Joop

'We doen net of de hele wereld wit is en wit denkt, maar die tijden zijn voorbij'

  •  
13-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1996 keer bekeken
  •  
vandisdwdd300.jpg
Video: Adriaan van Dis bij DWDD over Zwarte Piet, antisemitisme en de natuurlijke ondergang van racistische tradities
“Slechts 9 procent van de wereldbevolking is blank”, legt schrijver Adriaan van Dis uit in het VARA-programma De Wereld Draait Door, “maar we doen net of de hele wereld wit is en wit denkt. Die tijden zijn voorbij!” Matthijs van Nieuwkerk praat met hem over de natuurlijke ondergang van racistische tradities en met Sunny Bergman over haar nieuwe docu ‘Zwart als roet’.

Meer over:

leven, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

123456zeven
123456zeven13 nov. 2014 - 12:55

Wat een vreselijke racistische insteek. Alsof je met je huid denkt.

farmacie
farmacie13 nov. 2014 - 12:55

Ik behoor niet tot de we van Van Dis, die wit denkt, wat dat ook is, en meent dat de hele wereld wit is.

bEngel2
bEngel213 nov. 2014 - 12:55

Mensen die denken dat de hele wereld wit is, hebben een verstandelijke beperking. Maar wat is wit denken? en wie is "we" volgens Adriaan? ..en dat meneer als jochie het woord "jodenlijm" gebruikte, zegt meer iets over zijn eigen roots.

rbakels
rbakels13 nov. 2014 - 12:55

Van Dis zei ook dat maar 9% van de wereldbevolking blank is. Dat wist ik niet: daar kijk ik van op. Zwarte Piet is trouwens zwart omdat hij vaak wordt gespeeld door een bekende, en voor het "sprookje" onherkenbaar moet blijven. Alternatief zouden ze de Pieten grote baarden op kunnen plakken - maar dan dreigt verwarring met Sinterklaas. Het internationale grootkapitaal wil dat we standaardiseren op de kerstman, en de pakjes onder de kerstboom liggen. Sinterklaas als specifiek Nederlands feest leidt tot extra kosten en efficiencyverlies. En om Sinterklaas af te schaffen richt het bedrijfsleven zich tegen de Pieten. Het is goed om te weten dat je zo misleid wordt!

rbakels
rbakels13 nov. 2014 - 12:55

De Pieten zijn oorspronkelijk Moren, Afrikanen die lag de baas waren in het zuiden van Spanje en in Portugal. Het waren moslims (Geert, waar ben je?), maar ze waren heel tolerant tegenover de joden. Toen de Moren werden verdreven door de katholieken kregen de joden het daar een stuk moeilijker - daardoor kom je hier zoveel Porugees-joodse namen tegen: allemaal gevlucht, van Texeira de Mattos en Mendes de Leon tot Orobio de Castro.

Bouwman2
Bouwman213 nov. 2014 - 12:55

Die negen procent was zeker tegen Putin bedoeld...

Julia2
Julia213 nov. 2014 - 12:55

Je hoort juist vaker geluiden dat er van wit niks meer overblijft omdat het steeds meer mengt. Maar dat men zou doen alsof alles wit is, komt me zo onbekend voor. Als er een land geweest is wat al vroeg in de geschiedenis over de wereldzeeën heeft gevaren dan is het Nederland geweest. En dus een van de landen die al vroeg op de hoogte was hoe het er elders uit zag.

Julia2
Julia213 nov. 2014 - 12:55

Sinterklaas is jarig zet hem op de pot, o wat stinkt die kerel doe de deur op slot... is een eerste zin van een spotliedje waaruit blijkt dat toen Nederland nog overwegen wit was heus niet zo pro-sinterklaas was en anti piet, want kinderen van tien konden goed de spot met hem drijven. Eigenlijk ken ik geen liedjes waar de spot met de pieten wordt gedreven. Wat dat betreft moet het verhaal wel totaal worden verteld.

Achterberghen
Achterberghen13 nov. 2014 - 12:55

Van de porno op het internet is 98% blank. Vindt men blanke vrouwen aantrekkelijker? Hoe komt dat dan? Zwart is daar een soort fetish.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst113 nov. 2014 - 12:55

Het is niet makkelijk om je erover uit te spreken zegt Sunny Bergman, geëerd gaste in een van de best bekeken programma's van de Nederlandse televisie.

