Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat werkelijk van waarde is

  •  
31-08-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We moeten ons gezamenlijk richten op het bereiken van oplossingen, niet op het uitvergroten van onze tegenstellingen
We kunnen ons nog maar slecht concentreren. Politici, journalisten, eigenlijk iedereen lijkt zich met van alles bezig te houden, behalve met wat er echt toe doet. Als we ons al op een belangrijk onderwerp richten, lijken we meer geïnteresseerd in tegenstellingen dan in overeenkomsten. Dat terwijl deze tijd vraagt om knokken voor wat behouden moet worden en om het gezamenlijk aanpakken van onze problemen.
Omvallen
Politici lijken zo gewend te zijn geraakt aan het achtervolgen van de waan van de dag dat ze niet anders kunnen dan zich druk maken om de stukjes snelweg waar inmiddels 130 kilometer per uur gereden mag worden, de juiste (maar altijd symbolische) rol van de volgende koning of een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dat terwijl chronisch zieken en gehandicapten te maken hebben met zich continu opeenstapelende kortingen, mensen met de laagste inkomens er verder op achteruit gaan en de euro op omvallen staat.
Peters
Journalisten vertonen nauwelijks nog ander gedrag dan overspronggedrag. Niet de internationale crisis of de gevolgen van de bezuinigen domineren het nieuws, maar trivialiteiten. Een goede reconstructie van belangrijke episodes in de crisis is nog niet gemaakt, de reconstructie van het leven van Mariko Peters in 2005 was minutieus en domineerde wekenlang het nieuws. Ook een vergissing van de premier was goed voor honderden artikelen. Nog deze week haalde het opstappen van een medewerker van een Kamerlid alle journaals. Wat de gevolgen van de crisis en de bezuinigingen in Nederland zijn en welke oplossingen vanuit de samenleving worden geopperd, wordt nauwelijks belicht. 
Slopen
Wij lijken allemaal weinig bezig met de ingrijpende gevolgen van de crisis en het kabinetsbeleid. De enige sector die zich echt roert is de cultuursector. Zij zouden zich juist moeten beseffen dat cultuur geen eerste levensbehoefte is en enige bescheidenheid hen in deze tijden dus past. Vanuit de zorg, het welzijnswerk en de sociale sector blijft het verrassend stil. Zijn we effectief in slaap gesust door de stroom aan irrelevant nieuws? Zijn de initiatieven er wel, maar krijgen ze geen aandacht? Ik weet het niet.
Lang
De verdeeldheid die de politiek in het Westen in zijn greep houdt past niet bij de huidige tijd. Een grote internationale crisis vraagt om eensgezindheid. Partijen moeten over hun schaduw heenstappen en moeilijke compromissen willen verdedigen. ‘Draaien’ moet weer een deugd worden, in plaats van een zonde. We moeten elkaar ook wat gunnen. Wientjes staat erbij en kijkt ernaar terwijl de FNV desintegreert. Hij zou ook een gebaar kunnen maken om samen verder te kunnen.  Internationale samenwerking zou juist nu moeten betekenen dat landen verder kijken dan hun nationaal belang op korte termijn lang is.
Waarde
De komende maanden wil ik geen proefballonnetjes en oprispingen meer zien uit Den Haag. Ook geen gesteggel over koopkrachteffecten achter de komma of een miljoen meer of minder hier of daar. Ik wil weten hoeveel partijen bereid zijn om op te geven om in gezamenlijkheid de problemen van ons land aan te pakken. Er moeten nationale akkoorden komen over de woningmarkt, werkgelegenheid en pensioenen. De coalitie moet bereid zijn om zaken te doen met de oppositie, en andersom. We moeten ons gezamenlijk richten op het bereiken van oplossingen, niet op het uitvergroten van onze tegenstellingen. Alleen als we samen optrekken, kunnen we behouden wat werkelijk van waarde is.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

addystoker
addystoker31 aug. 2011 - 7:33

Je hebt volkomen gelijk, maar om dat te bereiken moet er wel goed naar elkaar geluisterd worden, dat doen wij als politici vaak niet, dan is er alleen sprake van scoringsdrift.

