Joop

Wat ons in een wurggreep houdt

  •  
25-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7672 keer bekeken
  •  
ANP-455171381

Deze week vergaderde de Tweede Kamer over maatregelen om burgers te helpen die verder de crisis in worden gezogen. Om te voorkomen dat hele volksstammen straks op waxinelichtjes moeten koken. Het is erger dan je denkt en als je denkt is het nog erger, dichtte Bert Schierbeek. Honderd jaar geleden werden de laatste grotwoningen opgeheven maar nu wonen er al mensen weer noodgedwongen in auto's, de plaggenhutten van de 21e eeuw.

De regering heeft miljarden ter beschikking om mensen te helpen maar ze staat toch machteloos. De Belastingdienst, tot begin deze eeuw de beste ter wereld, verkeert in deplorabele staat en kan het werk niet meer aan. De energiebedrijven, voorheen eigendom van de staat, zijn verkocht en de overheid kan voor deze eerste levensbehoefte niks meer zelf regelen. De miljarden die de verkoop indertijd opleverde gaan nu in razend tempo op aan compensatie. Enorme bedragen die uitbetaald worden aan de eigenaren van energiebedrijven. De aandeelhouders ontvangen het geld dat ze ooit neertelden voor de aankoop zo langs een andere weg weer terug. Dan hebben ze straks de energiebedrijven die ooit publiek eigendom waren, gewoon gratis in handen gekregen. Dat klinkt te gek om waar te zijn, maar helaas.

De bizarre situatie is een direct gevolg van de ideeën van Rutte - en zijn liberale voorgangers - die sinds de jaren negentig in de praktijk zijn gebracht: de overheid zo klein mogelijk maken en zoveel mogelijk overlaten aan de markt. Nederland heeft de energiemarkt veel meer geliberaliseerd dan andere landen. De overheid is ongekend zwak. Niemand is de baas, luidt het in Den Haag.

Het gevolg is dat we zijn overgeleverd aan de grillen van het grootkapitaal. Niemand is meer vrij, iedereen zit opgesloten in wrede systemen, burgers worden overgeleverd aan wurgcontracten. De keuzevrijheid die je door de VVD en consorten werd voorgehouden was een fopspeen. Als gevolg van een verkeerde opvatting van vrijheid zitten we nu allemaal gevangen in een niet-werkend systeem.

De schadelijke gevolgen van dat vrijheidsdenken beperken zich niet tot energie of woningen. De ideeën die er aan ten grondslag liggen hinderen ook het vinden van oplossingen. In de Kamer ging Baudet deze week tekeer tegen minister Kaag. Hij verkondigde daarbij levensgevaarlijke complotverzinsels. Die hebben in de VS geleid tot de bestorming van het parlement, waarbij doden vielen. De voorzitter van de Tweede Kamer liet Baudet tekeer gaan, het kabinet stapte daarom maar op.

Het was groot nieuws maar helaas niet uniek. Minister Rob Jetten werd eerder die dag al uitgemaakt voor klimaatpsychopaat, overduidelijk een belediging. Artikel 8.16 van het Reglement van Orde stelt: "Tijdens de vergadering onthoudt een ieder zich van het gebruik van beledigende uitdrukkingen." Maar Kamervoorzitter Vera Bergkamp, die denkt dat laissez-faire goed is voor het debat, greep niet in. Burgers buiten de Tweede Kamer moeten zich strikt aan de regels houden anders worden ze keihard aangepakt maar voor zichzelf maken politici graag een uitzondering.

De belediging kwam van Geert Wilders die er een handje van heeft iedereen uit te schelden. Hij is er zelfs door de rechter voor veroordeeld maar dat wordt hem niet nagedragen. Hij mag in de Kamer iedere keer recidiveren en aanzetten tot haat tegen bevolkingsgroepen. Over schoffering van de rechtsstaat gesproken. Nog nooit heeft iemand zo weinig hinder ondervonden van een strafblad als hij.

