© Foto: Rosa van Ederen
© Foto: Rosa van Ederen
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Natuurlijk zijn we in 5 jaar helemaal niet veranderd en het laatste dat we willen is wel transparantie. Het leed dat we veroorzaken met ons consumptiegedrag moet nu juist zoveel mogelijk voor ons verborgen blijven, zodat we lekker onbezorgd ver boven onze stand kunnen blijven leven. Verantwoord consumeren en je een geweten permitteren is nog steeds een niche voor degenen die daartoe de bagage hebben en het zich dientengevolge ook kunnen permitteren om iets meer voor hun kleding te betalen als dat nodig is. Omdat hun inkomen in overeenstemming is met hun denkvermogen. Daar tegenover staan hele volksstammen die het leed dat zij veroorzaken het liefst op zo groot mogelijke afstand houden, hoeveel moeite het ook kost om de kop steeds dieper in het zand te steken. Die spiegelen zich niet aan 1133 dode stumpers in Bangladesh maar aan de gelukkigen die zich ieder seizoen een nieuwe outfit aan kunnen laten meten in de PC. Dan mogen zij toch zeker wel zonder moralistisch gezeur aan hun kop ieder seizoen de bakken van de Zeeman en de Wibra leeg graaien. Voor die kinderarbeid en het werk in de sweatshops dat daarmee gepaard gaat hebben ze overigens ook een Houdini-act ontwikkeld om hun geweten uit te schakelen: daardoor kunnen die arme landen toch lekker meeprofiteren van 'onze' welvaart, want daar hebben ze toch maar mooi hun gezinsinkomen aan te danken.
Piet de Geus Houd eens op steeds een vals onderscheid te maken! Het klopt niet!
"een vals onderscheid" Een vals onderscheid maken degenen die steen en been klagen over de voedselbanken maar tegelijkertijd altijd wel een excuus hebben voor hun eigen gedrag en vinden dat dichte grenzen de ellende vooral op afstand moeten houden, zodat ze niet hoeven te delen.
Met dichte grenzen bereik je het niet, maar ik blijf wel een groot voorstander van een fikse bevolkingskrimp, vooral in Nederland. Dat terzijde: kledingindustrie in derde wereldlanden imliceert vooral goedkope arbeid, niet zelden verricht door (vrouwelijke) kinderen omdat die goedkoper zijn dan volwassenen. Ipv die kinderen zouden de ouders in de fabriek moeten werken tegen een fatsoenlijk loon. Dat maakt kleding duurder, niets mis mee.