Joop

We hebben je gemist...

  •  
24-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Afbeelding1
Het lot van de pakjesbezorger als metafoor voor onze eigen ratrace, als burger of politicus
Hijgend komt een bezorger met een pakje aan de deur, net op tijd gescand. Nu hopen dat er iemand thuis is. Helaas, niemand doet open. Dit betekent geen inkomen voor de bezorger. Het karakteristieke papiertje gaat door de brievenbus: ‘We hebben je gemist…’ Klanten interesseert het lot van de bezorgers niet, die willen alleen weten of hun pakje op tijd aan komt. De concurrentie tussen bezorgcentra is moordend.
‘Sorry we missed you’ is de nieuwste film van de Britse filmmaker Ken Loach. Niet alleen neemt Loach het hierin op voor de mensen in een zwakkere positie in de samenleving, de film is een metafoor voor de bredere dynamiek in de samenleving in Engeland maar ook hier, in Nederland en op vele plekken in de wereld.
Werknemers worden behandeld als slaven in een kapitalistisch systeem. Marktwerking is het toverwoord. Mensen met een vast contract werken zo hard dat er in veel gevallen makkelijk twee FTE’s op ingezet hadden kunnen worden. En voor de ‘schijnzelfstandigen’ en ZZP’ers gelden minimale sociale voorwaarden. Of het nu gaat om het bezorgen van pakjes, werk in de zorg, het onderwijs, de bouw of de kunsten.
De heersende dynamiek kenmerkt zich door groeiende ongelijkheid en uitbuiting. Onder het mom van ‘even een kopje koffie drinken’ brengen ZZP’ers vele niet-declarabele uren door met mensen die wel een vast contract hebben maar geen tijd hebben om creatief na te denken. De een heeft vrijheid om te denken maar geen contract, de ander heeft zekerheid maar moet werken in een oerwoud van regels en bepalingen.
Klanten kampen met ondermaatse service. Ouderen kunnen niet naar therapie want er zijn te weinig verpleegsters, scholen gaan dicht vanwege gebrek aan leraren, veel bouwprojecten liggen stil en huisartsen in achterstandswijken bevinden zich in situaties die objectief gemeten soms slechter zijn dan die in ontwikkelingslanden. Overal blijft belangrijk werk liggen, is de werkdruk te hoog en staat de politiek-bureaucratische mentaliteit behoorlijke beloning voor gewaardeerde diensten in de weg.
We hebben je gemist Mark Rutte, als morele leider. Neem de kwestie Zwarte Piet. De landelijke koers is ‘geen Zwarte Piet’, een verhaal in lijn met de uitspraken van de VN. Maar de premier zwijgt en geeft daarmee ruimte aan extremisten die zich hierdoor gesteund voelen om minderheden aan te vallen. Dit krijg je als je het ‘gezellig’ probeert te houden, schrijft Heleen Schols in haar recente proefschrift over Zwarte Piet, racisme en de dynamiek erachter: ‘Keeping things gezellig.’
We hebben jullie gemist, kabinetsleden, om besluiten te nemen die deugen. Dertig jaar geleden verscheen het 1 e rapport over de stikstofkwestie. Nog steeds is er niets gebeurd. Behalve dat het fenomeen van naam veranderde van zure regen in mestoverschot en dan nu in stikstofcrisis. We misten veertig (40!) jaar lang een politiek die durfde een wissel om te zetten. Nu liggen 19.000 bouwprojecten stil en staat het water de sector aan de lippen, de werknemers en de natuur dragen opnieuw het risico.
We hebben jullie gemist, burgers, om te merken dat er zo weinig inlevingsvermogen is bij zoveel discriminatie en ongelijkheid. Het boek van Rutger Bregman staat nog altijd in de boeken top 10: ‘De meeste mensen deugen.’ Burgers werken hard om de eindjes aan elkaar te knopen. Binnen ieders bereik ligt de oefening om elkaar te blijven verstaan, het gesprek aan te gaan ook als je het niet met elkaar eens bent. Het is de kern van het polderen en daarmee een opdracht aan een ieder.
Wat we echt hebben gemist? Het luisteren naar elkaar en het durven sturen op een moreel kompas. Afgelopen jaren werkte ik in stad en ommeland en ontdekte dat plekken waar je kan luisteren buiten je eigen kring hierin cruciaal zijn. Verhalenhuizen bieden deze informele ruimte. Fysieke ontmoetingsplekken zoals het Rotterdamse Verhalenhuis Belvédère, de Lochemse Aandachtsschenkerij of Places of Hope in Leeuwarden. Plaatsen van gelijkwaardige ontmoeting waar ieders verhaal een podium krijgt.
Verhalenhuizen zorgden in de 17 e eeuw in het Midden-Oosten al voor onderling begrip en cohesie. Politieke leiders kwamen er regelmatig om burgers van alle achtergronden en leeftijden te ontmoeten. Ze financierden deze plekken die van onschatbare waarde waren en bestuurlijk inzicht gaven in wat er leefde in de samenleving. Verhalenhuizen zijn een vrijplaats en transformeren gevoelens van onbehagen door simpelweg samen tijd doorbrengen, verhalen delen en luisteren.
Laten we onze samenleving weer met elkaar ter hand nemen. In plaats van passief toekijken hoe een ‘hedgefonds’ onze kernwaarden in de verkoop zet en ons berooft van wat er werkelijk toe doet. Het lot van de pakjesbezorger als metafoor voor onze eigen ratrace, als burger of politicus.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Tafelpoot
Tafelpoot26 nov. 2019 - 10:39

Die verzelfstandiging van de PTT destijds en daarop volgende privatisering was niet ingegeven door efficiency denken, maar door het feit dat men de macht van de ambtenaren wilde breken. Men wilde de machtspositie van de ambtenarenbonden breken, dat was het eigenlijke doel. Niet efficiency. Dat blijkt ook wel uit het feit, dat er al aan gewerkt werd om een en ander efficiënter te organiseren door een enorme automatiseringsoperatie die al aan de gaande was sinds de jaren 60. Het neoliberale marktdenken is aangevangen rond de jaren 80.

Jaap1002
Jaap100225 nov. 2019 - 19:30

ok boomer: "Rutte doet er heel verstandig aan om hierover geen uitspraak te doen. Wat hij ook zegt hij krijgt toch heel veel mensen over zich heen. Wat zouden jullie zeggen wanneer hij beweerd dat hij pro ZP is?" Een premier hoort er voor álle mensen te zijn. Dus niet alleen voor pro-pieters. Het geïnstitutionaliseerde racisme wat in ZP schuilt wordt nu gekaapt door extreemrechtse groeperingen en hooligans. Daar hoort ons aller premier toch niet bij? Ik begrijp ook wel dat men op extreemrechts dan begint te piepen over 'deugmensen'. Maar een premier, die ons aller premier hoort te zijn, heult niet extreemrechts. Hij hoort vooróp te lopen en geïnstitutionaliseerd racisme openlijk te veroordelen. Onze eigen premier die verdeeldheid in stand houdt, daar komt narigheid van.

itsme3
itsme325 nov. 2019 - 9:32

"We hebben jullie gemist, kabinetsleden, om besluiten te nemen die deugen. Dertig jaar geleden verscheen het 1erapport over de stikstofkwestie. Nog steeds is er niets gebeurd." Chaotisch verhaal waar van alles op één hoop gegooid wordt. En dan nog niet erg zorgvuldig ook. Om er maar ééntje te noemen, sinds 1990 is de Nox uitstoot (stikstof in de wandelgangen) met TWEE DERDE verminderd.

3 Reacties
LaBou
LaBou 25 nov. 2019 - 11:31

En nog steeds is de uitstoot van stikstofverbindingen te hoog. En dus zijn maatregelen nodig, jammer maar helaas.

itsme3
itsme325 nov. 2019 - 13:28

@LaBou Ja, als je constant de limieten verandert dan blijft hij altijd te hoog. Overigens, voor de goede orde, NOx is maar een deel van de uitstoot, NH3 (amoniak) is een ander deel. Dat daalt ook, maar in een ander tempo.

