Joop

We zijn allemaal Ochtonen

  •  
21-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De ene is all- de ander is aut-, laten we elkaar omarmen
Ze zeiden het nog voorzichtig. De relatie tussen allochtonen en autochtonen is er niet beter op geworden de afgelopen achttien jaar. Logisch als je bedenkt dat na de aankomst van de genoemde allochtonen de samenleving met een rotgang is gesegregeerd. Woonden mijn allochtone ouders begin jaren ’80 van de vorige eeuw nog aan de rand van het Amsterdamse centrum naast allemaal klassieke voorbeelden van genoemde autochtonen, tegenwoordig is er in hun portiek in het verre Westen niet één oud-Nederlandse naam te vinden.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam donderdag met een analyse van de verhoudingen tussen echte Nederlanders en de vreemdelingen die zich in hun midden hebben genesteld. Het simpele feit dat de nieuwkomers steeds beter Nederlands zijn gaan spreken heeft niet geleid tot een massale toename van interculturele vriendschappen. Helaas. Daar was blijkbaar meer voor nodig.
Het SCP ziet ook in dat het niet helpt dat mensen niet bij elkaar wonen. Als intussen ook nog kwaad wordt gesproken over en weer, dan komt dat het vertrouwen niet bepaald ten goede. Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers voelen zich constant gediscrimineerd, achtergesteld, buitengesloten. De ‘echte’ Nederlanders leven in angst voor de anders uitziende, anders denkende, anders etende en pratende vreemdeling. Dit wederzijdse gevoel is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dat is toch best raar als de mensen elkaar eigenlijk maar weinig zien. Of hé, misschien is het wel juist daarom!
Je zou er bijna verdrietig van worden. Al die decennia, voorbij gegaan zonder dat Jan over de schutting kon kijken bij Mohammed, zonder dat Fatima en Annemarie samen door het park konden fietsen. Dat Henk niet heeft kunnen proeven van die couscous en dat Marjan nooit heeft gewaagd om haar vingers door het kroeshaar van Quincy te halen.
Toch zijn er ook lichtpuntjes, jawel. Als onze vicepremier Lodewijk Asscher ze ziet, goddamit, dan zie ik ze ook. Je kunt wel iets constateren en dan depri worden, klagen, bij de pakken neerzitten, nog maar eens bevestigen naar elkaar hoe erg het allemaal wel niet is. Je kan je ogen sluiten en de conclusie trekken: ik zie dat niet om mij heen. Je kan zelfs je schouders ophalen en denken ‘boeie!’.
Maar je kan ook, zoals onze Asscher, denken, fuck it, we blijven optimistisch. Er zijn dingen fout gegaan, holymoly wat zijn er dingen fout gegaan, maar laten we eraan werken om die te verbeteren. Laten we blijven streven naar een samenleving waarin Jan, Mohammed, Fatima, Annemarie, Quinsy en Marjan elkaar iedere dag even whatsappen: hey hoe gaat het met jou?
In de woorden van onze minister van Sociale Zaken, voornoemde Lodewijk, zo’n SCP-rapport is als een APK-keuring, een momentopname. Maar net als bij een APK-keuring, ontkom je er niet aan om naar de garage te gaan als er iets mis is.
En er zijn ook dingen goed gegaan, laten we dat niet vergeten. Allochtonen beklimmen de maatschappelijke ladder. Autochtonen kunnen daar niet eeuwig hun ogen voor sluiten. Men komt elkaar steeds meer tegen. Ondanks al het gezeik vinden de meeste allochtonen Nederland nog steeds een topland. En ondanks alle allochtonen is 90 procent van de Nederlanders nog steeds gelukkig, dat is dan weer uit een ander onderzoek gebleken.
Volg Samira Ahli ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

BasVV
BasVV21 dec. 2012 - 16:04

Vriendschappen hebben meestal een kenmerk. Een mate van gevoelsmatige gelijkgestemdheid. Taal is dan niet eens de belangrijkste factor. Blijkbaar ontbreekt die tussen diverse bevolkingsgroepen. Wat is het probleem.

