus verkeren bepaalde groepen allochtonen nou eenmaal meer. Tel daar bij op dat vele van die groepen niet echt willen deelnemen aan onze samenleving (zie bijv. de Turken die er afgelopen periode blijk van hebben gegeven dat zij in feiten een samenleving binnen onze samenleving vormen, dit geldt bijv. ook voor veel Marokkanen) en dus bij voorbaat al vijandig staan tegen "ons" gezag en geen gebruik maken van de kansen die onze samenleving ze biedt en voila..... Blijf het ook buitengewoon vreemd vinden dat er bij dit soort onderwerpen altijd wordt gevraagd om een aparte aanpak/ apart beleid voor deze groep, terwijl diezelfde mensen aan de andere kant ook beweren dat het slechts om een heel klein deel gaat. Als het zo is dat het om een klein deel gaat, is er dus niks mis met het beleid want de overgrote meerderheid vindt wel gewoon zijn plaats in de maatschappij als ik die mensen moet geloven. De kansen en mogelijkheden ontbreken dus helemaal niet alleen men maakt er geen gebruik van. Men wil dus feitelijk de hele kleine uitzondering belonen voor hun achterlijke gedrag door er ongetwijfeld weer geld tegen aan te willen smijten. Het wij willen een buurthuis dus misdragen we ons idee.... Volgens mij moet je je eerst gewoon normaal gedragen voor je uberhaupt ergens recht op hebt en niet andersom.

Catalisator
Catalisator20 sep. 2016 - 11:47

Ik denk ook idd dat het veelal voortvloeit uit het feit dat ze jongeren thuis de boel een beetje kunnen verdraaien omdat de ouders vaak geen tot slecht de neerlandsche taal beheersen ( en wat een rot taal is het eigenlijk ook ) . Maar als je dan idd kijk naar de Aziatische jongeren. Het KAN wel, maar heeft allemaal met respect te maken. Volgens de Islam is iemand wie niet in alah gelooft een hond en mag gedood worden, hoef je niet te respecteren bla bla bla. Zet daarbij dat jongeren in de pubertijd enorm veel door maken, en stoer willen doen of iig niet onder willen doen aan hun vrienden. Daarbij tellend dat ze thuis ook niet altijd even makkelijk met hun verhaal aan kunnen komen.. dan is het ook niet zo moeilijk dat deze groep meer moeite heeft om te intergreren.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud20 sep. 2016 - 13:13

Eat Heeft dit verhaal Te Maken Met De ISLAM. Of leest u in elke bericht islam? Lees het verhaal nog een maal door en vertel me waar religie überhaupt in voorkomt.

Earl Johnson
Earl Johnson21 sep. 2016 - 8:01

@Appi Aan de reactie van deze persoon te lezen gaat het hem alleen maar om de propaganda van zijn blonde leider te verspreiden in 4 minuten heeft de nummer 1 Islamaloog van Nederland (autochtoon) Wilders met de grond gelijk gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=2Scw5zc-2T8 Je moet dit soort mensen geen aandacht meer geven, dan sussen ze vanzelf als ze niemand ze meer serieus neemt. Dan duiken ze vanzelf weer in hun schulpje.

BingoGrubb
BingoGrubb20 sep. 2016 - 11:37

tuurlijk heeft het niks met komaf te maken het heeft met mentaliteit en cultuur te maken.

aburrido
aburrido20 sep. 2016 - 11:25

Bijna 70 duizend jongeren uit dertig landen namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd was op zelfrapportage. ‘Op wat jongeren zelf zeggen over hun delinquente gedrag.’ Nou... Dat lijkt me een eerlijk en objectief onderzoek..

Nagus
Nagus20 sep. 2016 - 11:15

Een onderzoek gebaseerd op zelfrapportage. Hoe serieus moet je dat nu weer nemen?

HughRodham
HughRodham20 sep. 2016 - 11:14

Ik heb nog nooit iemand in europa horen beweren dat iemand crimineel is vanwege zijn huidskleur. Dat is racism en hebben we in Nederland niet in die mate net als armoede. Er is wel een link met opleidingsniveau, gezinssituatie, ideologie en opvoeding. In die oorzaken moet dus de oplosing worden gezocht.

IJesser
IJesser20 sep. 2016 - 11:13

Misschien heeft het niet met afkomst of huidskleur te maken maar met het geloof in 1 god? Aziaten zijn vaak ongelovig (China) of boedhist, hindoe. Wellicht dat deze kijk op de wereld, waarbij alles en iedereen verbonden en gelijkwaardig is wel invloed heeft op de criminaliteitscijfers van Aziaten?

opdebank
opdebank20 sep. 2016 - 11:07

Mooi. En nu ff kijken in de gevangenis en naar opsporing-verzocht.

Harba Lorifa
Harba Lorifa20 sep. 2016 - 11:02

Pappen en nathouden. Werkt altijd.