Joop

We Gaan Ze Halen zonder asielzoekers terug uit Griekenland

  •  
26-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Inhabitants_of_Suda_refugee_camp_seen_through_barbed_wire_fence_surrounding_it,_Chios,_Grece,_Aegean_Sea._29_September,_2016
Actiegroep We Gaan Ze Halen (WGZH) keert woensdag zonder asielzoekers terug naar Nederland vanuit Griekenland. De groep was met een bus en een stoet auto’s naar Griekenland vertrokken om daar met goedkeuring van de Griekse overheid vluchtelingen die al in de asielprocedure zitten mee terug te nemen. De Griekse regering bleef echter stil.
Vrijdag vertrok de groep met een oude bus en zo’n 25 auto’s. De bus overleefde de tocht door Duitsland niet, maar daar liet WGZH zich niet door weerhouden. Met de auto’s en naar eigen zeggen genoeg geld voor vliegtickets, werd de reis naar Griekenland voortgezet. Daar overhandigde organisator Rikko Voorberg een brief aan het Griekse parlement met het verzoek asielzoekers voor te dragen voor vervoer naar Nederland. Met dat verzoek gebeurde echter niets, waardoor WGZH zich genoodzaakt zag met lege handen terug te keren.
Op voorhand was er een hoop te doen rond de actie. Hoewel WGZH van meet af aan duidelijk was over het plan van aanpak, namelijk niets doen zonder expliciete goedkeuring van de Griekse autoriteiten en niemand illegaal mee de grens over te nemen, vond staatssecretaris Harbers het toch nodig om de actie in een negatief daglicht te plaatsen. Hoewel hij op de hoogte was van de precieze plannen van WGZH, noemde hij de actie vergelijkbaar met mensensmokkel.
Hoewel de groep nu met lege auto’s terugkeert naar Nederland, is de actie volgens de organisatie niet helemaal zonder succes. ‘Relocatie uit Griekse vluchtelingenkampen is wel weer onderwerp van gesprek,’ aldus Voorberg. De situatie in de kampen op de Griekse eilanden is schrijnen. Meer dan 16.000 mensen worden in grote onzekerheid en onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden, in afwachting van hun asielprocedure. Veel kampen zijn niet bestand tegen strenge winterse omstandigheden. Vooral kamp Moria op het eiland Lesbos is berucht. Daar zijn te weinig slaapplekken, waardoor mensen noodgedwongen onder zeiltjes op de grond slapen. De mensen in de kampen hebben te maken met geweld en verkrachtingen. Afgelopen zomer bracht Artsen Zonder Grenzen het bericht naar buiten dat zelfs jonge kinderen zelfmoordpogingen ondernemen.
In de missie van WGZH staat daarover:
"Een humanitaire ramp is gaande. En het wordt nog erger met alweer de vierde winter voor de deur.We moeten een einde maken aan het enorme leed van deze mensen. Europese landen kunnen niet langer naar elkaar wijzen voor een oplossing: er moet nú iets gebeuren."
Bron: NRC / cc-foto: Wikipedia

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

o u wisbaar
o u wisbaar28 dec. 2018 - 15:29

Heeft al iemand uitgerekend hoeveel CO2 hiermee onnodig de lucht is ingeblazen en zijn hiervoor al nieuwe bomen aangeplant? O nee wacht het is voor het goede gevoel, dan mag het.

LaBou
LaBou 28 dec. 2018 - 10:35

Sorry, Korheiden. Heb ik dan gemist in het lijstje. Maar je had nog wat te goed na die rijke landen. Overigens, hooguit de helft van Nederland is aan de volle kant. En daar woon ik gelukkig niet.

korheiden2
korheiden227 dec. 2018 - 22:40

@LaBou : Je was Malta nog vergeten. Dat is ook dichter bevolkt dan Nederland.

LaBou
LaBou 27 dec. 2018 - 17:39

@Korheiden, nee hoor. Monaco, Vaticaanstad en San Marino staan nog voor ons, dus helaas, ook hier weer niet nummer een.

Satya
Satya27 dec. 2018 - 17:09

'Het bekt gewoon lekker en sociaal om te zeggen dat iedereen welkom i.' Die opmerking zegt natuurlijk meer over jou dan over Tom.

