Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We hebben altijd gelijk en weten alles beter

  •  
12-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
henk
Waarom richt iedereen bij het minste of geringste een eigen partij op?
Het is niet ondenkbaar dat de nieuwe partij Volt twee of zelfs drie zetels haalt bij de Kamerverkiezingen. Dat wordt dan de zoveelste loot aan de progressieve stam (‘linkse’ mag je van de politieke scherpslijpers in dit verband niet zeggen). Ook Bij1 (dat kun je geloof ik wel zonder reserves ‘links’ noemen) maakt kans op een zeteltje. Dat zou betekenen dat het progressieve kamp (of welke term je ook wil hanteren) uitgebreid wordt met twee partijen. Want we hebben al PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en D66. Volgens sommigen mag je DENK ook nog meetellen. Daarmee kom je opgeteld uit op vijf à zes partijen. Niet heel weinig.
Maar niet alleen progressief Nederland heeft te lijden onder de politieke versplintering. Ook aan de extreemrechtse kant vindt iedereen graag het wiel opnieuw uit. Je hebt natuurlijk de PVV (circa twintig zetels volgens de polls) en Forum voor Democratie (vier à vijf virtuele zetels). Maar zij lijken gezelschap te gaan krijgen van JA21 (een Forum-afsplitsing, die gepeild wordt op twee tot drie zetels) en Code Oranje (wellicht één zetel). Aan deze kant van het spectrum is dus blijkbaar ruimte voor in totaal een kleine dertig zetels. Ik wil niemand in dit segment op een idee brengen, maar zou je met een fusie niet een veel machtiger fractie krijgen?
Het wordt, kortom, een drukte van belang in de nieuwe Tweede Kamer. Want daar zitten nu in totaal al dertien fracties. Dat aantal stijgt dus mogelijk naar zestien, zeventien, of nog meer. En dan laat ik Lijst Henk Krol (neigend naar radicaal rechts) en Splinter (een PvdD-afsplitsing, dus sektarisch links zou ik zeggen) nog buiten beschouwing. Genoemde twee partijen scoren momenteel nul zetels in de peilingen, maar wie weet of deze koeien (niet persoonlijk bedoeld Henk en Femke Merel!) toch nog hazen weten te vangen.
Hoe komt het toch dat dit niet erg grote land politiek zo versnipperd is? Waarom richt iedereen bij het minste of geringste een eigen partij op?
Om te beginnen natuurlijk omdat de voorwaarden niet heel streng zijn. Een nieuwe politieke partij moet een waarborgsom van 11.250 euro betalen, maar dat bedrag krijg je als het meezit weer terug. Ook dienen per kieskring dertig handtekeningen te worden opgehaald. Geen al te zware eisen, lijkt me. En als er dan zo’n 70.000 stemmen zijn verworven komt een partij in aanmerking voor een zetel.
Maar de vrij soepele toelatingsnormen kunnen niet de enige verklaring zijn. Dat er zo ontzettend veel partijen worden opgericht (er doen er alles bij elkaar 37 mee aan de verkiezingen!) moet ook te maken hebben met de volksaard. De conclusie ligt voor de hand: we zijn een land van calvinisten, van exegeten. Met andere woorden: van  haarklovers en muggenzifters. We weten alles beter en hebben altijd gelijk. Bij het minste of geringste houden we een Eigen Partij boven het doopvont. Of we scheiden ons af. Want we hebben niet alleen altijd gelijk, maar ook heel vaak ruzie. Het wemelt daarom van de afsplitsingen in de Kamer. In deze regeerperiode waren dat er drie, maar in de vorige niet minder dan zes.
Natuurlijk wil ik niet beweren dat er geen verschillen bestaan tussen de partijen die hierboven een progressief dan wel extreemrechts etiket kregen opgeplakt. Maar naast ideologische verschillen is er ook nog zoiets als strategie. Is het onderscheid zo groot dat het een eigen politieke lijst rechtvaardigt? Heeft het echt zin om vier jaar lang met een klein clubje volkomen gelijkgestemden voor Piet Snot in de Kamer te zitten? Misschien zouden de initiatiefnemers van een nieuwe partij (of afsplitsing) zich eerst eens duchtig achter de oren moeten krabben voor ze in actie komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

