Joop

We zijn geen robots

  •  
03-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
PHOTO-2020-06-01-17-35-24
Er wordt wel heel makkelijk geroepen dat men weg moet blijven als het te druk is.
Er is heel veel gedoe over een demonstratie op de Dam in Amsterdam. Dan kan je van alles vinden over hoe dat politiek zit en je verbazen over het feit dat politici die tegen een lockdown waren opeens voor het verbieden van een demonstratie vanwege coronaregels zijn. Eerst demonstratief op een terras hangen in Volendam en dan later een burgemeester afbranden. Maar goed, de achterban van deze mensen hebben dat toch niet door, zullen ze gedacht hebben.
Het gaat me om iets anders. Er wordt wel heel makkelijk geroepen dat men weg moet blijven als het te druk is. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven, word dan gezegd. Maar wie is dat, iedereen? Bent u iedereen, ben ik iedereen, is mijn buurvrouw iedereen? Ik weet het niet. Ik ben in ieder geval niet iedereen. En door deze onduidelijkheid voelt niemand zich aangesproken en zie je pas dat het te druk is als je er al bent. Dus als niet iedereen naar het strand mag, of niet iedereen mag protesteren tegen racisme, mag ik niet, of juist mijn buurvrouw niet? En wie ben ik dan om een ander te verwijten dat die zich niet aangesproken voelt met dat “iedereen”.
Tja, en dan komt men met gezond verstand argument. Maar wat is nu weer gezond verstand? Gebruik ik gezond verstand als ik er niet op uit trek, of is het juist de ander die wel op pad gaat en gaat genieten van de zon? Het is vooral gemakkelijk roeptoeteren voor de anonieme mafklappers en sneuneuzen, met nul volgers, op Twitter en Facebook.
Wat we namelijk in de snelheid van de hypes eventjes vergeten is dat we individuen zijn. Mensen met een eigen wil, eigen geweten, eigen gevoel en een eigen karakter. Individuen maken hun eigen afwegingen. En soms denken we met heel veel tegelijk hetzelfde en willen we hetzelfde. En dan wordt het opeens ergens heel druk. En dan geven we snel iemand de schuld van dat denken van al die individuen. Die moet dan worden “opgeknoopt”. “Opgeknoopt” omdat we met zijn allen vergeten zijn dat we niet “iedereen” zijn. We zijn niet te programmeren, we zijn geen robots.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Wie Zoekt Vindt
Wie Zoekt Vindt4 jun. 2020 - 9:22

Inderdaad, we zijn deze biologische robots helemaal niet. Dat is slechts onze vermomming. Wie, wat en hoe we in werkelijkheid zijn is zo onvoorstelbaar goed dat het met geen pen te beschrijven valt. In vergelijking met ons ware Zelf is het ervaren slechts een mens te zijn een verschrikking. Maar we wilden het geluk dat we genoten ook in deze wereld brengen, zodat ook wezens die het nog niet genoten omdat ze nog niet bestonden het ook zouden genieten. Die wezens zijn de mensen.

Polletje2
Polletje23 jun. 2020 - 16:44

Het gaat om situaties die door de overheid voorzien had kunnen worden, zowel op de lange termijn (het inrichten van mogelijkheden om snel grote aantallen mensen te testen), als op de korte termijn (het aantal deelnemers aan de demonstratie). Vanuit de positie van de overheid gezien gaat het om verwachtingen die je langs statische weg kunt benaderen, alhoewel dat niet altijd even gemakkelijk is. De kritiek is dat de overheid daar blijkbaar onvoldoende op ingericht is. Die kritiek had ook Halsema die stelde dat de cijfers die ze kreeg voorgeschoteld uiteindelijk niet in overeenstemming bleken te zijn met de werkelijkheid. Ze is daar uiteindelijk natuurlijk wel zelf voor verantwoordelijk. Voor de organisatoren was de situatie moeilijker te voorzien omdat ze daarvoor -meestal- de instrumenten niet hebben en voor de deelnemers helemaal niet. Uit de opnames blijkt dat zowel de organisatoren als de deelnemers daar uiteindelijk zo goed als het maar enigszins kon mee omgingen, terwijl Halsema daar feitelijk een beetje verloren tussendoor liep. Niet het sterkste optreden voor een burgemeester, maar uiteindelijk had ze weinig keuze. Ik vraag me af of de deelnemers aan de demonstratie daarmee een groter risico liepen als in het openbaar vervoer op weg naar huis.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 16:08

Ach ja, Mensen nemen hun eigen beslissingen, ondanks alle waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen.... https://www.rijnmond.nl/nieuws/196017/Erasmusbrug-afgesloten-vanwege-enorme-opkomst-bij-demonstratie

Ivan61
Ivan613 jun. 2020 - 15:24

Beste Alfred, Wij zijn geen robots wij zijn kudde dieren. Mijn dochter heeft gisteren aan demonstratie meegedaan hier in Groningen. Strak geregeld, zonder enige probleem. In Den Haag ook. Het kan is wel bewezen. Waarom de organisatie en burgemeester van Amsterdam zo slecht aangepakt hebben moeten zij vertellen. Niemand zoekt gevaar bewust op neem ik aan. Maar als jij met gevaar loopt en misschien gevaar bent voor medemens dan moet je weg. Voorkomen is beter dan genezen.

