Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'We zijn te ver gegaan'

  •  
01-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kerry_300_01.jpg
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry erkent doorgeslagen spionagedrift
De Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vindt dat de afluisterpraktijken van zijn land te ver zijn gegaan. In een nog niet eerder vertoonde distantiëring van de praktijk legde hij uit dat inlichtingendiensten te veel op de ‘automatische piloot’ opereerden.
Hij verklaarde in een video-gesprek op de Open Government Partnership conferentie dat de methodes uit de hand zijn gelopen “omdat de technologie er was en de mogelijkheid er was”. Kerry beloofde dat er, bij een reeds eerder aangekondigde evaluatie van de afluisterpraktijken, grondig naar de methodes zal worden gekeken en dat sommige in de toekomst niet meer toegepast zullen worden.
Kerry stelde verder dat er geen ‘onschuldige’ burgers slachtoffer worden van afluisterpraktijken en dat er veel aanslagen mee zijn voorkomen. Volgens de minister overdrijven media de praktijken in hun berichtgeving.
Video over afluisterpraktijken vanaf 26:00
Ondertussen lijkt de irritatie tussen de regering en de top van de inlichtingendiensten op te lopen. Kerry en Obama hebben in doen voorkomen alsof de diensten op eigen houtje opereerden. De Guardian citeert generaal Keith Alexander, hoofd van de NSA, die donderdag verklaarde dat buitenlandse politici werden afgeluisterd op verzoek van Amerikaanse diplomaten.
>
cc-foto: Chuck Hagel

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Meta Foor
Meta Foor1 nov. 2013 - 8:05

gelukkig hebben we de EU, die ongetwijfeld een fikse boete zal opleggen, in navolging van de Rabo, Microsoft en de 3% overtredingen. Ook het USbeetje van Rompey zal in klinkende munt uitbetaald worden ! en zo bestrijden we de wereldcrisis die zoveel armoe heeft gebracht (en armoe in de zin van niets te eten, geen opleiding en geen zieken/bejaardenzorg)

JAWEH
JAWEH1 nov. 2013 - 8:05

Moeten gewone mensen hun privacy inleveren zodat terroristen en andere criminelen gepakt kunnen worden. Mijn verstand zegt ja, maar mijn gevoel zegt dat het te ver gaat. Het is een lastige afweging.

Bernie2
Bernie21 nov. 2013 - 8:05

H4et is maar een pleistertje van Kerry. Obama en zijn gluurdiensten staan wereldwijd zwaar voor lul, en daarmee de uitstraling van de VS. Zalvende woorden van Kerry maken op mij weinig indruk. En zolang Obama het hoofd van zijn voornaamste gluurdienst NSA, Keith Alexander, rustig laat zeggen dat zijn club niets ongewoons of oneerbaars doet/heeft gedaan, ben ik er helemaal klaar mee. Obama zou namens zichzelf en die glibbers vierkant moeten verklaren dat het fout was om vrienden en bevriende naties en hun honderden miljoenen burgers af te luisteren en toezeggen dat het per meteen over is. Dan is het een vent.

cormol
cormol1 nov. 2013 - 8:05

Kerry, van het Amerikaanse Herrenvolk, gaat wir haben es nicht gewusst nu zeker ook als uitweg gebruiken? Dat NSA data center project ($ 1,5 mld.) was natuurlijk geheel ontsnapt aan Obama’s en Kerry’s aandacht en in het businessplan van generaal Keith Alexander stond natuurlijk niets van de scope van de afluisterplannen. http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/sep/15/nsa-mind-keith-alexander-star-trek http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304441404579119490744478398

denmol
denmol1 nov. 2013 - 8:05

Kerry is als minister gewoon een regelrechte aanfluiting met z'n flip flop beleid en dat hij ook nog eens een slechte leugenaar is wordt nu ook duidelijk zichtbaar.

Pyvon2
Pyvon21 nov. 2013 - 8:05

De vaststelling van Kerry dat Amerika te ver is gegaan stelt niets voor. Laat hij maar zeggen hoe dit probleem wordt opgelost. Ik geef hem overigens weinig kans, de hoofdspion is van mening dat ze niet anders kunnen.

