Joop

We zagen het aankomen en lieten het toch gebeuren

  •  
26-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Plenaire_zaal_Tweede_Kamer_-_panorama
Mijn grootste angst is niet dat Thierry Baudet premier van Nederland wordt. Mijn grootste angst is dat zijn gedachtegoed zo normaal is geworden dat het niet meer uitmaakt wie onze minister-president is.
We zagen het aankomen en lieten het toch gebeuren. De neofascistische beweging Forum voor Democratie (FvD), want dat zij dat is valt na Baudets overwinningsspeech niet meer te ontkennen, heeft de verkiezingen gewonnen. Zij is de komende jaren de grootste partij in de Eerste Kamer, het deel van het parlement dat onze rechtsstaat juist zou moeten beschermen.
Ik ben geschokt, maar niet verrast, want wie na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en Bolsonaro in Brazilië nog echt verbaasd is dat ook Nederland massaal heeft gekozen voor een politiek van leugens en haat heeft het niet willen zien. Natuurlijk, zou ik bijna zeggen, kan ook in dit land met haar eeuwenlange koloniale verleden en haar openlijk racistische en islamofobe maatschappelijk klimaat een neofascistische beweging als FvD de grootste worden. Laten we hopen dat dit een wake-up call is.
Baudet gelooft dat de Nederlanders onderdeel uitmaakten van de ‘grootste beschavingsfamilie’ ooit, dat dit volk haar positie heeft verloren, dat onze instituties bestaan uit mensen die deze beschaving van binnenuit kapot maken en dat het aan hem is Nederland ‘vanaf de frontlinie’ te redden. Onder andere dagblad Trouw en historisch platform Over de Muur schreven er heldere analyses over en ook Baudets contacten met extreemrechtse politici in het buitenland zijn helder in kaart gebracht.
Na de moord op Pim Fortuyn en de beschuldiging dat de kogel van links kwam ontstond er bij politici een angst om zich uit te spreken tegen gevaarlijke uiterst-rechtse ideeën. Waar het na de Tweede Wereldoorlog van links tot rechts gemeengoed was bepaalde ideeën consequent af te wijzen is dat niet langer vanzelfsprekend. Je zou er maar van beschuldigd worden medeplichtig te zijn aan moord.
Gedachtegoed De afgelopen twintig jaar heeft de Nederlandse politiek geprobeerd de zorgen van de uiterst-rechtse kiezer serieus te nemen, te luisteren en het gesprek aan te gaan. Het gevolg was níet dat de uiterst-rechtse kiezer zich serieus genomen voelde en terugkeerde naar gematigdere partijen, maar wél dat uiterst-rechts verder groeide, verder radicaliseerde en alle partijen meesleepte in hun gedachtegoed. Mensen in minderheidsgroepen, met name moslims, zijn hier dagelijks het slachtoffer van. Ook in de aanloop naar deze verkiezingen zag je weer dat partijen alles uit de kast trokken om elkaar rechts te overtreffen. Zonder de PVV en FvD zou VVD-fractievoorzitter Dijkhoff niet hebben voorgesteld mensen in ‘gekleurde’ wijken dubbel te straffen voor misdaden. Het is geen toeval dat nadat Baudet had gesproken over de ‘homeopathische verdunning van het Nederlandse volk’ minister Blok zei dat het ‘niet in onze genen’ zit om verbindingen aan te gaan met onbekende mensen.
Linkse partijen proberen ondertussen de politieke opkomst van extreem-rechts zoveel mogelijk te negeren. Jesse Klaver feliciteerde Baudet op verkiezingsavond alsof er niks aan de hand was, en maande zijn aanhangers na boegeroep tot stilte. Marianne Thieme van de normaal zo systeem-kritische Partij voor de Dieren versimpelde de winst van FvD tot ‘de FvD-stemmers zijn het slachtoffer zijn geworden van het beleid van dit kabinet’. De SP gaat zelfs mee in het anti-immigratieverhaal van de rechtse partijen en wil het alleen maar over klasse hebben.
Maar deze appeasementpolitiek werkt niet. Ook nu zijn de kiezers niet teruggekeerd naar ‘gematigde’ partijen. Wel is het maatschappelijke en politieke debat wéér flink verschoven. De vicieuze cirkel van verharding, verrechtsing en normalisering van extreem-rechtse ideeën gaat door. Dat is het grootste gevaar voor onze democratie. Het overnemen van uitsluitende, racistische en fascistische ideeën door de Nederlandse politiek.
Bravoure Mijn grootste angst is niet dat Thierry Baudet premier van Nederland wordt. Mijn grootste angst is dat zijn gedachtegoed zo normaal is geworden dat het niet meer uitmaakt wie onze minister-president is. Om het fascistische tij te keren zal links haar strategie drastisch moeten omgooien.
Appeasement werkt niet, negeren werkt niet en het terugbrengen van de wereldproblematiek tot klasse miskent niet alleen de structurele uitsluiting waar vele Nederlanders in onze multi-culturele maatschappij mee te maken hebben maar werkt ook niet. Je stopt er de groei van FvD niet mee, negentig procent van Baudets kiezers komt van de andere rechtse partijen, en je maakt er geen einde mee aan Baudets gedachtegoed, maar normaliseert dit alleen.
Er is maar één manier om te reageren op het gevaar van neofascisme en dat is eerst het beestje bij de naam noemen en er dan een alternatief tegenover stellen. Links zal zich onomwonden moeten uitspreken tegen elke vorm van racisme, ook of misschien wel juist in de politiek. Daarnaast zal links vol bravoure haar eigen verhaal moeten gaan vertellen. Politici in het buitenland, van burgerbeweging Barcelona en Comú in Spanje, tot congreslid Alexandria Ocasio Cortez in de Verenigde Staten laten zien dat het kan. Jaren van falend neoliberaal beleid en de nationalistische, neofacistische en uitsluitende politiek van Baudet verdienen een internationalistisch, intersectioneel en inclusief tegenwicht.
Cc-foto: Husky
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (202)

eric-jan h te a
eric-jan h te a30 mrt. 2019 - 0:34

. Ik zou zo graag willen weten waarom de mensen die op Baudet hebben gestemd zichzelf zo ontzettend haten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mrt. 2019 - 15:32

Het wachten is op de verlichting. Het Christendom heeft 'm al gehad, nou het kapitalisme nog

1 Reactie
Libertain
Libertain30 mrt. 2019 - 7:51

Verlichting doe je gewoon zelf elke dag, wacht je niet dat fascisme vanzelf overgaat omdat het nooit vanzelf overgaat. Dit is waar het om draait bij Wilders, Baudet ,NVU, Stormfront en al die nationaal-chauvinistische identitaire groepen. Dit is wat Jelle schrijft.

Ivan61
Ivan6128 mrt. 2019 - 15:02

HM van der Meulen Jij mag dat onzin vinden maar dat is zeker niet onmogelijk.

Auslander
Auslander28 mrt. 2019 - 10:17

Hoewel ik de angst van Jelle de Graaf over de wedergeboorte van neofascisme en politiek racisme begrijp maar blijf ik zover mogelijk ver van zijn geschoktheid. Het fascisme was nooit weg geweest in Nederland, in Europa en in het westen. Deze was vorig eeuw wel verdreven van de macht maar bleef intern zijn parasitair leven voortzetten en kreeg van institutioneel racisme de nodige voedingsbodem om voort te bestaan. De rest van de wereld, bij ieder interventie van een westers mogendheid, zag dit fascisme tegen zich staan, heel, springlevend en functioneel. De hele periode van neokolonialisme in 20ste eeuw speelde dit fascisme centraal rol in buitenlandpolitiek van het westerse imperialisme. Pas nadat veel niet witte mensen uit koloniën, en later uit neokoloniale landen richting het westen vertrokken begonnen neofascisme en politiek racisme met hun wedergeboorte in het westen. Deze reactie verklapt dat er feitelijk geen afstand genomen was/is van kolonialisme, slavernij, racisme en fascisme. Bolkestein, Fortuyn, Wilders, Baudet en de hele kudde “eigen volk” zijn getuige daarvan. Ook dat links geen weerstand bood/biedt aan deze wedergeboorte ligt aan haar verbondenheid met een gezamenlijke identiteit waarop ook neofascisten en politieke racisten hun voortbestaan relateren. Links (of wat daarvan nog over is) is verlamd aan haar eigen sociaalhistorische identificatie, aan haar witte identiteit. Dat is wat de rechts, extreemrechts en racisme laat de links verpletteren en politiek overbodig maken. De inclusieve van deze links is “wit” en gericht aan witte rechts, haar participatie betekent slaafs integratie op institutioneel racisme en haar internationalisme is neokoloniaal en een verlengstuk van haar identiteit. Dat is geen “links” maar de links van “rechts”. Ze staan in de rij om de opkomst van mede kleurige neofascisten feliciteren. Dit is waarop iedere weldenkende burger moet geschokt zijn.

2 Reacties
Ivan61
Ivan6128 mrt. 2019 - 16:30

Geachte Auslander, Is dat nu zo erg in jouw deel van Nederland? 20 -ste eeuw kent 2 wereldoorlogen en opkomst van VS als groot macht wereldwijd en tegelijk ontstaan van socialisme met alle gevolgen van dien. Neem dan nog 2 grote economische crisissen tussen 2 oorlogen dan heb jij genoeg voedingsbodem voor alle radicale idioten die volk misleiden en richting afgrond misleiden. Dus Europa was goed kapot in 1945 en dankzij Marshall plan kwam weer bovenop om Sovjet Unie lees communisme weerstaand te bieden. Door tekort aan eigen jonge mannen die land konden opbouwen moesten zij gastarbeiders uitnodigen met gedachte dat zij tijdelijk zullen verblijven. Tegelijk kwamen bezette landen in opstand zoals Indonesie en Noord Afrika, Dat ging ook niet heel vreedzaam en toch moesten landen zoals Nederland dat toegeven. Toen viel muur en kwam einde aan Koude oorlog en tegelijk kwam einde aan enige controle over kapitaal lees geldverkeer. Mens is van nature niet zo vriendelijk voor elkaar ongeacht afkomst of huidskleur. Onwetendheid en vooroordeel gaan altijd samen. Wat voor isme dan ook is ons mensen niet vreemd toch?

Satya
Satya29 mrt. 2019 - 23:41

Het Marshall plan was een dwangmiddel. Bv Nederland was het al niet meer nodig, dat had zichzelf alweer zo goed als opgebouwd. Het Marshall plan was ook bedoeld om invloed op regering van landen die het ontvingen te krijgen, bv Frankrijk heeft de communisten uit het parlement gezet onder druk en vk de koloniën laten gaan wat de invloed van Amerika vergrote.

Libertain
Libertain28 mrt. 2019 - 9:32

("Ik ben geschokt, maar niet verrast, ...") Jelle, dat ben ik ook. Het is inderdaad diep schokkend dat haast een kwart van de Nederlandse bevolking steeds decennialang ultrarechtse, xenofobe gedachten erop nahoudt. Vooral gelet op het contrast met de algemene beeld van tolerantie en verdraagzaamheid dat ons land naar buiten zou willen projecteren. Wij zouden graag willen dat onze cultuur op die manier ter wereld zou overkomen. Ben ik Jelle dankbaar voor dit artikel, mede gelet op de vele reacties is het zeker het juiste hot item. Wat het auteur hier ter sprake brengt is de zeer typerende voor Nederland subcultuur van xenofobie, uitsluiting en racisme dat een wezenlijk deel van de bevolking actief mee draagt. Wilders had dit verschijnsel als eerste politiek aangeboord, volgt nu in deze opening FvD/Baudet. Net als andere landen ter wereld die subculteren kennen die zeer bepalend zijn voor het beeld van de betrokken land, wordt met de tijd steeds duidelijker dat de alom bepalende subcultuur on ons land zeer xenofoob, discriminatief, racistsich beladen is. Elke dag brengt een nieuwe bruine openbaring in deze richting. Wat chronisch in het donker gelaten wordt is dat deze miljoenen die voor de xenofobe, racistische beelden en toespraken van hun extreem-rechtse leiders stemmen zijn in hetzelfde tijd degene die elke dag op hun werkplek of in de maatschappij daadwerkelijk deze gedachtengoed actief uitdragen. Net als de racisten die mevrouw Emmanuels hadden aangevallen waar tegen nimjer en nooit iets gedaan is om te bewijzen dat Artikel1 niet enkel voor de sier in de Grondwet ingeschreven staat. Tegen deze typerende xenofobie, racsime wordt insitutioneel helemaal niets gedaan, daarom zijn partijen als Bij1 erg belangrijk geworden voor het bewaren van het sociale vreden en rust in ons land.

1 Reactie
Libertain
Libertain28 mrt. 2019 - 9:35

....subculturen...racistisch....nimmer...

[verwijderd]
[verwijderd]27 mrt. 2019 - 22:05

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sonic2
Sonic228 mrt. 2019 - 12:11

Je kunt ook gewoon zeggen dat nationalistisch rechts er eigenlijk nooit wat van heeft gemaakt. Ze hebben nooit links overbodig kunnen maken. Ze hebben nooit VVD en CDA echt kunnen verslaan. Ze hebben er altijd een interne puinhoop van gemaakt. En FvD moet alles nog maar bewijzen. De LPF was een puinhoop. Leefbaar Nederland was een zootje. CD was een sneu clubje extremisten. DS 70/ LPF/ PVV hebben allemaal gewoon gefaald tijdens regering deelnames. D66 ook hoor. Dat geef ik meteen toe. We zullen aan het eind van dit kalenderjaar meer weten he. En dan zal het wel eens kunnen voorkomen dat veel van al die FvD schreeuwers te vroeg hebben gejuicht. Er is hysterie aan de linkerkant. Die keur ik af. Maar ook totale hysterie aan de rechterkant. Het lijkt me voor de rest intelligenter dat FvD en hun schreeuwerige en assertieve( dictatoriaal is beter woord) eens gaat luisteren naar wat de overige 86 procent van Nederland wilt. En daar eens respect voor gaat hebben. Ze zijn de grootste minderheid. Althans bij 1 verkiezing. Wat minder arrogantie en wat meer inlevingsvermogen van die kant.

Krek
Krek29 mrt. 2019 - 7:34

Geachte Z-Edje en Sonic, Uw beider opsomming klopt wel, denk ik. Het FVD staat nog maar in de kinderschoenen. De twee man in de Tweede Kamer hebben zich staande weten te houden, maar nu komt het aan op mensen met veel minder ervaring, en ook die zullen mede moeten bewijzen dat het FVD kan zijn wat zij de kiezers voorgespiegeld hebben. Dit betekent dat heel veel mensen ineens een rol moeten vervullen waaraan zij niet gewend zijn, en ik denk dat het FVD er goed aan zou doen om de zetels waar zij geen capabele kandidaten voor kunnen vinden, gewoon leeg te laten. Liever een zetel minder in de Eerste Kamer dan ten ondergaan aan het eigen succes. En dat laatste gevaar ligt levensgroot op de loer ('gevaar' of 'zegen', al naar gelang je mening over die partij). Ik ben het met Z_Edjes eens dat die wake-up er al is, en dat men liever 'booo fascist' roept dan die onder ogen te zien, en ik ben het Sonic eens waar hij stelt dat het FVD er goed aan gedaan zou hebben duidelijker te zijn in haar handreiking naar de rest van Nederland. We verwijten Links een slecht verliezer te zijn, maar het is zeker zo belangrijk (en net zo moeilijk) om een sportieve winnaar te zijn.

Ivan61
Ivan6127 mrt. 2019 - 20:49

Beste Jelle, Zal ik me eerst voorstellen zoals dat hoort. Mijn naam doet niet toe. Ik ben een blanke man van 57 jaar afkomstig uit Bosnie. Ik heb grootste maatschappelijke ontwrichting meegemaakt genoemd oorlog. Ik was 17 dagen vader zonder dat ik dat wist omdat alle mogelijke verkeer geblokkeerd was. Mijn dochter was bijna 2 jaar oud toen ik haar in mijn handen kon nemen. Hier in Nederland om goed te verstaan. Over integratie, vluchtelingen en andere zaken kan ik aan u en de rest van Nederland veel vertellen uit de eerste hand. Aangenaam jonge man, nu even ter zake. Ik heb uw artikel 3 keer gelezen en ben beetje ontdaan eerlijk gezegd. Baudet heeft verkiezingen gewonnen en u bent niet blij. Ik ook niet eerlijk gezegd. U veroordeelt zijn partij en bent niet zo zuinig met woorden. Dat is uw goed recht en ik ga u niet tegenspreken of veroordelen. Ik heb paar vragen voor u. Stel eens voor dat Bij1 volgende verkiezingen wint wat niet onmogelijk is. Hoe wilt u regeren? Met welke partijen wilt u regeren? Wat voor Nederland hebt u voor de ogen? Met vriendelijke groet, Sarajlija

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 22:01

Om het schrijven van een heel boek te vermijden is het waarschijnlijk het beste om bij het begin te beginnen: "Stel eens voor dat Bij1 volgende verkiezingen wint wat niet onmogelijk is." Wat een onzin.

kassakijker73
kassakijker7327 mrt. 2019 - 19:00

Kan je misschien een punt uit het partijprogramma van de FvD noemen dat jij fascistisch vindt? Het willen beperken van immigratie is dat bjvoorbeeld niet in mijn ogen.

13 Reacties
Satya
Satya27 mrt. 2019 - 19:24

Ik zou zeggen luister eens naar de man. Zo lastig is het niet. Hoe zou gedwongen integratie eruit gaan zien?

Jonathan2
Jonathan227 mrt. 2019 - 21:12

1 punt maar. Het zuiveren van onderwijs, media, wetenschap. Het invoeren van een superieure cultuur op basis van een nationalistische ideologie. Het gebruik van de collectieve en overdrachtelijke verantwoordelijk op basis van etniticieit, ras, religie en ideologie. Het verschuiven van de welvaart naar een rijke elite. Het verschuiven van zo veel kennis en macht naar de een bestuurlijke elite, slechts bestaande uit 1 ideologie.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 22:06

O, hebben ze ook een programma? In het Latijn misschien? Ik heb die mensen alleen nog maar rechts-radicale onzin horen uitkramen die ik niet eens op papier zou durven zetten.

ton14024
ton1402428 mrt. 2019 - 11:06

In de 2e en 1e kamer gooi je niet je partijprogramma op tafel.

kassakijker73
kassakijker7328 mrt. 2019 - 12:06

Bedankt voor jullie reacties, alleen ik zie geen enkel concreet fascistisch punt uit het partijprogramma van FvD. Hooguit insinuaties en verwijzingen naar interpretaties van uitspraken van Baudet. Als de parij echt fascistisch is, moet het toch eenvoudig zijn om dat aan te tonen?

LaBou
LaBou 28 mrt. 2019 - 12:08

"In de 2e en 1e kamer gooi je niet je partijprogramma op tafel." Nee, dat gooi je gelijk na de verkiezingen in de prullenbak in het landsbelang (lees: eigen belang in de vorm van regeringsmacht). En als je dat niet doet ben je een langs-de-kant-roeper.

kassakijker73
kassakijker7328 mrt. 2019 - 13:09

Ter aanvulling nog wat punten uit het door FvD voorgestelde Wet bescherming nederlandse waarden die volgens mij alles behalve fascistisch zijn: "Alle mensen zijn fundamenteel gelijkwaardig, ongeacht geslacht, ras of seksuele gerichtheid." "Iedereen heeft het recht te geloven wat hij of zij wil; dus ook het recht om van zijn of haar geloof af te vallen." https://forumvoordemocratie.nl/standpunten/wet-bnw

stokkickhuysen
stokkickhuysen28 mrt. 2019 - 17:25

@ns ga dan eens in op het meldpunt linkse onderwijzers ipv, nog steeds niks. Dit staat natuurlijk los van de wens van een monocultuur, die men wil verwezenlijken (of wil hij dat niet denk je)?

Mark Huysman
Mark Huysman28 mrt. 2019 - 22:09

@ns reiziger. In aanvulling op stokkickhuysen: -wat vind je van dat meldpunt? -wat vind je van Baudets streven naar een ‘dominant blank Europa’? -Hoe zie jij die ‘homeopathische verdunning’? -Wat vind je van Baudet’s langdurige ontmoetingen en fotoshoots met antisemiet Le Pen (2x) , überracist en antisemiet Jared Taylor, de nazi-lover Milo Yiannopoulos (die begrip opbracht voor de massamoord op de moslims in Nieuw Zeeland) en Julien Rochedy, de inspirator van Identitair Verzet? -Zijn gebruik van fascistische termen als ‘boreaal’ en ‘omvolking’? -Zijn speech op de Ijzerwake en zijn positieve benadering van een openlijke fascistenclub als Eikenbrand?

Mark Huysman
Mark Huysman28 mrt. 2019 - 22:17

'Erkenbrand'

wardtmar
wardtmar29 mrt. 2019 - 1:02

Zijn flirten met erkenbrand en andere rechtse clubs is een beetje puberaal. Hij heeft dat nodig gehad om uit de startblokken te komen, maar kan daar niet mee doorgaan als hij het electoraat niet wil vervreemden. De "blanke culturele superioriteit" verontrust me wel. Ik ben met hem van mening dat de ene overtuiging beter is dan de andere, maar ik kan aan een mening met de beste wil van de wereld geen huidskleur hangen. Dat dominant blanke lijkt me dus ernstig niet in orde, hij maakt daar een enorme denkfout. De homeopathishe erdunning kan ik me, als het om cultuur gaat, wel voorstellen. Maar cultuur is niet afhankelijk van geslacht of huidskleur. Mijn ideaal is een cultuur die we samen delen waarin acceptatie van elkaars verschillen centraal staat. De intersectionaliteit heeft wel degelijk waarde als het gaat om het op gelijk niveau met elkaar van gedachten wisselen, ook juist voor hen die zich door de politiek verlaten voelen.

Mark Huysman
Mark Huysman29 mrt. 2019 - 13:19

[Zijn flirten met erkenbrand en andere rechtse clubs is een beetje puberaal. Hij heeft dat nodig gehad om uit de startblokken te komen, maar kan daar niet mee doorgaan als hij het electoraat niet wil vervreemden.] Ik snap niet goed waarom je met nazi’s moet flirten om ‘uit de startblokken’ te komen. De meeste politieke leiders hebben toch geen fascisten nodig om op gang te komen? Zou de verklaring niet veel simpeler kunnen zijn dat hij gewoon heel dicht bij dat gedachtengoed staat? […maar kan daar niet mee doorgaan als hij het electoraat niet wil vervreemden.] Daar zit inderdaad de spagaat: aan de ene kant wil hij gedachtengoed verspreiden dat zijn oorsprong vindt in duistere tijden, aan de andere wil hij zo veel mogelijk stemmen. Hoe lost hij dat op? Door telkens wat fascistische narigheid te verkondigen en daar dan -zodra hij er op aangesproken wordt- een wat andere draai aan te geven. Zo schuift langzaam maar zeker het discours verder in zijn richting op. Ondertussen begrijpen de hardcore fascisten van Erkenbrand e.d. dondersgoed wat hij werkelijk bedoelt.

Satya
Satya29 mrt. 2019 - 23:43

Gedwongen integratie. Kan het nog duidelijker.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mrt. 2019 - 18:56

Beste Christiane, sterkte en take care.✌???????? Beste Harold (hieronder), ik ben in eerste instantie helemaal niet geïnteresseerd in wat u denkt. Er zijn genoeg andere ultrarechtse forums waarin u en uw vrienden jullie meningen kunnen kwijtraken, neem ik aan, hahaha. Goodbye.

Sjef Peeters
Sjef Peeters27 mrt. 2019 - 18:02

Tja Jelle. De speech van Baudet horen en begrijpen zijn twee verschillende dingen. Moeilijk hé? Waar je bang voor bent is dat de multi culti heilstaat, zoals jij die voor ogen hebt, straks niet doorgaat. En om dat te onderstrepen duw je alles en iedereen die maar iets te rechts is of stemt, gemakshalve maar in een rassistisch en facistisch hoekje. Democratie is niets om bang voor te zijn.

3 Reacties
Satya
Satya27 mrt. 2019 - 19:09

'Waar je bang voor bent is dat de multi culti heilstaat, zoals jij die voor ogen hebt, straks niet doorgaat.' Wat ga je met mij en mijn familie doen dan? 'Democratie is niets om bang voor te zijn.' Dat ligt eraan wie die democratie vorm geeft. Teunis dokter, een rechts opinie maker stelt voor om aan stemmen eisen te gaan stellen, je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om te mogen stemmen. Kreeg onder fvd stemmers veel bijval. Ik denk dat dat een vorm van democratie is die een is om bang voor te zijn. Ik denk dat je dan kunt kiezen uit 1 partij, fvd en de kandidaten zijn teunis, dokter en teunis dokter. Deze man meent dit serieus. Ik denk niet dat je weet hoe racistisch baudet is omdat je jezelf niet goed informeert, tenmiste dat hoop ik. Nanninga in de eerste kamer, die dame heeft nogal wat antisemitische 'grapjes' op haar naam. Ik vind dat best zorgwekkend.

Jonathan2
Jonathan227 mrt. 2019 - 20:56

Rechts-extremisten begrepen hem maar al te goed. Dus zou je niet alle nazi's, fascisten, Alt Right-boys en overige racisten als idioten willen wegzetten. Bovendien heeft Terry zo hard zijn best gedaan om hun vertrouwen te winnen, met opgebouwde kennissenkring, gebruikte retoriek en propaganda plus uitgesproken standpunten en doelstelling. Dus wat meer respect voor Terry en zijn Kwik-Kwak een Kwak-fascisten.

Sonic2
Sonic227 mrt. 2019 - 22:31

Elke andere politicus die dezelfde speech als Baudet had gedaan, was tot in de eeuwigheid van dagen belachelijk gemaakt. Alleen bij de kritiekloze en slaafse FvD achterban kun je met dit soort quatsch weg komen. Dat geeft al genoeg aan. Klaver en Jetten waren compleet belachelijk gemaakt. Asscher ook. Rutte ook. En dat geeft al genoeg aan hoe erg FvD aanhangers de weg kwijt zijn. Zielig volk.

Phil2
Phil227 mrt. 2019 - 17:55

Yep, Baudet is Janmaat in een maatpak. Aan de andere kant hebben we ook kunnen zien dat de PVV nauwelijks een deuk in een pak boter heeft kunnen slaan. Je kunt PVV en FvD ook zien als fuik voor al die mensen die maar lopen te vitten. Na een tijdje zijn ze die fuik moe. Yep, aantal zaken trickelt door naar andere partijen, maar dat wordt ook weer geoffset door opkomst van GroenLinks bijv.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 16:41

"Mijn grootste angst is dat zijn gedachtegoed zo normaal is geworden dat het niet meer uitmaakt wie onze minister-president is." Dat gedachtegoed is al heel lang normaal - https://www.youtube.com/watch?v=K0lg9KchCqQ Het enige verschil is dat tegenwoordig alle politici aan de rechterkant van het politieke spectrum om het hardst hun best doen, zo niet om de minister-president van de Tegenpartij te worden, dan toch wel om onder die kiezersgroep zoveel mogelijk stemmen te winnen. Je kunt ze wel een etiketje opplakken -fascisten, racisten, tokkies - maar dat zullen ze altijd ontkennen, want ze hebben helemaal geen samenhangende maatschappij visie, of doen -zoals Rutte- net alsof ze die niet hebben. Ze zijn dat allemaal niet, maar ze zijn van alles een beetje. En bovenal zijn ze net als jij. "Want ik begrijp dat heel goed en natuurlijk denk ik er ook zo over en natuurlijk moeten we daar aandacht aan besteden, maar we moeten natuurlijk wel bedenken......, want tenslotte zijn we allemaal mensen." Knappe jongen die dat tegen durft te spreken.

5 Reacties
Tom8
Tom827 mrt. 2019 - 17:48

De onmacht, ongenoegen, verveling en leegte verenigd in Tegen, aan beide zijden. Wat een Triestesse. Culture sucks down words Itemise loathing and feed yourself smiles Organise your safe tribal war Hurt maim kill and enslave the ghetto Each day living out a lie Life sold cheaply forever, ever, ever Manic Street Preachers - album Generation Terrorist- Motorcycle Emptiness-Lyrics- https://www.youtube.com/watch?v=Kzh6gaxV3ig

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 22:15

Is dat een reactie op wat ik schreef? Je weet het maar nooit tenslotte....

Tom8
Tom828 mrt. 2019 - 8:01

Ja, de 1 Tegen de ander, zogenaamd verschillend maar toch vaak onder het masker het zelfde, alleen het hoe en waarom dat zo is , is de aanvulling van mij, maar veel en veel beter samengevat in hun tekst. Maar het is ook een reactie op de wij zijn Jezus figuren hier in de reaguurder kantine. Vraagje, kom je nog wel ééns in Nederland?

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 mrt. 2019 - 15:06

Nee, ik ben net zo'n bejaarde in een verzorgingstehuis: ik volg het allemaal op TV

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 mrt. 2019 - 17:37

Of op zijn laptopje aan het strand! Ik kan dat beeld niet meer uit mijn hoofd krijgen!

Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 15:30

Blijkbaar is het gedachtengoed van partijen zoals bij1 of DENK niet aangekomen bij de kiezer. Misschien heeft dit te maken hoe (extreem)links dit heeft gebracht

1 Reactie
Satya
Satya27 mrt. 2019 - 19:18

Kun je mij vertellen wat er zo aansprekend is aan een partij als denk of bij1 voor een migrant die gewoon een leven heeft en wat van dat leven maakt? Deze partijen zijn net zo polariserend als het fvd. Ik kan mij voorstellen dat je haren overeind gaan staan om racist te worden genoemd omdat je sinterklaas viert. Ik vind het standpunt dat alleen de grootste bevolkingsgroep racistisch kan zijn bespottelijk. Ik begrijp dus niet wat je wilt zeggen.

Christiane2
Christiane227 mrt. 2019 - 14:47

Wat is toch die gedachtegang dat mensen een proteststem uitbrengen en (desnoods?) het racisme van een partij voor lief nemen?! En dat elke kritiek op zo'n partij ze meer stemmen bezorgt? Ik heb dezelfde zorgen als deze mensen. Ik zie ook mijn huur stijgen. Ik puzzel ook elke maand om rond te komen. Ik zie ook mijn ziektekosten stijgen. Naast deze zorgen hoor ik ook politici met de regelmaat van de klok (ja, ook van de 'gematigde' partijen) keihard zeggen dat bv Rotterdam (waar ik woon) geen Nederland meer is, dat 'migranten' het 'straatbeeld veranderen' en meer van zulk soort fraais. Waarmee mij echt wel duidelijk wordt dat ik niet heel erg welkom ben in het land waar ik geboren ben. Tenminste niet voor een specifieke groep mensen. Gek genoeg heb ik NIET de neiging om op een partij te stemmen die duidelijk racistische uitspraken doet.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 15:20

@Christiana Een groot probleem is dat links geen duidelijk en hard alternatief naar voren brengt. Als de enige ‘systeem-kritiek’ afkomstig is van ultra-rechts dan raken mensen daar gevoelig voor. Zeker als door de media en de zgn centrumpartijen de benadering van uiterst-rechts ‘genormaliseerd’ wordt. Denk aan Stef Blok's uitspraken rond de multiculturele samenleving.

Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 16:08

Misschien vinden mensen het onterecht dat u ze als racist bestempeld terwijl ze het uit een andere invalshoek bekijken .

Karingin
Karingin27 mrt. 2019 - 16:10

Ik snap het ook niet Christiane. Het is diep treurig.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2019 - 17:45

“Wat is toch die gedachtegang dat mensen een proteststem uitbrengen en (desnoods?) het racisme van een partij voor lief nemen?!” Dat bestaat al een tijdje, ze hebben een nieuwe idool gevonden Baudet, zo gaat dat sinds Fortuin, laat je niet gek maken, ik kan me dat gevoel als allochtoon goed voorstellen maar bedenk dat ze over een tijdje niet eens meer durven uit te komen dat ze achter de ideeën van Baudet lopen omdat de gemeenschap ze duidelijk heeft gemaakt dat we die niet accepteren, daar wordt hard aan gewerkt, hebt vertrouwen en laat je kop niet hangen, hetzelfde zeg ik tegen Satya, ook bij haar voel ik groot onbehagen, ik hoop dat deze boodschap ook haar mag bereiken. https://www.youtube.com/watch?v=oy1NcG7us7c

Satya
Satya27 mrt. 2019 - 19:23

Harold 'Misschien vinden mensen het onterecht dat u ze als racist bestempeld terwijl ze het uit een andere invalshoek bekijken .' Zou je dit eens willen uitleggen? Wil je dan ook alle contacten van baudet met racisten, bewezen en zijn denigrerende opmerkingen over andere culturen in je uitleg meenemen? Vind jij het prettig om racist te worden genoemd omdat je sinterklaas viert? Ik vind het zeer vervelend dat ik op acties van anderen wordt beoordeeld. Hoe zou jij dat vinden? Ik krijg steeds vaker van familie en vrienden te horen dat ze racistisch zijn bejegend sinds een jaar of 3. Ik ben in een Nederland opgegroeid waar mijn kleur geen rol speelde, nu is dat wel zo. Waarom zou dat terecht zijn?

Christiane2
Christiane227 mrt. 2019 - 14:26

GabrielMokummer*....And Justice For All!* Ik kan uw gevoel van onveiligheid zo goed begrijpen. Ook ik, als Indo, voel me een stuk onveiliger. In een week tijd is het politieke landschap dusdanig gekanteld dat me op Twitter uitspreken over de uitspraken van Thierry Baudet en Paul Cliteur die ik bedenkelijk, verfoeilijk en compleet giftig vind, me komt te staan op een aantal interessante dingen. Ik word fascist genoemd, en leugenaar. Mijn geestelijke vermogens worden in twijfel getrokken, want ik ben 'in de war.' Ik ben al uitgenodigd om naar Noord Korea te vertrekken. Ik ben beschuldigd van bedreiging en intimidatie. Ik ben ervan beschuldig dat ik andersdenkenden wil deporteren. Gelukkig geen doodsbedreigingen. Dat (nog) niet.

2 Reacties
Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 16:12

Beste Gabriel , schrale troost, van de linkerzijde komen dezelde verwensingen, ziektes en namen als fascist , nazi , ed langs

Satya
Satya27 mrt. 2019 - 19:27

Wat is er mis met vast te stellen dat iets fascisme is? Er is communisme anarchisme democratie enz. Fascisme staat niet direct voor genocide hoor.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mrt. 2019 - 13:41

Dag meneer Jaap Stam (hieronder) op 27 maart om 13.30 uur. Met alle respect aan u en veel van uw collega's die blijkbaar (volgens uzelf tenminste), blijkbaar op *Thierry, Thierry, Thierry* hebben gestemd, weten jullie in eerste instantie wel het grote verschil tussen fatsoenlijk rechts (de VVD b.v.) en ultrarechts (het FvD en de PVV b.v.)?. Wie heeft ooit over homeopathische verdunning gesproken?. Uw Thierry. Wie spreekt nog altijd over dobbernegers?. Annabel Nanninga. Vinden jullie deze soort uitspraken van hen helemaal niet racistisch?. (Om maar slechts twee voorbeelden te geven). Dag. (Guess what, zolang het FvD samen met de PVV geen 76 zetels zullen halen op 17 maart 2021 in het Parlement, bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, kan ik 's nachts nog altijd goed en rustig slapen zonder enge nachtmerries????).

2 Reacties
Jaap Stam
Jaap Stam27 mrt. 2019 - 15:34

Het verschil tussen de VVD en FvD is klein. Bij invullen van de stemwijzer was het percentage gelijk (beide 77%). Overigens ook niet gek, want veel antwoorden van de VVD en FvD zijn in de stemwijzer hetzelfde. Dus als je FvD vreselijk, fascistisch of Hitler vindt en VVD fatsoenlijk dan klopt jouw beeld niet. Overigens kom ik ook van de VVD. Maar het is wel grappig allemaal. Dat homeopathische verdunning heeft hij op het hart gedrukt niet zo te bedoelen, maar volgens jullie heeft die het al gezegd natuurlijk. Dus dat telt niet meer. Nepexcuses huilie huilie. In ieder geval kan de VVD prima samenwerken met Forum in de 2de Kamer. Als je goed oplet zijn subtiel over en weer uitnodigingen om in gesprek te gaan. Hoe dan ook wens ik jouw partijen veel succes komende verkiezingen, maar weinig kans.

ton14024
ton1402428 mrt. 2019 - 12:01

´´Het verschil tussen de VVD en FvD is klein. Bij invullen (door Jaap dus) van de stemwijzer was het percentage gelijk´´ Vreemd want met ´dubbernegers´ heeft Jaap geen probleem. De meest gehoorde uitspraak bij rechts is: ´Dat heeft hij/zij zo niet bedoeld.´ Dichter bij ´Das hab ich nicht gewusst´ kan bijna niet. Dat stemmers rechts vertrouwen is waanzin.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mrt. 2019 - 13:29

"Er is maar één manier om te reageren op het gevaar van neofascisme en dat is eerst het beestje bij de naam noemen en er dan een alternatief tegenover stellen. Links zal zich onomwonden moeten uitspreken tegen elke vorm van racisme, ook of misschien wel juist in de politiek. Daarnaast zal links vol bravoure haar eigen verhaal moeten gaan vertellen." Met deze grijsgedraaide plaat van dat eigen verhaal van links gaat Jelle de Graaf en zijn partij Baudet en zijn kameraden niet tegen houden.

3 Reacties
Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 15:41

Het alternatief voor neo fascisme is een links geluid ? Ik ben bang dat dit een zware dobber word. Er zit een oceaan tussen de opvattingen van beide kampen . Sympathiek geluid , maar onrealistisch

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 mrt. 2019 - 16:25

Goddank hoeven we Baudet en zijn clubje zotjes - die alles minachten waar de rest van Nederland trots op is, of waar de rest van Nederland genoegzaam in berust, of waar de rest van Nederland vrolijk mee in de weer is - niet tegen te houden. Die doffe meute zal geen potten breken. Gewoon negeren die querulanten, angsthazen en autoritaire persoontjes, zoals we de laatste eeuwen gewend zijn. Het leven is te kort om je daarom te bekreunen. Waar is het feestje?

Bromsnor3
Bromsnor327 mrt. 2019 - 17:25

Grietje, “gewoon negeren” is je devies. Waarom maak je jezelf dan zo druk?Ga lekker naar je feestje en laat de boel de boel...,,

Snugger
Snugger27 mrt. 2019 - 13:25

Wellicht wordt de stroom aan classificaties naar de heer Baudet en zijn partij ervaren als onterecht en mogelijk zelf oprecht kwaadaardig. Het bashen van FvD kan tot gevolg hebben dat er een proteststem wordt uitgelokt. Zou het geen meerwaarde hebben om een beter verhaal te brengen dan de heer Baudet, in plaats van demonisering? In mijn optiek vang je meer vliegen met stroop dan azijn.

6 Reacties
Karingin
Karingin27 mrt. 2019 - 16:06

Nee Snugger. Iemand die met fascistische termen en denkbeelden smijt moet je daar op aan spreken. Temeer omdat FvDers zelf ook vol op het orgel gaan tegen iedereen die anders denkt dan zij. De harde kern Alt-righters zit zelfs te hopen op een rassenoorlog. Wat moet je daar tegenover zetten als "beter verhaal" dan? Nee, dat moet je gewoon keihard veroordelen.

Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 16:18

Prima verwoord.!

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 mrt. 2019 - 17:05

Ach, je kunt de kankerpitten, de ach-en-wee-roepers, de hel-en-verdoemenis predikers 't beste met een rake typering de hoek in trappen. En dan schouderophalend & achteloos verder lopen.

Snugger
Snugger27 mrt. 2019 - 17:20

Karingin, het betere verhaal is een meer omvattend verhaal waar de kiezer zich in kan vinden. Niet alleen het inspelen op het rassenverhaal maar ook andere thema's benoemen waarin een beter alternatief wordt geboden. De focus ligt op 1 enkele veldslag, maar de strijd is op vele fronten. De kiezer heeft wss niet alleen op FvD gestemd omdat die zo lekker rascistisch zou zijn, maar omdat hun voorstelling van andere programmapunten aansluiten. Het referendum, EU beleid, de kosten van het klimaatakkoord, de verdringing op de woningmarkt. De illusie dat elke FvD stemmer zo lekker anti-allochtoon, of simpel gesteld rascist zou zijn, is naief en eerlijk gezegd gemakzuchtig.

Boris5
Boris527 mrt. 2019 - 19:51

>>>De afgelopen twintig jaar heeft de Nederlandse politiek geprobeerd de zorgen van de uiterst-rechtse kiezer serieus te nemen<<< Dat is nooit duidelijk geweest, en het is hoe dan ook mislukt, anders had de FvD geen grote winst geboekt. In werkelijkheid is geen enkele kiezer serieus genomen op belangrijke punten: kritiek op de EU, bv.

Buitenstaander
Buitenstaander28 mrt. 2019 - 12:47

@Karingin Dat is ook een opvatting, het is alleen toch wel jammer dat -afgezien van GL- niemand een echt goed Links verhaal heeft, en dus blijft het bij wegzetten van FvD; schelden en de 30er jaren erbij hallen. Niet sterk hoor, ik denk dat ze daar in een deuk liggen…. Armoede… pff

Robbels
Robbels27 mrt. 2019 - 12:44

De Brexit als voorbeeld is best illustratief. In veel kringen, zowel voor als tegenstander, wordt Brexit gezien als een anti-buitenlander stem en wordt dit door niet-Britten dus met veel wantrouwen (terecht of onterecht) tegemoet gezien. Het gaat dan bijvoorbeeld om EU-ingezetenen die al decennia lang in het VK geworteld zijn. Als deze mensen (en anderen die voor hen opkomen) hun zorgen uiten, dan wordt daar als reactie tegen gezegd: 'maak je niet druk', 'stel je niet aan', 'we bedoelen jou niet', 'gaat allemaal best meevallen'. Terwijl in het VK de rechten van non-nationals nu gewoon echt letterlijk onder druk staan. Ik vertrouw Baudet/FvD voor geen milimeter omtrent zijn plannen voor immigratie, onderwijs, media etc.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mrt. 2019 - 12:42

Dag BigKnor op 27 maart om 12.46 uur (hieronder) In Oslo en Utoya (77 slachtoffers) op 22 juli 2011 en onlangs in Christchurch( (50 slachtoffers) die twee daders kwamen trouwens beide vanuit de extreemrechtse hoek en ze zijn beide wit (in beide ontzettend tragische gevallen is dit gewoon al een een bevestigd feit). Anders Breivik heeft zelfs Geert Wilders ooit benoemde toen als een van zijn inspiratiebronnen. Wist u dat echt niet?. Dat gezegd, elke weldenkende en fatsoelijke mens waar dan ook moet in eerste instantie elke vorm van geweld tegen en richting onschuldige mensen afkeuren en een groot afstand nemen van hun foute en gevaarlijke ideologieën, van welke kant dan ook. Op die verkiezingsvooravond in Scheveningen, was het toen op dat moment al bewezen dat de dader in Utrecht een terroristisch motief had?. Nee zover ik weet. Het politieonderzoek was toen op dat moment nog aan de gang. Met alle respect aan de nabestaanden, mag ik hier zeggen dat in plaats van als een blijkbaar ontzettend kille lijkenpikker te gedragen op dat moment, moest Thierry Baudet juist een moment stilte geven aan de drie slachtoffers, als respect aan hen en hun nabestaanden. Misschien had hij dat wel gedaan. Misschien toch niet. (Dat doen wij gewoon in Nederland, een zogenaamd fatsoenlijk en beschaafd Westers land). Trouwens waarom was hij doorgegaan met zijn verkiezingscampagne in eerste instantie op die dag terwijl iedereen in Den Haag , zelfs Geert Wilders, waren gestopt met hun verkizingscampagnes, puur om respect te tonen aan die drie slachtoffers en hun nabestaanden? Dag.

2 Reacties
Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 16:23

Dit was waarschijnlijk ook gebeurt als mensen niet meteen Baudet verantwoordlijk hadden gehouden voor de aanslag in Christchurch.

Luneau
Luneau29 mrt. 2019 - 2:56

Harold, niet verantwoordelijk houden, maar benoemen dat ze dezelfde gevaarlijke ideologie aanhangen mbt o.a. omvolking, migratie, cultuur, etc.

Utrechter1401
Utrechter140127 mrt. 2019 - 11:34

TJa, als je alles maar wegzet als fascitisch dan snap je inderdaad niet zo goed wat er speelt in de samenleving. Dat is toch wel een beetje het echte manco van de hedendaagse analisten. Op deze manier is er nog veel groei potentieel voor Baudet en zijn kornuiten. Geen prettig vooruitzicht maar wel afgeroepen door zijn blinde tegenstanders.

5 Reacties
Paul250371
Paul25037127 mrt. 2019 - 13:14

Dus als je een partij beticht van fascisme of racisme dan ben je de oorzaak dat ze groeien? Wat een kul-opmerking. Baudet groeit omdat fascisme, racisme, xenofobie etc een vruchtbare grond heeft in deze nazaten van NSB'ers en hij ze bedient.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mrt. 2019 - 14:07

Dag Utrechter1401. Volgt u wel de peilingen? De PVV is inmiddels al gehalveerd qua het aantal virtuele zetels. Na het leegeten van de PVV, zullen de VVD en het CDA zeer waarschijnlijk aan de buurt zijn, neem ik aan. Een aanzienlijk deel van de SP stemmers zullen misschien en zeer waarschijnlijk ook op het FvD stemmen. Maar 76 zetels in de Tweede Kamer (op 17 maart 2021) zal het FVD nooit halen denk ik. Als het FvD 76 zetels zou halen, heeft het FvD ook geen meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer (waarin zijn voorstellen kunnen alsnog geblokkeerd zijn). Met andere woorden, de grote meerderheid van alle Nederlanders zijn op dit moment nog altijd en blijkbaar behoorlijk tevreden met al die andere (fatsoenlijke) politieke partijen in Nederland. Dag.

Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 15:46

Beste Paul , volgens JOUW kader zijn het fascisten , nazi's, racisten . En voordat je aankomt met voorbeelden , veel kiezers geven hiermee een protest af. Blijf ze uitschelden en ze komen nooit meer terug.

Karingin
Karingin27 mrt. 2019 - 16:01

Utrechter: Marc Huysman heeft hieronder keurig uiteengezet waarom FvD als zodanig wordt aangemerkt, door weldenkende mensen. Dat jij dat niet ziet en niet hoort dat er constant met fascistische termen en denkbeelden wordt gestrooid, ligt aan jou. En dat mensen alleen maar vanwege het benoemen van wat overduidelijk gaande is op zo'n partij zouden gaan stemmen...ik hoop 't niet, maar dan zijn ook die mensen ziende blind. En dom.

Bromsnor3
Bromsnor327 mrt. 2019 - 17:33

Paul, denk dat je visie door maar een micro deel van het electoraat gedeeld wordt. Dat betekent dat je kunt blijven demoniseren en om je gelijk schreeuwen maar het heeft een averechts effect. De door jou zo verfoeide medelanders danken je voor zo’n bijdrage in de discussie.....

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2019 - 10:35

“Uiterst rechtse kiezers? Kiezers wier ongenoegen is gebruikt door uiterst rechtse politici. Zoals Frits Bolkestein, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Diederik Samsom.” Volgens mij kan alleen een sp ér uit z’n strot krijgen dat Samsom uiterst rechts is, hij heeft nooit gezegd dat Trump verfrissend is, was niet kind aan huis bij WNL, reed niet in een Ferrari rond voor nietszeggende praatjes, kortom kwaadsprekerij van het meest kwalijke soort.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2019 - 10:36

oops reactie is bedoeld voor Bert de Vries – 27 maart 2019 at 10:33

Purper Floyd
Purper Floyd27 mrt. 2019 - 10:16

In het algemeen maakt het toch al niet meer uit wie het in Nederland voor het zeggen heeft qua bestuur. Het 'geld' bepaalt ! Al het andere is slechts voor de bühne, om de burgers van Nederland de illusie voor te houden dat ze inspraak hebben.

DenFlexwerker
DenFlexwerker27 mrt. 2019 - 10:07

Ik ken deze aanpak. Destijds was dat tegen de lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Na deze aanpak was Pim Fortuyn ineens onstuitbaar.

Bert de Vries
Bert de Vries27 mrt. 2019 - 9:33

We zagen het aankomen. Enig idee welk onheil is aangericht door het vrije verkeer van personen binnen de EU? En dan gaat het niet over vreemdelingenhaat, maar over afbraak van zekerheden. Is wel begrepen, wat het geleuter over 'vechten voor je kansen' heeft aangericht? Geleuter dat vooral komt uit de hoek van hen wier grootste kans was te danken aan hun nest. Uiterst rechtse kiezers? Kiezers wier ongenoegen is gebruikt door uiterst rechtse politici. Zoals Frits Bolkestein, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Diederik Samsom. Die in de jaren voor en na de crisis de samenleving naar de bliksem hebben geholpen. Met spijkerhard economisch beleid in het voordeel van het grote bedrijfsleven. En met hoon, spot en minachting voor de gedupeerden. Kleine illustratie: Jort Kelder sneerde gisteravond bij Jinek naar zijn debat-partner van de PvdA, dat het eens moest stoppen met die linkse afgunst op hoge inkomens. Eva glimlachte instemmend. Die zat! Maar toen werd besloten dat topinkomens openbaar moesten worden, klonk in rechtse kring de waarschuwing dat door onderlinge jalouzie die inkomens nog veel verder zouden stijgen. Linkse afgunst? Rechtse afgunst! Te lang is reactionair rechts gehouden voor alledaags rechts.

5 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 10:35

@ Bert Mooie reactie Bert, maar hoe is het dan toch zo gekomen dat NL die ruk naar rechts heeft gemaakt? is dat omdat NL zo Rechts is geworden in haar opvattingen, of omdat Links, en neem nou de PvdA als voorbeeld, volstrekt niet biedt waar mensen op zitten te wachten? En zolang Links vindt dat zij in haar opvattingen superieur is, en weet wat goed voor de mensen is, en Rechts vooral als dom wordt afgeschilderd, zal de leegloop helaas aanhouden ben ik bang.... heel bang.

Bert de Vries
Bert de Vries27 mrt. 2019 - 12:03

Norm, over het waardoor van de verschuiving naar rechts kun je van alles zeggen. Maar zoiets is zo complex dat je per definitie de vingers brandt. Wat je kunt doen, is grote verschuivingen uit het verleden analyseren en zoeken naar overeenkomsten en verschillen. De PvdA links noemen, gaat wel heer ver. Kok was gematigd neoliberaal, Bos was onversneden liberaal, Samsom heeft de afbraak van de zorg gefaciliteerd. Ik noem maar wat. Voor GroenLinks geldt iets soortgelijks. Daar noemden ze de ondersteuning van neoliberaal beleid 'constructieve oppositie'. Onder Halsema kwam bij die partij ook de discussie op gang om 'Links' uit de naam te schrappen, omdat dat naamdeel kon leiden tot verwarring. Maar als links vindt dat ze alles beter weet dan rechts, dan is dat dom. Want rechts weet alles beter, sterker, rechts weet meer dan alles beter.

Norsemen
Norsemen27 mrt. 2019 - 13:42

"door uiterst rechtse politici. Zoals Frits Bolkestein, Alexander Pechtold, Mark Rutte, Diederik Samsom." Kom op Bert, Samson, de man die als Greenpeace activist de schoorsteenpijp van Dodewaard in klom uiterst rechts noemen? En het zijn van liberaal zegt verder niet zoveel of je links of rechts bent. In de US staat het zijn van liberaal bijna gelijk aan het zijn van communist.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 15:20

Iemand die het Amerikaanse "liberal" vertaalt met "liberaal" doet moedwillig een begripsverwarring en Samsom en Halsema zijn neo-liberalen, ook al zijn ze 10x in de schoorsteen van Dodewaard geklommen.

Harold6
Harold627 mrt. 2019 - 16:20

Beste Norm , spijker op de kop

Christiane2
Christiane227 mrt. 2019 - 9:26

Baudet heeft gezegd dat hij Nederland en Europa dominant blank wil. Toen hij hierop werd aangesproken, beweerde hij dat hij 'cultuur' bedoelde. Maar zo'n belezen intellectueel kan dan toch wel 'cultuur' zeggen als hij cultuur bedoelt? Dan zijn opmerkingen over 'homeopatische verdunning.' Dan zijn optreden in het Kurhaus, waarin hij onmiddellijk migratie beleid de schuld gaf van de aanslag in Utrecht, en zei dat dit 'nog veel vaker zou gaan gebeuren' als het migratiebeleid niet wordt aangepast. Dan zijn 'boreale' Uil van Minerva speech. En dan hebben we het nog niet over Paul Cliteur, die,niet al te lang geleden, in de Balie onderdeel was van een 'debat' over wat 'we' toch met Moslims aanmoeten.... Zoek het maar op op Youtube. Op Twitter is het nu zo dat elke kritiek op onze lavendelsnuiver wordt afgedaan als 'linkse indoctrinatie' of 'demoniseren.' FvD-stemmers hebben de mond vol over vrijheid van meningsuiting - behalve dan die meningen die 'te linksig' zijn, en daarom praktisch 'staatsgevaarlijk.' Je kunt wel lavendel op een racistische drol spuiten, maar het blijft toch... precies... een drol.

9 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*27 mrt. 2019 - 11:31

✌✌✌✌Dag Christiane. ✌✌????????Zeer goed verwoord, chapeau, ik neem meteen mijn petje af voor u en heel erg bedankt!???????????????? Guess what, op dit moment al die talloze ultrarechtse leugens van het zogenaamde Forum voor Democratie van Thierry Baudet regeren inderdaad in Nederland, wat ontzettend triest in dit ooit beschaafd land.???? Ik als migrant voel mij al wat minder veilig in dit land, helaas, op het moment dat al die lavenderneofascisten 2.0 van het FvD hoorde hardop aan het juichen live op tv op die verkiezingsavond in Ziest, precies een week geleden vandaag. Ik als een regelmatige bezoeker aan het Anne Frankhuis in Amsterdam vraag me vaak wel af waarom een aanzienlijk deel van Nederland nooit heeft geleerd van haar verleden. Wat zal fatsoenlijk Nederland nu doen, van links tot rechts, van de fatsoenlijke media tot alle nog altijd fatsoenlijke landelijke politici?. Ik ben benieuwd. Thierry Baudet samen met zijn goede FvD vriendin/collega Annabel Nanninga die zonder schroom of enig schaamtegevoel, het ontzettend nasty woord *dobbernegers* gebruikt, keer op keer, zelfs weer op live tv vorige week. In de VS of een ander beschaafd Westers land, misschien moet ze zeer waarschijnlijk zelfs de cel in voor haar racistisch gedrag of tenminste zal zij zeer waarschijnlijk een flink boete krijgen. De 100% vrijheid van meningsuiting in Nederland is uiteraard een groot goed maar haar gedrag wat mij betreft is en blijft 100% racisme.???????????? Wist zij echt niet hoeveel van haar zogenaamde dobbernegers zijn al overlijden tot nu toe in de Middellandse zee?. ***Words don 't kill of course, beste meneer Thierry Baudet en mevrouw Annabel Nanninga, but they certainly and definitely can often and frequently hurt other people really badly, directly or indirectly!????????????*** Hetzelfde zal natuurlijk gelden wat betreft al die talloze niet zo koster en vaak haatvolle woorden van Geert Wilders en zijn collega's van de PVV tot nu toe. Ik huiver elke keer als deze racisten en neofascisten 2.0 hoor spreken, live op tv.???? Wie, oh wie, zullen al die minderheden bevolkingsgroepen in Nederland, blijkbaar keer op keer de zondebokken van deze racisten en neofascisten 2.0, eindelijk in bescherming nemen, namelijk in Nederland ooit een beschaafd land? Met vriendelijke groeten en nogmaals heel erg bedankt aan u, beste Christiane! Een fijne dag aan jullie allemaal!

BigKnor
BigKnor27 mrt. 2019 - 11:36

@Christiane "Dan zijn optreden in het Kurhaus, waarin hij onmiddellijk migratie beleid de schuld gaf van de aanslag in Utrecht, en zei dat dit ‘nog veel vaker zou gaan gebeuren’ als het migratiebeleid niet wordt aangepast." Hoeveel aanslagen zijn er geweest in Praag, in Warschau, in Bratislava etc?

Jaap Stam
Jaap Stam27 mrt. 2019 - 12:30

Ik zit in het leger bij het mortierpeloton. De meeste hebben FvD gestemd, maar ook bij andere pelotons is FvD het meest gekozen. Vaak lees ik dus dat docenten links zijn, maar wij bij de Nederlandse Landmacht zijn we rechts.

Paul250371
Paul25037127 mrt. 2019 - 13:29

Jaap Stam maar wij bij de Nederlandse Landmacht zijn we rechts. Vergeet die andere objectieve staatsmacht niet. De politie aka PVV stoottroepen.

Norsemen
Norsemen27 mrt. 2019 - 13:45

@Jaap Stam "maar wij bij de Nederlandse Landmacht zijn we rechts." Dat verrast me helemaal niets. Nog sterker, ik denk dat je hiermee een hoop bevestigt.

Satya
Satya27 mrt. 2019 - 13:54

Jaap Stam En racist dus. Mooi man dat je mij afrekent op mijn huidskleur. "Everyone’s worried about stopping terrorism. Well, there’s really an easy way: Stop participating in it. Noam Chomsky." Denk daar maar eens over na als je weer op 1 of andere excuus missie gaat.

Norsemen
Norsemen27 mrt. 2019 - 13:57

@Christiane Ook al bedoelde Baudet cultuur, dat maakt het niet gelijk minder erg. De blanke cultuur, wat is dat? Vraag een FvD'er wat hij onder zijn cultuur verstaat en je krijgt hoogstwaarschijnlijk een heel ander antwoord dan als je het aan mij vraagt. Vraag het aan een Amsterdammer en je krijgt een ander antwoord dan van een Limburger. Vraag het een Zweed en je krijgt een ander antwoord dan van een Belg. etc, etc. Blanke cultuur, wat een vreselijk woord.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 mrt. 2019 - 15:42

Mensen in het leger rechts? het moet niet gekker worden. Dadelijk ga je ook nog zeggen dat ze geen bezwaar hebben tegen het dragen van een uniform.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 16:45

[Blanke cultuur, wat een vreselijk woord.] Zeg dat wel. Het sluit ook zo goed als alle popmuziek uit aangezien de wortels daarvan voor een groot deel in de blues liggen.

Komtgoed
Komtgoed27 mrt. 2019 - 9:20

11 miljard begrotingsoverschot in 2018. https://voedselbankennederland.nl/wp-content/uploads/2019/03/Feiten_en-_Cijfers_per_31-12-2018-DEF.pdf Deze rechtse regering die zich openlijk ten doel heeft gesteld om rechts Nederland te dienen doet het prima. Alle doelstellingen worden bereikt.

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2019 - 9:18

Ik ben nog aan het bijkomen, beste Jopers - niet van één of andere aandoening, maar van het schuddebuiken. Bij toeval (nu ja, uit respect voor een meerderheidsbesluit) was ik gisteravond getuige van een uitzending die 'Jensen' schijnt te heten. Ik zag twee zichzelf qua geleerdheid ernstig overschattende rechtse Nederlanders met een immigratie-achtergrond (zeg maar gerust: 'allochtoon', hoewel dat begrip inmiddels alweer in onbruik geraakt schijnt te zijn); ik zag Emile Ratelband (97 jaren oud, ofschoon hijzelf dat anders ziet), en ik zag Joost Eerdmans. En ik zag de gastheer zelve. Dhr. Ratelband en dhr. Jensen leken mij nogal onder invloed van al dan niet legaal verkrijgbare stimulerende middelen te zijn - ze toonden een curieuze mimiek, met frequente acceleratie van motoriek en spreeksnelheid (tot over de grens van de begrijpelijkheid heen, wat de tweede betreft); en als ik het wel heb meende dhr. Ratelband dat de tachtigers van tegenwoordig de zestigers van twintig jaren geleden zijn (daar mag eenieder het zijne van denken, uiteraard). De gesprekken behandelden vooral nog niet plaats gevonden hebbende aanslagen en executies in ons land. En hoewel die misdrijven dus nog fictief zijn, wisten de heren gisteravond al wie de daders zijn. Rest me nog te zeggen dat de namen van Pim Fortuyn en Theo van Gogh vielen (onvermijdelijk); en dat de gespreksdeelnemers de gekende reactionaire witzen over geslachtelijke rollen en -transformaties te berde meenden te moeten brengen. Het is mogelijk dat de hele uitzending live vanuit een gesloten afdeling van een psychiatrische instelling verzorgd werd; want wanneer men bij de afwijkende gebarentaal, lichaamshouding en dictie ook de duidelijk waarneembare paranoïdieën en de manisch aandoende grijnzen en grimassen optelt, dan komt men alras tot zo een voor de hand liggende conclusie; een slotsom van een normaal denkend, voelend, en redenerend toekijker. Als ik helemaal hersteld zal zijn van mijn wat invaliderende lachaanvallen, dan kom ik nog wel op deze column terug. Als immer, jullie Clifford Clavin.

14 Reacties
korheiden2
korheiden227 mrt. 2019 - 10:08

@Cliff : Alleen al door het feit dat je naar Jensen kijkt wordt het totale aantal kijkers al met enkele procenten verhoogd. Ik heb het in het verleden ook eens bekeken. Jensen wil vooral zelf aan het woord zijn en dan zijn er ook nog enorme brokken reclame. Kritische vragen worden zelden gesteld. Niet naar kijken, dat is het beste.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 10:42

@Cliff Miscchien illustreer je hier nu wel wat er eigenlijk mis is gegaan. Ik vind dat niet om te schuddebuiken: het toont wederom het dedaine, superieure van mensen aan tov de Baudet stemmers. Oh wat zijn ze dom; ze snuiven etc. Zolang wij Baudet stemmers niet serieus nemen als kiezersgroep, zullen ze als rechtse groep groter worden. Blijkbaar heeft Links z'n eigen verval niet door, want los van het aansprekende klimaat issue, wist Links niets te 'trekken': PvdA is al blij als ze op 9 zetels blijven; D'66 keeg klappen, SP in verval….. En toch maar reopen dat Links 'het' weet….. Ik maak me echt zorgen Cliff. En je ziet bij mij geen lach.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 15:08

Norm: "Ik maak me echt zorgen Cliff. En je ziet bij mij geen lach." Norm denkt blijkbaar dat hij zit te pokeren, maar daarvoor is hij toch echt veel te doorzichtig. Laat de laatste 2 zinnen -die ik hier boven heb geciteerd- weg, en zie daar, de ware Norm.

Norsemen
Norsemen27 mrt. 2019 - 15:11

Norm, het is bijzonder moeilijk zo niet onmogelijk om de Baudet stemmer serieus te nemen. En anderen dom vinden is niet hetzelfde als je zelf superieur vinden. Dat zichzelf superieur vinden is iets wat we bij FvD terug vinden. En behalve FvD en links is er nog genoeg te kiezen. Nog sterker, op dit moment bestaat het volledige kabinet uit wat er tussen FvD en links zit.

Karingin
Karingin27 mrt. 2019 - 15:51

Respect Cliff, dat je het op hebt kunnen brengen zo'n uitzending uit te zitten. Ik kan daar dus echt niet naar kijken, wat een onuitstaanbare vent is die Jensen zeg. Norm: Ze zijn ook dom, sorry dat ik het zeg. Als iemand constant raaskallend overduidelijk racistische en zelfs fascistische taal uitslaat en je gaat daar aan voorbij, dan heb je ze niet allemaal op een rijtje. En ik vermoed serieus dat het grootste deel van de stemmers niet echt racistisch is (mijn broer bijvoorbeeld, de eikel) maar gewoon zin heeft om tegen het "partijkartel" aan te schoppen en/of andere motieven heeft. Ik snap echt niet dat die mensen constant lopen te vergoelijken wat er allemaal gezegd is over ras, IQ, dobbernegers, het boreale Avondland, onze superieure cultuur (kots), het constante cherry picken in- of domweg negeren van wetenschappelijke feiten en ga zo maar door. Dan ben je echt ziende blind. Sorry, maar ik ga daar dus niet mijn mond over houden om die tere zieltjes te sparen. Ze zijn zelf namelijk ook heeeel erg van het benoemen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2019 - 16:21

@ Norm (11:42u) - dank voor je reactie. Het mag je verbazen: ik kijk niet neer op de mensen die op het FvD gestemd hebben, en überhaupt niet op rechts georiënteerde kiezers in het algemeen. In een verder verleden heb ik mij wel eens neerbuigend uitgelaten over diegenen die in Pim Fortuyn, Rita Verdonk, en Geert Wilders ware heilsbrengers zagen, c.q. zien, maar dat heb ik afgeleerd. We hebben te maken met misleiders (Thierry Baudet et al, maar ook Mark Rutte, en Sybrand Buma) en vele, vele misleiden. *) In alle westerse democratieën waar decennia lang de neoliberale politiek van "austerity" werd bedreven zie je dezelfde fenomenen: opkomst en populariteit van populisten. Deze volksmenners dragen in het algemeen eenvoudige en radicale, maar niet te realiseren oplossingen aan die hoogst aantrekkelijk lijken voor al die mensen die zich bedrogen en miskend voelen, niet gehoord, die door reactionair wanbeleid in maatschappelijk heel slechte posities terecht gekomen zijn, en die vaak in grote financiële nood verkeren. Deze mensen hebben het gevoel altijd aan het kortste eind te trekken, een gevoel dat versterkt wordt door de planmatig uitgevoerde afbraak van de publieke voorzieningen, zoals zorg, onderwijs, en huisvesting. De bittere waarheid is: deze mensen trekken daadwerkelijk altijd aan het kortste eind. Het is niet alleen maar een gevoel. Ze moeten altijd hutje bij mutje leggen, van de hand in de tand leven, het ene gat met het andere vullen, ze moeten zich wenden tot de voedselbanken, en niet zelden zijn ze gedwongen zich de criminele, maar legale schuldenindustrie (incassobureau's en krediethaaien) van het lijf te houden. Aldus hebben ze begrijpelijkerwijs gevoelens van minderwaardigheid ontwikkeld: ze menen altijd tekort te schieten ten aanzien van hun naasten (partner, kinderen, ouders, noem maar op), wat ze ook proberen. Deze sociale misstanden zijn er in een tijd waarin er werkelijk geld genoeg voorhanden is, en er meer dan toereikend geproduceerd kan worden. Alleen: de Grote Herverdeling van beneden naar boven gaat almaar door; de laat-kapitalistische rooftochten zijn nog lang niet ten einde. De financiële sector 'doet het geweldig' (i.e.: hij gooit over de balk, steelt en bedriegt bij het leven; zie bijvoorbeeld: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/11/aanklacht-tegen-ing-wegens-fraude-met-obligaties-a3952822 https://www.transparency.nl/nieuws/2019/03/ing-fraude-mexico-italie/ We herinneren ons nog goed het witwasschandaal, waarbij deze 'bank' er met een schikking vanaf kwam (zijnde 775 miljoen Euro, lijkt veel, is klein bier in verhouding tot datgene wat er werkelijk bijeengefraudeerd werd), afijn, Ralph Hamers' Fintech-roversburcht mag gewoon voortgaan met dat waar zij in uitblinkt. AfD, PVV, Pegida, FvD, FPÖ, Lega Nord, Trump, Brexit, en al die andere (epi)fenomenen: politiek-emotioneel logische gevolgen van economische theorieën en praktijken die gebaseerd zijn op modellen die zich weliswaar voor 'wetenschappelijk' uitgeven, maar dat niet zijn, en die zich nog nooit empirisch als zijnde waardevol en aanbevelenswaardig bewezen hebben. Wat kregen we dan wél, zult U vragen? Nou: onvoorstelbaar grootschalige armoede, immoreel grote en dus onverdedigbare rijkdom voor lieden die die geen enkele aanspraak op al die fortuinen kunnen maken, inhumane arbeidsverhoudingen, (kind)slavernij in alle soorten en maten, en heel veel geestelijke nood (depressie en zelfmoord inclusief); en wanneer wij die onzalige obsessies met consumptie en groei geen halt kunnen toeroepen, dan gaan ecologie en klimaat er ook aan onderdoor. Fijne balans voor diegenen die heilig in de ontketende markten geloven, is het niet?

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2019 - 16:22

*) tot de misleiden reken ik ook Gert-Jan Segers en diens CU.

Sonic2
Sonic227 mrt. 2019 - 17:21

@ Norm Ik heb daar overigens nog nooit een fatsoenlijke onderbouwing voor gelezen. Over het algemeen geldt in de historie dat een partij uitsluiten of kiezers uitsluiten er voor zorgt dat kiezers weg lopen. Je ziet het met de PVV/ Vlaams Belang. En eigenlijk ook met de SP. Die is na 2006 nooit meer de oude geworden. Inkapselen werkt ook altijd goed. Ik kom in de Nederlandse geschiedenis niet verder als D66 in 1994. Die in 1989 niet mocht meedoen omdat het CDA niet PvdA EN D66 wilde. Zeer onwaarschijnlijk dat het in 1994 tot de zege van D66 heeft geleid. Net als in 1971 met de PvDA. Die werd de grootste partij. Zeer onwaarschijnlijk dat het er toe geleid heeft dat PvDA kiezers dermate kwaad zijn dat ze in 1972 meer zijn gaan stemmen. Ik betwijfel ook alsof serieus nemen van de FvD kiezer ook maar iets zal helpen. Ik merk het al in gesprekken die ik met 2 kennissen van mij heb. Die praten altijd over de Freek de Jonges en de hoogleraar. Nooit over de fatsoenlijke mensen die met een uitgestoken hand komen. FvD en PVV kiezers zitten dermate in de slachtoffer rol en zijn dermate overtuigd van hun eigen grote gelijk dat het zinloos is.

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 mrt. 2019 - 18:20

Cliff, niets aan toe te voegen! Blij hier weer iets van je te horen, ik kan het nl. niet beter zeggen. Mensen hebben oogkleppen op! Helaas!

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 18:53

@HM Beste HM. Ik weet het is je fanatieke hobby geworden iedereen in een hokje te plaatsen, en als iemand maar een beetje opschuift naar redelijkheid: dan ben je tenminste ineens liberaal (wat klinkt als een scheldwoord) of rechts of extreem rechts, nagelang de overtreding.. Dan is HM weer klaar want hij belichaamt het ware linkse (krakers) geluid. Gelukkig: we hebben nog personen die binnen hun eigen kokertje blijven kleuren.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 19:40

@Cliff Oprechte bewondering voor wederom een eloquente uiteenzetting, maar misschien mag ik toch wat kantekeningen plaatsen; Als wij ons bezorgd maken en tonen over het strak-rechtse verval dan ben ik bang dat jouw stuk niet gaat helpen. Excusez moi, maar het komt af en toe een beetje over als wanneer de piloot van een neerstortend vliegtuig in detail gaat doornemen met de crew hoe het zover gekomen is... of; de leraar die met z'n klas de dierentuin bezoekt en uitleg geeft over al die vreemde dieren die ze zien… Maar wat helpt het om al die Baudet stemmers te begrijpen, en de oorzaak van de verrechtsing te stoppen? Ik zie Links geen antwoord hebben, anders dan 'stempelen' van Baudet kiezers...

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 19:48

@Sonic Dank, maar voor wat betreft met FvD stemmers in contact komen: Toch zullen we moeten praten, ondanks dat dit niet eenvoudig is zoals je zelf al aangeeft. Maar dat geldt, zoals oook hier op JOOP aangetoond, voor verstokte Links-stemmers... Toch gaan we daar ook me in discussie. We zijn toch een coaltie land...

Sonic2
Sonic227 mrt. 2019 - 22:20

@ Norm We zijn in Nederland niet echt een coalitie land. Je hebt 2 Nederlanden. Je hebt de 20% die op PVV en FvD stemt. Je kunt DENK daar ook nog bij rekenen. En je heb de rest van Nederland. Waarbij je ongeveer 60% hebt die wel redelijk innig met elkaar verbonden is. De coalitie+ PvdA en dan nog SGP/ 50 Plus erbij. Ik vind een dialoog prima. FvD'ers kunnen naar mij toe komen. Net zoals ze in alle provincies naar andere partijen toe moeten. FvD is een minderheid en ze gedragen zich alsof ze een meerderheid zijn. Laat FvD'ers maar eens hun hand uitsteken naar andere partijen. Weet je wat het is? Als het over Groenlinks gaat( toch ook dik 11 a 12% van het electoraat) regent het aan de FvD kant hysterische haat. Maar voor die drammende 15% moeten we respect hebben en die zijn niet te passeren. En dat is precies de reden waarom het zo zinloos is. En over 2 jaar klagen dat ze buitenspel zijn. Zo voorspelbaar allemaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 mrt. 2019 - 0:09

Noerm - Ik heb je helemaal niet in een hokje geplaatst, ik liet slechts zien wie je werkelijk bent door het schaamlapje weg te trekken.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt27 mrt. 2019 - 8:43

Wat bedoeld U precies met '... we lieten het gebeuren...'?

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen27 mrt. 2019 - 15:29

Wat bedoelt u precies met uw vraag?

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2019 - 8:26

Van A t/m Z mee eens, zeg ik als SP-lid.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 mrt. 2019 - 8:12

Dr Baudet - en zijn politieke vrinden: de populisten Trump, Poetin et alia - zijn kameleontische verschijningen: ze verschieten voortdurend van kleur. Voor de één cultiveren ze een fascistisch imago, voor de ander een democratisch. Ze zijn constant in beweging, op een innerlijke tegenspraakje meer of minder, kijken ze niet, wolken van mist verspreidend en duistere walmen. Het beste zou zijn, als er ter linker zijde, een kleurrijke, charismatische dandy zou opstaan, die hetzelfde doet. Laten we zeggen iemand met de combineerde allures van Jules Deelder, Lubach, Ilja Pfeiffer, Rich Hickey en - voor het schrijftalent en de schoonheid - Grietje Vleeshart.

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 mrt. 2019 - 8:13

met gecombineerde allures

Karingin
Karingin27 mrt. 2019 - 15:40

Grietje, ik geniet altijd ontzettend van je bloemrijke bijdrages, maar ik wil hier nogmaals een lans breken voor het niet gebruiken van de titel doctor voor Baudet, die zijn bul bij een pakje ranzige boter heeft gekregen. Zoals ik eerder al eens heb gezegd; als het dan toch een dokter moet zijn, dan dokter Bibber.????

Henk Van Elzen
Henk Van Elzen27 mrt. 2019 - 8:03

Een keer in de vijf jaar staat er een rechtse populist op die de vorige van de troon stoot. Baudet is nummer 4 op rij in 20 jaar. Ze halen allemaal ongeveer 15% van de stemmen, vertaald naar de Tweede Kamer is het 22 zetels. Dat is het deel van ons volk dat valt voor populisten. Kan een procentje meer of minder schelen. Ik vind het zielig voor Wilders, maar zo gaan die dingen. Ik kan me de neergang van Verdonk nog herinneren, op een bepaald moment vond de AIVD beveiliging niet meer noodzakelijk voor haar. Dat was een afgang, dat is ze nooit meer te boven gekomen. Een paar van die stoere kerels die de hele dag overal met je meegingen, wie zou dat niet willen. Wat zou ze nog doen, die Rita? Interessant hoe een mensenleven kan verlopen. Ook de dagen van succes voor Baudet zullen ooit eindigen. Ik schat een jaar of vijf tot tien.

2 Reacties
Libertain
Libertain27 mrt. 2019 - 9:06

("Een keer in de vijf jaar staat er een rechtse populist op die de vorige van de troon stoot.") Inderdaad blijkt uit de feiten dat onze politiek een soort ultrarechtse estafette is.

Henk Van Elzen
Henk Van Elzen27 mrt. 2019 - 13:59

"Inderdaad blijkt uit de feiten dat onze politiek een soort ultrarechtse estafette is." Dat is het ook, het is natuurlijk veel meer dan dat. Er is amper een politiek landschap op de wereld dat zoveel kleuren kent als het Nederlandse. En zo ken ik Nederland ook. Niet alleen heel veel politieke meningen die allemaal tot zuiltjes leiden, ook heel veel kerkelijke meningen. Daarnaast is er sektarisme, zoals de Jehova's en de Pinkstergemeente. En er is de islam en je hebt nog enkele joodse families. 17 miljoen inwoners, en allemaal meningen.

Roel2
Roel227 mrt. 2019 - 7:55

Al sinds Fortuyn heeft de Nederlandse politiek moeite om populisme het hoofd te bieden. De VVD misbruikt om toerbeurt CDA, PvdA en D66 om op het pluche te blijven, terwijl de rest elkaar de tent uitvecht om de overgebleven kruimels; en als er dan een partij vasthoudt aan haar idealen of beloftes, wordt haar verweten weg te lopen van de verantwoordelijkheid. De kiezer smacht naar een spectrumbreed consistent verhaal met een regeerperiode overstijgende visie, waarbij best kritisch naar aantallen immigranten en hun gedrag gekeken mag worden, maar ook naar de rol van multinationals. Maar zolang de partijen die nog enig contact hebben met het politieke midden elkaar de zwarte piet blijven toeschuiven, zullen de FvD of vergelijkbare partijen zich in weelde blijven wentelen.

Dennis F.
Dennis F.27 mrt. 2019 - 7:47

De afgelopen week hebben we heel veel termen voorbij horen komen. Ik begrijp prima dat mensen het spannend vinden dat een populist als Baudet zoveel macht krijgt. Maar hoe de partij hier voor rotte vis wordt uitgemaakt is wat mij betreft zeer kwalijk. Ik zou heel graag willen weten wat iedereen nou onder facisme verstaat, welke criteria zijn er om daar aan te voldoen en hoe verhoudt de FvD zich dan t.o.v. andere partijen als je de partijen langs een meetlat per criterium van facisme houdt. Ik vind het allemaal grote woorden en heb het idee dat wij uiteindelijk toch de extremen er uit polderen. Zijn de zorgen dan niet overdreven?

