Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat verdient minister Grapperhaus na overtreding van de coronaregels?

  •  
27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
41783524402_0736baacba_c

© cc-foto: Roel Wijnants

Een motie van wantrouwen ligt niet in de rede
In navolging van Zijne Majesteit heeft minister Ferdinand Grapperhaus de anderhalve meter afstand aan zijn laars gelapt. Na de voltrekking van zijn huwelijk poseerde hij met de bruiloftsgasten op het bordes van het Bloemendaalse gemeentehuis. Ze stonden allemaal lekker dicht bij elkaar. SBS6 Shownieuws maakte een reportage van dit society-gebeuren. Daarom is de bewindsman er nu gloeiend bij. De Haagse volksmenner Richard de Mos roept zelfs om zijn aftreden.
In menig ander land zou dat al lang zijn gebeurd. Daar bestaat geen genade voor ministers die hun eigen noodverordeningen overtreden. In Nederland kom je er dan met een excuus van af. Althans zo ziet het er nu naar uit. Grapperhaus heeft, na enig tegenstribbelen, ruiterlijk zijn verontschuldigingen aangeboden.
Had hij tóch de eer aan zichzelf moeten houden en terugkeren naar zijn deftige advocatenkantoor waar hij trouwens een inkomen bij elkaar kan declareren vér boven de Balkenendenorm? Ook al verdient zij zelf, een echtgenote is toch vaak een dure liefhebberij. Zeker als je beiden tot de elite behoort. De keus van het ministeriële hart is topredacteur bij Elsevier Weekblad. Daar kun je bij wijze van spreken geen kapsalon mee gaan halen.
Dit is een valide overweging maar toch hoeft de minister niet zo ver te gaan dat hij zelf de pijp aan Maarten geeft. Een motie van wantrouwen ligt evenmin in de rede. Wat is immers het gevolg van zijn slordige omgang met de anderhalve meter regel? Geen agent en geen boa kan het zich nog veroorloven een bon uit te delen voor het op elkaar klitten als de overtreders onmiddellijk hun welgemeend excuus aanbieden. Daar komt Grapperhaus immers ook mee weg.
Er is maar één manier om dit recht te trekken. De groepsfoto werd gemaakt op het bordes van het gemeentehuis. Dat behoort ongetwijfeld tot de openbare weg. Er kan op grond van dit bewijsmateriaal alsnog worden geverbaliseerd. Het zou natuurlijk fideel zijn van Ferdinand Grapperhaus als hij royaal de boetes van zijn gasten ook voldoet. Hij stamt uit een geslacht van aristocratische calvinisten.Hij is geen bijstandsmoeder voor wie zo’n boete het begin van een schuldenval betekent.
Bloemendaal heeft na het gebeuren met de minister nog eens benadrukt dat bruiloftsgasten zich op het bordes absoluut aan de anderhalve meter moeten houden. Het zou heel bevredigend zijn als met het geval Grapperhaus alsnog een voorbeeld werd gesteld. Dan is het algemeen rechtsgevoel bevredigd en kan de minister doorgaan met zijn werk op het departement van Justitie en Veiligheid.
Er zijn wel goede andere redenen Grapperhaus tot aftreden te dwingen. Die zijn te vinden in de plannen van hem en die minister van “Rechtsbescherming” om de rechtsongelijkheid te bevorderen, zoals het bemoeilijken van de toegang tot de sociale advocatuur of het min of meer afschaffen van kwaliteitseisen voor gerechtelijke tolken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (78)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:28

Er zijn inderdaad belangrijkere zaken waarvoor hij aan de kant geschoven zou moeten worden!

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 10:15

Ik dacht even; Als ik door Broekers-Knol mijn huwelijk zou laten voltrekken, zou ik eerst eens kijken of de papieren wel in orde zijn.

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 10:46

Je bent zo kort, ik ben gespitst op welke importanties je doelt. Toch niet alweer die diepe zakken van de Overheid en Rutte III die haar representeert en waar minister G. deel van uitmaakt? Want die diepe zakken zijn in wezen net zo vertrouwd als je eigen broekzak, Minoes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:37

Bouwman Nee, Mijn vertrouwen in hem was al niet optimaal. Ik volg nogal wat debatten en op mij maakt hij daar een wat verwezen indruk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst28 aug. 2020 - 22:57

Dat staat helemaal niet boven mijn stukje. Neem niet zoveel middelen tegelijk in.

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 7:58

Ik vind het natuurlijk in lijn met de opzet van van Joop, Han vander Horst. dat je je occupeert met minister Grapperhaus, maar om je over zijn verpeste trouwdag je te verheugen vind ik niet zo chic. Je moet niet lachen als een koorddanser naar beneden tuimelt, dat is grof leedvermaak. Het valt me op dat je nooit reageert als ik de naam van Girolamo Savonarola laat vallen, een historisch personage in de republiek van Florence. en daar machthebber in de tijd dat de wereld werd verkend. Ik verbaas me, bent historicus, dat staat onder je stukjes. ik meende dat een historicus wel belangstelling zou hebben voor hem en die tijd.Maar in plaats van aan Savonarola een stukje te wijden ga je over een huidige minister r schrijven in ongunstige zin.nog wel. en over een vrij knullig iets hem betreffend. . Ik vind dat niet evenwichtig, want een historicus heeft volgens mij de plicht om meer evenwicht te scheppen in de gedachten. Meningen over mensen kunnen veranderen net als over perioden. Ik noem geen voorbeelden, want die zijn bekend voor mij als leek en voor een historicus in meerdere mate. Dus ik hoor graag van je, we houden contact. Voor de goede orde: men wordt licht misverstaan: dat laatste is vriendelijkheid en geen dreigement.