HomoRidenti
HomoRidenti1 nov. 2013 - 8:05

"Kerry stelde verder dat er geen 'onschuldige' burgers slachtoffer worden van afluisterpraktijken en dat er veel aanslagen mee zijn voorkomen." Volgens Kerry zijn 1,8 miljoen Nederlanders géén onschuldige burgers.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2013 - 8:05

Waarom hebben ze niet de grote fraudeerende bankiers en piramide spelers zoals die Amerikaan van 50 miljard ! afgeluisterd om de wereld crisis te voorkomen? Afluisteren mag, maar moet in het algemeen belang en niet voor het belang van de individue Amerika!

MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2013 - 8:05

@Luc DePater ***Het NSA budget schijnt tien miljard per jaar te zijn, Amerikanen roepen nu dat Obama wel aan de andere kant van de wereld kan afluisteren met gigantische computers, maar niet in staat is een website te maken waar Amerikanen zich kunnen inschrijven voor Obamacare.*** Dat geeft in pricipe al aan waar prioriteiten liggen...je verneukt niet alleen je eigen bevolking hiermee door schijnveiligheid boven een minimale vorm van social care te plaatsen maar je verneukt de rest van de wereld ermee. Als ik (het compleet opgeslagen) Twitter moet geloven onstaat er een nieuwe markt op het gebied van "NSA proof" hard- en software producten. En geloof me, daar zullen weinig US bedrijven profijt van hebben. De NSA schijnt nu in staat te zijn om elk soort informatie op internet binnen 6 dagen te kunnen ontcijferen en te analyseren, als je dit met een factor 10 kan vertragen heeft de VS op het gebied van schijnveiligheid al verloren. Staat dan nog los van de economische schade als bedrijven zoals Facialbook, Gogle en Twatter internationaal minder populair worden omdat alle informatie hiervan wordt opgeslagen en geanalyseerd

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2013 - 8:05

Een excuus van de VS. Dit zal in de geschiedenisboeken komen als het eind van het tijdperk van de Monroe Doctrine, die was van 1830. Toch handig van Putin om Snowden niet uit te leveren, Snowden en Assange komen vast ook in toekomstige geschiedenisboeken als doodgravers van de VS. Die boeken zullen betogen dat hun optreden mogelijk was omdat de macht van de VS toch al z'n retour was. Er is nu kritiek in de VS op het ontbreken van een Syrië beleid, tja, Putin is net uitgeroepen tot machtigste man van de wereld. De VS denktankjes moeten nog even herstellen van de schrik, misschien toch van het neerhalen door Putin van twee raketten, onderweg van Spanje naar Syrië.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 nov. 2013 - 8:05

[Toch handig van Putin om Snowden niet uit te leveren,...] Ja op dit moment ziet Putin er brood in Snowden te beschermen. Op het moment dat Putin de toegevoegde waarde negatief inschat wordt Snowden alsnog rustig uitgeleverd.

toshiba
toshiba1 nov. 2013 - 8:05

Kerry beweert dat er geen onschuldige slachtoffers zijn: Wat te denken van journalist die urenlang op Heathrow is vastgehouden. Dat er vele aanslagen zijn voorkomen wordt op geen enkele wijze aangetoond. We moeten ze maar op hun blauwe ogen geloven.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 nov. 2013 - 8:05

[Wat te denken van journalist die urenlang op Heathrow is vastgehouden.] Dat is semantiek. Kerry beschouwt een paar uur onnodig vastgehouden worden als ongemak, niet als slachtofferschap.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2013 - 8:05

Besef je wel wat je dar zegt? Je zegt eigenlijk dat de Mossad op de hoogte was van de aanslagen. En ze vonden het niet nodig om de Amerikaanse regering in te lichten. Als dit waar is, waarom is de Mossad dan niet aangeklaagd wegens het achterhouden van informatie? Maar mijn vraag blijft. Volgens mij was de uitslag van het onderzoek naar 9/11 niet dat ze niet het recht hadden telefoons andere informatie af te luisteren. Waarom zie je het nu wel als oplossing om terrorisme te voorkomen? Klinkt niet zo logisch.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH1 nov. 2013 - 8:05