Jiskefet47
Jiskefet4721 dec. 2012 - 16:04

"Doe wat je zegt, dan lieg je niet", sprak wijlen mijn autochtone moeder geboren anno 1905, gestorven 2000 op een leeftijd van 94,5. Samira kom me liefdevol omarmen!!! Andere woorden die ze sprak: "Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen". Die andere autochtone gelovige, waarmee ik op één kussen sliep, daar sliep inderdaad de duivel tussen. Hoe zou dat met jou zijn Samira???

Jiskefet47
Jiskefet4721 dec. 2012 - 16:04

"En ondanks alle allochtonen is 90 procent van de Nederlanders nog steeds gelukkig, dat is dan weer uit een ander onderzoek gebleken." Die leven kennelijk in fantasy land. Kortom met een goed peer review...??? Kijk ook eens naar de cijfers over het gebruik van antidepressiva etc.

Jiskefet47
Jiskefet4721 dec. 2012 - 16:04

Weet überhaupt een vrouw autochtoon/allochtoon hoe een man gelukkig te maken??? Kom op Samira en ga hierover eens een nuchtere concrete confrontatie aan!!! En dan niet in 50 tinten grijs, maar in prachtige kleuren!!!

lancelot2
lancelot221 dec. 2012 - 16:04

Snuffel maar eens in Amsterdam bij het Huygens College. En de SCP rept over: Buitenlander wil er niet bij horen.En 90% van de Turken en Marokkanen voelt zich meer met het eigen land verbonden dan met Nederland. De werkloosheid onder allochtonen is drie keer zo hoog als onder autochtone Nederlanders. En de integratie van allochtonen is nauwelijks van de grond gekomen. En dat alles spreekt boekdelen..........

Miesje3
Miesje321 dec. 2012 - 16:04

Voel je het niet dan? Het racisme in Nederland neemt toe (alsof het überhaubt wel eens is weggeweest), je kan het voelen, zien in de blikken van de mensen, die afkeer naar mensen die anders zijn, dat kunnen allochtonen zijn maar ook alternatieven mensen maar ook mensen uit Oost-Europa kunnen een vieze blik verwachten. Vooral in provincies als Friesland en Groningen weten ze wel raad met afkeurende blikken. Maar het is vast in heel Nederland de norm tegenwoordig. Daarbij valt het op dat de mensen met de vieze blikken nou zelf niet bepaald moeders mooiste zijn en hun afkeer waarschijnlijk al begint op het moment dat ze s'morgens in de spiegel kijken. Ik zie het contrast heel goed, tegen mij trekken ze een schijnbaar aardig gezegd (want ik ben vrouw en blank) en op het zelfde moment een vies gezicht als er een 'vreemd iets' voorbij loopt. Dus van aardig naar vies.. en dat tegen mensen die ze helemaal niet kennen, alleen op hun uiterlijk afgaan.. of eigenlijk een directe afweging maken van iemand of het jouw soort is en of het te vertrouwen is (of dat jouw eigen soort te vertrouwen is: lees Marianne Vaatstra). Vroeger waren de wilde dieren (geen beesten, want mensen zijn de beesten) onze grootste vijand... nu is je grootste vijand je bloedeigen medemens.. en daar hebben we nu een vijand bij.. de vieze gezichten mens!

Jester2
Jester221 dec. 2012 - 16:04

Zolang mensen, dus allochtonen en autochtonen, zichzelf in slachtoffer rol stoppen gebeurd er niets. Maar dat is het onderliggende probleem ook denk. Je kunt de andere niet veranderen als ze dat niet willen. Dus 'die andere' de schuld geven heeft helemaal geen zin. Je kunt jezelf wel veranderen, als je dat wil. En dat is de enigste manier om wat te laten gebeuren... Je kunt mij niet veranderen. Ik kan jou niet veranderen. Maar we kunnen onszelf veranderen om naar elkaar toe te komen. Wie daarin niet mee kan, zal blijven klagen, maar dat is de probleem van die persoon zelf. Als je niet wil veranderen, jammer joh. Prachtig artikel trouwens. Schouders eronder en positief blijven. Kansen zien en grijpen. Dat is de instelling :)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 dec. 2012 - 16:04