9 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2019 - 8:36

Als je je nu nog af moet vragen wat fascisme is, loop je erg achter bij wat er allemaal over bekend is, en dat is ruim voldoende. Ga dat eens raadplegen. Het is ruim voldoende beschreven en geanalyseerd. Een nieuwe publieke discussie erover of herdefiniëring ervan, zijn dan ook volkomen overbodig, want dat is herkauwen, en wellicht wordt het misbruikt - door (extreem)rechts uiteraard - om de zaken te verdraaien en te ontkennen, wat trouwens nu al voortdurend gebeurt. Ik eindig met: ik weet wat fascisme is. U ook? Nee? Oei, da's nalatig.

pastafari
pastafari27 mrt. 2019 - 8:53

@Denis F Ik ben het met je eens, overal wordt fascisme geroepen, maar dat is het niet. Het komt niet eens in de buurt. De FvD voldoet niet aan de kenmerken hier genoemd https://nl.wikipedia.org/wiki/Fascisme Het wordt geroepen door domme mensen die Fvd en PVV stemmers dom noemen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 9:00

[Ik zou heel graag willen weten wat iedereen nou onder facisme verstaat, welke criteria zijn er om daar aan te voldoen en hoe verhoudt de FvD zich dan t.o.v. andere partijen als je de partijen langs een meetlat per criterium van facisme houdt.] Als je kijkt naar het klassieke fascisme, dan zijn denk ik de volgende elementen van belang: -diepe aanhankelijkheid aan ‘de natie’. Die was in gevaar na WO1 en moest boven alles gesteld worden. -teruggrijpen op een mythisch verleden waarbij het eigen volk en cultuur als superieur afschilderd wordt. -vijandigheid tegenover communisme (en links in z’n algemeenheid) vanwege het internationalisme de klassenstrijd -in plaats van klassenstrijd: klassenverzoening die gericht is op versterking van de economische machtsverhoudingen -oriëntatie op de gefrustreerde middenklassen die door de concentratie van het kapitaal in steeds minder handen in de knel komen. Als compensatie biedt het fascisme de middenklasse politieke macht en een gevoel van etnische/culturele superioriteit. -aanwijzen van zondebokken: volksvijandige en onzuivere elementen die de natie en de eigen superieure cultuur in gevaar brengen. Ik denk dat je veel van deze elementen terugvindt bij Baudet. Een verschil is dat de fascisten een macht op straat vormden met eigen milities. Dat is (gelukkig) nog niet aan de orde. Aan de andere kant is extreem-rechts natuurlijk wel bedreven in uiterst agressieve online-campagnes die net zo intimiderend uit kunnen pakken als straatgeweld. [Zijn de zorgen dan niet overdreven?] Dat denk ik niet.

Libertain
Libertain27 mrt. 2019 - 9:03

("Ik zou heel graag willen weten wat iedereen nou onder facisme verstaat, welke criteria zijn er om daar aan te voldoen..") Begrijpelijke vraag die eigenlijk een pleidooi voor een beter onderwijs in Nederland is omdat deze soort vraagstukken toelichten, hoort bij het onderwijs die blijkens alles thans heel erg veel tekort schiet.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 11:38

@Mark Ik denk dat je mooie opsomming maakt. en wellicht illustreer je daarmee precies waar de Baudet stemmer behoefte aan heeft: trots op NL en het in stand houden van (ouderwetse) warden. Misschien is Links te makkelijk geweest in de uitverkoop van die elementen, en voelen mensen zich idd 'bedreigd'. Vergeet niet dat (landen van) Europa om ons heen wel een krachtenspel uitoefent/ oefenen, en het gevoeld wordt dat een klein land te veel speelbal is geworden? Neem nou de afgelopen jaren: De koloniale discussie, en hoe fout NL was; de Zw Piet discussie, en nu bv mr Tang met z'n anti-NL motie. Denk je dat de 'gewone' NLder daar op zit te wachten? Misschien moeten we als Links wat introspectiever zijn?

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 14:57

Norm: "Misschien moeten we als Links wat introspectiever zijn?" "Introspectie of zelfreflectie is een activiteit waarbij de eigen gedachten, gevoelens en herinneringen tot onderwerp van overdenking gemaakt worden." - wikipedia Norm: "Neem nou de afgelopen jaren: De koloniale discussie, en hoe fout NL was; de Zw Piet discussie, en nu bv mr Tang met z’n anti-NL motie. Denk je dat de ‘gewone’ NLder daar op zit te wachten?" Norm behoort helemaal niet tot "we als Links", is in het geheel niet "introspectief" en probeert ons op zeer verwarde wijze tot rechtse standpunten te bekeren.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 15:14

[Ik denk dat je mooie opsomming maakt. en wellicht illustreer je daarmee precies waar de Baudet stemmer behoefte aan heeft..] Wellicht was dit hetzelfde als waar veel aanhangers van Il Duce behoefte aan hadden. Maar dat maakt nog niet ok natuurlijk. [Neem nou de afgelopen jaren: De koloniale discussie, en hoe fout NL was; de Zw Piet discussie, en nu bv mr Tang met z’n anti-NL motie. Denk je dat de ‘gewone’ NLder daar op zit te wachten?] Sommige ‘gewone’ Nederlanders wel, anderen niet. Dat geldt voor zoveel thema’s. Maar dat zegt nog niks over hoe je er als links mee moet omgaan. De SP is wat dat betreft een goed voorbeeld: die partij doet haar best om ‘gevoelige’ thema’s te vermijden. En daar waar ze er wel wat over zegt buigt ze mee met de rechtse wind (opvang in regio bijvoorbeeld). Wat heeft dat de SP opgeleverd? Halvering. Als links meebuigt met rechts dan geeft het legitiemteit aan de rechtse standpunten en dan hebben meer mensen het idee dat het wel ok is om op (uiterst-) rechts te stemmen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen27 mrt. 2019 - 15:33

@pastafari laten we de term even voor wat het is: wat vind jij van het idee van een gedachtenpolitie, dat je mensen mag aangeven op een meldpunt vanwege de ideeen die ze hebben? Domme mensen, die FvD en PVV stemmer(d?)s

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 17:01

@HM Nou dat valt mee: het woord hebben we al opgezocht nu nog de praktijk. Want alleen maar wervellen in een eigen wereld en 'gelijk' is niet serieus naar de gevaren van strak-rechts kijken. Alleen maar trots zijn op een krakersachtergrond, is oude nostalgie. Beetje zoals Freek, helemaal in z'n eigen wereld en 'vergat' even de minuut stilte waarom gevraagd werd….Trachten te begrijpen hoe het echt komt dat Rechts zo groeit is wellicht beter dan alleen maar schelden en wegzetten. Dat is slechts koren op de molen…. Maar goed; daar denkt u anders over. Prima, uw goed recht, we zullen t zien.

Auke2
Auke227 mrt. 2019 - 7:19

Wat ik zie, is dat de kloof tussen links en rechts is vergroot. En als het midden moet kiezen, kiest het blijkbaar liever voor rechts. Ik hoor velen zeggen dat ze niet naar links willen vanwege de betutteling en het wijzende vingertje. Links dicteerd de woorden die we wel of niet mogen gebruiken hoe we onze kinderfeestjes moeten vieren, ect. Voor mij duidelijk de hoop niet verloren is. Laten we niet vergeten dat ook Groen Links is gegroeid.

4 Reacties
kweenie2
kweenie227 mrt. 2019 - 8:44

Misschien zit er toch enige waarde in dit citaat van CS. Lewis. Of all tyrannies, a tyranny sincerely exercised for the good of its victims may be the most oppressive. It would be better to live under robber barons than under omnipotent moral busybodies. The robber baron’s cruelty may sometimes sleep, his cupidity may at some point be satiated; but those who torment us for our own good will torment us without end for they do so with the approval of their own conscience. They may be more likely to go to Heaven yet at the same time likelier to make a Hell of earth. This very kindness stings with intolerable insult. To be “cured” against one’s will and cured of states which we may not regard as disease is to be put on a level of those who have not yet reached the age of reason or those who never will; to be classed with infants, imbeciles, and domestic animals.

Sternenstaub
Sternenstaub27 mrt. 2019 - 8:48

Er is geen midden. Er is een afgrond waar het midden zou moeten zijn. De zelfbenoemde, zogenaamde "gematigde", "verstandige", "constructieve" machtspartijen - van rechtse, neoliberale signatuur, dus onoprecht - hadden al explosieven onder de brug geplaatst, voor er kon worden begonnen met de constructie ervan, en blijven de zaken steeds zo ondermijnen, dat niemand zelfs maar een hangbrug kan bouwen, en dat is ook de bedoeling, want rechts wil niet verbinden, rechts wil verdelen en heersen, en dat is aardig gelukt inmiddels.

pastafari
pastafari27 mrt. 2019 - 8:55

@Auke Groenlinks is gegroeid, maar daar schijnt niemand zich zorgen over te maken, vreemd genoeg. daar zitten toch ook extreem-link bij

Auke2
Auke227 mrt. 2019 - 10:41

@pastafari klopt. Het lijkt of door de kloof, het extremisme ook toeneemt. Het begint allemaal bij eigen verantwoordelijkheid. Dus niet uit naam van een groep iets tegen een andere groep doen (lees geweld). Je ook geen slachtoffer laten maken omdat je vind dat je bij een (miderheids)groep hoort.

msj_meijerink
msj_meijerink27 mrt. 2019 - 7:00

Het is gewoon een slingerbeweging, van 'samenwerken' en vel empathie naar 'ikke, ikke, ikke' en soleren. Dat kun je uit de geschiedenis halen, vergelijk het eind en begin van de 19e en 20e eeuw maar met elkaar!

Libertain
Libertain27 mrt. 2019 - 6:33

(“. Mijn grootste angst is dat zijn gedachtegoed zo normaal is geworden dat het niet meer uitmaakt wie onze minister-president is.”) Precies daarom in ontwikkelde democratieën worden Presidenten, Premiers direct door de kiezers verkozen. Heb je gelijk transparantie, overzichtelijkheid en weet elke burger gelijk waar hij aan toe is. Vanzelfsprekend om hetzelfde redenen in ontwikkelde democratieën worden burgemeesters direct door de kiezers verkozen, waar in ons land dit gebeurt in gesloten achterkamertjes. Voorbeeld: Macron is President van Frankrijk geworden enkel om de reden dat er een massaal oproep werd gedaan bij de tweede ronde van de verkiezingen in Frankrijk om een cordon sanitair rond FN oftewel Marine Le Pen te werpen die toen in de eerste ronde aan de winnende hand was.

1 Reactie
Arend Wortel
Arend Wortel27 mrt. 2019 - 15:32

En juist in die landen hebben presidenten, premiers en burgemeesters vaak veel meer macht dan in Nederland. Een burgemeester heeft hier bijvoorbeeld helemaal niet zoveel te vertellen. Ook de premier beslist hier vrijwel niets op eigen houtje. Veel mensen willen de burgemeester rechtstreeks verkiesbaar maken en denken zo veel meer invloed te kunnen uitoefenen. Dat is een illusie: een burgemeester heeft in de lokale politiek veel minder te vertellen dan mensen denken. Ik zie daarom ook niet goed hoe Nederland door het introduceren van een rechtstreeks gekozen burgemeester of premier een meer 'ontwikkelde democratie' zou worden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 6:30

'We zagen het aankomen en lieten het toch gebeuren' En je werkt er nog aan mee ook. BIJ1 is weliswaar volkomen ongevaarlijk, maar door je zo extreem te positioneren aan de andere kant van het politieke spectrum werkt ook BIJ1 de polarisatie in de hand.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 8:11

[En je werkt er nog aan mee ook. BIJ1 is weliswaar volkomen ongevaarlijk, maar door je zo extreem te positioneren aan de andere kant van het politieke spectrum werkt ook BIJ1 de polarisatie in de hand.] Dat is flauwekul. Extreem-rechts timmert al sinds begin van dit millenium aan de weg. Het hele politieke centrum plus de media is in haar richting opgeschoven waardoor veel van het extreem-rechtse gedachtengoed genormaliseerd is en partijen als de PVV en nu FvD zich hebben kunnen versterken. Bij1 is een recente reactie op die ontwikkeling. Die partij stelt zich niet ‘extreem’ op maar doet geen consessies aan extreem-rechts en komt consequent voor haar eigen standpunten op . Je kan het niet eens zijn met die standunten maar ik kan er weinig extreems aan ontdekken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 9:28

'maar doet geen consessies aan extreem-rechts' Dat doen PvdD en GL bijvoorbeeld ook niet, en die vind ik een stuk slimmer en constructiever. Sylvana Simons schiet regelmatig door waardoor ze een te makkelijk doelwit is voor criticasters. De focus ligt daardoor te vaak op haar terwijl ze op de inhoud zou moeten liggen. Zie bijv die recente suïcide by cop in A'dam. Op zich was de vraag -waarom zoveel kogels- volkomen terecht, de klungelige timing en manier waarop ze werd gesteld was, maakte echter dat de aandacht weer eens op de vorm ipv de inhoud kwam te liggen.

Mark Huysman
Mark Huysman27 mrt. 2019 - 10:32

[Sylvana Simons schiet regelmatig door waardoor ze een te makkelijk doelwit is voor criticasters.] Ik heb bewondering voor haar omdat ze haar nek enorm uitsteekt. Tegelijk ben ik het er mee eens dat ze soms niet handig opereert. Maar dat is iets anders dan ‘extreme standpunten’ hebben. En ik denk echt niet dat het aan Bij1 te wijten is dat de polarisatie en de groei van extreem-rechts zo sterk is in Nederland. De oorzaak ligt volgens mij veel meer in de ‘appeasement’ door de meeste andere partijen. Ik ben blij met een principiële oppositie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 11:29

'Maar dat is iets anders dan ‘extreme standpunten’ hebben.' Ik had mijn 1ste reactie idd wat anders moeten formuleren, maar blijf bij mijn standpunt dat 'extreem' -meer in de zin van er te vaak 'met gestrekt been' ingaan- contraproductief werkt.

Satya
Satya27 mrt. 2019 - 6:26

'Mijn grootste angst is niet dat Thierry Baudet premier van Nederland wordt. Mijn grootste angst is dat zijn gedachtegoed zo normaal is geworden dat het niet meer uitmaakt wie onze minister-president is.' Exact. Veel mensen op dit forum vinden het heel normaal dat hij met bv Taylor luncht, hij informeert zich breed hoor je dan als argument. Hij informeert zich breed inderdaad, veel verschillende racisten. Hij informeert zich niet buiten het racistisch spectrum. Dat vind ik zorgwekkend en dat fatsoenlijke mensen hem met dat soort onzin excuseren is absurd.

3 Reacties
sjaakie2
sjaakie227 mrt. 2019 - 7:07

Ja mee eens.

korheiden2
korheiden227 mrt. 2019 - 12:04

@Satya : Het is volgens mij niet verboden om met Taylor te lunchen, wel afkeurenswaardig. Je bent blijkbaar goed op de hoogte van het leesgedrag van Baudet, want : hij informeert zich niet buiten het racistisch spectrum. Je snijdt hier wel een interessant probleem aan, want lezen wij niet allemaal liever zaken die in onze eigen bubbel passen? Verder is het activistische verleden van Duyvendak en Rosenmöller blijkbaar geen probleem voor Groen Links. Laten we hopen dat het redelijke midden groot genoeg blijft.

