Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat zou Sophie Hermans anders zijn dan de tassendrager van Rutte?

  •  
16-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10350 keer bekeken
  •  
ANP-450466006

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans barstte in tranen uit toen ze gisteren in de Tweede Kamer door PVV-leider Geert Wilders ‘de assistent-tassendrager van de heer Rutte’ werd genoemd. Beetje overdreven van deze voormalige politiek assistent van de premier. Wilders heeft wel ergere dingen over andere politici gezegd, zoals ‘knettergek’ of ‘zielig, miezerig, hypocriet mannetje’. Toen begonnen de aldus aangesprokenen toch ook niet meteen te huilen? Wie met Wilders in debat gaat, weet dat hij het risico loopt op weinig fijnzinnig gefoeter. 

Je kunt natuurlijk de regels aanscherpen, zodat de PVV-leider niet langer met verbaal vuil kan gooien. Dat zou in zijn situatie betekenen dat hij vrijwel niet meer aan het woord komt, want veel meer dan smaad en gekanker komt er niet over zijn lippen. 

Persoonlijk zou ik er geen voorstander van zijn Wilders op deze manier het spreken zo goed als onmogelijk te maken. Vrijheid, blijheid, lijkt me in de Kamer (en elders) een prima devies. Er wordt beweerd dat de Franse schrijver Voltaire ooit verklaarde: ‘Ik ben het niet eens met wat je zegt, maar ik zal het recht om het te zeggen tot de dood toe verdedigen.’ Je leven geven voor de mening van Wilders lijkt me wat overdreven, maar de strekking van deze woorden steun ik. Laat hem maar tekeergaan, je hoeft je er niks van aan te trekken.

Je hebt trouwens ook de mogelijkheid terug te schelden, al is dat minder chic. Je zou Wilders bijvoorbeeld kunnen uitmaken voor een ‘door een bizar peroxidekapsel gedekte halvegare die de ene na de andere idiote opmerking door de vergaderzaal slingert’. Ik verzin maar wat, hoor. Hermans moet helemaal zelf weten hoe ze Wilders beschimpt, stel dat ze dat zou willen.

Intussen moet me van het hart dat ik Wilders wel eens onzinniger dingen tegen iemand heb horen zeggen dan ‘tassendrager van Rutte’. Want wat zou Hermans anders zijn dan het hulpje van de minister-president en VVD-leider? De hele liberale partij bestaat uit personen die duidelijk de minderen zijn van Grootmoefti Mark. Het feit dat er nog steeds niemand uit zijn schaduw kan treden, zoals De Telegraaf het vandaag zo scherp formuleert, bewijst deze stelling.

Hermans is in elk geval niet de nieuwe Rutte. Daarvoor is ze – los van allerlei andere eigenschappen die ze ontbeert – veel te teergevoelig. Stel dat bij haar partijleider na zijn eerste aanval van geheugenverlies de waterlanders waren gaan vloeien? De kwaliteit van Rutte bestaat er juist voor een belangrijk deel uit dat hij zonder met de ogen te knipperen glashard onwaarheden kan verkondigen. Wat dat betreft heeft Hermans nog een lange weg te gaan. Andere VVD’ers ook overigens.

In de Kamer zei Hermans: ‘Er zijn mensen die denken dat ik hier sta omdat ik de politiek assistent was van Mark Rutte. Maar ik sta hier omdat ik mezelf ben. Ik ben Sophie Hermans.’ Dat lijkt me juist het probleem.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (94)

onyxcumulus
onyxcumulus18 jun. 2022 - 15:52

Lijkt mij dat Wilder het er na, wat was het 20 jaar, volledig gelijk heeft

Mirzas
Mirzas18 jun. 2022 - 5:52

Het was altijd Halsema. Daarna werd het Kaag. En nu is Hermans aan de beurt van mannen die zoeken naar zwakke plekken om er gehakt van te maken. Tsk vrouwtje, ga jij eens snel terug naar je aanrecht... Seksisme kent ieg geen politieke kleur. Wel veel mannen die over elkaar buitelen om nog beter te laten horen hoe incompetent dat meisje, of dat mens dat zo uit de hoogte doet is. Ze schoot vol. Wie weet is haar hond die ochtend gestorven. Of is een familielid ernstig ziek. Maar hoe dan ook, who cares? Alsof ze het op een cruciaal punt liet afweten. Het was maar een steek van blaatschaap Wilders. Alsof tranen in de kamer verwerpelijker zijn dan traineren in de kamer.

2 Reacties
Jozias2
Jozias218 jun. 2022 - 9:08

Wat heeft haar vrouw zijn hier mee te maken? Dat werd er toch niet in betrokken? Het zou pas seksistisch zijn als Wilders deze opmerking niet had gemaakt omdat ze vrouw is.

Mirzas
Mirzas18 jun. 2022 - 13:48

Ik vraag me ook altijd af wat vrouwzijn te maken heeft met competentie, maar het vitriool dat ingezet wordt tegen vrouwen is van een andere orde dan hoe mannen worden beoordeeld. Wellicht weet jij waarom.

Pater
Pater18 jun. 2022 - 2:37

Wat, beste Fons, is er mis mee als Hermans in de Kamer een traantje plengt (in huilen uitbarsten is echt onzin) terwijl zij ingaat op de kwalificaties van Wilders? Mag emotie niet getoond worden, en al helemaal niet door een vrouw? Heeft Hermans niet groot gelijk als zij zegt dat zij over de inhoud wil spreken? Natuurlijk mag Wilders haar een tassendraagster noemen. En even natuurlijk mag Hermans daarop reageren als zij deed. Ze had in elk geval, te horen aan het geroffel op de bankjes, de sympathie van de Kamer.

Norsemen
Norsemen17 jun. 2022 - 8:23

Wat is er precies erg aan het woord tassendrager? Ik vind het een perfecte omschrijving voor haar functioneren als fractievoorzitter.

8 Reacties
Sonic2
Sonic217 jun. 2022 - 10:27

Heel veel mensen hier hebben een selectief geheugen. Dit zei Wilders over Rutte en de VVD. https://www.businessinsider.nl/wilders-over-teeven-deal-vvd-is-maffiafamilie-met-rutte-als-don-corleone-605398/ De VVD is een maffia familie. Dat zal wel "hilarisch" zijn. En er zal wel weer worden verwezen naar dat Wilders overdrijft. En dan is het woord "tassendrager" heel anders. Net als een kopvod inderdaad een ander woord voor hoofddoek is. Maar als je dag in dag uit de "islam kritiek" van Wilders hoort, weet je wel aan welke kant van de grens Wilders moslims wilt hebben. https://www.trouw.nl/achterpagina/waarom-wilders-premier-rutte-ongestraft-een-geboren-leugenaar-kan-noemen~bc4b2e56/ Rutte is een geboren leugenaar. Ik ontken niet dat Rutte liegt, maar als je de context weg laat. En het niet in de volgorde zet van Wilders eerder wangedrag dan lijkt tassen drager inderdaad niets. Heel veel mensen roepen hier om inhoud. Ze zijn niet eens in staat om de woorden van Wilders in de goede context te zetten. En ze vergeten selectief wat Wilders eerder riep. En straks wel weer schreeuwen als Rutte wat vergeet. Als ik Wilders mag geloven is de VVD een maffia bende. Dus dan is Hermans een handlanger. Lijkt me een wezenlijk verschil. Heel veel mensen vergeten dat. Zijn te lui om het uit te zoeken. En krijgen zo beetje een orgasme als ze de VVD kunnen neerhalen. Zelfs als ze moeten heulen met Wilders. Totaal beschamend.

