Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

We dragen onze kleding gemiddeld nog maar 7 keer

  •  
09-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2933 keer bekeken
  •  
dumpen
Van de honderd miljard kledingstukken die jaarlijks worden geproduceerd beland het grootste deel binnen een jaar op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Kleding is zo goedkoop geworden dat we het zijn gaan beschouwen als een wegwerpproduct. Vergeleken met 15 jaar geleden kopen we 60 procent meer kleding. Die kleding gaat steeds korter mee, als we het al dragen: gemiddeld komt een kledingstuk in totaal niet vaker dan zeven keer van de plank. Gedragen, geretourneerde en niet-verkochte kleding vormt een grote belasting voor het milieu, want niemand wil het nog hebben. Ook worden de fabrieksarbeiders die vaak onder slechte omstandigheden onze kleding produceren blootgesteld aan talloze giftige stoffen die vrijkomen bij productie en verwerking van stoffen en decoratiematerialen. Daarmee is de mode-industrie – na de olie-industrie – de vervuilendste ter wereld, verantwoordelijk voor tien procent van alle CO2-uitstoot.
In ‘Future Fashion’ portretteert VPRO Tegenlicht ontwerpers die pionieren met duurzame oplossingen voor dit probleem. De documentaire wordt vanavond om 21.09 uur uitgezonden op NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.