Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We laten niemand vallen, tenzij je long covid hebt

  •  
15-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7657 keer bekeken
  •  
ANP-431628718

Volgens onze minister van volksgezondheid Ernst Kuipers -die van de 'laat niemand vallen' partij- is het niet nodig hier meer geld aan uit te geven.

Amerikaanse en Engelse media waarschuwden vorige week voor de impact van long covid op de economie en overheden trekken hier miljarden voor uit. In Nederland blijft het pijnlijk stil. Tenzij je zelf een long covid-patiënt bent, dan is de kans groot dat je gisteren op één of andere lotgenotenpagina het jammerlijke nieuws las: ons kabinet zal volgend jaar geen geld beschikbaar stellen voor biomedisch onderzoek naar long covid.

Hiermee worden de honderdduizenden Nederlanders die nog dagelijks de strijd met het virus voeren in de kou gezet. Want dat is hoeveel mensen er naar schatting lijden aan een vorm van long covid. Een deel hiervan zelfs zó ernstig dat hun leven volledig stilligt. Zij zijn te ziek om te lopen of zelfs rechtop te zitten en kunnen hun rol als familielid, partner, collega, vriend of ouder niet meer vervullen. Om over de nachtmerrie van een kind met deze aandoening nog maar te zwijgen. 

Long covid is een postinfectieuze ziekte, zoals chronische Q-koorts, de ziekte van lyme en ME/CVS dat ook zijn. We weten al decennialang dat deze aandoening na een infectie kan ontstaan en konden long covid in 2020 dus van mijlenver aan zien komen. Deze akelige multisysteemziekte raakt de longen, het hart, de hersenen en de spieren en legt het lijf en daarmee te vaak ook het leven plat. Wat de aandoening zo ellendig maakt is dat een korte wandeling of om een grapje lachen al als een katalysator voor de symptomen werkt. Om dat te voorkomen gaan we alle prikkels uit de weg en leven we nog altijd in isolement, wachtend op een behandeling die werkt.

Je denkt misschien: zoek dan goed uit wat long covid veroorzaakt en welke behandeling daarbij past! Bingo, en dat kan door het optuigen van grondig en uitgebreid biomedisch onderzoek. Pieter Omtzigt ontdekte deze heilige graal maanden geleden al en diende samen met bijna de volledige oppositie een verzoek in om tien miljoen euro beschikbaar te maken voor biomedisch onderzoek. Afgelopen donderdag kwam het antwoord. Nee, zegt het kabinet, in de rijksbegroting voor 2023 zal 0 euro worden opgenomen voor biomedisch onderzoek naar long covid. 

Volgens onze minister van volksgezondheid Ernst Kuipers -die van de 'laat niemand vallen' partij- is het niet nodig hier meer geld aan uit te geven. Tja, vertel dat maar eens aan een zorgmedewerker die in de eerste golf op het werk covid opliep en al bijna drie jaar ernstig ziek thuis zit. De kennis die Nederland met onderzoek in huis haalt zou haar de erkenning, diagnostiek en snelle behandeling kunnen geven die zij verdient. Die alle long covid patienten verdienen.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over ontwikkelingen rondom het coronavirus. Een goed moment om minister Kuipers nog eens goed het vuur aan de schenen te leggen. Namens alle Nederlanders die lijden aan long covid vraag ik het kabinet: financier biomedisch onderzoek en neem verantwoordelijkheid voor de slachtoffers van de pandemie. 

Meer over:

long covid, opinie, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.