De ''mensenpolitiekhandel'' blijf altijd bestaan zolang macht en politiek blijven bestaan Elk land kent haar ''mensenpolitiekhandelaars'', deze zijn gelukkig altijd in de minderheid zoals hun prooi die ze altijd kiezen, altijd de zwakke minderheden in de Maatschappij aanvallen en stemmen op hun rug binnenhalen, en zo heb je een baan en veel geld ook. Sommige media zien ook hun brood bij de zwakke minderheid in de Maatschappij, denk aan de Telegraaf en de Marokkanen bijvoorbeeld. Ik vind wel dom van media en politici die ons ''Marokkanen'' blijven noemen, erger dan discriminatie vind ik het.Ook meneer Afscher noemde ons Marokkanen, belachelijk. het is niet waar en niet eerlijk. Wij zijn Nederlanders van Marokkaanse afkomst, als u ons goed kent, heb je zeker plezier, onze cultuur is vol hoop, humor en gezelligheid, ja, en overdreven veel eten. Wij zijn ook dol op slapen, mar hard en eerlijk werken als wij een baan krijgen, dat is onze principe. Wij hebben ook onze zwakke punten, mar ja wie niet eigenlijk?

roher
roher21 dec. 2012 - 16:04

Ik denk dat het geen angst is maar wijselijk de mond houden. Want de autochtonen mensen die vroeger op het trapportaal woonden hebben nog meegemaakt dat ze in krotten woonden en het veel erger te verduren hadden dan nu de nieuwkomers. Vraag maar, een kwartje was een kapitaal! Alsof ze niet weten wat het is! En als er meteen gezwaaid wordt met doordringen in de hoge functies en dat er maar aan gewend moet worden ed. dan denk je wel eens of het niet wat minder opdringerig kan. Waarom? Omdat de mesnen die niet meer op het trapportaal wonen zelf nog moeten wennen dat hun kind een HBO opleiding hebben gehaald!

KoningPruts
KoningPruts21 dec. 2012 - 16:04

Wat is er fout gegaan? Allochtonen hebben te weinig moeite gedaan om te integreren in Nederland. Ze hebben geen afstand gedaan van de cultuur, in zeldzame gevallen slechts deels. Ze creëren eigen communities waarin de autochtoon niet toegestaan is. Spreken de eigen taal meer dan de Nederlandse. Laten kinderen vooral opgroeien met kinderen uit de eigen community, waardoor ook de taalvaardigheid minder wordt en de overdracht van normen en waarden. De meerderheid die afstand doet van de cultuur, eigen community en de taal, en "verkaasd" zoals allochtonen dat mooi zeggen, zijn degene die het redden in deze maatschappij. Aanpassen en profiteren, dat is alles. Ik ken ook niemand die problemen heeft met een goed geintegreerde "allochtonen", maar daar zijn er op hun beurt ook weinig van. Als u naar Frankrijk gaat leert u de taal ook. Of staat u 15 jaar later vreemd op te kijken als u door halfbakken Frans te spreken niet aan het werk komt daar terwijl u op camping Hollandia met alle andere Nederlanders frikandellen en bitterballen zit te eten?

opmerker
opmerker21 dec. 2012 - 16:04

In aanvang van de komst van allochtonen was er absoluut geen weerstand bij autochtonen. In de volkswijken werden zij ruimhartig opgenomen. Later bleek dat de cultuurverschillen te groot waren waardoor men elkaar niet meer ongedwongen ging benaderen. De jonge generatie hier geboren, die dit niet pikte zetten het op scherp. Onbegrip alom en als de geest uit de fles is dan is segregatie niet tegen te houden. Het is helaas zo, maar door de goede schoolresultaten van de jongeren is er hoop dat het onbegrip zal wijken met als gevolg een homogener volk.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 dec. 2012 - 16:04

