Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

We zagen het aankomen

  •  
02-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ruttehashim.jpg
Saoedi-Arabië executeert 47 mensen, waaronder sjiitische leider ... Nimr al-Nimr leidde sjiitische protesten in 2011 ... Iran woedend ... Nederlandse regering stond erbij en keek ernaar
Het nieuwe jaar is in Saoedi-Arabië van start gegaan met de executie van 47 mensen. Allen volgens Saoedi-Arabië veroordeeld voor terrorisme. Onder hen is ook de Saoedische sjiitische geestelijke leider Nimr al-Nimr. Die executie leidt tot veel onrust; Iran is woedend.
In het overwegend soennitische Arabische schiereiland vormen sjiitische moslims een minderheid. De Saoedische overheid zou vrezen dat Iran aan invloed wint op het Arabische schiereiland. De executie van al-Nimr wordt dan ook gezien als een politieke daad. Hij leidde eerder in 2011 grootschalige protesten tegen de overwegend soennitische Saoedische regering.
Iran heeft de islamitische wereld inmiddels opgeroepen de executie te veroordelen. Het Iraanse parlement meent dat de executie is uitgevoerd om ‘het vuur in de regio weer op te stoken en de gevechten tussen soennieten en sjiieten aan te wakkeren’. De broer van Nimr al-Nimr, Mohamed, roept op vreedzaam te reageren; ‘er heeft al genoeg bloed gevloeid’.
RTEmagicC_nimalnimr850.jpg
Nimr was ontzettend populair bij de sjiitische gemeenschap in Saoedi-Arabië, die zo’n 10 tot 15 procent van de populatie uitmaakt. Tijdens de demonstraties onder zijn leiding, hield hij toespraken waarin hij pleitte voor het maken van een einde aan de Saoedische monarchie, ook hield hij een pleidooi voor gelijkheid voor de sjiitische gemeenschap. In zijn toespraken was hij zeer secuur en zorgde hij ervoor nooit op te roepen tot geweld, vertellen analisten aan Reuters. In juni 2012 werd hij uiteindelijk opgepakt, nadat hij was neergeschoten door agenten.
Nimr al-Nimr werd in oktober 2014 ter dood veroordeeld. In de oostelijke provincies van Saoedi-Arabië, waar een meerderheid van de sjiitische bevolking woont, klonk de waarschuwing dat als al-Nimr zou worden geëxecuteerd, dit gevolgen zou hebben. Het 17-jarige neefje van Nimr al-Nimr, Ali Mohammed al-Nimr, werd tevens ter dood veroordeeld, maar staat niet op de lijst van de 47 geëxecuteerden. De hoop is dat hij nog leeft.
Kabinet veinst zorgen om executies
Nederland moet meer doen om executies tegen te gaan, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. “De afgelopen jaren heeft Nederland steeds gezegd dat Europa zich moet uitspreken tegen deze executies. Nederland is nu voorzitter van de Europese Unie en moet initiatief nemen”, aldus woordvoerder Emile Affolter.
Dat Saoedi-Arabië op het punt stond de groep te executeren , was al langer bekend. Eerder veinsde het Nederlandse kabinet zorgen. Het bericht zou volgens Hennis destijds niet officieel kunnen worden bevestigd. We schreven daarover op Joop:
“Hoewel de aangekondigde onthoofdingen reden voor zorgen is, aldus de minister, gaat het kabinet niet zo ver om ook daadwerkelijk consequenties aan die afkeur te verbinden. Volgens Hennis is een ‘goed contact’ onderhouden met de Saoedi’s de beste manier om het koninkrijk op de misstanden aan te spreken. Dat daarbij eventuele economische belangen niet worden geschaad, is natuurlijk mooi meegenomen.”
Ook de Rotterdamse burgemeester, Aboutaleb, ging vorig jaar op zakenreis naar Saoedi-Arabië, omdat het land thuishaven is van petrochemyieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco; bedrijven die ook actief zijn in Rotterdam.
Als klap op de vuurpijl werd Saudi-Arabië vorig jaar benoemd als hoofd Mensenrechtenforum van de Verenigde Naties.
Update 20.15 Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) stuurt zijn mensenrechtenambassadeur naar Saoedi-Arabië om daar over de mensenrechtensituatie te praten. Begin dit jaar – wanneer exact is niet bekend – zal de ambassadeur naar Riyad afreizen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (117)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 jan. 2016 - 13:37

Weer een nieuwe fase in de Derde wereldoorlog. Was dit niet het kalifaat waar Beatrix deftig op staatsbezoek ging en onze Bertje 'sport is verbroedering' van Marwijk het nationale voetbalelftal naar het WK mag leiden? Gekker moet het niet worden.

Modern
Modern2 jan. 2016 - 13:37

Dan is Erwin Lensink er nog best wel goed vanaf gekomen. Saoudi Arabië is wel een grote inspiratie om alternatieven voor het gebruik van aardolie te vinden.

Tom Meijer
Tom Meijer2 jan. 2016 - 13:37

Wat verbaast ons nog?

Gert1002
Gert10022 jan. 2016 - 13:37

In dit soort landen vaak een middel om de oppositie uit te schakelen onder de noemer van staatsgevaarlijke activiteiten.

jellevd
jellevd2 jan. 2016 - 13:37

Harold L Ickes maakte Saoedi Arabië eind 1944 VS hofleverancier van olie. Roosevelt bekrachtigde dat begin 1945 met Saud op de kruiser Quincy op de Bittermeren bij het Suez Kanaal. Na 11 sept werden de Saudische prinsen en prinsessen overhaast de VS uitgevlogen. De grens van Saudi Arabië is schitterend, twee manshoge hekken, honderden kilometers, een dertig meter van elkaar, met bewegingsdetectoren er tussen. Deze VS bondgenoot moet natuurlijk bondgenoot blijven, dus hoeven er ook geen vluchtelingen opgenomen te worden. En rebellen, kopje kleiner.

Haastig
Haastig2 jan. 2016 - 13:37

Tja, maar we moeten natuurlijk wel uitkijken niet té kritisch te zijn, dan moeten we immers Timmermans weer op pad sturen om de kreukels uit een potentiële boycot te strijken.

overlever
overlever2 jan. 2016 - 13:37

Daar kunnen we wel wat aan doen in 2016. Afkeuren die executies en geen zakenreisjes meer naar Saoedie-Arabië. Dat zal ze leren Zo. Ook weer opgelost.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 jan. 2016 - 13:37

Geloofs gekken gaat gewoon door de reaktie laat vast niet lang op zich wachten..

Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Zoals het altijd geweest is: zwartkouserij met een bloedig randje is voor de idioten. Useful or not. Maar een ideaal voertuig voor opportunisten: Het is best makkelijk om moslim te zijn als je karbonaadjes en biertjes kunt opgeven. Salafist worden is een beetje moeilijker, maar vast wel binnen een jaartje te leren. Voor de slimmerikken en opportunisten is er meer dan genoeg intellectuele ruimte over voor nare plannetjes, ook al zijn het model-salafisten: De Saoedische prinsen zijn vooral bezig met hun machtspositie, IS vooral met criminele activiteiten en hun verslavingen, Erdogan met zijn groot Turkije agenda en grijze wolven hobby. Qatar nodigt met gemak rijke westerlingen uit en levert veel nuttige info via al-jazeera. En steunt Al qaida en IS. Massaal en krachtig! En hier gaat dom rechts de fout in: Islam of het salafisme is een ding, van het laatste word ook ik heel kwaad, maar ook die stroming heeft zijn beperkingen: fundamentalistisch of niet, ook dat het laat meer dan voldoende ruimte voor schurken en boeven, of corrupte monarchen en opportunistische fascisten! Erdogan bewijst het: blijkbaar kan men zowel een ´islamofascist´ en een ordinaire nazi tegelijkertijd zijn!

lodiwieke
lodiwieke2 jan. 2016 - 13:37

Iran en China overstijgen SA met grote cijfers, en daar handelen we lutig mee, zelfs de koning en koningin hadden een fijne tijd in China

Minoes2
Minoes22 jan. 2016 - 13:37

De moraal is ver te zoeken. Je merkt echter steeds meer dat je een roepende in de woestijn bent.

Wilfred15
Wilfred152 jan. 2016 - 13:37

Hoor en zie wie het zegt, Iran is één van de ergste schenders van de mensenrechten, met barbaarse (dood) straffen loopt het regime voorop...