Het gaat me niet om Wilders en ook niet om de anderen. Het gaat me om het achterliggende idee op basis waarvan dit allemaal getolereerd wordt. In Nederland heeft onder het mom van ‘kijk ons eens voor vrijheid zijn!’ de opvatting postgevat dat je niet alleen al het publieke eigendom moet verkopen maar ook alles moet kunnen zeggen. Dat net als vrije markt de vrijheid van meningsuiting absoluut, heilig en onaantastbaar is. Dat is een absurde opvatting waarvan iedereen kan bedenken dat die tot problemen leidt.

Het idee van absolute vrijheid gaat er vanuit dat het debat net zo werkt als de liberale economie, dat als alle uitingen volledig vrij worden gelaten dan vanzelf de beste ideeën naar boven komen drijven. Dat slechte ideeën en informatie worden verdrongen door goede, op de vrije markt van argumenten. Rutte is zo vervuld van dat idee dat hij ooit zelfs opperde om Holocaust-ontkenners recht van spreken te geven.

Die zogenaamd zelfreinigende werking van de vrijheid van meningsuiting is in de praktijk net zo'n sprookje als dat van de vrije markt. Het leidt tot een samenleving waar de gemoederen steeds hoger oplopen, de conflicten escaleren en uiteindelijk iedereen bang is voor elkaar. Het debat wordt in de praktijk zo niet vrijer, het gaat er juist aan. Het maakt, en dat bleek ook deze week weer, het zelfs veel moeilijker om een oplossing te vinden voor de echte problemen. We zijn meer bezig geweest met het optreden van Baudet dan met het oplossen van de crisis.

Stop met deze waanzin in het parlement. Het is niet moeilijk. De regels zijn er al. Je hoeft ze alleen maar durven na te leven. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (125)

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 sep. 2022 - 21:48

Straks moet iedereen wel gaan inzienbdat dit niet verder kan, dat als de wereld te warm en te droog wordt dat er meer honger-, watersnood en tekorten, oorlogen en mensenheid verschuivingingen die er dan gaan plaatsvinden wat nog tig keer zoveel meer mensen een veilig heenkomen gaan proberen te zoeken. Hoe houden we straks voldoende drinkwater bedrijven met eigen bronwatervoorzieningen gaan moeten afschalen omdat ze geen water meer kunnen krijgen om bier te brouwen. Leuker wordt het niet, ze kunnen het weo makkelijker maken 😉🤭👌

sAt0Ri...
sAt0Ri...26 sep. 2022 - 21:16

De rechtsmannen gaan erachter komen, de wereld is aan het veranderen, en straks kunnen zij en de boeren en de klimaatontkenners niet anders dan inzien dat het anders moet. En dat ze links zullen gaan volgen, omdat dat nog de enige hoop zal zijn om het te kunnen overleven, en het zal erop of eronder zijn! Of de mensheid het haalt en dat het niet te laat zal zijn.

1 Reactie
Gio Servas
Gio Servas27 sep. 2022 - 13:22

Euh ja, links heeft duidelijk laten zien de afgelopen decennia wereldwijd wat de consequenties zijn van links beleid... Het enig wat dat zal oplossen is overbevolking en er zullen veel minder mensen klagen (die worden meteen opgepakt).

Tsjerk Zes
Tsjerk Zes26 sep. 2022 - 17:14

Er is misschien een samenhang, maar die samenhang is: Nederlandse cultuur. Nederlanders staan overal bekend om hun botheid, hun empathieloze uiting van meningen over anderen. Nederlanders staan ook bekend als keiharde zakenmensen. Inmiddels draaien we gerust elkaar een poot uit. Ieder voor zich. "Links" kijkt alleen maar toe en waarschuwt dat we bij het elkaar naaien niet mogen discrimineren. Jarenlang heeft Wilders de stomste en beledigendste dingen over moslims mogen zeggen. Nog steeds. Ook over moslim-kamerleden, en als het pertinent onwaar is. Maar als een FvD-er een keer iets lulligs zegt over een minister, is er opeens wel een grens overschreden. Sorry, maar dit begrijp ik niet. Ik ga bijna denken dat het klopt wat hij zei.

alex vanhopen
alex vanhopen26 sep. 2022 - 10:06

Als je het zo erg vind dan ga je toch weg, maar waar is het beter? Al het moddergooien naar rechts geld zoveel meer voor links… en een volk verdiend zijn leiders, bij ons democratisch gekozen. Het alternatief van dit artikel is een dictatuur of communisme….beide toch niet zo succesvol als ik kijk naar de voorbeelden in de wereld. En dat gezeur dat het nu slecht gaat door rutte is zo zwak! Het belastingstelsel is complex door de Hobies en subsidies van de linkse partijen -want daar geen de subsidies voornamelijk heen-, dure energie hobby van links met geen kern, kolen of gas energie, eten links met extra regelgeving en wegduwen boeren. Het zijn mooie wereld beelden maar nu niet klagen dat de rekening op de mat valt! Gewoon extra baantje erbij nemen, kachel uit, en de elektrische deken om ;)

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 sep. 2022 - 13:40

De laatste zin daargelaten, zeur niet... een beroemd lied van Annie MG. Vanmorgen las ik weer een stukje van Sander Schimmelpennick. In de VK, toch een veel gelezen krant van goede kwaliteit. Dat kwam neer op stop met klagelijk zeuren om altijd weer compensatie. Het is begrijpelijk, want een ieder is zichzelf het naast.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 sep. 2022 - 16:58

Hier wordt maar wat geroeptoetert. Zeur niet? De strekking van dat lied is goed weergegeven door @Ivan61: Waarom gaat Nederland niet eens goed staken en de overheid en grote bedrijven verplichten om te buigen? De beschonken komkommers in TK zitten daar niet voor ons. https://www.youtube.com/watch?v=AYeWn66qpnc

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 9:46

alex vanhopen Gelukkig dat we in een democratie feitenvrij mogen blaten.

JoostdeF
JoostdeF26 sep. 2022 - 9:01

Dat vrijheidsdenken komt voort uit de opvatting dat de mensheid beter wordt van onderlinge concurrentie. Liberalen leven met de opvatting dat wanneer we de natuurlijke selectie zijn werk laten doen, de wereld in balans blijft en deze naar perfectie zal evolueren. Of voor de bangmakers: De sterksten moeten de ruimte krijgen anders zal de wereld door verzwakking ten onder gaan. Hier tegenover staat het idee dat samenwerking en onderlinge afhankelijkheid de drijvende kracht zijn van onze ontwikkeling op gebieden als technologie, wetenschap, cultuur veiligheid en welzijn. Mensen die zichzelf zeer geslaagd vinden in het leven hebben moeite te accepteren dat ze het grootste deel van hun verworvenheden te danken hebben aan de inspanningen van heel veel anderen. Ze snappen niet de essentie van samenwerken. Helaas komen deze personen veel te vaak op leiding gevende posities terecht.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 sep. 2022 - 14:05

U heeft wel een verwrongen idee van het (Nederlandse) liberalisme. U schept een karikatuur van het liberalisme. u doet alsof liberalen doof en blind zijn voor de noden van anderen. Liberalen kunnen juist heel goed en ook heel ijverig met anderen samenwerken. Een goed voorbeeld daarvan is Mark Rutte. Die werkt met wel drie andere partijen samen en zit nooit stil. En hij krijgt vaak stank voor dank. En dan zegt u: Helaas, helaas... Mag ik u beleefd vragen: Wie had u dan als MP in uw gedachten?

JoostdeF
JoostdeF27 sep. 2022 - 20:07

"u doet alsof liberalen doof en blind zijn voor de noden van anderen." Dat schijf ik nergens. Ze slagen er niet in om 'de noden van anderen' weg te nemen, omdat ze in de basis vinden dat mensen met problemen beter hun best hadden moeten doen. "Liberalen kunnen juist heel goed en ook heel ijverig met anderen samenwerken. " De dramatische effecten van deze geweldige samenwerking veroorzaken dagelijks vetgedrukte koppen in de kranten. Er zijn meerdere vormen van samenwerken. De VVD is een meester in de destructieve variant ervan. Dat valt bijvoorbeeld af te lezen aan de verkiezingsresultaten van de partijen die afgelopen jaren samen met de VVD een coalitie hebben gevormd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 sep. 2022 - 7:55

Wat is Rutte zonder D66?

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2022 - 10:49

D66, PvdA en Joop hebben een zelfde probleem: Het verval van een midden door hoogopgeleiden. Hoogopgeleiden, die zich geen raad weten met wetenschap en filosofie, maar arrogant en agressief zeggen, dat ze de wetenschap volgen. Agressief, omdat ze hun meningen verbinden met nadeel, sanctie of straf voor mensen met alternatieve meningen binnen een pluriforme democratie. Woeki Hypo.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 15:20

"D66, PvdA en Joop hebben een zelfde probleem: Het verval van een midden door hoogopgeleiden." Fascisme is helemaal terug.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2022 - 18:58

@ Satya, 26 sep. 2022 - 17:20, "Fascisme is helemaal terug". Fascisme is helemaal terug, sinds de dominantie van het globaal neoliberalisme.

Radio-Head
Radio-Head26 sep. 2022 - 5:35

`Ons´ in de kop en `We´ in de laatste alinea lijkt in de context van deze opinie in het teken van een herder die zijn schaapjes voer geeft in een veilig thuis (maar wel met hekken), waar chaos de boze wolf is. Het brengt me, raar maar waar naar een tip n.l. de docu `Moonage Daydreams´, een psychedelische Bowie trip, waarin wordt getoond hoe iemand via creativiteit als een uithangbord van existentialisme, het dogma en daarmee de entropie (*), steeds een stapje voor was, en begint met `Hallo Space Boy´. Hallo Spaceboy, album `Outside´ https://www.youtube.com/watch?v=91efm5G8OVk (*) Entropie keek hij overigens bewust recht in het lege gezicht van Los Angeles en astronomisch cocaïne gebruik, tijdens de `Thin White Duke´ tijd. Uit de Engelstalige Wiki "The Thin White Duke was een controversieel figuur vanwege ogenschijnlijk pro-fascistische uitspraken van Bowie in persinterviews in deze periode. Kort na het maken van de opmerkingen beweerde Bowie dat het "theatrale" opmerkingen waren van het karakter, die niet zijn werkelijke opvattingen weerspiegelden." Fijne dag.

Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 1:46

Helemaal eens met Van Jole. De neoliberale waanzin, waardoor talloze belangrijke sociale voorzieningen en instellingen zijn afgeschaft, ontmanteld of gedecimeerd, heeft de samenleving als geheel ernstige schade toegebracht. Het idee van de z.g. "absolute" vrijheid van meningsuiting, die nooit heeft bestaan en feitelijk onmogelijk is, heeft een verloedering teweeg gebracht in het publieke debat. Het zal veel tijd en moeite kosten de maatschappelijke schade te herstellen en weer tot meer normale verhoudingen te komen. Daarvoor is ook een fundamenteel andere politiek nodig.

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2022 - 14:12

Niet de (absolute) vrijheid van meningsuiting heeft een verloedering teweeg gebracht in het publieke debat, maar het globaal neoliberalisme (TINA), dat door de sociaal democratie (in de praktijk / steeds weer) gesteund wordt. Er is nu censuur met repressie in het Westen. Ook tegen deskundigen (artsen) en wetenschappers. Deze TINA blijkt uiteindelijk geen vrijheid van meningsuiting en wetenschap te willen, maar een "Goede" censuur. En weer doet de sociaal democratie mee. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 15:23

"Niet de (absolute) vrijheid van meningsuiting heeft een verloedering teweeg gebracht in het publieke debat, maar het globaal neoliberalisme (TINA), dat door de sociaal democratie (in de praktijk / steeds weer) gesteund wordt." Dat is nog steeds geen excuus voor jouw haatzaaien Woeki. Jouw geen afstand nemen van bepaalde meningen heeft de verloedering gebracht.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2022 - 19:46

@ Satya, 26 sep. 2022 - 17:23, De zaak of de persoon. Ik geef mijn mening over mogelijke (niet) samenhangen tussen politieke zaken. Jij gaat negatief retorisch over op de persoon, die de mening geeft. Met zware termen als "jouw haatzaaien". Ik denk, dat je beter afstand kunt nemen van je eigen mening op de persoon, want je verloedert zo de discussie.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 sep. 2022 - 0:28

Vera Bergkamp is totaal ongeschikt als voorzitter, keuvelt een beetje links en rechts, badinerend van spreker tot spreker, heeft het gezag waar een kleuterjuf zich voor zou schamen, ze had Baudet het woord terstond kunnen ontnemen, de kamer kunnen uitsturen onder applaus van aanwezigen, helaas, heeft volgens mij weinig te maken met een doorgeschoten vrijheid van meningsuiting alswel met het onvermogen van Bergkamp het voorzitterschap handen en voeten te geven, het resultaat van koehandel bij een dunne spoeling, het hele kabinet hangt bij gebrek aan beter aan elkaar waarboven Rutte zich onaantastbaar voelt, heeft z’n handen vrij ze voor zijn karretje te spannen en de klappen op te vangen, en anders heeft hij Remkes nog.

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 sep. 2022 - 21:56

Wat ons in een wurggreep houdt 0 A Het globaal neoliberalisme. B De visie van o.a. hoogopgeleiden van de Institutionele Sociaal Democratie. C De politiek van een niet Europese Westerse globaal neoliberale oligarchie. D De politiek van niet democratische globale organisaties. De schrijver gaat van een reëel probleem (de catastrofale gevolgen van oerdomme zelfbeschadigende sancties voor de Europese economieën) over naar een retorisch nep probleem: een vrijheid van meningsuiting, welke te absoluut zou zijn. 1 Sancties Deze sancties bedreigen o.a. de welvaart en het welzijn van de gewone mensen in Europa, waarvoor de sociaal democratie zegt op te komen. Vazallen Politiek. Hypothese: De sociaal democratie (en andere partijen) stelt zich op als vazal, waardoor er van haar beloftes weinig of niets terecht kan komen of komt. De betreffende sancties zijn afkomstig van een niet Europese Westerse globaal neoliberale oligarchie, met andere belangen. 2 VvM. Realiteit is, dat de vrijheid van meningsuiting met name onder druk staat door hetzelfde neoliberalisme, dat de PvdA zegt te verwerpen: Er is nu in het Westen censuur met repressie en negatieve retoriek (op de persoon of een groep), of een cancelcultuur. Joop doet zelf aan deze negatieve retoriek (op de persoon of een groep) mee. Via negatief retorisch gebruik van termen als complotdenker, wappie, antivaxxer, “extreem” rechts, populist, enzovoort. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

5 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens26 sep. 2022 - 6:09

@ Woeki Hypo " 2 VvM" Samenvatting: 1) VvM staat onder druk van het neoliberalisme. (Wat de PvdA hiervan vindt, of de VVD, of wie dan ook, doet logisch gesproken niet terzake, EM). 2) Er is in het Westen censuur, genaamd cancelcultuur. 3) Joop doet aan cancelcultuur. ------------ Beste Woeki, ik doe mijn uiterste best, maar zie geen enkel verband tussen deze drie constateringen (alinea's). Ik zie hier dan ook geen enkel 'bewijs' in voor jouw eerder geuite kwalificatie van 'absolute VvM' als een 'retorisch nepbrobleem'. ------------ Zelf ben ik het met Van Jole eens dat neoliberalisme en absolute VvM elkaar juist versterken. En dan heb ik (en ook Van Jole) het niet over woke en cancelen **, maar juist over anti-woke en anti-cancelen, en over de freedom of speech van bijv. Donald Trump, of ook de Tweede-Kamercultuur waarin 'alles maar gezegd mag worden'. ------------ Dat er op Joop ook artikelen verschijnen pro-woke en pro-cancelen mag in jouw of mijn (objectieve) betoog geen rol spelen. ------------ ** Typisch voorbeeld hiervan vind ik dat dat je het woord 'vrouw' niet meer zou mogen gebruiken, maar wel: 'persoon die menstrueert'. (Ik beschouw dit echter als peanuts t.o.v. de uitingen van Trump of Baudet.) (Al valt het onder dezelfde noemer: VvM.)

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 sep. 2022 - 13:15

@Eric Minnens, 26 sep. 2022 - 8:09, