Joop

Wat staat ons komende winter te wachten?

  •  
21-11-2021
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
48597688942_aa9f2f0da3_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Hoe staat het met onze weerstand, zullen er nieuwe varianten van het virus verschijnen en hoe zullen mensen het virus verder verspreiden?
Dagelijks maak ik een wandeling door het bos bij ons in de buurt. Vrijwel elke boom komt me vertrouwd voor, als een kennis die ik vriendelijk groet. Verdwalen zal ik hier niet zo snel, maar het is anders met de echte wereld waarin ik ben terecht gekomen. Zolang ik in het bos blijf, verder de deur niet uitga en het nieuws niet binnenlaat valt het mee, maar doe ik dat even niet, dan dringt een wereld die ik niet ken onze woning binnen. Door het raam dat openstaat om voortdurend te luchten dringt de kou binnen die aanvoelt als een greep van een ijsmonster rond mijn hart. Bezorgd ben ik. Waar gaat dit naartoe?
Natuurlijk was het bekend dat we met te veel mensen de aarde exploiteren. De fossiele brandstoffen worden verstookt voor het genoegen van reisjes naar plaatsen waar we blijkbaar liever wonen. We laten met behulp van oude brandstoffen die in de aarde miljarden jaren bewaard werden lange rijen auto’s in de file staan. De oerbossen verdwijnen sneller dan regeringsleiders hun handtekening onder nieuwe afspraken ze te beschermen kunnen zetten. De dwazen lachen om de verhoging van de temperatuur op aarde omdat ze denken dat ze dan altijd vakantieweer zullen hebben, maar ze begrijpen niet dat de condities van het overleven in deze drukke wereld daardoor drastisch verslechterten. Ze leveren misschien een handvol extra mooie zonsondergangen in Zandvoort op, maar brengen helse vuren en overstromingen in andere delen van de wereld. De ijskappen verdwijnen en de oceanen komen steeds dichter bij de dorpjes waar de dominee om vrede bidt.
We raken in de war, maar de mensen die we verkozen hebben om ons te leiden doen alsof er niets aan de hand is. Alles is normaal. Raak nou niet in paniek.
Wie had kunnen voorspellen dat een virusje voor nog veel meer tumult zou kunnen zorgen. Maar is het niet eveneens een onderdeel van de tien plagen die verwaarlozing van onze aarde heeft opgeroepen?
Een virusje van vijf letters en een cijfer: COVID-19. Een virus dat al lang bestond, maar dat slechts een aantal exotische dieren besmette, totdat de overbevolking in onze steden en het contact met de leefomgeving van die zeldzame dieren ervoor zorgde dat nummer 19 muteerde. Er kwam een variant die vrije gemakkelijk mensen infecteerde. Waarom? Omdat de leefwijze van die mensen het zo gemakkelijk maakte. Mensen kunnen niet zonder elkaar, ze zoeken elkaar op, zoeken elkaars zweterige nabijheid, schuilen in de winters in kleine ruimtes waar ze feest vieren. Zonder feestjes kunnen ze niet meer.
En hop, het virus gaat zo over op een ander. Epidemiologen en politici hebben het uitgelegd, maar iedereen hoopte op een medisch wonder. Dat er een vaccin zou komen, dat er medicijnen ontwikkeld zouden worden om de infectie te bestrijden, maar adviezen voor gedragsverandering werden slechts heel voorzichtig gegeven. Anderhalve meter, in je elleboog niesen, met zijn vieren sinterklaas vieren. Het is goed dat er een vaccin is gekomen dat er voor zorgt dat wie geïnfecteerd wordt minder ziek wordt, maar je kunt de aanpak van het probleem daar niet volledig afhankelijk van maken.
Het vreemde is dat er wetten en regels zijn die steun bieden bij aanpak van infectieziekten. Overheden hebben daar afspraken over gemaakt en ook in Nederland geldt de Wet Publieke Gezondheid waarbij de overheid de verantwoordelijkheid heeft de stappen die noodzakelijk zijn om infectieziekten te bestrijden te nemen. Maar in Nederland betekent het dan dat er een grote praatgroep is ontstaan waarbij men elke avond op de tv babbelt over de aanpak en verschillende visies tegen het licht houdt alsof alles gelijkwaardig is. Alsof de wetenschappelijk verantwoorde aanpak van infectieziekten ineens ter discussie staat, mensen die zich erin bekwaamd hebben niet geloofd worden en men als kinderen die om snoep zeuren bezig is de vrijheden te verdedigen die nu juist de overdracht van het virus zo gemakkelijk maken. Volle stadions, feesten, evenementen, de vrijheid om de supermarkt door te lopen zonder een mondkapje op te doen. Kijk mij eens.
Bang. Veel mensen zijn doodsbang. Vaak wordt mij gevraagd wat ik ervan vind. Ja, ik was misschien ooit de vertrouwde onafhankelijke schrijver over medicijnen, maar dit is mijn terrein niet. Ik weet slechts wat ik over virusziekten leerde op de doktersmulo en uit interesse lees ik over het virus, die kleine pestkop. Voor meer inzicht gebruik ik daarom hier het artikel van Sarah Zhang van The Atlantic. Ze gaat in op wat er de komende winter zal gaan gebeuren. In de winter slaat het virus met name toe en de ontwikkelingen van de afgelopen weken laten zien dat we ons zorgen moeten maken. De WHO verwacht dat er komende winter in Europa 500.000 sterfgevallen gerelateerd aan COVID-19 zullen zijn en we zijn al code zwart..
Sarah Zhang schrijft dat wat deze winter gebeurt afhankelijk is van drie onbekenden. Hoe staat het met onze weerstand, zullen er nieuwe varianten van het virus verschijnen en hoe zullen mensen het virus verder verspreiden. Maar ook moeten we onderscheiden wat door deze pandemie ineens zichtbaar wordt.
Om met dat laatste te beginnen, de druk op de capaciteit van ziekenhuizen en met name de IC-afdelingen is angstaanjagend. Dat komt echter niet zo zeer door COVID-19. Dat virus maakt het alleen maar zichtbaar. De zorg is de afgelopen jaren veranderd van een sociaal systeem tot een zakelijke onderneming. De stapsgewijze privatisering van de zorg die ingezet werd door toenmalig minister voor volksgezondheid, welzijn en sport Hans Hoogervorst van de VVD (2003-2007) heeft ervoor gezorgd dat onderdelen die niet zo gemakkelijk op de markt te zetten zijn een neerwaartse ontwikkeling hebben doorgemaakt. Dat is duidelijk zichtbaar bij ouderenzorg en jongerenzorg, maar ook bij een pandemie waarbij preventie een sleutelrol speelt. Wie daar niet goed op zijn winkel let zit snel met een stevige stroom van mensen die er het slachtoffer van werden. Dus al die nadruk op overbelaste ziekenhuizen door COVID-19 neemt de aandacht enigszins weg van het falen van de overheid op het gebied van preventie en het op peil houden van een goede gezondheidszorg.
Hoe zit het met de eerste onzekerheid van Zhang, de immuniteit van de bevolking? Immuniteit is niet in een cijfertje te vangen. Het menselijk immuunsysteem bestaat uit een veelheid van reacties van cellen (T-cellen bijvoorbeeld) en boodschapperstoffen (cytokinen, immuunglobulinen) in het lichaam, die in een het grote orkest dat de immuniteit is, elk een rol in de muziek spelen, onder invloed van factoren van buiten en ook in de aanleg van de mens. Dus andere ziekten (griep bijvoorbeeld) kunnen de weerstand verminderen, maar ook de leeftijd en onderliggende ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen. Immuniteit laat ook een golvend patroon zien. Afhankelijk van het beroep dat op het systeem gedaan wordt is het sterker of zwakker.
Wat hoop biedt is dat zonder twijfel wetenschappelijk aangetoond is dat vaccinatie de immuniteit versterkt. Ik voeg hier geen discussie aan toe, want de meest democratische manier om beweringen in een complexe samenleving te toetsen is de wetenschap. Het draait daarbij nooit om individuen, geloof of een intuïtie maar om netwerken, discussie, consensus, peer review, en de eis dat de data altijd transparant beschikbaar is voor andere onderzoekers. Wie te lui is zich daarin te bekwamen stelt zich buiten de samenleving op. De vraag is hoe je met zulke mensen in een samenleving om moet gaan.
De tweede onzekerheid van Zhang is het virus. Blijft dat virus het zelfde als het tot nu toe was. Aanvankelijk werd aangenomen dat het virus heel langzaam muteerde, maar al snel kwamen er twee varianten, de alfa en de beta variant. Vervolgens kwam de deltavariant. Drie mutaties binnen een jaar en telkens wat meer besmettelijk. Sommige deskundigen denken dat het virus in de winter van 2023 wel zo’n beetje verslagen is, maar is dat geen wishful thinking? De evolutie werkt nu eenmaal zo dat als er ook maar een paar virusvarianten ontstaan die weer wat beter overleven, ze snel in aantal toenemen en de zwakkere gaan overwoekeren. Daar moeten we toch niet aan denken.
De derde onzekerheid van Zhang is de menselijke factor. Is dat niet altijd de meest onbetrouwbare factor? Die virussen doen op zichzelf weinig hoor, die vliegen mee met de mensen die ‘even’ willen ‘leven’ in Italië of Spanje en ongelukkig worden als het al weer een half jaar is dat ze er niet uit konden. Die virussen kunnen niet dansen op een dansfeest. Die virussen zitten niet in overvolle stadions. Ze komen mee met hun drager, mensen die er – ze begrijpen niet hoe – eentje ergens opgelopen hebben. In het licht van de Wet Publieke Gezondheid van 2008 is de overheid ook verplicht verantwoordelijkheid te nemen voor de menselijke factor bij de pandemie. Dralen en vaagheden omdat je verkiezingen wil winnen hoort niet bij een behoorlijke regering. Dat er de afgelopen jaren diepgaand wantrouwen is ontstaan tussen allerlei groeperingen in de samenleving en de overheid heeft ook niets met de pandemie te maken, maar maakt het wel moeilijk. Die samenleving moeten we samen weer vertrouwd maken, zodat zoveel mogelijk mensen zich er weer thuis voelen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