1 Reactie
adriek
adriek4 jun. 2020 - 9:53

Kuddedieren zoeken het gevaar niet op, maar zoeken bescherming in de kudde. Loslopende individuen vallen ten prooi aan roofdieren. Mensen zijn geen echte kuddedieren, maar lang niet zo individueel als ze denken, anders zouden de IKEA en de meubelboulevards nooit zo druk zijn op (normale) tweede pinksterdag.Er zijn 364 dagen in een jaar die beter geschikt zijn. Het blijkt alleen erg moeilijk te zijn om als er gevaar dreigt nog rationeel te blijven denken, de meesten gaan in de automatische stand en volgen blindelings de groep - dus toch kuddeinstinct?

Jaap8
Jaap83 jun. 2020 - 15:11

Hm, ik begrijp, dat je het niet allemaal begrepen hebt. Maar dat had ik al eerder begrepen.

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 19:21

Komt er nog een inhoudelijk argument of was dit het en blijft het bij simpele jijbakken? U begrijpt toch dat dit soort reaguursels helemaal niet bijdragen aan een volwassen discussie.

Jaap8
Jaap83 jun. 2020 - 19:52

Nee hoor er komt geen inhoudelijk argument. Ik wilde het dit keer houden bij deze constatering. De conclusie die u hieruit trekt laat ik aan u over.

Polletje2
Polletje23 jun. 2020 - 23:08

Jaap presenteert zijn conclusie als een constatering, dat maakt het een stuk gemakkelijker, want dat maakt argumenten overbodig.

jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 13:40

Mijn dochter van 5 legt elke keer aan haar jongere broertje uit: "We mogen naar de speeltuin maar als er teveel kindjes in de speeltuin zijn gaan we weer naar huis omdat we anders andere kindjes ziek kunnen maken". Zo makkelijk kan het dus zijn. Je weet van tevoren niet of het ergens te druk is, maar als je er dan later achterkomt dat het te druk is keer je om en ga je wat anders doen. Helaas heeft mijn dochter geen volgers op facebook en/of twitter dus zult u haar wel een sneuneus vinden en haar logica dus niet serieus nemen. (btw Geert Wilders heeft de meeste twittervolgers van Nederland en is bekender als u, maakt dit dan ook dat zijn argumenten automatisch beter zijn als de uwe?)

e men
e men3 jun. 2020 - 13:01

Meneer Blokhuizen, u vraagt "ben ik iedereen??" U weet het niet. Om dan maar "Ik ben in ieder geval niet iedereen" te tikken. U weet het niet, u weet het wel. Doet me denken aan een spelletje op de radio uit de jaren 70 vorige eeuw.

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 12:50

Meelopers (letterlijk) die zich zonder zelf na te denken in de mensenstromen laat meevoeren naar een massabijeenkomst in tijden van Corona, vertonen heel wat meer robotgedrag dan mensen die zelf nadenken, hun gezonde verstand gebruiken en de anderhalve meter grens blijven respecteren.

JaapBo
JaapBo3 jun. 2020 - 12:15

Als je ergens heen wilt, maar het is er al te druk, dan heb je pech. Ga dan ergens anders heen, of ga naar huis. Dat geldt ook voor al die mensen die in A'dam demonstreerden. Halsema heeft de demonstratie niet eens geprobeerd te stoppen, zelfs niet op een vreedzame manier, terwijl iedereen in NL zich dingen ontzegd om wel aan de corona-regels te voldoen. Als je Halsema haar gedrag goedkeurt of goed praat dan steek je dus eigenlijk een dikke vinger op naar al die mensen die zich wel aan de regels houden. Dat kan niet de bedoeling zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2020 - 12:08

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 13:08

Als u een beetje heeft opgelet de afgelopen maanden zou u gezien hebben dat een overgrote meerderheid van Nederland zich aan de regels heeft gehouden. En dat elke keer als er sprake was van een situatie waarin de regels werden overtreden dit direct voor veel verontwaardiging zorgt. Het leven is soms simpel. Als je een fout maakt en daarna zegt: "sorry stom, had ik niet moeten doen" hebben mensen daar vaak begrip voor en is er niks aan de hand. Als je echter als een dolleman om je heen gaat trappen, iedereen onterecht van hypocrisie probeert te betichten (zoals u met uw reactie), of terechte kritiek wegwuift door mensen allemaal kwade intenties toe te dichten maak je jezelf alleen maar belachelijk.

Arend Wortel
Arend Wortel3 jun. 2020 - 13:11

Wat bedoel je hier nu mee te zeggen? Dat niemand die regels belangrijk vindt misschien, en dat men die regels nu alleen maar wél wil handhaven omdat het om een demonstratie tegen racisme gaat, met veel bezoekers "van kleur"? Met andere woorden, de mensen mopperen alleen maar over de demonstratie omdat men eigenlijk tegen antiracisten of tegen mensen "van kleur" is? Wat een onzin. De meeste mensen houden zich juist wél heel goed aan de regels. Ik kan me ook helemaal geen precedent herinneren waarbij ook meer dan 5000 mensen opeengepakt stonden maar niemand daar een probleem van heeft gemaakt.

