Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We weten nauwkeurig wie voor ons in Afghanistan heeft gewerkt

  •  
13-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
3222553860_5d7db2f8b3_k

© Photo by ISAF Public Affairs; Uruzgan 2008

De Nederlandse regering heeft destijds de Molukse KNIL-soldaten bedrogen en een rad voor ogen gedraaid maar ze tenminste naar Nederland gehaald
De Taliban lossen het probleem voor Rutte c.s. op. Het kabinet en de regeringspartijen zullen niet in een nog slechter blaadje komen te staan bij de rechtse extremisten in de Kamer en de media omdat er ineens een hele hoop Afghanen asiel krijgen. De verovering van Afghanistan verloopt in zo’n ijzingwekkend tempo dat de meeste medewerkers van de Nederlandse strijdkrachten geen kans zullen krijgen het land tijdig te verlaten. President Biden heeft 3000 Amerikaanse soldaten naar Kaboel gestuurd om assistentie te verlenen bij het evacueren van het ambassadepersoneel. In het kielzog daarvan zullen de kloeke mannen en vrouwen op de Nederlandse post ook wel tijdig de pleitvaart nemen. Dan staan asielaanvragers voor een dichte deur.
Die 3000 soldaten zijn natuurlijk nodig om het vliegveld van Kaboel open en operationeel te houden tot de Westerlingen allemaal zijn vertrokken. De benarde Afghaanse regering mocht eens op het idee komen de luchthaven nu al te sluiten zodat de ratten in de val zitten in plaats van dat zij het zinkende schip kunnen verlaten.
Ja, het is allemaal gelukt. De trage afhandeling van de visumaanvragen, het nauwkeurig en bedachtzaam volgen van procedures heeft zijn vruchten afgeworpen. Helaas pindakaas voor tolken achter in de rij: wij hebben ons best gedaan. Medewerkers logistiek en beveiligers (!) komen trouwens helemaal niet voor redding in aanmerking omdat er dan volgens het Ministerie van Defensie “een niet beheersbare toename” kan ontstaan. Minister Bijleveld hoopt – meldde de NRC vrijdag – wel de tolken “versneld” naar Nederland te krijgen. Dat is gezien de ernst van de toestand een wel heel magere toezegging.
Tegelijk wordt er gespind dat er nogal wat valse aanvragen worden gedaan. Het is moeilijk voorstelbaar dat dit tot onoverkomelijke problemen leidt. Die Afghaanse medewerkers moeten bij het Ministerie van Defensie met naam en toenaam bekend zijn. Ze hebben tenslotte loon ontvangen. Er zijn ongetwijfeld foto’s van hen gemaakt want je wilt niet dat een of andere Talibanstrijder zich tussen de medewerkers logistiek of de beveiligers mengt. Die mensen staan genoteerd in een volgens Nederlandse normen opgestelde administratie. Wij weten precies wie er in onze dienst zijn geweest. Anders bestaan de Nederlandse strijdkrachten uit een stelletje omhooggevallen, tussenbeide van snelvuurwapens voorziene padvinders. Dit lijkt echter niet het geval te zijn.
Een betrouwbaar land redt zijn lokale medewerkers als het mis gaat en een vlucht als enige optie overblijft. Dat opent een luchtbrug. Dat trekt alle verloven in van de ambtenaren die nodig zijn voor de administratieve afhandeling. Het gaat immers om levens. Het zorgpersoneel taalt tijdens hoogtepunten van de Covidcrisis ook niet naar vakantie.
De Nederlandse regering heeft destijds de Molukse KNIL-soldaten bedrogen en een rad voor ogen gedraaid maar ze tenminste naar Nederland gehaald. Daar kregen ze permanent verblijf. Nu wordt met trage administratieve procedures verhinderd dat het in Afghanistan ook zo´n kant op kan gaan. Een Twitteraar gebruikte dezer dagen in verband met het Afghanistan-beleid voor het kabinet en de regeringspartijen de term ‘monsters’. Dat is wel een adequate uitdrukking.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (87)

CUTTHECRAP
CUTTHECRAP14 aug. 2021 - 14:43

Je kunt niet nauwkeurig weten. Je kunt precies weten. Als je nauwkeurig hebt geteld bijvoorbeeld.

2 Reacties
The Apple
The Apple14 aug. 2021 - 20:27

Er wordt inderdaad veel te weinig aandacht vbestaas aan het verschil tussen nauwkeurig weten eb precies weten.

The Apple
The Apple14 aug. 2021 - 20:28

Wat betekent eigenlijk "CUTTHECRAP"?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2021 - 14:08

Nederland laat zich weer eens van zjjn zuinigste kant zien. Terwijl Duitsland, Frankrijk, het VK en de VS speciale vliegtuigen sturen om Afghanen en hun familie op te halen speelt niet alleen Rutte maar feitelijk de meerderheid van dit kloteland niet thuis. Wacht maar, verstop je maar achter de gordijnen als straks de stromen vluchtelingen - want reken maar dat die gaan komen - uit Afghanistan aan onze grenzen staan. Wilders en de overige extreem rechtse kliek wrijven zich nu al in de handen, dat wordt weer scoren.