Eric Minnens
Eric Minnens29 aug. 2020 - 12:31

@Bouwman "maar om je over zijn verpeste trouwdag je te verheugen vind ik niet zo chic" Deze is onder de gordel Bouwman. Oké, wellicht om je af te reageren op de suggestie van teveel middelengebruik, maar toch. Maar die suggestie kwam weer voort uit jouw volstrekt verkeerde weergave van de kop van het artikel, alsof daar de vraag werd gesteld of we meer of minder minister G wilden. Dus jij bent begonnen! En alsof die creatie van een stropop nog niet genoeg is, haal je er ook nog zekere Girolamo Savonarola bij, die er al helemaal niets mee te maken heeft. Kortom, je leidt met deze manoeuvre opnieuw af van het topic. Dat hoeft niet per se kenmerkend te zijn voor iemand die teveel middelen gebruikt, maar in internettermen lijkt dat toch verdacht veel op dat van een troll. Dat ben jij natuurlijk niet, maar wat ben jij dan wel?

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 18:32

Eric Minnens, vind je het erg als ik het zo maar laat?

Eric Minnens
Eric Minnens29 aug. 2020 - 22:20

@Bouwman "dat ik het hierbij laat" Prima, en als aanvulling nog: Een beetje dissident is niet erg, juist wel leuk! (Met de nadruk op 'een beetje'.) (Het kan snel over de schreef gaan.) De halve suggestie van 'troll' (alleen al door het woord te noemen) neem ik terug. Dàt is dus wat jij bent of wilt zijn: een beetje dissident. Houden zo.

Hanvander Horst
Hanvander Horst30 aug. 2020 - 14:29

Ik bepaal zelf over wie ik schrijf. Als er aanleiding is om over Savonarola te schrijven, dan zal ik dat doen. Daar is nu geen enkele aanleiding voor want het gaat om een strenge minister die voor zichzelf niet zo streng blijkt en nu zijn huid denkt te redden door een fooi over te maken aan het Rode Kruis. Ook zijn degenen die hem daarop aan te spreken op geen enkele wijze te vergelijken met Savonarola of waar hij voor stond. De minister heeft zich een plezier gegund waarop hij voor anderen en blijkbaar niet voor zichzelf stevige straffen gerechtvaardigd acht. Je kunt lullen wat je wilt en de milde bespiegelaar in de rozentuin uithangen, maar daar gaat het over.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 19:17

HanvanderHorst heeft gewoon gelijk.

Juppé🎗
Juppé🎗28 aug. 2020 - 16:34

Door het stof, iedereen een boete en tien dagen in quarantaine lijkt me genoeg.

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2020 - 13:53

Het valt me altijd op hoe de aandacht wordt getrokken door kopregels . Hier luidt die: "Wat verdient minister G. na diens overtreding? Nou wat dacht je ? Een vetleren, medalje, een kus van de juf, een tien met een griffel? Of iets in de geest van "Lock em up?" Trump is - eerlijk is braaf- er mee begonnen en nu zie je het dus ook op al Joop. En Wildere zei ook iets uitnodigends in de geest van "willen jullie meer of minder Marokkanen? " Het lijkt wel een virus, want nu staat het boven een stukje van Han van der Horst. Willen jullie meer of minder minister G. Ik had dat nooit gedacht, van Han van der Horst, dat ie zo ver zou durven gaan met imiteren. .

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:24

Bouwman Willen jullie meer of minder minister G is iets dat jij ervan maakt, jij invult. Het is niet wat Han schrijft, noch vraagt!

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 18:48

Maar Minoes, waarom benijd je me zo om mijn creativiteit? Komt dat omdat je zelfs vast zit aan hetgeen je ziet en kan aftasten? Ik stel me je tuin voor als een met kunstgras of in elk geval kortgeschoren, met omrande bloemperken met uitsluitend groene planten die strak in het gelid staan. En overal bordjes : niet op lopen, niet aan ruiken En natuurlijk een vijver met goudvissen die enorm sierlijk hun rondjes zwemmen. En achter in die tuim, bij die schutting van exact een meter tachtig hoog, onder die boom die precies de vereiste afstand heeft tot de erfgrens daar zie ik je zitten. En je bent niet alleen, je praat daar met de rijdende rechter, die ouwe katonrechter die kleine, die Frank Visser. En wat hoor ik me ,

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:38

Dan heb jij toch een volkomen verkeerde indruk van mij. Ik neem je dat niet kwalijk!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 12:29

Grapperhaus had er beter aangedaan in stilte te trouwen en het feest (minstens) een jaartje uit te stellen. Dat zou momenteel iedereen met trouwplannen moeten doen.