Een Nederland zonder allochtonene lijkt me afschuwelijk! Automatisch stijgt dan het aandeel autochtone horken en azijnpissers. En wat gaan die beroepsafzeikers dan doen zonder allochtonen? Juist. Een andere groep in de samenleving het leven zuur maken. De uitkeringstrekkers bijvoorbeeld. zoals in de jaren tachtig. Er zal altijd een groep Nederlanders bestaan die hun peroonlijke gevoelens van machteloosheid en ontoereikendheid door middel van vijandbeelden en aanvallen op een onderliggende partij trachten te overschreeuwen. Deze incapabele individuen kunnen - begrijpelijkerwijs - niet met zichzelf leven. Ontwikkeld en geemancipeerd Nederland moet het helaas wel met hen. Ik persoonlijk compenseer dat droeve feit door regelmatig het leven te vieren met mijn internationale vriendenkring die bestaat uit louter goedaardige mensen van iedere denkbare levenswandel. Bij deze is het Nederlands smaldeel aan autochtone horken vriendelijk uitgeodigd om haar achterbuurtmanieren via hun reacties op dit bericht te komen etaleren.

daarheenenweerterug
daarheenenweerterug21 dec. 2012 - 16:04

Samirah: ik vond je schrijfsel heel mooi, maar wel wat TE idealistisch ,want het benoemd niet gewoon DIRECT: de ochtoneTokkies/graaisnaaierts (is geen toeval dat de laatsten meer letters krijgen) die er overal en altijd zijn, en hoe ga je die dan omarmen???

msj_meijerink
msj_meijerink21 dec. 2012 - 16:04

Samengevat: Och, och, och!

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2012 - 16:04

"" Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers voelen zich constant gediscrimineerd, achtergesteld, buitengesloten. De 'echte' Nederlanders leven in angst voor de anders uitziende, anders denkende, anders etende en pratende vreemdeling."" GVD Samira!!! Het is juist andersom!! Verdomme ik kan hier zo kwaad om worden! Om dit soort cliche's!!! Mijn eigen zoon is bedreigd omdat hij het lef had om verliefd te worden op een marokkaans meisje, want het was natuurlijk onbestaanbaar dat een ongelovige , blanke jongen zomaar omgang kreeg met Fatima. DAAR moet je je druk om maken!!!!!!! Wie leeft er nu in angst voor het onbekende??

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2012 - 16:04

[Mijn eigen zoon is bedreigd ...] N=1, sluit je aan bij Stapel c.s.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2012 - 16:04

Discriminatie heb je zelf in de hand. Ik ben zelf allochtoon dus kan het weten. Ik word nooit gediscrimineerd en dat komt omdat ik gewoon een nette, burgerlijke indruk maak. Een Nederlandse indruk. Als het al gaat over de uitkering dan zijn de meeste mensen uiteindelijk blij dat zoiets er is voor mij, geen verhalen over profiteurs en allochtonen. Hoe presenteer je jezelf, hoe manifesteer je jezelf. Je hebt het allemaal zelf in de hand. Als je moeilijk gaat doen over het aannemen van de Nederlandse cultuur dan maak je het er zelf naar. Je gaat toch ook niet op vakantie naar een land dat je niet leuk vindt?

1 Reactie
Candide2
Candide221 dec. 2012 - 16:04

'Discriminatie heb je zelf in de hand.' Dus dit is allemaal onzin? http://www.st-ab.nl/wetten/0029_Algemene_wet_gelijke_behandeling_Awgb.htm Ook onzin? Jurisprudentie http://www.xperthr.nl/wet-en-regelgeving/jurisprudentie-artikel.aspx?caseid=104 http://www.xperthr.nl/wet-en-regelgeving/jurisprudentie-artikel.aspx?caseid=103 http://www.xperthr.nl/wet-en-regelgeving/jurisprudentie-artikel.aspx?caseid=253 http://www.xperthr.nl/wet-en-regelgeving/jurisprudentie-artikel.aspx?caseid=108 Jurisprudentie en Oordelen Commissie Gelijke Behandeling (CGB) http://www.art1.nl/artikel/7301-Jurisprudentie_en_Oordelen_Commissie_Gelijke_Behandeling_CGB Dit is natuurlijk complete onzin, want discriminatie doe je jezelf aan als allochtoon, gehandicapte e.d.: Grondwet: Art. 1. Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Gelijkhebber
Gelijkhebber21 dec. 2012 - 16:04

