Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We zijn allemaal een beetje homoseksueel

  •  
29-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
948 keer bekeken
  •  
gay300.png
'Born this way'-wetenschap op losse schroeven ... Homoseksueel gedrag is vermoedelijk zo normaal, dat we het allemaal in meer of mindere mate zijn
Jarenlang geloofden we dat homoseksualiteit een concreet biologisch oorzaak heeft. Bij dat idee worden steeds meer vraagtekens gezet. Dat schrijft NRC Handelsblad.
De krant baseert zich onder meer op socioloog Shamus Kahn, die in het internettijdschrift ‘Aeon’ schrijft dat het zelfs een gevaarlijk idee zou kunnen zijn dat homoseksualiteit puur biologisch is. Ook wetenschapsjournalist Asha ten Broeke heeft zo haar bedenkingen, in een essay in Vrij Nederland schrijft zij ‘Weg met de geboren homo’.
Het biologische homo-onderzoek stelt dat homoseksualiteit biologisch bepaald is, maar er zijn nooit genen gevonden die consequent samenhangen met homoseksualiteit schrijft de krant. NRC:
En in een grote Zweedse tweelingstudie becijferden onderzoekers de erfelijkheid van homoseksueel gedrag op 35 à 39 procent voor mannen en 18 à 19 procent voor vrouwen. De rest is toe te schrijven aan omgevingsinvloeden.
Homoseksueel gedrag zou zó normaal kunnen blijken, dat het bij alle mensen min of meer aanwezig is. Wetenschappers zouden die mogelijkheid momenteel onderschatten.
NRC pleit dan ook voor een nieuwe werkhypothese. De mens is niet langer of hetero, of homo of bi, maar in eerste instantie is iedereen biseksueel; sommige mensen komen binnen dat spectrum uit bij het homoseksuele, en anderen bij het heteroseksuele. Maar op mannen én vrouwen, dat kúnnen we allemaal.
cc-foto: FaceMePls

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.