Sonic2
Sonic213 mrt. 2021 - 12:59

Je krijgt versplintering omdat de gevestigde orde faalt. En met gevestigde orde bedoel ik dus eigenlijk ook PVV en FvD. En ook SP en Groenlinks. PVV en FvD zijn vooral goed in polariseren, met extreem gedachtengoed komen en complot denken. Constructief zijn ze niet. Klaver ben ik nog niet eens zo kritisch op, maar het is nu vijf jaar nadat hij een hype was. Tijd om het in te lossen? VVD en CDA zijn visieloos. 20 zetels voor Bij1 en VOLT zou ik in die zin begrijpen omdat ik vind dat links weinig voor elkaar krijgt. PVV en FvD hebben er bij de Hond bijna 28 samen geloof ik. 14 voor Ja 21 en 14 voor Code Oranje zou ik ook best begrijpen. Alleen VVD en CDA als centrum rechts hebben niemand die hun vervangt, maar op basis waarvan hebben ze die zetels verdiend? Bijna alle gevestigde partijen krijgen wat mij betreft veel meer zetels als ze verdienen. VVD en PVV al helemaal. CDA mag ook zijn handjes dicht knijpen met 16 a 17. Segers heeft nog meer recht op die zetels. PvdA mag met 12 zijn handjes dicht knijpen. En ik kan nog wel even zo doorgaan. En dan ben ik FvD nog vergeten geloof ik. Al die zetels verdienen ze absoluut niet. Rechts en ultra rechts nog veel minder als links. Die verdienen absoluut niet haar zetels. Maar links nu ook niet echt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 6:37

Oftewel Ik Fons, heb altijd gelijk en weet alles beter! Ik heb in de VVD en het CDA nooit anders gezien dan gelijkgestemden. In ieder geval is het nu een stuk helderder waar je niet op wil stemmen en vice versa. Hieruit spreekt angst dat VVD, CDA en D66 afbrokkelen omdat ze steeds meer met de billen bloot moeten.

Rolandb Gilead
Rolandb Gilead12 mrt. 2021 - 20:12

Belachelijk zoveel partijen. Als er straks een paar van die clubjes een zeteltje halen werkt dat alleen maar verlammend. Ik ben voor de instelling van een kiesdrempel, naar Duits model. Werkt prima.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2021 - 6:43

Voor wie? De macht gaat daar altijd naar CSU en CDU? Daar ben je dan klaar mee.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen12 mrt. 2021 - 15:15

Het mooiste zou zijn als alle 150 kamerleden op persoonlijke titel en op eigen kracht in de kamer gekozen werden. Nu zitten er 150 jaknikkers, waarvan er twee de afgelopen 4 jaar min of meer hun werk gedaan hebben.

Ivan61
Ivan6112 mrt. 2021 - 14:42

Azarkan zegt zelf dat jammer is dat DENK bestaat, Volgens mij deelt mevrouw Simons zelfde mening. Jarenlang werden mensen niet gehoord en gezien en zij pikken dat niet meer. Waarom is dat zo moeilijk te begrijpen? De boeren of vergeten werkende arme geloven ook niet meer. Baudet heeft 2 jaar geleden monsterzege gehaald omdat zijn kiezers vertrouwen in Den Haag kwijt zijn. Groningen wordt beheerd door NAM en Shell en dat vindt Den Haag prima. Wegrennende Tweede Kamer, racisme debat zonder enige donkere gast spreker, moet ik nog doorgaan?

OlavM
OlavM12 mrt. 2021 - 14:24

[Ik wil niemand in dit segment op een idee brengen, maar zou je met een fusie niet een veel machtiger fractie krijgen?] Je brengt ze dus wel degelijk op een idee. Maar op rechts weet men intussen ook wel: dit soort kernfusie leidt altijd tot kernsplijting.

OlavM
OlavM12 mrt. 2021 - 14:21

[Bij het minste of geringste houden we een Eigen Partij boven het doopvont. Of we scheiden ons af.] Bij deze plastische woorden past de nieuwe partij POEP. ( Permanent Onze Eigen Partij).

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2021 - 14:14

Omdat het hoog tijd wordt dat de macht gecontroleerd wordt, een TK doet waarvoor die in het leven is geroepen, het controleren van de macht in naam van de kiezer.

Volrin
Volrin12 mrt. 2021 - 12:18

De schrijver lijkt zich niet bewust van het feit dat Volt noch een nationale, noch een splinter partij is. Het is een Europa-brede partij, die gelijkgestemde mensen in Nederland wil vertegenwoordigen en dat dus ook in het nationaal parlement wil doen.