Gerrit338
Gerrit3383 jun. 2020 - 12:06

'Eerst demonstratief op een terras hangen in Volendam en dan later een burgemeester afbranden' Hiermee bedoel je dus Baudet.De hele 2e kamer (incl uw eigen GL) keurt het gebeuren in A'dam in verschillende sterktes en bewoordingen helemaal af. Waarom moet Baudet dan toch weer even apart genoemd worden ? Onze overheid heeft een 'intelligente' lockdown afgekondigd, omdat men verwacht dat het Nederlandse publiek zelf een afweging kan maken of we op een bepaald moment tot 'iedereen' behoren of niet. Dat legt dus de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Dus je moet elk moment van de dag zelf bepalen of je ergens heen kan of niet, vanwege de corona regels. Best moeilijk en veel verantwoordelijkheid. Of had je liever een totale lockdown gehad, zoals in andere landen, waar iedereen verplicht thuis moest blijven. Ik begrijp daarom ook niet wat uw probleem is. Als de overheid te strakke regels uitschrijft, dan voelt u zich beperkt in uw eigen keuzes en vrijheden. Zegt de overheid, zoals nu, neem uw eigen verantwoordelijkheid, dan vindt u de regels te onduidelijk. Het is ook nooit goed. 'met nul volgers, op Twitter en Facebook': Dus mijn mening telt pas als ik meerdere volgers op Twitter of Facebook hebt ? Dan moet ik daar nog eens hard aan gaan werken, want tot nu toe interesseerde mij dat niet zo.

1 Reactie
Krek
Krek3 jun. 2020 - 18:53

"Dus mijn mening telt pas als ik meerdere volgers op Twitter of Facebook hebt ? Dan moet ik daar nog eens hard aan gaan werken, want tot nu toe interesseerde mij dat niet zo." Dat interesseert me nog steeds niet. Als de heer Blokhuizen mensen wegzet op basis van hun social media populariteit, dan raad ik hem om 'Nosedive' van Black Mirror eens te kijken, en dan eens in de spiegel te kijken.

Buitenstaander
Buitenstaander3 jun. 2020 - 12:00

"Iedereen" laten we daar niet flauw overdoen qua woordspelletjes: Als iemand vraagt aan iedereen om zoveel mogelijk thuis te blijven, dan zijn dat 'u' en 'ik', en dan ga je alleen alsdaareen noodzaak toeisnaar buiten. En dan kan je ook inschatten ofal die actievoerdersdat wel / nietzullen begrijpen, en dus jeplan A en B maken. Of verwacht u dat A.Blokhuizen een persoonlijke mail krijgt waarin hij wordt uitverkoren om thuis te blijven, en -wat een pech- de buurvrouw kreeg de mail niet en dus mag die wel naar buiten. Het is toch wel verbazingwekkend hoe velen Halsema uit de brand trachten te helpen door t vooral over bijzaken te hebben: Het ging heel simpel om het ordelijk laten verlopen van een demonstratie, en verantwoordelijkheid. En dat lukte dus niet. Dom, maar jammer.

Bart Houx
Bart Houx3 jun. 2020 - 11:54

Als het echt te moeilijk is om je gezonde verstand te gebruiken, dan is het behoorlijk triest gesteld hier. De regels zijn er zo duidelijk ingestampt ... Lubach voorop :-) ... dat je wel uit een ei moet komen om nu nog niet te weten wat wel en wat niet kan. Dat je zondigt. Prima. Da's je eigen keuze. Maar ben dan ook man of vrouw genoeg om die kritiek daarop te accepteren, in plaats van de schuld af te schuiven of slappe excuses te zoeken. Ik ben vaak genoeg weggelopen van te drukke winkels, om later op een rustiger tijdstip terug te keren. Niet omdat ik bang ben voor Corona. Wel omdat ik geloof dat deze regels er niet voor niets zijn, in een poging onze zorg te ontlasten en alles in het redelijke te houden. Als je kan weglopen van een drukke winkel, kun je dat ook van een volgestouwd plein. Daar hoef je echt niet heel veel gezond verstand voor te hebben. Een beetje volstaat.

mariamaria2
mariamaria23 jun. 2020 - 11:44

Nee we zijn geen robots, maar een beetje empathie mag je van iedereen toch wel verwachten. Zo zie ik iedere avond mijn 87-jarige moeder bij het raam van het verzorgingstehuis staan. Om toch nog een beetje contact te houden met mijn vader die daar al 3 maanden "opgesloten" binnen zit. Met dat aanblik hebben ik en mijn hele gezin niet veel nodig om je aan de richtlijnen te houden. Als het straks in Amsterdam mis is en de besmettingen weer stijgen, dan zal mijn moeder nog maanden bij hetzelfde raam staan en daar word ik boos van. Heel boos!

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2020 - 11:22

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 15:49

Die 1,5 meter afstand telt niet voor vliegtuigpassagiers op Schiphol. Hoe rijmt u dat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2020 - 16:38

Niet vliegen dus. Maar dat doen de meeste mensen momenteel ook niet.