Sonic2
Sonic217 jun. 2022 - 10:34

En dan vermelden ook veel mensen er nog niet eens bij dat die 16 andere PVV kamerleden louter tassen dragers zijn van Wilders. Of is er iemand die denk dat de PVV democratisch is? Dat er inspraak is? Niemand die die hypocrisie aan de kaak stelt. Dat moet de "uiterst linkse" Sonic weer doen. Dit is niet eens PVV haat, maar gewoon eens kritisch kijken naar wat Wilders allemaal uitkraamt. En hoe hij zijn kamerleden behandelt. En hoe erg hij tegenspraak duldt. Nou niet. Ik zie en lees het hieronder nergens. Nergens die nuance. Het gekruip en het geslijm naar de PVV en Wilders is ook verschrikkelijk. Heeft u ooit 1 PVV'er horen roepen: Ik ben het vaak niet met Kaag of Klaver eens, maar hier hebben ze wel een punt. Dat fatsoen en die objectiviteit hebben ze hier niet. Ik merk het hier ook met al die PVV reageerders hier. Geen 1 keer het fatsoen om mij gelijk te geven wanneer dat mij toekomt. En wij als linkse mensen zijnde hebben ook nog het fatsoen om de mensen die zeer slecht en onfatsoenlijk tegen ons zijn af en toe gelijk te geven. Zelfs als Wilders een punt heeft komt het uit de mond van een monster. Die vrijwel altijd smerige en vunzige intenties heeft. Wanneer gaan mensen dat nu eens begrijpen?

Norsemen
Norsemen17 jun. 2022 - 11:09

Maffia familie is een ander woord voor een stelletje criminelen. Tassendrager is een ander woord voor hulpje van. Wat is er zo erg aan dat woord?

agnar123
agnar12317 jun. 2022 - 15:20

@Sonic2 schreef: De VVD is een maffia familie. Dat zal wel "hilarisch" zijn. Nee, dat is niet hilarisch. Groenepolitiek schrijft: "In deze eeuw zijn alle ministers van Financien 'mannen van eer', net zoals de Italiaanse maffiosi zichzelf 'mannen van eer' noemen. De premiers zijn 'capo di tutti capi'. Ieder grijntje fatsoen is verkocht of verhuurd, de gehele politiek is doorgerot. " www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2823 En: "De politieke partijen functioneren als maffia-families, mini-ster-president Mark Rutte is feitelijk de 'Capo di tutti capi' van de beestenbende. De Tweede Kamer is een apenrots. Vroeger stonden er bordjes op de publieke tribune met de tekst: 'Gelieve de beesten niet te voeren. Ze krijgen een aangepast dieet.' Maar de bezoekers konden het niet nalaten pinda's en half opgegeten hamburgers naar de kamer-apen te gooien. Dus nu zijn de apen afgeschermd met een wand van glas." https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2838 De laatste alinea is wel hilarisch. Maar de constatering, dat Rutte functioneert als 'Baas van alle baasjes' en dat de Haagse Hooligans alle fatsoensnormen overboord hebben gegooid, is niet hilarisch. Wanneer Wilders de VVD een maffia familie noemt, geef ik hem groot gelijk. Maar de pot verwijt de ketel ... De PVV kun je ook een maffia familie noemen. En Geert Wilders hield in het Russische parlement een toespraak met een vriendschapsspeltje op zijn borst terwijl hier het MH17 proces speelde.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen17 jun. 2022 - 15:40

Maffiafamilie is nog een stuk sterker dan tassendrager. Toch kan ik me voorstellen dat iemand die geruïneerd is door de toeslagenaffaire geen enkele moeite heeft met die kwalificatie van Rutte en zijn partij. Ook niet als Rutte er geraakt door zou worden.

Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 6:14

Norsemen Er is niets erg aan het woord tassendrager. Erg is dat het woord tassendrager door Wilders misbruikt wordt om iemand de mond te snoeren.

De 10e persoon
De 10e persoon18 jun. 2022 - 7:55

Sonic2. Wat betreft Wilders en de VVD maffiabende. It takes one to know one, alleen is de PVV de overtreffende trap. Verder het neerhalen van de VVD is voor velen een genoegdoening, ook voor mij als ik zie welke ravage deze bende, ook in mijn werkveld met zijn vele handlangers ( ook pvv ) heeft achtergelaten, al krijg ik er geen orgasme van. Rutte zal geen geboren leugenaar zijn, meer een opportunist die van kans naar kans glibbert waarbij de langetermijnvisie het onderspit delft. Over visie heeft hij ook ooit iets gezegd...en weer ingeslikt . En Sonic...als jij al "links" bent dan ben jij voor mij...qua houding die je aanneemt...de verpersoonlijking van het links wat morsdood is. Laat ik voor mijzelf spreken als ik zeg dat jou houding mij niet uitnodigd het gesprek aan te gaan, eerder het gevecht. Dat vind ik eigenlijk wel jammer.

Kuifje3
Kuifje319 jun. 2022 - 16:36

Sonicje begrijpt niet wat Wilders zijn opmerking precies inhield. Dat geeft niet want Sonicje gaat graag helemaal los als het Wilders betreft. Haalt er dan graag van alles bij en roept dat iedereen dat “vergeten” is. Wilders gaat er graag met gestrekt been in. Veel mensen vinden dat geweldig en zien daarin een reden om op die partij te stemmen. Meer mensen snakken naar fatsoenlijke politici aan de rechterkant om op te stemmen (zoals Eerdmans of van der Plas bijvoorbeeld lijken te zijn) maar dat is voor sonicje ook uitschot of erger.

Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 5:32

Het gaat er om, dat bijvoorbeeld Wilders mensen wegzet. Wilders - en mensen die op een vergelijkbare manier zo dodelijk framen - 'moet' tegenwicht geboden worden. Wanneer mensen (dus ook Kockelmans) gaan roepen dat die kritiek betekent dat iets niet mag of dat zoiets verboden moet worden, dan is dat slechts een poging om dodelijk te framen.

9 Reacties
Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 7:29

Kijk naar de beschuldigingen van Paternotte richting Wilders over : vriendke van Poetin. Toen stond er niemand van de partijen bij de interruptie microfoon. Daarnaast is Wilders het enige kamerlid dat al 20 jaar beveiliging krijgt tegen mensen die hem willen vermoorden. Erg hypocriet om zo hoog van de toren te blazen als het electorale winst kan opleveren. If you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Als er iemand al jaren dodelijk geframed wordt, is dat Wilders. Wel voorspelbaar dat er altijd oppositie leden geframed worden door de aanhangers van een falend systeem. Zet alle overtredingen, schandalen en affaires eens op een rijtje en je hebt een patroon van criminele activiteiten van deze en vorige regeringen. Wanneer er geen echte dualisme bestaat, ontstaat er machtsmisbruik, corruptie en daar is genoeg bewijs voor geleverd. Het constante niet of slecht informeren van de TK is een doodzonde, die al 12 jaar zonder gevolgen is. De burger vertrouwt terecht de politiek niet meer, die hebben aantoonbaar bewezen institutioneel racisme en discriminatie uit voeren, schade te berokkenen aan onschuldige burgers, en de lijst wordt maar langer en langer. Dan is het natuurlijk voorspelbaar dat ze een hoop herrie maken tegen een terechte conclusie. Gezien de foto serie was en is ze een tassendrager voor de regering, en is de beschuldiging terecht. Het gaat niet om wat ze zegt, maar om wat ze doet en met haar de hele coalitie.

Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 7:38

Rutte heeft zich omringd met incompetente bewindspersonen. Een minister van justitie, die niets weet van recht, een minister van financiën die niets weet over economie of financiën, een minister van Defensie, die niets weet van defensie, een minister van woningbouw, die niets weet van woningbouw, een minister van natuur en stikstof, die niets weet van stikstof. Het zijn managers met managers oplossingen, die geen oplossingen zijn. Dat is het probleem in Nederland, de verkeerde mensen zijn tot vijand gebombardeerd, terwijl de echte schade onverminderd doorgaat. Zonder controle en toezicht door de TK, die meer aandacht heeft voor welke woorden gebruikt worden, in plaats van het debat te voeren over de inhoud. Symbool politiek prevaleert, gevolgd door symptoom bestrijding,

Sonic2
Sonic217 jun. 2022 - 10:18

@ Gimli1955 Ik wil vanaf nu geen kritiek meer horen over Biden. Biden verloor zijn vrouw en een jarige dochtertje in 1972. Hij verloor zijn zoon Beau in 2015. Bovendien wordt hij zwaar, zwaar beveiligd. Veel zwaarder dan Wilders. Je moet wel een onmens zijn om kritiek te hebben op Biden. Ik doe even dit voorbeeld, omdat u weer de beveiliging van Wilders misbruikt om mensen de mond te snoeren. Ik krijg van dit soort reacties zin om Wilders met Hitler te vergelijken. Niet gelijk stellen, maar vergelijken. De totale morele chantage. Het subtiel verwijzen naar Volkert alleen om kritiek naar Wilders in de kiem te smoren. En als je het echt niet meer anders weet de beveiliging er maar bij halen. Macron en Scholz zouden willen dat ze de beveiliging van Wilders hadden. Macron kan geen straat in Parijs over steken zonder een heel leger om hun heen. Hoor en lees ik u nooit over. Omdat Macron kennelijk elitair is. En zoals ik hier regelmatig ondervind mag je van alles smijten, schreeuwen en schelden naar mensen die je moreel superieur en elitair acht. Bovendien had Paternotte gelijk. Wilders bezocht in 2018 het Kremlim. U weet wel. Dat ligt in Rusland. Dat land wat nu ziekenhuizen bombardeert. Maar Poetin is indirect tegen Rutte en dus zal dat allemaal wel goed zijn . Was Wilders een GL'er geweest of een SP'er dan waren Pol Pot en Stalin weer voorbij gekomen. Of Mao. Laat dat maar aan "fatsoenlijk rechts" over.

Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 13:16

@Sonic2 Volgens mij is begrijpend lezen nog een ding voor je, ik heb nergens maar dan ook nergens in mijn tekst Biden aangehaald. Ik heb het hier niet over de VS, maar over de falende corrupte regering Rutte 1 tm 4. Uiteraard is het voorspelbaar om los te gaan op wat ik niet gezegd heb. Ik heb het ook niet over Macron of Scholz of Merkel. Ik begrijp dat het moeilijk is on topic te blijven als je inhoudelijke argumenten mist en onderbouwing om mijn redenatie af te wijzen. De beveiliging van Wilders was een voorbeeld, waarbij de neoliberale aanhangers niet verder komen dan de discussie te voeren over voorbeelden en niet over de inhoud. Dat heet ontwijk gedrag, wat ook veel voorkomt bij de coalitie gevuld met incompetente politici.

Sonic2
Sonic217 jun. 2022 - 17:00

@ Gimli1955 Jij betrekt in je eerste alinea zijn beveiliging erbij. Dat is een 0,0 relevante informatie. Jij koppelt dat aan de volgens jou onterechte beschuldiging aan het adres van Wilders dat hij een Poetin vriendje is. Wilders wordt bedreigd en dat is betreurenswaardig. Maar ik ken genoeg politici die zwaarder bedreigd worden en er niet een enorme show van maken. Zoals Wilders. Bagger argument dus. En Paternotte heeft 100% gelijk. Wilders en Baudet zijn Poetin vriendjes. https://www.hln.be/buitenland/wilders-wil-strijden-tegen-russofobie-en-ziet-in-poetin-bondgenoot~aea4d3e6/ Nu zal hij verwijzen naar de tijd. Dit artikel was 5 jaar terug. Maar links wordt 50 jaar na dato nog er op aangevallen. Wilders is een Poetin vriendje. Of hij was het, maar dat maakt niet uit. Wilders stond aan de verkeerde kant. En met hem iedereen die Wilders en Baudet steunde. Ze zagen niet wat voor boef die Poetin was. Geen beschuldiging dus van Paternotte. De keiharde werkelijkheid. Maar dat is demoniseren en dan moet klaarblijkelijk de beveiliging er bij gehaald worden. Geen idee waarom.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jun. 2022 - 21:10

@ Gimli1955 Jij schrijft: Kijk naar de beschuldigingen van Paternotte richting Wilders over : vriendke van Poetin. Toen stond er niemand van de partijen bij de interruptie microfoon. Dat was geen beschuldiging, maar het vaststellen van een feit. Er is binnen extreem rechts een flinke groep mensen die Poetin een prima vent vinden. De moordpartij in Oekraïne wordt ontkend of aangemoedigd. Vergelijkbare sympathieën zijn er bij een klein deel van conservatief links. Maar met de uitspraak van Paternotte is inhoudelijk niets mis. Zeker niet op het moment dat die werd gedaan. Verder is 20 jaar beveiliging geen aanbeveling. Het zegt dat Wilders uitspraken doet die bij een deel van de bevolking enorme woede en agressie opwekken. Dat als zodanig levert niet veel op. Lijkt mij geen inhoudelijke aanpak. Tenzij definitie van inhoudelijk is alles wat jij zegt en niet inhoudelijk is alles wat anderen zeggen. In een dergelijke situatie is alles mogelijk. Bijvoorbeeld dat Wilders en Poetin samen de nobelprijs voor vrede krijgen. Maar ik denk dat zoiets alleen in jouw werkelijkheid kan. Niet in de mijne.

Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 5:58

Gimli Er is niets op tegen, als Wilders constateert dat Hermans zich gedraagt als een tassendrager voor Rutte of als Paternotte constateert dat Wilders zich laat kennen als vriend van Poetin. Het wordt pas een probleem, als daarmee te kennen gegeven, wordt dat niets van wat iemand zegt nog serieus genomen hoeft te worden. En dan worden de verschillen tussen Paternotte en Wilders pijnlijk duidelijk. Dat Wilders beveiligd moet worden, dat heeft alles te maken met hoe Wilders zichzelf 'framet'. En niet met hoe hij door anderen geframed wordt. M.a.w. dat heeft hier dus helemaal niet mee te maken. Dat Wilders beveiligd moet worden, dat is overigens ook nog eens van een heel andere orden, dan waar we het hier over hebben. Als u of Wilders voorzien van redelijke argumenten of tegen alle redelijkheid in, iemand willen neerzetten als "niet serieus te nemen", dan is er niemand die daar wat tegen kan doen, dan alleen maar duidelijk maken, dat zoiets niet zo verstandig is en dat zoiets vaak alleen maar koekjes van eigen deeg oplevert. Hoe makkelijk is het niet om te beweren, dat als Wilders (of iemand anders) er niet tegen kan dat hij bedreigd wordt, hij dan maar uit de keuken moet wegblijven. Nogmaals: niemand die er wat tegen kan doen maar als het dan zo moet!

Gimli1955
Gimli195518 jun. 2022 - 18:32

@Zandb Wat is het verschil tussen de opmerkingen tegen Wilders, waarmee impliciet gezegd wordt dat hij de oorlog in de Oekraïne goedkeurt en steunt. of de constatering met argumenten dat Hermans de tassendrager is van Rutte. Ik zie ze niet Sonic2 : Niet ingaan op de Biden beschuldiging is ook een reactie. Verder dan een hoop herrie in letters kom je niet. Het feit dat Wilders dingen zegt die sommige mensen tegen de borst stuit, is geen rechtvaardiging om hem dood te wensen. Rutte heeft als premier in mijn ogen veel ergere zaken uitgevoerd, en dat is iets anders dan het gebruik van ongewenste woorden.

