Joop

Wat stem je eigenlijk als je lokaal Volt stemt?

  •    •  
11-03-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1070 keer bekeken
  •  
voltbordvoordekop

© Foto: Chris Aalberts

Je vraagt je af of Volt in de praktijk kan brengen wat anderen niet lukte.
Volt doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en de verwachtingen waren even hooggespannen. Zo meldde een Amsterdamse peiling dat Volt weleens elf procent van de stemmen kon halen. Inmiddels is de sfeer alweer omgeslagen en lopen leden en stemmers weg. Het laat onverlet dat Volt aanstaande woensdag in tien steden op het stembiljet staat. Waar stem je op als je lokaal Volt stemt? Ik ging het land in om alle nummers twee te interviewen.
Toen men bij Volt hoorde over dit plan, organiseerde men in alle haast een spoedoverleg. Niet onlogisch, want media-ervaring hebben deze kandidaten nauwelijks en dan kan het misgaan. Of de Volt-briefing echt effect heeft gesorteerd waag ik te betwijfelen. De eerste les bij interviews is dat je een kernboodschap moet hebben waarvan je hoopt dat die in de tekst van de interviewer terechtkomt. De meeste kandidaten hadden die niet. Lag dat nou aan hun voorbereiding of aan hun inhoud?
Op lokaal niveau staat Volt voor democratische vernieuwing. De partij wil buurtbegrotingen, burgerfora, wijkraden en referenda om de burger te betrekken. Nobele voornemens, maar niet nieuw. In de aanloop naar de lokale verkiezingen struikel je over de partijen die de burger een stem willen geven en de democratie willen vernieuwen, altijd met een verwijzing naar de lage opkomst bij de verkiezingen en het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Je vraagt je af of Volt in de praktijk kan brengen wat anderen niet lukte.
Inmiddels is de affaire Gündogan natuurlijk al een antwoord op deze vraag , maar het gaat allemaal nog een paar stappen verder.
Problematische inspraak Eerst het grootste probleem van al die door Volt gewenste inspraak: de gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente en dus geven burgers in formele zin altijd alleen advies. Het probleem is vaak dat burgers avonden lang bij elkaar zitten om te bedenken dat oplossing A de beste is, waarna de gemeenteraad alsnog besluit dat het oplossing B wordt. Dit dilemma kwam in bijna alle interviews terug, al haalde het niet altijd de tekst. Wat als burgers een andere mening hebben dan de raadsleden?
Dit probleem leidde – bijvoorbeeld in Amsterdam – niet tot de conclusie dat de burger gelijk heeft en de gemeenteraad een toontje lager moet zingen. Wat als men geen asielzoekers wil? Tja, dan komen ze er toch, want een weigering gaat tegen de moraal van Volt in, kijk maar naar Arnhem. Als burgers het klimaatbeleid een paar jaar willen uitstellen, heeft dat geen invloed op de lijn van Volt, want de klimaatcrisis duldt geen uitstel. In Zwolle maakt men het het bontst: Volt kan zich niet eens voorstellen dat burgers geen klimaatbeleid steunen.
Bij grote thema’s vindt Volt de eigen mening zo vanzelfsprekend dat deze niet meer ter discussie staat. Dit geldt voor de opvang van asielzoekers, het aantrekken van expats en het naar voren halen van klimaatdoelen. Er blijven slechts buurtdingetjes over voor de inspraak: daar kan de burger niet zoveel kwaad. Bij de belangrijke thema’s wil Volt gewoon een hiërarchische overheid die de weg wijst. En dat is ook logisch, aangezien de meeste burgers helemaal geen tijd of zin hebben om de hele dag mee te praten.
Kostenbewustzijn is nul Er is nog iets wat Volt niet verandert: net als andere partijen worden voorstellen gedaan zonder enig benul van de kosten. Volt is in steden als Den Bosch en Eindhoven voor de invoering van schoollunches. Naar verluidt elders ook. Kandidaten kunnen er veel voordelen van opnoemen, maar vergeten voor het gemak even dat dit een enorme operatie is met een onbekend prijskaartje. Wat dat betreft is Volt Delft wel realistisch als men in allerlei buurten koelkasten wil neerzetten om overgebleven voedsel te delen. Dat is zeker te betalen.
Vrijwel al deze kandidaten waren eerder actief in lokale beleidsteams, maar de relatie van hun ideeën met de gemeente is vaag. Gemeenschappelijke regelingen, jeugdzorg, WMO, Omgevingswet en bestemmingsplannen zijn lokaal belangrijk, maar Volt heeft er nul ideeën over. In Utrecht kent men de OZB niet. Veel oude wijn in nieuwe zakken: bestaande partijen leggen dit soort thema’s niet in de etalage omdat ze kiezers niet boeien, bij Volt boeien deze thema’s zelfs de kandidaten niet. Waar je op stemt? Joost mag het weten.
Over de Europese ambities van Volt gaat het lokaal ook al niet. Kandidaten herhalen het mantra dat ze van andere steden kunnen leren en zo komen telkens dezelfde voorbeelden – Duitse wethouders digitalisering en Zweedse schoollunches – terug. Alleen in de grensstreek is er over de relatie met de EU nagedacht, al blijven ook deze voorstellen algemeen. In Enschede wil Volt betere verbindingen en in Maastricht wil Volt voor woningen ook over de grens kijken, al men schrikt terug voor het beeld dat men emigratie stimuleert.
Een bepaald menstype Ook in personele zin volop oude wijn in nieuwe zakken. Volt wil graag werken aan een betere democratie en betere vertegenwoordiging en meer van dit soort kreten. De belangrijkste klacht over bestaande partijen geldt echter ook voor Volt: al deze kandidaten zijn hoog opgeleid, komen nooit uit de lagere sociale klassen en ze hebben het allemaal zelf prima voor elkaar. Energiearmoede zal voor hen een theoretisch probleem zijn. Dit is hetzelfde profiel als politici elders, alleen Volt heeft dat niet door.
Zoiets heet een echoput. In de wereld van Volts beleidsschrijvers kun je prima allerlei idealen hebben en het beste voor de wereld willen, maar kun je je tegelijkertijd niet voorstellen dat anderen iets anders willen. Geen windmolens bijvoorbeeld. Volt-kandidaten zijn slim genoeg om dit te begrijpen en hebben daarom een theoretische oplossing bedacht: burgerfora. Het ontgaat ze dat mensen die het niet met zichzelf getroffen hebben andere belangen en andere voorkeuren hebben. En dat dat niet lekker verbindt.
Noemde ik dit al oude wijn in nieuwe zakken? Deze kandidaten zijn allemaal van goede wil, maar dat geldt ook voor de concurrentie. Zo blijft er eigenlijk maar één vraag over: waarom hebben andere partijen ruimte laten vallen voor een partij die even groen is als GroenLinks, even liberaal als D66 en even sociaal als de PvdA? Sommige kandidaten – zoals die in Rotterdam – waren ooit actief voor een van deze partijen. Waarom zijn ze daar afgehaakt? Bestaande partijen moeten nodig aan zelfreflectie gaan doen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Joop den Uil2
Joop den Uil212 mrt. 2022 - 17:07