"De 'echte' Nederlanders leven in angst voor de anders uitziende, anders denkende, anders etende en pratende vreemdeling. " Wie regelmatig het Tv-programma 'Opsporing verzocht' kijkt ziet dat de angst vooral gevoed door criminaliteit. Opvallend genoeg heeft Samira het niet over Chinezen. Die klagen niet, voelen zich niet achtergesteld en betrekken niet altijd en overal hun religie bij. Een voorbeeld voor de klagende groepen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 dec. 2012 - 16:04

Selectief de boeven opsporen via de TV is niet eerlijk. Het jaarlijkse rapport van justitie kent 1,5 miljoen misdrijven per jaar, inclusief doodslag en moord. Zou het gaan alleen over die Marokkanen bij dat ''Opsporing verzocht' waren verschenen????

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2012 - 16:04

"Er zijn dingen fout gegaan, holymoly wat zijn er dingen fout gegaan, maar laten we eraan werken om die te verbeteren." Het blijft allemaal een vaag onderbuikverhaal als je niet ook concreet wordt. Vertel nou eens, leg uit, wordt concreet : Welke 'dingen' zijn er 'fout' gegaan? Benoem dat eens i.p.v. zo vaag te blijven. En hoe kan er verbeterd worden als je niet eens zegt waar dit over gaat? Of is benoemen soms weer net een brug te ver, zoals het al jaren en jaren gaat en we weer allemaal om de muntthee aanschuiven en de mantra prevelen: "Het moet anders, het moet beter" en ieder zijns weegs gaat daarna, maar er weer geen ene fuck verandert?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa21 dec. 2012 - 16:04

Verbeter de wereld begint niet bij Ahmed je buurman hoor!

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2012 - 16:04

Le chat, je doet er al aan mee, wat je anderen verwijt ben je nu zelf mee bezig. Wat jij van achterbuurters vind en autochtone horken, zo vind een deel dit van allochtonen. Maar wat voor internationale vrienden zijn dat? Italianen, Amerikanen, Engelsen? Want zoals jij praat over achterbuurters, ga jij zeker niet met Jan met de pet om. Of je hebt een hoop poeh ha en je bent zelf een gefrustreerde hork.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté21 dec. 2012 - 16:04

Gerrie, je hebt helemaal gelijk. Mijn reactie was een opzetje, met het doel om te zien hoeveel Jopers me terecht zouden wijzen. Teleurstellend weinig! Kudos voor jou, wat mij betreft. Het is ronduit anti-democratisch om groepen medelanders aan te vallen op hun (vermeende) groepslidmaatschap. Sociale status, werkloosheid, afkomst, religie, geslacht, seksuele voorkeur, etc. Allemaal geen excuus om iemand de maat te nemen. Uitsluitend zichtbaar gedrag en de gevolgen daarvan zijn een basis om iemand in een democratische rechtstaat op af te rekenen. Punt. Om mijn onderstaande zeer incorrecte reactie te vertalen naar gedrag: het vijanddenken, het afzeiken, op de man spelen, insinueren en alle andere vorm van onbeschofte bejegening dienen zo stellig mogelijk en overal afgewezen te worden. In alle publieke ruimten, waaronder de media, maar eerst en vooral in jezelf en je directe omgeving. Het wordt tijd voor wat zelfrespect en zelfverheffing. En iedereen heeft een paar kerstdagen om er over te contempleren en heel 2013 om het in praktijk te brengen. Hoef je alvast niet meer na te denken over een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Ik wens alle Jopers fijne feestdagen en veel wijsheid vooor 2013!