Joop

We dragen onze kleding gemiddeld nog maar 7 keer

  •    •  
09-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1683 keer bekeken
  •  
dumpen
Van de honderd miljard kledingstukken die jaarlijks worden geproduceerd beland het grootste deel binnen een jaar op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven. Kleding is zo goedkoop geworden dat we het zijn gaan beschouwen als een wegwerpproduct. Vergeleken met 15 jaar geleden kopen we 60 procent meer kleding. Die kleding gaat steeds korter mee, als we het al dragen: gemiddeld komt een kledingstuk in totaal niet vaker dan zeven keer van de plank. Gedragen, geretourneerde en niet-verkochte kleding vormt een grote belasting voor het milieu, want niemand wil het nog hebben. Ook worden de fabrieksarbeiders die vaak onder slechte omstandigheden onze kleding produceren blootgesteld aan talloze giftige stoffen die vrijkomen bij productie en verwerking van stoffen en decoratiematerialen. Daarmee is de mode-industrie – na de olie-industrie – de vervuilendste ter wereld, verantwoordelijk voor tien procent van alle CO2-uitstoot.
In ‘Future Fashion’ portretteert VPRO Tegenlicht ontwerpers die pionieren met duurzame oplossingen voor dit probleem. De documentaire wordt vanavond om 21.09 uur uitgezonden op NPO2.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Liwen Zhang
Liwen Zhang5 dec. 2019 - 18:03

Die 7 keer slaat echt nergens op. Een nederlander koopt gemiddeld 46 kledingstukken per jaar. Maar een set kleding is echt meer dan 1 stuk. Tegelijkertijd draag je 2-7 stukken afhankelijk van het weer.

msj_meijerink
msj_meijerink10 dec. 2018 - 20:24

Ik voel me niet aangesproken, eerder gepikeerd door dit verhaal. Is het soms iets van de jeugd?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 dec. 2018 - 15:33

Kleren wegdoen die niet versleten zijn zie ik als een vorm van decadentie. Verkwisting, niet zuinig zijn, gaat niet samen met het streven naar duurzaamheid.

Joop Schouten
Joop Schouten10 dec. 2018 - 13:15

Tja... Het is mij opgevallen dat spijkerbroeken van zogenaamde denim, goedkoop of duur, na een jaar (maandelijks een week dragen-ik heb er 4) al ernstige slijtplekken vertoont. En ik doe doorgaans geen werk die slijtage zou kunnen versnellen. Op andere kleding verschijnen ook snel pluizen, plekken of rekt uit op verkeerde plekken. Dan heb ik he ook over zogenaamde merkkleding. Kortom, ook de kwaliteit sucks. En dat voor 'uiterlijkheden'.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus10 dec. 2018 - 21:16

"Het is mij opgevallen dat spijkerbroeken van zogenaamde denim, goedkoop of duur, na een jaar (maandelijks een week dragen-ik heb er 4) al ernstige slijtplekken vertoont." Na een jaar pas? Tegenwoordig hebben ze al ernstige slijtplekken als ze nog in de winkel hangen.

Sanaya Khan
Sanaya Khan9 dec. 2018 - 22:24

https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3117645/Women-ditch-clothes-ve-worn-just-seven-times-Items-left-shelf-buyer-feels-ve-weight-ve-bought-whim.html Vrouwen dragen kleren gemiddeld 7 keer, dus dat mensen hieronder denken dat dit voor iedereen gemiddeld geldt klopt niet. Tenzij mannen geen onderdeel meer van "we" zijn, of als het over kleding gaat automatisch alleen over vrouwen, dan heb ik het verkeerd begrepen en bied ik mijn excuses aan.

tempest
tempest9 dec. 2018 - 18:58

Tja, globalisering en wereldhandel. Het heeft voor- en nadelen. De algemene trend is zeker herkenbaar. Relatief goedkope kleding die online wordt gekocht op basis van een mooie foto en “gratis” geretourneerd als het niet past, daar wordt steeds vaker gebruik van gemaakt. En je snapt waarom: gebruiksgemak. Je kan goed zien hoe het er uiteindelijk uitziet en je hoeft de deur niet uit. Tweedehands kleren is veel moeilijker: geen fraaie foto’s, beperkte beschikbaarheid van maten, moeten afreizen naar een tweedehandswinkel etc. Wel vraag ik me af of de cijfers waar zijn. Dat we dingen gemiddeld slechts 7 keer dragen komt bij mij als erg weinig over, maar ik koop ook weinig kleding en heb eigenlijk best wel een hekel aan kleding-shoppen.

