Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat vrouwen (en mannen) misschien dwingt meer uren te werken

  •  
16-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10456 keer bekeken
  •  
vrouwkantoor

© cc-foto: StartupStockPhotos

Om rond te komen zullen miljoenen paren bij elkaar een kleine 80 uur moeten werken en dan nog blijft schraalhans keukenmeester als de inflatie doorzet en de energiecrisis niet bedaart.

Liesbeth Staats, politiek commentator bij BNR, maakt zich al lang druk over het feit dat Nederlandse vrouwen zo weinig uren werken. Ze zijn – grotendeels op kosten van de belastingbetaler – goed opgeleid, tegenwoordig vaak beter dan mannen. Toch hebben ze geen zin dat volledig te gelde te maken. Staats vindt dat onverstandig. Je moet je zeker als vrouw nooit financieel afhankelijk maken van een partner en zelf voldoende pensioen opbouwen. Het is ook een daad van maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel een full time baan na te streven. Hoe kun je anders verwachten dat anderen het jou gemakkelijk maken door als medewerkers in de kinderopvang, de zorg of de horeca klaar te staan wanneer het jou uitkomt?

Afgelopen vrijdag mocht Liesbeth Staats haar stelling weer eens verdedigen. Zij was uitgenodigd door Op1. De redactie plaatste tegenover haar een journaliste die een baan van 60% wel genoeg vindt en een zwaar christelijk gemeenteraadslid uit de Veluwe voor het bizarre contrast.

Zo werd een wezenlijk verband niet gelegd. Ook te gast was Arjen Vliegenthart van het Nibud, die uitlegde dat binnenkort een op de drie gezinnen niet meer rondkomt. Zij hebben méér geld nodig. Anders belanden zij in het uiterste geval op straat.

Eén antwoord is natuurlijk verzet en opstand als in de herfst de financiële feiten niet meer ontkend kunnen worden. Sommige commentatoren voorspellen zelfs een gele hesjesbeweging 2.0. De omgekeerde vlaggen zouden van dit alles dan het eerste begin vormen. En inderdaad vlast men in rechts radicale kringen op een revolte. Want dat in Nederland een beweging van socialistische revolutionairen opstaat, is gezien de tijdgeest moeilijk voorstelbaar.

Het tweede antwoord is waarschijnlijker: de regering heeft sociale problemen met veel succes geprivatiseerd. In onze fuck you-maatschappij mag je het allemaal zelf uitzoeken. Veel burgers vinden dat ook vanzelfsprekend. Als de wolf aan de deur huilt, moet er meer geld verdiend worden. Dan is het afgelopen met de deeltijdbanen. Om rond te komen zullen miljoenen paren bij elkaar een kleine 80 uur moeten werken en dan nog blijft schraalhans keukenmeester met déze inflatie, déze energiecrisis en déze boze buurman in het oosten.

Zo komt  het ideaal van Staats eerder dan je denkt tot verwezenlijking. Part time banen worden net als de kachel op 21 graden een privilege van de rijken. De rest moet buffelen, man, vrouw, transgender. De kinderen kunnen ook een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen met het vakken vullen in de supermarkt en het rondbrengen van de krant. Wie in de goede tijden nog wel eens vakantie hebben gehouden in een serieus warm land, weten hoe dit werkt. Als ze uit hun doppen kunnen kijken tenminste en bereid zijn dat ook te doen.

Aangezien de kinderopvang in Nederland volstrekt niet aan de vraag voldoet, moeten oma en opa wel oppassen. Kunnen ze gelijk een hapje mee eten, wat wel nodig is nu de inflatie hun pensioentjes steeds verder uitholt.

Probleem: als iedereen voor de overleving full time moet werken, verkeert het aanbod van arbeid weer in een overschot. Dan komt de werkloosheid terug. Zeker als door gebrek aan gas bedrijfstakken op een laag pitje worden gezet.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.