Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We zijn niet ons brein

  •  
13-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Darmbacteriën hebben meer invloed op onze hersenen dan we denken 
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ik ben er niet zo van overtuigd dat ‘wij ons brein zijn’. Dat betekent echter niet dat het biopsychiatrisch onderzoek niet fascinerend is. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de hoeveelheid serotonine in de hersenen – ook wel gelukshormoon genoemd omdat lage niveaus op een of andere manier samenhangen met depressies –bepaald wordt door bepaalde bacteriën in de darmen. De onderzoekers werkten met bacterievrije muzen om aan te tonen dat darmen zonder bacteriën in de eerste levensperiode grote gevolgen had voor het serotoninegehalte.
Het onderzoek toonde ook aan dat er een groot verschil is tussen mannenmuisjes en vrouwtjesmuisjes: de effecten waren duidelijker bij de mannenmuizen. Ook werd duidelijk dat veel van de veranderingen in de hersenen niet meer kon worden teruggedraaid en dat ze een blijvend effect hadden op de hersenfunctie. Wat betekent dat allemaal voor het geven van antibiotica aan baby’s, voor kinderinfecties, voor wat kinderen eten? Er moet nog heel wat uitgezocht worden voor we iets met de uitkomsten van het onderzoek kunnen, maar wel is duidelijk dat we niet zo zeer ons brein zijn, maar ‘we zijn onze darmen’. Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.