Paul22
Paul222 jan. 2016 - 13:37

Aboutaleb geeft hypocriet signaal af. De Rotterdamse gemeenteraad beperkt de bewegingsvrijheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb en zijn zes wethouders. Een voorgenomen dienstreis naar het buitenland moet voortaan eerst ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad. Aanleiding voor die maatregel is het driedaagse bezoek dat Aboutaleb sinds donderdag brengt aan Saoedi-Arabië. Deze handelsmissie in het gezelschap van het Havenbedrijf Rotterdam is slecht gevallen bij het thuisfront. ,,Een dag na de aanslagen in Parijs roept Aboutaleb de internationale gemeenschap op om IS 'weg te vagen', een dikke week later schuift hij doodleuk aan bij de grootste sponsor van deze terreurbeweging,'' zegt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn. http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4195901/2015/11/27/Aboutaleb-geeft-hypocriet-signaal-af.dhtml

LodewijkL
LodewijkL2 jan. 2016 - 13:37

Als dat de ware islam niet is, dan moet de ware Islam wel esoterisch zijn. Dus de mystieke Islam, zoals veel Soefi's geloven. Mystici streven er naar God in henzelf en de naasten te herkennen. En je doet je naaste geen kwaad aan, anders doe je Allah kwaad aan Die in menselijke gedaante verschijnt. De Soefi mystiek is een tak van de Shia, en wordt helaas door de Sunni stroom als ketters beschouwd.

Meta Foor
Meta Foor2 jan. 2016 - 13:37

de arabische landen worden geregeerd door de clan van mohammedanen; die hebben hun eigen agenda en trekken zich niets aan van de olie-afhankelijke beschavingen; integendeel, door infiltratie breidt hun juridisch gebied juist uit.

Paul22
Paul222 jan. 2016 - 13:37

As Kamel Daoud, a columnist for Quotidien d’Oran, and the author of “The Meursault Investigation” put it in a New York Times op-ed in November, Saudi Arabia is simply “an ISIS that made it.” Here’s an excerpt from that piece: Black Daesh, white Daesh. The former slits throats, kills, stones, cuts off hands, destroys humanity’s common heritage and despises archaeology, women and non-Muslims. The latter is better dressed and neater but does the same things. The Islamic State; Saudi Arabia. In its struggle against terrorism, the West wages war on one, but shakes hands with the other. This is a mechanism of denial, and denial has a price: preserving the famous strategic alliance with Saudi Arabia at the risk of forgetting that the kingdom also relies on an alliance with a religious clergy that produces, legitimizes, spreads, preaches and defends Wahhabism, the ultra-puritanical form of Islam that Daesh feeds on. http://www.zerohedge.com/news/2015-11-20/saudi-arabia-isis-made-it-west-wages-war-one-and-shakes-hands-other

JoopSchouten2014
JoopSchouten20142 jan. 2016 - 13:37

Wetten gerechtvaardigd door een ouwe lul op een troon met een god als backup..

OlavM
OlavM2 jan. 2016 - 13:37

[Volgens Hennis is een ‘goed contact’ onderhouden met de Saoedi’s de beste manier om het koninkrijk op de misstanden aan te spreken. Dat daarbij eventuele economische belangen niet worden geschaad, is natuurlijk mooi meegenomen.”] Hahaha! Die “eventuele” economische belangen vormen in werkelijkheid de leidraad van het beleid van de Nederlandse regering. Vooral Shell speelt hierbij natuurlijk een rol. Een bedrijf waarin ook de koninklijke familie naar verluidt grote belangen heeft. Die is dan ook dik bevriend met dictators in b.v. Brunei en Saoedi-Arabië. Zie b.v.: http://nos.nl/artikel/2076829-de-sultan-van-brunei-verbiedt-elke-kerstviering.html http://www.sikkom.nl/open-brief-aan-de-koning-over-koninklijke-shell/

Superfreak68
Superfreak682 jan. 2016 - 13:37

Laat me toch niet lachen dat die bende huichelaars hier iets anders doen dan wat ze door Washington gedicteerd krijgen. En waar niets bij te halen is wordt er nooit iets gedaan door die criminelen. Hoe lang blijven we de kop nog in het zand steken? Zijn we zo achterlijk of zo fucking ignorant?

Taljaard
Taljaard2 jan. 2016 - 13:37

Wat moeten al die mensen nu beginnen, die steeds maar zeggen dat de islam een godsdienst is van vrede, liefde en gerechtigheid en dat het daarom helemaal niet erg wanneer wij hier ook een beetje sharia krijgen?

Pietersen2
Pietersen22 jan. 2016 - 13:37

Wat verwacht je van een overheid die een MH17 ramp met 198 NL-slachtoffers minder belangrijk vind dan een goede toekomstige relatie met een corrupt Ukraine. Timmermans ging toch ook nog langs daar in SA, iets van doen met Wilders..:) De VOC-mentatliteit overheerst, ten koste van alles. Hypocrisie ten top en dat gaat niet veranderen. Ook al executeren ze daar 47 mensen per dag.

Jan5
Jan52 jan. 2016 - 13:37

we lopen weer 30 jaar achter; wat zeiden ze in de US ook al niet weer over een dode communist ?

Armagaddon
Armagaddon2 jan. 2016 - 13:37

>>> Citaat: Kabinet veinst zorgen om executies Nederland moet meer doen om executies tegen te gaan, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. >>> Hmm..in dit kader is een nationale maatschappelijke collectieve schaamte aangebracht, voor deze misdadige lafhartige hypocriete lafhartigheid.. >>> Van het beste jongetje in de EU met het het altijd driftig belerend vingertje als er niets te verliezen valt...Fuck... Fuck...our national cowardly Dutch politicians and the Rutte cabinet alltogetherr...!!...mean...mean smile..

Bakoe
Bakoe2 jan. 2016 - 13:37

De reden dat er nooit iets zal veranderen op deze aardkloot is omdat macht en geld nu eenmaal belangrijker zijn dan wat sukkels die het loodje leggen. Puur menselijk, is nooit anders geweest. Politici zijn derhalve dan ook niet te vertrouwen en hun doelen ook niet. Nee echt het zal nooit wat worden ook al wenst u elkaar nog 1000x prettig kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar. Kortom in 2016 gaan we vrolijk door met moorden, stelen, bedriegen, vernielen, oorlog, schelden, tieren, bedreigen, hypocrisie, machtswellust en al die andere zaken die we uit naam van democratie, vrijheid, economie, ideologie en god weten te verzinnen. En ook in 2017,2018,2019.....enz.

Joop den Uil
Joop den Uil2 jan. 2016 - 13:37

ik hoop van ganser harte dat de Paus in deze zijn verantwoordelijkheid neemt en afreist naar de arabische unies. Wellicht luisteren ze wel naar hem. Ik vrees dat anders er nog meer vluchtelingen naar Brabant komen.

Klaas3
Klaas32 jan. 2016 - 13:37

Zolang Willem Alexander en zijn (gehoofddoekte) Maxima aan 1 tafel gaan zitten met Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, is er niets aan de hand. Waar hebben we het over?

overlever
overlever2 jan. 2016 - 13:37

De EU is tegen executies. Nederlandse bevestiging.

Triggerfinger
Triggerfinger2 jan. 2016 - 13:37

Is Iran verbolgen? Dat is vreemd, ze doen zelf namelijk niets anders dan executeren. De welbekende balk en splinter.

Meta Foor
Meta Foor2 jan. 2016 - 13:37

nog een paar jaar en dit soort activiteiten zullen ook plaatsvinden in bepaalde wijken van nederland die na de komende verkiezingen de status van ''islamwijk'' zullen krijgen waar andere normen en waarden zullen gelden

Dehnus
Dehnus2 jan. 2016 - 13:37

VVD, daar verdient de Petrodollar centjes mee!

ArnoldX
ArnoldX2 jan. 2016 - 13:37

Iran is woedend ! Haha, de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet ! En Koenders stuurt een gezant ? Inmenging in binnenlandse aangelegenheden van SA. Wij laten ons in Nederland ook de les niet lezen door een of ander vaag landje ver weg, nou wel door de Brusselse EU natuurlijk.

CharlieMcCarthy
CharlieMcCarthy2 jan. 2016 - 13:37

Waarom deze 'ophef'? Zoals de titel van dit stuk al zegt: "We zagen het aankomen"

Gringo2
Gringo22 jan. 2016 - 13:37

Niet mee bemoeien. Iedere keer dat we als westen iets veranderen in het Midden-Oosten snijden we onszelf in de vingers. Saoedi Arabië en Iran zijn dankzij de daar bestaande dictaturen relatief stabiel en er valt verder prima handel mee te drijven. Vooral zo laten.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 jan. 2016 - 13:37

++ Volgens Hennis is een 'goed contact’ onderhouden met de Saoedi’s de beste manier om het koninkrijk op de misstanden aan te spreken. Dat daarbij eventuele economische belangen niet worden geschaad, is natuurlijk mooi meegenomen. ++ PP: Eufemisme van het jaar voor: de Nederlandse economische belangen zijn groter dan die van Saoedische dissidenten. Nu kun je niet alle leed keren tegen een acceptabele prijs, maar zeg dat dan gewoon. ++ Aboutaleb ging vorig jaar op zakenreis naar Saoedi-Arabië. ++ PP: Aboutaleb, wie is dat ook alweer? ++ Als klap op de vuurpijl werd Saoedi-Arabië vorig jaar benoemd als hoofd Mensenrechtenforum van de Verenigde Naties. ++ PP: Dat is zo'n megaschande dat ik me echt afvraag of er in de waterleiding van het VN-gebouw wellicht een stof is ontstaan of gestopt die het mentale beoordelingsvermogen ernstig aantast. Welke !@#$%^&*! heeft dat ooit verzonnen, en welke !@#$%^&*!en hebben dat ooit kunnen accorderen??