5 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗28 aug. 2020 - 16:32

Precies Danielle. Dat geldt voor meer dingen. Het is belangrijk dat we begrijpen wat we wel en niet in de hand kunnen houden en bij twijfel.... niet doen.

Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 19:04

Mag ik veronderstellen, monsieur Juppé dat u ongetrouwd bent en nog bij uw moeder woont? Ik zie ineens die Frank en die moeder, het zijn van Kooten en de Bie, dat weet ik wel, maar ik moet ineens erg aan ze denken. Zoals ie Frank van zijn moeder houdt, En ze heet niet eens Daniëlle maar gewoon moeder.

Juppé🎗
Juppé🎗30 aug. 2020 - 8:56

Nee hoor Bouwman. Ik ben (vrij gelukkig) getrouwd, nadat we al veel jaren samenleefden. We dachten dat het samen wel in de hand konden houden. Dat was dit voorjaar 25 jaar geleden en het dus net als onze verjaardagen op facetime of skype wat luister bijgezet. Flesjes wijn en zelfgebakken aubergine- en courgettekoekjes bij vrienden uit de buurt afgegeven en daarna Santé voor de ipads. Dat moet toch kunnen in deze tijd, jezelf terwille van anderen(en onszelf) een beetje minder manifesteren. Die Frank staat mij overigens het meeste bij door de gevleugelde zin »moeder ik wil neuken #

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 0:01

Die aubergine koekjes trekken mij wel.

Juppé🎗
Juppé🎗31 aug. 2020 - 7:57

« Die aubergine koekjes trekken mij wel.« ......met coulis de tomates, helaas doen we dat alleen binnen ons dorp, Danielle. Nederland en ook Noorwegen is te ver geworden voor ons. We hebben dit jaar Trouwens enorm veel liters diesel en dus CO2 bespaard, dat is dan wel weer het positieve conform de Catalaanse filosoof.

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 12:13

Ik lees hier vergelijkingen met Femke Halsema. Misschien kan Ferd zeggen dat het handhaven van coronaregels niet verstandig is als "een evenement echt heel belangrijk is." Hij vond in ieder geval dat Femke daar toen een punt had.

Fedor Boersma
Fedor Boersma28 aug. 2020 - 12:09

Hij die zonder zonden is werpe de eerste steen.

1 Reactie
Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov28 aug. 2020 - 16:48

Dat zeggen alle zondaars.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 aug. 2020 - 12:04

Die Grapperhaus organiseert een bruiloft waar driehonderd personen op afkomen. Dat is geen risico nemen, dat is zeker weten je eigen regels aan je laars lappen. Het heeft met een in spontaniteit begane fout of een vergissing niet te maken en er waren alternatieven. Of besmettingen hebben plaatsgevonden doet er niet toe. Als minister van de noodverordeningen is hij niet langer geloofwaardig. Hij vraagt van de burgers dat ze zich beperkingen opleggen, ongemak getroosten, die hij kennelijk zelf niet wil opbrengen. Het is gedaan met de discipline en draagvlak (of wat daar van over was) en daar moet je het nu net van hebben als je een besmettelijke ziekte de baas wil blijven. Zo'n politiek weesgegroetje als een spijtbetuiging maakt dat niet goed.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens28 aug. 2020 - 23:01

@Frans "Zo’n politiek weesgegroetje als een spijtbetuiging maakt dat niet goed." Mooi gezegd. We zijn het een keertje eens.

vv2
vv228 aug. 2020 - 11:34

kunnen we het whatsapp gesprek dat ongetwijfeld heeft plaatsgevonden tussen Ferd en Mark niet wobben? Of zou men zich tegenwoordig wat bedachtzamer uitlaten via dit medium. We hebben er verder ook niks aan maar gewoon voor de fun.

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 11:25

Grapperhaus moet opstappen. Hij heeft zich grensoverschrijdend geadragen. Net als zijn VVD-collega Ankie Broekers-Knol. Beiden hebben uren in een hossende menigte zonder beschermingsmiddelen gestaan. Zeggen dat ze het niet goed gezien hebben, is liegen. Als zich een soortgelijke situatie had voorgedaan bij een Islamitische bruiloft, was de wereld te klein geweest. Voor CDA en VVD. En zo.

8 Reacties
Appel2
Appel228 aug. 2020 - 12:22

Dan had Halsema dus ook weg gemoeten. Het is niet gebeurd en daarmee hoeft geen enkele politicus of bestuurder meer dergelijke consequenties te trekken.

Bert de Vries
Bert de Vries28 aug. 2020 - 13:22

Arne, Grapperhaus die zich verschult achter Halsema? Dat wordt een zedenmisdrijf. Voorts onvergelijkbaar want Grapperhaus heeft de afstandsregel zelf ingevoerd en overtreders bij bosjes laten beboeten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 13:43

Turkse bruiloften zijn in Amsterdam een belangrijke bron van besmettingen niet zozeer vanwege het feest zelf maar "Turkse bruiloften beginnen al een paar dagen van tevoren, met familiebijeenkomsten en hennafeestjes. Bij die gelegenheden wordt echt geen afstand gehouden.” Daar valt niet zoveel tegen te beginnen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/08/21/ondanks-extra-maatregelen-krijgt-amsterdam-het-virus-niet-onder-controle-a4009492