Ivan61
Ivan6114 aug. 2021 - 12:56

Voor alle mensen die niet willen beseffen dat wij deze mensen moeten reden heb ik een simpele vraag: Waar zijn jullie bang voor? Nederland is vol zeggen sommige, andere klagen over volle AZC ga zo door. Heeft iemand van jullie gezegd in 2001: Daar hebben wij niks te zoeken. Of hebben jullie geprobeerd om missie te voorkomen? Zelfde geldt voor 2003 en Iraq. Natuurlijk niet. Want die kameelneukers verdienen dat. Mede dankzij jullie wegkijken en zwijgen is IS ontstaan. Want een valse agressie en leugens van het Westen heeft ruimte en gelegenheid gegeven aan andere soort van extremisten. Niemand kan aan een oorlog meedoen zonder prijs te betalen. In dit geval betalen met paar honderd huizen en pensioen stelt niks voor deze rijke land toch? En onthouden dat meedoen niet ongevaarlijk is.

Overwicht
Overwicht14 aug. 2021 - 8:18

Die Afganen wil je natuurlijk niet naar Nederland halen. Daar zijn ze hard nodig, en in Nederland is de situatie al niet te houden met de overbevolking.

3 Reacties
rvb2
rvb214 aug. 2021 - 11:22

nog geen 10% van Nederland is bebouwd. Welke overbevolking? 70% van Nederland wordt gebruikt voor agrarische industrie, we hebben niet te veel mensen maar te veel agrarische industrie.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde14 aug. 2021 - 14:13

Overbevolking was er altijd al. Nog voor een migrant zijn teen in de klei stak was er al overbevolking in Nederland. Het zit blijkbaar in onze christelijke aard om tegen de klippen op kinderen te baren en dan te zeggen dat de herberg vol is.

Paul250371
Paul25037114 aug. 2021 - 22:59

"en in Nederland is de situatie al niet te houden met de overbevolking." Klopt, goed dat je het adresseert. Neem eens initiatief om dit probleem te verlichten. Al ben je blank, zwart, heb je wel of geen Nl paspoort. Alsjeblieft ROT OP.

lmgikke
lmgikke14 aug. 2021 - 8:00

Tijd voor het internationaal strafhof in Den Haag om de oorlogsmisdaden van alle partijen in Afghanistan te gaan behandelen. O wacht, dat deden ze al, maar zijn ze door dreigementen van Trump mee gestopt.

Bouwman2
Bouwman214 aug. 2021 - 7:32

Het probleem met de Afghanen die voor "onze zaak" werken is te herleiden tot een gezagsprobleem. Nu de VS ook met Joe Biden als president de rol van gezagsdrager niet meer op zich nemen zie je de pikorde verstoord waardoor er chaos ontstaat.. De VS willen de verantwoordelijkheid als aanvoerder niet langer dragen.. Wnnt in eigenhuis heerst chaos en is er revolte, trekken mensen op tegen de oude arrangementen van de democratie gesymboliseerd in het Capitol. Als de poltieagent vrijaf neem om thuis gaat te gaan klussen wordt het in het dorp een vrijgevochten bende, Dan komt de straat wel even de lopende zaken regelen. . Iemand met het doen, er moet een haan zijn die de hennen pikt en de orde bewaakt. Orde gaat van au, zei iemand. De leraar afgestudeerd en met kennis overladen kan die niet kwijt als hij geen orde kan houden in de klas.Als zijn gezag een farce is. Want de leerlingen houden niet zo van orde, dat vinden ze onderdrukking van zichzelf. Ze willen juist vrij zijn om anderen te overstemmen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037114 aug. 2021 - 23:03

Het probleem van de Afghanen was het gezag probleem van de VS. En tig andere landen leven al dankzij de VS, sinds ze bestaan hebben ze oorlogen veroorzaakt, met hun gezag probleem. De orde die de VS handhaaft is dood en roof.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 aug. 2021 - 7:24

Die KNIL-soldaten werden op bevel van de rechter naar Nederland gehaald. Ze konden daar niet blijven omdat ze de RMS steunden. Rebellen dus. De andere Knillers werden opgenomen, ook de Molukse, in het Indonesisch leger. Zijn die afgeslacht? Nederland heeft ze nooit een eigen republiek beloofd. Dus wat wordt hier bedoeld met bedrog? Ik vind die kwestie niet vergelijkbaar met de huidige Nederlandse verantwoordelijkheid voor Afghanen in Nederlandse dienst.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037114 aug. 2021 - 23:12

Nederland heeft geen beloften gedaan aan de KNIL die ze achteraf niet waarmaakten beweer jij. Geen toezegging dat ze in de onderhandelingen met Indonesië de autonomie voor Ambon zouden regelen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 aug. 2021 - 8:24

Nee, zoek maar op mythe, RMS, belofte. HvdH schreef hier al eerder over.

MAD1950
MAD195014 aug. 2021 - 7:23

Die Afghaanse tolken hebben ons land diensten bewezen en uit dankbaarheid laat ‘onze’ regering ze rustig vermoorden door de Taliban. Intussen worden vrouwen die vrijwillig vertrokken zijn naar de Islamitische Staat, daar medeverantwoordelijk waren voor misdaden en ons haten tot in het merg, naar Nederland teruggehaald. Als je erover nadenkt, is het toch te gek om los te lopen? Haal die tolken naar Nederland en stuur die IS-wijven naar Afghanistan. Ze zullen zich thuis voelen onder de Taliban!