RaymondenJoop
RaymondenJoop27 dec. 2018 - 17:00

Dit lost helemaal niets op, ook al haal je er 1500, 150000 of 1.5 mio. De kromme welvaartsverdeling in de wereld, tezamen met corruptie is het probleem

Zapata
Zapata27 dec. 2018 - 16:49

Ik heb er geen seconde bezwaar tegen als er door betrokken mensen vluchtelingen of asielzoekers naar Nederland worden gebracht. Zeer humaan en empathisch! Wel is het dan zo dat die vluchtelingen of asielzoekers dan onderhouden worden en van woonruimte worden voorzien door de edelmoedige redders. Dat is nog eens solidariteit met de medemens.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter28 dec. 2018 - 11:40

Je hebt er dus wel bezwaar tegen wanneer de redders de mensen zelf niet onderhouden en voorzien van een woning ? Zeg dat dan gewoon !! En vanwaar het bezwaar ?

Dausenberg
Dausenberg27 dec. 2018 - 14:39

korheide, er is, wanneer de edelherten zijn afgeknald, natuurlijk zat ruimte in de oostvaardersplassen om daar een nieuwe wijk van Almere te bouwen.

korheiden2
korheiden227 dec. 2018 - 11:29

@TomMeijer en @Satya : je kunt uiteraard discussiëren over de vraag wanneer een land vol is. Voorlopig stelt ik vast dat Nederland het dichtbevolktste land van Europa is. Met ruim 17 miljoen mensen op een postzegel is er weliswaar nog steeds sprake van een keurig aangeharkt land met hier en daar wat aangelegde natuur. Stadstaten als Singapore zullen nog voller zijn, maar ik zou toch niet naar een situatie als in Hongkong of Shanghai willen, een land met wolkenkrabbers en overal bebouwing. Zelfs als we ons land niet vol vinden, wat is dan de bovengrens? We kunnen de enorme toestroom domweg niet aan.

EricDonkaew
EricDonkaew27 dec. 2018 - 10:10

@Satya: Het is wel onzin. ------------------------------- Goed, het is onzin. Je kunt inderdaad van Nederland een soort Hong Kong maken, met wolkenkrabbers vol met migranten. Het is de vraag of we dat moeten willen. Ik in elk geval niet.

Dick4
Dick427 dec. 2018 - 6:43

Wat jammer dat er weer reacties zijn met als enige inhoud de actievoerders weg te zetten als aandachtvragers zodat je je niet meer druk hoeft te maken over waar echt aandacht voor zou moeten zijn: de vluchtelingen in slechte omstandigheden.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 dec. 2018 - 18:50

Inderdaad, buitengewoon irritant.

OlavM
OlavM27 dec. 2018 - 22:10

@ Dick: Spijker op de kop. De actievoerders spannen zich in voor een belangrijke, rechtvaardige, humanitaire kwestie. De mensen die zich hierover schamper uitlaten zijn kortzichtig en hypocriet bezig.

OlavM
OlavM28 dec. 2018 - 1:02

@ Z_edje: [En het vragen van aandacht is niet per se negatief, er is nu weer wat aandacht voor de situatie in de vluchtelingenkampen in Griekenland.] Goh. Goh, wat een toegefelijkheid. [Hypocriet is het je hier op dit forum kwaad maken over van alles maar met het morele gelijk, dat je misschien meent te hebben, in concreto ook niks ten goede verandert aan het lot van een willekeurige kampbewoner of diegenen die de reis naar fort Europa nog overwegen.] O ja, dus de mensen die vroeger b.v. in Nederland actie voerden tegen de oorlog in Vietnam waren ook “hypocriet”? En de mensen die demonstreerden tegen het Europese fascisme (Franco, Salazar, Griekse kolonels, enz.)? Die tenminste iets deden, door aandacht voor ernstige kwesties op te eisen bij Nederlandse volksvertegenwoordigers en bewindslieden? Alle beetjes helpen. Juist mensen die positieve inspanningen bekritiseren of belachelijk proberen te maken zijn de echte wegkijkers en hypocrieten.

OlavM
OlavM28 dec. 2018 - 22:37

@ Z_edje: [En weer hang je vanuit je luie stoel de moralist uit.} Jawel hoor, degenen die actie voeren (wat ik zelf ook veel heb gedaan en nog doe) verwijten "vanuit de luie stoel de moralist uit te hangen". Lachwekkender kan het niet. Wat met kleine acties begint heeft nogal eens uiteindelijk belangrijke gevolgen. Zo gaat het ook b.v. met Zwarte Piet. Jouw eigen afstandelijke, nogal cynisch overkomende negativiteit heeft in elk geval 0,0 effect op de ontwikkelingen. Meer zeg ik hier niet meer over.