Visionair NL
Visionair NL12 mrt. 2021 - 11:13

Laten we de Tweede Kamer vervangen door elektronische referenda.

The Apple
The Apple12 mrt. 2021 - 11:08

Of het zin heeft kun je het beste zien aan de geschiedenis van het CDA en GL, die inderdaad zijn ontstaan uit partijen die dachten dat ze samen sterker zouden staan.

1 Reactie
Debby Teusink
Debby Teusink13 mrt. 2021 - 11:10

Dat geldt ook voor de CU, VVD en PvdA, allemaal fusies van meerdere voorlopers.

tempest
tempest12 mrt. 2021 - 10:48

“Waarom richt iedereen bij het minste of geringste een eigen partij op?” Omdat mensen zich totaal in de steek gelaten voelen door de partij waarop ze eerst stemden. Dit als “minste of geringste” betitelen is belachelijk. En als een kleine partij eenmaal gevestigd is, dan kunnen ze ook vanuit de oppositie veel invloed uitoefenen. De partij voor de dieren is een duidelijk voorbeeld: sindsdien hebben vele andere partijen ook een duidelijk standpunt over de bio-industrie en dierenwelzijn. Denk je echt dat je die focus vanuit een bestaande partij had kunnen realiseren? Ik vind het juist goed dat er meer “specialisten” in de kamer komen, juist om zo de diversiteit aan onderwerpen en meningen veel sterker te representeren. En zowel Volt, Code Oranje en BIJ1 leggen een heel significant andere nadruk dan alle andere bestaande partijen. Als er geen meerderheidskabinet kan worden gevormd, dan maar met wisselende meerderheden. Vereist wellicht andere bestuurders dan nu, maar dat is dan maar zo. Men zal ermee moeten leren werken.

3 Reacties
gimli55
gimli5512 mrt. 2021 - 12:42

Voor de leden van de TK is het soms ook gewoon een verdienmodel. Het is hard werken, maar de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend te noemen. Profileer je in het partijbelang en je toekomst is verzekerd. Ook in de politiek heeft de marktwerking toegeslagen. Dat klinkt cynisch, maar dekt de lading wel.

tempest
tempest12 mrt. 2021 - 14:50

@gimli55 Ik vermoed dat het makkelijker is om dat binnen een bestaande partij te doen dan een eigen partij op te zetten. Dat er nu zoveel kleine nieuwe partijen een kans lijken te maken is best uitzonderlijk.

gimli55
gimli5512 mrt. 2021 - 18:42

@tempest, Dat is ook uitzonderlijk en tegelijk begrijpelijk. Perspectief en alternatief, dat is in het huidige systeem niet aanwezig. Dan gaan mensen shoppen, en ik heb niet eerder gemerkt dat er zo veel mensen switchen van partij. Ik vind de peilingen en hun bevroren uitkomsten erg onbetrouwbaar en ongeloofwaardig. In mijn directe omgeving zijn er grote verschuivingen en twijfelen mensen die tot Covid al jaren vast zaten aan hun partij.

JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 10:48

Waarom niet voor de veel logischere kiesdrempel kiezen? Denk je relevant te zijn? Nou, haal dan maar eens meer dan 5% van de stemmen.

1 Reactie
gimli55
gimli5512 mrt. 2021 - 12:49

Kwestie van het scheiden van oorzaak en gevolg. Waarom versplintert het politieke landschap? Je kunt de gevolgen bestrijden en als de 5% drempel te laag is, kun je die desgewenst ophogen tot 51%. Bestrijd de oorzaak, dan los je de gevolgen vanzelf op. Stop met het benoemen van de symptomen en het wijzen. De gevolgen komen ergens vandaan, die komen niet uit de lucht vallen. Iedereen kan een reeks gevolgen opnoemen die een negatieve invloed hebben. Als al die bekende lijstjes waarop Nederland staat, zouden kloppen. Dan zou er geen geloofwaardigheids probleem zijn, dan is er vertrouwen. Ervaringen uit het verleden zijn een zekerheid voor de toekomst.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 mrt. 2021 - 10:42

Kan iemand mij eens uitleggen wat nu het grote probleem is. Is Nederland door meer partijen, onbestuurbaar geworden? Nee, dus mag dat spookbeeld eens van tafel. Nederland is prima bestuurbaar. Ja formaties duren lang maar dat komt vooral omdat het regeerakkoord enorm dicht moet zitten. Verder weten de kiezers ook dat een grote partij eerder beleid kan maken dan een kleine, dus stemt men op een kleintje als men zich echt niet thuis voelt bij een grote. Verder zal de kiezer de partijtjes die niet levensvatbaar zijn, laten verdwijnen. Voor een democratie is het goed als één partij niet het monopolie heeft op één groep kiezers. Nu moeten ze naar hun achterban blijven luisteren, anders neemt een nieuweling die achterban over. Vrije toetreding is goed voor elke markt, ook voor de kiezersmarkt. Dus stop eens met geklaag over die versplintering.