Ch0k3r
Ch0k3r14 aug. 2021 - 6:39

Moslims worden afgeschoten door andere moslims en als deze mensen elders hulp zoeken dan zijn het de christenen die die hulp niet geven. Overal ter wereld slaat men elkaar de hersens in wegens fantasieverhalen en hebben ze een grote bek over wat wel en niet vroom/waardig gedrag is, zodat ze zich daar vooral niet aan hoeven houden. Maar nee hoor, voor mens religie moet je respect hebben ofzo. Uhuh. Zolang je dit soort debiliteit niet bij de kern aanpakt blijf je een waardeloze wereld houden waar veel te veel mensen lijden om niks. Ja, die tolken horen nu hier want ze zijn daar hun leven niet veilig. Maar laat ze verdomme wel beseffen dat ze niet veilig zijn dankzij islam.

OlavM
OlavM13 aug. 2021 - 23:26

[De trage afhandeling van de visumaanvragen, het nauwkeurig en bedachtzaam volgen van procedures heeft zijn vruchten afgeworpen. Helaas pindakaas voor tolken achter in de rij: wij hebben ons best gedaan. Medewerkers logistiek en beveiligers (!) komen trouwens helemaal niet voor redding in aanmerking omdat er dan volgens het Ministerie van Defensie “een niet beheersbare toename” kan ontstaan.] Van het ethisch besef van de huidige regering had ik toch al geen hoge dunk, maar wat nu gebeurt is een compleet moreel deficit.

Eric Minnens
Eric Minnens13 aug. 2021 - 23:26

Ik heb tegenwoordig bijna elke dag dezelfde droom, zegmaar gerust een nachtmerrie. In die droom proberen Rutte en Kaag een kabinet te formeren. Dat duurt maar en duurt maar, maar ondertussen zie ik steeds weer diezelfde koppen, in mijn droom nog karikaturaal misvormd ook. Ik ben de tassendrager van Kaag en moet overal mee naar toe. Ik moet haar tussen de bosbranden en overstromingen door naar de volgende vergadering begeleiden. Soms worden wij door weerwolven aangevallen. Een keer veranderde Kaag plots in een lynx, die het op mij gemunt had. Maar tot nog toe lukte het steeds om de droom in een vergadering te doen eindigen. Soms gaat de hele droom over zo'n bijeenkomst en ook dat is geen pretje. De ene keer zitten ze allemaal te slapen en wordt van mij verwacht dat ik het woord voer. Ik zeg dan in scherpe bewoordingen waar het op staat, al kan ik me daar later niets meer van herinneren. Niemand luistert ook, maar plots zijn ze wakker en joelen ze mij uit. De andere keer praat iedereen door elkaar en kijken ze mij boos aan omdat ik geen orde kan houden. Jij bent de formateur, riep Rutte mij eens toe, om vervolgens in een soort bonobo te veranderen, die mij de kamer uitjoeg. De andere deelnemers veranderden daarbij ook in spookachtige beesten die de achtervolging inzetten. Ik moest nog hardlopen om de veilige haven van mijn bed te bereiken. Eigenlijk ben ik als de dood voor Rutte en Kaag, maar in mijn angstdromen moet ik hand- en spandiensten voor hen verrichten. Ook Hoekstra en Van der Staaij zitten in het complot. Zo gaat die formatie maar door en door, en ik maar in het zweet baden. Ik zal blij zijn als die nachtmerrie voorbij is. Al weet ik natuurlijk dat de ellende dan pas echt begint. De werkelijkheid namelijk. * * Waarom ik deze onzin bedacht heb, weet ik niet precies. Maar ik heb het nu eenmaal opgeschreven, vind het zonde om weg te gooien, en geef het maar voor wat het waard is.

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens13 aug. 2021 - 23:44

Ik zit nog bij het verkeerde topic ook. Ik denk: oorspronkelijk bedoeld als een soort reactie bij Harry Bleeker's "Echte leiders hadden het niet zover laten komen met het klimaat".

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2021 - 4:36

Eric Minnens Droom? Noem het maar nachtmerrie. Bewaard voor de eeuwigheid. God weet, brengt het je eeuwige roem! Mooi verwoord, hoe lelijk ook de werkelijkheid is.

OlavM
OlavM14 aug. 2021 - 9:36

Beste Eric, Da's niet mals! Dit soort angstcomplexen kan het beste creatief worden verwerkt. Wellicht een idee om jouw nachtmerrie te verfilmen? En er een "blockbuster" van te maken? Wat de muziek betreft kunnen we helaas niet meer Rogier van Otterloo inschakelen, maar als alternatief kan worden gedacht aan "Hotel California" van de Eagles en "Paranoid" van Black Sabbath. Kostumering: dominee Bouwman. DanielleDefoe en Karingin zijn vast wel goede "script girls". Interessante bijrollen zie ik weggelegd voor b.v. Zandb, DaanOuwens en Satya. Wat betreft de hoofdrollen -Rutte en Kaag- moet eerst nog wel een auditie worden gehouden. Dat luistert nauw. Alles uiteraard onder de bezielende regie van Han van der Horst. Enfin, misschien gaat dit project nu rollen en hervind je je evenwicht.