De nuance
De nuance3 jun. 2020 - 19:14

1,5 meter geldt wel op schiphol, https://nieuws.schiphol.nl/als-je-gaat-reizen-via-schiphol/#_ga=2.13686839.1479578716.1591211436-522297424.1591211436

Professor Scheurgras
Professor Scheurgras3 jun. 2020 - 11:20

Meneer Blokhuizen, ik snap dat u vergaande problemen hebt met de door hogere overheden opgelegde maatregelen om een pandemie te lijf te gaan. Want ach, we zijn nu eenmaal geen robots en kunnen dan gewoon lekker ons individuele dingetje doen waar we zelf zin in hebben. Doet me denken aan een andere kleinere pandemie in de jaren tachtig waar ook eerst de incrowd niet aan preventie wenste te doen want dat tastte hun vrijheid en individuele beleving op sexueel gebied aan. Heb het nu uiteraard over de uitbraak van HIV en zie duidelijk parallellen.

tinekea2
tinekea23 jun. 2020 - 11:15

"Dus als niet iedereen naar het strand mag, of niet iedereen mag protesteren tegen racisme, mag ik niet, of juist mijn buurvrouw niet?" Zoek anders even in het woordenboek op wat "iedereen" betekent.

Lamkamp555
Lamkamp5553 jun. 2020 - 11:14

Beste Alfred, En wat wil je nu eigenlijk zeggen met dit artikel? Dat Halsema geen blaam treft? Wat een enorme slag geeft Halsema met haar apathisch nietsdoen en goedpraten (en jij met dit artikel) in het gezicht van iedereen die zich conformeert aan de geldende richtlijnen om het virus in te dammen en alle zorgmedewerkers. Blijkbaar is is het beoordelingsvermogen van de burgemeester in deze zaak volslagen vertroebeld. Mede door het dragen van de 1873 button waarmee ze ook nog onderdeel was van de demonstratie ipv het boven de partijen staand bevoegd gezag. Onmiddellijk aftreden als burgemeester lijkt me.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 15:51

@ Ben Lamkamp "Dat Halsema geen blaam treft? " Antwoord: wellicht kunt u het stukje nog eens lezen. Ik zeg dat niet.

Erwin Schenk
Erwin Schenk3 jun. 2020 - 11:11

Afgelopen maandag, zelfde middag als demo in Amsterdam gebeurde in Utrecht het volgende: https://www.ad.nl/utrecht/honderden-utrecht-supporters-nemen-op-indrukwekkende-manier-afscheid-van-jacky-vermeulen-22~a70eb004/ Welke (extreem)-rechtse politicus gaat hier op los en het hoofd van Burgemeester van Zanen op het hakblok leggen? Of is dit nou juist het soort blanke achterban waar ze het van moeten hebben?

Arend Wortel
Arend Wortel3 jun. 2020 - 11:03

Wat hebben we ons hier op Joop de laatste maanden boos gemaakt over al die idioten die op de eerste de beste zonnige dag als haringen in de trein naar Zandvoort stonden of als een kip zonder kop aansloten in de file naar de bouwmarkt. We ergerden ons rot aan al die barbecueënde mensenmassa's in stadsparken en aan die asociale motorrijders die in lange linten over dijkweggetjes scheurden, alsof er niets aan de hand was. We konden niet begrijpen dat die mensen niet inzagen dat hun gedrag een klap in het gezicht was voor de mensen in de ziekenhuizen, voor personeel en patiënten. Maar voor de overtreffende trap van dit alles, 5000 demonstrerende mensen dicht opeengepakt op de Dam, zie ik ineens opvallend veel begrip. Dat is toch een beetje gek. Ja, er is een duidelijk verschil tussen een bezoek aan een bouwmarkt en een demonstratie tegen zoiets ontwrichtends als racisme. Maar dan nog was deze massabijeenkomst niet verantwoord. Ik neem niemand iets kwalijk, ook Halsema niet, want de enorme opkomst had niemand kunnen voorspellen, maar ik vind wel dat mensen, geconfronteerd met de enorme onverwachte menigte, rechtsomkeert hadden moet maken. Ja, 'we' zijn misschien wel robots, maar we maken ons niet over alle robots even druk. Verder, maar dat is niet waar Alfreds artikel rechtstreeks over gaat, erger ik me aan mensen die roepen dat racismebestrijding echt wel even iets belangrijkers is dan corona en dat mensen die bedenkingen hebben bij deze demonstratie dus wel blind moeten zijn voor racisme. Dat is natuurlijk een drogreden: door zoveel mogelijk thuis te blijven en op straat afstand te houden kunnen we het virus er wel degelijk onder krijgen, terwijl een demonstratie (helaas) natuurlijk niet direct een einde maakt aan racisme. Door dit grote verschil in effectiviteit kun je de noodzaak van een demonstratie tegen racisme niet één op één afwegen tegen die van coronapreventie.