Kuifje3
Kuifje319 jun. 2022 - 16:42

Als Wilders een “vriend van Putin” is, wat zijn onze Koning of MP dan? Hebben wij niet een echt vriendschapsjaar (2013) gehad met als eregast van onze machthebbers de despoot himself? Wie zaten er toen in de regering? Geen Wilders geloof ik.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 jun. 2022 - 23:03

Wilders maakte dezelfde opmerking tegen haar ongeveer ¾ jaar geleden, ik vond het toen onnodig grievend, Hermans sloeg zich er toen bewonderingswaardig doorheen, praktisch onaangedaan reageerde ze en vervolgde haar inbreng, waarom ze deze keer aangeslagen raakte weet ik niet, heb het debat niet gezien, bij de eerste keer sputterde Bergkamp een beetje tegen, toch zal je sujetten als Wilders moeten bestrijden op hinderlijk gedrag, dat doe je volgens mij het beste door zijn zwakke punten maximaal te benutten om hem tot in z’n ziel te krenken, die zijn niet moeilijk te vinden, maak een draaiboek voor doeltreffend verbaal verweer en wrijf het iedere keer onder z’n neus als hij het in z’n zieke kop haalt niet naar zichzelf te kijken en een ander de maat te nemen, wat u niet wilt dat u geschiedt, doe het ook een ander niet.

2 Reacties
FonsRietdijk
FonsRietdijk17 jun. 2022 - 7:07

Dit is de langste zin die ik ooit op Joop heb gelezen, waarvan akte!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert17 jun. 2022 - 11:14

Fons Rietdijk - dat heb je goed gezien. Raymond Bhagwandin bediende zich van vele, vele komma's om dit record te vestigen. Je hebt dan wel iets in mij wakker geroepen. Namelijk de zucht tot competitie. Het bij één zin houden, goede interpunctie maken, informatie verschaffen, en dit alles met de 1.500-tekens-grens aan de horizon. Topsport.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jun. 2022 - 22:00

Misschien noemt Wilders Sophie Hermans een volgende keer Rutte's handtasjesdraagster. Dat klinkt wat minder hard.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 13:18

Kijk dat is humor, je past gewoon de omschrijving aan en dan kan ze haar zakdoekje in haar handtasje laten.

Olav Meijer
Olav Meijer16 jun. 2022 - 21:52

[Vrijheid, blijheid, lijkt me in de Kamer (en elders) een prima devies.] Nou, als b.v. racistische uitspraken, dwaze complottheorieën of tribunaalbedreigingen worden gedebiteerd, mag daartegen wel stevig verweer worden gevoerd. De volksvertegenwoordiging behoort toch een minimaal niveau van beschaving hoog te houden.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus18 jun. 2022 - 16:00

Beschaving in de politiek is al begin 2000 helemaal kapot gemaakt met de opkomst van Pimmetje.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 jun. 2022 - 18:44

Wilders staat symbool voor onbeschaafd Nederland. Het tokkievolk dat geniet van dit soort aanvallen. Schieten vanuit de heup, stoten onder de gordel, noem maar op. Wie vindt dat dit bij politieke spel hoort moet zich toch eens afvragen of hij of zij al niet te ver is mee gegaan in dit volkse gescheet en geboer. Misschien vinden sommigen het best omdat het om een VVD'er gaat. Maar dat maakt niet uit. Wie onder de gordel slaat doet dat om iemand pijn te doen. Hermans is de beschaafdheid zelve, ze heeft er niet om gevraagd om beledigd te worden.

18 Reacties
Jozias2
Jozias216 jun. 2022 - 19:08

Ik heb niets met Wilders maar waarom was dit onder de gordel? Het lijkt me niet een echt kwetsende term. Daarbij onderbouwde hij het wel degelijk met argumenten.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 jun. 2022 - 21:13

Jozias, Het gaat niet om de term, het gaat er om wat hij hiermee uitdrukt. Dat niemand haar serieus hoeft te nemen. Zij is een sloofje, zonder eigen wil of enige betekenis. Het is van dezelfde orde als de opmerking die Fortuyn maakte tegen Wouke van Scherrenburg die hem ondervroeg met de woorden: "U bent een slecht verliezer, he?", en hij antwoordde: "Ga lekker naar huis, koken, veel beter".

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 22:08

Jozias, hier heb je gewoon gelijk. Wat een lange tenen.

Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 5:40

Jozias Wanneer u niet serieus te nemen bent, omdat ik u een tassendrager vind, hoe zou dat dan in godsnaam niet "onder de gordel" kunnen zijn?

FonsRietdijk
FonsRietdijk17 jun. 2022 - 7:09

Omdat er niks mis is met de onderbouwing die hij hier vervolgens voor geeft Zand, dus is het niet onder de gordel. Moet je nou overal onnozele commentaren onder zetten?

Jozias2
Jozias217 jun. 2022 - 8:12

@Martin en zand Maar dat was toch net het inhoudelijke punt wat Wilders probeerde te maken? Iedereen heeft zijn mond vol over dualisme en hier spreekt een oppositie partij een fractieleider van een regeringspartij er op aan dat ze weinig kritisch is op de plannen van het kabinet en ze daarin te weinig een eigen koers wil varen. Ik zie dat als een terechte opmerking, net als wanneer partijen elkaar beschuldigen van 'achterkamertjes politiek' . En Balkenenende werd door de oppositie het 'schoothondje van Bush' genoemd en Denk werd in verband gebracht met 'de lange arm van Erdogan'. Die uitspraken zijn toch hetzelfde als 'tassendrager van Rutte' ? Of bent u van mening dat de VVD fractie volledig autonoom en kritisch is ten opzichte van het beleid van Rutte 4?

Norsemen
Norsemen17 jun. 2022 - 9:51

@Martin "Het is van dezelfde orde als de opmerking die Fortuyn maakte tegen Wouke van Scherrenburg" Ben ik het totaal niet mee eens. De opmerking van Fortuyn ging over het vrouw zijn , de opmerking van Wilders over haar functie als fractievoorzitter.

Sonic2
Sonic217 jun. 2022 - 10:44

@ Norsemen Wilders is een pestkop en weet exact wie en hoe hij moet treiteren. De "minder, minder, minder" opmerking was voorbereid. Wilders weet hoe hij de media haalt en die term is ook perfect. Een toppunt van framing. Wilders weet dat zoiets extreem effectief is als je het bij een vrouw doet. Hij weet dat het ook effectief is als je het bij een vrouw doet die overspannen is. Hij deed het na afloop van een weekend dat Hermans het zwaar had en wist dat ze zwak was en buitte dat uit. Politiek gezien handig. Op framing gebied een 10. Je hoeft niet eens woke te zijn om te zien dat dit beter voor Wilders uitpakte omdat zijn slachtoffer een vrouw was. Wilders wilde een reactie. En Hermans was het prima slachtoffer. Vooral omdat Wilders onder dreigt te sneeuwen bij van der Plas en Eerdmans. Omdat zelfs zijn meest trouwe aanhang begint door te krijgen wat realisten zoals ik al 10 a 15 jaar roepen. Dat Wilders maar wat schreeuwt. 0,0 inhoud heeft en nooit wat voor elkaar krijgt. En alleen maar goed is in relletjes veroorzaken en de media halen. Dit had niets te maken met inhoud. Of met oprecht iets aantonen. Dit had alles te maken met zijn media momentje. Waarom ziet niemand dat? En waarom steekt u die charlatan nog veren in zijn kont? Had ik niet van u verwacht

Norsemen
Norsemen17 jun. 2022 - 11:34

Sonic Ik ben het met je eens dat Wilders een vreselijk iemand is. Maar dat betekent niet automatisch dat alles wat hij zegt te ver gaat, of een belediging is. Ik zie niet in waarom de fractievoorzitter vd partij die de premier levert een tassendrager noemen een probleem is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 12:39

Het was net als de opmerking van Fortuyn een sexistische stoot onder de gordel. Wat denk je wel vrouwtje? Dat je mee mag doen met de grote jongens?