Noortje Murris
Noortje Murris22 nov. 2021 - 19:19

Nou. Volgende week misschien al de eerste sneeuw in sommige delen van het land.

OlavM
OlavM22 nov. 2021 - 16:19

[De stapsgewijze privatisering van de zorg die ingezet werd door toenmalig minister voor volksgezondheid, welzijn en sport Hans Hoogervorst van de VVD (2003-2007) heeft ervoor gezorgd dat onderdelen die niet zo gemakkelijk op de markt te zetten zijn een neerwaartse ontwikkeling hebben doorgemaakt. Dat is duidelijk zichtbaar bij ouderenzorg en jongerenzorg, maar ook bij een pandemie waarbij preventie een sleutelrol speelt.] Daarom ook moet de publieke gezondheidszorg niet blijven c.q. worden vrijgegeven aan de grillen van de markt. Die rampzalige ontwikkeling –de verbreiding van het liberale evangelie- heeft de tekorten veroorzaakt. [Wat hoop biedt is dat zonder twijfel wetenschappelijk aangetoond is dat vaccinatie de immuniteit versterkt.] Het probleem is, dat sommige ontkenners zeggen dat hetgeen wordt ingespoten niet eens een vaccin zou zijn, of zodanig behandeld dat mensen afhankelijk of zelfs individueel bestuurbaar worden gemaakt, enz. Omdat het om een hardnekkig geloof gaat, blijkt het lastig te bestrijden. [Dralen en vaagheden omdat je verkiezingen wil winnen hoort niet bij een behoorlijke regering.] De vrij breed verspreide vertrouwensbreuk tussen veel groepen en de huidige (demissionaire) regering -gevolg van liegen, onduidelijkheden, tegenstrijdigheden. onderling geruzie, en bovendien traag formeren, en dit laatste ook nog eens met de oude coalitiepartners- lijkt mij moeilijk te herstellen. Het op de oude liberale dogma's gestoelde beleid wordt nog steeds vastgehouden, al veroorzaakt de feitelijke stagnering wel gaten in dat oude politieke beleid en moeten toch steeds meer concessies worden gedaan in de richting van wat meer progressieve en linkse partijen bepleiten. (Denk aan de door Segers in de trein vergeten discussiestuk van de VVD en het CDA). Wat ook nog slecht werkt is, dat Rutte en De Jonge m.i. veel geloofwaardigheid hebben verloren als woordvoerders van de regering.