JanB2
JanB22 jan. 2016 - 13:37

In het vervolg gewoon russische olie kopen.

LodewijkL
LodewijkL2 jan. 2016 - 13:37

Intussen staat de Saoedi-Arabische ambassade in lichterlaaie in Teheran: "Iranians storm & set ablaze Saudi embassy in Tehran to protest Shiite cleric’s execution" https://www.rt.com/news/327755-saudi-embassy-iran-protest/ En zijn er plannen om een brug tussen Afrika en Europa te bouwen voor vluchtelingen: "Crazy, but it just might work: Mediterranean bridge proposed to save refugee lives" https://www.rt.com/news/327756-refugee-bridge-eu-mediterranean-africa/

Bernie2
Bernie22 jan. 2016 - 13:37

Wat een krokodillengesnotter zeg, ik ben zeer diep geroerd. Gelukkig maar dat al die humanright-watchers zich meteen ook op op dito hoge poten melden als de VS weer stoute burgers justitieel afgedekt levend kookt, of met chemicaliën om zeep helpt. Of als de apartheidsregering van Israël opgehokte concentratiekampbewoners in Gaza als sitting ducks met honderden tegelijk afschiet, bij voorkeur vrouwen en kinderen. Dan hebben we het over beschaving. Dit is een interne afrekening waarvan je van alles kunt vinden, maar waarbij je vooral je bek moet houden als je een staat of restant van een cultuur representeert dat minstens net zo hufterig (Oranjes vs. Saudische vrouwenophokkers & koppensnellers) is. Zolang ik me steeds vaker walgend afwend van westerse praktijken die het daglicht nog minder verdragen dan deze acties van de Saudische koppensnellers ... soit.

Paul22
Paul222 jan. 2016 - 13:37

Let op de verschillen : ''Minister Timmermans reist binnenkort af naar Saoedi-Arabië. Daar gaat hij proberen de overheid ervan te overtuigen af te zien van handelssancties tegen Nederland. Vrijdag werd bekend dat het land van plan is het Nederlandse bedrijfsleven te boycotten vanwege haatuitspraken van Geert Wilders over de islam en Saoedi-Arabië in het bijzonder. Een Met een Saoedische boycot zou Nederland jaarlijks zo'n 3 miljard dollar mislopen.Timmermans heeft laten weten op korte termijn naar de hoofdstad Riyad te willen om daar te proberen 'dit glad te strijken'. '' http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/26966_timmermans_gaat_wilders_rotzooi_in_saoedi_arabie_opruimen/ ''Saoedi-Arabië krijgt begin dit jaar bezoek van de Nederlandse mensenrechtenambassadeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ' Koenders ,boterzacht:''Koenders onderschrijft die verklaring. "Nederland bevestigt, mede als EU-voorzitter, de EU-verklaring over de executies in Saoedi-Arabië." http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/nederlandse-gezant-naar-saoedi-arabie-om-massa-executies Diplomatieke boodschap: Een stickertje doet een minister op korte termijn afreizen om te kruipen voor SA. Een moord op 47 mensen doet ambtenaar van BZ afreizen ''in het begin van dit jaar''.Prioriteit dus niet groot.

Klapschaats2
Klapschaats22 jan. 2016 - 13:37

In SA is dit het rechtssysteem. In Iran is dit niet veel anders. Daar kan niemand van opkijken. Ook de in SA veroordeelde geestelijke niet. Het zou van rechtsongelijkheid getuigen wanneer SA de geestelijke niet veroordeelde en de straf niet uitgevoerde. Dat Iran alleen op basis van de aangehangen religie reageert, zou somber moeten stemmen. Mi zou het veel wenselijker zijn wanneer in beide landen de doodstraf op zich ter discussie werd gesteld. Heel diep gaat her rechtsgevoel blijkbaar niet. Met hetzelfde gemak laat straks een geestelijke van de andere religieuze hoofdstroming het leven. Pot ketel gedachten, die terug te voeren zijn tot het jaar 632, niks anders dan dat.

msj_meijerink
msj_meijerink2 jan. 2016 - 13:37

Waarmee eens temeer is aangetoond dat godsdienst de meeste oorzaak is van geweld.

3 Reacties
ameskruTfloeR
ameskruTfloeR2 jan. 2016 - 13:37

Nimr riep geweldloos op tot gelijke rechten, meer vrijheid en gelijke behandeling. Wat heeft dat met godsdiensten te maken? Ahh de terechtstelling van de Saudi's? In de Koran staat heel duidelijk gelijk het oude testament dat er geen menselijk bloed mag vloeien met een aantal uitzonderingen tav ongelovigen. Nimr was een gelovige. Er moet dus iets anders dan religie een rol gespeeld hebben denk je niet? Voor het geval je nog eens dezelfde opmerking meent te moeten plaatsen, lees eerst even het laatste boek van Kathleen Armstrong.

JandeBoer2
JandeBoer22 jan. 2016 - 13:37

Nou, dan kun je beter op de V.S. wijzen; dat christelijke land heeft immers hééél wat meer doden op zijn geweten (en dan ook nog eens voor een groot deel onschuldige burgers) dan Saoedi-Arabië.

Jisraeel
Jisraeel2 jan. 2016 - 13:37

U bedoelt waarschijnlijk de islam, er is niets mis met het beest(je) bij de naam te noemen.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus2 jan. 2016 - 13:37

Ik dacht dat Iran zelf ook zo'n liefhebber was van de doodstraf. Pot verwijt de ketel. Geen aangename landen maar dat wist ik al. Ik sla alle Islamitische landen over voor vakantie.

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus2 jan. 2016 - 13:37

maar nederland is ook een groot voorstander van de doodstraf. de dood als straf voor het wonen op onze olie bijvoorbeeld, enkele honderduizenden tegelijk.

zweistein
zweistein2 jan. 2016 - 13:37

Vrij dom om een land dat binnenkort misschien een atoombom heeft, zo te tarten. Ik wens de Iraniers veel technologisch succes in 2016!

1 Reactie
Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Iran heeft niets aan een atoombom, wel aan zware conventionele kort- tot middenlange afstandsraketten, waarmee de hele Saoedi olieindustrie in een klap vernietigd kan worden. Uiteraard pas indien Iran serieus aangevallen zou worden.

lodiwieke
lodiwieke2 jan. 2016 - 13:37

Wat een selectieve verontwaardiging. Iran kent misschien wel evenveel of nog meer doodstraffen per jaar als volksvermaak. En "we" hebben net een verdrag met die bloeddorstige ayatolah's gesloten. Een regiem dat ook Israël van de kaart wil vegen.

2 Reacties
Sachs
Sachs2 jan. 2016 - 13:37

[Een regiem dat ook Israël van de kaart wil vegen.] De enige concrete aanwijzingen voor een aanval – en de permanente dreiging daarmee – zijn andersom: het is het Israëlische regime dat Iran wil aanvallen. Sheldon Adelson – belangrijkste mouthpiece en geldschieter van Israël in de VS – propageerde publiekelijk om een atoombom op Iran te gooien. Overigens houdt Israël verboden massavernietigingswapens verborgen.

Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Israel kunnen we er beter buiten laten als crypto bondgenoot van Saoud. Tek uw hasbara keutel weer in svp.

Jaap Vos
Jaap Vos2 jan. 2016 - 13:37

Ik ben tegen de doodstraf maar wat een hypocrisie is er opeens omdat Saudie Arabie de doodstraf uitvoerd ! In de VS worden ook mensen terechtgesteld vaak arme zwarten mensen die ook nog eens discutabele advocaten toegewezen krijgen. Hoe vaak is daar gebleken dat er een justitiele dwaling is geweest & er gerommeld is met bewijsmateriaal en/of getuigenverklaringen die discutabel waren !???? & dan hebben we het nog niet eens over China !!! Wij staan weer klaar om te veroordelen maar dat doen we nu extra graag omdat het om een moslimstaat gaat. Finkers zei het goed we zijn er als de kippen bij om als kip zonder kop onze mening te schreeuwen & natuurlijk hebben wij gelijk....

4 Reacties
Foliesoof
Foliesoof2 jan. 2016 - 13:37

Ik denk als je de retoriek kunt verzinnen en het ook nog uit je bek krijgen om het justitieel systeem in Saoedie Arabië boven dat van de Verenigde Staten te stellen en je te beklagen over kritiek op de politieke en religieuze executies door Saoedie Arabië omdat het islamofoob zou zijn dan ben je uitstekend geïndoctrineerd in het linkse "denken." Ik miste echter nog een tirade tegen Israel om het geheel te completeren. Misschien dat dit bij een volgende gelegenheid nog even kan worden toegevoegd. Ik ben nog niet uitgelachen namelijk.

