We eten steeds meer plastic
• 15-07-2014
• leestijd 2 minuten
We zijn verslaafd aan plastic maar als we het weggooien dan komt het terug, in ons voedsel
Sinds de Tweede Wereldoorlog is plastic bezig met het veroveren van de wereld. Letterlijk. In vergelijking met dertig jaar geleden wordt er nu vier keer meer plastic gebruikt. Niet alleen als verpakkingsmateriaal maar microscopische plasticdeeltjes zitten bijvoorbeeld ook in tandpasta. Een kenmerk van plastic is dat het vrijwel altijd eindigt als afval. Maar waar blijft dat afval?
Wetenschappers staan voor een raadsel. In de oceaan drijven enorme hoeveelheden afval, er is zelfs sprake van een plastic ‘continent’ in de Stille Oceaan waar veel rotzooi samengedreven wordt door de zeestromingen. Maar het afval in de oceaan komt niet overeen met de nog veel grotere hoeveelheid plastic die geproduceerd wordt. Waar blijft de rest?
Een deel van het plastic valt uiteen in kleinere deeltjes, wordt opgegeten door vissen en eindigt uiteindelijk weer op je bord. Dat klinkt niet gezond en is het ook niet maar niemand weet precies wat de gevaren zijn. De plastic industrie is namelijk weinig scheutig met het geven van informatie en heeft een imponerend leger van lobbyisten in dienst die moeten voorkomen dat er beperkingen worden opgelegd aan het gebruik van plastic.
De Zwitserse student Andreas Tanner bemerkte tijdens een vakantie dat een afgelegen strand vol met plastic afval lag. Terug thuis begon hij zich te verdiepen in het probleem, schrok van de omvang en maakte deze clip, die door milieuorganisaties als het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace wordt onderschreven.
It’s a plastic world moet consumenten bewust maken van de gevaren van een product dat we dagelijks achteloos in grote hoeveelheden gebruiken. Een Europeaan verbruikt jaarlijks zo’n 100 kilo plastic. Dat moet best minder kunnen.