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 6:27

DanielleDefoe Ik heb begrepen van beiden. Alleen zei iemand met zoveel woorden dat vanwege die zaken vooraf, die zaal niet meer zoveel uitmaakte.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2020 - 10:32

Minoes als er geen bruilofsfeesten worden gehouden zouden "die zaken vooraf" ook minder voorkomen. Gewoon een jaartje wachten of naar de ambtenaar zonder feest. Dat had Grapperhaus ook kunnen doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:44

FDanielleDefoe Ik ben bang dat mensen hem niet verstaan als hij niet een beetje dichterbij komt. Heb je wel eens debatten met Grapperhaus gevolgd? Die man praat meer tegen zichzelf dan tegen iemand anders lijkt het wel! Hij doet mij meer lijken op een 'onverschillige' luiaard, niet te verwarren met een luipaard! :). Volgens mij kan hij zich op afstand niet eens verstaanbaar maken. Ik heb weleens het idee dat hij vooral tegen zichzelf praat.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 aug. 2020 - 7:46

Hij doet mij meer denken aan.... Jemig zeg. (:

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 aug. 2020 - 0:04

Minoes ik geloof niet dat ik Grapperhaus ooit het woord heb horen voeren. Niks gemist geloof ik.

frankie48
frankie4828 aug. 2020 - 10:50

Beste Han, Is aangifte doen tegen het gezelschap Grapperhaus geen taak van de gemeentesecretaris als dat op hun bordes is gebeurd en je hebt daar de bewijzen van? Maar in Bloemendaal doen ze niet zo snel aangifte van een strafbaar feit. Leuk feitje wat dat betreft misschien, tijdens de renovatie van dit gemeentehuis verdween er een oud klokje, maar of daar aangifte van is gedaan? En de klok van het voormalige gemeentehuis, dat hangt op de Eerebegraafplaats van Overveen. https://www.nhnieuws.nl/nieuws/166532/bloemendaal-en-het-mysterie-van-het-verdwenen-zeventiende-eeuwse-klokje https://indebuurt.nl/haarlem/genieten-van/haarlems-mysterie-waar-komt-de-klok-op-de-eerebegraafplaats-vandaan~87455/

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman229 aug. 2020 - 19:15

Wat geestig, net als in de vasten. Als die afgelopen was vlogen de klokken terug van Rome naar Nederland. om daar eindelijk keihard te gaan luiden. Blijkbaar was er een afzwaaier die in Overveen terecht kwam. Gelukkkig niet op de Bokkedoorns, want dan was de schade niet te overzien geweest. Mij wordt altijd verweten Frankie dat ik zo speels schrijf, afdwaal en niet precies de uitgestippelde lijn volgt en een beetje dissident ben. Nou gelukkig ben ik niet alleen, want Frankie, jij kunt er ook wat van.

adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:49

Alle gasten moeten 390 euro overmaken naar een goed doel.

Zandb
Zandb28 aug. 2020 - 10:29

Grapperhaus hoeft van mij niet op te stappen, als hij wijze lessen geleerd heeft wat betreft de theorie en de praktijk. En waar de politiek voor bedoeld is en wat hij (overigens niet in zijn eentje, verre van...) er van maakt.

5 Reacties
adriek
adriek28 aug. 2020 - 10:49

Grapperhaus is minister. Die moet niet van zijn fouten leren, die moet van tevoren nadenken over zijn akties. Dat heet regeren. Hij heeft zijn incompetentie laten zien.

Eric Minnens
Eric Minnens28 aug. 2020 - 11:10

@Zandb Nee, Grapperhaus zat fout, en nog wel met voorbedachten rade. Hij is minister van Justitie. Hij beseft het belang van zijn voorbeeldfunctie niet. Wat Han zegt: Nu kan iedereen die door een boa op de bon wordt gegooid, meteen zijn excuses maken. En dan bij de rechter met succes zijn boete aanvechten met het betoog: "Grapperhaus kwam er ook mee weg."

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 12:36

Rutte kon geen afscheid nemen van zijn hoogbejaarde moeder. Grapperhaus gaat feestvieren. Nu kan iedereen die op de bon wordt geslingerd dat bij de rechter gaan aanvechten. Alsof ze het daar al niet druk genoeg hebben.

Zandb
Zandb29 aug. 2020 - 7:46

Beste mensen. Aan de voorwaarde die ik stel, valt zo moeilijk te voldoen, dat hem in feite weinig anders te doen staat, dan af te treden.

Eric Minnens
Eric Minnens29 aug. 2020 - 9:33

@Zandb Och, of Grapperhaus er wel of juist geen 'wijze lessen' van heeft opgestoken, doet niet meer ter zake, beste Zand. Hij zal zeggen van wel, maar het is allemaal te laat. In theorie dan hé... Want in de praktijk (van Rutte c.s.) komt hij ermee weg. (Ook Rutte heeft hier immers geen bal van geleerd; en trouwens ook het parlement niet.)