CliffClavin1993
CliffClavin19932 jan. 2016 - 13:37

Een even wijze als hartstochtelijke reactie, Jaap - zo is het. Niets makkelijker om in deze tijden van ongefundeerde moslimhaat op dit moment de pijlen te richten op Saoedi-Arabië. De massa-executie is afgrijselijk. De manier waarop het justitiële systeem in de V.S. werkt is even afgrijselijk. Het aantal officiëel geregistreerde 'mass shootings' voor 2015 is duizelingwekkend - niemand die er iets aan kan doen, omdat de patiënenvereniging NRA geld en macht heeft. De doodstraf in dat land, en de toepassing ervan, is een gruwel in het aangezicht van God, de God van Wie de Amerikanen zo graag beweren dat ze Hem boven alles beminnen. De toestanden in de geprivatiseerde gevangenissen aldaar zijn mensonterend, net als de gemiddelde strafmaat. Corruptie is er regel, rechtvaardigheid is de uitzondering. China is een ander voorbeeld van wreedheid en willekeur. Executeren is een top-hobby van het dictatoriale, onmenselijke bewind daar. Martelen ook. Ik ben benieuwd hoeveel mensen die nu boe roepen, en voorgeven tot in het diepst van hart verontwaardigd te zijn, geschokt en verbijsterd door wat de Saoedische regering deed, in 2020 languit en bier slempend naar het WK voetbal in Qatar liggen te kijken, en zich geen reet interesseren voor de politieke en rechtskundige mores in dat land. Of er heen reizen om zo dicht mogelijk op de actie op het veld te kunnen zitten. Het moet een complete fragmentatie van de geest zijn, een schrikwekkende inconsistentie van denken en voelen, dat je nu luidkeels deze gang van zaken afkeurt, omdat je lekker moslims kan afzeiken en het je verder niks kost, en bij een volgende gelegenheid waar amusement in het spel is, over de lijken van duizenden slaafarbeiders lekker voetbal gaat kijken, voetbal in een islamitisch land, voetbal dat grote reclame voor dat moslimland moet zijn. Ach, de bezoekers van Qatar 2020 zullen bij thuiskomst misschien zeggen dat die Arabieren toch eigenlijk best leuke gosers en prima gastheren zijn, en dat we niet zo moeten zeuren, je mocht er zelfs ook gewoon bier drinken en zo, en hossen, nou, dus het valt allemaal best mee, ja toch, niet dan?

Haastig
Haastig2 jan. 2016 - 13:37

jaap vos, za 02 januari 2016 16:54 "Ik ben tegen de doodstraf maar wat een hypocrisie is er opeens omdat Saudie Arabie de doodstraf uitvoerd ! In de VS worden ook mensen terechtgesteld (..)" Vermoedelijk omdat het in de VS -een land met 318 mln inwoners- om 29 personen gaat. Terwijl SA slechts 28,8 mln inwoners heeft en heel veel meer executies uitvoert. Ja kan SA qua grootte wel vergelijken met Texas, waar ook gelijk de meeste executies hebben plaatsgevonden, in 2015: 13 executies in Texas t.o.v. 151 in SA. Hoewel, dat is niet het grootste verschil. Het grootste verschil is wel dat je in de VS je met een protestbord ageren tegen de executies en dat gebeurd dan ook veelvuldig. In SA is kritiek zonder gevaar voor eigen leven niet mogelijk. In de VS worden alleen mensen die veroordeeld zijn voor moord(en) geëxecuteerd, in SA kan dat voor een variëteit: o.a. moord, drugs, hekserij, overspel en godslastering. Een aantal van deze doodstraffen is direct gerelateerd aan de Islam. En zeker, de Volksrepubliek China is ook een topper in het executeren van gevangenen en heeft ook wat weinig op met mensenrechten. Daarom heeft onze koning dat ook besproken tijdens zijn bezoek aan dat land onze "concerns" duidelijk gemaakt. Heeft jou beschuldiging van hypocrisie wellicht te maken met het feit dat je vind dat er op alle landen kritiek mag zijn (zoals de VS, China, zoals ook wordt uitgesproken), maar niet op islamitische landen (SA of Iran)?

janwijn
janwijn2 jan. 2016 - 13:37

Het aantal doodstraffen in de VS is de laatste jaren minder doordat de (zwarte) verdachten eerst doodgeschoten worden voordat ze gearresteerd worden.

lodiwieke
lodiwieke2 jan. 2016 - 13:37

https://www.aivl.be/nieuws/doodstrafcijfers-2014-alarmerende-stijging-van-het-aantal-terdoodveroordelingen

1 Reactie
Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

De cijfers moeten uiteraard wel gecorrigeerd worden voor bevolkingsaantal, bewijslast en soort misdaad, tenzij je heel principieel wil doen: Een bewezen wrede seriemoordenaar of terrorist met bloed aan zijn handen executeren is volgens mij wel een heel ander verhaal dan executie voor afvalligheid, homosexualiteit of hekserij. Ik denk ook dat velen in de wereld geen moeite met het eerste hebben. Hier teveel generaliseren vervuilt het debat over dit onderwerp.

Jisraeel
Jisraeel2 jan. 2016 - 13:37

Het wachten is op een scherpe veroordeling van de VN mensenrechtenraad.......Oh wacht, de voorzitter is een Saudiër...dat wordt lang wachten. Liever het kruid drooghouden samen met het O.I.C. wanneer Israël een rond schietende moslim (palestijn) neerschiet. Een kwestie van prioriteiten.

1 Reactie
Lopez
Lopez2 jan. 2016 - 13:37

[Het wachten is op een scherpe veroordeling van de VN mensenrechtenraad.......Oh wacht, de voorzitter is een Saudiër...] Altijd gedacht dat Joachim Rücker een Duitser was… [Liever het kruid drooghouden samen met het O.I.C. wanneer Israël een rond schietende moslim (palestijn) neerschiet. Een kwestie van prioriteiten.] Ik neem aan dat u ‘kruit’ bedoelt. En de kritiek van de Raad op Israël is wat fundamenteler dan u doet voorkomen. Misschien moet u zich er eens in verdiepen. Of laten uw prioriteiten dat niet toe?

AnonymousNL2
AnonymousNL22 jan. 2016 - 13:37

Ik kan er niet wakker van liggen, om eerlijk te zijn. De inmiddels geëxecuteerden bestaan uit: 4 sjiieten, waaronder dus een prominente geestelijke, en 43 aan Al-Qaeda-gelieerde terroristen Sinds wanneer is het een probleem dat Al Qaeda-terroristen worden gedood? De VS gooit al jaren drones op dit soort figuren (in Jemen, Somalië etc.) en daar hebben wij toch ook geen problemen mee? Ophef om niets, wat mij betreft.

1 Reactie
Modern
Modern2 jan. 2016 - 13:37

Terrorisme is een soort standaard-beschuldiging om dissidenten uit de weg te ruimen. Een beetje zoals anti-revolutionair dat in de communistische landen was. En de bombardementen van de VS op Jemen zijn om de politiek van de Saoudis te steunen. Eigenlijk hebben die ook niets met echt terrorisme te maken.

TruusBeek
TruusBeek2 jan. 2016 - 13:37

Iran woedend? Eerste helft 2015 700 executies! Hypocrieten!

1 Reactie
Auguust
Auguust2 jan. 2016 - 13:37

Duidelijk een geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

Gewoneman
Gewoneman2 jan. 2016 - 13:37

Saoedi-Arabië is een mooi voorbeeld van links lullen en rechts zakken vullen misschien zocht Aboutaleb ook gelijk wat huwelijks kandidaten voor zijn dochters. Het is natuurlijk wel godgeklaagd dat wij in Europa nog steeds zaken doen met die barbaren.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jan. 2016 - 13:37

'Het is natuurlijk wel godgeklaagd dat wij in Europa nog steeds zaken doen met die barbaren.' Wat is het maximum bedrag dat jij wilt betalen voor een liter benzine? Gewoon even om te weten hoeveel jouw principe's waard zijn.

123456zeven
123456zeven2 jan. 2016 - 13:37

Als ze in Saoudi-Arabie geen verstand van de Islam hebben hebben ze het nergens. En dus zie je daar de Islam. En daar moet elke Islamiet minimaal 1 maal bij leven naartoe. Wat ze ook allemaal doen. Wat betekent dat ze hun eigen zieleheil belangrijker vinden dan executies door onthoofding. Dat je daar handel mee drijft is tot daar aan toe, maar dat soort mensen ook hier willen hebben lijkt mij dus een stuk erger.