LaBou
LaBou 25 nov. 2019 - 15:34

Inderdaad, je kunt beter de limieten zodanig aanpassen dat je ten alle tijde aan de norm voldoet. Waarom zou je ook kijken naar de gevolgen van de stikstofneerslag in dat kleine beetje natuur dat we nog hebben. Dat is alleen maar lastig en zit de economische groei maar in de weg. En ter informatie: ik ben prima op de hoogte van de diverse vormen waarin stikstof voorkomt.

mjansen2
mjansen225 nov. 2019 - 8:19

Ik heb dus niet zoveel met pakjesbezorgers, maar de strekking van het pleidooi van mw. vd Sande ben ik t natuurlijk eens. Ook treurig vind ik t lot van de lagere gemeenteambtenaren die met de VVD voorop als pleitbezorger van een afgeslankte overheid, mensen "laat afvloeien" b.v. bij de groenvoorziening...die dan vervolgens als tegenprestie voor een uitkering weer hetzelfde werk moeten gaan doen maar dan tegen bijstandsuitkeringsniveau onder het mom van participeren. Bah...voer dan het basisloon in dan is het verschil tussen werkenden en niet werkenden in ieder geval financieel opgeheven

mjansen2
mjansen225 nov. 2019 - 6:50

Goeie pakjesbezorgers daargelaten maar hier flikte het een pakjesbezorger een aangetekende rechtbankbrief bij de tegenpartij te bezorgen waarna de brief "verdween" met alle gevolgen vandien om weer op te duiken na ingrijpen van de wijkagent pas nadat ik dezelfde truc uithaalde met een bij mij afgegeven pakje voor deze buren ....Sinds schending van het briefgeheim niet mee strafbaar lijkt te zijn en post niet meer gegarandeerd aankomt laat ik maar zoveel mogelijk naar het plaatselijke postpunt bezorgen om het daar af te halen. En zo min mogelijk te versturen met post.nl

prgrssf
prgrssf25 nov. 2019 - 6:19

Opmerking over zure regen is zeer terecht. Er wordt vaak gezegd: "Zure regen, daar hoor je ook niks meer over." Alsof het een verzonnen probleem was. Maar de uitstoot van NOx vormt nog steeds salpeterzuur in de (vochtige) lucht, en CO2 koolzuur. Die laatste is echter uit de definitie van zure regen gehaald.

JJP2
JJP224 nov. 2019 - 23:40

Landelijke koers? Ik denk eerder de koers in het randstedelijke wellicht. Hier in het dorp hielden Sint en Piet zoals vanouds audiëntie in het winkelcentrum na de intocht van vorige week.

Pensionada2
Pensionada224 nov. 2019 - 21:41

Landelijke koers is geen zwarte Piet? Hoe kom je daar bij? Heb je daar cijfers voor? Wellicht in de grote steden maar in kleine plaatsen duidelijk voorkeur voor zwarte Piet. Al was het alleen maar om herkenning te voorkomen door de kinderen. Sinterklaas is toch ook vermomd.

5 Reacties
Jaap1002
Jaap100224 nov. 2019 - 23:01

Met de landelijke koers wordt wsl bedoeld de ZP-loze intocht en het ZP-loze Sinterklaasjournaal. Het zou Rutte sieren als hij het rechts-extremisme wind uit de zeilen zou nemen door afstand te nemen van ZP. Maar Rutte loopt jaren achter. Niet omdat hij dom is, maar omdat hij het oordeel vreest van 'het volk'. Idem de stikstof crisis. Rutte doet de dramaqueen uithangen omdat de aanhang van de vroempartij wat minder hard mag scheuren over des heren's wegen. Maar dat gaat qua stikstof bijna nergens over. Rutte heeft al weer 9 jaar de tijd gehad om wat te doen aan vervuilende boeren. Maar het bleef bij weg kijken en hopen dat men in het PAS zou blijven trappen. Mij lijkt de bedoeling van een premier dat hij een leidende rol speelt bij belangrijke maatschappelijke kwesties. Daarin faalt Rutte hopeloos. In gedachten zie ik hem iedere week de koersen van Maurice de Hond bekijken en daar zijn al dan niet ferme uitspraken op baseren. Wat vind 'het volk' van de boeren? Van ZP? Dat lijkt misschien democratisch, maar het is een laffe houding.