1 Reactie
kapitanlaipose
kapitanlaipose13 nov. 2014 - 12:55

Remy Bonjasky (voormalig K-1 wereldkampioen) gaf aan dat die vorig jaar het nog niet aandurfde om zich over Zwarte Piet uit te spreken. Dan is er dus blijkbaar wel een bepaalde druk om dit aan de orde te stellen blijkbaar. Pas nadat Anouk zich publiekelijk had uitgesproken tegen Zwarte Piet was voor Remy Bonjasky de drempel verlaagd om zich ook uit te spreken. Kan je natuurlijk lacherig over doen (ik zeg het maar vast) maar het is wel een indicatie dat er enige druk bestaat om dit aan de orde brengen

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2014 - 12:55

Oh, jee. Adriaantje tochies. Niemand doet alsof de hele wereld wit is en wit denkt, dat is nooit zo geweest en zal ook nooit zo zijn. Maar waarom dan zo tekeer gaan tegen mensen die domweg proberen hun eigen tradities of folklore of wat dan ook te bewaren? Erger nog, mij persoonlijk maakt het met mijn calico-familie niet echt veel uit, maar ik ging met de hakken in het zand vanwege het domweg en ongenuanceerd uitschelden als racist van een klein groepje dat zich gekwetst denkt te moeten voelen. En dat doe ik nog steeds. De manier waarop dit wordt aangekaart en aangepakt staat me niet aan. Dat er nogal wat rechtsche PVV-ertjes op deze discussie zijn ingesprongen was te verwachten, ZELFS iemand als Gario met al zijn beperkingen had dat kunnen verwachten. Dat zegt echter niets over diegenen die zich oprecht beledigd voelen...

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon13 nov. 2014 - 12:55

"Maar waarom dan zo tekeer gaan tegen mensen die domweg proberen hun eigen tradities of folklore of wat dan ook te bewaren?" In Jip en Janneke taal, Er zijn mensen in Nederland die niet naar een winkel gaan omdat daar geen zwarte Piet afgebeeld wordt, dat is hun goed recht. De wereld doet boodschappen in de winkel Nederland en heeft geen benul van zwarte Piet. Wat nu als de discussie zo hoog oploopt dat lokaal nieuws wereldnieuws wordt, zou het mogelijk zijn dat die grappige traditie niet begrepen wordt en dat hierdoor landen besluiten ook niet meer naar het winkeltje Nederland te gaan. Je hebt geen marketingcursus nodig om te begrijpen dat we deze leuke lokale traditie voor onszelf moeten houden en dat het geen volksopstand waard is zodat heel de wereld komt kijken wat er aan de hand is. 90% van de wereld kan Nederland op een globe niet aanwijzen en dat moeten we zo houden.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2014 - 12:55

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 nov. 2014 - 12:55

In de Verenigde Staten is de verwachting dat blank binnen enkele jaren niet meer in de meerderheid is. En je vergeet voor het gemak ook maar even dat China en India beiden vrijwel geen blanke bevolking hebben, maar wel een enorm groot aantal inwoners hebben. Verder is het aandeel niet-blank in Europa ook behoorlijk groot. Je rekenmethode waarbij je de aandelen niet-blank verwaarloost klopt dus niet. Dat is wat Adriaan van Dis je in feite ook al had verteld.

Anonimus2
Anonimus213 nov. 2014 - 12:55

Het exacte percentage hangt natuurlijk af van wat je onder 'blank' verstaat. Wanneer is een Turk blank? Als hij ook blond is, of lichte ogen heeft? Als je eerst Europa als geheel neemt en Rusland er daarna weer bij optelt, schiet het wel lekker op maar tel je meer dan 140 miljoen mensen dubbel. (Waaronder Oezbeken en Inuit.) De VS hebben geen 250 mln inwoners maar ruim 300 mln, waarvan ruim de helft 'blank' is. Waarom zo belerend doen over cijfertjes en dan zelf cijfers aandragen die ook (niet) kloppen?

NicoSchouten
NicoSchouten13 nov. 2014 - 12:55

Er bestaan geen 'witte' denkwijzen. Wel ideologische constructies die oppervlakkige lieden aan een huidskleur toewijzen.