4 Reacties
Lopez
Lopez2 jan. 2016 - 13:37

[Als ze in Saoudi-Arabie geen verstand van de Islam hebben hebben ze het nergens. En dus zie je daar de Islam.] Ja, net als bijvoorbeeld onder de sufi’s over wie Lode Langeweg het hieronder heeft. Wat wilt u eigenlijk zeggen? Dat Saudi een vorm van sharia kent? Dat klopt. Maar de kritiek luidt dat bij (een aantal van) de veroordelingen geen sprake is geweest van een eerlijke rechtsgang, dat mensen met een onwelgevallige mening van ‘terrorisme’ zijn beschuldigd en op die grond zijn veroordeeld en ter dood gebracht. En dat is een praktijk die niet exclusief is voor de islamitische wereld, zoals het toepassen van de doodstraf dat ook niet is. [En daar moet elke Islamiet minimaal 1 maal bij leven naartoe. Wat ze ook allemaal doen.] Nee, er zijn massa’s moslims die nooit de hajj hebben gemaakt. [Wat betekent dat ze hun eigen zieleheil belangrijker vinden dan executies door onthoofding.] Werkelijk? Welke gedachtengang ligt hieraan te grondslag? Dat pelgrims Saudi zouden moeten boycotten zolang daar de doodstraf wordt uitgevoerd? Is dat wat u bedoelt? Ik denk dat voor heel veel mensen hun eigen zielenheil belangrijker is dan wat dan ook, maar als dit uw redenering is, is het allemaal nog een stuk platter dan u denkt. Kijk eens naar het internationale bedrijfsleven dat de deur platloopt in Saudi en andere landen die als notoire mensenrechtenschenders te boek staan, niet vanwege zielenheil, maar vanwege plat economisch gewin. En denk eens terug aan Spanje onder Franco, waar half Nederland tot de laatste snik op vakantie bleef gaan, aan Griekenland onder de kolonels, aan Zuid-Afrika onder de Apartheid - aan de moeite die het kostte om het bedrijfsleven en de politiek zover te krijgen het Apartheidsregime te boycotten. Er is alle reden Saudi de wacht aan te zeggen. Niet omdat je daar, zoals u het noemt, ‘de Islam ziet’, maar omdat het spot met de mensenrechten en het internationaal recht, hetzelfde recht dat ons voorschrijft dat we maatregelen dienen te treffen tegen alle notoire schenders daarvan. [Dat je daar handel mee drijft is tot daar aan toe,] Begrijp ik nou goed dat u het islamitische pelgrims kwalijk neemt dat ze eens in hun leven drie dagen in Mekka doorbrengen, maar het prima vindt dat ons bedrijfsleven en onze politiek miljarendzaken met Saudi doen? Ondanks dat een flinke stapel verdragen en gedragscodes op het punt van mensenrechten en internationaal recht ons voorschrijven dat we juist het tegenovergestelde moeten doen? [maar dat soort mensen ook hier willen hebben lijkt mij dus een stuk erger.] Wie zijn uw ‘dat soort mensen’? Saudiërs? Is er iemand die die ‘hier wil hebben’?

JanB2
JanB22 jan. 2016 - 13:37

Ja, en de hele PVV aanhang bestaat uit relschoppende tokkie's. Allemachtig wat een onzinverhaal.

TomPoes2
TomPoes22 jan. 2016 - 13:37

Geldt dat voor Joden ook?

Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Wat een krom semi-racistisch verhaaltje! Het wahabisme komt uit de 18e eeuw, 1000 jaar later dan de islam, en is niet meer dan een sekte, zij het een zeer rijke en relatief machtige. Terecht dat we het wahisme/ salafisme moeten weigeren, evenals hun geestelijken en financiële steun aan moskeeën. De gewone islam is juist een medicijn tegen hun invloed!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 jan. 2016 - 13:37

Saoedi-Arabië is wat mij betreft het rijk van het kwaad, de grootste ellende dat we met moslims hebben is rechtstreeks terug te voeren naar de saoedische opvatting van de islam, het wahabisme, ze hebben ervoor gezorgd dat hun opvatting van de islam tot in alle uithoeken van de soennitische islam wereld werd verspreid en op de letter werd gevolgd, dankzij hun petrodollars, het is mijn stellige overtuiging dat de onverdraagzaamheid van de soennitische islam daar alles mee te maken heeft. Wat er in het M.O gebeurt heeft alles te maken met het willen onderdrukken, overheersen en vernietigen van de shia moslims, Isis is een direct gevolg van deze opvatting, geen wonder dat de jihadies overal vandaan komen, Europa, Azië, Afrika, enfin noem maar op, en daarom zitten we met een substantiële terreurdreiging vandaag de dag en wordt het de hoogste tijd deze praktijk van de saoedies aan de kaak te stellen, de geldstromen indammen, de saoedies hadden al 200+ moskeeen gepland voor de oorlogsvluchtelingen in Duitsland, er moet een streep door die rekening, als het om invloeden gaat wordt dat iets lastiger maar met enige inspanning moet er wat te bereiken zijn. Hennis vind ik een volstrekt incapabele minister, zoals alle vvd bewindslieden, ik weet niet waar het aan ligt, misschien hebben ze een "personeelsbeleid" dat het nodige te wensen laat, of misschien trekt die club nou eenmaal mensen aan van een bedenkelijk garnituur. De smoes om vooral met dit soort schurkenstaten in gesprek te blijven vind ik tot op de draad versleten, als die lijn consequent zou worden doorgevoerd zou ik daar misschien nog vrede mee kunnen hebben maar de vvd laat doorgaans een pooier mentaliteit zien, als je kan betalen mag je erop en worden geen vragen gesteld. Tot slot een link die ik hier eerder heb geplaatst en die de visie van de shia weergeeft op de saoedies, Isis, etc., nou ben ik absoluut geen moslim maar hun opvattingen spreken me zoveel meer aan dan die ziekelijke wahabi opvatting. De eerste twee minuten zijn volgens mij in het arabisch daarna wordt het engels. https://www.youtube.com/watch?v=xArTRV2INSY&feature=youtu.be

1 Reactie
jellevd
jellevd2 jan. 2016 - 13:37

Ik betwijfel nogal of voor de burgers van Saoedi Arabië dat land het rijk van het kwaad is. Mijn indruk is dat velen daar een goed leven hebben, de duurste Mercedes off road wordt bijna alleen daar verkocht. Vrouwen mogen geen auto's besturen, maar daar lijkt verandering in te komen. Toen Thesinger op z'n oude dag terugkeerde naar zijn voormalige reisgezellen, die zich rijk achtten toen met twee kamelen en twee dekens, zag hij ze allemaal in vierwielgedreven bakbeesten rijden. Hij vond het maar niks, het Arabisch schiereiland waar hij van hield was weg. Ik geloof er ook niets van dat een regime, wat afhankelijk is voor z'n voortbestaan van de VS, een zeer extreme Islamitisch stroming steunt. In tegendeel, Saudische troepen trokken met door de VS geleverd oorlogstuig naar een golfstaatje, toen daar gedemonstreerd werd voor democratie. Het was het staatje waar het VS Midden Oosten hoofdkwartier zit, daar moet je geen democratie hebben.

JanfransZuidema
JanfransZuidema2 jan. 2016 - 13:37

Salman Rushdie, Theo van Gogh, Charlie Hebdo, etc werden zonder meer ter dood veroordeeld . En nu protesteren Moslims omdat Nimr al-Nimr's vrijheid van meningsuiting gerespecteerd dient te worden. Je krijgt wat je geeft...

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus2 jan. 2016 - 13:37

sprak de moordenaar van Anne Frank.

GingerTed
GingerTed2 jan. 2016 - 13:37

"We zagen het aankomen" Zelfs met een roze bril en steevast wegkijken zie je het uiteindelijk aankomen dus. Al Qaeda, "Arabische lentes" die nagenoeg allen uitdraaien op islamitisch extremisme die diep geworteld is in de islamitische volken, IS, Erdogan's Turkije, salafisme, wahabisme, islamitisch extremistische aanslagen in en geadresseerd aan westerse vrijheden en haar meest onverschrokken voorvechters als Theo van Gogh, Charlie Hebdo, andere cartoonisten, filmers, en schrijvers, etc. Nou ja... Beter laat dan nooit iets zien aankomen wat anderen al zolang zagen. Degenen die nu nog blijven volhouden dat het allemaal eigen schuld is van het Westen, en het snel groeiende islamofascisme, of het nu zoals overwegend sunnitisch is, of shiitisch, heel begrijpelijk en zelfs zo kwaad niet achten of zelfs niet serieus als kwaadaardig zien zijn niet anders dan die bij eerdere gelegenheid in de geschiedenis fout waren. Je mag dan terecht wijzen op foute opportunistische, maar pragmatisch bedoelde allianties met een aantal van de islamofascistische entiteiten zoals Saudi-Arabië, Koeweit, de VAE, en snel toenemend Turkije maar het werkelijke kwaad komt uit de islamitische wereld zelf.

