Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat Rutte tegen Trump moet zeggen

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4528945551_ab4be73b97_z
Het toelaten van douaniers uit grote mogendheden op jouw vliegvelden is niet het gedrag van een bondgenoot maar van een vazalstaat
Volgende week heeft president Trump een kwartier of zo vrijgemaakt voor een gesprek met Mark Rutte. Nederlandse politici zijn altijd zeer vereerd met een bezoekje aan het Witte Huis. Die worden tot in de puntjes voorbereid. En in ons land gaat zo’n visite altijd vooraf aan veel borstklopperij en hoe serieus wij wel niet genomen worden als bondgenoot en wat een geweldige invloed wij hebben op het Witte Huis waar men wel degelijk weet dat op Nederland staat kan worden gemaakt. Al die verhalen over onze grote invloed gaan altijd gepaard met een waarschuwing: wij moeten niet, niet dus, vooral niet de grote witte vader in Washington tegenspreken want dan is het met die invloed gauw gedaan.
Deze reflex is ook nu weer zichtbaar. De Verenigde Staten willen graag hun eigen douaniers stationeren op Schiphol zoals dat op twee Ierse vliegvelden al het geval is. Ze kunnen dan bijvoorbeeld passagiers tegen houden die uit een moslimland komen, althans een land dat door Washington als zodanig wordt aangemerkt. D66 heeft hier bezwaar tegen aangetekend. Nederland is het officieel niet eens met dit aspect van het Amerikaanse vreemdelingenbeleid. Het zou dan een beetje vreemd zijn om de uitvoering op Schiphol wél toe te staan, ook al leidt dat er toe – dat is namelijk het officiële argument om ermee akkoord te gaan – dat de passagiers veel sneller worden afgehandeld.
Misschien zou men in de Trêveszaal eens van de gewone onderhandelingstactieken kunnen afwijken en over principes praten. Het toelaten van douaniers uit grote mogendheden op jouw vliegvelden is niet het gedrag van een bondgenoot maar van een vazalstaat.
Rutte is historicus van stiel. Hij zou misschien twee minuten van zijn kostbare kwartier kunnen gebruiken voor het volgende geschiedenislesje: ‘Mr. President, U zult zich misschien van school herinneren, dat mijn land het eerste ter wereld was dat de vlag van de Verenigde Staten met saluutschoten heeft begroet. Wij toonden ons respect voor wat inmiddels Old Glory heet. Wij hebben bij ons ook een Old Glory. Dat is een vlag met een rode, een witte en een blauwe baan horizontaal onder elkaar. En waar die vlag wappert, daar doen Nederlandse douaniers hun werk en niet die van een ander land. U hebt gelijk, er hangt in Nederland ook op veel plekken zo´n blauwe vlag met sterren. Dat komt omdat wij deel uitmaken van een losse confederatie die de Europese Unie heet en waar we zelf voor hebben gekozen. We behoren zelfs tot de initiatiefnemers. Vandaar dus. Wat de Ieren doen, dat zoeken zij zelf maar uit. Maar onder de Nederlandse vlag komen geen buitenlandse douaniers.’
En als Trump dan gaan schelden, zegt onze premier: ‘Die toon sla je maar aan tegen je vriendjes zoals Kim Jong Un maar niet tegen mij, heb je dat goed begrepen.’ En dan plaatst hij zijn koffiekop zo hard op het schoteltje dat er een barst in komt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.