Norsemen
Norsemen17 jun. 2022 - 15:29

Dit lijkt me niets met seksisme te maken te hebben. Tassendrager (hulpje van) heeft niets met man/vrouw te maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 16:16

Norseman uiteraard kunnen mannen zoals Rutte zich laten omringen door hulpjes m/v maar u weet best dat in sommige kringen het denkbeeld heerst dat de vrouw geschapen is als het hulpje van de man. Veel vrouwen weten dat ook.

Jozias2
Jozias217 jun. 2022 - 20:56

@danielle De term tassendrager is een gangbare term voorheen man of vrouw die de persoonlijk assistent is van een hoog geplaatst persoon. Daar is niets denigrerends aan en heeft al helemaal niets te maken met man of vrouw.

Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 6:07

Jozias Een raar idee van "inhoud' houdt u er op na. ALS ik de PVV een verachtelijke club zou vinden, dan doet de inhoud van wat een PVV-er beweert er niet meer toe? Dat is namelijk waar uw redenering op neer komt. Zelfs een Wilders zal a.d.h.v. dit voorbeeld begrijpen dat er dan iets niet klopt; maar of zo'n koekje van eigen deeg zal helpen.......

Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 6:10

Fons Ik kan heel goed onderbouwen dat de PVV een verachtelijke club is. Maar daarmee onderbouw ik nog niet, dat niemand iets van wat een PVV-er beweert, serieus kan nemen. Snapt u dat?

Jozias2
Jozias218 jun. 2022 - 9:11

@zandb Wilders stelt dat Hermans klakkeloos mee gaat met de lijn van het kabinet en het ontbreekt aan dualisme. Dat lijkt mij een inhoudelijk punt.

Zandb
Zandb18 jun. 2022 - 12:42

Jozias 1. Wilders (en u) STELLEN dat Hermans klakkeloos meegaat in wat Rutte wil. Dat is echter geen 'bewijs'. 2. Verder is mijn punt, dat Wilders en u iemand monddoodmaken. Daar gaat u maar steeds niet op in. Ook al wordt iemand bv terecht een tassendrager genoemd, dan nog zegt dat helemaal niets over een specifieke uiting. Als iemand bekend staat als een leugenaar, dat betekent toch hoop ik niet, dat zoiets betekent dat je er bij voorbaat van mag uitgaan dat iemand liegt, als hij wat beweert.

Jozias2
Jozias218 jun. 2022 - 22:45

@zandb Elke politieke partij in de kamer verkondigd meningen en stanpunten in het debat. Wie zegt dat men dat moet ‘bewijzen’? Geen enkele politieke partij bewijst hun standpunt. Ridicule suggestie. Feit is dat Hermans in dit debat vrij kritiekloos was richting het kabinet. Dat staat haar volkomen vrij maar het staat Wilders ook volkomen vrij om dat onwenselijk te vinden. 2. Er wordt helemaal niemand monddood gemaakt. Wilders mag zeggen wat hij vind en Hermans mag dat ook en er op reageren. Dat heet een debat. Ook een partij als de sp valt fractieleiders van coalitie partijen aan als ze het kabinetsbeleid steunen.

PVDB2
PVDB216 jun. 2022 - 17:43

Sophie Hermans. Het beste wat de VVD op dit moment te bieden heeft. Yesilgoz wordt het ook niet echt. Is vaak niet op de hoogte van bestaande regels maar denk via een wetsvoorstel dan, op populistische gronden, de club van law and order, iets aan het publiek/(mogelijke) kiezer voor te schotelen. Maar zelfs Hermans heeft zelfs dat niet. Er zijn dan voorstellen vanuit de oppositie of coalitiepartijen die slecht (zullen) vallen bij de achterban van de VVD. Daar doen we dan liefst niks mee natuurlijk. Daar gaat het clubjes al de VVD en het CDA om. Al kan men problemen op lossen moet dat wel ten koste van lagere inkomens. Het is ook wie je kent, niet wat je kent. Hermans, dochter van Loek Hermans, een VVD-coryfee, die er op een gegeven moment zoveel bijbanen/commissariaten (betaald uiteraard) had dat je geen bijna geen fatsoenlijk toezicht en controle kan houden op de bedrijfsresultaten. Met als resultaat het faillissement van een hele grote zorgondernemer, Meavita. Waardoor 20.000 op straat kwam te staan. Dupeerde een veelvoud daarvan aan cliënten. En liet er dus een miljoenenschuld achter. Maar hij er nog 1½ dozijn of wat bijbanen. Vervolgen voor wanbeleid zou je zeggen. Maar dan koop je het toch af. Dochter zal het op het andere manier doen hoop ik. /De bekende koehandel in een coalitie. Jij krijgt je wens en dan wij de onze (niet voor de maatschappij; maar de achterban). Maar we brengen het wel zo natuurlijk...

hgroen2
hgroen216 jun. 2022 - 17:08

Ik vind dat wilders wel aangepakt moet worden. Voltaire, die geciteerd wordt, veronderstelde dat iemand een mening, opvatting liefst onderbouwd verkondigd. Dat doet wilders niet. Wilders verkondigt haat, verliest zichzelf in verbale agressie en intolerantie. Dat alles heeft niets met een mening te maken. En de misplaatste ''tolerantie' voor dit gedrag van wilders, heeft meer en meer grip gekregen op onze maatschappij. Sterker, het is salonfahig geworden. Vergeet Fons dat woorden ertoe doen. Dat woorden tot daden leiden. Geen enkel zichzelf respecterend democratisch instituut zou haat, racisme, intolerantie en verbale agressie moeten accepteren. Voltaire uitspraak doet daar niets aan af.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 22:13

Volgens mij ben je even vergeten dat hr. Wilders al 20 jaar beschermd moet worden, maar dat is zeker terecht en normaal. Beetje hypocriet. Een reeks foto's van mw. Hermans die de tassen met dossiers van Rutte droeg vond ik veelzeggend over dit onderwerp. Tere zieltjes hebben niets te zoeken in de TK, zeker gezien de schade en de grote groepen slachtoffers die Rutte 1 tm 4 veroorzaakt heeft, en waar zij onderdeel van uitmaakt.

Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 8:33

Gimli Ik kan u niet volgen in uw conclusie dat hgroen vergeten is, dat Wilders al 20 jaar beveiligd moet worden en dus hypocriet is. Volgens mij maakt hij toch zeer duidelijk, dat we haat, racisme, intolerantie en verbale agressie niet moeten accepteren/tolereren. Maar ik kan met de beste wil van de wereld niet uit de woorden van hgroen opmaken, dat hij het acceptabel vindt dat dat "niet accepteren" de vorm van bedreigingen aanneemt. Uit uw reactie wordt mij duidelijk, dat u vindt dat iemand als Hermans maar heeft te slikken, omdat die schade heeft veroorzaakt en slachtoffers gemaakt heeft. Ik vraag me af; stelt u daar ook een grens aan?