Jim De boer
Jim De boer28 aug. 2020 - 10:29

Er zijn toch wel wat verschillen tussen de foto van de koning en Grapperhaus. De koning ging eten en iemand wilde op de foto met de koning en koningin. Het siert hem dat hij zo gewoon is dat hij die man zijn foto gunde. Handig? Nee, maar een moment van onbedachtzaamheid. Grapperhaus wilde gewoon een mooie trouw foto en had schijt aan het protocol op dat moment. Twee totaal verschillende situaties. En iedereen die zo’n vreselijk commentaar over beide moet hebben, de meesten hebben boter op hun hoofd. Heeft echt niemand nooit (Corona) regels overtreden? Blijft wel het feit dat Grapperhaus als min van justitie een kilo boter op zijn hoofd heeft als hij een ander de les blijft lezen in deze.

Appel2
Appel228 aug. 2020 - 10:24

Niet anders dan Halsema natuurlijk. En dat was buiten hoon en een roep dat ze erom hoorde af te treden door velen dus gewoon helemaal niets volgens anderen inclusief degenen die posities bekleedden en verantwoordelijkheid hadden haar erom aan te pakken.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 9:41

"Er zijn wel goede andere redenen Grapperhaus tot aftreden te dwingen. Die zijn te vinden in de plannen van hem en die minister van “Rechtsbescherming” om de rechtsongelijkheid te bevorderen, zoals het bemoeilijken van de toegang tot de sociale advocatuur of het min of meer afschaffen van kwaliteitseisen voor gerechtelijke tolken." Inderdaad. De smeerlap.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 9:41

"Er kan op grond van dit bewijsmateriaal alsnog worden geverbaliseerd. " Eens. Inclusief strafblad. Dat wordt leuk als hij op werkbezoek moet in bijvoorbeeld Amerika.

1 Reactie
ton14024
ton1402428 aug. 2020 - 10:18

Een bordes als weg bestempelen is terecht aanvechtbaar. Het is een lelijk betoog.

Bouwman2
Bouwman228 aug. 2020 - 9:14

Wellicht is het niet opgevallen dat het in Bloemendaal op de dag van het huwelijk van de minister stevig woei en dat Bloemendaal aan Zee ligt? Of komt Van der Horst nooit in Bloemendaal, in Aerdenhout en vermijdt hij Wassenaar en Rozendaal? Een virus dat tegen de wind in zwoegt,is abnormaal. Dat doet Anna van der Breggen, maar dat is een stoer mens en geen virus. Je met het virus dus niet vermenselijken. Normaal dat is de kont tegen de krib gooien. Dat is toegestaan en wordt zelfs aanbevolen hier en daar. . Maar niettemin en ondanks dat is de kans dat je blauwe plekken oploopt aanzienlijk groter dan wanneer je van een terras wordt geblazen met het solide postuur van de minister. In dat eventuele geval is het ook prettig als er andere vriendelijke mensen zijn, waarmee je je staande kunt houden. Ook in tijden van tekort aan verbandmiddelen. Voor het geval ik met meneer Van der Horst op een terras zou staan bij windkracht acht, , ik zou hem als hij wankelde meteen bij de arm pakken. Maar dat is geen goed voorbeeld, want Van der Horst die wankelt nooit of te nimmer.

MB19
MB1928 aug. 2020 - 9:08

Grappig om te zien dat het toch uitmaakt voor welke politieke partij je bent qua opmerkingen en wat ze je gunnen. Ik heb eens eerder dezelfde soort reacties gelezen alleen toen ging het over iemand anders in een bestuurlijke functie. Wat was dat een schande dat ze zo durfden te praten.

4 Reacties
Zandb
Zandb28 aug. 2020 - 10:26

MB Als u dan maar beter bent dan de gemiddelde Nederlander. (Is ook weer fijn voor dat gemiddelde.) Ik heb geen idee wie van welke partij u bedoelt en die in welke situatie, waarom iets deed dat dan vergelijkbaar zou zijn met Grapperhaus en waarom u die reacties van welke mensen daarop dan zo oneerlijk vindt. En ik ben bang, dat u dat ook graag zo wilt houden. Om een beetje met dit soort vage, populistische reacties proberen om te scoren.

vv2
vv228 aug. 2020 - 11:43

Zandb U weet het best maar ik kop hem even voor u in. Halsema tijdens BLM die hier met hand en tand verdedigd wordt t.o.v. Ferd die hier op het marktplein aan de schandpaal moet volgens vele. Volgens mij ook hoor. Practise what you preach anders ben je ongeloofwaardig. Ferd mag zich beroepen op een foutje..dat geld voor vele die een prent hebben ontvangen, gelijke monniken gelijke kappen. Of Ferdje moet dokken of alle boetes worden kwijtgescholden. Iemand die een argument heeft waarom dat niet zo zou moeten zijn zie ik graag.

