Al om 1 uur vannacht ging het eerste weerrecord aan diggelen. In de Bilt werd een temperatuur gemeten van 15,6 graden. Daarmee is deze 1 januari meteen de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten.
Ook voor de maand januari betekent dit een nieuw record. De NOS schrijft: “De warmste januaridag was tot nu toe 13 januari 1993, toen het 15,1 werd in De Bilt. Het record voor de hele maand is deze eeuw al drie keer aangescherpt, merkt Weerplaza op, naar 12,9 in 2012 en vorig jaar naar 13,2.”
Ook in andere Europese landen is er sprake van ongekend hoge temperaturen. Zo bereikte het kwik in Polen en Zwitersland 's nachts al 19 graden. Dat is hoger dan het gemiddelde in juli.
“We rijden op de snelweg naar de klimaathel, met onze voet op het gaspedaal”, zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. In 2022 steeg de uitstoot van broeikasgassen naar een nieuw recordniveau.
Volgens deskundigen worden er veel te weinig maatregelen genomen om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal anderhalve graad. Afgelopen jaar werden grote delen van de wereld getroffen door gevaarlijke hittegolven.
Mark Rutte verklaarde in 2019 dat we niet te veel maatregelen moeten nemen tegen de klimaatcrisis. “We moeten nog wel een leuk leven blijven leiden. We moeten nog gewoon kunnen barbecueën.” Dat kan nu ook in de winter.
Het komt nooit meer goed met het klimaat door de des interesse van de meeste egoïstische mensen op deze aardkloot, arme kleinkinderen.
Hoezeer ikzelf ook het IPCC onderschrijf is het zinloos om ieder weer-record toe te schrijven aan klimaatverandering. Ten eerste is het onbewijsbaar en ten tweede doet het de discussie geen goed, want het tegenvoorbeeld, records contra klimaatverandering (zoals een heel koude winterdag)vinden ook plaats, maar worden dan inconsequent genoeg zelden toegekend an klimaatverandering. Dit alarmisme over "single events" doet de klimaatdiscussie geen goed en is gemakkelijk doelwit van sceptici.
Een record contra klimaatverandering (zoals een heel koude winterdag) is geen TEGENvoorbeeld. Het is OOK een VOORbeeld. Het is alleen een extreem naar de andere kant. Het gaat niet alleen om steeds warmer. Het gaat OOK om steeds kouder. Het gaat OOK om steeds (langer) droger. En om vaker natter (overstromingen) het zijn ALLEMAAL VOORbeelden. 1 record hoeft niet meteen door klimaatverandering te komen. Zo'n record kan altijd voorkomen. Maar die vele en steeds vaker voorkomende records is NIET van alle tijden. Blijf dat nou toch niet steeds ontkennen.
Ik kan me niet voorstellen dat we met de huidige constellatie (wereld opgeknipt in meer dan 100 soevereine naties, economie gebaseerd op kapitalisme) hier ooit uit zullen, of zelfs maar kunnen komen. Daarvoor is een heel ander globaal sociaal economisch systeem nodig, dat er misschien (over 100 of 200 jr) wel eens zal komen, want eens zal de wal het schip keren, daar helpt geen lieve moeder aan.
De energietransitie doen we in het Westen ook op traditioneel kapitalistische wijze, ga maar eens in de kobalt mijnen in Congo kijken om te zien welke humanitaire ellende wij daar aanrichten.
Dat kapitalisme d.w.z. een vrije markt die wel degelijk beteugeld wordt door soevereine naties, die zelf b.v. grondvest zijn van zaken als rechtstaat en democratie wat bij geen enkele andere staatsvorm zo is, een sta-in-de-weg vormt voor wat nodig is om rampen te voorkomen is een allang bekende hardnekkige mythe die onder uiterst links, en eerder revolutionair links, rondwaart. O.m. Naomi Klein, boegbeeld van deze mythe, d.i. dat t.b.v. natuur en milieu, maar ook overige zaken, het kapitalisme afgebroken moet worden, d.w.z. de door soevereine democratieën en rechtstaten geleide vrije markt, vertegenwoordigt deze bewegingen en haar adepten. Dat juist grote wereldwijde problemen door vrije-markt-democratieën, meer dan door welke staatsinrichting ook, altijd al met alle verwachtingen overtreffende resultaten bestreden zijn en daarmee naar alle redelijke verwachtingen ook die van natuur en milieu stuit bij hen op dovemansoren zoals bij alle demagogen. https://decorrespondent.nl/1989/wie-niet-voor-naomi-klein-is-is-tegen-haar-en-dat-is-nu-precies-het-probleem/47001780540-9a783ce6
Ik help het je hopen, Robert, en hoop van harte dat je gelijk krijgt (want zal na mijn tijd zijn beslag krijgen). Maar blijf er wel een hard hoofd in houden, kijk nou eens naar de volledig onnodige overvloed waarin we door dat kapitalisme leven, dat dan ook nog eens door al die ex-derde wereldlanden gecopieerd gaat worden, in Thailand hebben ze nog nooit van milieu en klimaat gehoord volgens Eric. Ik zet mijn hoop op een ecofascist, maar is iets van de verre toekomst.