Eric Minnens
Eric Minnens14 aug. 2021 - 10:54

@Minoes @Olav Blij met jullie reacties, teveel eer haha. Maar goed Olav, zo te zien zou jij, met jouw ideeën, nog het meest in aanmerking komen voor de regie. Van der Horst heeft immers sowieso een hoop ander werk te doen, en ik wil hem zeker niet van het schrijven van zijn stukjes afhouden. Onmisbaar op Joop toch? Vergeet trouwens niet ook Minoes in te schakelen, zij heeft vast nog wat eigen ideeën. Ik zie bovendien ook nog wel mogelijkheden om de verhaallijn in de lengte of de breedte, met enkele spannende scènes uit te breiden. ????

Gewoon de Feiten
Gewoon de Feiten13 aug. 2021 - 21:03

De voornamelijk Afghaanse tolken die ons leger hielpen zouden zeker hier asiel moeten krijgen. Zonder uitzondering. Want die lopen echt gevaar met het oprukken van de Taliban.

chwiedijk
chwiedijk13 aug. 2021 - 19:13

Niet iedereen ...

Zeeman3
Zeeman313 aug. 2021 - 19:11

Vele tientallen miljarden door het afvoerputje gespoeld, vele 10.000-en doden, vele voor het leven beschadigde militairen en dat allemaal voor een uitkomst waarvan iedereen wist dat dàt de enige uitkomst kon zijn. Wat een totaal afzichtelijke klucht maar ja wat verwacht je ook van politici die niets weten, niets kunnen, altijd liegen en bedriegen en daar nog mee wegkomen ook. Je zal aan het eind van je leven maar je leven moeten overzien als Mark en Hugo zijnde.... = leegte niets dan pure leegte en intense zeg maar gerust ronduit duivelse slechtheid

1 Reactie
Norsemen
Norsemen14 aug. 2021 - 7:57

Een slechte regering zou voorkomen kunnen worden door mensen als u niet meer te laten stemmen.

RaRa17
RaRa1713 aug. 2021 - 19:09

Natuurlijk zijn de tolken bekend. nos.nl/artikel/2383292-bijleveld-doet-stinkende-best-voor-afghaanse-tolken-kamer-blijft-kritisch.html Voorkomen moet worden dat IS strijders zich succesvol voor kunnen als tolk. Lijkt mij een goede procedure. Daarnaast duurt de oorlog al 20 jaar, dus sommige zijn inmiddels al 10 jaar uit dienst en is de woonplaats onbekend. Ook logisch.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 aug. 2021 - 23:24

Waarom zijn die tolken dan niet hier? Dacht je dat die zich niet al lang bij de ambassade hadden gemeld? Vrijdagavond ging het bij OP1 weer over de lakse en gemoedelijke procedures.

RaRa17
RaRa1714 aug. 2021 - 12:32

Er zijn wenselijke procedures in het leven geroepen. Ook IS probeert als “tolk” Nederland te bereiken. Dat moet voorkomen worden. Daarnaast weten we niet waar alle tolken wonen.

Bert de Vries
Bert de Vries13 aug. 2021 - 18:41

Er wordt nogal gefulmineerd tegen Rutte. Terecht. Want wat hier gebeurt is weerzinwekkend. Maar heb ook oog voor Kaag, Hoekstra en Segers. Zij werken ook mee aan deze gruweldaad, en zijn dus ook volledig verantwoordelijk.

2 Reacties
The Apple
The Apple13 aug. 2021 - 21:45

En Bijleveld. Als ik me niet vergis zijn Kaag en Bijleveld de hoofdverantwoordelijken. Het zou geen kwad kunnen om Sigrid Kaag eens wat meer op de korrel te nemen, want het wordt nu wel duidelijk wat achter dat geaffecteerde redelijke toontje steekt. Weerzinwekkend is het goede woord.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 aug. 2021 - 4:39

Bert de Vries Mijn mening! Wij wisten al dat Nederlandse politici onbetrouwbaar zijn, nu nog de rest van de wereld.

Hallo4
Hallo413 aug. 2021 - 18:26

''De Nederlandse regering heeft destijds de Molukse KNIL-soldaten bedrogen en een rad voor ogen gedraaid maar ze tenminste naar Nederland gehaald'' Dat zijn wel appels met peren vergelijken. De Molukse KNIL-soldaten, althans de meeste, wilden simpelweg niet achterblijven want die hebben ruim een eeuw lang koloniale (oorlogs) misdaden gepleegd in dienst van Nederland. Het liep de KNIL NSBers dun uit de broek bij het idee alleen al. Terwijl dat helemaal niet nodig was want de NSBers die in Indonesie zijn gebleven zijn echt niet afgemaakt. Dat ligt wel even anders bij de tolken e.d. in Afghanistan. Die hebben geen misdaden gepleegd en al helemaal niet tegen Afghaanse burgers. Niettemin lopen ze nu wel groot risico afgemaakt te worden door de reli waanzinnige Taliban. Ze zullen aan de bak moeten wat president Biden c.s. betreft. Zondag a.s. is het weer zover. Dan gaan onze koloniale misdadigers en nageslacht weer massaal herdenken. Terecht, vreselijk geschiedenis daar in Indonesië. Slaven, oorlogsmisdaden, uitbuiten, verkrachten. Je verzint het en het is daar werkelijk gebeurd. Ook door Japanners die door JP Coen 3 eeuwen daarvoor al waren uitgenodigd om genocide te plegen op de Molukken. https://15augustus1945.nl/nationale-herdenking-15-augustus/

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 aug. 2021 - 23:24

Inderdaad. Hallo!

