Webwinkel Bol.com gaat actief op jacht naar antisemitische boeken om die uit het aanbod te kunnen weren. Daarover zijn afspraken gemaakt met Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) Eddo Verdoner. Ook Marktplaats wil met de NCAB om de tafel om de regels aan te scherpen.
Bij het weren van de boeken gaat het zowel om de titels die al verboden zijn, als om titels die wettelijk gezien wel verkocht mogen worden maar desondanks duidelijk antisemitisch van aard zijn. "Als gerenommeerde winkel moet je zulke producten niet willen aanbieden,” zei Verdonder dinsdag in het NOS Radio 1 Journaal. “Ik wil het verdienmodel achter antisemitisme en complottheorieën aanpakken.”
Vorig jaar haalde Bol een aantal antisemitische boeken uit het assortiment nadat er aangifte was gedaan. Verdoner wil dat webwinkels voortaan niet reactief handelen, maar zelf uitzoeken of er antisemitische boeken via hun platform worden aangeboden en daar preventief op reageren.
Bol gaat daar nu als eerste webwinkel mee aan de slag en doet dat via een toetsingskader voor boeken dat tot stand kwam in samenwerking met onder meer het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en Artikel 1 Midden Nederland. “Op basis van een detectie-, beoordelings- en meldingssysteem beslist bol.com of een boek online blijft, een informatielabel krijgt, of offline gehaald wordt,” aldus Bol.
Leesonderwijs en opvoeding zijn een feit. Lees in deze link hoe men dacht de kinderen op te voeden en moreel te vormen. Van katholiek tot algemeen: rol voor sprookjes. De sprookjes zijn helaas vervangen onder druk van christenen. Wat heeft het verlies van Duimelijntje en Klein Duimpje betekend voor het leesonderwijs? Iets neutraals met de woorden maan vis verpakt in niet erg spannend verhaal? “Roos” is eruit vanwege anderstalige leerlingen die een bloem zien en dan een verkeerd woord leren en elke bloem roos gaan noemen… https://www.dbnl.org/tekst/_lit004200201_01/_lit004200201_01_0057.php Zie het laatste stuk vooral. De sprookjes zijn erbijna uit. Wij zijn zo neutraal geworden uit respect voor andere geloven. Maar we blijven het fout doen. Tegelijkertijd is de les: een uitgeverij wil geld verdienen, houd iedereen te vriend. De resultaten van ons leesonderwijs door niet motiverende verhaaltjes en wegdoen van de geïntegreerde taal-leesmethode heeft hetleesniveau van onze leerlingen schrikbarend doen dalen! Maar, ach dan gaan we toch gewoon een levenlang leren? De enige moraal van dit bericht: lobby goed en verdien meer.
Twee dingen: - de NCAB promoot zelf een anti-Palestijnse, racistische definitie van antisemitisme. Hopelijk dringt hij die niet op aan Bol.com - waarom worden niet tegelijkertijd islamofobe en homofobe boeken aangepakt?
Islamofoob? Mag kritiek op de islam niet meer? Achterlijke gedachte wat mij betreft. Je vergelijkt volkerenhaat het religiekritiek. En homofobie staat wat mij betreft wel wat hoger op het lijstje, dus laten we maar beginnen met het verbieden van de verkoop van de bijbel en de koran.
@JasDon: kritiek op de islam mag zeker, maar islamofobie is racistische kritiek (en dus onterechte kritiek), en dat mag niet
Benieuwd of dat boek van fvd-er van Houwelingen er eindelijk uit vliegt. Onder pseudoniem Vossius heeft hij een extreemrechts vod geschreven dat ik nog steeds bij bol zag. Overigens lijkt het me ook goed om boeken van complotdenkers eruit te knikkeren.
Pro-Palestijnse boeken vallen daar hopelijk niet onder?
Je weet dat Proudhon een antisemiet was in 1847? https://www.marxists.org/reference/subject/economics/proudhon/1847/jews.htm
Altijd nare gedachten bij het verbieden van boeken, neigt al heel snel naar censuur. Toegegeven is het lastige materie. Voor 10 euro kun je Catcher in the Rye aanschaffen bij bol, terwijl dit boek toch als inspiratiebron/favoriet heeft gediend voor diverse nare personen. Duidelijk mankeerde deze mensen geestelijk al iets voordat zij dit boek lazen, maar het versterkt hun wereldvisie wellicht wel.
Er is geen sprake van censuur ov een verbieden van boeken als een handelaar besluit bepaalde boeken niet te willen verkopen. Sterker nog: Het is juist een fundamentele vrijheid dat zelf uit te mogen maken. Het wordt pas censuur, zoals een verbieden van boeken of teksten anderszins, als een regering dat oplegt, óf als er in geval van een of ander medium één partij is zodanig dat er geen marktwerking meer is d.i. geen keuze het via een andere partij aan te schaffen of te zien. Dat is bijvoorbeeld nagenoeg het geval bij Facebook en eerder ook Twitter die geen serieuze concurrenten hebben.
Van verbieden is hier geen sprake. Boekhandels gaan over hun eigen aanbod.
"Altijd nare gedachten bij het verbieden van boeken, neigt al heel snel naar censuur. " Dan snap je niet wat censuur is. Dat is als de overheid bepaalde informatie verbied. In dit geval is het een bedrijf dat er voor kiest om bepaalde producten niet te verkopen. "Voor 10 euro kun je Catcher in the Rye aanschaffen bij bol, terwijl dit boek toch als inspiratiebron/favoriet heeft gediend voor diverse nare personen." Je vergelijkt appels met peren. Catcher in the Rye is geen ideologisch boek, zoals Mein Kampf of ander antisemitische teksten.
Was Mein Kampf dan te koop via bol.com? Geen idee waarom men dat boek zou willen lezen, in de Donald Duck staat meer zinnigs leesvoer.
Ja, mein kampf heb ik gekocht op bol.com. De wetenschappelijke editie, goed vertaald en van veel wetenschappelijke context, kanttekeningen en uitleg voorzien door een gerenommeerd historicus. Want wil ik als historicus de ideeën van Hitler begrijpen (niet goedkeuren) dan moet ik dit boek lezen.
Wij hebben een moderne vertaling gekocht in een oorlogsherdenking oord. Eens met Ewout, ik heb het eerst gelezen zonder context en dat viel niet mee.
Blijft lastig dit. Aan de ene kant mag een bedrijf zelf bepalen of ze bepaalde boeken wel of niet verkopen, maar aan de andere kant is het ook wel weer heel selectief. Zal Bol.com niet meer boeken verkopen die in potentie schade kunnen aanrichten? Ik ben zelf niet zo'n voorstander van het in de ban doen van boeken.
Dubro: wat is er heel selectief aan het bestrijden van anti-semitisme?
"wat is er heel selectief aan het bestrijden van anti-semitisme?" Niets. Er is alleen wel één levensgroot probleem: wie gaat bepalen wat wel of niet antisemitisme is als zelfs kritiek op de mensenrechtenpolitiek van Israël als antisemitisme wordt gekwalificeerd.
"Blijft lastig dit. Aan de ene kant mag een bedrijf zelf bepalen of ze bepaalde boeken wel of niet verkopen, maar aan de andere kant is het ook wel weer heel selectief. " Zelf bepalen wat je verkoopt = selectief zijn. Er is dus geen ene tegenover een andere kant.