3 Reacties
peterh2
peterh22 jan. 2016 - 13:37

[Degenen die nu nog blijven volhouden dat het allemaal eigen schuld is van het Westen] Het westen is al decennia in deze puinhoop aan het roeren, met als gevolg dat de boel alleen maar verder escaleert: Na de val van de sjah en de gijzeling in de ambassade van Teheran is het westen vol de soennieten gaan steunen en waar ze kon de sjiieten gaan bestrijden, opgehitst door de zionistische joden. In de jaren 80 werd (soennitisch) Irak gesteund met wapens en geld in de oorlog tegen (sjiietisch) Iran. Deze oorlog heeft honderdduizenden mensenlevens geëist, zonder de westerse wapens was Saddam deze doldrieste aktie niet begonnen. Toen Saddam in 1991 Koeweit binnenviel was dit een grote schok, blijkbaar had men deze marionet niet meer onder controle en ten koste van honderdduizenden doden moest de westerse hegemonie hersteld worden. Na 9-11 kreeg Bush een waas voor zijn ogen en viel hij Irak binnen zonder echte aanleiding, het voornemen om niet meer in dollars olie af te rekenen als onderliggende reden. De gevolgen zijn bekend: miljoenen doden en een gefragmenteerd midden-oosten (maar geen massavernietigingswapens). Het gevolg van deze oorlog was precies het tegenovergestelde: de sjiieten kregen macht in Irak en ook de Koerden zagen hun kans schoon. De gevestigde krachten werden onrustig (Saudi-Arabië, Turkije en Israël) want hun invloed nam af. Daarom moest de alawiet Assad het volgende doelwit worden, iets dat voor deze partijen ook averechts uitgepakt heeft. Nu gaat het westen na tientallen miljoenen doden opeens aardig doen tegen Iran, en Iran heel aardig en redelijk tegen het westen (en gaat de oliekraan open). Het is niet voor niets dat de rechtsextreme zionist Netanyahu nu pislink is op Obama...

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 jan. 2016 - 13:37

++ Nou ja... Beter laat dan nooit iets zien aankomen wat anderen al zolang zagen. ++ PP: Inclusief de gevolgen van de tweede Irakoorlog, waar die rechtse vriend George Bush jr. van je zo'n groot voorstander van was, maar links Nederland tegen was. ++ islamofascistische entiteiten zoals Saudi-Arabië, Koeweit, de VAE ++ PP: Door de VAE op dezelfde hoop te vegen met Saoedi-Arabië geef je er blijk weinig inzicht te hebben in de landen in het Midden-Oosten.

LodewijkL
LodewijkL2 jan. 2016 - 13:37

Kijkt u even? Het maakt duidelijk waar die "Arabische Lente" vandaan kwam in Noord Afrika. Evenals die in Syrië. Het maakt ook duidelijk waar de regime change in Oekraïne vandaan kwam: Journeyman TV: The Revolution Business" https://www.youtube.com/watch?v=b_B8pTPbIW4

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jan. 2016 - 13:37

Voor de duidelijkheid: Ik ben tegen de doodstraf. Saoudi Arabië heeft een abject regime dat zijn legitimiteit ontleent aan een gedachtegoed dat in Europa voor het laatst in de duistere middeleeuwen werd gehuldigd. En de boodschap die koning Salman van Saoudi Arabië wilde afgeven met deze 47 executies was: De Islamitische Staat (IS) is bij ons niet welkom, niet gewenst en de leden van IS hakken wij zonder pardon de kop af, want zo zijn wij nu ook wel weer. http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/534400/koning-salman-geeft-bloedige-boodschap-af.html

1 Reactie
LodewijkL
LodewijkL2 jan. 2016 - 13:37

Die religieuze leider was Sjiiet, en IS zijn net als de Arabieren Sunni. Bovendien is het juist SA -met Qatar- dat IS steunt omdat ze hopen dat dat proxy leger van hun -IS- Assad uit de weg ruimt -een Aleviet- om ook in Syrië de fundamentalistische Sunni IS aan de macht te krijgen. Want IS handelt precies zoals Saoedi-Arabië het wil. Wat SA "terroristen" noemt zijn activisten die positieve humanitaire veranderingen willen in dat land. En die worden daar letterlijk een kopje kleiner gemaakt. (Ik bedoel dat uiteraard niet grappig, in tegendeel.)

AndrewSm
AndrewSm2 jan. 2016 - 13:37

Het is natuurlijk triest. En mensen die beweren dat geloof de grootste oorzaak is van dit soort perikelen hebben een aardig stukje gemist in de geschiedenis. Stalin heeft toch heel wat mensen laten vermoorden en had daar helemaal geen geloof bij nodig. Geloof is nooit een oorzaak van geweld, maar een excuus om geweld te gebruiken. Verbied je het geloof, dan is de mens creatief genoeg een ander excuus te gebruiken om elkaar uit te moorden. Dat is de mens wel toevertrouwd.

1 Reactie
ton14024
ton140242 jan. 2016 - 13:37

Jouw stelling is dus eigenlijk dat geloof normvervagend is, een waarheid als een koe.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jan. 2016 - 13:37

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Paul22
Paul222 jan. 2016 - 13:37

America Created Al-Qaeda and the ISIS Terror Group Much like Al Qaeda, the Islamic State (ISIS) is made-in-the-USA, an instrument of terror designed to divide and conquer the oil-rich Middle East and to counter Iran’s growing influence in the region. The fact that the United States has a long and torrid history of backing terrorist groups will surprise only those who watch the news and ignore history. http://www.globalresearch.ca/america-created-al-qaeda-and-the-isis-terror-group/5402881 Pas toen Rusland bewees dat IS te verslaan was door er bommen op te gooien ,moest het Westen wel opeens de gruweldaden van Isis ''ontdekken '' om zich ook in de strijd te werpen ,opeens bleken wij ISIS aan te kunnen valeen ,terwijl we eerst niets deden . De russen gooiden roet in het eten . Het rondpompen van wapens via SA ging een beetje opvallen. ''Waarom zijn de Amerikaanse aanvallen tegen IS zo ineffectief? Het antwoord is simpel: omdat de VS IS niet wíllen verslaan. Ze hebben IS zelf in het leven geroepen, getraind en bewapend. Mogelijk zelfs gefinancierd. Of dat bewust of onbewust is, doet niet eens ter zake. Op die manier blijft er een stoorzender in deze strategisch belangrijke en olierijke regio die Amerikaanse presentie nodig maakt. Maar dan moeten ze niet verslagen worden, want dan kan de regio zich herstellen en is Amerikaanse aanwezigheid niet meer nodig. Doordat de VS zelf de exclusieve coalitie leiden tegen IS, kunnen ze ervoor zorgen dat IS overleeft en zelfs sterker wordt. De Russische regering heeft dat spelletje doorzien en gooit nu roet in het eten met haar plannen om IS daadwerkelijk te verslaan. http://www.michielklinkhamer.com/politics/rusland-gaat-nu-ook-irak-helpen-tegen-is/

lembeck
lembeck2 jan. 2016 - 13:37

Je bedoelt bij de mensen zelf? Grootste deel is inmiddels overtuigd dat alle moslims slecht zijn. Dus als ze elkaar 'uit moorden' dan is dan minder erg dan wanneer ze blanken de strot open snijden. Er schijnt verschil te bestaan heb ik begrepen.

kassakijker73
kassakijker732 jan. 2016 - 13:37

Wat het westen ook doet, het maakt toch niks uit. SA laat zich toch niet op een neokoloniale manier de les lezen. Waar blijft de Arabische Liga?

1 Reactie
Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

De Arabische liga is geheel beheerst door Saoedi.

peterh2
peterh22 jan. 2016 - 13:37

Vrijwel alle ontwikkelingen van de laatste tijd in het midden-oosten zijn terug te voeren tot sjiiet versus soenniet: Heel lang was er een status-quo: de sjiieten werd onder de duim gehouden door westerse sancties (Iran) en diverse regionale leiders zoals in Irak. Saoedi-Arabië was het onbetwiste middelpunt van het midden-oosten, de enige andere macht van betekenis was Israël maar daar blijft iedereen vanaf. In het vacuüm van Irak, de opkomst van de soennitische IS en de mislukte Arabische lente kijkt het westen steeds meer naar de sjiieten als macht van betekenis: het atoomakkoord heeft Iran weer salonfähig gemaakt en in Irak hebben de sjiietische milities samen met de Koerden voorkomen dat IS er won. Onbewust is het westen ook nu weer de oorzaak, hoe begrijpelijk de stappen deze keer ook zijn. Dit alles tegen het zere been van de 'supermacht' Saoedi-Arabië, want je kunt nog beter een ongelovige westerling of jood zijn dan sjiiet. Het land slaat wild om zich heen met het dumpen van olie, executies en martelingen, het heimelijk steunen van IS en het voeren van een dubieuze oorlog in Jemen. Alles om de sjiieten te tarten, alles om de machtsbasis te behouden en hun ware islam (wahabisme) te kunnen blijven verspreiden. Het land is gewoon IS-light, en wij zijn de grootste vrienden en gaan door het stof voor een onbenullig stickertje. Hetzelfde zie je tussen de VS en China trouwens en tussen Turkije en de Koerden. Supermachten houden niet van concurrentie...

1 Reactie
Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Sorry Peter, maar dat de wahabisten/ salafisten zeggen dat ze sunni zijn maakt het nog niet zo. Er zijn overeenkomsten, maar veel meer verschillen. Zelfs de taliban zijn geen echte salafisten, hoewel zij door de Saoedi gesponsorde madrassas er dicht tegenaan leunen. De broederschap bevat naast salafisten ook nog wat bejaarde ultraconservatieven. Het is echt een strijd tussen de taqfiris en al de anderen; gematigde sunnis worden net zo goed onthoofd. Eer is géén verschil tussen IS en al nusra, al sham, al islam, boko haram, al shabab etc.

