Joop

Uiteindelijk zijn we allemaal wereldburgers

  •    •  
23-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-08-23 om 20.50.35
FunX-presentatoren Shay en Morad deden samen met de geadopteerde Maya Christina een DNA-test om te achterhalen waar hun roots liggen. Maya is geboren in Colombia en van daaruit geadopteerd door een Nederlandse moeder en een Nederlands-Indische vader. Voor zover Shay weet komt ze uit het Caribisch gebied, maar hoe haar familie daar terecht is gekomen weet ze niet. En Morad? Die dacht 100% Marokkaans te zijn. Na dagen van wachten is daar eindelijk de uitslag. Met als mooie conclusie: uiteindelijk zijn we allemaal wereldburgers.

Meer over:

kijk nou, leven, dna
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Ron Halkes
Ron Halkes25 aug. 2016 - 17:09

Nu nog onszelf bewust worden van het feit dat een ieder mens recht heeft op precies dezelfde levensstandaard,nu nog gebaseerd op inkomen,dus een ieder precies hetzelfde inkomen......

Van der Wal
Van der Wal24 aug. 2016 - 20:47

En gemaakt van sterrenstof, nu we toch aan het soppen zijn.

truusbeek2
truusbeek224 aug. 2016 - 18:40

Ons DNA komt voor 50% overeen met de banaan en fruitvlieg, dus? Maar goed uit DNA valt wel te herleiden waar iemand is opgegroeit en wel redelijk exact. Hiermee heeft men kunnen herleiden waar een onbekende vermoorde vrouw was opgegroeid of dit ook opgaat voor in dit geval haar voorgaande generaties wens ik te betwijfelen. Maar goed vast staat dat de oorsprong van de mens in Afrika moet liggen.

Bram Emanuel
Bram Emanuel24 aug. 2016 - 13:13

Het gaat hier om overeenkomst in DNA markers, niet dat je voorouders daadwerkelijk voor ergens vandaan komen. Ik schat dat alleen de gebieden met meer dan 20% DNA match een betrouwbare indicatie geven. Een analogie: het woord "schilpad" komt x procent overeen met het woord "piano", maar dat betekent nog niet dat een schilpad voor x procent afstamt van een piano.

Grozny
Grozny24 aug. 2016 - 9:39

Niet veel, maar ze zijn niet accuraat. Dat is ze kunnen je sequentiecode wel accuraat reproduceren in de PC, maar het geneologie aspect niet.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 aug. 2016 - 9:32

Inderdaad, het zou de wereld een stuk leefbaarder maken wanneer iedereen die zichzelf niet primair als wereldburger ziet naar Mars, Venus of waar ze dan ook vandaan denken te komen werd uitgezet.

Coronarias Redig
Coronarias Redig24 aug. 2016 - 9:19

Maya kan lekker zingen.

CJJelle
CJJelle24 aug. 2016 - 8:28

Dit is onmogelijk als test. Hoax dus

Anonymous3
Anonymous324 aug. 2016 - 8:10

Nietszeggende test. Ons DNA komt zelf verrekte veel overeen met dat van wormen en andere levensvormen. Zijn dat ook wereldburgers? Gaan wereldburgers ook de moeite nemen om nog te gaan stemmen voor hun wereldregering? De verschillen zijn niet te zoeken op het DNA stoffelijke nivo, maar meer op het geestelijke en culturele.

1 Reactie
mulligan
mulligan25 aug. 2016 - 7:26

Alleszeggende test. Heeft u enig idee hoeveel DNA strengen de mens heeft? Heeft u enig idee hoeveel er nog steeds verschillend zijn als 99% overeenkomt met die van een ander? En, geloof het of niet, een donkerbruine mens en een blanke mens hebben toch nog wel wat meer overeenkomsten met elkaar dan met wormen. Verrekte veel meer. U heeft dus ook geen vertrouwen in de test die, bijvoorbeeld, het vaderschap aantoont? Want dit is immers dezelfde test. Verschillen op 'geestelijk en cultureel' niveau zijn aangeleerde verschillen. U gaat ook anders denken en zich anders gedragen als u elders gehuisvest bent. Die verschillen zeggen dus bitter weinig: alleen dat u zich aanpast aan de omgeving waarin u leeft, maar helemaal niets over uw afkomst.

Andy Capp
Andy Capp24 aug. 2016 - 5:55

Zoiets maakt je toch echt nieuwsgierig: volgens mij ben ik zo Nederlands als een Nederlander maar kan zijn, maar je gaat er gewoon aan twijfelen. Waar kun je die test precies laten doen en wat kost dat? Stel je nou eens voor dat ik een hoop verstopte Russen in mezelf heb je moet er niet aan denken.

Piet de Geus
Piet de Geus24 aug. 2016 - 2:06

Maar even eentje uit de oude doos dan: we are living in a great big melting pot. https://www.youtube.com/watch?v=ZCH5w9ER8lk

1 Reactie
Andy Capp
Andy Capp24 aug. 2016 - 5:39

Hé, leuk, -die kende ik niet...

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович23 aug. 2016 - 23:53

Uiteindelijk komen we allemaal uit Afrika

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink24 aug. 2016 - 6:39

Behalve Geert Wilders, die komt uit het Neanderthal!