Linkse Meid
Linkse Meid9 dec. 2018 - 18:43

Is dit inclusief de kleding die de dure kledinghuizen verbranden die niet verkocht kunnen worden onder de €1000?

Thuiszitter
Thuiszitter9 dec. 2018 - 17:36

Voel mij niet aangesproken. Goedkope kleding is aan mij niet besteed , voelt niet comfortabel de spijkerbroeken van twintig euro die zou ik ook binnen een jaar weggooien .

RaymondenJoop
RaymondenJoop9 dec. 2018 - 17:22

Dit is schandalig en valt in dezelfde categorie als de kilo's voedsel die we weggooien. Tegelijkertijd constateer ik dat de huidige CO2 reductie - religie niet van deze wereld is. De NL consument krijgt straks bijv aan 140 miljard warmtepompkosten + energietransitiekosten voor z'n kiezen terwijl diezelfde Nederlander 0,2% v/d totale uitstoot wereldwijd voor z'n rekening neemt. Reductie die eventueel bewerkstelligd wordt is dan veel minder dan de spreekwoordelijke druppel. investeer dit geld en/of een veelvoud hiervan in oplossingen die resultaat geven, bijv een CO2 vanger. Stop met wensdenken, anders bereik je juist wat je niet wilt

1 Reactie
Weelildragon
Weelildragon10 dec. 2018 - 2:42

CO2 vanger is wellicht nog groter wensdenken. Zijn we wellicht net zo ver mee als kernfusie.

Arne Lucassen
Arne Lucassen9 dec. 2018 - 16:45

Juist wat duurdere kleding vindt zijn weg vaak naar de vele tweedehands-designkledingzaken. Daarbij hoef je echt niet alleen aan topmerken te denken maar gewoon het wat hippere of meer chique segment. Ook op internet stijgt het aantal daarop gerichte verkoop snel.

Darth Batman
Darth Batman9 dec. 2018 - 16:29

" Die kleding gaat steeds korter mee, als we het al dragen: gemiddeld komt een kledingstuk in totaal niet vaker dan zeven keer van de plank" Ik ben benieuwd hoe ze aan dit soort cijfers komen. Zijn er mensen die enquettes invullen over hoeveel kleren ze in de kast hebben en hoevaak ze die dragen? Ik zou het eerlijk gezegd van geen enkel kledingstuk weten, op enkele dingen voor speciale gelegenheden na (misschien). Is dit een gemiddelde voor alle kledingstukken? Inclusief ondergoed, sokken, jassen en schoenen? Zo ja, dan mag ik best trots zijn op mezelf want ik trek het gemiddelde enorm omhoog. Zonder mij zou het gemiddelde waarschijnlijk nog maar 5 zijn.

Perezoso
Perezoso9 dec. 2018 - 16:10

Gemiddeld 7 keer? Dan lopen er heel wat mensen rond die hun spullen nooit aantrekken.

vdbemt
vdbemt9 dec. 2018 - 15:52

Ik vind een deel van dit verhaal toch erg ongeloofwaardig. Ik zie dat de productie van kleding in walgelijke arbeidsomstandigheden kan plaatsvinden. Dat kledingproductie ook nog eens klimaatbelastend kan zijn, wil ik ook geloven. Maar dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt, dat kan ik niet geloven. En dat niemand op 2e-handskleding zit te wachten, dat geloof ik ook absoluut niet. Ik had juist begrepen dat, juist vanwege het hergebruiken, minder belasten van het klimaat, 2e-handskledingwinkels en de kringloop 'populair' aan het worden zijn.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2018 - 17:08

@ vdbemt Jij schrijft: Maar dat een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt, dat kan ik niet geloven. Ik zie kleding die nog nooit is gedragen in de vuilnisbak in verdwijnen. Soms in de Humana-bak, maar 7 maal dragen is zeker erg geloofwaardig. Het is een gemiddelde. Zeker jonge meiden dragen nooit een dag hetzelfde. Kledingstukken en het bezit ervan verdwijnen uit hun geheugen. Als vader van een dochter weet ik zeker dat die 7 maal vaak niet wordt gehaald.

