Joop

Wat zien we daar? Zeehond gespot in de Biesbosch

  •  
09-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeehond-biesboschHR_300.jpg
De laatste keer dat een zeehond in de Biesbosch werd gespot was in maart 2002
Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es heeft zaterdag voor het eerst in 10 jaar weer een zeehond in de Biesbosch gespot. Vlakbij het uitstroomgat van polder Maltha stak hij zijn kop even boven het water uit waardoor de boswachter een foto kon maken. De verschijning van zeehonden in de Biesbosch is flink afgenomen nadat in 1970 het Haringvliet werd afgesloten.
RTEmagicC_zeehond-biesboschHR_620.jpg
Hoe de zeehond de Biesbosch in is genomen is Staatsbosbeheer een raadsel. Het zou kunnen dat het watervlugge zoogdier door de Haringvlietsluizen, tijdens het spuien, van buiten naar binnen is gezwommen. Of hij is via de Nieuwe Waterweg gekomen.
Met de komst van de zeehond worden de plannen om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten weer actueel. Zeehonden kunnen zo wel in zoet, brak als zout water leven, als er maar vis is. Door de sluizen weer op een kier te zetten zouden trekvissen weer in de rivier terecht kunnen komen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Klungel2
Klungel29 dec. 2012 - 11:25

Goede zaak. De natuur gaat nog steeds zijn eigen gang en dat is bemoedigend. Nu die sluizen nog open...

dlagewaa
dlagewaa9 dec. 2012 - 11:25

Ik vind meer dan 100 zeehonden in Antwerpen veel bijzonderder ;-) http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121204_00391255

Jantje68
Jantje689 dec. 2012 - 11:25

Nu nog ff een bioloog vinden die beweert dat dit aan klimaatverandering ligt Want dit kan natuurlijk op deze zondag niet zonder aangepraat schuldgevoel passeren.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods9 dec. 2012 - 11:25

++ Nu nog ff een bioloog vinden die beweert dat dit aan klimaatverandering ligt Want dit kan natuurlijk op deze zondag niet zonder aangepraat schuldgevoel passeren. ++ >> Ik dacht al, geen enkele reactie van de milieuhaters? Maar toch.

msj_meijerink
msj_meijerink9 dec. 2012 - 11:25

Én ik mis een reactie van Dion G (namens Geert), die opmerkt dat de zeehond -zeker weten- door allochtone robben de Noordzee is uitgejaagd!