Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We worden ouder, maar ook ongezonder

  •  
13-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: we zijn ongezonder dan onze ouders op dezelfde leeftijd
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Het is zorgelijk, maar we kijken een beetje toe en hebben nog niet bedacht wat er aan moet gebeuren. De oorzaak is duidelijk: we krijgen meer energiestoffen binnen dan we verbruiken. We weten ook dat miljoenen mensen veel moeite hebben om hun leven te veranderen, ondanks dat ze weten wat er aan de hand is. Waarom zou je jezelf dood willen eten (La grande Bouef)? Wetenschappers hebben er een naam voor, maar nog geen verklaring.
Hedonistische hyperfagie wordt het genoemd. Eten niet om de voedingswaarde, maar puur en alleen om het plezier van het eten. De onderzoekers zagen dat als mensen teveel eten er signalen in de hersenen worden afgegeven en dat het beloningscentrum daar op reageert. Lang is gedacht dat een aangeboren voorkeur voor vet en suiker (energierijk dus) aan de basis van het fenomeen ligt, maar uit het onderzoek blijkt toch dat het verlangen naar eten een hoofdrol speelt. Hoe het precies in de hersenen verloopt is nog niet goed bekend, maar wel vermoedt men dat er een manier moet zijn om de signalen naar de hersenen te overrulen, die ervoor zorgen dat we teveel gaan eten.
Het vervelende is dat overgewicht een complex ontstaan heeft, dat het bij ieder mens verschillend is, en dat er eigenlijk weinig inzicht is in wat als preventiemethode de meeste impact zou hebben.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje:  Zijn mooie vrouwen luier in relaties dan ‘lelijke’?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Miesje3
Miesje313 apr. 2013 - 9:43

Farmaceutische regel: Als mensen geen kanker meer krijgen maken wij geen winsten meer. Dus laten we zorgen dat de aandacht gericht blijft op de behandeling en niet op de oorzaak.

Zjenny
Zjenny13 apr. 2013 - 9:43

De voedingsindustrie heeft er alle belang bij dat we eten als we voldaan zijn..ons overeten. Daartoe voegen ze stofjes toe die het hongergevoel/verzadigingsgevoel blokkeren. Heeft de wetenschap dit meegenomen in hun "onderzoek"?

2 Reacties
Miesje3
Miesje313 apr. 2013 - 9:43

Juist, dat zijn dus o.a de E-nummers zoals E 261, dat zorgt ervoor dat jouw verzadigingsgevoel verdwijnt en je honger blijft hebben en hun producten blijft kopen. Daarom is het mogelijk dat jij je helemaal vol kan stoppen moet snoep, koeken en chips etc. en daarna nog steeds trek hebt in iets. TIP: wil je afvallen eet dan NIKS meer met E-nummers (zolang ze het er al niet stiekem in stoppen zonder het op de verpakking te vermelden).

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos13 apr. 2013 - 9:43

Hoppa, de samenzweringsindustrie is weer in volle gang.

[verwijderd]
[verwijderd]13 apr. 2013 - 9:43

"Het vervelende is dat overgewicht een complex ontstaan heeft, dat het bij ieder mens verschillend is, en dat er eigenlijk weinig inzicht is in wat als preventiemethode de meeste impact zou hebben." Huh... Ik heb dat hier anders al zo' n 1000 keer uitgelegd. Overgewicht en andere welvaatsziekten ontstaan door de onnatuurlijke consumptie van suikers in breedste zon van het woord. Eetverslaving dus ook. En dat is bij iedereen hetzelfde. Als je je een klein beetje in de materie verdiepte zou je dat kunnen weten.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4713 apr. 2013 - 9:43

Hmm, Nederlandse Oost-Europeaan, hoe komt het toch dat massa's mensen zo'n behoefte hebben aan zoetigheid. Zou dat iets te maken kunnen hebben met gegeven dat vrouwelijke mensen niet meer zoet en gehoorzaam zijn aan de heren?