Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Waterbedrijven mogen te veel winst maken'

  •  
30-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
373 keer bekeken
  •  
kraanwater_300.jpg
Nieuwe drinkwaterwet leidt nog steeds tot enorme winsten voor nutsbedrijven
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu faalt enorm met het aanpakken van hoge winstmarges bij waterbedrijven. Dat stellen belangenbehartigers van consumenten en het bedrijfsleven dinsdag in de Volkskrant. De bedrijven zijn in handen van de provincies en gemeenten. In hun regio hebben ze vaak een monopoly positie. De nieuwe drinkwaterwet die per 1 juli in werking is getreden moest hoge bedragen voor drinkwater aan banden leggen, maar de winstmarges blijken nog steeds enorm. Ook ontbreekt het volgens de Consumentenbond aan een onafhankelijke toezichthouder.
“De winsten die nu worden voorgesteld zijn buitenproportioneel”, zegt Henk Brons, directeur bij VEMW, de organisatie die de belangen behartigt van zakelijke watergebruikers. Samen met de Consumentenbond mocht VEMW bezwaar maken tegen de nieuwe drinkwaterwet, maar een tweede berekening die het ministerie liet maken, leverde nog hogere winstmarges op. “Te gek voor woorden. Het ministerie gaat volledig voorbij aan onze kritiek”, zegt Brons in de Volkskrant.
De drinkwaterbedrijven lopen nauwelijks financieel risico en dat rechtvaardigt volgens de belangenorganisaties geen hoge winstmarges. VEMW vindt een rendement van 4,5 procent redelijk. PricewaterhouseCoopers die het ministerie advies gaf, kwam uit op 6,5 procent. Het ministerie noemt de kritieken van VEMW en de Consumentenbond ‘voorbarig’. Na een advies van de NMa neemt de staatssecretaris voor 1 november een besluit.
cc-foto: Lazellion
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.