Zandb
Zandb31 aug. 2020 - 15:39

Waarom is het geval Halsema vergelijkbaar het met geval Grapperhaus? Daarom weet ik niet wie MB bedoelt, omdat die twee kwesties voor mij volkomen onvergelijkbaar zijn. 1. Het gaat om Grapperhaus' privé. Het gaat om Halsema in haar functie als burgemeester. 2. Het gaat om een feest dat van tevoren goed geregeld is en waar mensen gemakkelijk aan de gestelde voorwaarden hadden kunnen voldoen. Het gaat om een demonstratie waarbij van tevoren inschattingsfouten zijn gemaakt. En waarbij er gevaar bestond dat de zaak uit de hand kon lopen. 3. Hier gaat om een minister die zich niet aan zijn eigen regels houdt en die mensen wel moet aanspreken op hun gedrag. Dat was bij Halsema niet aan de orde. 4. Ik zie niet in hoe voor mij de kleur van de partij een factor kan zijn. Halsema heeft een beoordelingsfout gemaakt en die heeft daar van geleerd. Ik heb hetzelfde gezegd, van Grapperhaus, dat hij van mij niet weg hoeft, als ook hij geleerd heeft. Ik begrijp dan ook niets van de reacties van vv en vooral van Z_edje, die nu juist aantoont, die vindt dat ik een toneelstukje opvoer en nu juist bewijst dat ik dat niet doe; hij laat nu juist zien hoe consistent ik reageer. Alleen wel jammer, dat die conclusie van u als kut op Dirk slaat en helemaal niet in overeenstemming is met wat u laat zien, dat ik beweer: "Dus wat Halsema in een veelvoud onder haar verantwoordelijkheid heeft toegestaan en waarmee ze volgens jou zelfs haar gelijk mee bewees, is bij Grapperhaus in het klein al voldoende om af te treden." Voor de liefhebbers. Dit, "Halsema is en blijft verantwoordelijk voor het feit dat deze demonstratie plaatsvond en voor het besluit dat ze nam om niet in te grijpen. Haar valt achteraf niet zo heel veel te verwijten en met haar (onverdiende?) gelijk achteraf....." beweerde ik. Er staat dus duidelijk, dat Halsema verantwoordelijk is voor voor de demonstratie en de gemaakte fouten. Die fouten vallen haar te verwijten. Omdat de demonstratie niet is geëscaleerd en omdat er geen corona geconstateerd is, valt haar dus ACHTERAF niet zo niet zodanig veel te verwijten, dat ze moet aftreden WAT MIJ BETREFT. Impliciet beweer dus ik, dat haar zeker wat te verwijten valt. En omdat ik zo lekker gelijk heb nog even: Grapperhaus hoeft van mij ook niet af te treden. Nou. probeer het nog eens, stel ik voor, want weer met vlag en wimpel geslaagd!

Zandb
Zandb1 sep. 2020 - 7:42

Z_edje Er zijn ook overeenkomsten. Dat ontken ik niet. Maar een burgemeester die zou moeten vertrekken omdat die haar werk niet goed doet en een minister die zou moeten vertrekken omdat die privé een fout maakt, daarvan mag je niet beweren dat dat hetzelfde is. Wilt u dat toch doen, prima maar val mij er niet mee lastig en al helemaal niet op de manier die u hier weer kiest. Ook daarom laten de situaties zich niet vergelijken, wat mij betreft: Hoe kan Gr. als politicus nu laten zien dat hij geleerd heeft? Hij zou moeten begrijpen dat hij politieke regels heeft gesteld die daarom niet handhaafbaar zijn. Dat gebeurt duidelijk niet, dus wat mij betreft aftreden. Hoe kan Halsema als bestuurder laten zien, dat ze geleerd heeft? Wanneer zich weer zo'n situatie voordoet zal ze eerder moeten ingrijpen. Waarom zou ze dan nu moeten aftreden. Kortom. U geeft een heel ander beeld van mijn motieven dan ik doe. U hebt het over het grote risico dat Halsema ten onrechte genomen heeft (maar achteraf niet zo'n groot risico bleek te zijn) en Gr. die een klein risicootje nam en "gewipt' moet worden. Maar het gaat mij helemaal niet om dat risicootje dat Gr. nam; het gaat er mij om dat hij zelf pijnlijk duidelijk maakt waarom die regel niet te handhaven valt. Dat is namelijk ook precies wat andere mensen in hun naaste omgeving ook ervaren. En dat dus die (politiek gemotiveerde) regel niet deugt. U zal wel weer iets bedenken, waardoor ik er weer als schurk van af kom. Ik blijf ben er van overtuigd, dat iedereen met een beetje goed wil, de logica van wat ik beweer wel kan volgen. Wat die dan ook van mij, als mens, vindt. En wanneer u iemand "geradicaliseerd". noemt, wanneer die steeds weer laat zien, dat die weinig meer doet, dan netjes uitleggen, dan beschouw ik dat als een geuzennaam. Dat u het leuk vindt om mijn kromdenken van commentaar te voorzien, zegt meer dan genoeg van uw motieven en uw instelling. Nog steeds ben ik er in met vlag en wimpel geslaagd om alle aanvallen netjes te pareren. Zelfs vv zal moeten erkennen, dat mijn redenering nog niet zo gek is. Hij zal zich wijselijk niet melden, maar uw "Zie je nou dat ik niet de enige bent die dwars door je toneelstukkies heen kijkt Zandbergen?" is niet meer dan duidelijk maken, dat u het alleen niet redt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 9:01

Ik wilde eerst zeggen; Misschien een bontjas van nertsvelletjes voor zijn vrouw!