Blitskikker
Blitskikker2 jan. 2016 - 13:37

Wilders had ooit een ludieke stickeractie gericht tegen Saoedi Arabië, die destijds sterk werd veroordeeld op dit forum. Tijd voor eerherstel voor Wilders?

3 Reacties
JorisDriepinter2015
JorisDriepinter20152 jan. 2016 - 13:37

Wilders had ook een Anti-Polen meldpunt. Nu halen ze hem in hun thuisland rechts in. Met meer Polen hier kan blonde Geert zijn ideeën eindelijk realiseren.

CliffClavin1993
CliffClavin19932 jan. 2016 - 13:37

Nee.

Rootman
Rootman2 jan. 2016 - 13:37

Hij had beter met een goed, genuanceerd en effectief wetsvoorstel kunnen komen!

Joop den Uil
Joop den Uil2 jan. 2016 - 13:37

alle zwaar gesubsidieerde en gedoneerde instanties zoals greenpeace warchild un .... zijn zeker op verlof of op betaalde cursus ? je hoort er niets van !

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 jan. 2016 - 13:37

Die hebben andere doelgroepen. Amnesty is hier wel mee bezig geloof ik.

Sachs
Sachs2 jan. 2016 - 13:37

[je hoort er niets van !] U bedoelt dat u uw oren hebt dichtgestopt om maar vooral niks te horen. Had u niet even kunnen googelen voordat u uw boude bewering deed? Als u twee woorden had ingetikt (Amnesty Saudi) had u onder meer dit rapport gevonden: https://www.amnesty.org/en/countries/middle-east-and-north-africa/saudi-arabia/report-saudi-arabia/ Zet hem op!

lembeck
lembeck2 jan. 2016 - 13:37

http://www.theguardian.com/world/2016/jan/02/suadi-arabia-cleric-execution-unrest-predicted-shia-areas

Paul22
Paul222 jan. 2016 - 13:37

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/534400/koning-salman-geeft-bloedige-boodschap-af.html ''Hij noemt het wrang dat ook Nimr is omgebracht, omdat die alleen vreedzame protesten organiseerde tegen de regering van Salman. De geestelijke werd daarvoor meermalen gearresteerd, de laatste keer in 2012. Die aanhouding leidde uiteindelijk tot zijn terdoodveroordeling. '' Een oorverdovende tsunami van kritiek ontstijgt nu de kelen van Timmermans en Koenders... De PvdA een partij die alleen principes heeft als het niets kost.

1 Reactie
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods2 jan. 2016 - 13:37

++ De PvdA een partij die alleen principes heeft als het niets kost. ++ PP: Het is je wellicht ontgaan dat niet de PvdA maar een coalitiekabinet van VVD en PvdA het land regeert? En het is je wellicht ontgaan dat in de PvdA-verkiezingsprogramma's veel vaker en veel sterker stelling wordt genomen tegen mensenrechtenschendingen dan in de VVD-programma's? Als je dus al partijen wilt bashen, zou de VVD minstens zo goed in aanmerking komen.

vriest
vriest2 jan. 2016 - 13:37

Ja wij zagen het al eerder het is namelijk niet de eerste keer dat men daar grootschalig de doodstraf uitvoert .En uiteraard weet onze beste regering ooit dit al langer ,maar zal zoals altijd niets doen .Zelfs BERTJE stuurt een handlanger vermoedelijk durft hij niet zelf te gaan ,terwijl hij anders indien hij in de kijker kan staan voorop loopt .Het kan verkeren ,ja de belangen van ons koningshuis en SHELL mogen niet in gevaar komen .En indien nodig gaat onze EUROPESE huilebalk glimmerflans wel even om de plooien glad te masseren .

1 Reactie
arjenZH
arjenZH2 jan. 2016 - 13:37

"En uiteraard weet onze beste regering ooit dit al langer ,maar zal zoals altijd niets doen" Wat stel jij voor? Uitrukken met onze F16's en bombarderen?

holverda
holverda2 jan. 2016 - 13:37

Betekent dit nu dat de Iraniërs na afloop van het komende vrijdaggebed voor de verandering massaal "death to Saudi Arabia" gaan brullen?

1 Reactie
Sardar2
Sardar22 jan. 2016 - 13:37

Dat doen ze al!

haasklaas
haasklaas2 jan. 2016 - 13:37

Ben benieuwd of de VN nu ook commentaar heeft zoals ze dat altijd bij NL doen.

1 Reactie
Tealc2
Tealc22 jan. 2016 - 13:37

In plaats van roep toeteren,gewoon info zoeken.Of te lui daarvoor? Dan maar hier: http://nos.nl/artikel/2078337-vn-verbijsterd-over-executies-saudi-arabie.html

Uitgekleed
Uitgekleed2 jan. 2016 - 13:37

Er is al genoeg oorlog in het midden oosten. De arabische lente wordt hevig onderdrukt. De opgehemelde mondialisering gaat door. Die mondialisering doet kapiraalstromen naar Europa vloeien doch nu komen de mensen die het betalen mee, hierheen.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH2 jan. 2016 - 13:37

"Die mondialisering doet kapiraalstromen naar Europa vloeien" Volgens mij vloeit ons geld juist richting Saudie Arabie om onze olieaankopen te betalen.

Sardar2
Sardar22 jan. 2016 - 13:37

De executie van sjiitische leider Nimr Al-nimr zal waarschijnlijk de intensivering van opstand van sjiieten in SA als gevolg hebben. Het is een van de meeste domste provocaties van SA die in Syrië dreigt zijn greep op ontwikkelingen totaal verliezen, en verder afzakt in de moeras van Jemen. Een nieuwe front in het westen van SA met sjiieten van SA en Irak zal de positie van SA verder laten wankelen. Turkije is al enorm geïsoleerd in de regio en nu verwikkeld is geraakt op interne gewapende opstand met koerden. Voor Iran is een geïsoleerde Turkije en een SA die verwikkeld is in verschillende conflicten een uitgelezen moment om haar positie verder versterken als een stabiele maar actieve partner in ontwikkelingen in MO.

1 Reactie
Sardar2
Sardar22 jan. 2016 - 13:37

[Een nieuwe front in het westen van SA met sjiieten van SA en Irak…] Correctie Een nieuwe front in het noordoosten van SA met sjiieten van SA en Irak…

Meta Foor
Meta Foor2 jan. 2016 - 13:37

zelfde foto's bestaan waar deze tiran geflankeerd wordt door Timmermans, Aboutaleb, Willy en Maxi. Bea was slim genoeg om fotografen weg te houden. In wezen vertegenwoordigen die gasten mij , dus sta ik er ook een beetje naast (te lachen, want dat hoort zo he, ... en handje vasthouen ... en daarna kadootjes uitwisselen... iets dat erg glimt .... is immers zo goed voor onze economie en levert heel veel nieuwe banen op !!)

1 Reactie
arjenZH
arjenZH2 jan. 2016 - 13:37

Prima dan stoppen we me invoer van olie uit dat land. En doen we bij jou thuis het licht uit en zetten je auto stil

MikeJohn
MikeJohn2 jan. 2016 - 13:37

In Riyadh heerst angst bij de koninklijke inteelt: Bertje Koenders stuurt zijn `mensenrechten-ambassadeur` om over onthoofdingen te praten. Andere landen krijgen sancties opgelegd, worden gedemoniseerd, maar voor Saudi Arabië heeft Koenders namens de EU zijn speciale wapen ingezet; een eenzame diplomaat die na vele buigingen een glaasje thee mag drinken met een exponent van een despotisch regime. `De mening van de EU is dat deze executies zeer onfortuinlijk zijn`. Nog een glaasje thee, een buiging en terug het vliegtuig in.

1 Reactie
anjal
anjal2 jan. 2016 - 13:37

Een eenzame diplomaat die na vele buigingen een glaasje thee mag drinken met een exponent van een despotisch regime. Ach ja en onderwijl nog even flink de betrekkingen aanhalen. http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/22/saoedi-arabie-financiert-dit-conflict-op-huichelachtige-wijze