Gimli1955
Gimli195517 jun. 2022 - 13:30

@Zandb Neen, zo lang de schade nog steeds voortduurt en er door de regering en de coalitie partijen ontwijkend wordt geregeerd, mag het debat keihard zijn. Deze en vorige regeringen hebben zelfmoorden op hun geweten, 1165 uit huis geplaatste kinderen en 47.000 slachtoffers van het Toeslagschandaal en 270.000 mensen op zwarte lijsten. Daarnaast tienduizenden schade slachtoffers in Groningen en om niet te vergeten Chroom6 vergiftigingen met zeer waarschijnlijk zeer pijnlijke sterfte gevallen, die ook nog steeds zitten te wachten op schadevergoeding. Die mensen hebben in de afgelopen jaren zeer waarschijnlijk heel wat tranen geplengd, waarbij het 10 jaar heeft geduurd tot het boven tafel kwam. Dit zijn doelbewust slachtoffers van een in mijn ogen criminele organisatie, die overheid heet. Dan zijn de TK leden nog heel netjes, en je kunt wachten tot een van de slachtoffers van ieder schandaal een keer ontploft. Of een familielid die iemand moet missen omdat de dood de enige uitweg was voor de ellende van Rutte 1 tm 4. de reactie van hgroen2 Geen enkel zichzelf respecterend democratisch instituut zou haat, racisme, intolerantie en verbale agressie moeten accepteren. Dit geldt evenzeer voor deze regering die het zelfs institutioneel heeft ingevoerd, door onschuldige mensen te ruineren. Dit moeten wij niet accepteren van een overheid, daar heeft hij volledig gelijk in.

Ivan61
Ivan6116 jun. 2022 - 16:57

Onze parlament is slechte toneel. Heel slecht en mevrouw Hermans is slechte leugenaar. Wilders doet wat hij altijd doet en zij " bezwijkt ". Dinsdag was andere PVV-er bezig met onversneden racisme en dat kon gewoon doorgaan van mevrouw Bergman. Dat vind ik veel erger.

2 Reacties
Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 5:47

Sarajlija Ik vind dat een domme manier van rederen. Met een overdreven voorbeeld, kan ik dat wellicht duidelijk maken: Een moordenaar doet wat hij altijd doet. Daar moeten zijn slachtoffers dan maar tegen kunnen?

Ivan61
Ivan6117 jun. 2022 - 9:44

Zandb, Jij schreef: Een moordenaar doet wat hij altijd doet. Daar moeten zijn slachtoffers dan maar tegen kunnen? Wat heeft dat te maken met mevrouw Hermans en Wilders? Leg dat eens uit

Peace ....
Peace ....16 jun. 2022 - 16:08

Ze heeft in ieder geval bereikt dat de aandacht bij haar ligt. Dat is het wezen van politiek. Prima van Hermans. die gaat het nog ver brengen in de NL overheid.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 5:49

Peace Inderdaad, ALS dat haar bedoeling was en ALS het zo uitwerkt, dan zou dat zo maar kunnen zijn.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jun. 2022 - 14:03

Wilders doet aan op de man spelen. Heel zwak. Het is niet echt een argument,waar hij mee komt. Hij ging Kaag dan nadoen en belachelijk maken etc. Ik heb ook pesthekel aan Kaag. Maar waar Wilders mee aankomt, dat slaat nergens op. Ze eet Quino salade, zegt hij dan, over Kaag. Nou en ? Who gives a fuck, Wilders? In die zin is FVD professioneler en venijniger, als rechts populistische partij. Ergens snap ik wel, dat ze moet huilen. Hij loopt haar eigenlijk een soort van te pesten.

6 Reacties
Kuifje3
Kuifje316 jun. 2022 - 16:41

Er zijn er veel meer die op de man spelen. Ik noem een Rutte of Kaag of Paternotte. Pechtold had er ook een handje van en vergeet Simons niet. Fatsoenlijke politici in deze kamer zijn er niet echt veel. Klaver en van der Plas bijvoorbeeld. Om je specifiek aan Wilders te ergeren is wat overdreven. Hermans had dit duidelijk ingestudeerd overigens.

Jozias2
Jozias216 jun. 2022 - 17:06

Waarom? Tassendrager is gewoon een normaal en gebruikelijk woord voor een assistent. En Wilders wilde daarmee het gebrek aan dualisme en de weinig autonome vvd fractie duiden. Daarin heeft hij een punt en dit is geen onbetamelijke manier om dat te zeggen. Als men denk de lange arm van erdogan noemt en fvd onder invloed van Poetin…dan kun je ook zeggen dat Hermans (en de vvd fractie) weinig kritisch is op Rutte 4.

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 22:15

Klopt Jozias, ben het niet vaak met je eens, maar nu wel en volledig zelfs.

Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 5:53

Kuifje Mag ik u om voorbeelden (bewijzen) vragen voor uw stelling: "Er zijn er veel meer die op de man spelen. Ik noem een Rutte of Kaag of Paternotte. Pechtold had er ook een handje van en vergeet Simons niet." Dat u vindt dat er weinig "fatsoenlijke politici" zijn, dat is iets wat u zelf bepaalt. Daarom noemen we dat dan ook een mening. En zoals met alle meningen, gaat het daarbij om de onderbouwing, die de mening interessant maakt. Als die ontbreekt, dan heeft een mening - bv "Hermans had dit duidelijk ingestudeerd overigens." - de waarde van een loze.

Zandb
Zandb17 jun. 2022 - 6:01

Jozias Een assistent een tassendrager noemen, dat is wel een heel enge opvatting van wat assisteren allemaal inhoudt. Om te menen dat een Hermans geen andere taak heeft dan Rutte hersenloos te assisteren - want dat is wat een tassendrager doet - en dat dus niets van wat die tassendrager doet of zegt enige betekenis op zichzelf heeft, dat is niet meer of minder dan een poging om iemand monddood te maken.

Jozias2
Jozias217 jun. 2022 - 8:19

@Zandb Bij Defensie heb je vaak een ADC (Aide de Camp) of Adjudant van een hoge commandant, net zoals er bij het Koninklijk Huis er adjudanten van de koning aanwezig zijn en Ministers een Politiek Assistent zijn. Dat zijn functies waar allerminst op wordt neergekeken en vaak ingevuld worden door mensen met veel potentie om te leren en ervaring op te doen. Die functies worden al jaren 'tassendrager' genoemd. Dat is een hele gebruikelijke term die veel wordt gebruikt maar niet op een minachtende manier en uiteraard weet iedereen dat die functie veel meer inhoud. Ik weet zeker dat Hermans er geen bezwaar tegen had dat ze zo zou worden genoemd toen ze nog PA was. Het stekende zit er voor haar in dat ze nog steeds zo wordt genoemd nu ze fractieleider is. Het punt daarvan is dat ze volgens Wilders (maar volgens mij velen hier) nog steeds acteert alsof ze zijn PA is.

Ewout Pool
Ewout Pool16 jun. 2022 - 12:11

Ik denk dat het haar zo raakt omdat ze stiekem ook weet dat het waar is. En wat was er tegen geweest om het verwijt volmondig te beamen? Dát had Kaag, Rutte of Wilders gedaan: "Tassendrager? Jazeker steun ik het kabinet als coalitiepartij. Wij proberen constructief Nederland te verbeteren, terwijl Ú aan de zijlijn blijft staan. Dus dank voor het compliment". - Overigens ben ik geen fan van de huidige regering, maar zo moeilijk is dit niet.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 jun. 2022 - 14:03

Huidige regering is een wrak haha

dirk den boer
dirk den boer16 jun. 2022 - 11:45

Poetin heeft alle niet-tassendragers al jaren geleden de wacht (of erger) aangezegd, zover is het bij ons dus gelukkig nog niet......

Kuifje3
Kuifje316 jun. 2022 - 11:30

Dit was een ingestudeerde reactie. Ingestudeerd, maar ze had even moeten wachten tot Wilders haar echt had aangesproken op het falende beleid waar ook zij keihard verantwoordelijk voor is, maar bij de openingszin al in tranen uit te barsten is behoorlijk ongeloofwaardig. Wat mij behoorlijk stoorde was het opzichtelijke gedrag van haar politieke vrienden. Waar waren deze vrienden toen de fractievoorzitter van D66 een PVV-er voor Nazi uitmaakte? Dat mag dan weer wel van deze deugdelijke lieden?