1 Reactie
OlavM
OlavM22 nov. 2021 - 16:22

Herstel drie-na-laatste regel: Denk aan het door Segers in de trein vergeten discussiestuk.....

FredD2
FredD222 nov. 2021 - 16:11

[Wat staat ons komende winter te wachten?] Gewoon weer knus een feestje vieren in besloten kring, je inkopen voor Sinterklaas en Kerst online doen en vanuit huis werken. Gezellig met z'n tweetjes door een stil bos lopen en zo min als mogelijk boodschappen doen en reizen. Eigenlijk gewoon zoals wij mensen als soort horen te doen. Verder zo min als mogelijk naar TV of actualiteiten kijken. Alleen maar leuke dingen zoals Netflix, Prime Video, Disney of Videoland want verder is er alleen maar gezeur op tv. Ik denk dat dat heel wat stress scheelt en dat is erg goed voor het imuunsysteem, dus goed tegen Corona. Wie weet als we die 2 rattenkoppen van een Rutte en de Joge niet meer zien, dat we een stuk gezonder uit de winter komen. (Ik dacht eerst aan hondenkoppen, maar ik ben gek op honden... Eerlijk gezegd vind ik ratten ook prachtig, maar zo is het wel duidelijk voor anderen denk ik.)

Mark Huysman
Mark Huysman22 nov. 2021 - 15:38

Erg goed artikel. Mooi geschreven ook. Dit is een essentieel stukje: “In het licht van de Wet Publieke Gezondheid van 2008 is de overheid ook verplicht verantwoordelijkheid te nemen voor de menselijke factor bij de pandemie. Dralen en vaagheden omdat je verkiezingen wil winnen hoort niet bij een behoorlijke regering.” Onze (demissionaire) regering is dan ook onbehoorlijk. Het heeft duizenden mensen onnodig de dood ingejaagd door continu achter de feiten aan te hobbelen. Niet alleen om verkiezingen te winnen maar ook omdat het nu eenmaal niet in het systeem van neoliberalen zit dat je als overheid pro-actief dient in te grijpen om de bevolking te beschermen. Er bestaat een bijna magisch geloof in individualisme en de kracht van de markt. En een afkeer van het collectief. Dat heeft ons de das omgedaan.

ton14024
ton1402422 nov. 2021 - 14:01

´´Wie te lui is zich daarin te bekwamen stelt zich buiten de samenleving op. De vraag is hoe je met zulke mensen in een samenleving om moet gaan.´´ Friesland wappieparadijs????

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis22 nov. 2021 - 11:46

Toch wel iets om even wat langer bij stil te staan dat nu een derde van het hele bevolking van Oostenrijk gedwongen thuis moet zitten behalve voor enkele noodzakelijke bezigheden, en dat in februari iedereen gevaccineerd moet zijn, anders krijg men een hoge boete en zelfs opsluiting in de gevangenis. (Totdat men zich laat vaccineren neem ik aan.) "Freddie Sayers investigates Austria's lockdown of the unvaccinated" https://www.youtube.com/watch?v=y9io1MZz_7E Vooral de meer materiëel gegoede mensen vinden het wel goed blijkt.

3 Reacties
Peter Sierhuis
Peter Sierhuis22 nov. 2021 - 14:14

Aanvulend: "een derde van de hele bevolking" De algemene verplchte vaccinatie voor eidereen die volgens de overheid ingaat in februarii komt niet ter sprake, enkel de huidige situatie in Oostenrijk. Aangezien nagenoeg iedereen na het tonen van de QR code en binnengaan van de kerstmarkt het mondkapje afdoet -te zien tegen het eind van de reportage- rijst de vraag wat het gevolg daarvan zal zijn, daar je als gevaccineerde nog steeds het virus weer opnieuw kan krijgen en verspreiden, en de ongevaccineerden die thuis zitten niet. Het zal dan steeds moeilijker worden die laatsten de schuld van het voortbestaan van Corona te beschuldigen.

OlavM
OlavM22 nov. 2021 - 16:30

@ Peter Sierhuis: Ik ben het met je eens dat niet alle blaam aan de gevarieerd samengestelde groep van ongevaccineerden mag worden gegeven. (Al belanden zij nog steeds percentueel het vaakst in het ziekenhuis resp. IC). Volgens mijn (niet professionele) inschatting zouden de ontwikkelingen nu veel beter zijn als de mensen zich in het algemeen consciëntieus zouden houden aan de basisrichtlijnen, zoals afstand houden, mondkapjes gebruiken, geen grote bijeenkomsten, goede ventilatie, enz.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis22 nov. 2021 - 19:02

@OlavM Er komt een Pfizer pil aan die gebaseerd is op een bekend medicijn dat behalve voor bepaalde ziektes van mensen ook voor het ontwormen van b.v. paarden wordt gebruikt. In dat laatste geval in een veel grotere dosis uiteraard. Omdat dat er op dat medicijn al lang geen patent meer zit is er weinig of niets aan te verdienen. Maar de Pfizer pillen kuur zal mogelijk voor $3000 worden verkocht in de VS. Althans volgens de op YouTube door velen bekeken Britse senior verpleegkundige John Campbell. Hij toont beide moleculaire structuren ter vergelijking en gerenomeerde peer reviewed medische journals die het onderschrijven.

