© cc-foto: waldomiguez
Nog een verdere reactie op de clusters in scholen. Een 'cluster' is niet hetzelfde als een besmettingshaard. De definitie van 'cluster' wordt gegeven als (1) : "three or more infected people, within the same community or following the same gathering over a period of 7 days" Hierbij werd een voorbeeld genoemd van 3 schoolgaande kinderen uit 1 gezin die bij een familiefeest besmet geraakt zijn, maar naar dezelfde school gaan, dat de school als 'cluster' aangemerkt wordt. Het ministerie van onderwijs in Luxemburg geeft aan dat ze geen bewijs hebben dat besmettingen daadwerkelijk in de scholen zelf. (1) https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1554196.html
Luxemburg heeft inderdaad een omvangrijk test-programma opgezet. Van 11 juni t/m 27 juli zijn er dagelijks meer dan 16k testen uitgevoerd (1) met de doelstelling om de gehele bevolking te testen (dus inclusief mensen zonder klachten). Zo'n verschillende aanpak maakt het moeilijk om andere landen te vergelijken met Luxemburg qua statistieken die afgeleid zijn van het aantal testen. In het artikel wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de ratio van aantal overledenen en het aantal positief geteste mensen. Maar met zo'n verschillend uitgangspunt van wie getest wordt, geeft zo'n ratio al heel snel een vertekend beeld. Als ook de niet-Luxemburgse grensarbeiders meegenomen zijn in het aantal uitgevoerde testen van Luxemburg, vertekent dat het beeld nog meer. Want die arbeiders zullen in het algemeen jong(er) en gezond(er) zijn. Diegene die dat niet zijn, en mogelijk overlijden, zullen dat echter vaak in hun eigen land doen en niet meetellen in de Luxemburgse sterftecijfers. Qua dat kan je haast weer beter naar de absolute sterftecijfers kijken (2). Daarnaast heb ik ook de cijfers van Friesland neergezet (3) : Nederland : 17.1m inwoners, 362 doden per 1miljoen inwoners Luxemburg : 0.627k inwoners, 192 doden per 1miljoen inwoners Friesland : 0.650k inwoners, 106 doden per 1 miljoen inwoners Luxemburg doet het inderdaad beter dan Nederland, maar de verschillen zijn ook weer zo drastisch/onverklaarbaar. Nederland heeft verhoudingsgewijs ruim 35% meer 65+ers dan Luxemburg (4)(5), wat toch wel leeftijdsgroep is die het meest gevaar loopt. Daarnaast kennen de (grotere) Nederlandse steden een grotere bevolkingsdichtheid dan de Luxemburgse steden. Zelfs een stad als Leeuwarden doet niet veel onder aan Luxemburg-stad. En last but not least, Luxemburg is zeer welvarend. Gekeken naar BNP per inwoner komt Luxemburg ongeveer uit op het dubbele van Nederland. Nederland : 19.6% van de bevolking 65jaar of ouder Luxemburg : 14.3% van de bevolking 65jaar of ouder Als we weer terug kijken naar Friesland, doet zich nog iets voor, namelijk dat regio's sterk kunnen verschillen. Daarbij geldt dat hoe kleiner de regio, des te meer variabiliteit kan optreden, wat beide kanten op kan gaan. San Marino (dwergstaat) kent bijvoorbeeld het hoogste landelijke sterftecijfer (aantal overledenen / aantal inwoners), terwijl Liechtenstein, Malta en Monaco weer hele lage sterftecijfers kennen. (1) https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1556438.html (2) https://www.worldometers.info/coronavirus/ , cijfers t/m 25aug (3) https://www.ggdfryslan.nl/coronavirus/actuele-cijfers-frysl%C3%A2n/ (4) https://www.populationpyramid.net/nl/nederland/2019 (5) https://www.populationpyramid.net/nl/luxemburg-land/2019// (6) https://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=67&c=nl&l=nl
update : had niet door dat ik het woordje NIET vergeten was in onderstaande zin "...maar de verschillen zijn ook weer NIET zo drastisch/onverklaarbaar"
Een verademing, zo'n doordachte reflectie. Misschien onbedoeld ook een bewijs van de maatloze oppervlakkigheid waarmee media en politiek plus haar entourage de burgers informeren. Wèl bedoeld een bewijs van vaderlands onvermogen. Èn van volkse slaafsheid. Terzijde: als Nederland hetzelfde sterftepercentage zou hebben als Duitsland, dan hadden we 4.000 doden minder. Dus geen 6.000 maar 2.000. Het is niet voor niets dat de coalitie heeft geprobeerd om de evaluatie van de aanpak zo laat mogelijk te houden en zo armoedig mogelijk in te richten.
Volledig eens Bert, eindelijk iemand die niet in twee regelige soundbites even een dikke kop wil scoren. Goed uiteenzettingswerk op basis van publiek beschikbare data, oftewel werk dat elke zichzelf respecterende onderzoeksjournalist zou kunnen doen om daadwerkelijk als controlerende partij op te treden naar overheden en instanties. Goed werk van van der Kwast, jammer dat het nodig is!
En dan laat Bert de Vries nog buiten beschouwing dat in Nederland alleen mensen als slachtoffers van corona worden geteld als ze positief zijn getest op corona. De oversterfte in aanmerking genomen ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk boven de 10.000.
Het is maar helemaal de vraag of politici in Nederland ervan uitgaan dat ze populair worden van het redden van levens. Twee weken gaf Rutte in het kamerdebat aan dat hij met het oog op verkiezingen het liefst zo min mogelijk maatregelen neemt.