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 8:43

Als zelfs de 'rijdende rechter' zegt dat hij vaak mensen aanraadt geen rechtszaak te beginnen omdat ze die geheid zullen verliezen, niet omdat ze niet in hun recht staan, dat staan ze zeker maar enkel omdat ze afhankelijk zijn van de sociaal advocatuur en het daarom altijd zullen verliezen, dan weet je het wel. Nederland is geen rechtsstaat meer en het hebben van gelijke rechten, schrap dat maar uit je vocabulaire. Dat gaat al lang niet meer op! Nederland wordt een land van rechtelozen, terug naar de jaren dertig, op ieder front overigens. Dat zei ik tig jaren geleden al hier op Joop. Economisch, qua rechten, rechtsongelijkheid, letterlijk op ieder front. Het duurt niet lang meer of we krijgen weer de heropvoedingskampen voor de paria's in het Noorden van het land. Liefst zo ver mogelijk van Den Haag.

webmaatje
webmaatje28 aug. 2020 - 8:40

Opstappen zoals o.a. gisteren de Ierse EU-commissaris voor handel Phil Hagon gedaan heeft, nadat hij met teveel mensen aan het golfen was Ook een senator uit Hamburg of Bremen is wegens geen afstamdhouden op een feest afgetreden. De overige gasten kregen een boete. Uj zou niet weten waarom Grapperhaus zou mogen blijven.

1 Reactie
webmaatje
webmaatje28 aug. 2020 - 9:19

Uj moet zijn: Ik

rvb2
rvb228 aug. 2020 - 8:13

Grapperhaus verdient een coronaboete, zoals veel mensen die gehad hebben. Dan heeft hij ook een strafblad. De vraag is of een minister van justitie met een strafblad wenselijk is.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 aug. 2020 - 7:49

Wat een gezijk weer, Halsema heeft toch ook geen 10.000 boetes hoeven af te tikken?

VaderTijd
VaderTijd28 aug. 2020 - 7:20

Wel Ferd, het is tijd om te gaan. Een grote bek tegen alles wat volgens jou niet klopt, heeft het risico dat je zelf ook moet gaan als je zelf iets fout doet. Nu geen CDA-regenten tranen, maar: opzouten!! :(

Pindareep
Pindareep28 aug. 2020 - 7:04

Deze minister is in zijn eigen woorden van nog niet heel lang geleden: asociaal. Is een asociaal nou echt degene die dit geweldige kabinet wil hebben op het ministerie van optreden tegen asocialen?

Mostafa
Mostafa28 aug. 2020 - 6:30

Het is geen drama maar een verbetertraject of functioneringstraject is een prima oplossing voor onze minister van Justitie. Of geldt dat niet voor ministers ? die weten altijd alles beter ? Opstappen is een grote woord voor deze situatie! Vind ik.

mjansen2
mjansen228 aug. 2020 - 6:06

Dat Grapperhaus niet aftreedt doet het geloof in onze rechtsstaat geen goed. En dit gedrag is nou juist de reden waarom grote delen van de bevolking zich afkeren van de politiek. Regels zijn er alleen voor het plebs; de rest komt gewoon weg met overtreding van de regels zonder enige consequentie....totaal ongeloofwaardig die beleidsregels waar hij zich niet aan hoeft te houden.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 aug. 2020 - 5:12

Veel landgenoten zullen hem de onvergeeflijke 'bordesscene" blijven nadragen, ik denk dat of een flinke financiële aflaat daar geen moedertjelief aan helpt Han. Het zal de publieke opinie waarschijnlijk weinig goed doen, dan klinkt het dat een "vermogende" minister dit makkelijk kan aftikken en er licht vanaf komt. Diep door het stof gaan is de enige manier om je geloofwaardigheid te herwinnen, "mind you" hij kan zich vanaf nu geen uitglijder meer veroorloven. Waar ik wel voor vrees, en dat past ook wel een beetje bij onze volksaard, dat allerlei wijsneuzen dit blijven aangrijpen voor oeverloze discussies met handhavers.

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty28 aug. 2020 - 5:15

"denk dat of een"-> "of" moet weg

Pater
Pater28 aug. 2020 - 1:24

De verslechtering van de toegang tot de sociale advocatuur hoort thuis bij die minister voor rechtsbescherming, jawel, die vlerk van de VVD, en is echt schandalig. De lagere eisen aan de kwaliteit van de tolken heeft de Raad van State willen toestaan als het niet anders kan, dus als de 'betere' tolken niet beschikbaar zijn. Grapperhaus heeft dat afgewezen ...

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 12:38

rampzalig beleid inderdaad.

Eric Minnens
Eric Minnens27 aug. 2020 - 23:13

"Geen agent en geen boa kan het zich nog veroorloven een bon uit te delen voor het op elkaar klitten als de overtreders onmiddellijk hun welgemeend excuus aanbieden. Daar komt Grapperhaus immers ook mee weg." Exact. Ziehier de praktische betekenis en juridische vertaling van het begrip voorbeeldfunctie.