EenMening
EenMening22 nov. 2021 - 9:34

Waarschijnlijk volgt er nog een vrij lange periode met beperkingen of mogelijk zelfs een lockdown. In die periode zal men proberen om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. In de hoop dat het percentage gevaccineerden EN niet-gevaccineerden die de ziekte hebben doorgemaakt, richting de 100 gaat. Daarbij komen nog de boosters. De vraag is wel of men daar in zal slagen. In de herfst van 2022 zal waarschijnlijk geconstateerd worden dat Corona endemisch is en dat we daarom terugkeren naar de situatie van voor maart 2020. Mensen boven de 60 en kwetsbare mensen krijgen jaarlijks een booster, vergelijkbaar met de griepprik.

1 Reactie
JoostdeV
JoostdeV22 nov. 2021 - 10:40

En in november 2022 blijken de ziekenhuizen toch weer te bezwijken onder het hoge aantal Covid patiënten? Er is niets op tegen om te hopen dat de ziekte de zorg volgend jaar niet meer overbelast. Als bestuurder ben je onbekwaam als je beleid op dit soort wensdenken baseert.

Peter Sierhuis
Peter Sierhuis22 nov. 2021 - 9:00

Goed nieuws: In Japan is de Delta variant aan het verdwijnen nadat het de voorgaande versies van het virus heeft overgenomen en uitgeroeid. The Japan Times: "What's behind the rapid disappearance of the delta variant in Japan? It could be self-extinction." https://www.japantimes.co.jp/news/2021/11/18/national/delta-variant-self-destruction-theory/

JanB2
JanB222 nov. 2021 - 8:22

Uitstekend artikel. De ene spijker na de andere wordt op z'n kop geslagen. Dit zou in alle kranten moeten verschijnen. En dan niet als opinie.

RainB
RainB22 nov. 2021 - 7:00

Als ik honger heb en heel veel patat en frikandellen ga eten, dan ben ik snel verlost van mijn honger. Echter naar verloop van tijd blijkt dit toch echt wel slecht te zijn voor mijn gezondheid. Als ik ziek ben dan laat ik mij snel vaccineren, dan ben ik snel verlost van mijn ziekte. Echter naar verloop van tijd...... Gelukkig zijn er steeds meer specialisten op dat vak gebied die geen minuten roem zoeken, maar die er na onderzoek net zo over denken.

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens22 nov. 2021 - 7:32

@RainB Logica van het jaar 0. Als je honger hebt, kun je die ook stillen zonder heel veel patat en frikandellen te eten hoor. Normale mensen tenminste, jij misschien niet, wappies misschien ook niet.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 7:45

Je kunt ook besluiten om niet te eten en rustig af te wachten. Ik denk dat je overlevingskans met frinkandellen beter is. Niet vaccineren en wachten op groepsimmuniteit werkt. De mens is prima in staat om een niuw virusje te overleven. De Spaanse Griep en de pest hebben we ook overleefd. Lees nog wel even de geschiedenis na op het aantal slachtoffers en de gevolgen van die twee plagen. Er claimen nog steeds mensen dat coronavaccins te weinig getest zijn. Er zijn inmiddels zo'n twee miljard vaccins uitgedeeld. Er zijn vermoedelijke bijwerkingen gemeld, in relatief zeer lage aantallen, waarvan de meesten nog niet bewezen zijn. De enige langetermijn 'bijwerking' is dat de werking lijkt af te nemen. RainB: zeg je Facebook account op en begin eens met het lezen van boeken, geschiedenis, misschien iets medisch, verdiep je eens in wetenschappelijke methodes. Misschien leer je er wat van.

LaBou
LaBou 22 nov. 2021 - 11:19

@Eirda: ????

Wieowie
Wieowie22 nov. 2021 - 14:02

Labou: goed zo, in plaatjes. Dan is het leesbaar. Nog even over dat Oostenrijk zich aan de grondwet moet houden. Waarom begon jij over Oostenrijk en de Nederlandse grondwet? Het mag in plaatjes als je dat wenselijk vindt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 14:51

Een overeenkomst met frikadellen en vaccins berust op fantasie. Maar dat zal anti-vaxxers wel niet op andere gedachten brengen. Ook niet dat coronavaccins inmiddels behoren tot de best geteste vaccins die ooit zijn ontwikkeld waardoor ook een aantal ultra-zeldzame bijwerkingen aan het licht kwam.

LaBou
LaBou 23 nov. 2021 - 7:10

Heb ik speciaal voor onze forum-kleuter kouwe drukte gedaan. Waar haal je trouwens het idee vandaan dat jouw "mening" mij iets kan schelen? En wat je "vragen" betreft: heb je al een zinnig antwoord op d3 vraag waarom je op een niet geplaatste tekst reageeft? Want je eerste antwoord was natuurlijk gewoon een kutsmoes.

Wieowie
Wieowie23 nov. 2021 - 12:53

Dank Labou! Dit maakt het een stuk leesbaarder. Hier kon echt niemand wat van maken (ik citeer) “ Maar het laat ook zien onzinnig” En “ Gelukkig heeft toegang tot al die gegevens en hij zal niet nalaten de rest hier te pas en te onpas van van die “dingen” op de hoogte te stellen” Wel apart inderdaad dat jouw teksten soms niet geplaatst worden. Daar had ik geen rekening mee gehouden en ik wilde de snelheid erin houden. Weet je al dat Oostenrijk een grondwet heeft? Ik vroeg mij dat af, omdat je vond dat zij zich niet in de NL grondwet hoeft te houden.