Zakenpief
Zakenpief3 jun. 2020 - 11:01

We zijn geen robots, nee. Maar we zijn wel burgers met verantwoordelijkheidsbesef jegens de rest van de maatschappij. Ook ik ben naar de Dam gegaan, maar ook weer meteen naar huis terug gekeerd toen ik zag hoe onverantwoord druk het was. Ondanks het goede doel van racismebestrijding hadden organisatie en Amsterdamse driehoek in moeten grijpen. Ik kan me voorstellen dat iedereen verrast was door de hoge opkomst. Maar dat wil niet zeggen dat je vervolgens machteloos bent. Een korte, inhoudelijke toespraak en daarna de dringende oproep om weer naar huis terug te keren. Een beroep op datzelfde verantwoordelijkheidsgevoel van waaruit deze 5000 mensen naar de Dam gekomen waren. Ik denk dat de meeste mensen aan een dergelijke oproep gehoor zouden hebben gegeven.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jun. 2020 - 10:54

"En door deze onduidelijkheid voelt niemand zich aangesproken en zie je pas dat het te druk is als je er al bent". En als je er al bent kun je altijd weer weggaan, je hoeft geen geprogrammeerde robot te zijn om die beslissing te nemen. Het is natuurlijk zo dat er voor een beperkt aantal mensen wel plaats is en dat er teveel mensen kunnen opdagen, in de veronderstelling dat zij juist een van de weinigen zijn die wel gaan. Dan geldt het principe wie het eerst komt het eerst maalt. Kom jij later toe, pech gehad. Ik hoor veel mensen klagen dat het nu alleen over de vorm van de demonstratie gaat, niet over de inhoud. Of nog sterker, dat allerlei gemene mensen expres de nadruk leggen op die vorm om het maar niet over de inhoud te hoeven hebben. En dat is ook zo. Toch hebben de demonstranten in A'dam het er zelf naar gemaakt. Als het net zo was gegaan als in Den Haag, waar iedereen voldoende afstand hield, dan hadden die gemene mensen helemaal geen munitie gehad. Dus aan wie ligt het dat de discussie niet over de inhoud gaat? In eerste instantie aan die mensen die de Dam opkwamen, constateerden dat het er veel te druk was, en toch niet rechtsomkeert maakten en naar huis gingen. Diegenen die dat wel deden valt dit niet te verwijten. Sterker, voor hen is het extra zuur.

3 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jun. 2020 - 13:29

Ikzelf, Daar heeft u ook wel weer gelijk in en dat is ook een probleem. Aan de andere kant, ik reageer hier op een stuk dat zelf ook weer over die ophef gaat en niet over de inhoud. Overigens bedenk ik net dat het ook niet waar is dat er helemaal niet over de inhoud gepraat wordt. In de uitzending van M met Akwasi, Jennifer Tosch etc., net na de demonstratie zelf ging het wel degelijk over de inhoud en niet over de corona ophef. Maar goed, laten we het dan hebben over de inhoud. Ik zal een voorzet geven. De aanleiding is racistisch politiegeweld in de VS, maar ook hier komt het kennelijk voor dat de politie structureel minderheden opjaagt, vervolgt, etnisch profileert etc. Wat kunnen we hier aan doen? Een aantal suggesties voor de politie, voor de politiek, en voor de minderheden zelf. Het kan natuurlijk zijn dat ik iets opper waarvan het allang bewezen is dat het niet werkt, ik ben niet erg thuis in de materie. 1) Tav de politie: zorg dat het plaatselijke politieteams qua samenstelling lijken op de bevolking van de wijk of buurt waar ze over gaan. Misschien is het een idee om veel meer lokaal te werven, al bestaat natuurlijk het gevaar van onderonsjes. De bodycams waar ze tegenwoordig geloof ik mee uitgerust zijn kunnen wellicht ook helpen. Laat standaard die camera's lopen en maak het onmogelijk die te wissen, als dat niet al het geval is. Zo kun je vaststellen of ze buiten hun boekje gaan. Maar ook: als er een incident is, zorg dat er iemand naar die beelden kijkt die bekend is met de minderheid in kwestie. Als de agenten namelijk een reeks bedreigingen in het Arabisch naar hun hoofd geslingerd krijgen kan dat ook relevant zijn. 2) Tav de politiek: doe eens rustig aan met je retoriek van rot op als het je niet bevalt etc. Agenten met extreme opvattingen kunnen zich daardoor gesterkt voelen. Maak ook niet de fout om weer in jaren '90 gedrag te vervallen waarbij er van alles niet benoemd wordt. Het moet mogelijk zijn om in beschaafde bewoordingen problemen met bepaalde minderheden te kunnen bespreken. 3) Tav de minderheden zelf. Dit heeft veel met reputatie te maken. Zorg dat je als minderheid een goede naam krijgt. De orthodox joodse gemeenschap in Antwerpen bijvoorbeeld, wordt volgens mij nooit etnisch geprofileerd of zoiets door de politie aldaar. Dat is omdat niemand hen ergens van verdenkt. De Chinezen hier hebben geloof ik ook veel minder last van de politie. Voed je kinderen zo op dat ze minder rottigheid uithalen (hier zit natuurlijk ook weer een opdracht voor de politiek, je moet dan immers wel perspectief bieden op een studie of op de arbeidsmarkt). Zorg dat ze niet geobsedeerd zijn door snelle auto's en snel geld, want dat is over het algemeen alleen via criminaliteit te verkrijgen. Als je een tijd lang juist ondervertegenwoordigd bent in de slechte cijfers, dan zou je dat op een gegeven moment ook moeten merken in een toenemend vertrouwen vanuit de autoriteiten en de samenleving. Dit zal een gevecht van lange adem zijn, want reputatie komt te voet en gaat te paard, maar het kan op termijn bijdragen aan de oplossing. Goed, dan is het aan u zo u wil en eenieder die zich geroepen voelt om mee te denken.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jun. 2020 - 16:51