2 Reacties
develhunt
develhunt16 jun. 2022 - 12:48

Precies, de hypocrisie en het meten met twee maten is in de politiek schijnend.

Sonic2
Sonic216 jun. 2022 - 19:44

Wilders en zijn leugenaars bende mogen wel elke keer links uitmaken voor woke, extreemlinkse, communisten, DDR. Maar zolang die foute Wilders en zijn foute PVV een keer moet incasseren lukt het niet. U ook. U maakt altijd links voor alles en nog wat uit. Ook mij dus, maar je mag niets over Wilders zeggen. Hoe weet u voor de rest dat het ingestudeerd is? Heeft u daar bewijs voor ? Of roept u maar wat? De PVV zou er juist voor moeten zijn dat alles gezegd mag worden. Ze zijn voor totale vrijheid van meningsuiting. Maar vooral als het gaat om wat Wilders allemaal mag uitkramen. Niet om wat zijn tegenstanders roepen anders heet het demoniseren. En voor de rest mag de PVV tot op het bot afgekraakt worden. Wie steunt nog deze carnaval vereniging eigenlijk? Hoe diep moet je je dan nog schamen? Janmaat werd voor minder aangepakt.

Thuiszitter
Thuiszitter16 jun. 2022 - 11:19

Dit riekt naar overspannenheid van deze mooie vrouw. Of ze kan goed acteren daar ga ik niet van uit. Ik zou een functie elders gaan zoeken ..

1 Reactie
TheBigLebowski
TheBigLebowski16 jun. 2022 - 11:28

Vind je haar mooi? Hmm, smaken verschillen, dat mag. Ze is groot toneelspeler, misschien moet ze dat gaan doen.

develhunt
develhunt16 jun. 2022 - 11:09

Ooit was er een troonopvolger van Rutte in de vorm van Klaas Dijkhoff, die uiteindelijk eieren voor zijn geld koos en vertrok, zogenaamd in goed overleg, terwijl hij lachend en vriendelijk met een paar mooie woorden van Rutte, hij is zo aardig, naar de uitgang werd begeleid, waarna Rutte het rijk alleen had en zich nu slechts met tassendragers heeft omgeven. Hermans is daar een voorbeeld van, kritiekloos verdedigd ze het beleid van Rutte, toen Wilders daar de vinger op legde, besefte ze dat hij de waarheid sprak, vandaar die tranen, niet voor die vrij makke Wilderiaanse uitspraak maar het besef bij Hermans dat ze inderdaad de tassendrager van Rutte is, en niets meer dan dat.

korheiden
korheiden16 jun. 2022 - 10:51

Mee eens. Er worden in de Kamer wel ergere dingen gezegd. Wilders somde overigens een flink aantal argumenten op waarmee hij zijn 'tassendrager' bewering staafde. Zoals hij ook al treffende voorbeelden gaf van de toegenomen armoede in ons land. Wilders kan regelmatig onbeschoft uit de hoek komen, zijn bekende stokpaardjes kennen we nu wel, maar hier had hij gewoon gelijk.

Sam V
Sam V16 jun. 2022 - 10:50

Wat de echte reden is voor haar reactie is gissen, maar dat ze op dat moment niet stevig in haar schoenen staat was wel duidelijk. Ik heb mij overigens niet geërgerd aan dhr. Wilders. Tassendrager is nog best netjes en hij gaf ook de reden waarom hij dat vindt. Ik zou hem negeren en dit soort zaken voor kennisgeving aannemen. Ik heb mij meer geërgerd aan de reactie van een aantal andere fractieleiders. Toevallig allemaal mannen. Op het moment dat dhr. Wilders het woord zei was zichtbaar hoe bijvoorbeeld dhr. Paternotte doorging met het kijken op zijn telefoon (over manieren gesproken). Pas op het moment dat mevr. Hermans er zichtbaar door geraakt werd, kwam de reactie vanuit de rest. Ik zie dit als een typische reactie passend in de huidige tijd waarin de opmerking of de gedraging op zich een probleem zijn totdat iemand zich gekwetst voelt. De zich gekwetst voelende persoon is tegenwoordig de maatstaf. Niet de intentie van een woord of gedraging. Dat is op zijn zachtst gezegd eigenaardig. Ik vind het vooral een heilloze weg, omdat altijd iemand gekwetst is. Oftewel gooi Voltaire maar in de prullenbak.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 11:46

Heet dat geen symbool politiek of symptoom bestrijding, waarbij de electorale winst belangrijker is dan de inhoud van de vergelijking?

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen16 jun. 2022 - 10:48

"De kwaliteit van Rutte bestaat er juist voor een belangrijk deel uit dat hij zonder met de ogen te knipperen glashard onwaarheden kan verkondigen. Wat dat betreft heeft Hermans nog een lange weg te gaan." Inderdaad, wil ze het stokje van Rutte overnemen dan moet ze nog wel leren overtuigend te liegen.

omaoeverloos
omaoeverloos16 jun. 2022 - 10:45

Mevrouw Hermans maakt duidelijk dat het weer aardig bergafwaards gaat met de emancipatie van de vrouw.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2022 - 13:37

Het stagneert eerder dan dat het bergafwaarts gaat vooral in de politiek

omaoeverloos
omaoeverloos16 jun. 2022 - 14:15

Ik verbaas me over de opstelling van veel vrouwen en vooral jonge meiden de laatste tijd die alleen maar miepen dat ze gekwetst zijn. Dan sta je tegenover die kerels al met 1-0 achter natuurlijk. Gewoon even de beuk erin, laat ze maar eens zien wie de baas is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jun. 2022 - 15:19

Soms worden gerechtvaardigde klachten ook afgedaan als "gemiep" Oma, maar als mannen hun handen thuis en hun dickpics voor zich houden valt er in mijn ervaring prima mee samen te werken.

Karingin
Karingin16 jun. 2022 - 17:38

Ja als je vindt dat vrouwen zich mannelijk, kennelijk emotieloos moeten gedragen. Ik sta daar toch anders in

omaoeverloos
omaoeverloos17 jun. 2022 - 7:16

Met mannen valt idd meestal prima samen te werken, maar soms moeten ze even op hun plek gezet worden, Danielle. Vroewen hoeven zich natuurlijk niet mannelijk, kennelijk emotieloos te gedragen, Karingin, maar een beetje weerbaarheid kan natuurlijk geen kwaad. Zeker niet tegen zo'n nitwit als Wilders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jun. 2022 - 10:33

Mannen zijn juist heel emotioneel. Woede, trots en minachting vallen ook onder de emoties. Het gestamp en geschreeuw is tegenwoordig ook niet van de lucht.

JoostV2
JoostV216 jun. 2022 - 10:36

Goh, verrassend. Na de ministerpresident, de ministers zet nu ook de coalitiepartijen de aanval in op de oppositie. Niet het toeslagen akkefietje, stikstof dingetje maar de oppositie brengt het vertrouwen in de politiek om zeep. Ze komt er ook nog mee weg. Schokkend.

Panthera
Panthera16 jun. 2022 - 10:15

Hollandsche Hollywood! Want niemand durfde te dromen, is eindelijk gekomen, de artiesten zijn naar Den Haag toegekomen.

Jan Wijn
Jan Wijn16 jun. 2022 - 10:04

Ze leren het toch nooit: negeer die fascist zijn uitspraken die inmiddels al zo grijs gedraaid zijn, daar helpt geen peroxiden aan.

1 Reactie
gravin2
gravin216 jun. 2022 - 14:24

Heeft hij deze dingen eerder gezeg? (ik weet dat ik een d weglaat, dat is om het voor uw wat begrijpelijker te maken.)

Rode druppel
Rode druppel16 jun. 2022 - 9:53

Ik vind Hermans helemaal niet slecht als je vergeet bij welke politieke partij ze aangesloten is. Mijn geloof in de politiek wordt steeds kleiner, geen oplossingen en maar uitstellen. Wilders brengt nog wat leven in de brouwerij, best vermakelijk soms. Hij zal echter nooit mijn stem krijgen. Heb meer respect voor Hermans dan voor Wilders.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 jun. 2022 - 9:49

De geheime geliefde van Mark Rutte? - mijn verbeeldingskracht is groot, Fons. En ik heb best een zwak voor die Sophie. Haar reactie op Geerts vuilakkerij is gewoon: ontroerend, lief. Als man voel ik meteen de behoefte om die politieke Gargamel uit te dagen om samen met mij even naar buiten te gaan, pronto graag, om hem een lesje in manieren en omgang met dames bij te brengen. Als ik erbij geweest was, dat wel. O ja, er zijn nieuwe taalvormen aan het trenden. Dus: Wilders noem ik een interruptieterrorist.

3 Reacties
Sonic2
Sonic216 jun. 2022 - 10:05

We zijn in het debat altijd aan het wokken. We gooien alles in de pan en wokken alles door elkaar. Wilders is een zeer onfatsoenlijke pestkop. Iedereen die hem steunt en er voor kiest ondersteunt pesten. Dan vind ik dus dat er een streep moet komen. Na de streep is het ook waar dat de VVD een totaal verziekte partij is die mede en hoofdverantwoordelijk is voor de staat van het land. Hermans is niet een sterke fractieleider. Dat is deel 2. Ook iets afzonderlijk dus. Vervolgens is Hermans denk ik overspannen en valt kritiek haar zwaar. Het is duidelijk een optelsom . Dat overviel haar. Dit zijn dus drie verschillende dingen die door de vele complot denkers en "rechtse" mensen die ons land rijk is( ook in de reageer panelen hier trouwens) elke keer met elkaar worden verbonden. Ze hebben weinig met elkaar van doen. Wilders is overigens economisch gezien een VVD'er met een nog xenofober sausje er over heen. Wilders is geen gevolg. Wilders is ontspoord. We zijn alles door elkaar heen aan het wokken. Kockelmans doet dat ook. Ik vind het niet zo erg dat Wilders dus Hermans aanpakt, maar het is de taak van vooral opinie makers om dat goed te duiden. Wilders is een onfatsoenlijke pestkop. Hermans is een zwakke fractievoorzitter die ook maar een mens is.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 jun. 2022 - 10:48

@ Sonic2 - prachtige reactie, mijn felicitaties! Alleen al dat wokken... hoe kom je erop? Een van die (weinige) keren dat ik denk: dat had ik zelf willen verzinnen. Dan: 'reageerpanelen'... een nieuwvorming die klinkt als een klok. Ook zie ik voor me: opinies en invalshoeken wokken, tegelijk lekkere lapjes paneren, blijven reageren, en serveren! Ik veroorloof me een grapje: je klinkt als de Swedish Chef van de Muppets. Met een borrel op. En met groot elan leg je me alles op een schoolbord uit...

Juppé🎗
Juppé🎗16 jun. 2022 - 11:02

@drs Q… om hem een lesje in manieren en omgang met dames bij te brengen.  » ….ook tegenover mannen lijkt hij wat omgangsvormen te ontberen. Maar hij doet dit opzettelijk in de hoop om van terechte of onterechte ontevredenheid te gaan profiteren. Of iets terecht of onterechte is heeft zijn interesse niet.

Paul250371
Paul25037116 jun. 2022 - 9:41

Hahahah. Inderdaad. Qua liegen en bedriegen kunnen ze allemaal in de leer bij de roverhoofdman. En als mevrouw Hermans hierom al moet huilen dan is het heel droevig gesteld. Laat ze in Godesnaam wat anders gaan doen.

Sonic2
Sonic216 jun. 2022 - 9:41

Sophie Hermans heeft het moeilijk met de veel hardere toon in de kamer en het is wel duidelijk dat het bij haar een optelsom is. Was het maar die ene opmerking van onfatsoenlijke pestkop Wilders. Het is een opeenstapeling van een weinig controlerende 2e kamer. De oppositie is vooral altijd boos. Van welke kant die oppositie dan ook mag komen. Het is hakken om te hakken. Het is effect zoeken om effect zoeken. In de niet aflatende drang in de media te komen. Sophie Hermans is inderdaad een soort van tassendrager van Rutte, maar ze heeft ook weinig ruimte om af te wijken. Zeer onfatsoenlijk van Wilders om het persoonlijk te spelen. Ook politici zijn mensen. Ook zij heeft familie leden en vrienden die er naar kijken. En ook zij heeft emoties. Spreek liever onfatsoenlijke pestkop Wilders er op aan en al die mensen hier die EN aan de foute kant staan en pesten ondersteunen.

3 Reacties
Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 9:55

Dit heeft niets te maken met fatsoenlijk of onfatsoenlijk. Stel jezelf de vraag of ze ook fractievoorzitter was geworden als ze niet Hermans had geheten en niet de tassendrager van Rutte was geweest. Uiteraard kun je vraag ontwijken als een als dan vraag, maar als ze hier al niet tegen kan, dan heeft ze als fractievoorzitter niets in de kamer te zoeken. Haar spindoctor kan haar zo een reeks oneliners toestoppen, die Wilders de mond doen snoeren en pesten en grof gedrag los je niet op door een traantje te plengen. Die geef je keihard terug en je dient als politicus voorbereidt te zijn op dit soort aanvallen. Ze kennen Wilders al jaren en jaren, hij speelt dit spelletje al het langst van alle TK leden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 jun. 2022 - 10:07

Sonic, helemaal eens.

Sonic2
Sonic216 jun. 2022 - 11:57

@ Gimli1955 Bent u een insider in de VVD fractie? U oordeelt wel zo in ieder geval. Kent u haar kwaliteiten? Kent u haar persoonlijk? Loek Hermans was nu niet bepaald een grootheid, dus die naam is niet zo goed argument. Misschien wilde de VVD een fractie voorzitter die vrouw is. Misschien vertolkt ze een bepaalde vleugel binnen de partij. Maar het is waar dat ze niet bijzonder kritisch is. In hoeverre is het trouwens relevant. Waarom moeten we er een punt van maken? U predikt zo vaak dat de inhoud leidend is. Wat is hier inhoudelijk aan? En Wilders is onfatsoenlijk. Punt uit. Een monster. Die zelf een vrouw die overspannen is wilt misbruiken voor wat media aandacht en wat virtuele zetels. Want daar gaat het Wilders om. Niet om inhoud. Maar om aandacht en virtuele zetels. Dat u denkt dat het een spelletje is laat u gebrek aan mensenkennis zien en politieke kennis. Wilders is een monster. Dit is pesten. U duidt dat niet. U gaat zo ver door in het oorzaak en gevolg verhaal dat u straks zelfs een eventuele aanslag op Rutte zal duiden als oorzaak en gevolg. Het heeft alles te maken met fatsoenlijk en onfatsoenlijk. Het is namelijk ook onfatsoenlijk dat u het onfatsoenlijke en het monsterlijke niet als monsterlijk weet te duiden. En ook niet in staat bent om een zwakke fractievoorzitter( daar heeft u gelijk in) te scheiden van een zeer onfatsoenlijk en niet presterende PVV leider. Dat maakt u betoog zwak. Omdat u het niet kan scheiden en onlogische verbindingen legt.