Oki Doki
Oki Doki9 dec. 2018 - 17:12

Wat u gelooft is eigenlijk niet aan de orde. Moeten we het lot van de wereld in handen leggen van wat u wel of niet gelooft? Doe dan onderzoek en kom zelf met bewijzen die het tegendeel bewijzen zodat we in ieder geval zeker weten dat het niet waar is en dat alles dus gelogen is en dat we ons geen zorgen hoeven maken en vooral door moeten gaan met waar we mee bezig zijn zonder ook maar ergens bij stil te staan of ook maar iets te overdenken of op wat voor manier onze denkbeelden te herzien. U gelooft het allemaal niet maar ik weet wel dat de Franse regering omvangrijke actie onderneemt om de verspilling van kleding tegen te gaan. Zou de Franse regering dat ook gedaan hebben als er helemaal geen kleding verspild wordt?

Oki Doki
Oki Doki9 dec. 2018 - 17:18

Als u onderzoek zou doen dan zou het ook heel goed zo kunnen zijn dat u er achter komt dat het allemaal nog erger is dan in het artikel wordt gemeld. Een tijdje geleden werd er op televisie gezegd dat er ieder jaar miljarden kilo's aan kleding worden weggegooid door de kledingindustrie, waarschijnlijk om de prijzen hoog te houden. Als u onderzoek zou doen dan denk ik dat het heel goed mogelijk is dat u erachter zou komen dat het nog veel erger zou kunnen zijn dan nu al gedacht wordt.

EricDonkaew
EricDonkaew9 dec. 2018 - 17:32

Die zeven keer is een gemiddelde. Sommige koninginnen dragen een kledingstuk maar één keer. Als ze in hetzelfde jaar, of het jaar erop, in dezelfde rok wordt gesignaleerd, spreekt de goegemeente er schande van. Het zou hoogwaardigheidsbekleders sieren om zich daar niets van aan te trekken en juist bij meerdere gelegenheden hetzelfde kostuum of pak te dragen. Gewoon om het goede voorbeeld te geven. Een beetje consuminderen met zijn allen, zo moeilijk is dat niet.

Hiltermann
Hiltermann9 dec. 2018 - 17:51

Winkels die in gebruikte kleding doen vragen veel te veel geld voor die kleding vooral wanneer er sprake is van "merkkleding". Kijk eens rond in winkels als Primark en Scapino, dan wel je hele goede aanbiedingen voor weinig geld.

Piet de Geus
Piet de Geus9 dec. 2018 - 23:34

"En dat niemand op 2e-handskleding zit te wachten, dat geloof ik ook absoluut niet." Dat hangt natuurlijk van de kwaliteit af. De troep die mensen bij Zeeman en Wibra kopen is na een keer wassen al uit model (zo er al zoiets in zat), dus die raak je tweedehands niet kwijt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2018 - 8:18

vdBemt Ik kan dat ook haast niet geloven. Ik herken me er totaal niet in, integendeel. En dan spreek ik ook voor mijn naaste omgeving.

vdbemt
vdbemt10 dec. 2018 - 9:31

@Ouwens en Molo. Dat ik niet geloof dat gemiddeld een kledingstuk maar 7 keer gedragen wordt, wil niet zeggen dat ik niet geloof dat er enorm verspillend met kleding wordt omgegaan. Maar gemiddeld slechts 7 keer dragen is wel heel erg triest. Ook, zeker, als het om je dochter gaat, Ouwens. Dat laat jij maar gebeuren? Dan denk je geen moment aan de verspilling en het geld groeit je zeker op je rug. Dat het 'n keer kan gebeuren. Omdat het tegenvalt. Maar gemiddeld? Heel, heel bedroevend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2018 - 9:34