Ryan2
Ryan227 aug. 2020 - 23:02

Ach, alle mensen zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen. We maken het nu dagelijks mee. Draai Piggies van De Beatles nog maar eens, zo te vinden op UTUB. George Orwell heeft het allemaal voorspeld. De varkens die het heft in handen nemen. Hmm.. Nee, ik ga het niet zeggen, want dat is niet netjes.. Maar sommige mensen lijken ook zo veel op varkens, alleen dat varkens intelligenter zijn. Daarom vind ik het jammer, dat Orwell juist de varkens als machts-hongerige potentaten neerzet. Ik ken eigenlijk geen dier, dat de kwalijke eigenschappen van corrupte bestuurders heeft. Tja, het gaat er vreemd aan toe aan het Hof van Koning Nobel.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 aug. 2020 - 22:50

Het eerste dat me inviel toen ik hoorde van Grapperhuis' onverantwoordelijkheid was: 'wat een gezeur'. Niemand houdt zich aan die kletskoekanderhalvemeter, dus deze meneer wel? Maar ja, deze meneer heeft deze kletskoek zelf gebakken! Nou moet-ie hem maar opvreten ook. Dus inderdaad: Boete betalen. Voor het hele gezelschap, het moet natuurlijk wel een beetje zeer doen. Prima suggestie, Han.

1 Reactie
LBNB
LBNB28 aug. 2020 - 8:51

@Molly Veenstra Dit dacht ik ook meteen, wat boeit het niemand houdt zich er meer aan als ik om me heen kijk. Echter toen ik terugdacht aan het feit dat meneer Grapperhaus een tijd terug mensen die een feest gingen houden in deze tijden bestempelde als asociaal dacht ik wat een hypocriet. Gewone burgers kregen er een strafblad en boete voor en meneer komt er zo mee weg, terwijl hij zelf de minister van justitie is. Ik krijg het idee dat de leiders ook niet meer geloven in de anderhalve meter samenleving, althans deze niet serieus nemen. Is er nou werkelijk iemand die denkt dat op zijn trouwerij binnen iedereen netjes op de anderhalve meter van elkaar zat?

komputerhulp
komputerhulp27 aug. 2020 - 21:08

Maandag 31 aug. gaan er 5 BBL-lers ICT-MBO-4 beginnen bij Komp u ter hulp. BOL is 5 dagen school met stage. BBL is 4 dagen werk met 1 dag school. Nu nog graag een eenduidige uitleg van die tegenstrijdige coronaregels. Vooralsnog hou ik de regelgeving van 1 juli aan. Regels op school na de zomervakantie vanaf 1 juli. Wat gebeurt er op scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs na de zomervakantie? Middelbare scholen kunnen na de zomervakantie weer volledig open. Vanaf 1 juli wordt de 1,5 meter afstandsregel tussen leerlingen op middelbare scholen losgelaten, ook als ze 18 jaar of ouder zijn. Daardoor ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld diploma-uitreikingen of lessen met meer leerlingen. Leerlingen en onderwijspersoneel houden nog wel 1,5 meter afstand. In de praktijklessen in het beroepsgerichte onderwijs en het praktijkonderwijs is dat niet altijd mogelijk. Dus daar houden leerlingen en onderwijspersoneel zovéél als mogelijk 1,5 meter afstand. Waaruit op te maken is dat het soms niet anders kan, en dus wel mag. Volgens experts is het schrappen van de 1,5 meter verantwoord. Dit kan leiden tot verspreiding van het virus, maar dat risico weegt niet op tegen de negatieve effecten van de huidige situatie op het welzijn van jongeren. Uit de cijfers blijkt dat scholieren nauwelijks besmet raken met het virus en als het gebeurt, verloopt de ziekte mild. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/voortgezet-onderwijs En dan de publicatie van 8 juli waarin dan wel 24 juni wordt genoemd. Op 24 juni 2020 heeft het kabinet besloten dat het mbo met ingang van het nieuwe studiejaar wordt opengesteld voor alle onderwijsactiviteiten op de locatie van mbo-scholen, onder de voorwaarde van inachtneming van de geldende noodverordening op grond van de aanwijzing van de minister van VWS op grond van de Wet publieke gezondheid, en: · het bewaren van de 1,5 meter afstand binnen en buiten de gebouwen (dit geldt voor alle studenten van alle leeftijden in het mbo), · de overige algemene RIVM-richtlijnen en, · de afspraken over het openbaar vervoer (OV), met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, vervoerders-organisaties en de sectorraden mbo, hbo en wo. Hier worden mensen dus echt kriegel van. Wat moet er nu aangehouden worden? https://www.komp-u-ter-hulp.nl/Locatie%20Elandstraat/grijs-2.jpg

1 Reactie
ton14024
ton1402428 aug. 2020 - 9:56

Wat een rommelig stukje tekst. Ik zou met mijn spullen elders kijken.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden27 aug. 2020 - 21:06

Aangezien bij andere overtredingen ook een foto of filmpje voldoende bewijs schijnt te zijn, lijkt die boete me wel het minste. Inclusief een aantekening op hun strafblad! "Er zijn wel goede andere redenen Grapperhaus tot aftreden te dwingen. Die zijn te vinden in de plannen van hem en zijn staatssecretaris om de rechtsongelijkheid te bevorderen, zoals het bemoeilijken van de toegang tot de sociale advocatuur of het min of meer afschaffen van kwaliteitseisen voor gerechtelijke tolken." Dat zijn werkelijk HELE GOEDE redenen !!!