Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vonnis tegen homohater bedreigt Wilders

  •  
01-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
wilders9bij6
Het Gerechtshof in Amsterdam heeft Delano Felter, de Amsterdamse ex-politicus van de Republikeinse Moderne Partij, in hoger beroep alsnog veroordeeld voor groepsbelediging van en aanzetten tot discriminatie van homoseksuelen. Felter liet zich in 2010 tijdens een verkiezingsdebat in de Rode Hoed ontvallen ‘een hekel aan homofielen’ te hebben, die hij ‘mensen met een seksuele afwijking’ noemde die ‘bestreden’ zouden moeten worden. “Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit.” Zou hij hebben beloofd.
De uitlatingen van Felter zouden ‘onmiskenbaar’ de bedoeling hebben gehad om homoseksuelen bij het publiek in een kwaad daglicht te stellen, aldus het vonnis :
"De verdachte heeft homoseksuelen onder andere neergezet als vieze mannetjes en als dominante, agressieve personen met een seksuele afwijking. Ook heeft de verdachte het publiek opgeroepen homoseksuelen te discrimineren door hen te bestrijden en hen “er uit te sodemieteren”. De verdachte heeft daarmee homoseksuelen als groep in diskrediet gebracht en de waardigheid van de groep ernstig aangetast."
Hoewel het gerechtshof erkent dat de verdachte als politicus in staat moet zijn zaken van algemeen belang aan de orde te stellen – ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten – is er een grens, die ligt bij uitingen die in strijd zijn met de grondwet. Felter, die na zijn uitspraken geroyeerd werd al lijsttrekker, is veroordeeld tot een boete van 1000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.
Overeenkomsten De zaak tegen Delano vertoont opvallende overeenkomsten met de nog lopende rechtszaak tegen Geert Wilders, die zich inmiddels tegen 6400 aangiftes van groepsbelediging, haatzaaien en discriminatie moet verdedigen, nadat hij zijn achterban in 2014 liet schreeuwen om “ Minder, minder, minder Marokkanen ” en eraan toevoegde: “Dan gaan we dat regelen.”
Volgens Sidney Smeets, strafrechtadvocaat bij Spong Advocaten, maakt deze uitspraak eens te meer duidelijk dat Geert Wilders wel degelijk grote kans maakt op een veroordeling. Het kantoor van Smeets was namens de slachtoffers betrokken bij de  artikel 12 Sv-procedure die vooraf ging aan de eerste zaak-Wilders. Volgens Smeets zoekt Geert Wilders met zijn uitspraken standaard de grens van wat strafbaar is op en gaat hij er ook regelmatig overheen. De vrijspraak van de eerste zaak-Wilders is in zijn ogen dan ook niet terecht. De nieuwe strafzaak heeft echter meer kans van slagen omdat er, in tegenstelling tot bij de eerste strafzaak, wel sprake is van duidelijke aangiftes en bereidheid van het OM om te vervolgen. Smeets:
"De vrijheid van meningsuiting is begrenst door de wet. Niemand – ook politici niet – mag oproepen tot haat, aanzetten tot haat of discrimineren. De uitspraak in de zaak Felter ligt daarmee in lijn. Geert Wilders discrimineert wel. Het ‘Minder minder minder’-incident maakt dat nog evidenter. Er is op zijn minst sprake van discriminatie, omdat zijn uitspraken niet over individuen of delen van een groep gaan, maar om een hele bevolkingsgroep. In dit geval Marokkanen."
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.