Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

‘We hebben meer boeren nodig’

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12761 keer bekeken
  •  
pieterderks

Na de afgelopen dagen weet Pieter Derks het zeker: we hebben meer boeren nodig. “Dat klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig, want het hele stikstofplan ging nou juist om boeren uitkopen. Minder boeren. Maar als minder boeren de oplossing was, dan waren we er allang geweest. Er zijn namelijk al jarenlang steeds minder boeren. En grappig genoeg wordt het probleem daar maar niet kleiner van. Sterker nog: er zijn alleen maar meer koeien. En dus meer stikstof, meer snelwegblokkades en meer huisbezoekjes van Farmers Defence Force of een andere afdeling van de veevoermaffia.”

De Druktemaker vindt daarom dat we de andere kant op moeten. Meer boeren dus. “Wel iets andere boeren dan de vleesfabrikanten die nu begraasde industrieterreinen managen. Kleinere boeren, die fatsoenlijk betaald krijgen. En: boeren die eten máken. Nu is tachtig procent van wat er op de akkers groeit gewoon veevoer, dat in koeien gaat.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

dirk den boer
dirk den boer16 jun. 2022 - 22:15

Vandaag aardige brief hierover in nrc, van Peet Wijnen, De Boer Bestaat Niet....net zomin als de stadsmens, er is enorme diversiteit, 20.000 ervan hebben niet eens dieren. Toch ben ik het er niet helemaal mee eens, boeren hebben wel veel gemeen, boeren zijn er al 10 duizend jaar, terwijl de mens met auto, leuke baan inkomen huis en vkantie er pas enkele decennien is. Wat maakt een boer tot boer? Hij woont temidden van land waarop hij gewassen teelt en vee houdt voor zichzelf en de stad. Dat was zo tot in mijn jeugd, maar sindsdien zijn er wel verschuivingen, met de stedelingen heeft hij zich gespecialiseerd en gebruikt hij moderne hulpmiddelen (ook door stedelingen uitgevonden en aangeleverd). Kun je dat als regering van modern land allemaal zomaar laten gaan, zoals je ook de AH en Unilever en Heineken kan laten gaan (en beetje afromen). Dacht het niet, en daar zullen we binnenkort door schade en schande achter gaan komen, de wal zal het schip keren, want kapiteins in deze ontbreken te land en ter zee.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer17 jun. 2022 - 12:07

Aanvulling op vorige: lees net in het prachtboek van Fresco over Plantenjager Vavilov, dat alle boerenlevens (aan de Wolga, in Afrika of Kandahar, IDENTIEK zijn, dat is dus weer andere taal als die van brievenschriver peter Wijnen hierboven. Maar als je je niveau aanpast is daar wel veel voor te zeggen. Wijnen zegt, net zo min als de stadmens, is er geen DE BOER, maar die heeft ook identieke eigenschappen, of je nou winkelier bent, onderwijzer, politieman, ambtenaar, arbeider of politicus, allemaal, van het eerste glaasje sinaasappelsap bij ontbijt, tot laatste glas wijn voor naar bed gaan, met wat cashewnuts, en alles wat ze gebruiken daartussenin, produceren ze niet zelf, betrekken ze van de boer (en niet eens de NLse, die 3 dingetjes dan, zelfs de boterham niet eens, van ingevoerde tarwe). terwijl de boeren allemaal produceren om het die opvreters in de stad naar de zin te maken, geen uitzondering dus. Het is maar hoe je er tegenaan kijkt.....

Primarch
Primarch16 jun. 2022 - 12:59

Ik ben zeker niet tegen boeren, maar misschien wordt het tijd om deze bedrijfstak te veranderen? Voor eigen productie? Prima, maar 70 to 75% gaat zo naar het buitenland. Dus dat hele bs verhaal van NL boeren voeden NL... tja...

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 jun. 2022 - 12:13

Vergeet de geiten, varkens en kippen niet! En de bloembollen. Die kun je niet eten, puur vergif!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 11:08

Zelfs zg wild zoals konijnen & eenden is kweek. Ook zij hebben een ellendig en kort leven. Denk ook eens aan kweekvis.

