Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We hebben een smakeloos zwart/wit-probleem

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4339 keer bekeken
  •  
ANP-460093274

Wie gal in de mond heeft kan geen honing spuwen.

Het nieuwe jaar is gewetenloos met de deur in huis gevallen. De Nederlandse en Duitse rechtsextremisten van de beweging White Lives Matter, zeggen schaamteloos dat zij verantwoordelijk zijn voor het projecteren van racistische leuzen op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling in Rotterdam. Wie gal in de mond heeft kan geen honing spuwen. Dit blijkt weer uit de termen ''We must secure the existence of our people and a future for white children''. De slogan sloeg bij velen als een vuurwerkbom in.  

Eer is teer en daarom probeer ik te begrijpen waarom deze beweging per se het bestaan van het volk en de toekomst van alléén de witte kinderen wil beschermen? Wil dit zeggen dat de toekomst en het bestaan van de gekleurde kinderen niet meetelt in onze Nederlandse samenleving? 

Black Lives Matter is een internationale beweging die in het jaar 2013 is ontstaan vanuit politieke activisten in de Verenigde Staten. Dit als reactie op alle vormen van politiegeweld en etnisch profileren van mensen met een gekleurde huid. 

Worden de witte Nederlanders in het maatschappelijke debat op een generaliserende manier in verband gebracht met criminaliteit? Is er uit een onderzoek gebleken dat etnisch profileren plaatsvindt bij witte mensen tijdens identiteits- en verkeerscontroles en preventief fouilleren? Riep ooit een witte man, gedurende een verkeerscontrole - door een gekleurde agent - ''I can't breathe" in Nederland? Waarom voelt dan de White Lives Matter-beweging zich geroepen om van zich te laten horen in Rotterdam? 

Ondanks dat de Rijksoverheid in een brochure de eerste kernwaarde ''gelijkwaardigheid'' voorop heeft staan, is de samenleving sinds nieuwjaarsnacht degelijk verstoord. Wij hebben opnieuw een smakeloos zwart/wit-probleem. Nederland is nu eenmaal een land waar één op de drie mensen niet wit is. Vroeger was de gekleurde burger dankbaar, hield zich teruggetrokken en was aan het overleven. Nu eisen de gekleurde generaties van vandaag gelijkwaardigheid en stellen zich strijdlustig op. Verder vind ik dat je niet wit geboren hoeft te worden, om een échte Nederlander te kunnen zijn.  

De Erasmusbrug doet de Rotterdammers denken aan een zwaan die dobbert in de Maas. Laten wij gezamenlijk bruggenbouwen en onze gedachten met elkaar verbinden. Dit, in plaats van de brug af te breken door haat en fascistische leuzen. Stel je eens voor, hoe het kan zijn als wij aan het eind van dit jaar, gezamenlijk, met een gelijkwaardige samenleving, het nieuwe jaar opnieuw welkom heten en aftellen op een Liefdevolle Zwaan?  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (44)

Vervatte
Vervatte6 jan. 2023 - 21:56

"Nu eisen de gekleurde generaties van vandaag gelijkwaardigheid en stellen zich strijdlustig op" Als ik eerlijk ben, maakt het me geen reet uit hoe iemand er uitziet als barbapappa, rond, dun dik of vierkant. Een tekstje op een zwaan, verontwaardigde KOZP mensen, WLM, BLM, dat kan me allemaal niet zo boeien. Wat ik veel belangrijker vind is hoe iemand in de maatschappij staat. Of tie wil werken voor zijn poen, hoe hij zich in de lokale samenleving gedraagt . Geen teringbende om huis en dak, geen andere overlast. Dat maakt in mijn ogen iemand tot een Nederlander. Als iemand eisend komt strijden voor iets, dan gaat ie maar ergens anders eisen en strijden! Oekraine o.i.d. kunnen ze eisende strijders goed gebruiken.