Satya
Satya27 mrt. 2019 - 14:04

Cor Over het leesgedrag en de gesprekspartners van baudet is genoeg bekend. Verboden om met Taylor te praten is het inderdaad niet, gelukkig niet. Ik vind het zoals ik al schreef zorgwekkend dat er zoveel mensen een excuus voor vinden. Over groen links. Ik heb hun in het heden niet kunnen betrappen op extremisme gericht tegen anderen. Ik vind denk en bij1 ook niet alles, ik vind doorgeslagen identiteitspolitiek niet bijdragen aan een samenleving op gelijkwaardig niveau. Ik hoop dat het redelijk midden groot genoeg blijft. Ik ben alleen bang dat het niet zo is, Piet de geus schreef ooit iets in de trant dat extremisme aan de ene kant extremisme aan de andere kant uitlokt. Ik hoop dat er veel mensen zoals jou blijven denken, ik in ieder geval wel en ik hoop ook zeker dat Taylor en baudet hun gedachtengoed kunnen blijven verkondigen net als sylvana, ik hoop alleen dat hun bereik kleiner wordt. Miss you Piet.

koffieleut2
koffieleut227 mrt. 2019 - 5:40

Vele stemmer s op de PVV/FVD zijn bang dat het islamitische gedachtegoed normaal wordt. Bijvoorbeeld dat een sharia rechtbank ons rechtssysteem doorkruist. Maar das allemaal stemmingmakerij omdat dat totale onzin is. Jammer dat kiezers daar in trappen.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop27 mrt. 2019 - 7:18

Zie Engeland, totale onxin idd

Frits Jansen
Frits Jansen27 mrt. 2019 - 5:25

Er is iets anders aan de hand: populisten zijn machtspolitici die de kiezer eerst ontevreden naken door ze met list en bedrog een niet bestaand alrhans sterk overdreven probleem te verkopen, en vervolgens beloven het op te lissen (masr dat - uiteraard - niet doen). Klimaat en islam zijn dankbaar want onbekend.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 3:34

We moeten natuurlijk niet te snel oordelen en iemand zomaar het etiketje "fascist"op plakken. Het is nu langzamerhand wel duidelijk geworden waarom de Duitsers in 1940 een makkie hadden toen ze hier eenmaal de macht hadden overgenomen, maar dat wil natuurlijk niets zeggen: zelfs de NSB was tegen de jodenvervolging.

1 Reactie
Luneau
Luneau29 mrt. 2019 - 3:27

"zelfs de NSB was tegen de jodenvervolging." De NSB hanteerde in elk geval veelal dezelfde standpunten als FvD: - Tegen volksvreemde elementen en hun invloed op de Nederlandse cultuur - Uitbannen van linkse (marxistische) leraren - Tegen internationale samenwerking (League of Nations)

pseudoniem123
pseudoniem12327 mrt. 2019 - 2:18

Zo is het natuurlijk, binnenkort is de gehele Nederlandse politiek uitsluitend racistisch en fascistisch, alleen onze waakzame burgerwachten kunnen onze natie redden van de totale ondergang met diep inhoudelijke argumenten. Het meest bizarre is nog wel hoe hoog de capaciteiten van Baudet hier worden geschat: een historisch politiek totaal verdeeld land gaat één corpsbal ongedaan maken met retoriek. Wat zal Jelle jaloers zijn, het is vast de natte droom van elk politiek activist. Een tip: als je van benoemen houdt, benoem dan ook welk alternatief, anders ben je niet beter dan dat waar je de ander van beticht: de anti-houding.

1 Reactie
Jelle de Graaf
Jelle de Graaf27 mrt. 2019 - 7:03

Schrijf met liefde weer eens een stuk over hoe dat linkse alternatief eruit zou moeten zijn, sleutelwoorden: duurzaam, internationalistisch, municipalistisch, inclusief, commons-based.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2019 - 1:13

“Er is maar één manier om te reageren op het gevaar van neofascisme en dat is eerst het beestje bij de naam noemen en er dan een alternatief tegenover stellen.” Ik denk dat ze dat wel doen, het benoemen, een alternatief zijn ze denk ik ook zeker voor Baudet, toch slaat Baudet aan bij een niet onbelangrijk deel van het volk. “Links zal zich onomwonden moeten uitspreken tegen elke vorm van racisme, ook of misschien wel juist in de politiek.” Het is gebruik winnaars te feliciteren bij verkiezingswinst, daar is niets van meegaan bij, er wordt zeker over gesproken bij politieke partijen, de kranten staan er bol van, radio, tv, je hoort niets anders, zelden in positieve zin, nou volg ik de Amsterdamse politiek niet maar vraag me af wat Bij1 zoal bereikt heeft, het is mooi een ander te vertellen wat die moet doen als je kan aantonen wat je zelf doet, toegegeven ik volg Bij1 niet, stem er ook niet op omdat mw. Sylvana de zaak m.i. geen goed doet, daartoe mist ze tact, politiek instinct en weerbaarheid. Ik heb verhalen gelezen van allochtonen die zich bij deze uitslag minder op hun gemak voelen, ik ben ook allochtoon en kan het me goed voorstellen, aan de andere kant gun ik dat volk dat het op ons heeft voorzien niet het plezier te denken dat ze zo wraak kunnen nemen waardoor ik me ongemakkelijk zou gaan voelen, geen denken aan, weerbaar, strijdbaar en er vooral boven staan.

OlavM
OlavM27 mrt. 2019 - 1:06

[De vicieuze cirkel van verharding, verrechtsing en normalisering van extreem-rechtse ideeën gaat door. Dat is het grootste gevaar voor onze democratie. Het overnemen van uitsluitende, racistische en fascistische ideeën door de Nederlandse politiek.] Dat is het gevaar van FvD. Het doorsijpelen van het gif in politiek en samenleving. Het effent de weg voor werkelijk gewelddadige, rechts-activistische tendensen in de samenleving. Het is zeker goed om dit bloot te leggen en te benoemen. Want waakzaamheid is zeer geboden!

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins227 mrt. 2019 - 1:05

Prachtig gesproken. Echt waar. Tja persoonlijk denk ik dat lunks meer moet inzetten op democratish-communisme. De burgers zijn gewoon klaar metchet bedrijfsleven die hun kaalplukt, en met democratish-,communisme heb je zelf ook een troef achter de hand tegen het neofacisme. Verder moeten organisaties informatieavonden, posteracties en vreedzaam demostreren tegen racisme, facisme en haat. Net als wij van AFA moet de anti-facistishe stem gewoon duidelijk worden zodat het bij mensen binnen komt dat FvD staat voor facisme.

4 Reacties
Robert Follon
Robert Follon27 mrt. 2019 - 7:57

Stemt allen voortaan lunks...!!

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 10:46

PS: Wat is democratisch-communisme???: Tot nu toe zie ik alles wat zich in de wereld als communistisch aanmerkt in de verste verte niet democratisch zijn…. Beetje hemelfietsen, of is het zo dat je democratisch het communisme mag kiezen, en dan is het afgelopen?

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins227 mrt. 2019 - 14:49

Omdat communisme altijd is bedoeld als een democratisch systeem. Marx heeft het nooit gehad over een dictatuur in ziin communistisheanifesto. Een communistishe dictatuur is onder Stalin gevoerd omdat Stalin stiekem een facist was terwijl Lenin een democratie wilden. Helaas heeft de kapitalistishe media jatenlang leugens versprijd over communisme en is communisme blijkbaar gelijk aan een facistishe dictatuur.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 17:10

@Drunken Zeker, dat kon je met wat veel fantasie lezen uit Marx. Kan me nl niet echt herinneren dat Marx zelf letterlijk het woord democratie gebruikte, maar a la. Maar dan toch: ooit misschien bij u opgekomen dat in de praktijk -niet in het laboratoruim van een boek- communisme niet zonder repressie zou kunnen omdat het menselijke DNA iets anders werkt? En dat heeft helegaar niets met kapitalistische media te maken, want er waren voldoende 'experimenten' die geen last hadden van die media.... Ze lukten alleen nooit, omdat er altijd wel mensen waren die ondanks 'gelijkheid' het fijn vonden om anderen te onderdrukken of de mond te snoeren als ze kritiek hadden.

trottlesnot
trottlesnot26 mrt. 2019 - 23:31

De schrijver is bang voor FvD, maar de ironie wil dat BIJ1 (en andere activistische linkse clubjes) waarschijnlijk de beste campagnevoerders voor FvD zijn geweest. I

Robert Follon
Robert Follon26 mrt. 2019 - 22:53

[Nederland massaal heeft gekozen] Rustig, rustig... 85% van de kiezers koos niet voor FvD, dus zo'n vaart loopt het niet. De treinen richting het oosten draaien niet warm. Even genoeg met de Baudet hysterie nu.

1 Reactie
Bromsnor3
Bromsnor327 mrt. 2019 - 6:58

99 % van de kiezers hebben niet gekozen voor Bij1.......

BlackUhuru
BlackUhuru26 mrt. 2019 - 22:45

‘Daarnaast zal links vol bravoure haar eigen verhaal moeten gaan vertellen.’ Ik ben heel benieuwd naar dat linkse verhaal want nu hoor ik al bijna een week alleen maar hoe vreselijk de overwinning van de FvD is. Welke problemen die de FvD kiezers ervaren herkent uw partij en hoe wilt u ze oplossen? Wat is het alternatief dat u biedt? Waarom is uw aanpak beter?

3 Reacties
Jelle de Graaf
Jelle de Graaf27 mrt. 2019 - 7:06

Dat linkse verhaal zal moeten gaan over meer lokale politieke zeggenschap, het tegengaan van institutioneel racisme, het bestrijden van klimaatverandering en een op de commonsgedachte gebaseerd economisch alternatief voor het neoliberalistische gedachtegoed dat sinds de jaren tachtig de westerse wereld heeft gekaapt en onze planeet kapot maakt.

kweenie2
kweenie227 mrt. 2019 - 8:51

@Jelle En u verwacht daar meer stemmen mee te trekken? Waar mensen een antwoord op zoeken zijn volgens mij meer de vragen: - Blijft mijn woning betaalbaar? - Heb ik over 10 jaar nog een baan? - Is dat een vaste baan of eentje die ik elke maand kwijt kan raken of waar ik mijn hypotheek niet van kan betalen? - Hebben mijn kinderen over 10-15 jaar nog een kans op een fatsoenlijke vaste baan? En het antwoord dat je daarop formuleert moet iedereen met een jaarinkomen tussen de 20.000 en 80.000 (op huishoudenniveau) aan kunnen spreken. Veel succes. (N.B. ik weet dat Baudet daar ook geen antwoord op heeft, maar hij weet blijkbaar wel bij een toenemend deel van de bevolking de indruk te wekken dat hij er wel een antwoord op weet, of dat hij tenminste het probleem niet nog groter gaat maken).

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 mrt. 2019 - 10:27

@Jelle de Graaf In theorie ben ik het met je eens maar door de wijze waarop Bij1 en andere activistische clubjes dit gestalte proberen te geven worden weer meer mensen in de armen van extreem-rechtse rattenvangers gejaagd.

Sonic2
Sonic226 mrt. 2019 - 22:39

De VVD staat op 23 zetels. Als maar een kwart van al die kiezers op middenpartijen alleen al VVD stemt dan zal dat bij het CDA ongeveer neer komen op 5 zetels. Bij D66 ook op 5. En dan kunnen nog wat Groenlinks en PvdA kiezers overstappen. Fraai? Nee. Noodzakelijk? Wellicht. Dat zal de keuze in 2021 worden als dit zo doorgaat. Premier Baudet of iets wat iets minder verschrikkelijk is. De VVD dus. Ik zal het in 2021 weer doen trouwens. Als het nodig is. Gesterkt door de uitslag van vorige week Woensdag. En hadden wat meer Clinton aanhangers in 2016 ook zo geredeneerd. Of Remain aanhangers in het referenda. Dan zaten we niet met al deze ellende.

9 Reacties
LaBou
LaBou 27 mrt. 2019 - 12:20

"Dat zal de keuze in 2021 worden als dit zo doorgaat. Premier Baudet of iets wat iets minder verschrikkelijk is. De VVD dus. Ik zal het in 2021 weer doen trouwens. Als het nodig is. Gesterkt door de uitslag van vorige week Woensdag. " Kortom, ondanks alles, ondanks wat je verder zegt ga je voor Rutte IV. Blijkbaar vrees je Baudet meer dan je hier wilt toegeven.

Sonic2
Sonic227 mrt. 2019 - 16:58

@ LaBou Als ik in 2021 de noodrem moet gebruiken dan zal ik dat doen. Geen enkel probleem mee. Alleen zal ik dat middel niet te snel inzetten. Daarin heb ik van 2017 geleerd. Ik neem aan dat u zijn speech gezien heeft. De rillingen liepen over mijn lijf. En volgens mij is mijn reactie nog gematigd. Ik las veel woede in zijn speech. En ik zit ook niet op een Nederland te wachten met een meldpunt voor "linkse leraren". Of op het salonfähig maken van racisten. En weet u wat het is beste Labou. Links zet ook tot nu toe helemaal niets neer. Ik schrijf dit wel in Maart 2019. Misschien is het eind 2019 of 2020 neer. Maar dit hele decennia hebben we niets aan links gehad. Ik zit niet op Baudet 1 te wachten en zal indien het nodig is inderdaad voor Rutte 4 gaan. Geen enkel probleem mee.

LaBou
LaBou 27 mrt. 2019 - 19:30

Sonic, daar heb ik wel een probleem mee, want ik zie Rutte als een (misschien) wat nettere uitvoering van Baudet. En ik zie Rutte er ook toe in staat om steun te zoeken bij Baudet de komende jaren want ga er maar van uit dat de VVD zich niet het mes op de keel laat zetten door Jesse Klaver en zijn club. En jij bent, als je daar toe mocht besluiten, een van de mensen die dat eventueel in 2021 gaat steunen? Eerlijk gezegd zou me dat dan heel erg van je tegenvallen.

Krek
Krek28 mrt. 2019 - 5:21

Geachte Labou, "... ik zie Rutte als een (misschien) wat nettere uitvoering van Baudet (...)" Aangezien Baudet door velen voor seksist, fascist en racist wordt uitgemaakt, ben ik wel benieuwd wat u met die opmerking bedoelt. Bedoelt u te zeggen dat Rutte een nettere fascist, racist en seksist is, of bedoelt u slechts dat ook Rutte en de VVD aan de rechterkant van het politieke spectrum zitten?

LaBou
LaBou 28 mrt. 2019 - 12:12

Ik denk, Krek, dat je precies weet wat er bedoelt wordt en dat je naar de bekende weg vraagt.

Sonic2
Sonic228 mrt. 2019 - 12:49

@ LaBou Ik denk dat je de betekenis van het woord noodrem wel kent. Zeer waarschijnlijk wordt het iets links. 99% zeker. Maar als het heel erg krap wordt. Dan trek ik aan de noodrem. Niet mijn schuld. De schuld van al dat losgeslagen FvD volk met haar twijfelachtige gedachtengoed. Dat heb ik wel geleerd van 2017. Je stem is maar 1 op een heel groot totaal. Maar ik sluit niet uit dat ik gedwongen wordt om naar die optie te sluiten. Rutte neemt alleen dingen van Baudet over om hem de wind uit de zeilen te nemen. Daar verdient hij voor geridderd te worden. Het nationalistische gevaar moet ingeperkt worden. En als dat de manier is. Dan is het maar zo. Overigens heeft het wangedrag van een aantal FvD'ers/PVV'ers hier tegen mij er voor gezorgd dat ik eigenlijk Groenlinks wilde stemmen. Helaas heb ik dat niet gedaan. En heb ik SP gestemd. Daar heb ik met uitslag in mijn achterhoofd wel spijt van. PvdA/ Groenlinks en SP liggen eigenlijk allemaal dicht bij me qua gedachtengoed. Ik heb er alle drie raakvlakken mee en ze zijn alle drie verre van goed. Overigens mag u van mij FvD of PVV stemmen. Of PvDD. Ik vind CDA een vreselijke partij maar Korheiden is een prima persoon. Ik vond dat vroeger ook met Hertog zo. Ook een prima reageerder. Dat hij FvD stemde was heel dom. Maar prima persoon. En zo kan ik er hier nog wel een paar noemen. Prima mensen, maar verkeerde partij. En als u er voor kiest partij en persoon op 1 hoop te gooien. Dat is uw afweging. Laat ik het zo stellen. Ik koester tegen niemand haat. Ik heb er geloof ik alle recht toe om dat wel te hebben naar anderen. Maar zo zit ik niet in elkaar.

