Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

We kunnen ons niet door kinderogen laten chanteren

  •  
26-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eritreakids
Over de dochter van de vicevoorzitter van de Duitse anti-EU partij (AfD) die een Eritrese vluchteling in huis nam
Haar vader wil de grenzen sluiten en zich niet ‘door kinderogen laten chanteren’. Zijzelf heeft een vluchteling uit Eritrea in huis genomen. Dorothea Gauland, de dochter van de vicevoorzitter van de Duitse anti-EU-partij Alternative fur Deutschland (AfD), is dominee en vindt de uitingen van haar vader ‘verschrikkelijk’. Dat zegt ze in een interview in de actuele uitgave van het Duitse weekblad Die Zeit. Alexander Gauland (75) is jurist, was 40 jaar lang lid van de Duitse CDU en mederoprichter van de rechts-populistische partij AfD.
Volgens het bericht in Die Zeit maakt Alexander Gauland nauwelijks opmerkingen over het feit dat zijn 33-jarige dochter een vluchteling uit Eritrea in huis heeft genomen. Hij zei alleen dat ze goed voor zichzelf moet zorgen. De dominee ziet een politieke berekening in de scherpe woorden van haar vader t.o.v. de vluchtelingenproblematiek. “Hij heeft gemerkt dat hij daar succes mee heeft.”
In het genoemde artikel vergelijkt de AfD fractievoorzitter van de deelstaat Brandenburg de vluchtelingenproblematiek met een pijpbreuk: “Je kunt je niet gewoon laten meesleuren. Een lek in de waterleiding dicht je ook af”, aldus Alexander Gauland. “We moeten de grenzen sluiten en dan die gruwelijke beelden uithouden. We kunnen ons niet door kinderogen laten chanteren.”
Met een dergelijke woordkeuze zorgde Tatjana Festerling op maandagavond voor veel woede en verontwaardiging. Festerling, woordvoerster van de Pegida-beweging, noemde in Dresden de vluchtelingen ‘gewetenloze, binnendringende vijanden’ (lett.: skrupellose Invasoren) en verweet ze kindertranen te instrumentaliseren.
Dit artikel verscheen eerder op de blog van Allard Gent.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Van der Wal
Van der Wal27 feb. 2016 - 7:02

Ja, en? Als pa wat vind hoeft dochter dat niet te vinden. Wat is daar raar aan?

malou3
malou327 feb. 2016 - 2:05

Kinderogen chanteren nooit en spreken bij uitstek de waarheid. Het is vooral projectie van ons wantrouwen en dus onze eigen invulling die we aan kinderen ogen geven.

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 feb. 2016 - 16:04

Het Duitse volk is al eens eerder gewaarschuwd om zich niet door vals medeleven mee te laten slepen maar om Härte te tonen en rücksichtslos durchzugreifen. Deze mentaliteit grijpt nu ook in Nederland om zich heen.

2 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 feb. 2016 - 18:28

Afgezien van een D66 loosertje en in vergelijking met de krakersrellen in Amsterdam vind ik het nog al meevallen Han. Geen opgebroken straten, geen barricades, geen in brand gestoken auto's, geen geplunderde winkels. Geen tanks of pantserwagens in de straten. Beetje geschrreuw, beetje aan hekken rammelen, beetje vuurwerk en wat eieren en dan nog van beide kanten ook. De enige hitlergroet die ik na de Schilderswijk betogingen gezien heb was van activist & strategic advisor en Joop columnist Frank van der Linde tijdens een Pegida demonstratie in ik geloof Ede van een man of 30-40 maar dat werd snel via een rugby tackle gecorrigeerd en eindigde niet in de door onze Frank gehoopte escalaties. En nu hebben we het niet over een tiental krakers uit Amsterdam of moslim gekkies in de Schilderswijk maar een landelijk issue waar het hele land van links tot rechts en van jong en oud een mening over heeft. Härte und rücksichtlos. Waar dan Han, waarom zulke grote woorden? Waarom in het Duits en zo subtiel iets insinueren? Echt ik zie zaken die mij in meer of mindere mate ergeren, zoals politieke besluiteloosheid, falend beleid en onfatsoenlijk gescheld, maar niets wat mij angst in boezemt. Komt misschien door mijn nuchtere Friese roots, eerst maar even uit laten kristalliseren dat gedoe. Maar wel in geval van fysieke bedreiging niet buigen, nooit niet, dan en pas dan härte tonen en rücksichtlos handelen. Dat lichtje van vrijheid blijft branden, altijd. Die opgefokte, nerveuze en arrogante randstedelingen kunnen een hoop leren van die uit de klei getrokken noorderlingen, althans als de dikke nekken worden ingetrokken en het neusje naar voren i.p.v. naar boven wijst.

Moeder Pietje
Moeder Pietje27 feb. 2016 - 13:17

Het Duits is er om de Tijdgeest van de nazi's te koppelen aan die van de onze.

Ulltrafox
Ulltrafox26 feb. 2016 - 14:37

Ja... Heb zoveel spotjes van SOCUTERA gezien met daarin kindertjes met etterende wonden en vliegjes op de ogen en mond. Dat heet marketing inderdaad.... Dat de dochter van deze man in de schijnwerpers staat is natuurlijk koren op de molen van de asielindustrie. Kan ze ook geen ongelijk geven. Dus zoveel mogelijk uitbuiten dat verhaal. Ik weet niet of Wilders een dochter heeft of een zoon. Maar als die resp. met een moslim zou gaan trouwen en af zou reizen naar Syrië om te vechten voor ISIS dan gelijk erop duiken bij gebrek aan inhoudelijke argumenten.

omaoeverloos
omaoeverloos26 feb. 2016 - 12:21

Natuurlijk worden kinderogen door slimme marketingmensen gebruikt om op ons gemoed te werken en geld uit onze zakken te kloppen. Het werkt prima, ook nog. Om dezefde reden gebruikt de Waddenvereniging de zeehond in plaats van de zakpijp en het Wereldnatuurfonds de panda in plaats van de komodovaraan.