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 1:22

"Al was het alleen maar om herkenning te voorkomen door de kinderen." Stap dan maar over op een gemaskerde piet. Een boerenpiet bijvoorbeeld: blauwe kiel, rode wangen, een beetje te dik, stinkt naar zure melk, kijkt glazig uit zijn ogen en heeft nog wat hooi achter zijn oren. Bij het carnaval zie je ze soms wel. Wel wit natuurlijk, want we willen niet discrimineren.

Katootje2
Katootje225 nov. 2019 - 1:25

O kijk, dat zie ik nou pas: "in kleine plaatsen". Tja, dat is lastig natuurlijk, want daar vallen ze niet op

Pensionada2
Pensionada225 nov. 2019 - 15:55

Jaap100: dit zijn toch geen cijfers om te beweren dat meerderheid voor KOZP is. Intochten met ZP werden verboden door gemeentes omdat men dan geen subsidie verstrekte aan committees. Sinterklaasjournaal wordt bepaald door NPO beleidsbepalers en de voorkeur van NPO in deze discussie is bekend. Er is hier wel degelijk een verschil van mening tussen grote stad en platte land. Rutte doet er heel verstandig aan om hierover geen uitspraak te doen. Wat hij ook zegt hij krijgt toch heel veel mensen over zich heen. Wat zouden jullie zeggen wanneer hij beweerd dat hij pro ZP is?

Klaas Punt
Klaas Punt26 nov. 2019 - 13:02

Nog even, op alle foto's die ik de laatste dagen gezien heb van de intocht van Sinterklaas stonden zwart geschminkte pieten. Er is absoluut geen sprake van landelijke verandering. Wat mij betreft hoeft dat ook niet.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 nov. 2019 - 20:55

Esseline, voor mij zijn die bezorgers best wel goed. Veel van mijn directe buren zijn blijkbaar vaak niet thuis. Daarom zijn we op onze oude dag een soort centraalpunt waar ze pakjes kunnen afgeven en ja dan stoppen ze een briefje bij degene die het besteld heeft in de bus. Voor mij een genoegen want dan zien we de buren nog eens als ze het spul komen ophalen. Dus ik zie er geen probleem in . Ratrace, waar haal je het vandaan. Trouwens, de landelijke koers is geen zwarte piet. Waar haal je dat nou weer vandaan? In het land haalt men de schouders op enbgebruikt gewoon zwarte schmink en maakt zich ook daar geen zorgen over. Veel grotere zorgen zijn , is er voor iedereen een pakje want het zou pas erg zijn als er een werd overgeslagen.

4 Reacties
Katootje2
Katootje224 nov. 2019 - 21:17

Kwakman doet vrijwilligerswerk voor Amazone. Zou dat nou ook meetellen voor dat verplichte vrijwilligerswerk voor bijstandstrekkers of krijgen alleen de AOW-trekkers daar een vergunning voor? -

ton14024
ton1402424 nov. 2019 - 22:58

Gefeliciteerd met uw prachtige sociale leven ????

MountEverest
MountEverest25 nov. 2019 - 8:03

Dit zijn commerciële activiteiten dus moet er bewaarloon betaald worden, afhankelijk van de grootte van het pakje: 25 cent voor kleine en 50 cent voor grote pakketten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman25 nov. 2019 - 12:32

Ik ben onderdeel van de samenleving. Begrijp dat sommigen het niet zien zitten om ook maar iets te doen zonder de factor geld maar ik krijg gewoon een een goed gevoel als ik voor mijn buren van nut kan zijn. En eerlijk gezegd denk ik dat jullie uitzonderingen zijn, in de tijd dat ik geregeld van mijn fiets viel was er altijd iemand die mij overend hielp, vraag gaat het meneer? In kort, ik zie onze samenleving positiever dan Kato, Ton en Mount.