Krek
Krek28 mrt. 2019 - 15:08

Geachte Labou, Als ik dat wist, zou het niet vragen. Er wordt de laatste tijd met de grofste beschuldigingen gegooid, maar als het er niet duidelijk staat, ga ik er niet zo maar vanuit dat dit inderdaad bedoeld wordt. Vandaar mijn verzoek om opheldering.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2019 - 7:43

Krek, dan zou ik maar eens een aantal uitspraken van VVD-ers van de laatste tijd terugzoeken.

LaBou
LaBou 29 mrt. 2019 - 7:44

Sonic, jammer dat er nooit een normaal antwoord van je komt.

J. Veenman
J. Veenman26 mrt. 2019 - 22:22

Als Trump ons iets leert, dan is het wel dat demoniseren totaal geen vruchten afwerpt. Je kan Baudet tot van alles veroordelen, maar ik verwacht niet dat het de kiezer tot inkeer zal brengen. Want daar ligt het grootste probleem, de Nederlander die lachend achter de sprookjes van Baudet aanhuppelt. Die schrik je niet af door Baudet als neofascist te bestempelen. Je kan je volledig richten op Baudet en zijn mogelijke gedachtegoed, maar misschien moeten we ons focussen waarom het zoveel mensen aanspreekt. Hoe kan het dat een partij binnen twee jaar van twee zetels in de Tweede Kamer en één zetel in Amsterdam ineens zo populair is geworden? Baudet is nog lang geen Trump, geen Duerte, geen Bolsinaro, geen Mussolini. Baudet is iemand die spreekt in hyperbolen, iemand die helemaal niet duidelijk is in waar hij nou in gelooft. Wilders is wat dat betreft veel duidelijker in zijn exclusieve politiek. Ik ben het met je eens dat links verdomme eens met een juist antwoord moet komen. Demoniseren is dat niet. Beleid dat ook de rechtsstemmende Nederlander weet aan te spreken wel. Baudet inhoudelijk aanvallen ook. Vooralsnog blijft het bij het roepen van paf, racist en neofascist.

5 Reacties
Libertain
Libertain27 mrt. 2019 - 6:53

(“. Hoe kan het dat een partij binnen twee jaar van twee zetels in de Tweede Kamer en één zetel in Amsterdam ineens zo populair is geworden? ”) Indien je deze vraag stelt is de conclusie meteen te trekken dat je pas kort geleden in Nederland ben komen wonen en het land helemaal niet kent, oftewel het cultuur waardoor deze situatie ontstaan is helemaal niet kent. Wist je bijvoorbeeld dat voor Black Face die overal in het wereld als symbool van het colonialisme bekend is, in ons land een nationale feest van gemaakt wordt?

Bromsnor3
Bromsnor327 mrt. 2019 - 7:04

Anderen veroordelen of demoniseren is de slechts mogelijke strategie om het politieke landschap te veranderen. “Links” (wat is dat tegenwoordig?) zal weer mensen moeten kunnen overtuigen op hen te stemmen met overtuigende plannen.

Sonic2
Sonic227 mrt. 2019 - 11:07

@ J Veenman We zien in November 2020 wel of "demoniseren" niet werkt. Met de kanttekening dat figuren zoals u alles overdrijven. Alles is demoniseren. En omdat een aantal idioten wat roepen, wordt het altijd veralgemeniseerd naar links. Voor de rest draai je zoals elke nationalist hier de zaak om. Laat FvD en Baudet eerst maar eens bewijzen dat ze het beter kunnen als links. Laat ze eerst maar iets voor elkaar krijgen in de eerste kamer en in de provinciale staten. En laat ze vooral hun misplaatste en hysterische euforie en hun extreem grote woorden eens waar maken. Ik ken de leugens over 2 maanden al. Het kartel sluit ons buiten. Nonsens. Je hebt mandaat gekregen voor verantwoordelijkheid en dat ga je dan ook waar maken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 14:24

"Baudet is (...) iemand die helemaal niet duidelijk is in waar hij nou in gelooft. (...) Baudet inhoudelijk aanvallen ook." Dat is vrij lastig als niet duidelijk is waar hij nou in gelooft.

Luneau
Luneau29 mrt. 2019 - 3:51

"Als Trump ons iets leert, dan is het wel dat demoniseren totaal geen vruchten afwerpt." Als Baudet ons iets leert, dan is het dat demoniseren wel vruchten afwerpt. Kijk maar naar hoe hij zowel de zittende regering als links demoniseert. "Hoe kan het dat een partij binnen twee jaar van twee zetels in de Tweede Kamer en één zetel in Amsterdam ineens zo populair is geworden?" Mede door een mediacampagne à la Cambridge Analytica. Daarnaast door gebrekkig onderwijs op het gebied van kritisch denken, geschiedenis en staatsinrichting. Een deel van de FvD-aanhangers denkt nog steeds dat het Oekraïne referendum over toetreding ging, denkt dat Nazi's linkse socialisten waren, denkt dat de PS verkiezingen ervoor gaan zorgen dat Rutte aftreedt, denkt dat de klimaatwet afgeschaft gaat worden ondanks dat een grote meerderheid in beide Kamers voor is, etc. Zelfs in Groningen waren er mensen die niet wisten dat FvD voor meer gaswinning is.

TwoTone
TwoTone26 mrt. 2019 - 22:21

Is dit niet gewoon de reden waarom FvD zoveel aanhangers heeft: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/volledige-kamer-tegen-verruiming-van-europabrede-werkloosheidsuitkering-maar-nederland-staat-machteloos~bee3a2db/ We gaan in NL niet meer over ons eigen geld door Brussel is nu wel helder. In het eu grondwet, oekraine rererendum etc bleek ook dat Nederland niet meer gaat over zijn eigen wetten. Dit staat veel kiezers niet aan. Vooral ook omdat die overdracht van bevoegdheden naar Brussel redelijk stiekum is gegaan. Als middenpartijen weer echt groot willen worden zullen ze eerst maar eens eerlijk over de EU moeten worden, het verdrag van Lissabon terugdraaien en aan de kiezer voorleggen wat we wel en niet door Brussel laten regelen. Gegarandeerd dat dan de wind uit de zeilen wordt gehaald van wat scherpere en/of extremere partijen.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin27 mrt. 2019 - 9:24

“We gaan in NL niet meer over ons eigen geld door Brussel is nu wel helder.” Nederland heeft de mogelijkheid de stemming hierover te pauzeren, dat wil Koolmees niet in opdracht van Rutte denk ik omdat ze zodoende op andere dossiers een zwakkere onderhandelingspositie hebben. Dat de hele natie op z’n kop stond omdat polen vakantie vieren in Polen met “ons” geld heeft ermee te maken dat de politiek vond dat alles in het nederlands moest, de polen begrepen daar niets van, ze gingen dus hulp zoeken en zo ontstonden er bureautjes om ze daarin te adviseren en zo ontstond van lieverlee deze constructie. o.t. Ik heb de Geus al een poosje niet gezien, ik hoop niet dat het een slecht teken is.

Buitenstaander
Buitenstaander26 mrt. 2019 - 22:07

Oef… rechts; extreem rechts; fascistisch; en nu al neo-fascistisch… idd dan liever een premier en het gedachtegoed van BIJ1: zo verbindend en niks polariserend. Ik kan niet wachten….

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 3:26

Norm denkt blijkbaar dat het FvD nu al het politieke midden vertegenwoordigt.

Buitenstaander
Buitenstaander27 mrt. 2019 - 10:54

@HM En waar baseert u dat nu weer op?? Soms wordt het ineens duidelijk waarom er helaas zo veel stemmen op Rechts zijn…. Helaas.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 14:19

"En waar baseert u dat nu weer op??" Nou je schrijft: "Oef… rechts; extreem rechts; fascistisch; en nu al neo-fascistisch", alsof die kwalificaties niet juist zouden zijn. Welke is dan wel de juiste? Volgens Baudet valt dat "Helaas" onder de "oikofobie".

Cor Nelissen
Cor Nelissen26 mrt. 2019 - 21:56

"Baudet gelooft dat de Nederlanders onderdeel uitmaakten van de ‘grootste beschavingsfamilie’ ooit, dat dit volk haar positie heeft verloren, dat onze instituties bestaan uit mensen die deze beschaving van binnenuit kapot maken en dat het aan hem is Nederland ‘vanaf de frontlinie’ te redden." Als je, met enig historische kennis, weet dat Nederland al eeuwenlang een gastvrij land is met daardoor een in afkomst zeer diverse bevolking, allang voor de meer recente immigratie, dan hoor je ook te weten dat die grootste beschavingsfamilie dus een van een zeer diverse afkomst is die door een grote inspanning bewerkstelligd is. Baudet weet dat en bedoelt dan ook niets anders dan dat "de Nederlander" die burgers zijn die dat in gezamenlijke maar ook onderlinge strijd bewerkstelligd hebben in weerwil van onverdraagzaamheid, religieuze tegenstellingen en politieke. Maar volgens hem en vele anderen wordt tegenwoordig dankzij een lange periode van postmoderniteit en bijbehorend cultuurrelativisme die gezamenlijke cultuur die ons Nederland zo gemaakt heeft ondermijnd en afgebroken wordt. Wil Nederland een sterke vrije samenleving blijven dan moet zij de haar eerder vormende krachten restaureren en onderhouden door ook b.v. ook streng te zijn t.a.v. nieuwe Nederlanders op gebied van integratie, wat iets anders dan assimilatie is, maar ook door een conservatief liberale instelling die oude waarden en normen die tot universele vrijheden en rechten hebben geleid in acht neemt.

10 Reacties
Sam V
Sam V26 mrt. 2019 - 22:32

@ Cor Nelissen Mooi verwoord. Zoals de schrijver van dit stuk laat zien, is het moeilijk de bedoeling van iemands woorden te begrijpen als je al vooringenomen je standpunt over deze persoon bepaald hebt.

OlavM
OlavM27 mrt. 2019 - 1:08

@ Cor Nelissen: Hiermee bevestig je bepaalde kenmerken van FvD die inderdaad op fascisme wijzen: een sterk nationalisme ondersteund door teruggrijpen naar oude geïdealiseerde waarden en symbolen, een streven naar een geforceerde nationale eenheid, een streven naar controle over het sociale en culturele leven, een racistische ideologie, e.d.

pseudoniem123
pseudoniem12327 mrt. 2019 - 1:52

@OlavM Je bent niet goed snik. Een sterke vrije samenleving behouden noem je een bevestiging van teruggrijpen naar oude geïdealiseerde waarden. Wat wil jij er dan voor in de plaats, een onvrije zwakke samenleving, omdat je nare associaties met alles wat nationalistisch is? Blijf vooral je angstvisioenen projecteren op de werkelijkheid, daar worden we echt beter van met z'n allen.

Paul250371
Paul25037127 mrt. 2019 - 2:00

Baudet weet dat en bedoelt dan ook niets anders dan dat “de Nederlander” die burgers zijn die dat in gezamenlijke maar ook onderlinge strijd bewerkstelligd hebben in weerwil van onverdraagzaamheid, religieuze tegenstellingen en politieke. En die homeopathische verdunning dan. die audientie bij de antisemiet Le Pen en die toespraak bij die belgische fascisten en het zuiveren van de universiteiten, de lesstof, de kunst, de cultuur en dat gelul over de ondergang van ons Avondland en die vrouwenhaat en etc etc etc. Het is een Neo fascist. Hele rake column. En dit soort krampachtige excuses zeggen mij dat jij of te onnozel bent om dit te begrijpen of je bent een hypocriet en wilt verbloemen dat je er ook zo 1 bent. Ik weet niet welke meer schade toebrengt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 mrt. 2019 - 3:24

Dat gezwollen toontje doet me denken aan Polygoon-journaal van vroeger, uitgeluid met de klanken van: 'k heb U lief mijn ne-he-derland.

Frits Jansen
Frits Jansen27 mrt. 2019 - 5:31

Het idee dat DE westerse cultuur superieur is is eigenlijk kolonialistisch. Bovendien rijst de vraag: naar welke maatstaf? Aha, maar onze eigen, westerse maatstaf. De WC Eend benadering. Die westerse cultuur is vooral hard en materialistisch. Alles gaat pm geld.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 6:23

'dan moet zij de haar eerder vormende krachten restaureren en onderhouden ' Wat een oeverloos geblaat! Jij en Baudet gaan er vanuit dat er ergens in de 19-20 eeuw een soort statisch optimum in de geschiedenis zou hebbent bestaan waarin alles vrijwel perfect was. Dat noem ik: ipv leven in het nu, leven in een 'past time paradise'. Droom lekker verder! Dat soort zekerheden zijn een illusie, een fantasie! De samenleving en de wereld zijn dynamisch. Vergelijk het met een imaginair zeilschip wat de hoirizon tegemoet zeilt en wat oa door de politiek op koers moet worden gehouden. Dat betekent voortdurend aanpassen/ bijstellen, soms zwaar weer, soms mooi weer. Zoals het echte leven. De uiterst beschermd opgevoedde Baudet -de huilebalk heeft nauwelijks serieus te nemen levenservaring- droomt van een soort paradijs waar hij genietend van een glaasje wijn met op de achtergrond pianomuziek al lavendelsnuivend de wereld gan bestieren. En zijn discipelen trappen er geïndoctrineerd door zijn gladde praat met open ogen in. Waarom moet ik nu ineens denken aan de 72 maagden uit de Islam..

Dennis F.
Dennis F.27 mrt. 2019 - 7:58

De westerse beschaving is nou eenmaal anders dan de afrikaanse beschaving of de aziatische. Uiteindelijk zal de grootste groep de dominante cultuur zijn en mensen zullen zich altijd ongemakkelijk voelen als ze zich vanuit de dominante cultuur moeten aanpassen aan anderen. Baudet romantiseert de westerse cultuur. Maar dat er een grote onderlaag is die niet wil veranderen en vast wil houden aan wie we zijn en wat historisch gegroeid is, is natuurlijk helemaal niet raar. En die allemaal als facisten en racisten wegzetten is kwalijk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 8:22

' is het moeilijk de bedoeling van iemands woorden te begrijpen als je al vooringenomen je standpunt over deze persoon bepaald hebt.' Splinter, balk!

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 mrt. 2019 - 14:25

'De westerse beschaving is nou eenmaal anders dan de afrikaanse beschaving of de aziatische.' Dat valt vandaag de dag reuze mee. Je bent wat je denkt! De westerse cultuur was 50 jaar geleden ook totaal anders dan dat ze nu is, en ze zal over 50 jaar ook weer anders zijn. De wereld beweegt, en dat zal ze altijd blijven doen. In 'the global village' die de wereld tegenwoordig is is het totaal achterhaald te denken in 'stammen'. Mensen die een beetje bij de tijd zijn verbinden zich veel makkelijker op basis van gedeelde interesses dan dat ze dat op basis 'van vlag' zouden doen op de manier die jij schetst. Afkomst en lokatie spelen steeds minder een rol. Ter illustratie: ik voel me meer verbonden met mensen met dezelfde interesse 10.000 km verderop dan met een nationalistische simplist als Weird Duk of charlatan als Baudet. Of ze blond haar, spleetogen of kroeshaar hebben maakt daarbij niets uit.