Prisunic
Prisunic6 jan. 2023 - 16:06

Hier ligt daadwerkelijk een taak voor AFA

Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2023 - 16:06

Vorige week zag ik Floortje Dessing op bezoek bij een jonge vrouw, die vrijwilligerswerk deed in een Afrikaans land. De jonge vrouw was geklerud. Ze kreeg ee een vraag van Floortje of ze werd geaccepteerd door de bevolking. Zij antwoordde, dat ze zich moest aanpassen en veel moest leren. Ze werd niet als zwarte geaccepteerd. Zij was wit, dus ben je in Nederland met je gepigmenteerde huid dan zou je zwart zijn en daar in Afrika ben je wit…. Onzin dus. Stop ermee, zwart is niet slachtoffer van wit per definitie.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 18:12

Niet per definitie van wit. Dat het ook van anderen kan, is dan oké? De kern is natuurlijk: geen enkele andere afkomst en kleur mag gediscrimineerd worden. Geen enkele afkomst/kleur hoort een ander te discrimineren.

Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 6:54

Gerygrr Het zal vast aan mij liggen maar ik kan van uw reactie geen chocola maken. Als u bedoelt, dat mensen het vermogen hebben om te discrimineren, onafhankelijk van hun huidskleur waar moeten we dan precies mee stoppen? Is dit - ''We must secure the existence of our people and a future for white children'' - dan minder discriminerend?

Karingin
Karingin7 jan. 2023 - 9:03

Dat heeft nix met racisme te maken, maar met het feit dat Westerse mensen en bedrijven de afgelopen eeuwen stelselmatig geparasiteerd hebben in o.a. Afrika

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 21:03

'De jonge vrouw was geklerud.' 'Ze werd niet als zwarte geaccepteerd.' 'Zij was wit' 'Onzin dus.' Een ballon, een ballon, een ballonnetje ......

BartP2
BartP26 jan. 2023 - 15:55

Ik zou zeggen, laat deze mensen eens aan het woord. Verdiep je in hun problemen. Je kunt wel gaan gissen, maar daarmee los je het probleem niet op.

3 Reacties
Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 7:02

Bart Wanneer iemand besluit om een ander te vermoorden, gis ik dan naar de diepere oorzaken, wanneer ik dat gedrag afwijs?

Gimli1955
Gimli19557 jan. 2023 - 8:40

@BartP2 De oude reactie, die soms nog opsteekt, is : Ze snappen het niet of ze kennen onze geschiedenis niet. Daarnaast kun je volledig kromme redenaties vol aannames en veronderstellingen lezen, waarbij je een keuze moet maken tussen hun met een cirkelredenatie "goede" keuze en een abject afkeurenswaardige keuze. Dat geeft hen een goed gevoel en een boost voor hun onterecht superioriteitsgevoel. Ze zijn niet meer geïnteresseerd in de noden van de autochtonen met hun inflatie en hoge energieprijzen. Ze zijn woke en identiteit gedreven, ze zijn niet meer links en zelfs niet meer socialistisch, ze zijn anti(extreem) rechts georiënteerd. Vandaar dat je ook geen sociale onderwerpen van de Ombudsman, de uitstel van de vergoeding van de kinderen van het Toeslagschandaal, de gaswinning schade, de Chroom 6 puinhoop. Verdiepen in hun problemen is onmogelijk als de doelgroep niet meer belangrijk is in hun onuitputtelijke wijsheid en hun hoogstaand morele en ethische kompas. Er zijn nu andere veel belangrijke zaken te behandelen. Als een groep de eenzijdige blik proberen te doorbreken, zijn ze fascist, racist, populist en snappen ze er niets van. Je hebt gelijk als je stelt dat het niets oplost, maar daar hebben zij geen probleem mee, ze zijn met andere veel belangrijke zaken bezig. Je hebt het alleen nog niet gesnapt, net als die vele kiezers die nu andere partijen hun steun geven. Maar ja, die zijn extreem rechts en vreselijk.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 21:08

Gimli schuift nog verder op naar rechts, allemaal uit solidariteit, met de onbenoemde 'ze' als de reden voor zijn radicalisering.

Joop  den Uil
Joop den Uil6 jan. 2023 - 15:44

Wel grappig dat het architectonische hoogstandje van Rotterdam '' de zwaan'' wordt genoemd. Wordt dat het symbool in Nederland voor deze onverkwikkelijke toestanden?