Mohawk2
Mohawk216 jun. 2022 - 7:44

Weer een 10+ voor deze luistercolumn van Pieter Derks, die vele vingers op vele zere plekken legt! Maar het zal tegen dovemansoren zijn. Vanochtend op WNL weer een rondje kennis- en feitenvrij blaten met de gasten over de stikstofcrisis. De mevrouw die scepter over Ahoy zwaait mocht ook een duit in het zakje doen, want ze komt oorspronkelijk uit het oosten des lands en in haar familie zijn sommige mensen ook boer. Dus zei ze dat het beroep van boer een manier van leven is en geen beroep en dat je niet kunt verwachten dat als je als familie al generaties lang boer bent dat je dan moet stoppen, en dat de voedselvoorziening van Nederland in gevaar komt als dit stikstofplan doorgaat, en dat ze weliswaar geen wetenschapper was maar dat de modellen van het RIVM gewoon niet kunnen kloppen. Niemand aan de Telegraaftafel van WNL maakte er ook maar een kritische opmerking over, want de kracht zit hem juist in het herhalen van drogredenen en feitenvrij onderbuikgeleuter - met iedere herhaling worden ze juist meer waar.

dirkzeeman
dirkzeeman15 jun. 2022 - 23:11

Veeboeren zijn de lantarenopstekers van de 21e eeuw: sneu, achterhaald en hoe dan ook gedoemd om te verdwijnen. Als beroepsgroep dan. En niet als mens. Want als persoon hoeven ze niet te verdwijnen. Ze kunnen gewoon een ander vak gaan uitoefenen. En als ze niet zulke subsidie-slurpende nep-ondernemers waren, hadden ze allang de bakens verzet en zich aangepast aan veranderende tijden, zoals echte ondernemers dat doen.) En ook jammer dat veel boeren zulke verwende jankebalken zijn die niet hebben geleerd om te gaan met tegenslagen. En dat ze net als dreinende peuters in de supermarkt altijd denken dat ze met veel kabaal hun zin wel kunnen doordrijven. Heropvoedingskampen zouden een prima oplossing zijn voor dat soort verwend tuig.

1 Reactie
Andre6
Andre617 jun. 2022 - 5:45

@ dirkzeeman, Wat is dat toch met linkse mensen die zichzelf heel sociaal vinden, om iedereen die van hun afwijkt of niet dezelfde mening heeft in heropvoedingskampen te stoppen...... Geeft te denken.

Jan Man
Jan Man15 jun. 2022 - 17:00

Goed geconstateerd van Pieter dat het huidige beleid vooral in het voordeel is geweest van bedrijven als Campina, Vion en ForFarmers. Slim van ze dat ze de boeren voor hun karretje hebben weten te spannen om te strijden voor voortzetting van dat beleid. Een andere manier van boeren zou meer werkgelegenheid opleveren voor ze, maarja wat de boer niet kent…

omaoeverloos
omaoeverloos15 jun. 2022 - 14:09

We hebben al 18 miljoen bondscoaches en 18 miljoen virologen dus 18 miljoen boeren moet ook makkelijk kunnen. Bovendien blijkt iedereen tegenwoordig ook verstand van ecologie en stikstof te hebben dus vooruit, ook 18 miljoen biologen en 18 miljoen chemici.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2022 - 23:58

Hopelijk blijft het bij 18 miljoen. Je moet er toch niet aan denken dat het er nog meer worden.

PGS
PGS16 jun. 2022 - 4:31

Tja, mensen met een gezond dus boerenverstand zoals Pieter Derks behoren niet tot die hoogopgeleide "experts". Maar iemand die zijn gezond verstand gebruikt om met creatieve oplossingen te komen.

Sam V
Sam V15 jun. 2022 - 14:02

Kleiner zou kunnen, maar inderdaad alleen als er iets gedaan wordt aan de marge voor de boeren. Dat is het grootste probleem. Bij agrarische producten zitten de grote winsten bij de grote multinationals en de banken. Niet bij de boeren. Bij een eerlijke verdeling van de marge, zou er allang veel meer geïnvesteerd zijn in een natuurvriendelijkere productie. Maar helaas geven sommige mensen liever de boeren de schuld, terwijl de boeren te weinig in staat zijn zich onder het juk van het grootkapitaal uit te werken. De boeren werken helaas ook niet echt mee in de beeldvorming. Maar met D66 en VVD zal de boer niet geholpen worden. Je zou mogen verwachten dat GL of PvdA de boeren zouden helpen tegen het machtsmisbruik ten opzichte van de boeren, maar helaas kiezen zij de populistische weg.