Volt staat vierkant achter de verdere uitbouw en financiering van de EU in navolging van D66 die er haar speerpunt van gemaakt heeft. Heeft (voor allebei) geen enkele overlap met Gemeente Verkiezingen dus ik vraag me af waarom ze uberhaupt meedoen.

FredD2
FredD212 mrt. 2022 - 12:19

Waar je voor stemt als je voor Volt stemt? Het zelfde als je krijgt als je voor andere Pro EU partijen stemt. Meer geld naar Brussel in ruil voor steeds minder.

Lamaar
Lamaar12 mrt. 2022 - 9:19

Wat stem je eigenlijk als je lokaal Volt stemt? De partij die - ''even groen is als GroenLinks, even liberaal als D66 en even sociaal als de PvdA?'' Als je op D66/GL/PvdA kloon Volt stemt dan stem je niet op D66/GL/PvdA. En dat moeten we niet willen. Het beste zou natuurlijk zijn als D66, GL en PvdA fuseren met Volt. Een (1) partij waarin de rijke ''progressieve'' burgers hun gemeenschappelijke belangen en dromen verenigd weten.

1 Reactie
Lamaar
Lamaar12 mrt. 2022 - 10:53

Dromen over (rijk) wonen, in schoon natuurgebied met schone auto, goed beschermd door EU/Navo.

mordicant
mordicant12 mrt. 2022 - 8:49

Artikel na artikel na artikel spijkers op laag water zoeken om Volt te bekritiseren nu in de laatste alinea van dit stuk precies de reden waarom Volt wel degelijk bestaansrecht heeft. Bestaande partijen raken ingebed in het establishment en kiezers gaan teleurgesteld op zoek naar partijen die net iets beter bij hun wensen en idealen passen. Als er nooit af en toe nieuwe partijen zouden opstaan en alles bij de oude gevestigde orde zou blijven zouden we nog steeds alleen maar kunnen kiezen uit partijen als de CHU, ARP CPN en RKSP. Feitelijk is Aalberts dus gewoon conservatief.