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 15:33

Mooie tekst. [Nu eisen de gekleurde generaties van vandaag gelijkwaardigheid en stellen zich strijdlustig op. Verder vind ik dat je niet wit geboren hoeft te worden, om een échte Nederlander te kunnen zijn.] Tja, hoe vanzelfsprekend kan iets zijn? Het is dieptriest dat zulke verdoolde zielen bestaan, die zich geroepen voelen de openbare ruimte te vervuilen met die walgelijke racistische teksten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jan. 2023 - 15:22

is de samenleving sinds nieuwjaarsnacht degelijk verstoord Dus omdat een paar nazi's iets op een burg projecteren, is de hele samenleving verstoord ? Gaat dat zo makkelijk Mensen komen niet rond en zitten in de gas armoede en men vertrouwd de politiek niet meer. Dus waarom zouden we zinloze ruzies opstoken, over elkaars kleurtje? Dat geld voor zowel de linkse woke hoek, als de nazi hoek Een white persoon en een black persoon, zitten nu beide in een te duur huis,met te hoge gas kosten. Ze zouden dus beter kunnen samenwerken, in plaats van ruzie maken over onzin. Identiteit groepjes, drijven een wig tussen mensen, met neoliberaal rechts als de lachende derde.

7 Reacties
MG1968-2
MG1968-26 jan. 2023 - 16:03

We kunnen in elk geval vaststellen dat die racisten niets hebben met de personen die je hier naar voren brengt. Of ze nou wit of zwart zijn. Extreem rechts heeft domweg helemaal niets met de mensen waar jij altijd voor op komt of lijkt te komen. En jij bent toch echt één van die mensen die ook dat gevaar voor die mensen versterkt omdat je dit aspect niet wilt zien. Opkomen voor die mensen zoals jij ze hier benoemt impliceert anders kijken naar hoe we de maatschappij economisch vormgegeven hebben en het herkennen en erkennen dat de regeringspartijen de afgelopen jaren er een zootje van gemaakt hebben die opgeruimd moet worden. Maar dat gaat niet door dat gevaar op extreem rechts te bagatelliseren. Wat jij en Gimli veelvuldig doen. Doe je dat ben je net zo zeer een probleem voor die groepen waar je voor zegt op te komen. In aanvulling van het rijtje waar jij ook achter zegt staat. Of zegt te staan. Is dat echt wel zo? Want je bent slim genoeg om het gevaar op extreem rechts wel degelijk te zien en toch kies je voor de opstelling die je kiest.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jan. 2023 - 16:54

Extreem rechts heeft domweg helemaal niets met de mensen waar jij altijd voor op komt of lijkt te komen. Ik denk dat ik opkom voor de werkende klasse en de middenklasse. Als ik al voor iemand opkom, want wat ik voornamelijk doe is gewoon observeren en die observaties delen Is extreem rechts zo'n gevaar? Hoe groot is dit knullige nazi groepje? Anarchisten kladden hun (A) op de muur, nazi's hun white live matter gezanik. Dat is toch van alle tijden. Althans, van alle moderne tijden Als een kraker een (A) op de muur schrijft, is dat dan ook nationaal nieuws en 'een groot gevaar'? Als we mee gaan in het black/white verhaal van nazi's en woke, dan is dat een neerwaartse spiraal. Niemand heeft er uiteindelijk iets aan. Er zijn ook zwarte mensen, die er hetzelfde over denken als ik, trouwens.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 18:16

@Baloem "Als een kraker een (A) op de muur schrijft, is dat dan ook nationaal nieuws en 'een groot gevaar'? " Deze geeft wellicht af op de overheid, maar voelt zichzelf niet meer dan, en discrimineert geen, mensen van andere afkomst. Dat doet BLM ook niet. Die strijdt juist, met die ervaring dat dat wel gebeurt, voor gelijkheid. WLM strijdt met die ervaring voor nog meer ONgelijkheid.

Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 7:07

Baloemparoempaloempa Als u dit - "Identiteit groepjes, drijven een wig tussen mensen, met neoliberaal rechts als de lachende derde." - beweert, dan wordt de samenleving wel degelijk "verstoord" door die uiting in de Oudejaarsnacht.