Jay K
Jay K27 dec. 2018 - 6:19

Tom Meijer heeft helemaal gelijk. Als je een beetje kan tetrissen, dan kunnen er nog best wel een aantal miljoenen mensen bij hoor. Als we dan allemaal onze adem inhouden nog wel meer. Hoe kom je erbij dat 1 van de drukst bewoonde landen van Europa vol is? Overigens heeft Tom theoretisch gezien geen ongelijk. Er kunnen nog veel meer mensen bij. Dat dit het hele land ontwricht en dat het onbetaalbaar gaat worden en dat we dan net als dieren die te dicht op elkaar zitten elkaar kaal pikken of erger, daar hebben we het dan maar niet over. Het bekt gewoon lekker en sociaal om te zeggen dat iedereen welkom i.

Satya
Satya27 dec. 2018 - 0:04

Het is wel onzin.

EricDonkaew
EricDonkaew26 dec. 2018 - 20:45

@TomMeijer: En Nedeland is nog zeker niet vol. Wat een onzin. -------------------------------------- Daar zijn de meningen over verdeeld en onzin is het sowieso al niet.

Joris1966
Joris196626 dec. 2018 - 18:54

hoe haal ik het acht uur nieuws, dat is het enige wat ie in zijn hoofd gehad heeft. Het zou me echt verbazen als hij gewoon blijft doorpakken en zich blijft inzetten ook als de camera niet aan staat.

2 Reacties
Quibus2
Quibus226 dec. 2018 - 19:32

De actiegroep -die de regering alleen maar vraagt te doen wat ze hebben toegezegd- bestaat al een paar jaar. Als je door media en politiek genegeerd wordt moet je soms wat.

Karingin
Karingin27 dec. 2018 - 10:07

Deze stichting bestaat al een hele tijd en is heel serieus bezig om de regering zover te proberen te krijgen zich aan haar eigen afspraken te houden. Dat jou dat niet is opgevallen zegt me dat jij je het lot van de minderbedeelden niet wil aantrekken. Mag hoor, maar je zure oordeel over anderen die dat wel doen en ook echt actie ondernemen, moet je misschien maar voor je houden.

Joop den Uil
Joop den Uil26 dec. 2018 - 18:41

gelukkig weinig europese publicaties over deze karavaan, maar Nederland wordt hierdoor wel de malloot van de Europese Unie. Als ik in een UFO zou zitten zou ik zeggen: verveeld, rijk, genoeg vrije tijd, van de gekheid niet weten wat te doen … daar wil ik wel landen en lachen...

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen27 dec. 2018 - 1:13

Precies, daar maakte ik me ook al ernstige zorgen om. Gelukkig kon ik die tijdens het kerstdinee even van me af zetten. Wat gaat het ons hier toch goed, laat die lui toch barsten. Die Engelsen zijn net vanwege die gekkigheid uit de EU gestapt en we willen toch zeker niet het mikpunt zijn van de spot van de Engelsen en Theresa May.

Sam V
Sam V26 dec. 2018 - 16:53

Ik hoop voor die mensen van WGZH dat ze niet echt dachten dat ze mensen konden ophalen. Vervoer is namelijk niet het probleem. Ik verwacht dan ook niet dat ze zo naiëf zijn, maar dat het van begin af aan te doen was om de publiciteit. Hebben ze een weekje gehad. Over een week zijn we dit alweer vergeten en is er niets veranderd. Worden de nieuwe asielzoekers nog steeds verdeeld over Europa en worden afgewezen asielzoekers nog steeds niet teruggestuurd. Op alle vlakken gesol met mensen en onmachtige politici.

1 Reactie
Sam V
Sam V26 dec. 2018 - 16:54

... nog steeds NIET verdeeld ...

korheiden2
korheiden226 dec. 2018 - 16:27

De dag waarvan je wist dat-ie zou komen. Maar goed, Rikko heeft zijn aandacht weer gehad. Nu weer dat hele eind terug rijden.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren26 dec. 2018 - 16:14

Alle tijd en moeite met een oude bus en 25 auto's had ook goed besteed kunnen worden aan het versturen van medicijnen, tenten en dekens naar de vluchtelingen op de Griekse eilanden.