5 Reacties
Sonic2
Sonic212 mrt. 2022 - 11:14

Ik was groot fan van Aalberts toen hij groot journalistiek werk deed door naar mijn mening objectief verslag te doen van Forum. Overal wat hij daarover schreef klopte en was sterk. Volgens Forum aanhangers was het demoniseren, maar het was vooral een zeer correcte duiding. Voor mensen die het niet wilde horen of lezen. Bij VOLT loopt Aalberts voortdurend spijkers op laag water te zoeken. VOLT is een vrolijke jongeren afdeling van D66. Dus je hoeft er geen grote visie van te verwachten. Geen geweldige revolutionaire ideeën. Beetje apart inderdaad. Dat spijkers zoeken op laag water

Molly Veenstra
Molly Veenstra12 mrt. 2022 - 14:32

@Sonic- 'VOLT is een vrolijke jongeren afdeling van D66.' Met een hoog oplopende onderlinge ruzie. Ruzie die tussenkomst van de rechter nodig heeft gehad. Die de manier waarop deze 'vrolijke jongeren' zich wilden ontdoen van een lastig lid, keihard heeft neergesabeld. VOLT bestaat jammer genoeg uit politieke amateurs die niet begrijpen hoe je een partij organiseert. Dat is jammer, want een pan-europese partij is op zich helemaal geen slecht idee. Maar als ze toch niets verstandigers te vertellen hebben dan D66, hadden ze beter aangesloten kunnen blijven bij die partij.

Sonic2
Sonic212 mrt. 2022 - 17:41

@ Molly Veenstra VOLT zijn geen amateurs hoor. Laurens Dassen is best een aardige politicus. Geldt ook Mevrouw Koekoek. De amateurs zitten meestal bij de beerput van de democratie. En u weet als u mijn bijdragen volgt wel wat ik bedoel. En over welke stroming ik het heb. VOLT valt naar mijn mening vooral uiteen nu, omdat het niet zo verstandig was Mevrouw Gundogan binnen te halen. En ze(VOLT) het ook niet zo handig hebben gedaan met het "oplossen" van dat vraagstuk. Ik weet niet waar u met amateurisme op doelt, want naar mijn mening is het vooral een persoonlijk geval wat de partij nu nekt. Ik laat me graag van mijn ongelijk overtuigen

Molly Veenstra
Molly Veenstra13 mrt. 2022 - 8:42

@Sonic - 'VOLT valt naar mijn mening vooral uiteen nu, omdat het niet zo verstandig was Mevrouw Gundogan binnen te halen. En ze(VOLT) het ook niet zo handig hebben gedaan met het “oplossen” van dat vraagstuk.' Welk vraagstuk? Wat heeft mevrouw Gündogan verkeert gedaan? De kern van de zaak is dat je iemand niet met vage beschuldigingen kunt belasteren (en al helemaal niet kunt schorsen, zoals Dassen heeft gedaan). Nederland is nog altijd een rechtsstaat. Aalberts loopt helemaal geen spijkers op laag water te zoeken, maar beschrijft messcherp hoe het amateurisme bij Volt heeft kunnen leiden tot dit drama. Als zijn verhalen je niet kunnen overtuigen, dan lukt het mij ook niet. Toekomstige politieke avonturiers doen er verstandig aan de verhalen van Aalberts over Volt zorgvuldig door te lezen.

Sonic2
Sonic213 mrt. 2022 - 21:59

@ Molly Veenstra Het gaat over school lunches. Daar schrijft Aalberts over. Dat is een voorstel wat gewoon sympathiek is en waar elke partij wel over schrijft in haar verkiezing programma. Niemand laat gemeenteraad programma's door rekenen door het CPB. Wat is nu het punt van Aalberts? Dat VOLT hetzelfde doet als andere partijen? VOLT is wellicht overbodig. Dit kun je van andere partijen ook zeggen. En VOLT is overtuigd van haar wereldbeeld. Ik ken hier nog een paar die dat zijn. Zie het punt niet en zoals Mordicant hierboven stelt. Het is spijkers zoeken op laag water. In het geval Gundogan en Dassen zijn we allebei er niet bij geweest. Daar kunnen we eindeloos een debat over voeren. Amateurs heb je bij 50 Plus, TON, PVV en Fvd in de gemeenteraad. VOLT staat hooguit in de middenmoot. Aalberts is echt aan het zoeken naar iets. Voor een partij die 3 zetels heeft. Hij legt nergens amateurisme bloot. Dat deed hij vooral goed bij Forum. En terecht. Ik was groot fan van hoe hij dat objectief benaderde. Ik heb niet zo veel met VOLT, maar ik zie nergens gigantisch amateurisme. Ik vind het geklungel van Mevrouw Kaag erger en had absoluut VOLT boven D66 verkozen. En ook boven GL. Want ik vind dat Klaver het zeer matig doet. Ik ben geen D66/GL of VOLT stemmer. Maar waarom zou dit artikel mij moeten overtuigen om geen VOLT te stemmen maar GL of D66? Ik vind VOLT niets onder doen voor die 2 partijen. Waar ze mee concurreren.