Gimli1955
Gimli19557 jan. 2023 - 8:56

@Baloemparoempaloempa Je hebt het nog niet gesnapt (LOL). Ze menen dat anti(extreem)rechts zijn, links is. En ze menen dat woke en de identiteit strijd links is. Ze zijn de ideologische veren kwijt en strijden een verloren strijd. Ze zijn niet meer de oplossing voor een grot deel van de bevolking. Die is met de marktwerking gaan shoppen naar andere partijen, die snappen dat er compromissen nodig zijn en die nu kiezen voor een deels linkse sociale paragraaf in het partijprogramma en die verder rechts zijn. Extreem is net als populisme en het gebruik van andere benamingen door de overmaat van het gebruik nietszeggend geworden. Grote woorden worden vanzelf nietszeggend, wanneer ze bij voortduring worden ingezet. De verdeel en heers tactiek van Rutte werkt nog steeds feilloos, laat links en rechts mekaar maar afmaken, dan kan Rutte gewoon door met zijn afbraak beleid. "Links" heeft zich aangesloten en dat heeft meer schade aan het vertrouwen van de politiek berokkent, dan het ontstaan van de rechtse partijen. De verschillende rechtse en linkse partijen zijn op de 10de verdieping van onze samenleving, terwijl er chronische betonrot is opgetreden in de fundering van de overheid. Het gehakketak van de oppositie en de kadaver discipline van de coalitie heeft gezorgd voor het Toeslagschandaal en de ontploffende kosten in Groningen, waarbij de uitvoeringskosten een 3voud zijn van de echte schade. De volksvertegenwoordiging doet haar werk niet meer, en dat is de regering controleren

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa7 jan. 2023 - 12:35

vdbemt Laatst zag ik een sticker van een communistische beweging in de trein, met ernaast een rode hamer en sikkel getekend, met stift. Is dat groot nieuws en een bedreiging van 'de samenleving' ? Komt dat in het nieuws? Communisten willen een revolutie en ondermijnen 'de samenleving' ? WLM strijdt met die ervaring voor nog meer ONgelijkheid. Ze gaan die strijd nooit winnen, met hun twintig leden. Daarnaast denk ik dat ze zelf niet eens weten, waar ze voor strijden. Ze weten ergens diep van binnen zelf ook wel dat ze amateuristisch zijn. Het zijn verwarde mensen, die ageren Ik denk trouwens dat Stef Blok in Nederland meer schade heeft aangericht, dan een of ander zielig marginaal nazi clubje, dat iets op een brug schrijft/projecteert. Dus waarom gaat het over dit soort randverschijnselen en niet over Stef Blok en de impact van zijn politiek? Gimli. We zijn het met elkaar eens. We kennen het verhaal. Neoliberalisme wint en links weet niet te responderen, want links ligt in de clinch over woke thema's. Links kan dat maar niet loslaten. Over tien jaar hebben ze het nog steeds over genderneutrale tampons en inclusieve voornaamwoorden

vdbemt
vdbemt8 jan. 2023 - 12:33

@Baloem. Ik heb niet de indruk enige invloed te hebben op jouw verwarde geest. Ik bedoel: racisme zien als randverschijnsel......????? De invloed van Stef Blok, waar we het nu dagelijks over hebben, dat is immers de wooncrisis, is pas sinds Rutte 2. Racisme is al eeuwen aan de gang. Daar leek verbetering in te komen. Nu laten zich toch enkele die-hards overduidelijk zien en winnen zieltjes. Randzaak? "Laatst zag ik een sticker van een communistische beweging in de trein, met ernaast een rode hamer en sikkel getekend, met stift. " Stonden daar ook teksten bij als: bescherm onze witte kinderen? Je kunt een tegenstander zijn van het communisme. Maar op zichzelf is het geen racistische cq fascistische maatschappijvisie. Dat is het liberalisme ook niet. Maar dankzij deze teksten op de brug komt ons liberalisme als fascistisch over naar de buitenwereld. Het is het gevaar van extreemrechts. Bepaald geen randzaak.

tempest
tempest6 jan. 2023 - 14:44

“ Waarom voelt dan de White Lives Matter-beweging zich geroepen om van zich te laten horen in Rotterdam? ” Omdat het doorgedraaide extreemrechtse figuren zijn die aandacht willen. En dit werkt om aandacht te krijgen: een prachtige plek om iedereen “schande” te horen zeggen. De meeste Nederlanders hadden nog nooit van de groep gehoord tot dit incident, dus ik denk niet dat dit perse een reden is om te denken dat we een “zwart/wit probleem” hebben. Dingen als de toeslagenaffaire zijn een veel serieuzer voorbeeld van racisme in NL. Maar ook als “we” dat soort dingen allemaal goed zouden doen, dan nog zullen er kleine groepen idioten zijn die dit soort acties uitvoeren. Het levert aandacht op.