2 Reacties
Quibus2
Quibus226 dec. 2018 - 19:31

Dus dat is hoe jij je kerst hebt besteed, neem ik aan?

Karingin
Karingin27 dec. 2018 - 10:02

Ze hadden ook hulpgoederen bij zich.

Me4
Me426 dec. 2018 - 15:41

Sympathiek dit soort acties maar in feite predik je anarchie.

9 Reacties
Karingin
Karingin26 dec. 2018 - 16:48

Lees nou 's een keer gewoon wat er staat. Ze hebben duidelijk gezegd niet van plan te zijn iets illegaals te doen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 dec. 2018 - 20:45

Heel sympathiek, dus de hoogste tijd om een einde te maken aan de gezagsgetrouwheid.als anarchie menselijkheid betekent. Wat is er trouwens tegen anarchie? Niks mooiers dan dat!

LaBou
LaBou 27 dec. 2018 - 17:34

"Wat een ondankbaar volk dan in die opvangkampen! Hebben ze in eigen land eindelijk een prachtig systeem van rechteloosheid weten te bereiken, vluchten ze er weer voor weg…." Iets zegt me dat je niet weet wat het begrip anarchie precies inhoudt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 dec. 2018 - 18:35

Z_edje - Ja, dat hebben ze zelf langs de democratische weg zo verkozen en helemaal zonder hulp van buitenaf bereikt. O, je wist niet dat anarchie de hoogste graad van democratie vereist? Hoe wil je anders zonder centraal gezag iets van de grond krijgen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen27 dec. 2018 - 18:55

Volgens mij verwart Z_edje een burgeroorlog met anarchie trouwens. Bij dat soort commentaren vraag ik me vaak af of ze gebaseerd zijn op onwetendheid of op boosaardigheid. Maar in het geval van Z_edje weet ik zo wel.

LaBou
LaBou 28 dec. 2018 - 6:31

@Z_edje, niet zo denigrerend, juffie, da's nergens voor nodig. Je opmerking over Irak slaat overigens de plank volkomen mis. IS was een gevolg van de vernietiging van de Iraakse bestuurstuctuur door de VS en zijn partners in crime, niet van de Arabische lente. Iets wat (in westers voordeel) ook moest gebeuren in Syrie. Oftewel, met je laatste zin zeg je het correct: het is die kwaadaardige ontwetendheid van je.

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 14:33

Nog altijd geen reden om een burgeroorlog te verwarren met een dromerige gedachte op een wat landerige zondagmiddag in een hippiecommune. Kwaadaardige ontwetendheid bestaat niet, want onwetendheid is op zijn best een vorm van domme onschuld. De domme onschuld die Z_edje steeds aanvoert als hij weigert om het racistisch karakter van een toneelstukje met een witte goedheiligman met een zwarte knecht te onderkennen. De kwaadaardigheid blijkt pas als het duidelijk is dat dit tegen beter weten in gebeurt.

LaBou
LaBou 28 dec. 2018 - 21:16

@Z_edje: en dus schrijf je een heel verhaal waaruit blijkt dat je er werkelijk niets van hebt begrepen. Misschien toch eens uitzoeken hoe e.e.a. in Irak en Syrië ontstaan zijn (en neem dan ook andere media mee dan hetgeen je normaal raadpleegt). De laatste opmerking maakte jezelf, ik bevestigde het alleen maar.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 dec. 2018 - 21:46

Mmmmm, ik zie dat de koude-oorlog-koorts nog niet is uitgewoed en nog steeds vlagen van verstandsverbijstering veoorzaakt, vooral bij witte mannen op leeftijd. Ja, ik maak deel uit van een kwetsbare groep.

Karingin
Karingin26 dec. 2018 - 14:47

Hier een boeiend, goedgeschreven live-verslag van het verhaal: https://visie.eo.nl/2018/12/we-gaan-ze-halen-onderweg-naar-athene/ En hier een relaas van Ingeborg Beugel, waarin ook staat dat er in Spanje een uitspraak is van de hoogste rechter die heeft gezegd dat landen wel degelijk gebonden zijn aan de afspraken van 2015, waar Dijkhoff toen ook zijn handtekening onder heeft gezet. Die uitspraak is ook bindend voor Nederland, dus dit verhaal krijgt nog een staartje! https://www.groene.nl/artikel/we-gaan-ze-halen-op-naar-griekenland

1 Reactie
kweenie2
kweenie226 dec. 2018 - 18:37

Een uitspraak van een Spaanse rechter heeft volgens mij niet direct invloed in Nederland. Dan moet eerst een Nederlandse rechter het ook op die manier interpreteren of het ECJ een dergelijke uitspraak doen. Heeft die Spaanse rechter pre-judiciële vragen gesteld aan het Europese Hof, dat zou een pan-Europese toepassing al een stuk dichterbij brengen.

