Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Webhandelaren drijven prijzen astronomisch op vanwege Italiaanse coronavrees

  •  
25-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Voor Amuchina, een desinfecterende gel om je handen mee te reinigen die normaal 7,50 euro kost, moeten consumenten bij Italiaanse webhandelaren ineens 50 euro neertellen. Voor een literfles werd zelfs het exorbitante bedrag van 799 euro gevraagd, meldt Politico. De gel is in alle gewone apotheken uitverkocht. Ook de prijzen voor mondkapjes, eveneens nog amper verkrijgbaar, rijzen de pan uit.
Terwijl grote delen van de bevolking zich ernstig zorgen maken over hun gezondheid en zich trachten te beschermen, zien handelaren een uitgelezen kans de prijzen voor moeilijk verkrijgbare alledaagse producten astronomisch op te drijven.
Politici en consumentenbelangengroepen slaan alarm. Dit gaat niet meer om de vrije markt maar is pure speculatie en moet tegengegaan worden, zo klinkt het in onder meer Kamervragen die de linkse Partito Democratico heeft gesteld. De consumentenorganisatie Codacons heeft ondertussen aangifte gedaan bij justitie wegens de woekerpraktijken en de mededingingsautoriteit gewaarschuwd. Volgens Codacons moeten veilingsites als Ebay en Amazon verantwoordelijkheid tonen. Amazon zegt dat het een kwestie is voor de individuele handelaren maar als aanbiedingen in strijd zijn met de bedrijfsregels dan zullen ze verwijderd worden, aldus de webgigant die beloofde aanbiedingen met woekerprijzen weg te halen. Codacons betwijfelt of Amazon die belofte na kan komen.
Het Nederlandse Rode Kruis constateert dat Nederlanders die naar het buitenland reizen slecht geïnformeerd zijn over beschermingsmaatregelen als mondkapjes.
ERjnaciW4AYArX6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.