Pietje Puk139
Pietje Puk1396 jan. 2023 - 14:09

Wat is de oorzaak van al dat negatieve gedrag? TE GROTE inkomensongelijkheid. https://decorrespondent.nl/388/99-problemen-1-oorzaak/14916660-5a5eee06 Deze inkomens ONgelijkheid wordt veroorzaakt door liberaal beleid. In 2021 stemde 74 % op een liberale partij. In de laatste peiling van Maurice de Hond krijgen de liberale partijen 78 % van de zetels. Die 78 % wil dus alle sociale voorzieningen (AOW) afschaffen. Want dat is wat "liberaal" inhoudt.

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken6 jan. 2023 - 16:01

@Pietje Tip: Lees uw eigen tekst nog eens goed door, pak wat literatuur, en doe t dan eens over ajb.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 21:59

Ik vind ook dat de inkomensongelijkheid te groot is. En ja, dat is onder de VVD aardig toegenomen. Maar van een slecht inkomen word je toch niet racistisch/fascistisch? Erg boos misschien, maar niet dat. Dat komt ergens anders vandaan. Een zwak zelfbeeld? Angst?

Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 7:17

Pietje Puk Als de inkomens gelijk zouden zijn, dan zou discrimineren niet voorkomen? Nou daar geloof ik dus helemaal niets van. Verder bent u aardig goochelen met de resultaten van uw googelen. Ik ken in Nederland geen partij die het voornemen heeft de AOW af te schaffen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 21:13

'pak wat literatuur' En dat uit de vingers van KK, het zal je maar gebeuren.

tinekea2
tinekea26 jan. 2023 - 14:03

we hebben helemaal geen zwart / wit probleem. In vergelijking met hele grote delen van de wereld valt het allemaal wel mee hier in Nederland. Er lopen inderdaad wel een aantal debielen rond hier, dat wel. en voor de pisemmer geleegd wordt: ik ben tegen elke van van racisme en discriminatie. Ik wil alleen een beetje balans aanbrengen in de discussie.

20 Reacties
vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 15:46

"Er lopen inderdaad wel een aantal debielen rond hier, dat wel." En jij vindt niet dat dat aantal geleidelijk aan aan het toenemen is? Jij vindt het ook geen probleem dat zelfs onze overheid institutionele discriminatie tot procedures heeft verheven? (Toeslagenaffaire, en daar niet alleen)

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 16:18

we zijn door en door racistisch met zijn allen.

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 16:19

pahan, er zijn een heleboel die dit bagatelliseren en begrip tonen.

Fabius
Fabius6 jan. 2023 - 16:20

'Ik wil alleen een beetje balans aanbrengen in de discussie' Ik ben bang dat dit tevergeefs is hier, Tinekea, maar ik schaar me aan uw zijde. Het valt inderdaad wel mee in Nederland. Maar als je dit hardop zegt en dit hier neerschrijft is er altijd wel iemand die het nodig vindt om te roepen dat je de zaken bagatelliseert of dat je ziende blind bent of dat je niet echt begrijpt wat er aan de hand is. Vervolgens wordt je onmiddellijk aan de kant van 'het Joopse rechts' gezet. Ja, er zijn problemen, maar de meeste worden na verloop van tijd wel weer opgelost of verdwijnen van zelf door veranderingen elders. Ja, er gebeuren ongewenste dingen, maar de meeste ervan worden door de samenleving zelf gecorrigeerd of verdwijnen weer in het niet door het ontbreken van de zo zeer gewenste aandacht. Onder de microscoop wordt zelfs de zandkorrel een berg. Bovenstaand verhaal is daar een voorbeeld van.