Ton4
Ton423 aug. 2016 - 21:22

Sorry maar de uitkomst van de test kan niet kloppen. Als gesteld wordt (bijvoorbeeld) dat 60% vanm je DNA uit Nigeria komt, hoe zit het dan met de Nigerianen zelf ? Zijn die dan allemaal 100% "Nigeria" ?Of zijn die ook 60% Azië (als voorbeeld weer) Voelt iemand net als ik dat hier iets niet kan kloppen ? Hoe weet men trouwens wat het DNA was van de "voorouders" Waarschijnlijk kan de test alleen maar bepalen welke overeenkomsten er zijn met huidige bewoners van de verschillende gebieden die getest zijn. Dit uit de database die het testinstituut heeft opgebouwd van levende mensen. Ik neem niet aan dat de database het DNA van voorouders bevat. Ik kan het mis hebben maar dan behoeft het veel meer uitleg.

7 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois24 aug. 2016 - 8:25

Als je nou ergens 150 % in zou kunnen zijn, dan zou je inderdaad die vragen niet stellen. Dus het wordt even puzzelen.

Machielse932
Machielse93224 aug. 2016 - 14:11

Pff ik ben geen genetisch expert maar ze kunnen tegenwoordig heel veel. Zo weet ik dat ze in mijn huidige woonland (IJsland) een groot genetisch onderzoek hebben gehouden. Belangrijkste uitkomst; IJsland was gesticht door Noorse mannen en Keltische vrouwen. Zowel het Noors (veel blond) als het Keltisch (maar ook veel rossig) zie je ook daadwerkelijk terug. Maar hoe het allemaal precies werkt ik zou het niet weten.

Haastig
Haastig24 aug. 2016 - 22:53

Deze is ook leuk, via dna onderzoek kijken welke route je voorouders uit Afrika gemaakt hebben. http://elsevier.bbvms.com/view/default/2007781.html

Ton4
Ton425 aug. 2016 - 17:11

@Machielse93 Interessant, dat betekent dus ook dat in Noren en Kelten DNA delen van Ijslanders voorkomt. Omgekeerd dus. Dat maakt het tevens verwarrend want wat is dan de oorsprong van wat ?

Piet de Geus
Piet de Geus25 aug. 2016 - 23:08

'Voelt iemand net als ik dat hier iets niet kan kloppen ?' Nee. 'Hoe weet men trouwens wat het DNA was van de “voorouders”' Onder andere doordat er botten zijn opgegraven in grotten met van die leuke tekeningen op de wanden. Door dergelijk historisch DNA-onderzoek is globaal bekend waar en wanneer bepaalde kenmerken ontstonden, hoe die zich vervolgens verspreid hebben en zich verder hebben ontwikkeld en in verschillende varianten zijn gemuteerd. 'Waarschijnlijk kan de test alleen maar bepalen welke overeenkomsten er zijn met huidige bewoners van de verschillende gebieden die getest zijn.' Dat zou compleet zinloos zijn en het is dan ook onzin. Het is juist het oudste bekende DNA-materiaal en de ontwikkeling ervan dat bepalend is. Daaruit kun je bijvoorbeeld afleiden of je voorouders ooit via de noordelijke route Amerika zijn binnengetrokken of later via een andere weg aan zijn komen waaien. En hoe ze zich daarna met anderen hebben gemengd. 'Ik kan het mis hebben maar dan behoeft het veel meer uitleg.' In deze uitzending voor jongeren is DNA-onderzoek uiteraard niets anders dan een gimmick met de bedoeling om verbaasde gezichten te laten zien. Het verhaal over de wetenschap erachter zul je zelf uit moeten zoeken.

Ton4
Ton426 aug. 2016 - 9:42

Piet je hebt in zoverre gelijk dat ik een fout maakte met het DNA dat voorhanden is. Inderdaad is er ook DNA van fossielen bekend. Wat jij zegt over een route die je voorouders gevolgd hebben kan ik me wel iets bij voorstellen maar dat is toch iets anders als wat in het filmpje wordt beweerd. Voorouders uit Nigeria ? Ja en daarvóór dan ? Of wat dacht je van daarná ? Het aangeven van vaste plekken heeft niet zoveel zin, zelfs misleidend en dat betrof mijn kritiek. Wat Anonymous hierboven zegt is dus zo gek nog niet. Onze verre voorouders waren ééncelligen, het is maar net hoever je terug gaat. Bovendien blijf ik erbij dat als je iemand "60% Nigeriaans" toedicht er de suggestie uitspreekt dat er ook zoiets als "100% Nigeriaans" bestaat, maar natuurlijk heeft het zogenaamde "Nigeriaans" óók weer z'n oorsprong. Kortom, ik blijf er bij dat óf dit helemaal niet klopt óf beter geduid moet worden.

Piet de Geus
Piet de Geus27 aug. 2016 - 3:27

"ik blijf er bij dat óf dit helemaal niet klopt óf beter geduid moet worden" Zoals gezegd: het is niet meer dan een gimmick. Bedoeld om mensen zich te laten verbazen en hooguit een enkeling ertoe aanzettend om eens uit te zoeken hoe het nu precies in elkaar zit. Waarvan weer een enkeling misschien wel besluit om zich met dat onderzoek bezig te gaan houden. En globaal (ik ben geen specialist maar een geïnteresseerde leek) komt het principe van het historisch DNA-onderzoek erop neer dat er wordt gekeken waar en wanneer bepaalde mutaties van het menselijk DNA zijn ontstaan. Wie die mutaties in het DNA meedraagt moet daar dus wel (uiteraard deels) van afstammen. Tenzij een andere onderzoeker kan aantonen dat dezelfde mutatie toevallig tegelijkertijd op meerdere plaatsen heeft plaatsgevonden. Dan heb je aanvullend bewijs nodig om de herkomst te bepalen.