LaBou
LaBou 23 nov. 2021 - 17:01

Heeft kouwe drukte al eens nagekeken bijv. de afdracht van loonbelasting en aow in elkaar zit? Of hoe de betaling van dividend van Shel richting de koning (niet) belast wordt? Ga je nog aantonen wanneer die koning voor het laatst in een supermarkt is geweest om boodschappen te gaan doen? Ben je er al achter waarom de toekomstige coalitie in duitsland met "ampel-coalition" wordt aangeduid? En geef even aan waar precies de oostenrijkse grondwet vaccinatieplicht verbied. En wat je smoes over reageren op niet geplaatste opmerkingen betreft: het is en blijft een kutsmoes en dat weet je zelf ook wel. Het laat alleen zien hoe gefixeerd je bent op één persoon, iets wat overduidelijk op kleutergedrag wijst. Dat is trouwens ook af te leiden uit de database die je over mij hebt samengesteld? Je hebt dus een levengroot complex en ik heb precies het middel om je daar vanaf te helpen. Laat maar horen wanneer je klaar staat voor je behandeling, dan kom ik met plezier even langs.

Wieowie
Wieowie23 nov. 2021 - 18:49

Hoi Labou, ik weet hoe de afdracht door Shell plaatsvindt en evt dividendbelasting. Goed dat Shell zoveel mensen aan het werk houdt en mooie salarissen betaalt. De koning is alleen vrijgesteld van IB en voor de rest betaalt hij divendbelasting en btw op de aankopen. Ook als die door een ander namens de koning worden gedaan. Tav de opmerking van Kees (het schrikbeeld is rot rot grun) was jouw opmerking over een ampel nogal gek. Daar had Kees het toch niet over? Tav de Oostenrijkse grondwet, staat het in artikel 9: “ Die allgemein anerkannten Regeln des Völkerrechtes gelten als Bestandteile des Bundesrechtes.“ Op basis van het volkenrecht geldt het recht op lichamelijke integriteit (dat via artikel 9 in de grondwet is opgenomen). Als iemand dan zegt dat Oostenrijk daaraan is gehouden, waarom zeg jij dan dat Oostenrijk niet aan de NL grondwet is gehouden? Dat zegt toch ook niemand?

Bert de Vries
Bert de Vries22 nov. 2021 - 4:32

Het ergste dat ons deze winter kan staqn te wachten is een kabinet Rutte4. En terzake corona: bed- en badgenoot. De periode is ook over een eeuw nog relevant. Doe als de wappies, zeg maar: 'Ik was er bij.'

1 Reactie
EenMening
EenMening22 nov. 2021 - 9:29

@Bert „Von hier und heute geht eine neue Epoche der Weltgeschichte aus, und ihr könnt sagen, ihr seid dabei gewesen.“ Goethe

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2021 - 22:32

"Een virusje van vijf letters en een cijfer: COVID-19." Goed artikel. Wel verbazend is dat de door mij zeer gerespecteerde auteur de namen voor het virus en de ziekte door elkaar haalt, en niet alleen in bovenvermeld citaat. En dat in een tijd dat veel mensen, ook ik, geneigd zijn om juist de ziekte aan te duiden met Corona, de naam van het virus. Eigenlijk wel grappig. Want voor de strekking van het artikel maakt deze spraakverwarring niet uit natuurlijk.

1 Reactie
Rob de Vries
Rob de Vries22 nov. 2021 - 12:04

2 cijfers of 1 getal : 19.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 nov. 2021 - 21:02

Pas een paar mnd geleden kreeg een groot deel van de mensen een tweede prik, die de verlossing zou zijn. Nu beginnen we met een boosterprik omdat dezelfde prikken bij de eerst gevaccineerden al uitgewerkt raken. Kost even tijd omdat te organiseren. Over de discussie dat we eerst het arme deel vd wereld moeten vaccineren voordat we hier verder gaan hoor je niemand meer. En nu maar hopen dat het niet muteert en dat boost na boost goed zal blijven helpen.

2 Reacties
adriek
adriek22 nov. 2021 - 7:46

Voor elke prik die in Nederland uitgedeeld wordt geven we er een aan het 'arme deel van de wereld'. Dat is een afspraak die we - voor zover ik weet - netjes nakomen, dus daar hoeft niemand iets over te horen, toch?

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 nov. 2021 - 16:22

@Eirda Wist ik niet, maar prima verders!

gimli55
gimli5521 nov. 2021 - 16:47

In onze stad zijn honderden bomen omgezaagd om te voldoen aan het contract om hout te leveren aan een Deense biomassa centrale. Opeens waren er honderden bomen zo ziek, dat ze omgezaagd moesten worden en door de shredder gingen. Anders was de gemeente geconfronteerd met een fikse boete bij niet leveren. Uiteraard was dat niet het geval en dat geeft precies de reden aan, waarom de burger de politiek steeds minder vertrouwt. Dat zal met de wetenschap ook het geval zijn, zeker gezien de wetenschappelijke cijfers van menig instituut. In combinatie met de rechtspraak en de RvS, die het ook niet zo nauw namen met de hardvochtige uitspraken. Wat je als overheid zaait, wordt door de burger geoogst en die draait dan ook voor de kosten op, of nog erger de gevolgen van de jarenlange krimp in de zorg door de marktwerking. Natuurlijk is alles de schuld van Covid en de ongevaccineerden, echter gezien de landen met een veel hogere vaccinatie graad en hun Covid uitbraken, is dat moeilijk nog vol te houden. Nu zal de komende tijd het bekende draaien komen en het goedpraten, dat ze het ook niet konden weten. Of zelfs dat ze het altijd al gezegd hadden, dat vaccinatie niet de bescherming zou geven.