Willem van der Decken
Willem van der Decken6 jan. 2023 - 18:24

‘we zijn door en door racistisch met zijn allen.’ Spreek voor jezelf. Jij voelt je aangesproken, niet ik.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 18:30

@Fabius. Het internationaal verspreiden van dit soort teksten "''We must secure the existence of our people and a future for white children'', via de peilers van de brug in Rotterdam en andere plekken, vind jij wel meevallen? Jij hebt er geen probleem mee dat Nederland internationaal zo fascistisch in het nieuws komt? "Ja, er gebeuren ongewenste dingen, maar de meeste ervan worden door de samenleving zelf gecorrigeerd " Godzijdank hier ook. Zowel waarschijnlijk voor de rechter. Als hier ook een aantal mensen die duidelijk maken dat dit in een beschaafd Nederland niet thuishoort. Maar dat zie je dan opeens als zankorrel gezien door een microscoop.

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 18:45

@ Fabius: [Het valt inderdaad wel mee in Nederland.] En dus maar laten (be)gaan en niets doen. Oog- en oorkleppen op. Passiviteit. Een steeds driester optreden van racisten en fascisten -dat is de laatste jaren duidelijk waar te nemen-, maar we trekken geen grens. Je bent blind en doof als je niet beseft waar dat op uit kan lopen.

Fabius
Fabius6 jan. 2023 - 20:22

@ vdbemt 19:30 Hoelang duurde deze 'lichtshow' in Rotterdam nu eigenlijk? Het zijn niet de daders, maar de media die dit groot gemaakt hebben. U, noch ik of anderen hier op dit forum zouden ervan geweten hebben als de media dit niet met een grote tamtam hadden verspreid. Dus ja, een (schurende) zandkorrel van de daders is door de media een berg geworden.

Fabius
Fabius6 jan. 2023 - 20:24

@ Olav Meijer 19:45 Jawel, daar zijn ze weer: 'racisten en fascisten' Twee benamingen die op dit forum aan een enorme inflatie overhevig zijn. Letterlijk met de dag worden deze woorden holler en leger. Net als de hier zo geliefde woorden 'links' en 'rechts'. Waar zijn de pubers gebleven, de kwajongens, de relschoppers, de dronken studenten? Spoorloos! We hebben nu alleen nog maar racisten en fascisten. Oog- en oorkleppen én blind en doof? Enkel en alleen omdat ik niet waarneem wat u denkt te 'zien'? Kom op zeg!

Fabius
Fabius6 jan. 2023 - 20:42

@ vdbemt 19:30 Addendum! Door het letterlijk citeren van de tekst werkt u (hopelijk onbedoeld) in feite ook mee aan de verspreiding van dezelfde racistische boodschap die op de brug werd getoond.

Satya
Satya6 jan. 2023 - 21:42

Olav Tegen fabius en tinkeke praten is zinloos. Zij weten hoe het is. Volgens deze mensen zijn pvv ja21 en fvd niet racistisch. Het zijn deze mensen die het gevaarlijke deel van de bevolking, ze kijken stelselmatig weg.

Satya
Satya6 jan. 2023 - 21:43

"Twee benamingen die op dit forum aan een enorme inflatie overhevig zijn. Letterlijk met de dag worden deze woorden holler en leger. Net als de hier zo geliefde woorden 'links' en 'rechts'." Dankzij mensen als jij, constant bagatelliseren.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 22:04

@Fabius "Hoelang duurde deze 'lichtshow' in Rotterdam nu eigenlijk?" Lang genoeg om het de wereld over te krijgen. Wat zie jij trouwens als 'de media'? Mijn indruk is dat je de Nederlandse radio/tv/pers bedoelt. Maar weet je: daar houdt het niet op. De sociale media en de buitenlandse media hebben 'de media' (de Nederlandse dus) die jij zo graag zwart maakt, niet nodig. Het lukt hun heel goed zonder hen.

vdbemt
vdbemt6 jan. 2023 - 22:09

@Fabius. Wat betreft je addendum. Iedereen die hier reageert, heeft die tekst in de column gezien waarop hij/zij reageert. Dus hoe sterk is nou dit extra argument? En als ze de tekst in de column niet gelezen hebben, zijn ze NOG stommer zo blind te reageren op wat ze niet gelezen hebben.

Hann63
Hann637 jan. 2023 - 6:42

#Oproerkraaier Geld discriminatie ook voor ouderen op de arbeidsmarkt? Deze week was het nml. een mooi item op 1Vandaag. Keer wat anders.....

Zandb
Zandb7 jan. 2023 - 7:29

tinekea Als er, al is het maar een beetje, gediscrimineerd wordt hebben we een probleem. En al helemaal wanneer die debielen - zoals u ze noemt - bij bepaalde politieke partijen en een bepaalde omroepen en mensen als u, die dat bagatelliseren, zo'n warm onthaal vinden, dat ze steeds meer voeten aan de grond krijgen en schaamtelozer worden in hun uitingen.

Fabius
Fabius7 jan. 2023 - 13:27

@ Satya 22:42 en 22:43 Neen, Satya, niet dankzij mij, maar dankzij de mensen hier die deze woorden te pas en te onpas roepen. Zij maken deze woorden inhoudsloos. Ik heb het hier al meer gezegd: ik kom uit een PPR nest (ja, dat was vroeger 'extreem' links) en ik leef dit leven ook, want links zijn doe je met je manier van leven en niet alleen maar met je tong of met je toetsenbord of met je pen. Wegkijken doe ik zeker niet (en Tinekea hierboven denk ik ook niet). Ik weet vrij goed (denk ik) wat er in de samenleving gaande is en wat er speelt, maar ik doe niet mee aan jagen op spoken en ga ook niet op elke mij ongewelvallige slak zout leggen. Mensen zoals de heer Wilders c.s. en de heer Baudet c.s. vind ik vele malen meer lachwekkend dan gevaarlijk (ook al verafschuw ik hun gedachtegoed). Wel, u vindt praten tegen mij zinloos, dus zullen we het hierbij laten?

Fabius
Fabius7 jan. 2023 - 13:46

@vd bemt 23:09 Ik maak de media helemaal niet zwart (wat dit ook moge betekenen). Maar ik vermoed dat u de rol die de media hier speelt niet helemaal begrijpt. Een pyromaan heeft maar één lucifer nodig om een heel bos af te branden. De wind doet namelijk de rest voor hem. Als de daders (dader?!) die deze racistische leuzen hebben geprojecteerd op de Erasmusbrug, in goede doen zijn, zullen ze vanwege het ongelofelijke succes van hun actie waarschijnlijk nog wel een fles champagne hebben geopend. De media in alle soorten en maten heeft zich als een 'mule' (term komt uit de drugswereld) gedragen en voor de nodige verspreiding van de boodschap gezorgd. Precies wat de daders waarschijnlijk hadden gehoopt. Gratis reclame zullen we maar zeggen. Nieuwsdiensten besteden er aandacht aan, praatprogramma', actualiteiten programma's, kranten komen weer met beschouwingen en nabeschouwingen, fragmenten daarvan worden weer op andere media gedeeld en ga zo maar door. Keer op keer wordt de boodschap er door al deze aandacht ingehamerd. U vond het ook nodig een tekst te citeren en fungeerde op dat moment ook als een 'mule' om de boodschap te verspreiden. En ik durf met u de weddenschap aan te gaan dat veel (jonge) mensen door al deze berichtgeving nieuwsgierig zijn geworden en op de sociale media op zoek gaan naar nog veel meer van dit gif.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2023 - 21:17

Als je heel slecht kijkt, en de PVV, FvD, JA21 kiezers buiten beschouwing laat, is het maar een klein groepje. Tja, als je dat dan 'balans aanbrengen' wil noemen dan is dat jouw goed recht.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2023 - 12:48