Voor de duidelijkheid: kapitalistische beginselen kunnen in veel gevallen de ideale oplossing zijn voor produktiedoeleinden en markt, maar het is gevaarlijk om er teveel op te wedden bij de inrichting vd staat, de zorg, de landbouw, visserij, cultuur, milieu, dan vraag je om de moeilijkheden (stikstof bijv.) waar we nu als in een dolle mallemolen in verzeild zijn.
Heb afglopen maand 3x op de schaats gestaan, heel ongewoon geworden, zelfs in normale winter. Wat me opviel, behalve mij ook vooral oudjes, (schaatsgekken zoals ik) op het ijs, geen kinderen meer, die groeien dus niet meer op met ijspret, en ijsvoorpret (uitproberen of het al sterk genoeg was, nat pak halen, scholletje trappen) ik vroeg ernaar (bij kinderen die zonder schaatsen waren komen opdagen bij dit vreemde natuurverschijnsel), hebben jullie nog wel eens ijsvrij? Wisten niet wat dat was, wel krokusvakantie. Wat ik me afvraag: wat leren de kleintjes over klimaatverandering op groep 6 ,7 of 8? Wat vinden die kinderen van Greta T.?
Je moet kinderen niet lastig vallen met die apocalyptische sprookjes.
Jongeheer Defoe heeft slechts één keer op zijn skis een ommetje kunnen maken. Of Greta daar iets van vind weet ik niet.
De meeste apocalypsen zijn idd fictief, virtueel,fantastisch, bijv die van Johannes over de ruiters en de veelkoppige draak. Misschien is de apocalyps vh klimaat wel de enige die maar al te echt is, onafwendbaar, na ons de zondvloed....Tegen wrede sprookjes (ouders die hun kinderen achterlaten in het bos, heksen die je broertje vetmesten) zijn de meeste kinderen wel bestand, omdat ze weten dat het toch weer goed komt (in Europese sprookjes, niet zo in Afrikaanse), maar als je er op school mee aan komt? Misschien denken ze dan ook wel dat het weer goed komt op den duur, gelukkig hoef ik geen les te geven of op te voeden, godsamme, ook dat nog erbij....
Nou ja... Twee weken terug was het veel kouder dan het klimaatgemiddelde van dat moment natuurlijk. Het weer wordt vooral steeds extremer naast dat er inderdaad een veel langzamere stijging van de gemiddelde temperatuur is.
@ Robert Muskee: Inderdaad. En het steeds extremere weer en de stijging van de gemiddelde temperatuur hebben gevolgen die steeds ernstiger worden naarmate onvoldoende tegenmaatregelen worden genomen.
Op naar een jaar waarin de lucht weer schoner zal zijn.
Co2 wordt niet meegenomen in het meten van de mate van 'vervuiling' in de lucht. De lucht mag dan 'schoner' zijn in de westerse wereld, maar voor de opwarmingskwestie is dat nauwelijks relevant, hoogstens versterkt het het broeikaseffect wat. Het gaat om de concentraties broeikasgassen.
En als de wind uit het NO was gekomen, zoals 1.5 week geleden, dan had niemand het er over gehad...
Hmm, de meeste mensen reizen juist bijvoorkeur naar warmere landen. Niks geen hel.
Afgelopen zomers was het anders niet echt prettig meer qua temperatuur, op veel plekken in zuid Europa.
Klimaathel? Wat een overdreven terminologie, zeker als je naar Nederland kijkt, waar we met een paar graden extra nog steeds in een prettig klimaat wonen dat niet te warm en niet te koud is.
@WD, Een struisvogel denkt ook dat hij een wakker dier is. Zie mijn reactie hieronder.
'een paar graden extra' Tja, u hebt het over de temperatuur en daarin hebt u uiteraard gelijk. Maar het probleem is dat die 'paar graden extra' rare dingen doet met de natuur die ons omringt. En de veranderingen die daar plaatsvinden kunnen op niet al te lange termijn letterlijk voor een hel gaan zorgen. En dan heb ik het niet eens over extreme weersverschijnselen of over de zeespiegelstijging. Wat te denken bijvoorbeeld van een 'heel klein' bijkomstig probleem: namelijk al die insekten die langzaam maar zeker hun leefgebied naar hier verplaatsen en voor nieuwe ziekten en plagen gaan zorgen waar we nauwelijks een antwoord op zullen hebben?
Misschien mis je het reformatorische gedachtengoed, dat je zo graag hel en verdoemenis preekt? Ga lekker boete doen voor je zonden, maar val anderen daar niet mee lastig.
@Fabius Bangmakerij om niks, bent u zo iemand die niet naar Zuid-europa durft af te reizen vanwege de door u aangehaalde insecten?
@ Wakker Dier: Volgens mij ben je in een diepe winterslaap blijven steken.