3 Reacties
JasDon
JasDon12 mrt. 2021 - 12:31

"Is Nederland door meer partijen, onbestuurbaar geworden?" Nee, wel slechter bestuurbaar. En het is helemaal niet erg als één partij aan de macht komt, want zo weet je ook hoe je er als stemmer de volgende keer er mee moet afrekenen als ze het niet goed doen. Nu wordt bv de schuld van het slechte presteren van D66 en eerder de PvdA bij de VVD en het CDA belegd. Maar versplintering is ook iets ideologisch, links zou bij bv. een kiesdrempel veel slechter af zijn. Dus die zijn er nu dus niet zo voor te porren.

gimli55
gimli5512 mrt. 2021 - 14:13

@Jasdon Volgens neoliberaal rechts wordt het land uitstekend bestuurd, we staan op allerlei lijstjes bijna bovenaan. Zelfs op de lijst belastingparadijzen staan we op 4, maar dat is bij wet natuurlijk onmogelijk. Rutte heeft nu het kabinet demissionair is, zelfs meer macht dan eerst. Hij kan niet meer weggestuurd worden. Vreemd dat hij dan als een kartonnen Klaas reclame maakt voor zichzelf, als of de VVD in Rutte 1 tm 3 geen ongekend onrecht en institutioneel racisme en discriminatie heeft gepropageerd. Er is een partij aan de macht, die bestaat uit verscheidene onderling uitwisselbare onderdelen. De neoliberaal rechtse partij, die Nederland al 40 jaar regeert.

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 mrt. 2021 - 20:28

@JasDon: "Nee, wel slechter bestuurbaar". Is dat zo. Als ik ons vergelijk met de VS, dan doen we het prima.

ZonderNaam2
ZonderNaam212 mrt. 2021 - 10:37

Ik denk dat enkele van de nieuwe partijen juist veel meer bestaansrecht hebben dan sommige van de meer gevestigde partijen. Wat is nu nog de ideologische basis of het onderscheidend vermogen van een D66 een PvdA? Of je met ze eens bent of niet, partijen als BIJ1 en Volt hebben een veel duidelijker profiel.

Roel2
Roel212 mrt. 2021 - 10:28

Ik ben er blij mee, op deze manier kunnen heel veel mensen stemmen op een partij die heel behoorlijk (ik scoor bij menig stemwijzer 80% of hoger) bij hun eigen visie aansluit. Je kan dus zonder compromis stemmen, wat daarna gebeurt is aan jouw vertegenwoordiger. Wat betreft VOLT is het een no-brainer: die springen in het progressieve-midden-gat dat D66 heeft achtergelaten. D66 heeft zich de laatste 10 jaar als onbetrouwbaar gepresenteerd (vooral op gebied van onderwijs) en daarom gaat VOLT best veel stemmen trekken en is in dat spectrum eigenlijk nu de enige optie. PvdA progressief noemen is wat mij betreft bijna lachwekkend. Mijn conclusie is dat de grote/oudere partijen te vaak te veel water bij de wijn hebben gedaan en dat weggezet onder de noemer 'verantwoordelijkheid nemen', en vervolgens dossiers als de toeslagenaffaire maar gewoon hebben laten gebeuren. Wijs niet naar de burger of de mensen die iets willen veranderen, maar wij naar de mensen die dachten te weten wat het beste is voor hun kiezers.

Prutzenberg
Prutzenberg12 mrt. 2021 - 10:18

Volgens de Grondwet hebben we 150 Kamerleden die zonder last en ruggespraak moeten werken. Ik lees daar niets over partijen of fracties. De bekende fractiediscipline is zelfs tegen de wet! Ik zou zeggen: leve de versplintering!

1 Reactie
Volrin
Volrin12 mrt. 2021 - 12:17

Inderdaad.