@Fabius. "Het zijn niet de daders, maar de media die dit groot gemaakt hebben." Jouw tekst!. "Ik maak de media helemaal niet zwart (wat dit ook moge betekenen). " Oké. Maar je geeft ze wel de schuld. "Maar ik vermoed dat u de rol die de media hier speelt niet helemaal begrijpt." Die begrijp ik heel goed. Maar JIJ begrijpt niet dat je niet van DE media kunt spreken. Je zegt immers zelf: "De media in alle soorten en maten heeft zich als een 'mule' (term komt uit de drugswereld) gedragen en voor de nodige verspreiding van de boodschap gezorgd." In "alle soorten en maten". Al zou de gereguleerde pers er geen aandacht aan besteden, de sociale media doen dat wél. Daar is tegenwoordig geen ontkomen meer aan. Een niet te vermijden, ongevraagde microscoop. Die iets, dat op zichzelf al NIET klein is (jij vindt racisme klein, ik niet) nog veel groter maakt. En gezien de ernst van de kwestie, mag dat wel.

TheunT
TheunT6 jan. 2023 - 13:49

Als men huidkleur nou gewoon zou gaan zien als haarkleur dan blijft het iig op het schoolplein.

Mirzas
Mirzas6 jan. 2023 - 13:02

Stuiptrekkingen van een uitstervende soort (hoop ik). En daar zit ook precies de angst. De angst van de meerderheid die zich altijd comfortabel heeft gevoeld met de eigen positie om zelf naar de positie van minderheid te worden gemanoeuvreerd. Eerst al die vermadelijde vrouwen die een inhaalslag trachtten te maken en nu weer de gekleurde medemens. De angst dat de witte man inderdaad degene zal zijn die op een gegeven moment niet meer kan ademen door een agent met meer pigment die niet houdt van wit. Ik vraag me alleen wel af hoe groot het probleem is, ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving die niet met afschuw reageert op de teksten zoals op de brug. Ik denk dat we niet moeten vergeten dat opgeblazen media-aandacht en louche reactieplempers op fora niet in verhouding staan met hoe de meeste mensen denken. De teksten zijn afschuwelijk, bijna ondenkbaar. Maar ze krijgen precies wat de aanstichters wensen: reteveel aandacht.

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jan. 2023 - 16:26

De soort van identiteit nazi groepjes zijn in Nederland heel klein. Zo'n groep heeft dan vijftig leden ofzo, vijftig verwarde mannen. Verwarde mannen, met kale koppen, die gefrustreerd overkomen haha

Olav Meijer
Olav Meijer6 jan. 2023 - 18:41

Aha, het is dus beter om te zwijgen? Beter om te negeren? Beter om te doen alsof het toch maar om een klein groepje dwazen gaat? Beter om, terwijl dat groepje steeds meer aanhangt krijgt, oog- en oorkleppen op te doen? En dus maar nergens een grens te hoeven trekken? Totdat dat nog moeilijk kan? We weten uit de geschiedenis waartoe een dergelijke ontkenning en passiviteit kan leiden.

Mirzas
Mirzas6 jan. 2023 - 21:14

@Olav, de wereld met internet nu is niet dezelfde als die zonder internet toen. Internet blaast op. Negeren is niet de oplossing. Maar vuurtjes aanwakkeren met aandacht ook niet. Ja, er is overduidelijk een probleem met racisten die zich in toenemende mate vrij voelen hun ziekte te propageren. Ik vraag me alleen ook oprecht af hoe wijdverspreid het probleem daadwerkelijk is. Minder dan de aandacht die ervoor gegenereerd wordt is mijn inschatting. En ja, ik zie die aandacht als mede aanjager voor wat er gebeurt. Maar wat de juiste manier van reageren is weet ik eerlijk gezegd ook niet.

oproerkraaier
oproerkraaier6 jan. 2023 - 13:01

Ik ben bang dat het fascistische schorem met harde hand moet worden bestreden.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jan. 2023 - 16:28

Ga jij met ze vechten ?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst6 jan. 2023 - 17:14

En hoe dan?

pahan
pahan6 jan. 2023 - 12:54

De samenleving is niet verstoord, 'we' hebben geen probleem en het enige feit is, dat de teksten zijn geprojecteerd. Of er tot opsporing en vervolging over kan worden gegaan wordt onderzocht en dat horen 'we' vanzelf. Er is vrijwel niemand in Nederland die dit steunt of aanhangt.

1 Reactie
Satya
Satya6 jan. 2023 - 21:33

Fvd, ja21 en pvv op zijn minst.