11 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra22 nov. 2021 - 0:41

@gimli - 'In onze stad zijn honderden bomen omgezaagd om te voldoen aan het contract om hout te leveren aan een Deense biomassa centrale.' Welke stad? Welke wijk? Welke straat? Met dit soort zinloze bomenkapperij heb ik een groot probleem. Hiertegen moet onmiddellijk actie worden ondernomen! Zonder namen en rugnummers kan ik helaas niets doen

adriek
adriek22 nov. 2021 - 7:51

'Honderden bomen voor een Deense biomassacentrale' Een biomassacentrale 'eet' vele honderden bomen per dag, maar deze heeft een wurgcontract met zware boeteclausules gesloten met een Nederlands provinciestadje dat daardoor gedwongen haar schaarse stadsbomen moet rooien? Waarschijnlijk allemaal in opdracht van regeringspartij GroenLinks?

NN2
NN222 nov. 2021 - 9:47

Inderdaad: namen en rugnummers graag. Ik geloof er niets van dat er ook maar één gemeente is in Nederland die een contract rechtstreeks met een biomassa centrale heeft met een leverantie verplichting. Zelfs voor een grote stad met pak 'm beet 100.000 bomen heb je het slechts over een paar honderd ton houtsnippers per jaar met een opbrengst van zo'n € 5.000,-. Daarvoor laat je je geen wurgcontract aanmeten lijkt me.

adriek
adriek22 nov. 2021 - 11:04

En zelfs al is het waar: ook in de stad van gimli is het gemeentebestuur democratisch gekozen, zijn raadsvergaderingen openbaar en liggen (voorgenomen) besluiten ter inzage van alle burgers. Achteraf zeuren heeft niet zo veel zin.

gimli55
gimli5522 nov. 2021 - 14:12

Hoogeveen, heel Hoogeveen en is nu vrijwel afgerond. Het vorige gemeentebestuur is afgetreden door gebrek aan vertrouwen door de coalitie partijen. Het zal vast "democratisch" zijn dichtgetimmerd, net als alle oppositie moties die in de TK worden verworpen door de coalitie meerderheid. Op papier wordt in Nederland alles uitstekend geregeld, met wetten en maatregelen, maar de echte wereld laat een ander beeld zien. Dat is een beeld zonder lijstjes en statistieken, maar met echte burgers en echte slachtoffers. Zo hoor je weleens wat.

gimli55
gimli5522 nov. 2021 - 15:55

Kijk en zo laat je een discussie ontsporen volgens de chaos theorie. Je neemt 1 klein voorbeeld out of context op in je bijdrage en daarna gaat het alleen nog over het voorbeeld en gaat het niet meer over de bijdrage van Wolffers als geheel. Wat ik opschreef waren uiteraard geruchten, zoals zovelen. Waar waarschijnlijk wel een kern van waarheid inzat. Er zijn honderden bomen geveld en ze zijn geshred, het gerucht ging en gaat over de biomassa centrale in Denemarken. dat niet alle bomen ziek waren, was ook al bekend en dan is de optelsom snel gemaakt. Het eerste deel heeft niets te maken met de reactie op Wolffers, het tweede wel. Daat werd echter niet op gereageerd en eigenlijk vrijwel altijd genegeerd. Nu wordt door Rutte opmerkingen gemaakt over het gedrag van de bevolking, zonder enige cijfermatige en statistische onderbouwing, en als het niet verbeterd dan volgt een lockdown. Zonder inzicht kun je de lockdown al zien aankomen, incluis niet onderbouwde verwijten die de aanhangers gretig zullen herhalen. Nu laat Rutte al in het midden of ongevaccineerden en gevaccineerden zich niet kunnen gedragen, het draaien is begonnen. Je hoort opeens niets meer over de ongevaccineerden en binnenkort zal het RIVM ook wel de info aanpassen zonder aan te geven dat ze het hebben aangepast, zoals ze eerder ook al gedaan hebben.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 nov. 2021 - 10:18

@Gimli - 'Het eerste deel heeft niets te maken met de reactie op Wolffers, het tweede wel. Daat werd echter niet op gereageerd' 'Wat ik opschreef waren uiteraard geruchten, zoals zovelen.' Het eerste deel was dus niet gebaseerd op feiten maar op geruchten. Duidelijk. Komen we bij het tweede deel. 'Natuurlijk is alles de schuld van Covid en de ongevaccineerden, echter gezien de landen met een veel hogere vaccinatie graad en hun Covid uitbraken, is dat moeilijk nog vol te houden. ' Weer geen namen en rugnummers. Zou ook deze bewering gebaseerd zijn op 'geruchten'? Portugal en Spanje kunnen het niet wezen. Daar is de vaccinatiegraad hoog en de besmettingsgraad laag. In Bulgarije en Roemenië is de vaccinatiegraad laag en de besmettingsgraad hoog. Over welke landen heb je het?

gimli55
gimli5523 nov. 2021 - 15:55

@Molly België, Finland, de VK, Malta, overal is de vaccinatie graad hoog en worden er steeds meer gevaccineerden opgenomen in het ziekenhuis en op de IC. Daar is al geaccepteerd dat het vaccin niet zo effectief is na een half jaar. België heeft van het weekend de 1.000.000 booster prik gegeven, tegen Nederland nog vrijwel geen. Het OMT en het RIVM is nog steeds bezig de cijfers rooskleuriger in te vullen en geeft nog steeds een effectiviteit percentage van 94 % na een half jaar, terwijl in België het al gedaald is naar 44%. Eerst houden ze de statistieken achter en dan gaan ze goochelen met gemiddelden over een langere tijd, maar dat is niet lang meer vol te houden. Uiteraard moet eerst 2G ingevoerd worden, waarna blijkt dat 2G niet effectief is, want de gevaccineerden besmetten andere gevaccineerden net zo goed. Maar het kigt natuurlijk aan het niet opvolgen van de adviezen en richtlijnen. Als het werkt, komt dat door de maatregelen en richtlijnen en als het niet werkt dan ligt het aan het feit dat de bevolking ongehoorzaam is en de maatregelen niet opvolgen. Geen onderbouwing of statistisch bewijs, maar dat is voor de volgelingen niet nodig. Dat heet een cirkelredenatie van Rutte en verwacht niet van hem dat hij de waarheid verteld, hij is een chronische leugenaar. Vreemd dat de MSM hem op zijn woord geloofd en geen kritische vragen stelt over de onderbouwing en statistische cijfers.