Ikzelf, Tja, dan doe ik een poging om aan uw terechte bezwaar tegemoet te komen en dan is het weer niet goed. Ik waarschuwde al dat ik niet erg thuis ben in de materie en dus de plank mis zou kunnen slaan. U zou natuurlijk ook kunnen uitleggen wat er mis is of hoe het dan wel beter kan, of wie ik dan nog meer zou moeten aanspreken. Anders ga ik maar weer over tot zeuren over de vorm, ik heb het geprobeerd.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen4 jun. 2020 - 11:08

Ikzelf, U bedoelt de autochtone Nederlander? Daar had ik inderdaad misschien mee moeten beginnen. Die sloeg ik niet over om hem uit de wind te houden ofzo, maar gewoon omdat ik er niet aan dacht. Overigens is het feit dat ik er niet aan dacht misschien ook wel weer veelzeggend. Anders zou ik het werkelijk niet weten.

Arie Gans
Arie Gans3 jun. 2020 - 10:51

De kritiek van de rechtse kant is heel makkelijk en hypocriet. Echter hoe Halsema deze kritiek probeert te pareren is ronduit lachwekkend. Uiteraard mag iedereen demonstreren wanneer men dat wil. En het onderwerp van deze demonstratie is heel belangrijk. Alleen die ruim 4000 man extra die op deze demonstratie afkwamen verschenen niet in een keer uit het niets. Je kan zo'n demonstratie ook begeleiden vanaf dat moment. Leidt mensen naar omliggende straten of zeg we waarderen jullie steun maar helaas het plein is vol. De reactie van de man met de megafoon ( die ik overigens niets kwalijk neem ) sprak boekdelen: "hou een beetje afstand van elkaar." "Dat gaat niet". "Ja dan weet ik het ook effe niet"

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 15:55

Mensen zijn geen robots en maken onverwachte keuzes. Net zoals de reaguurders op mijn artikel. Die reageren heel vaak op iets dat ik niet geschreven heb..... Zo zie je maar..... Ze doen het onverwachte :-)

Archie Bunker
Archie Bunker3 jun. 2020 - 10:48

Allemaal gezochte bullshit argumenten. Individuen met gezond verstand gaan naar het strand en als die individuen met gezond wordt gezegd dat ze rechtsomkeer moeten maken, omdat het strand/parkeerterrein te vol is, dan doen ze dat. Geen probleem. Idem dito voor de supermarkt. Mensen snappen dat en willen best luisteren. Laten we nou niet net doen alsof het in A'dam allemaal zoveel moeilijker ligt. Ik krijg de indruk dat Halsema gewoon een statement wilde maken. Zonder mondkapje, big smile en de 1,5m negerend. Ze heeft lak aan corona maatregelen.

Boud from Bresjes
Boud from Bresjes3 jun. 2020 - 10:42

"Eerst demonstratief op een terras hangen in Volendam en dan later een burgemeester afbranden." Zonder z'n naam te noemen weet iedereen wie er bedoeld wordt. Vergeet dan ook niet te vermelden dat vrijwel de gehele tweede kamer niet te spreken was hoe deze zaak is behandeld. En als u eens wat minder selectieve media zou gebruiken zou u zien dat er ook veel kritiek is op andere massale bijenkomsten in bijvoorbeeld parken en op stranden. Het gaat hier dus totaal niet over commentaar op de demonstratie tegen discriminatie en politiegeweld, maar over onverantwoord dicht op elkaar gepakt zitten. Met alle risico's van dien. En om dan te zien dat mevr Halsema daar zonder mondkapje tussen staat... Ik zie liever geen tweede coronagolf!

kassakijker73
kassakijker733 jun. 2020 - 10:39

Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven, word dan gezegd. Dat wordt niet gezegd. De oproep is: Blijf zoveel mogelijk thuis. Vermijd drukte: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/afstand-houden Daar mag je als individu inderdaad je eigen afweging in maken. Dat doe je voor jezelf, maar vooral voor anderen, de zieken en zwakken in de samenleving. Als je merkt dat je geen 1,5 meter afstand kan houden, ga je gewoon weg. Als mensen die verantwoordelijkheid niet aankunnen, moet de overheid zwakkeren te beschermen door te voorkomen dat grote groepen mensen samenkomen om een eventuele super spread te voorkomen. Want waarom is er anders een verbod op festivals en voetbalwedstrijden? Dat heeft niks met 'schuld' of 'opknopen' te maken. Hooguit is de overheid nalatig en in Amsterdam was dat duidelijk het geval. Over de demonstraties in Den Haag en Groningen heb ik niks dan lof gelezen omdat mensen daar rekening hielden met elkaar en de zwakken in onze samenleving.

