Ik raad iedereen aan die documantaire te kijken. Vooral de situatie van dat Pakistaanse dorp naast de Nestle fabriek is echt te erg voor woorden.
Als Big Corperation het zou kunnen zouden de zuurstof die we inademen en het zonlicht ook nog geprivatiseerd worden en voor een geringe meerprijs aan de man gebracht worden!
Water: Mensenrecht of goudmijn? Ik wil alleen water van het merk “Mensenrecht”. Van water van het merk “Goudmijn” krijg ik een kater. Woeki Hypo.
Dat Nestlé geld wil verdienen is begrijpelijk, maar als de 69-jarige Oostenrijkse bestuursvoorzitter Peter Brabeck roept dat water geen mensenrecht is vliegt hij echt uit de bocht op een manier die ook voor multinationals ongebruikelijk is. Een mensenrecht betekent een plicht voor een overheid om iets te doen of na te laten. Dat overheden ons van drinkwater voorzien vinden wij normaal, maar is dat elders niet, maar het mag geen politieke afweging zijn, zoiets van "liever wegen dan water". Ik hoop dat de aandeelhouders van Nestlé ingrijpen. Een CEO mag best een harde zakenman zijn, maar moet zich onthouden van kwalijke opmerkingen - waar hij niet eens geld mee verdient! Ik vindt het pas echt kwalijk als Nestlé zich bepaalde bronnen zou toer-eigenen waardoor goedkoop drinkwater niet meer bereikbaar is voor de mensen. Dan maken trouwens in de eerste plaats overheden een fout.
De hoofdschuldige hier lijken me niet de bedrijven, maar de lokale politici die er voor kiezen om de drinkwatervoorziening (of de kabel, of nutsbedrijven, etc.) te verkopen om vervolgens met de opbrengst hun eigen megalomane projectjes te financieren. En als de burger met de rekening geconfronteerd wordt wijzen ze met het beschuldigende vingertje naar de gemene bedrijven. U bent behoorlijk naïef als u daar intrapt.
De bedrijven geven zelf toe lak te hebben aan mensenrechten, dan is het volledig terecht om daarover te klagen. Beter nog zou het zijn om bedrijven aan strenge regels te onderwerpen die de winst aan banden leggen.
Blits, Het systeem, waarin bestuurders geacht worden de belangen van de burgers te vertegenwoordigen, werkt blijkbaar niet. In Griekenland sluiten de bestuurders leningen af die het land niet terugbetalen kan, in Nederland gaat een woningbouwcorporatie in het schip door riskante beleggingen, in Pakistan komt een dorp zonder drinkwater. Als de ondernemer zijn rechten niet uitoefenen kan is dat onrechtvaardig, als de dorpelingen geen drinkwater hebben is dat ook onrechtvaardig. Het is kiezen uit twee kwaden. Dan is de vraag, hoe zoiets in de toekomst voorkomen kan worden. Als een domme burger een woeker-hypotheek afgesloten heeft, is tegenwoordig de opvatting dat de bank slechte voorlichting gegeven heeft. In feite denk ik dat elk contract ongeldig moet zijn als 1 van de partijen vooraf weet dat het contract de andere partij geen voordeel brengen zal. (Maar ik geef toe: met zo'n argument kun je ook wel de verkoop van tabak gaan verbieden).
En meneer Brabeck die vindt dat water geen mensenrecht is gaat vrijuit volgens jou? Je hebt wel vaker bijzonder vooronderstellingen, Blits.
Ik ben blij dat deze docu nu hier ook is uitgezonden. Hij was al eerder te zien op de Belgische TV. Die vaker hele goede documentaires hebben. Ook nu weer een korte serie over de economie. (gisteravond weer).
Allemaal waar natuurlijk, maar we kunnen er, als consument, volgens mij, wel degelijk zelf ook wat aan doen, n.l. geen water in flessen meer kopen. Dit even los van het feit dat het natuurlijk van de zotte is om flessen water van bekende merken uit bijv. Frankrijk of Italië de halve wereld over te verschepen. Ik realiseer me dat er nog in veel landen ondrinkbaar water of water met een (chloor)smaakje uit de kraan komt of kwam, en dat er daarom in die landen (uit traditie?) nog steeds massaal flessenwater gekocht wordt, maar dat is, in het geval van alleen maar een chloorsmaakje, met een simpel waterfilter in een kan op te lossen. Dit doet bedrijven als Nestlé pijn, is veel beter voor het milieu en scheelt voor de consument ook nog eens een hoop geld en gesleep.
Als aanvulling hierop: Tot niet eens zo heel lang geleden was het vrijwel onmogelijk in restaurants kraanwater te krijgen (*). Gelukkig verandert dat nu snel en krijg je steeds vaker gekoeld (en gefilterd?) kraanwater als je om water vraagt. Hulde daarvoor! (*) ooit hoorde ik een restauranteigenaar zeggen: "Kraanwater? Dat kan niet hoor, want wij zoeken het water speciaal uit bij het menu"
Waar is het trouwens ooit mis gegaan? Waarom zijn mensen het opeens acceptabel gaan vinden te betalen voor iets dat gratis is?
Voor niets gaat de zon op. Schoon drinkwater is niet gratis. Daar moet wel iets voor worden gedaan. Zo kan ik me nog een tijd herinneren, dat gas, water en licht als een eerste levensbehoefte (mensenrecht?) werden beschouwd. D.w.z. laag btw tarief en geen rare eco-taxen. Moet je nu eens kijken. Na huur- of hypotheeklasten de grootste vaste last die op de maandelijkse rekening prijkt. Kan iedereen wel met een beschuldigend vingertje wijzen naar die slechte kapitalistische multinationals die winst willen maken, maar onze eigen overheid kan er ook wat van. Onder de z.g.n. groene vlag wordt de burger schaamteloos genomen. Uiteindelijk maakt het geen donder uit of je door de hond, of door de kat wordt gebeten, met dit verschil dat je in het geval van een multinational nog kunt besluiten haar producten niet te kopen. Een boycot dus, zoals hier wordt voorgesteld.