1 Reactie
farmacie
farmacie13 nov. 2014 - 12:55

Nooit gehoord van 'white man's burden', of van 'manifest destiny' ? Het eerste was van het Britse imperium, dat sneuvelde, het tweede is van het VS imperium, dat staat op instorten. Helaas weet de internationale gemeenschap dat nog steeds niet.

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2014 - 12:55

Kom ik toch weer terug bij het vertrekpunt van de hele Pieten discussie. Ik ben zwart - wit gaan denken. Voorheen zag ik niet welke kleur iemand had, nu valt het me steeds meer op. En ook Van Dis sluit zich hierbij naadloos aan door meteen over te gaan naar de tegenstellingen tussen zwart en wit. Voor mij zijn en waren deze er niet. Maar velen worden door de discussie wel in de hoek van hernieuwde tegenstellingen gedrukt. Een nare uitkomst van dit elite proces. Kunnen we het weer over vuurwerk gaan hebben ? :)

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg213 nov. 2014 - 12:55

"Ik ben zwart - wit gaan denken. Voorheen zag ik niet welke kleur iemand had, nu valt het me steeds meer op." Zie je nu pas hoe zwart Sunny Bergman is?

Nico de Mus
Nico de Mus13 nov. 2014 - 12:55

Zo, nu zwarte piet bijna gesneuveld is ben ik benieuwd wat het volgende is wat gaat sneuvelen in de multiculturele samenleving. wie of wat is de volgende??

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman13 nov. 2014 - 12:55

Zwarte Piet sneuvelt niet, maar verandert. Er verandert voortdurend van alles in onze multiculturele samenleving. Onze eetgewoontes zijn, bijvoorbeeld, enorme veranderd. Nog niet zo heel lang geleden had niemand ooit gehoord van een paprika, om maar te zwijgen van shoarma, om maar een voorbeeldje te noemen.

Beisser
Beisser13 nov. 2014 - 12:55

Waar dat Amerikaanse onderzoeksbureau van Adriaan van Dis die 9% 'blank' vandaan haalt is me een raadsel. Europa alleen al, de bakermat van het 'blanke ras', heeft een bevolking rond de 740.000.000 dat is bijna 11% van de wereldbevolking. Met Noord Amerika en Australië erbij zit je dik boven het miljard, zeg 1/7 deel oftewel 14%. Dus...

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 nov. 2014 - 12:55

[Met Noord Amerika en Australië erbij zit je dik boven het miljard, zeg 1/7 deel oftewel 14%. ] Dat is nu juist waar de schoen wringt, van de mensen in de VS die er wit uitzien heeft zo'n 10% geen enkel zwart bloed. Hoe die cijfers er werledwijd uitzien weet ik niet, maar dat is de reden dat men ondanks de honderden miljoenen in Noord Amerika en Europa toch op een percentage van 9% kan komen.

FrankenVrijheid
FrankenVrijheid13 nov. 2014 - 12:55

Heb even de verschillende reacties bekeken. Of het nu 9 of 10 , 11 of 8 procent is maakt niet uit. De man probeert een punt te maken, het punt van in de minderheid zijn. Het 'witte denken' is, zolang witte mensen vinden dat het geen racisme is dan is het geen racisme, alhier in NL. Dus ook niet als iemand van de VN hier komt en geshoqueerd rapporteert, en ook niet als Russell Brand het wel direct ziet.

1 Reactie
Achterberghen
Achterberghen13 nov. 2014 - 12:55

Hoe bedoel je in de minderheid zijn? Bestaat de wereld uit +/-10% blank en de rest uit gekleurden? Komt iemand uit Afrika een Chinees tegen en denkt dan "Hee ook een gekleurde?" Zijn de gekleurde mensen een homogeen blok waardoor blanken in de minderheid zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]13 nov. 2014 - 12:55

Meneer van Dis, beste Adriaan, er is echt helemaal niemand die denkt dat de hele wereld wit is. Dat zou je hebben moeten weten toen je in het Lambert ten Cate huis nog braaf Nederlands studeerde. Zelfs toen moet ook voor jou helder zijn geweest dat er erg veel halfbloeden, indianen, aboriginals, indiers, chinezen, eskimo's en zelfs negers op de wereld woonden. Ja, en ook blanken. Dus hoe kom je op het bezopen idee dat * we * net doen alsof de hele wereld wit is?? Was de tijd die je in Zuid-Afrika hebt doorgebracht doorslaggevend in je meningsvorming?