Fredje3
Fredje33 jun. 2020 - 10:38

Klopt, we zijn geen robots, we kunnen prima zelf nadenken, dat hebben ze in Groningen duidelijk laten zien. Jammer dat dit in Amsterdam een stuk minder zichtbaar was. Je moet als individu die zelf in staat is om na te denken toch wel begrijpen dat het in deze situatie niet verstandig was om hier aan mee te gaan doen? Mevrouw Halsema had ook zeker wel moeten begrijpen dat er een tussenweg geweest was tussen de demonstranten uit elkaar meppen of vriendelijk verzoeken om je aan de regels te houden? De excuses die ik nu heb gehoord is meer in de trant van... "We have done nothing and we're all out of ideas now." Ik denk dat het verstandigste zou zijn als mevrouw Halsma zou toegeven dat ze een inschattingsfout heeft gemaakt, misshien zelfs dat ze zou toegeven dat zij zich liet meevoeren door het momentum en daarvoor haar excuses zou aanbieden en dat daarnaast mensen zoals u direct zouden moeten stoppen met het verdedigen aangezien dat alleen maar olie op het vuur is en dat komt de positie van mevrouw Halsema zeker niet ten goede.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 15:59

@ Fredje Dit artikel gaat niet over de handelswijze van mevrouw Halsema. En mevrouw Halsema moet niets. Ik moet ook niets. Wilt u stoppen met commanderen? Ik ben geen robot!

Jozias2
Jozias23 jun. 2020 - 10:35

Ik heb het even gemist maar volgens mij heeft niemand het gehad over het ' verbieden van een demonstratie'. Uiteraard moet elke demonstratie gehouden worden ook in tijden van Corona. Maar het weggaan als het te druk is en het nemen van besluiten om de toegang af te sluiten als het te druk wordt is wel iets wat op stranden, bossen, de Withe de Withstraat in Rotterdam is gebeurt en als het daar kan waarom is dat dan geen optie in Amsterdam. De kritiek is dat er kennelijk afhankelijk van het doel andere maatstaven gelden. Een politicus mag dat vinden maar een burgemeester niet. Uiteraard kun je niemand kwalijk nemen dat hij/ zij op de demonstratie afkwam. Maar de organisatie had op een bepaald moment ook kunnen oproepen om rustig aan de dam weer te gaan verlaten omdat het te druk is.

becket
becket3 jun. 2020 - 10:32

De heer Blokhuizen moet niet verbaasd doen als hij op zijn GL lidmaatschap wordt aangesproken. Het staat nota bene onder zijn profielfoto. Overigens mooi om een vertegenwoordiger van een partij die erg voor het collectief is zo te zien pleiten voor het individualisme. En leuk dat de luchtvaart sector er nog even bijgehaald wordt!

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 15:56

Ik moet niets. U ook niet, want anders reaguurde op iets dat niet in mij stuk staat. Ik ga niet zeggen dat u dat niet moet doen. U bewijst wel mijn stelling. Mensen zijn geen robots en doen waar ze zelf op dat moment zin in hebben. U ook. :-)

Drostemannetje
Drostemannetje3 jun. 2020 - 10:28

Als je er bent en je ziet dat het te druk is, ga je toch lekker wat anders doen? Waarom als kuddevee er bij gaan staan en het verstand op nul? Life Matters, dus ook de levens van onze zwakken en ouderen.

Ch0k3r
Ch0k3r3 jun. 2020 - 10:24

" Maar wie is dat, iedereen? Bent u iedereen, ben ik iedereen, is mijn buurvrouw iedereen?" Ja, jij behoort tot iedereen, en je buurvrouw ook. We zijn allemaal mens met dezelfde rechten en plichten. Volgens mij is dat ook zo'n beetje de onderliggende gedachte bij de protestacties. Alleen vergeet men daar selectief wat er onder 'iedereen' wordt verstaan.

Jorah
Jorah3 jun. 2020 - 10:19

De hulptroepen zijn ingevlogen zie ik. Sorry, dit ga je niet wegpoetsen met een matige column en drogredenen. Probeer het nog eens.

Folkert2
Folkert23 jun. 2020 - 10:18

"We zijn niet te programmeren, we zijn geen robots." Nee, maar daarom hebben organisaties en de veiligheidsdriehoek een verantwoordelijkheid bij zo`n grote manifestatie. Je ziet de gevolgen als je het oogluikend toestaat. Gisterenavond op IJburg wordt een feestje hardhandig opgebroken waar 100-200 mensen aanwezig zijn. Waarom kan dat wel opgebroken worden? En is dat ineens wel coronaproof? Het beleid zwalkt gewoon aan alle kanten. Of waren dat toch maar gewoon gelegenheidsargumenten.

Tweernbudel
Tweernbudel3 jun. 2020 - 10:03

Wij zijn geen robots. Dat klopt, maar niet iedereen lijkt daar met je eens te zijn: Bill Gates: “You see, antiquated ideas of kindness and generosity are simply bugs that must be programmed out of our world. And these cold, unfeeling machines show us the way.” Ik weet niet wanneer hij dat heeft gezegd en of hij dat nog steeds geloofd, maar, alleen ooit zo iets te denken is vreselijk.