2 Reacties
KM2
KM215 jun. 2022 - 14:47

Dubbeldoel-runderen!... Minder stikstof, minder vlees import en minder melk export. Frisian Holsteiner vervangen met bv. Lakenvelder.

vdbemt
vdbemt16 jun. 2022 - 9:50

"dat GL of PvdA de boeren zouden helpen tegen het machtsmisbruik ten opzichte van de boeren, maar helaas kiezen zij de populistische weg.". Dan let je toch niet goed op. Zij zijn er heel duidelijk in dat er diepgaande maatregelen in de landbouw, vooral de veeteelt, nodig zijn. Maar NIET zonder erbij te vermelden dat de boeren geholpen moeten worden bij de transitie naar een ander systeem waarin zij, zoals nu, de slechtst verdienenden zijn. Dit wil men niet zien. Men houdt liever vast aan het huidige systeem dat hun al zo lang knelt.

dirk den boer
dirk den boer15 jun. 2022 - 12:09

Let op de zinsnede: Kleine Boeren Die Fatsoenlijk Betaald Krijgen..... Wishful Thinking? Want wie gaat dat doen? En wat is fatsoenlijk? Moeten boeren terreinbeheerders worden (deels,... of voor de 100%), zoals ambtenaren van Bosbeheer? Dat zou zelfs Mansholt nooit hebben kunnen dromen!

vdbemt
vdbemt15 jun. 2022 - 12:04

Wederom sterk. Minder vee en meer boeren, die dan ook eerlijk verdienen, zal flink bijdragen aan het oplossen van de diverse problemen. (stikstof, biodiversiteit, water, klimaat)

2 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 jun. 2022 - 15:28

Well said, mr. Vdbemt - hear hear. Hoeveel problemen in ons land en elders zijn er toch niet rechtstreeks te herleiden tot de wanen van het kapitalisme in zijn eindfase? Oneindige groei, de economisering van alles onder de zon, concurrentie, (over)produktie, winst über alles, de totale verdozing van ons eens zo mooie landschap, de toenemende prevalentie van psychiatrische problemen, de wachtlijsten in de GGZ, de infantilisering van al onze media, televisie voorop... doe er voor mijn part ook maar de esthetische ondergang van het Eurovisie Songfestival bij. Wie dit alles fulltime ondergaat, die wordt lang voor zijn tijd dement. Het is namelijk een levensbedreigende ziekte, dat neoliberalisme.

vdbemt
vdbemt16 jun. 2022 - 8:52

dr. H.C. Amen!!

dirk den boer
dirk den boer15 jun. 2022 - 12:02

Vandaag mooie brief hierover in nrc, van ene Jan kwantes: Boeren niet uitkopen. Jan rekent voor dat als we zouden stoppen met de boeren te subsidieren en allerlei belastingvoordeeltjes toe te spelen,, in 2030 driekwart vd boeren vanzelf verdwenen zouden zijn (dus ook veel meer dan 30% van hun vee), een riante oplossing lijkt mij, want die boeren zijn niet uit zichzelf geworden wat ze nu zijn, daar zit de overheid en de instituties en de subsidies achter. En zo sparen we de miljarden belastinggeld uit voor de uitkoop, die nu hoofdzakelijk bij de banken (vanwege de hoge hypotheken op die reusachtige stallen voor 300 koeien of 300.000 kippen) terecht komen. Mooie brief, Jan, zo is het maar net....

4 Reacties
Cees Schouten2
Cees Schouten215 jun. 2022 - 15:13

Een prima artikel inderdaad, en dat zou de heren ondernemers - want dat zijn 'onze' boeren toch? - moeten aanspreken. Simpel de wet van vraag en aanbod hanteren; minder produceren geeft hogere prijzen.

dirk den boer
dirk den boer16 jun. 2022 - 11:15

Gaat niet op Cees, kijk naar de Afrikaanse landen die nu wcten op graan uit Oekraine, zelf hadden ze altijd (tot 1950) eigen graan en knolgewas, nu ze dat eraan gegeven hebben, of flink ingekort, wachten ze op goedkope import. Overal in de wereld zitten boeren te springen om uit te breiden en te verkopen elders, dat geldt niet alleen voor NL, ook zo in Brazilie, Argentinie, Canada, Ne Zeeland, Rusland, boeren krijgen soms zelfs betaald als ze ermee ophouden (US en NL).

dirk den boer
dirk den boer16 jun. 2022 - 22:24

Of deel van de akkers niet bebouwen, braak laten liggen dus.....

dirk den boer
dirk den boer16 jun. 2022 - 22:24

Of deel van de akkers niet bebouwen, braak laten liggen dus.....