Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat staat er in het partijprogramma van Forum voor Democratie?

  •  
22-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1968 keer bekeken
  •  
wolf

© cc foto: woodloose

Ik heb het gelezen om te zien of de politieke ideeën van de persoon losstaan van de politicus
Over de laatste jaren is er vaak “wolf!” geroepen; over Trump, over Le Pen, over Wilders. Men deed deze kreet vaak af als overdreven. We moesten de wolf vooral niet serieus nemen en zijn ideeën zouden overwaaien.
Dit gebeurde echter niet. De wolf kreeg aanhang, politieke invloed en door het aanzien van macht nog meer medestanders. Uiteindelijk kon de wolf veel van onze normen en waarden verslinden. Laat mij hard “wolf!” roepen over Thierry Baudet; de landingsboot van alt-right-achtige ideeën in het Nederlandse politieke establishment.
De eerste alarmbellen gingen af door Thierry Baudets uitgesproken mening over hoe je met vrouwen omgaat. Baudet spreekt openlijk op tv uit dat als vrouwen “nee” zeggen, ze “ja” bedoelen. Ik dacht eerst dat hij alleen een nare man was, maar toen las ik verder. Zo waarschuwde hij voor “een homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking” en zijn boeken over rassenleer in tv-opnames in zijn huis te zien.
Nu denk je misschien: “Oké, Thierry is dus best wel een nare man, maar wat zegt dat over zijn partij?’ Ten eerste, hoewel de persoon en politicus gescheiden moeten worden, de politieke ideeën van de persoon niet altijd los gezien kunnen worden van de politicus. Politieke basisideeën van een mens zullen altijd zijn of haar politieke keuzes motiveren. De tientallen beslissingen die Baudet dagelijks gaat maken zullen dus wel degelijk mogelijk beïnvloed zijn door zijn ideeën.
Om dat te testen las ik het partijprogramma van FvD puntsgewijs door. Forum voor Democratie wil ons laten geloven dat we leven in een crisis, waarbij we onze grenzen niet meer bewaken, onze soevereiniteit verliezen en waar onze grenzen onbewaakt zijn. De schuld van deze teloorgang geeft FvD aan het huidige systeem; of zoals zij het noemen “het partijkartel”.
Ze beschrijven “het partijkartel” als een kleine groep machthebbers, media, intellectuelen en politiek, die onderling de macht verdelen en externe ideeën uitsluiten.  FvD zou als enige partij niet meelopen met dit grote complot. De eerste NRC-journalisten zijn al, in Trumpiaanse stijl, geweigerd omdat Baudet hun artikel te kritisch vond. Hiermee zet FvD kritische journalistiek, wetenschappelijke tegenspraak en politieke oppositie bij voorbaat buitenspel.
FvD pleit tegelijkertijd voor absolute vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Ze vermijden in hun programma de olifant in de kamer: Moet vrijheid van meningsuiting ook boven haatzaaien en “fake news” staan? Het zou een goede zaak zijn als FvD zich hier snel over uitspreekt. Ook zou een uitleg wat “segregatie bevorderende weg-met-ons projecten” betekent, verhelderend zijn.
Ook wil FvD een (gekozen) premier de bevoegdheid geven om ministers te benoemen, ontslaan en om in te grijpen bij ministers-terreinen. Kortom: FvD wil een groot deel controlerende macht rondom de premier weghalen en de macht centreren op één persoon.Dit staat overigens haaks op hun andere ideeën over hoe macht corrumpeert.
Maar dit zijn helaas niet de enige rechtsstatelijke checks-and-balances die FvD wil verzwakken. Zo pleiten ze ook voor het afschaffen of hervormen van het internationaal controlerende Internationaal Strafhof en de EU en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ook wil het FvD bezwaar en beroep tegen foute overheidsbeslissingen moeilijker maken, en zegt hun programma dat het vertrouwen in de rechtsstaat afneemt ( wat feitelijk onwaar is ).
Verder doet FvD doet aan vijanddenken; de islam wordt weggezet als een bedreiging en Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs krijgen de primaire schuld van onze files. Daartegenover willen ze in ons onderwijs “segregatie-bevorderende, weg-met-ons projecten” afschaffen en onze westerse cultuur meer belichten. Ze claimen dat “De afgelopen decennia is gepoogd de Nederlander van zijn geschiedenis te vervreemden en van zijn cultuur los te snijden”.
Inhoudelijk is FvD doorweven met een westers superioriteitsgevoel, discriminatie en het afbouwen van rechtsstatelijke controles. Gecombineerd met de FvD-lijsttrekkers interesse in rassenleer en zijn respect voor vrouwen komt er een grimmig beeld uit.
Dit soort beelden kunnen snel normaliseren als we niet opletten. Voor we het weten is het opeens ”oké” om politiek te pleiten voor het respectloos behandelen van vrouwen, het afbreken van onze rechtsstatelijke verzekeringen en het “zuiver” houden van onze cultuur. Dat wat normaal is snel kan veranderen zien we in Amerika, waar Alt-right nu welkom is op Republikeinse congressen.
FvD zegt dat onze samenleving te links, te zelfhatend en te gecontroleerd is, en wil dat veranderen. Wat ze daarmee bedoelt is dat ze onze samenleving, door “sanering” van publieke omroep, onderwijs en justitie, wil  verrechtsen. Baudet droomt van een Nederland waar we ons weer schaamteloos superieur voelen; boven de emancipatie van vrouwen en minderheden, boven het buitenland, boven morele standaarden. Ze verstoppen hun zieke ideeën in nuance, redelijkheid en labelen het “neutraal”; en daar moeten we doorheen prikken.
Onthoud, een eenzame wolf kan niet veel, maar een roedel wel. Laten we waakzaam zijn voor wolven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.