Staart2
Staart23 jun. 2020 - 9:49

Ik heb geen Facebook en geen Twitter dus dat scheelt al een boel volgens de heer Blokhuizen. Eigen afwegingen, eigen karakters, eigen geweten,alles wordt uit de kast getrokken om alles goed te praten. Er zijn gewoon regels opgesteld en daar zouden de mensen zich aan moeten houden. Voor mij is dit weer een goed praat verhaaltje van een oud partij genoot.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 10:20

Ik begrijp niet waarover u het hebt. Ik beschrijf mechanieken. Niet meer en niet minder. Zegt u nu dat u zelf niet beschikt over die mooie menselijke eigenschappen? Heeft u geen eigen wil? Heeft u geen eigen karakter? Heeft u geen eigen geweten? En is alleen uw verstand het "gezonde verstand"? Bent u een robot? Ik zit nog te wachten op de boosheid op KLM en Schiphol. Vele duizenden mensen worden per dag vele uren lang opgepropt in bomvolle vliegtuigen. Ze worden daarna losgelaten op Schiphol Plaza, zonder enige controle. Dat gebeurt maar 20 km verderop. En nee, de sepafilters werken niet beter dan de buitenlucht. Mag ik concluderen dat u selectief verontwaardigt bent?

[verwijderd]
[verwijderd]3 jun. 2020 - 9:45

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 10:10

@ikzelf. Ook als je in Nederland een discussie hebt over de problemen in Amerika verandert er helemaal niets. Het lijkt mij namelijk niet heel reëel dat veel Amerikanen het Nederlandse nieuws volgen of hun handelen daarop aanpassen. Ik denk dat er daarom een dergelijke backlash is. Je hoeft geen rechtse trol te zijn om niet te snappen waarom je in vredes naam een reëel risico creëert voor de volksgezondheid (en daarmee het leven van anderen) door een activiteit te ondernemen die met grote waarschijnlijkheid niets bijdraagt aan het oplossen van reele problemen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 10:12

@ Ikzelf Uw reactie begrijp ik even niet. Ik beschrijf de mechanieken en stel me daar vragen bij. Niet meer , niet minder.

jandebakker
jandebakker3 jun. 2020 - 13:00

Ik zeg nergens dat er in Nederland geen problemen zijn. Echter als ik kijk naar de naam van de organisatie, de aanleiding en de beelden van de demonstratie(o.a. De taal op de bordjes en de gebruikte symboliek) is het vrij evident dat het om een demonstratie tegen de situatie in de VS gaat.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 9:33

''Eerst demonstratief op een terras hangen in Volendam en dan later een burgemeester afbranden'' Deze vergelijking gaat echt totaal, maar dan ook totaal mank. Maar goed, Alfred zou Alfred niet zijn wanneer hij niet de gebruikelijke sneer naar FvD kan geven uiteraard. Gelukkig is een GroenLinks lid wel erg objectief over een GroenLinks burgemeester.

5 Reacties
LaBou
LaBou 3 jun. 2020 - 10:08

Waarom gaat die vergelijking mank. Als willekeurige politicus mag je in woord en daad zondigen en als burgemeester moet je volmaakt zijn, natuurlijk afhankelijk van je politieke richting (dat dan weer wel)?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen3 jun. 2020 - 10:10

Ik mis even uw argumenten bij dat e.e.a. totaal mank gaat. Overigens heb ik de naam van de partij niet genoemd. Fijn dat u dat voor me invult. Heeft u gemist dat mevrouw Nanninga, u weet wel van de "dobbernegers" en "gaskamers" dit debat aanzwengelde, terwijl ze vurig pleitte voor het opheffen van die "totaal onzinnige" lockdown? Het zou heel prettig zijn als u uw reactie degelijk onderbouwt, want anders valt u, wellicht totaal ongewild, deels onder de categorie die ik benoem in de derde alinea.

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 10:19

Waar doelt dan u dan op? Henk Krol? Kom, laten we elkaar niet voor de gek houden. Op een terras hangen om te demonstreren tegen de 1.5m maatregel is nauurlijk van een totaal andere orde dan een massaprotest toe te staan. Ik ging ervan uit dat ik u dat niet hoefde toe te lichten, maar toe maar. En nu kunt u de aandacht wel op Nanninga richten om het falen van Halsema te maskeren, maar dat is echt een zwaktebod.

Ar Mansie
Ar Mansie3 jun. 2020 - 10:53

@Alfred "Heeft u gemist dat mevrouw Nanninga, u weet wel van de “dobbernegers” en “gaskamers” dit debat aanzwengelde, terwijl ze vurig pleitte voor het opheffen van die “totaal onzinnige” lockdown? " Is dat die mevrouw Nanninga die een homoseksuele asielzoeker in huis nam?

Jerry Bidet
Jerry Bidet3 jun. 2020 - 11:10

@Labou Ik had je toch hoger zitten dan dit. (Ondanks dat we het niet altijd eens zijn) Je begrijpt dat een massabijeenkomst waarbij de regels niet in acht worden genomen een nieuwe uitbraak kunnen veroorzaken. Zal ik het eens omdraaien: Ondanks dat een protest tot een nieuwe uitbraak kan zorgen is dat aan ondergeschikt belang omdat het doel van het protest legitiem is. Dan klopt het wel?