Phantom3
Phantom313 aug. 2021 - 16:57

Ik vind het verschrikkelijk voor al die soldaten die daar naar toe zijn gestuurd onder het mom van een 'vredesmissie'. Een groot deel zit inmiddels thuis met ptss. En nu blijkt het ook nog eens allemaal voor niks te zijn.

2 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:34

Phantom, En m.n. voor het ongetwijfeld aanzienlijke aantal PTSS-ers. Vooral die angst voor bermbommen bijvoorbeeld dragen ze levenslang met zich mee. Dat risico was letterlijk levensgroot. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 aug. 2021 - 18:37

Die soldaten hadden dat zelf best kunnen nagaan. Ik snap dat je als soldaat niet vooraanstaat als het verstand wordt uitgedeeld maar je hoefde niet diep te graven om in te zien wat voor 'vredesmissie' dit was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2021 - 16:06

Dat was in Srebrenica toch precies hetzelfde! Daar werden ze buiten de poort gehouden!

Ivan61
Ivan6113 aug. 2021 - 16:01

En dan noemt Rutte dat een waanzinnig gaaf land.

2 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:23

Sarajlija, Rutte: " waanzinnig gaaf land". Nou, het eerste en het laatste woord kloppen in ieder geval. 2/3 dus. Dat is al beter dan veel van zijn andere uitspraken. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 aug. 2021 - 18:37

Die uitspraak van Rutte is uit zijn verband gerukt "waanzinnig gaaf land, laten we het kapotmaken!"

johannn2
johannn213 aug. 2021 - 15:39

De regering is bang voor een "toevloed van asielzoekers". Een primitieve vreemdelingenangst, maar de regering geeft daar gehoor aan Het is bovendien maar een eenmalige "toevloed". Uuiterst cynische politieke berekening van Rutte c.s. Gevolg: half kerkhof vol doodgemartelden. .

6 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:30

aanvulling Als je niet meer voor onze overheid werkt, dan mag je letterlijk stikken. Nederland is een buitengewoon slechte werkgever aldaar. .

Mini2
Mini213 aug. 2021 - 20:55

'Een primitieve vreemdelingenangst, maar de regering geeft daar gehoor aan' De AZC's zitten vol en we zitten in een huizencrisis, de angst is terecht.

MAD1950
MAD195014 aug. 2021 - 7:08

Bang voor een toevloed? Er komen al jarenlang 500 tot 800 asielzoekers per week binnen. En dat handjevol tolken kan er dan ineens niet meer bij?

rvb2
rvb214 aug. 2021 - 10:38

@Mini: dus we moeten huizen en AZCs bijbouwen, en de capaciteit van de IND verhogen. De angst is onterecht.

johannn2
johannn214 aug. 2021 - 11:25

rvb, Precies. .

Mini2
Mini214 aug. 2021 - 14:41

@RVB Maar we moeten ook onze CO2 uitstoot verminderen? En het is bovendien niet uit te leggen aan Nederlanders die jarenlang moeten wachten op een sociale huurwoning.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2021 - 15:26

Zouden we het echt zo precies weten? Kan me voorstellen dat het vaak ook een beetje 'via via' en in opdracht van gaat. Opdrachtgevers, onder opdrachtgevers, etc. Lijkt me ook niet heel veilig om een soort masterlijst te hebben van iedereen die op de een of andere manier geholpen heeft. Los daarvan inderdaad schandalig werk van de Nederlandse politici. Deze groep mensen wil Nederland uit persoonlijk prestige belang mee laten doen aan zo veel mogelijk missies met een zo miezerig mogelijke inzet en als puntje bij paaltje komt is dit bijna altijd het resultaat. Lijkt me dat het nu te laat is? Zowel in Kunduz al Uruzgan wappert de taliban vlag.

2 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:44

Recht, Maar degenen met een dergelijk verleden zijn daar allang weggevlucht. Maar waarheen? Het meest voor de hand voor hen is Nederland, dat ze echter simpel en gewetenloos de rug toe heeft gekeerd. De sjiiettische Afghanen kunnen misschien naar Iran. .

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2021 - 18:37

@johann, ooh ben het absoluut met je eens. Nederland heeft weer bijzonder schofterig gehandeld. Overigens niet alleen Nederland. Lijkt dat niemand had verwacht dat het Afghaanse systeem zo extreem snel in elkaar zou donderen. Ik vind absoluut dat de mensen die in gevaar zijn door samenwerking met ons asiel hadden moeten krijgen en uit het land gehaald hadden moeten zijn.

Geen3
Geen313 aug. 2021 - 14:49

‘Die Afghaanse medewerkers moeten bij het ministerie van defensie met naam en toenaam bekend zijn’. Maar hoe zit het bij de mensen die werkzaam waren bij NGO’s?

1 Reactie
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:28

Geen, Die zijn uiteraard ook allemaal bekend. Via de NGO's zelf, en door de vast wel goede inlilchtingendiensten van Nederland aldaar. .

Wilma3
Wilma313 aug. 2021 - 14:21

Echt schandalig dit! Weer een voorbeeld van wat voor een onfatsoenlijk land we zijn geworden. We laten mensen barsten die terecht op onze hulp hadden mogen rekenen. Nog wat: je kind zal maar gesneuveld zijn in Afghanistan. Dan kom je er nu achter dat het echt voor niets is gestorven. De situatie is er nu nog erger dan voordat de hele wereld Afghanistan bestormde aangevend het land wel even te zullen redden en democratie te brengen. Je schaamt je af en toe om Nederlander te zijn. En iedereen maar Rutte stemmen!

6 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2021 - 15:27

wat Rutte er mee te maken heeft weet ik niet precies. De Afghanistan missies zijn al iets ouder dan 2010 namelijk.. Maar goed laten we hopen dat de taliban wel haar lesje geleerd heeft en niet nogmaals het land gebruikt voor internationale terreur. In die zin was het niet allemaal voor niets.

johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:50

Recht, Rutte erfde staatkundig de volle verantwoordelijkheid. Die kan hij simpelweg niet afschuiven laat staan afwijzen. .

Bouwman2
Bouwman213 aug. 2021 - 20:41

Naar Afghanistan werden geen kinderen uitgezonden, maar volwassen mannen en vrouwen die de verantwoordelijkheid op zich namen omin opdracht terrorisme de pas af te snijden, de veilgheid te vergrotren en de Afghaanse bevolking te helpen emanciperen. U brengt hun mssie terug tot uw eigen sitatie.. U hoeft zich voor Nederland in dit opzicht niet te schamen, u kunt beter trots zijn op hen die gingen en voor hun aan de hoge prijs betaalden. . Zij stonden op opdat u kritiek kon hebben. Dat is democratie, Wilma.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 aug. 2021 - 8:26

@bouwman Terroristen zijn mensen die aanslagen enzo plegen Hier hebben we te maken met een land waar mensen wonen die ons niks misdaan hebben en toch kapotgeschoten werden . Nederland moet zich diep en diep schamen hiervoor . En die Taliban - men wist daar helemaal niet wie Taliban was en wie niet - ze hadden geen uniform noch een leuk T-Shirt waar op stond "ik ben van , de Taliban" . Wij waren de 'bad guys'

johannn2
johannn214 aug. 2021 - 11:32

Bouwman, En die volwassen mannen en vrouwen hebben volwassen moeders en vaders, wiens kinderen zij zijn, en die hun kinderen verliezen voor een inmiddels zinloze zaak. .

Wilma3
Wilma316 aug. 2021 - 19:35

Nederland moet zich schamen zo lang wachten met het evacueren van de Afghaanse mensen tot het niet meer kan! En dan zeggen: we hebben het geprobeerd maar helaas het is ons niet gelukt. Ons valt niets te verwijten. Dat komt volkomen overeen met wat ik van Rutte verwacht!

Herr Vorragend
Herr Vorragend13 aug. 2021 - 13:44

Moest ook meteen aan het besodemieteren van de Molukkers denken en aan soortgelijk gedrag in Bosnië.

2 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:47

Herr, En nu moeten de Afghanen zo'n 100 jaar wachten op Nederlandse verontschuldigingen. Gaan wij niet meer meemaken. De huidige Afghanen ook niet. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 aug. 2021 - 8:27

Ik denk dat we over 20 jaar mogelijk Balkenende en Rutte op verzoek aan ze kunnen uitleveren.

Durk Morrees
Durk Morrees13 aug. 2021 - 13:36

Niet alleen de de Molukse KNIL-soldaten maar alle Indiërs van inheemse afkomst die aan Nederlandse zijde stonden en niet te vergeten de totoks zelf welke evenzogoed bewoners van deze archipel waren voelden zich ontheemd na het verlies van Indië. Daar kwamen later nog mensen uit Nieuw-Guinea bij. Dit verlies was zoals door hen bepaald niet bedoeld door de Nederlandse regering. Nederland heeft inderdaad te lang heeft beloofd dat dit niet voor niets als onrecht ervaren gebeuren voorkomen zou kunnen worden of mettertijd teruggedraaid.

henk-alexander
henk-alexander13 aug. 2021 - 13:25

Gelet op de 'accuratesse' waarmee de Nederlandse overheid met 'bonnetjes' omgaat, moeten we niet al te veel vertrouwen hebben in de 'administratieve procedures' die de Afghaanse tolken moeten redden - om het maar heel cynisch te stellen.

4 Reacties
johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:55

henk, Waar zij en wij wél op kunnen rekenen is een machiavellistisch schaakspelletje van onze overheid. .

johannn2
johannn213 aug. 2021 - 17:55

anvulling Een schaakspelletje met mensenlevens. .

henk-alexander
henk-alexander13 aug. 2021 - 18:36

johannn, precies, en ondertussen koketteert Nederland wel met de huisvesting van internationale instellingen zoals o.a. het Internationale Strafhof. Trouwens er is door Afghaanse burgers een aanklacht ingediend tegen de staat der Nederlanden in verband met de de slag om Chora in 2007, waarbij door toedoen van Nederlandse inzet ca. 60 tot 70 burgerslachtoffers zijn gevallen.

johannn2
johannn214 aug. 2021 - 11:39

henk-alexander, Chora in 2007 was minstens dood door schuld, maar eerder met voorbedachten rade, omdat Nederland heel goed wist dat die houwitsers heel inakkuraat zijn. .

Bouwman2
Bouwman213 aug. 2021 - 12:44

Het is niet juist, de oud KNILlers hadeen op het verkkerde paard gewed.Ze londen moeilijk blijven. Soomigen bleven we en verpauperden. Jaren later spraken we nog wel Nederlands. Dus ze gingen per schip. Iemand vroeg waar zo goed Nederlands hadden geleerd. UOp de boot uiteraard. Ze kwam en dachten weer te kunnen vertrekken maar werden door de tijd ingehaald. Ze bleven evenwel boos, althas een aantal. Xe nleven geloven in een Molukse Saat, zoals andere weer in iets anders geoven. Tragisch allemaal wel. Wat er met de tolken uit Afghanostan is begeurd is min of meer hetzelfde. Een minder juiste inschatting. Kansberekening en speltheorie is weinigen gegeven. Ook de tolkjen worden als colaborateurs gezien die heulden met de vijand. Door de Taiban. Ook zij komen naar Nederland net als de moslimbruiden. De laatsten komen voor de rechter, en niet voor de kadi want aan de sharia is hier beperkte behoefde.Net als aan emotie, die is er wel maar er is maar beperkte nood aan.

3 Reacties
LaBou
LaBou 13 aug. 2021 - 16:04

Er is een nieuwe klopplank nodig want dit is onzin met enorme spefouten. De KNIL-militairen hadden overigens niet zo veel te kiezen. Nederland wilde ze hier laten afzwaaien en niet op de molukken waar ze eventueel aan gewapend verzet tegen Indonesie konden deelnemen, iets waar Nederland op aangekeken zou worden.

Bouwman2
Bouwman213 aug. 2021 - 18:13

LaBou maakt een denkfoutje. Ze denkt in complotten. De Ex KNILers stapten op de boot omdat iedereen wist dat de RIS en Nederland onvermijdelijk uit elkaar zouden gaan.Het kolonialisme liep op het eind. Dat gebeurde ook in 1950 op 17 augustus. De verhouding tussen beide staten was slecht en het herstel ervan heeft lang geduurd. Nederland taaide af, en de oud militairen vreesden bijltjesdag en stapten op de boot in de veronderstelling dat hen de RMS beloofd was. Maar die veronderstelling bleek ongegrond. Wat Nederland verzuimde te doen was de ex KNIL in geheel te integreren in de Krijgsmacht. De ex KNIL koos er overgens zelf voor om in de barakken te blijven en niet op te gaan in Nederland. Met vreselijke gevolgen. als treinkaping en gijzeling van schoolkinderen.

LaBou
LaBou 14 aug. 2021 - 16:13

Typisch verhaal van een beroepsouwehoer.

Thuiszitter
Thuiszitter13 aug. 2021 - 12:32

Goed stuk Han , maakte voor mijzelf ook al de vergelijking met de mensen uit de Molukken. ( Ambon) . Het Afghaanse leger kan ik niet volgen verder, ze zijn dik in de meerderheid tav de taliban toch verliezen ze elke slag . Lopen er velen over ? daar lijkt het op, die zien wellicht de sharia ook wel zitten . Hopelijk kunnen degene die ons bijgestaan hebben nog tijdig het land verlaten, vrees het ergste voor hen.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2021 - 15:32

Afghaanse leger is net als het leger van Zuid-Vietnam destijds vooral een leger op papier. Zijn veel spooksoldaten waar geld aan verdient wordt. Het Afghaanse systeem is daarnaast extreem corrupt en blijkbaar voelen de Afghaanse troepen zich totaal niet gesteund. Daarnaast voelen de meeste jonge Afghaanse mannen (wat de soldaten zijn) zich mogelijk niet echt bedreigd door de taliban. Dus waarom je leven geven? Eerlijk gezegd zou ik ook niet echt er voor voelen mijn leven te geven voor een paar tientjes terwijl de politici aan de top miljoenen achterover drukken. De taliban is daarnaast ook geen IS. Daar was het een keuze van vechten of sterven en dat is hier gewoon niet het geval. Dit is meer een situatie van 'opgeven en leven'.

henk-alexander
henk-alexander13 aug. 2021 - 18:14

over corruptie in Afghanistan ... https://warisboring.com/why-is-the-taliban-on-such-a-winning-streak-and-can-the-tide-be-turned/?mc_cid=1a78f21b23&mc_eid=67849f7063

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 aug. 2021 - 18:41

@thuiszitter Ik weet het nu niet maar ten eerste denk ik dat de term taliban wel eens een verzamelterm zou kunnen zijn voor elke kerel met een baard en een schietgeweer die tegen het regeringsleger vecht . Ik denk dat men het van die kant gewoon ziet als een bevrijdingsoorlog en dan kunt u best eens gelijk hebben dat er veel overgelopen wordt . Daarbij denk ik dat gezien de situatie het moreel van de regeringstroepen wel eens heel laag zou zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 aug. 2021 - 12:25

'De Nederlandse regering heeft destijds de Molukse KNIL-soldaten bedrogen en een rad voor ogen gedraaid maar ze tenminste naar Nederland gehaald. Daar kregen ze permanent verblijf.' Dat was destijds inderdaad het beeld dat heerste in de Nederlandse publieke opinie. De Molukkers moesten worden gered na de machtsovername van Sukarno. Maar klopt dat beeld wel? De Molukkers zijn niet uit vrije wil naar Nederland verscheept, ze kregen een dienstbevel. De wens die velen naar voren brachten was een andere, nl. demobilisatie in Nieuw-Guinea in de hoop om van daaruit misschien te kunnen deelnemen aan de strijd voor een vrije republiek der Zuid-Molukken. In plaats daarvan kregen de voormalig KNIL-militairen na aankomst in Nederland een (gestencild) ontslagbriefje uit het leger, wat werd ervaren als een diepe vernedering. Deze behandeling is de basis voor het diepgeworteld onbegrip tussen de Nederlandse overheid en de Zuid-Molukse gemeenschap.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter13 aug. 2021 - 17:25

Dat was geen dienst bevel dat ligt gecompliceerder , https://www.trouw.nl/nieuws/zo-slecht-gingen-we-niet-met-de-molukkers-om~b711ea92/

Division Bell
Division Bell13 aug. 2021 - 11:34

De NOS maakt zojuist bekend: "Kabinet wil ambassade in Afghanistan zo lang mogelijk openhouden" "Het ambassadepersoneel is ter plaatse onder meer nog nodig om de asielaanvragen van de Afghaanse tolken en ander lokaal personeel te kunnen afhandelen, zegt demissionair minister Bijleveld van Defensie. "We doen ons best ze hier naartoe te halen met iedere vlucht die we kunnen vinden" Dat rijmt niet echt met Uw beweringen. Het werkelijke schandaal is overigens dat Biden de Afghaanse bevolking zo nonchalant in de steek laat, laat dat vooral niet uit de publieke aandacht verdwijnen.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9313 aug. 2021 - 15:35

Wat moet Biden doen dan? De corrupte Afghaanse regering was schijnbaar een kaartenhuis.

lmgikke
lmgikke13 aug. 2021 - 16:34

Dat klopt toch EXACT met wat Han beschrijft? De regering houdt de ambassade open om de aanvragen te kunnen afhandelen. Dat is typisch een uitspraak van ons kabinet. Men wekt de suggestie dat men mensen naar Nederland gaat halen, maar zegt werkelijk dat men de aanvragen gaat afhandelen. Dat betekend een bureaucratisch proces waarbij n.a.w. op formaliteiten de aanvragen afgehandeld/afgekeurd gaan worden. Ondertussen vertraagt men en vertraagt men. Want men gokt er (zal men nooit uitspreken) dat de Taliban snel doorzet, want dan lost het probleem zichzelf op. In Den Haag zit een tribunaal, daar moet men ons kabinet maar eens gaan vervolgen. Oorlogsmisdaden.

LaBou
LaBou 14 aug. 2021 - 6:35

En inmiddels is bekend geworden dat het ambassadepersoneel versneld wordt wordt teruggehaald.

Jan Jansen2
Jan Jansen213 aug. 2021 - 11:31

Schofterig is nog te mild voor dit beleid. Dit is niets meer of minder dan mensen de dood injagen, mensen die dachten door Nederlanders te helpen een betere toekomst voor henzelf en hun land mogelijk te maken. Jammer joh, helaas pindakaas, houdoe en bedankt! Walgelijk landje!

Frans Kwakman
Frans Kwakman13 aug. 2021 - 10:50

Han, ik ben het met je eens, het is een kwestie van beschaving om de mensen die voor de Nederlandse troepen hebben gewerkt hier heen te halen. Verder ben ik van mening dat het aantreden van een nieuwe regering veel te lang duurt en er een forse korting op het salaris cq vergoeding van de betrokken parlementariers dient plaats te vinden.

1 Reactie
lmgikke
lmgikke13 aug. 2021 - 16:39

Er zal voorlopig nog geen nieuwe regering aantreden. Rutte is een macht politicus. Kabinet is afgetreden omdat men incompetent was. Had er vervolgens geen herinnering aan en loog er over. Rutte weigert te vertrekken. Ondertussen geven ze miljarden uit aan private ondernemingen langs de procedures af. Maar uitvoering geven aan gerechtelijke bevelen vind men te ingrijpend voor een demissionair kabinet (Urgenda), terwijl de rechter alleen maar zei: voer uit wat u als kabinet jaren geleden hebt gezegd te gaan doen, toen u nog missionair was. Dus het negeren van een gerechtelijke uitspraak is juist een besluit dat een demissionair (of eigenlijk geen enkel) kabinet niet mag nemen. Op dit moment is Rutte niet gebonden aan enig akkoord, hoeft geen verantwoording af te leggen. Hij vervangt het ene na het andere kabinetslid. Wat grappig is, want hij stelt het voor en vervolgens hoeft onze Koning het alleen maar goed te keuren. Tweede kamer komt er niet aan te pas. Begint aardig op een feodaal stelsel te lijken, met Rutte als grote leider. DUS blijft Rutte lekker achterover leunen tot de volgende crisis zich aandient. Dan gaat hij zeggen dat het crisis is, en dat iedereen in het kader van het landsbelang zich achter hem moet scharen.....