crumb2
crumb22 jan. 2016 - 13:37

Begin zeventiger jaren, kort nadat ik mijn destijds verplichte en traumatische opleiding tot gediplomeerd huurmoordenaar had voltooid, ging ik met mijn twee zusters op vakantie naar Joegoslavië. Naar een streek genaamd Istrië, dat gelegen was in het Noorden van het meest welvarende, meest liberale land achter het ijzeren gordijn. We vlogen met een 2 motorige Tupolev waarvan ik me herinner dat ie een soort van glazen neus had. We kwamen terecht in een tamelijk luxueus “gezinsresort” dat ’s avonds van Staatswege uit goedgekeurd entertainment verzorgde. Niet alleen bestond dit gezinsvermaak uit acrobaten, goochelaars en clowns, maar in dezelfde adem werden we getrakteerd op een Strip-Tease act ! Jawel, een door het communistische regime goedgekeurde strip-tease act. Gezinnen met jonge kinderen die daar gezellig hadden zitten eten, werden onverwacht geconfronteerd met mooie jonge meiden die zich, onder de tonen van opzwepende muziek, gestaag van hun kledij ontdeden. Net zolang tot ze geen draad meer aan hun lijf hadden. “De Partij” dacht blijkbaar dat dit gesneden koek was voor hun kapitalistische cliëntele. Het weer was prachtig, de natives buitengewoon vriendelijk en het eten was, net als de accommodatie, prima in orde. Niet zo lang daarna ging de “gemene dictator” dood. Blijkbaar was dit hét sein voor de diverse bevolkingsgroepen om te beginnen met het grootschalig doodslaan van elkaar. Plotseling waren er geen Joegoslaven meer, maar b.v. Bosnische Serviërs, of Servische Bosniërs. Of Kosovaarse Macedoniërs, of Macedonische Kosovaren of weet ik veel. Er was geen touw meer aan vast te knopen. Het enige wat duidelijk was, was dat de voorheen ogenschijnlijk tevreden bewoners van dit unieke communistenland, elkaars bloed wel konden drinken. Waar de verschillende bevolkingsgroepen nou ruzie over hadden/hebben, is me nog steeds een raadsel. Iets van doen met oude vetes, religie, middeleeuwse haat en nijd, en ordinaire machtswellust. En eerlijk gezegd wíl ik het ook niet weten. Ik moet er van kotsen, dát weet ik wel. Misschien is het wat vergezocht maar in mijn idee is er nu iets dergelijks gaande in de “Arabische” wereld. Oke, Perzen zijn geen Arabieren en zelfs geen Perzen, en Turken zijn óók geen Arabieren. Afghanen zijn ook geen Arabieren en Pakistani’s evenmin. Maar voor een kind uit het midden van de vorige eeuw zijn het allemaal exotische volkeren die als énig ding gemeen hadden dat ze het Mohammedaanse geloof aanhingen. Een sprookjesachtig geloof dat vooral deed denken aan ; sultans, dames in doorzichtige gewaden, waterpijpen, kamelen, algebra, kromzwaarden, tenten in de woestijn en dergelijke. Zelfs olie kwam niet voor in dat beeld. Heel af en toe zág je zelfs zo’n Mohammedaan. Dat heette toen een “gast arbeider”. Hoe anders is het nu, veertig, vijftig jaar later. Niet alleen zijn de Mohammedanen Moslims geworden, maar je ziet ze opeens overal. En ze zijn ook véél herkenbaarder geworden. Ben je daar net aan gewend, blijken die Mohammedanen óók onderling te verschillen, en elkaars bloed óók wel te kunnen drinken ! Was ’t al zo moeilijk om een Kroaat van een Kosovaar te kunnen onderscheiden, nu moet je ook nog eens de Soeniet van een Shiiet kunnen onderscheiden. En dan ook nog es wát precies die verschillen zijn want anders weet je niet wie de goeien en de slechten zijn. Bij de Joegoslaven was dat nou niet direct zo urgent (tenzij je bij een VN “vredesmacht” ingedeeld was), maar bij de Mohammedanen/Moslims ligt dat toch aanzienlijk riskanter. Net nog een mooie documentaire gezien op de Belg over de redactie van Charlie Hebdo. Die hadden eea toch een peu onderschat en zijn nu mooi allemaal dood. Bij onze Saudische vrienden hebben ze net een stuk of vijftig “misdadigers” van hun hoofd ontdaan. Dat waren weliswaar ook allemaal Mohammedanen, maar van de verkeerde richting. In landen waar veel aanhangers wonen van die verkeerde richting, is men boos geworden, en zelfs is er een Saudische ambassade in de fik gestoken heb ik op het nieuws vernomen. En om het allemaal nog wat dichter bij huis te brengen, blijken er nu ook “desperate vluchtelingen” elkaar om verschillende religieuze inzichten naar het leven te staan. Gewoon hier in Nederland. Is het heel erg als ik afhaak ? Dat ik langzamerhand gewoon dingen over één kam begin te scheren ? Ja, dat is vast heel erg. Maar ik doe het toch.

3 Reacties
Spelchecker2
Spelchecker27 jan. 2016 - 11:06

Deze reactie laat de indruk na dat hullie allemaal gek zijn en dat wij daarentegen een baken van beschaving en redelijkheid zijn. Dat gaat helemaal voorbij aan de volgende feiten: 1. De koloniale westerse machten hebben het Midden-Oosten opgedeeld in landen zonder zich daarbij iets gelegen te laten liggen aan tribale en stam-verbanden. 2. Datzelfde Westen heeft decennialang in die landen dictatoriale regimes in het zadel gehouden om haar oliebelangen veilig te stellen. 3. Datzelfde Westen steunt nu al bijna 70 jaar actief een agressieve zionistische beweging die het grondgebied van een Arabisch volk bezet. Dat Westen meet bij alles waar dat agressieve zionistische clubje in het spel komt (en waar is dat onderhand niet bij) met twee maten. 4. Het Westen heeft eind vorige eeuw, om - naar men zelf zei - idealistische motieven (en beslist niet om greep te houden op haar oliebelangen!), met grof geweld geprobeerd het Amerikaanse model van een democratie aan dat gebied op te dringen. 4. Daarmee heeft het Westen een gewelddadige geest uit de fles gehaald die men er nu weer in terug probeert te bombarderen. Dat zal niet lukken want iedere bom veroorzaakt met haar collateral damage tientallen nieuwe zeer gemotiveerde strijders veroorzaken. Wat mij betreft zouden we ons als Westen nu heel bescheiden moeten opstellen. Alle militaire bemoeienis stoppen. Streven naar een volledige militaire boycot van het gebied (inclusief Israël). Onze steun aan Israël radicaal stoppen totdat ook het laatste snippertje bezet gebied is ontruimd. Maar deze militaire terugtrekking uit het gebied wel uit schuldbesef voor alle ellende die wij daar veroorzaakt hebben ruimhartig flankeren met humanitaire steun aan de mensen in dat gebied. Dat laatste overigens met uitzondering van Israël, dat we in tegendeel juist met een volledige boycot moeten treffen.

Haastig
Haastig8 jan. 2016 - 15:45

Spelchecker 7 januari 2016 om 11:06 1. De koloniale westerse machten hebben het Midden-Oosten opgedeeld in landen zonder zich daarbij iets gelegen te laten liggen aan tribale en stam-verbanden. > Als je dat relevant vindt, dan ben je het blijkbaar met de PVV eens dat het onverstandig is om in 1 land allerlei tribale en stam-verbanden te proppen, helemaal als dat gepaard gaat met verschillende geloven. > SA is overigens nooit door het Westen gekoloniseerd, al hebben de Britten tijdens WO1 de SA-ers geholpen tegen de Ottomanen met uitbreidingswensen. 2. Datzelfde Westen heeft decennialang in die landen dictatoriale regimes in het zadel gehouden om haar oliebelangen veilig te stellen. > Iran heeft al decennia-lang geheel zelf-verkozen dictators aan de macht ook in SA is dat het geval; dat was ook al het geval voor kolonisaties, voor aanwezigheid van het Westen. 3. Datzelfde Westen steunt nu al bijna 70 jaar actief een agressieve zionistische beweging die het grondgebied van een Arabisch volk bezet. (..) met twee maten. > En dan te bedenken dat het Westen ook al matties is met alle Arabische dictators, ingewikkeld hoor. Helemaal vreemd als je je bedenkt dat het Westen meer afhankelijk is van olie dan van de Israëlische matties. Maar dat 2 maten meten, dat herken ik wel. Ik zie het in het goedpraten van slechte Israëlische acties, maar ook in het selectief veroordelen van slechte Israëlische acties en het selectief goedpraten van slechte acties van Arabische acties. 4. met grof geweld geprobeerd (..) een democratie aan dat gebied op te dringen. > Ah. daar hebben we hem. Het Westen mag niet een dictator erkennen want dan houden ze "regimes" in stand, maar democratie is minsten zo slecht. Dus wat je eigenlijk zegt is dat het Westen het MO in zijn geheel moet boycotten. En de rest van de wereld waar een disctator heerst. Nou, dat zijn heel wat landen. 4. Wat mij betreft zouden we ons als Westen nu heel bescheiden moeten opstellen. Alle militaire bemoeienis stoppen. Streven naar een volledige militaire boycot van het gebied (inclusief Israël). (...) met uitzondering van Israël, dat we in tegendeel juist met een volledige boycot moeten treffen. > Nou, verhip. Daar is ie. Gewoon iedereen boycotten en vooral die vermaledijende joden. En dat steunen met humanitaire hulp, in welke landen geven we dat precies? De landen met opgedrongen democratie? Met een dictator die ons welgevallig is, of exclusief aan de landen waarvan de dictator het Westen haat? Overigens ben ik het wel eens met het stoppen van militaire bemoeienis. Wij zijn niet de politie van de wereld, noch de redder van de wereld. Laat ons met ons bemoeien en handel drijven met andere landen, en de andere landen zelf hun eigen waarden en verantwoordelijkheden behouden.

cornelis36
cornelis3613 jan. 2016 - 4:28

Wat anderen ervan vinden maakt me niet uit, ik vind het een mooi verhaaltje crump.