Ik heb zelfs nog twee hand-gebreide wollen truien. In Portugal gekocht in 1989 voor 25 gld. per stuk.. Ik moet hier zelf ook wel bij lachen. Die zien er nog prima uit. Enfin, die draag je niet zoveel omdat ze binnen veel te warm zijn en we nauwelijks nog strenge winters kennen. Daarnaast kan ik helaas niet zo goed tegen wol. Vroeger gedragen met schaatsen of anderszins als het zeer koud was. Wie weet nu zeer nuttig i.v.m. de energietransitie. Doet me denken aan het hamsteren voor als de oorlog uitbreekt!

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 dec. 2018 - 22:20

Minoes&tuin 10 december 2018 at 10:34 De wollen truien draag ik ook niet meer. De meeste gebouwen zijn oververhit.

Ozon
Ozon9 dec. 2018 - 15:44

:-) Ik moest laatst gniffelen toen iemand me complimenteerde met m'n vest: gelukkig had ik een kwart eeuw geleden óók al een goede smaak :-), want het betreffende vest heb ik destijds gekocht en vele malen vaker dan "7x" gedragen..... De kleding en leer-industrie is zo vervuilend dat mensen in hele gebieden niet meer beschikken over drinkwater.

4 Reacties
Satya
Satya9 dec. 2018 - 21:40

Ik ben onder de indruk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wel een stap te maken heb. Ik heb wel kleding die ik maar een paar keer draag voor het naar inzameling gaat. Leven is een moeilijk gebeuren. Soms weet ik bepaalde dingen liever niet, snap je wat ik bedoel? Ik denk weleens was ik maar wat onverschilliger.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 dec. 2018 - 0:17

Zelf gewend aan weining kleding die alleen vervangen wordt wegens krimp of ernstige slijtage. Ik heb een afkeer van winkelen. Mijn laatste aankoop : skinny levi strauss jeans gaan zeker 2 jaar mee. Ik draag ook wel eens iets van 30 jaar terug.

kweenie2
kweenie210 dec. 2018 - 8:45

Ik herken dat ook wel. Ik heb een paar mooie winterjassen die ik al meer dan 20 jaar draag. Als je een beetje kwaliteit koopt en er zorgvuldig mee omgaat, kan veel kleding heel lang meegaan. Lichte jassen gaat wat minder lang mee (een jaar of 6-8), maar die draag je ook een groter deel van het jaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2018 - 10:09

DanielleDefoe Hier idem dito. Heb 6/7 jaar geleden 3 spijkerbroeken gekocht, die draag ik afwisselend zowat iedere dag. Vorige week toevallig 3 nieuwe gekocht. Vroeger kocht ik altijd mijn kleren in een Scandinavische boetiek, hoefde zelden ergens anders naartoe. Hartstikke mooie maar wel dure kleding ( katoen). Die kleding was apart, oersterk en mooi bedrukt in van die typische kleuren en met de mooiste patronen. Daar voelde ik me zo goed in dat ik vaak niet eens meer in de gaten had dat na jaren en jaren de stof op enige plaats toch wel erg dun was geworden ;) Die kleding was tijdloos. Was helemaal onthutst toen die boetiek zomaar ineens verdwenen was. Die kleding kun je nu niet meer krijgen, Hetzelfde met gordijnstoffen in die style, hier uitgebracht door de Ploeg destijds en misschien Kendix later, dat laatste weet ik niet meer, hadden iets soortgelijks. Die gingen ook een half leven mee.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren9 dec. 2018 - 15:42

Ik koop graag 2de hands kleding, die heeft in de praktijk zijn nut en bruikbaarheid al bewezen. Overigens bestaan ook harde kleding-Sweatshops in Oost-Europa(de Balkan) en Turkije! Neem een voorbeeld aan Japanners, die zuinig omgaan met hun keurige kleding.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2018 - 10:13

Mijn dochter brengt zo nu en dan iets mee, maar dan wel van de duurdere merken. Zij kent mijn smaak en mijn maat. Het blijft wel bij vestjes/jasjes en/of truitjes.