Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Websites op zwart uit protest tegen SOPA-wetgeving

  •  
18-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wired_300.jpg
Duizenden bekende en onbekende websites laten vandaag zien wat Amerika met het internet wil doen: censureren
Bekende websites als Google, Mozilla, Flickr, Reddit, Wikipedia, Wired en Popurls zijn vandaag op zwart gegaan. Ze protesteren tegen het verregaande Amerikaanse wetsvoorstel om auteursrechten te beschermen en internetpiraterij aan te pakken. GroenLinks politici Judith Sargentini en Arjan El Fassad vinden dat Amerika doet wat zij landen als China verwijten: censureren.
Amerika schept grote juridische problemen voor internetdienstverleners, die aansprakelijk worden gesteld voor auteursrechtschendingen van hun gebruikers. De investeringen in nieuwe online diensten en netwerken zullen hierdoor zwaar worden geraakt”, aldus GroenLinks politici Judith Sargentini en Arjan El Fassad in een opinie op Joop.nl.
Het massale protest van vandaag richt zich tegen twee wetsvoorstellen: de SOPA en PIPA. Een hevige lobby van de entertainmentindustrie zorgde er voor dat deze wetsvoorstellen doordrongen tot de stemming. Veel bedrijven hadden zich gemakkelijk voor de wetgeving uitgesproken, maar konden de afgelopen tijd rekenen op massaal protest. Zelfs hun klanten liepen de deur uit.
De Amerikaan Matthew Inman verspreidde onderstaande viral op de website van The Oatmeal om aandacht te vragen voor SOPA. In de animatie is te zien hoe Oprah samen Jesus en een geit op een jetski de benen neemt. Als de SOPA wet van kracht zou zijn, zou de website offline gehaald worden omdat op de plaatjes die Inman gebruikt auteursrechten rusten.
Wikipedia, Reddit, Wired en Popurls gebruiken andere creatieve manieren om hun gebruikers bewust te maken van SOPA.  
Reddit:
RTEmagicC_reddit_com_620_470.jpg
Popurls:
RTEmagicC_popurls_com_620_572.jpg
Wikipedia:
RTEmagicC_wikipedia_org_620_492.jpg
Wired:
RTEmagicC_wired_com_620_515.jpg

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Nikos2
Nikos218 jan. 2012 - 15:32

Mozilla is trouwens gewoon helemaal niet zwart...

eeweew
eeweew18 jan. 2012 - 15:32

Zelfs Minecraft doet mee.

ColorHugo949
ColorHugo94918 jan. 2012 - 15:32

Goede actie, het nieuwe wetsvoorstel breekt meer af dan ons lief lijkt mij. Het middel is erger dan de kwaal.

JoopSchouten
JoopSchouten18 jan. 2012 - 15:32

Anonymous neemt wraak voor neerhalen Megaupload Hackergroep Anonymous heeft onder andere de sites van het Amerikaanse ministerie van Justitie en die van platenmaatschappij Universal aangevallen, uit vergelding voor het uit de lucht halen van MegaUpload eerder vanavond. Update 23.40 uur: Whitehouse.gov, de site van de Amerikaanse president Obama, wordt op het moment ook aangevallen door Anonymous. Update 23.26 uur: Ook de site van de Motion Picture Association of America, MPAA.org, wordt aangepakt door Anonymous, net als RIAA.gov, de site van Recording Industry Association of America. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/01/19/anonymous-neemt-wraak-voor-neerhalen-megaupload/

Nikos2
Nikos218 jan. 2012 - 15:32

Wikipedia is trouwens niet op zwart gegaan, ze hebben alleen een javascriptje die een laag over de site heen gooit. Blokkeer je dat scriptje of druk je op Escape voor dat het geladen is, is Wikipedia gewoon toegankelijk.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer18 jan. 2012 - 15:32

"Wikipedia is trouwens niet op zwart gegaan," Voor de doorsnee gebruiker is de Engelstalige wikipedia dus wel op zwart want die denken daar niet aan. Bovendien heb je niet helemaal gelijk: bij elke nieuwe zoekopdracht of doorlink moet je dezelfde truc uithalen wat vaak mis gaat en editten is onmogelijk. Ik vind het een nuttige actie en vind het ook jammer dat alleen de engelse wiki dit doet.