WillemdeGroot
WillemdeGroot12 mrt. 2022 - 8:45

Het oppervlakkige, althans op gemeenteniveau, v.w.b. de inhoud van de gemeentelijke verkiezingsprogramma's is niet alleen voorbehouden aan Volt. Wat je wel ziet en hoort, zijn holle frasen, jargon en inhoudsloze kreten. En daarbij al die poppetjes van landelijke figuren. Hier, in mijn gemeente, kreeg ik een folder in de bus van FvD met groot op de voorkant de Tweede Kamerleden, nergens een naam, laat staan beeld, van een gemeentelijke kandidaat. Kiezers gezien als idioten? Tip: kijk niet naar de programma's, resp. holle leuzen, maar kijk (naast wat je weet over de grote politieke lijnen van die partijen) naar hoe de fracties de afgelopen jaren hebben gestemd over voor jou relevante punten. En bevraag daarover, indien mogelijk. Beter dan loze beloften en knap uitziende klandidaten, of juist niet. Bedenk bovendien waar de gemeenten over gaan en waarover niet. Als je de top 5 van de meeste programma's leest, zul je merken dat de invloed van de gemeenten daarop veelal nihil of zeer beperkt is. Dus, denk na voor je stemt en ga nooit af op gemakzuchtige, populistische en/of goedkope beloften!

wittecisnoot
wittecisnoot12 mrt. 2022 - 8:35

"Waarom zijn ze daar afgehaakt? Bestaande partijen moeten nodig aan zelfreflectie gaan doen". De schrijver geeft zelf al antwoord: "al deze kandidaten zijn hoog opgeleid, komen nooit uit de lagere sociale klassen en ze hebben het allemaal zelf prima voor elkaar. Energiearmoede zal voor hen een theoretisch probleem zijn" De PvdA is inmiddels aan dit type kapot gegaan. GL is de partij voor dit soort mensen. Het probleem zijn dat veel kiezers het hiermee gehad hebben. De arbeiders zijn al lang afgehaakt: zonder kiezers zijn er maar een beperkt aantal vertegenwoordigers dat je aan kan stellen. Deze Volt mensen zijn elders buiten boord gevallen hierom.

Zandb
Zandb12 mrt. 2022 - 6:56

Zo'n 'onderzoek' kan je op elke partij loslaten en ik weet niet of het dan mijn cynisme is, dat daarvoor verantwoordelijk is, maar ik kan me heel goed voorstellen, dat je bij elke partij nogal snel dergelijke 'bevindingen' kunt opschrijven. De vraag waar je dan precies op stemt, stem je op een andere partij dan Volt, geeft volgens mij al snel een vergelijkbaar antwoord. Want voor welke partij geldt bv niet: " Wat als burgers een andere mening hebben dan de raadsleden?" (Dat 'probleem' hebben we - dus niet alleen in zake Volt - 'opgelost' door van een verkozen volksvertegenwoordiger geen doorgeefluik te maken, maar uitdrukkelijk vast te stellen dat die los van z'n achterban, z'n besluiten neemt. Ook dit - "Bij grote thema’s vindt Volt de eigen mening zo vanzelfsprekend dat deze niet meer ter discussie staat." - vind ik (helaas?) kenmerkend voor een politieke partij. Waarom Volt hier een vreemde eend in de bijt zou zijn....... Samengevat vind ik dit artikel een voorbeeld van het affakkelen van één partij op. een manier waarbij je bijna elke partij dat kan doen: een wel heel selectieve verontwaardiging dus. De reden lijkt me duidelijk, gezien Aalberts benadering van het 'probleem' Volt. Aalberts blijft de situatie Gündogan maar als "een politiek inhoudelijke kwestie" benaderen. Moet hij weten. Maar met echt overtuigende argumenten is hij tot nu toe niet op de proppen gekomen. Het kan nog steeds een kwestie zijn van een leiding/bestuur dat volkomen te goeder trouw een netelige kwestie verkeerd heeft aangepakt; de gekozen bewoordingen van de rechter van dienst doet vermoeden. Aalberts heeft daar geen boodschap aan. Of Aalberts dan, ondanks die ontbrekende argumenten, gelijk heeft? Tja.....