Ik reageer op jou hoor, want ik had het zelf niet over een specifieke gebeurtenis. Ik probeerde het in algemene zin te duiden. Mag de staat de privacy van anderen aantasten om ze te beschermen tegen de slechte daden van anderen... Mijn verstand zegt ja, maar mijn gevoel zegt nee. Ik denk dat dit een kristalhelder standpunt is. Wat de Mossad betreft : Volgens mij heeft de Mossad wel degelijk de Amerikanen gewaarschuwd en is daar niets mee gedaan. Je kunt met die wetenschap zoveel verschillende kanten op. Misschien zochten de Amerikanen wel naar een excuus om Afghanistan en Irak binnen te kunnen vallen en hebben ze daarom niets gedaan met die info. Ik weet het niet. Ik begrijp overigens maar de helft van je reactie, dus ik vind het moeilijk om een goed antwoord te geven.

Zjenny
Zjenny1 nov. 2013 - 8:05

Intussen in de VS.... http://www.huffingtonpost.com/2013/10/31/senate-bill-nsa_n_4183183.html Senate Intelligence Committee Passes Bill That Codifies, Expands NSA Powers

1 Reactie
ikbenhork
ikbenhork1 nov. 2013 - 8:05

precies Misschien gaat de overheid ervan uit dat de belangrijkste onthullingen zijn geweest, en wordt er nu 'gecommuniceerd' om de zaak recht te trekken. Ondertussen is al lang gebleken dat de communicatie niet spoort met de werkelijkheid, tot aan een rechtstreeks 'nee' van Clarke toe dat er überhaupt gegevens van Amerikanen werden opgeslagen. De enige goede oplossing is een ander internetprotocol, of een gelaagd protocol, dat de mogelijkheid biedt het internetverkeer naar keuze te beperken tot vooraf vastgestelde (bv. nationale of Europese) routers. Gewoon een knop op je browser waarmee je over gaat op het beperkte net voor je vertrouwelijke bedrijfsgegevens of internetbankieren, en zonder beperking voor volledig internationaal. Natuurlijk wordt er nationaal getapt, maar op nationaal niveau houd je de beschikking over je gegevens.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2013 - 8:05

En toch willen ze Snowden nog steeds straffen? Terwijl ze nu zelf toegeven dat ze inderdaad iets misdaan hebben?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink1 nov. 2013 - 8:05

Het blijven wel Alfa-mannetjes, die niet snel ongelijk bekennen.

Sonia2
Sonia21 nov. 2013 - 8:05

"Kerry stelde verder dat er geen 'onschuldige' burgers slachtoffer worden van afluisterpraktijken en dat er veel aanslagen mee zijn voorkomen." Schaamteloze leugen. CNN legt uit: http://edition.cnn.com/2013/06/17/opinion/bergen-nsa-spying/

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 nov. 2013 - 8:05

Je moet toch wel een enorm stuk hout voor je domme kop hebben als je werkelijk dan ook waarde zou hechten aan de leugens van Kerry. Daarbij moet je als politicus ook een enorm stuk hout voor je domme kop hebben als je werkelijk geloofd dat burgers dit nu werkelijk nog geloven. Persoonlijk leed onder onschuldige slachtoffers is al zoveel malen aangetoond in de pers. Voorbeelden van mensen die urenlang werden vastgehouden, werden ontvoerd of na het doorgeven van informatie aan andere overheden werden gemarteld of gewoon verdwenen. Maar moet je eens kijken wat het 'veiligheids' excuus allemaal heeft opgeleverd voor de VS. Neem nu de besprekingen over het handelsverdrag tussen de VS en EUropa, of de Duitse verkiezingen. Iedereen die werkelijk denkt dat de VS alleen maar opslaat en gebruikt voor risico analyses, valt in dezelfde category als hierboven aangegeven. Als bedrijven verplicht worden gesteld om backdoors in hun hard- en software te bouwen (Microsoft, Apple, IBM, Facebook, Google en duizenden andere bedrijven) spreek je van digitale dictatuur.