5 Reacties
jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 14:22

@oma en extreem-rechts doet het net weer een stuk erger. Angstbeelden opgeroepen van tsunami´s, bommen, vijanden, revolte.

Hell You
Hell You26 feb. 2016 - 15:12

of tieten en borsten en billen...die ook

Common Sense
Common Sense26 feb. 2016 - 15:50

De reacties van Jahoor en Hellyou onderstrepen Oma's gelijk op fenomenale wijze.

erwinnijhof
erwinnijhof26 feb. 2016 - 16:25

@ jahoor Begrijp je eigenlijk zelf wel wat je zegt? ik kan er iig geen touw aan vastknopen. Oma Oeverloos houdt altijd de spiegel voor, lees haar stukjes altijd met veel plezier. Normaal gesproken het enige stukje humor op joop.nl

jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 20:15

@erwin ja begrijp het volledig. De marketing mensen / populisten zitten vooral bij de PVV. @common Jij ziet wel vaker onterecht je eigen gelijk.

Albert Einstein
Albert Einstein26 feb. 2016 - 12:09

Politieke berekening! Dat is nu eenmaal het kenmerk van alle politieke leiders, dat ze datgene voorstaan, wat de doelgroep wil. Van Dorothea Gauland moeten we eerst uitzoeken wat de mensen niet willen, en daar dan beleid van maken. Dat heeft ze natuurlijk van de EU afgekeken!

1 Reactie
jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 14:24

Alle politiek partijen doen wat aan berekening vooral in verkiezings tijd. Voor de PVV is het elke dag verkiezingstijd en het hele programma is alleen maar berekening. Andere partijen gaan ook nog wel eens gewoon aan het werk.

Hans Beek
Hans Beek26 feb. 2016 - 11:08

Scherp gezien. We moeten ons inderdaad niet laten chanteren door kinderogen en ook niet laten opjutten door incidenten zoals keulen. Beiden zijn geen basis voor beleid.

jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 10:49

Als je je niet wilt laten leiden door emoties moet je je ook niet laten gek maken door vreemdelingenangst. - De dominee ziet een politieke berekening in de scherpe woorden van haar vader t.o.v. de vluchtelingenproblematiek. “Hij heeft gemerkt dat hij daar succes mee heeft.”- Hetzelfde geldt voor Wlders hij meent het niet het is marketing.

7 Reacties
Moeder Pietje
Moeder Pietje26 feb. 2016 - 11:50

Je kunt iets heel goed menen en tegelijkertijd beseffen dat de geesten er rijp voor zijn.

Albert Einstein
Albert Einstein26 feb. 2016 - 12:01

Een anti-immigatiehouding is geen emotie, maar ratio.

jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 14:19

@Moeder zou theoretisch kunnen. De praktijk blijkt anders. Opstokers als Wilders hebben het niet goed voor met vluchtelingen en Moslims. @Albert Het grootste deel van anti-immigratie is geen ratio maar angst (merken we hier dagelijks in de reacties). Dat staat juist een fatsoenlijke oplossing en discussie in de weg.

Common Sense
Common Sense26 feb. 2016 - 15:54

@ jahoor -Het grootste deel van anti-immigratie is geen ratio maar angst (merken we hier dagelijks in de reacties). Dat staat juist een fatsoenlijke oplossing en discussie in de weg. Wat ik hier dagelijks merk in de reacties is een waanzinnige haat en irrationele angst jegens Wilders. Bezorgdheid over ongebreidelde immigratie zonder controle, die Europa verscheurt, lijkt mij een stuk reëler. Wat doet Wilders nu anders dan maar wat roepen?

erwinnijhof
erwinnijhof26 feb. 2016 - 16:32

@ jahoor En dan nog de vraag, wie is de dominee in dit verhaal? Is dit de dochter of is het de spreekwoordelijke dominee die van de schrijver woorden in de mond gelegd krijgt? Maakt nogal een verschil. En dat je de capaciteiten niet hebt ratio en angst te onderscheiden verbaast me in het geheel niet. Zeg het me maar als ik het mis heb, maar de enige fatsoenlijke oplossing die jij voorstaat is gewoon zo doorgaan als het gaat en geen centimeter toegeven. Valt dus niet mee te praten.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer26 feb. 2016 - 18:39

@JaHoor de dochter ziet een poltieke berekening in de woorden van de vader. En de dochter presenteert zich uit poltieke berekening maar haar vluchteling. Dochters appel valt niet ver van vaders boom.

jahoor2
jahoor226 feb. 2016 - 20:20

Wilders zet aan tot haat en zaait angst. Dat is inspelen op het gevoel en niet op de ratio. Als de PVV de immigratie problematiek rationeel zou aanpakken zou niemand er problemen mee hebben. Er zit heel veel tussen grenzen-dicht en alle Moslims zijn gevaarlijk. En alle grenzen open voor iedereen omdat alle buitenlanders zielig zijn. De PVV is gewoon extreem-rechts dat extreem maakt het gevaarlijk.