Na dertig jaar maken we rond de jaarwisseling weer een warmterecord mee (van 15.1 naar 15.9 graden). Los van de vraag of deze toename statistisch significant is, kunnen we niet anders constateren dat het in Nederland met Oud en Nieuw warmer wordt. Als deze trend doorzet lijken we af te stevenen op een Apocalyps waarbij de aarde zal verschroeien en alleen een sintel overblijft. Tot die tijd moeten we het hoofd koel houden en ontwikkelingslanden een warm en genereus hart toedragen. Als het aan de ontwikkelde landen ligt, moet het arme deel van de wereldbevolking afzien van welvaart die zelfs maar een beetje in de buurt komt van die welke de ontwikkelde landen met hun tomeloze uitstoot hebben verkregen. Kortom we zullen de ontwikkelingslanden moeten helpen om niet dezelfde fout te maken - daarvoor moeten wij een groot deel van onze welvaart opofferen. Wie dát niet ziet zit met zijn kop in het zand.
De kans dat ontwikkelingslanden van de reeds ingeslagen "foute" weg naar meer welvaart zullen afzien lijkt mij niet groot.
"We rijden op de snelweg naar de klimaathel, met onze voet op het gaspedaal” Zo is dat. Ik ben gelukkig oud genoeg om op een nog redelijk normale manier de eindstreep te halen. Maar ik vrees voor ons nageslacht, vooral voor ons na-nageslacht. Ik vrees dat de huidige regerings- en wereldleiders hun kop in het zand zullen blijven steken en alleen wat verlichting willen aanbrengen in de aldus ontstane zandgroeve. Ik ben bang dat zij aldoende zelfs genieten van de warmte op hun struisvogelreet, maar niet in de gaten hebben dat deze in feite aan het wegschroeien is.
Het valt allemaal reuze mee Eric. Laat je de kop toch niet zo gek maken. Terwijl het hier wat warmer is dan anders is in deVS een kouderecord bezig. Zo gaat dat nu eenmaal...Het klimaat is zo veranderlijk als maar kan zijn. Daar doet de mens weinig aan.
- Doet de mens weinig aan?-, meen je dat? We leven al sinds een eeuwtje in het Anthropoceen, anthropos = mens, dus realiseer je eens beter hoe het zit nu en hier op de planeet.
@kapitein. "Terwijl het hier wat warmer is dan anders is in deVS een kouderecord bezig." Je brengt dit als argument dat er geen probleem is. Het is juist de BEVESTIGING van het probleem. We hebben steeds vaker te maken met nieuwe records, zowel warmer als kouder. "Het klimaat is zo veranderlijk als maar kan zijn. Daar doet de mens weinig aan." Daar hebben we de afgelopen eeuw, aanvankelijk nietwetend, later welwetend, juist veel aan gedaan. Die veranderlijkheid is door onze afbraak en uitstoot namelijk veel groter geworden. Het betekent dat we het niet van vandaag op morgen kunnen herstellen, (terug)veranderen. Maar, met tijd, kunnen we zeker een verandering aanbrengen. Laat dat svp de goede kant op zijn. En niet opnieuw, weer, of nog steeds de slechte.
In de US hebben ze daarentegen de koudste decembermaand ooit gemeten. Iets met luchtstromingen geloof ik.
Dat klopt. Het ene extreme aan de ene kant, brengt het andere aan de andere kant teweeg. Evenwicht. Alleen een soort evenwicht waar we niet blij van worden. Of jij wel?
"Iets met luchtstromingen geloof ik." Goh, dan heb je Joop de afgelopen weken goed gevolgd... En toen? (D.w.z. wat is jouw conclusie? Of hou je je liever op de vlakte?)
Klopt. Universitair onderzoek toont aan dat 80% van de opwarming in Nederland op dit moment wordt veroorzaakt door de toename van luchtstromen vanuit het zuiden/sahara.
Itsme. Daar is door een Nederlander een mooi onderzoek naar gedaan. Maar dat past niet in het frame.
@Ejoth. Het is de mensheid in haar tomeloze zucht naar welvaart gelukt die zo te beïnvloeden dat we met deze gevolgen zitten. We kunnen dat dus beïnvloeden. Dan ook de andere kant op. Of op zijn minst afremmen. Niet van vandaag op morgen helaas. Minder hebzucht. Wat meer genoegen nemen met 'genoeg'. En beter aan onze omgeving denken. Daar is om te beginnen besef voor nodig. Bij de vele ontkenners als jij.
@ejoth Wat ook niet in het frame past is dat verstedelijking en schonere lucht leiden tot opwarming. En dat problemen in landen als Pakistan niet veroorzaakt worden door opwarming, maar door ongebreidelde bevolkingsgroei waardoor mensen op plekken gaan wonen die niet geschikt zijn voor bewoning.
De luchtstromingen veranderen door het opwarmende klimaat, niet omdat er niets gaande is. Ja, en de mensheid veroorzaakt deze opwarming. Dat ligt onomstotelijk vast.
En hoe worden luchtstromingen veroorzaakt, denk je? Hint: heeft te maken met temperaturen en vooral temperatuurverschillen op aarde.