1 Reactie
rbakels
rbakels2 mei 2017 - 2:35

Waar hij het vooral over had zijn de blanke superioriteitsgevoelens die we welhaast vanzelfsprekend vinden. We hebben geen koloniën meer maar denken nog wel koloniaal.

RMHeijmans
RMHeijmans13 nov. 2014 - 12:55

Meneer van Dis heeft helemaal gelijk. Alleen laat zwarte piet dan ook op een natuurlijkeen geleidelijk manier verdwijnen. Hier zijn geen gerechtelijke stappen voor nodig, want het is slechts een kwestie van tijd dat zwarte piet voor eens en altijd verdwijnt. Hoe abrupter dit gebeurt, hoe meer weerstand er onstaat.

1 Reactie
Jeronimo2000
Jeronimo200022 nov. 2022 - 22:26

Meneer van Dis heeft helemaal geen gelijk. Meneer van Dis schrijft al decennialang mooie boekjes over Nederlands Indië en probeert, nu zijn boekjes minder verkopen, een nieuw 'woke' publiek aan te boren. Daarvoor bevuilt hij zijn eigen volk en land. Die gooit hij even voor de bus.. En hij fantaseert er maar wat op los: "we doen net of de hele wereld wit is en wit denkt"?? Waar haalt hij het weg? Nee, deze witte woke meneer heeft het mooi verbruid..

denmol
denmol13 nov. 2014 - 12:55

Het bekende riedeltje als verweer tegen de terechte opmerkingen van van Dis. Typisch Nederlandse reflex bij dit soort berichten is eerst ontkennen, vervolgens op de persoon spelen en dan de onvermijdelijke jij-bak, zo zal dit ook weer gaan wedden?

1 Reactie
Jeronimo2000
Jeronimo200022 nov. 2022 - 22:30

Meneer van Dis heeft jarenlang geprofiteerd van de koloniale tijd, door er boekjes over te schrijven. Nu de jeugd hem niet meer kent probeert hij, ten koste van zijn eigen land, volk en cultuur te scoren bij een nieuw, woke publiek. Meneer van Dis fantaseert er ook maar gewoon op los: 'We doen net of de hele wereld wit is en wit denkt, maar die tijden zijn voorbij' ??? Hoe verzint hij zoiets? Nee, meneer van Dis is diep gezonken met dit 'scoren' voor nieuw woke. Go woke, go broke..

NicoSchouten
NicoSchouten13 nov. 2014 - 12:55

Zoals te doen gebruikelijk spreekt Sunny Bergman over 'racistische kenmerken' zonder enige bewijsvoering. Oppervlakkige associaties bepalen de toon. Als dit gebrek aan rationeel analyseren van een verschijnsel de dominante manier van denken wordt in de wereld kunnen we nog heel wat ellende meemaken in de wereld.

1 Reactie
Jeronimo2000
Jeronimo200022 nov. 2022 - 22:30

Zoals u ondertussen wel kunt zien...

neutralist
neutralist13 nov. 2014 - 12:55

We doen net of de hele wereld wit is en wit denkt, maar die tijden zijn voorbij' Hoe komt Van Dis bij zo'n idiote uitspraak??? Hoezo de wereld is wit? Rotterdam is bijna zwart. Ik denk eerder dat zijn eigen tijd voorbij is.

1 Reactie
Jeronimo2000
Jeronimo200022 nov. 2022 - 22:33

Dat laatste daar heeft u, denk is sowieso gelijk in. Meneer van Dis wou nog even scoren bij woke Nederland, daarvoor moest hij zichzelf onsterfelijk belachelijk maken..

JensM
JensM13 nov. 2014 - 12:55

Wijze woorden van Van Dis. Bergman laat zich zien als ideologisch verblind door totaal voorbij te gaan aan de "hakken in de grond" reactie waar Van Dis op wijst.

1 Reactie
Jeronimo2000
Jeronimo200022 nov. 2022 - 22:34

Wijze Woorden Van Van Dis???? Mag ik even hartelijk lachen?