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2021 - 0:08

@Gimli - In Malta is het aantal covid besmettingen voor Europese begrippen zeer laag. 87 gevallen per miljoen inwoners. Nog beter dan Portugal met 110 gevallen. Finland doet het zelfs uitstekend met 32 gevallen. Het UK is inderdaad een probleem met 145 gevallen, maar daar zijn dan ook alle maatregelen losgelaten, net als in Nederland met 144 gevallen en België met 139 gevallen. Bovendien is de vaccinatiegraad in België tamelijk laag (67%). Net als in Nederland met 65%. Wat de vaccinatiegraad in het UK is, weet in niet precies. Schijnt hoog te zijn, maar AZ met veel boostershots en geen Pfizer. Dat laat zich dus lastig vergelijken met de rest van Europa. De vaccinatiegraad in Portugal is 81%, net als in Malta. Deze percentage's gelden voor de totale bevolking. (dus niet boven de 12 of de 18 jaar) In het algemeen kun je stellen: Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe lager het aantal infecties per miljoen inwoners. Dat geldt voor heel Europa. (bron: Parool, 6 november 2021 en World-o-meter)

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2021 - 0:17

Bron parool is papieren versie. Niet te zien op internet, behalve hier: https://photos.app.goo.gl/YqQcuLcb3yUgWYMD7

Molly Veenstra
Molly Veenstra24 nov. 2021 - 1:21

Excuus. Zijn hier te zien. https://twitter.com/mollyveenstra/status/1463316091615297540/photo/1

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 nov. 2021 - 16:20

In mijn stad zie ik helaas ook dat op het oog vookomen gezonde bomenbgekapt worden. De twee die iknzag liggen klaar om opgehaald te worden, zagen er goed uit en best wel van een redelijke grootte. Het komt mij vreemd voor dat deze bomen gesloopt zijn, waarschijnlijknvanwege eenbof andere verplichting. We hebben een biocentrale in onze stad.

3 Reacties
adriek
adriek22 nov. 2021 - 7:53

En hoe lang denk je dat de stad verwarmd kan worden van twee bomen? Of van alle bomen van de stad? In de hongerwinter - lees de geschiedenisboekjes nog even door - zijn de steden grotendeels leeg-gestookt in enkele weken. Het hielp niks.

NN2
NN222 nov. 2021 - 9:49

Daarom zijn er vakmensen die wel zien dat een boom ziek is die voor een leek gezond oogt. Overigens worden er genoeg (te veel) gezonde bomen gekapt om andere redenen zoals herinrichtingen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman22 nov. 2021 - 15:17

Beste Eirda ik was er bij in de hongerwinter, en schaam mij nog steeds om mijn vraag om eten aan mijn vader en moeder. Ik weet ook hoe de stad er uitzag na die winter. In een tijd dat we meer bomen moeten planten ga je niet volwassen bomen die in de zomer geen enkel taken van ziekte vertonen slopen. Dan is er iets mis. En zoekend naar wat er mis is kwam ik op die centrale met biomassa voeding. Ook mis in mijn beleving.

Tom Lucassen
Tom Lucassen21 nov. 2021 - 14:59

"....de meest democratische manier om beweringen in een complexe samenleving te toetsen is de wetenschap." Mooi gezegd. Dank ook voor dit leerzame stuk.

Hoi3
Hoi321 nov. 2021 - 13:58

''Dagelijks maak ik een wandeling door het bos bij ons in de buurt. Vrijwel elke boom komt me vertrouwd voor, als een kennis die ik vriendelijk groet.'' Maak maar snel een foto want de tijd is nabij dat je vertrouwde omgeving naar de kloten wordt geholpen. Groen Nederland staat te springen om je bomen voor poen om te zagen en te gaan verstoken in hun biomassa/steenkolencentrales met subsidie. En dat zijn dan nog maar bomen. Het is al decennia aan de gang dat mensen hun eigen straat niet eens meer herkennen, laat staan bomen.

Uw Psychiator
Uw Psychiator21 nov. 2021 - 13:21

Mijn dank aan Ivan Wolffers voor dit lange, bezonnen, en informatieve betoog - de auteur weet ook wetenschappelijke (voor menigeen lastig te plaatsen) begrippen zó in context te plaatsen, dat de portée van zijn verhaal duidelijk is en blijft. Tenslotte: Wolffers spaart de politieke elite niet, en dat is goed zo. Sterker nog: te hopen valt dat méér mensen met Ivans staat van dienst en bekendheid ook dit aspect aan de kaak gaan stellen.

Gerygrr
Gerygrr21 nov. 2021 - 13:19

Prima artikel! Dit virus geeft de indruk een verkoudheidsvirus te zijn. Immuniteit kon altijd goed worden opgebouwd. Dit is een wolfje in schaapskleren. Bij pechvogels zoals ik is er een tweede ernstige ziekte, die het virus veroorzaakt. De long covid. Geen ernstige verkoudheid, maar virale infecties die het hele lijf neurologische schade kunnen toebrengen. Dit gevaar wordt nog niet in zijn volle omvang onderkend. Echter is juist de aanwijzing van de uitval van personeel in onderwijs en zorg niet eventueel aan long covid te wijten? Het systeem voor zieken en herstel is erop gericht mensen niet af te keuren. Te vaak spreekt men van burn out en probeert men te revalideren met de SOLK in de hand. Dat gebeurt nu weer, de c-support klanten krijgen op grond van dit handboek therapieën aangeboden. Genezen is zaak van aanbieders, geneesmiddelenfabrikanten en vaccinontwikkelaars. Wanneer gaat men meer doen aan preventie? Dus het onderzoek naar erfelijke factoren, wie wèl of niet long covid gaat ontwikkelen? Dan kan men daar prikbeleid op afstemmen en bovenal vertrouwen herwinnen! Er wordt geen pil of drankje meer verkocht zouden we daarvoor pleiten…… NB het huidige onderzoek door het RIVM gaat uit van de eigen tunnelvisie. Het aan te vinken lijstje symptomen is niet overeenkomstig de werkelijkheid. Het begint al bij de keuze voor het begin van de ziekte, verder terug in de tijd dan juni 2020 kan al niet. Met andere woorden, toen er niet getest werd bestond long covid niet! Stel, dat er sprake is van lichamelijke burn out? Het lijf is op, heeft schade die onomkeerbaar is?