Tom Meijer
Tom Meijer26 dec. 2018 - 14:29

Er zijn afspraken over de verdeling gemaakt. Nederland voldoet nog niet aan het afgesproken quotum. Dus of u nou populist of realist bent, dat maakt geen moer uit. Afspraak is afspraak. En Nedeland is nog zeker niet vol. Wat een onzin.

Rechtse Bal
Rechtse Bal26 dec. 2018 - 13:14

''Daar overhandigde organisator Rikko Voorberg een brief aan het Griekse parlement met het verzoek asielzoekers voor te dragen voor vervoer naar Nederland. '' Voordat ik een mening vorm over deze dappere en barmhartige aktie van 80 moedige Nederlanders , zou ik toch wel graag de inhoud van ''de brief'' willen weten .. weet iemand waar ik die kan vinden ?

4 Reacties
Karingin
Karingin26 dec. 2018 - 14:43

Je zou eens kunnen kijken op wegaanzehalen.nl.

Rechtse Bal
Rechtse Bal26 dec. 2018 - 16:15

merci Karingin, maar wel veel informatie , donorklik en petitie (nu ineens voor 1000 als streefgetal), maar geen brief voor de Griekse overheid ... Mijn inschatting dat na 2 januari we nooit meer wat van deze club horen... mss wat gespekken in de ons bekende talkshows maar that's it... amateurisme moet het altijd afleggen tegen overheid, en dan vooral als er ook nog eens commerciele belangen om de hoek komen kijken. Geld moet je eerlijk verdienen en niet via ellende van anderen , is mijn mening

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 dec. 2018 - 22:08

"Geld moet je eerlijk verdienen en niet via ellende van anderen." Als je zo begint kunnen we bijna helemaal niets meer kopen.

Proletarier
Proletarier27 dec. 2018 - 13:47

Je zegt: "Geld moet je eerlijk verdienen en niet via ellende van anderen , is mijn mening " Ik weet niet hoor maar rechtse ballen staan niet echt bekend om hun medemenselijkheid. Eerder het tegenovergestelde winst boven alles! Dus er zijn 2 mogelijkheden, je bent linkser dan je je doet voorkomen (twijfels gezien je eerdere posts). Of je bent een wolf in schaapskleren die pretendeerd menselijk te zijn maar in de tussentijd hard rechts belijd propageerd. We hebben naar een woord voor "hypocritie". Welke van deze is het beste rechtse bal.....

Cruise
Cruise26 dec. 2018 - 13:03

Inderdaad, Nederland blijft ondanks de kritiek van veel Joopforumleden een van de meest fatsoenlijke landen t.a.v het opvangen en toelaten van vluchtelingen ( meer dan 50% van de asielaanvragers krijgt hier uiteindelijk status, meer dan in elk ander EU land) en zelfs uitgeprocedeerden en illegalen kunnen in de grote steden zonder angst voor razias ( zie o.a de kraakacties van We are Here) zij het dan zonder directe overheidsondersteuning middels uitkeringen en huisvesting jarenlang verblijven met vaak uiteindelijk uitzicht op alsnog een status of vallen onder pardonregeling. Ik snap ook niet dat degene die naar Griekenand afreizen, alhoewel ik hun humaniteit bewonder, Nederland zo slecht afschilderen als onwillend terwijl die onwil voor opvang er juist in vooral Oost Europa en Midden Oosten ( rijke Golfstaten) !

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer26 dec. 2018 - 14:31

Ja klopt vast wel. Maar waarom vergelijken met landen die het bonter maken dan wij? Dat is de gemakzuchtige weg. Kunnen we onze afspraken niet gewoon nakomen?

Satya
Satya27 dec. 2018 - 8:50

85% van de vluchtelingen wordt gewoon in eigen regio opgevangen. Irak doet meer als Nederland.