JanJansen17
JanJansen1731 aug. 2011 - 7:33

"'Journalisten vertonen nauwelijks nog ander gedrag dan overspronggedrag. Niet de internationale crisis of de gevolgen van de bezuinigen domineren het nieuws, maar trivialiteiten.."" De Media houdt zich inderdaad angstvallig stil wat betreft de bezuinigingen in de zorg en het welzijnswerk. Als zich straks incident op incident stapelen zijn ze er als de eerste bij, niet vanuit de journalistieke gedachte dat misstanden aan de kaak moeten worden gesteld, maar om sensatieverhalen te brengen. De verzorgingsstaat Nederland staat volgend jaar te trillen op zijn benen, en er is nauwelijks aandacht voor. Het bekende fenomeen in de Nederlandse cultuur is dat er eerst iets moet gebeuren voordat de vooraf waarschuwingen serieus genomen worden, maar dan is het alweer achteraf, en dus te laat. Ik begrijp werkelijk niet de compleet visieloze teneur van deze tijd, terwijl er zoveel op het spel staat. Alle berichtgevingen volgen de waan van de dag, en houden de waan in stand. Waar is de tegenwoordigheid van geest gebleven van journalistiek Nederland?

Iskander2
Iskander231 aug. 2011 - 7:33

Je hebt helemaal gelijk. De waan van de dag regeert en een visie ontbreekt. De volhouders zijn schaars en vergeten is de mode. Ieder voor zich en gebrek aan solidariteit Lees dit eens : "Ik heb een nachtmerrie..." - http://sp.nl/9n1ekm

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 aug. 2011 - 7:33

Over wat van waarde is en welke problemen moeten worden aangepakt verschillen mensen nogal van mening. En 'de problemen oplossen' is zo'n dooddoener. De meeste grote problemen zijn onoplosbaar en de kleine problemen zoals een stukje snelweg zijn weer niet van belang voor de auteur. Zo blijft het lekker troebel.

Dewik2011
Dewik201131 aug. 2011 - 7:33

Tja...wat voor oplossingen moet je nog verzinnen in een land waar alles tot de puntjes is geregeld. Iedere boom staat precies daar waar hij moet staan. Dat kunnen Nederlanders niet begrijpen...men denkt dat er vanallesennogwat mis is met dit land, maar als je een tijdje woont in landen waar er echt dingen mis zijn...dan valt op hoe alles goed is geregeld in dit keurige maar saaire landje. Er zijn veel verhitte discussies, maar het gaat vaak over helemaal niets.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online31 aug. 2011 - 7:33

"keurige maar saaire landje. Er zijn veel verhitte discussies, maar het gaat vaak over helemaal niets." juist wel denk ik omdat mensen zo kunnen ventileren. anders hadden we wellicht een rel van kaliber Londen in Amsterdam of zo gehad.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 aug. 2011 - 7:33

Je kunt pas aan oplossingen denken als de tegenstellingen duidelijk zijn. De PVDA stelt de problemen niet duidelijk en zuiver. Vanuit dat ontwijkend en slap gedrag (zie b.v. de heren Cohen en Wolfsen) is het mij inziens niet mogelijk om te kijken naar gemeenschappelijke waarden en oplossingen. Een duidelijke analyse is noodzakelijk en dan moeten man en paard genoemd worden. Daar heeft de PVDA verschrikkelijk veel moeite mee. Uw betoog is het zoveelste voorbeeld van nu dominante stroming binnen de PVDA. Vraag me wel een af als een man als de heer van van der Laan op de plaats van de heer Cohen aan het roer had gestaan. Een schamele 17 zetels volgens de laatste peiling zou zeker niet niet gebeurd zijn.

2 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 aug. 2011 - 7:33

1x niet teveel haha

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos31 aug. 2011 - 7:33

Volgens mij zijn de tegenstellingen in Nederland door rechts huizenhoog gemaakt dus dat is een raar argument. Overigens weten we met rechts juist niet waar we aan toe zijn. De PVV steunt alles wat er voor zorgt dat links niet aan de macht komt. Geen inhoudelijk beleid dus. En de VVD is al helemaal stil en liegt vrolijk over Europa en spoelt alles wat liberaal is door de WC.