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 13:07

versterking = bestrijding.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 13:04

Goed stuk zoals we gewend zijn van Yvan. Zoveel verschillende zaken kruisen elkaar, waar aan dat alles het virus geen boodschap heeft. Maar die wel op bezinning vragen, denk ik er dan achteraan. Alleen zitten we nu in de acute fase waarin gehandeld moet worden. Politieke partijen zo zie ik zitten er vooral voor hun achterban, alsof het virus en de verspreiding daar zich iets aan gelegen laat liggen, dat virus is niet selectief dat danst op de wind en met alle winden mee die wij mensen veroorzaken. Eigenbelang zou nu even op een laag pitje moeten, want eigenbelang is waar het virus feest bij viert, Tenslotte is het enkel het algemeen belang dat het virus daadkrachtiger kan bestrijden. Het virus maalt niet om sociaal economische klasse, om kleur, on hoe je eruitziet, het slaat daar toe waar het de kans krijgt over te springen van mens op mens, van mensen op dier en andersom. Ik heb al veel gezegd over het virus en de vertreding zelf, alsmede m.b.t. de verantwoordelijkheid die ik daaraan koppel. Wat ik wil toevoegen ter aanvulling is het stuk in de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/19/vaccineren-zo-makkelijk-laat-de-achterstandswijk-zich-niet-overhalen-a4066118

7 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois21 nov. 2021 - 14:03

Eigenbelang, eigenbelang....veel mensen hebben dat begrip nooit zo ervaren in het verleden. Hebben gewoon voor een schijntje -,de poten onder hun lijf vandaan - gewerkt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 16:07

CharlesdeValois Dat heb ik niet ontkend, integendeel. Daarom heb ik het stuk van de NRC geplaatst!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 16:08

Althans de link!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 16:48

CharlesdeValois Mede daarom heb ik ook de link naar het artikel in NRC geplaatst. Ik begrijp ook niet zo waarom je dat aanhaalt, ik weet dat en ontken dat nergens.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 nov. 2021 - 20:47

ok, ik begrijp het.

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 nov. 2021 - 21:22

@Minoes Eén van de problemen met de aanpak is dat dit onderwerp angstvallig vermeden werd. Dat NRC dit nu meldt zeg genoeg over het falen wat dit betreft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2021 - 17:30

RaymonddenJoop Dat gaat natuurlijk ook op voor veel blanke Nederlanders daar die in dezelfde omstandigheden. verkeren. Zij laten zich misschien wel, althans de ouderen, eerder overhalen door een huisarts. Maar velen zullen ook hetzelfde reageren.

CharlesdeValois
CharlesdeValois21 nov. 2021 - 13:00

Ja. Wie had dat allemaal kunnen verwachten? Vooral ook omdat de ervaring niet zo lang geleden was- als leraar- dat de directeur bijkans smeekte of je toch bereid was om met een dosis aspirine aub de klas met 40 kinderen wilde opvangen. Dat waren nog eens tijden. En je begreep toen al dat er wel iets niet klopte. Pffff Kan me eigenlijk niet herinneren dat de kranten vol stonden met onwerkbare situaties.. Dus wat dat betreft was het wel weer vrolijker

dirk den boer
dirk den boer21 nov. 2021 - 12:45

Naast de genoemde 3 factoren, de dierenfactor. Die bomen in het bos zijn vertrouwd en ongevaarlijk, maar al die trekvogels en ander gespuis?? Onze kippen van de bio hebben al 6 of 7 vaccinaties gehad voor ze 2 weken oud zijn, maar owee, want er zijn lekken naar het wilde buitengebied. Waterwild, Vleermuizen,civetkatten, gordeldieren, wasbeerhondjes zijn al evenmin gevaccineerd, en muteren maar door in het wild. Buiten Europa zijn dierenmarkten met scharrelgevogelte en bush meat(levend en wel) heel gewoon. De kookpotten staan op het vuur. En de mens staat niet bekend om een sluitende immuniteit en weerstand. Inderdaad, er staat ons nog iets te wachten.....

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer21 nov. 2021 - 20:03

De virussen in de dieren dan,niet de dieren zelf natuurlijk.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 nov. 2021 - 12:42

Ik mis hier een verhaal over de markt die het effectief inzetten van vaccins tegenhoudt

Joop den Uil
Joop den Uil21 nov. 2021 - 12:28

Moet wel even opmerken dat ''de overheid'' tot deze maand gewacht heeft met regels over vuurwerk. Met als consequentie dat de handel al zijn vuurwerk -al dan niet legaal- ingekocht had, en die moeten ze natuurlijk kwijt. Politie heeft die bombardementen zelf over zich afgeroepen ... hadden ze maar al afgelopen januari elke vorm van vuurwerk strafbaar moeten stellen ... waarom dat toen niet gedaan ?

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr21 nov. 2021 - 13:31

Je zegt het zelf: de handel! Marktwerking….

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 nov. 2021 - 16:10

De politie is net verantwoordelijk voor het afschaffen! Ik denk dat de inkoop overigens al heel lang van tevoren is gedaan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 nov. 2021 - 1:24

Zo ging dat ook vorig jaar. Je doen maar wat, als de vergadering instemt. Geen planning naar doel of beleid met vooruitzicht. Zo ook met landelijke vaccinatie. Ze zijn te net om hun handen uit de mouwen te steken en dan is het de schuld van de slachtoffers van de rotzooi.