Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We zijn allemaal narcisten

  •  
12-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Na het onderzoek beweren de bollebozen ook nog met droge ogen dat onduidelijk is of narcisten juist aangetrokken worden door de sociale media of dat de sociale media het narcisme bevorderen.
Hoe hebben die wijsneuzen dat onderzocht? Met vragenlijsten en met een toetsje naar hoe narcistisch je bent. Voor dat laatste zijn inmiddels zat toetsen, want narcisme is helemaal in. Er is zelfs een theorie dat onze consumptiesamenleving het narcisme bevordert, doordat we kunnen kopen wie we willen zijn (en daarmee rondlopen, en daardoor de door de marketing voorgespiegelde bewondering oogsten). Wat vroeger onderzoek naar gevoel voor zelfwaarde werd genoemd, lijkt nu overgenomen te zijn door de narcismologen.
En waarom die sociale media? Het is als met de introductie van alle noviteiten. Ze worden met argwaan bekeken. Zo kan ik me voorstellen dat bij de introductie van de trein, mensen die daar al snel mee op pad gingen – om hun familieleden die ver weg woonden en die ze nauwelijks zagen te bezoeken – en die het leuk vonden bij het raam te zitten, geïnterviewd werden op mate van narcisme. Een beetje trots op zichzelf dat ze zo dapper waren als eerste in de trein te stappen en opgewonden dat de mensen in de straat ze konden zien zitten bij het raam zouden ze misschien ook wel hoog op de narcismetoets scoren.
Ik vind zulk onderzoek vooral een leuke aanleiding om over van alles na te denken. Meer niet, hoop ik. Als gebruiker van zowel Facebook als Twitter ga ik na dit onderzoek wel anders naar mezelf kijken, want onwillekeurig ga je je toch zorgen maken. Zowel oud als jong van hart? Een spiegel waar een luidspreker voor staat? Het is een hele troost dat dit stukje alleen mensen die aan Facebook en Twitter doen zal bereiken. Ook narcisten dus, zal ik maar zeggen. Jongens en meisjes met de zelfde trekjes onder elkaar.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag : ‘Het sportleven van muizen’
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Michiel Online
Michiel Online12 jun. 2013 - 11:22

dan zou je toch zeggen dat ik makkelijk werk zou moeten kunnen vinden :P

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin12 jun. 2013 - 11:22

Ik vind het jammer dat reageren op een forum b.v. niet in het onderzoek is meegenomen, ik ben het er wel mee eens dar het gebruik van social media een element van narcisme in zich dragen, er zijn echter tussenvormen die misschien minder expliciet lijken maar mogelijk dezelfde functie vervullen, hoewel ik me dan kan voorstellen dat de drijfveer diverser kan zijn, communicatie, een vermeend onneembare stelling plaatsen, het hartgrondig met een ander oneens zijn tot bekvechten. Volgens mij zit narcisme in de mens en niet zozeer in de middelen die zich daartoe lenen, dat social media uitnodigen tot extraverter gedrag kan wel betekenen dat het narcistoïde gedrag wordt versterkt en misschien meer geaccepteerd wordt, maar dat we allemaal narcisten zijn lijkt me ook gezien de ernst van aandoening een brug te ver.

Gideondehaan
Gideondehaan12 jun. 2013 - 11:22

Zolang narcisme in verhouding 1:4 met verbindende krachten wordt ingezet is het ook de motor bij vernieuwing, ontdekkingen, uitvindingen en actie die nodig is om vooruit te komen. Zoals bij alle sterkte krachten is de beteugeling de sleutel. Hier zit natuurlijk ook weer een opvoedkundig puntje. Als ouders kinderen leren omgaan met het in de pubertijd voor ontwikkeling van zelfbeeld nodige narcisme en ook de verbindende talenten stimuleren, komt het met de meeste jong volwassenen wel goed. Dan zijn FB en twitter prachtige media die ontwikkeling, maar ook plezier en gezelligheid prima ondersteunen. het zijn instrumenten bediend door de gebruikers individueel en groepsgewijs.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2013 - 11:22

U zegt niets en alles. Er zijn mensen, zo lelijk, die elke dag de billen wassen van oude mensen in ruil voor een glimlach terug. Ook narcisten.

1 Reactie
roher
roher12 jun. 2013 - 11:22

Henk dat is toch heel iets anders, een glimlach. Bovendien zullen narcisten waarschijnlijk snel afhaken als ze dit werk moeten doen, daar moet je van binnenuit (stabiel) geschikt voor zijn.