KoningPruts
KoningPruts18 jan. 2012 - 15:32

Wacht maar tot Google, Twitter en Facebook dit ook een dagje doen. Het is eigenlijk een achterlijke retoriek die er achter schuilt. De anti-piraterij wet moet mensen weer laten betalen voor films, dat is de insteek. 1: De wet lost niks op, met een simpele proxy kun je zo weer op alle sites 2: Waar de mogelijkheid tot sites maken bestaat, bestaat de verspreiding van illegale content 3: Alle downloads zijn indirect ook weer publiciteit voor de films 4: Hoewel ik aardig wat download, huur ik nog vaak genoeg een film 5: Mensen kopen geen films omdat het dure kutdingen zijn die je eenmalig bekijkt. Downloaden verbieden betekent echt niet dat mensen in recessie films van 30 euro gaan kopen.

1 Reactie
Joeri2
Joeri218 jan. 2012 - 15:32

Daarom zijn de websites niet tegen. Als de SOPA/PIPO wordt aangenomen gaan anonimous de hele dag content met copyright op fora / blog / facebook en wiki posten, die sites worden dan strafbaar zonder tussenkomst van rechter. Maar de film/muziek maffia gaat dan bellen naar de sites en wil 10 cent per post, en dan met een hele dikke stok achter de deur. Daarom zijn de sites tegen. De film maffia is natuurlijk wel helemaal van de pot gerukt. Het volgende is 5 jaar gevangensstraf als je bij het uitlaten van je hondje bij de buren een film op tv ziet waar je niet voor betaald hebt. Copyright dient binnen 5 jaar worden afgeschaft. Ik mag ook geen rekenng bij de buma indienen als ik "per abuis" weer ergens zo'n kutlied van ze hoor, waarom zou ik dan wel 50cent per lege dvd moeten betalen?

adriek
adriek18 jan. 2012 - 15:32

De wet lost het probleem maar zeer ten dele op, maar geeft regeringen wel de mogelijkheid om onwelgevallige sites te blokkeren. Kwestie van ergens een stukje auteursrechtelijk beschermd materiaal vinden (wie garandeerd dat facebook, wikipedia, youtube, twiiter enzovoorts nooit iets 'illegaals' bevatten?) of het er desnoods op laten zetten (...) en de boel kan op slot met de wet in de hand.

1 Reactie
Joeri2
Joeri218 jan. 2012 - 15:32

" geeft regeringen wel de mogelijkheid " Nee niet regeringen, maar bedrijven. En dat zonder tussenkomst van een rechter. Dus als sony jouw site op zwart wil, dan stuurt ze een brief naar de dns provider en je site gaat op zwart. Of mgm. Of universal. Of buma/stemra. Dat er een voorstel wordt gedaan waar partijen zonder tussenkomst van de rechter andere hun wil mag opleggen lijkt mij erg vreemd.

ockham
ockham18 jan. 2012 - 15:32

Het geestige is dat internet een CIA vinding is, uit de tijd van de koude oorlog. Er werd een systeem bedacht wat niet centraal geregeld was, dus niet gemakkelijk gestoord kon worden, om VS verzet tijdens een Russische bezetting van de VS mogelijk te maken. Nu keert deze vinding zich tegen de VS, de VS propaganda.

1 Reactie
nschoot
nschoot18 jan. 2012 - 15:32

Wat een bullshit. Internet is begonnen als een netwerk tussen universiteiten (ARPANET), maar zelfs dat had nog niets met websites etc. te maken.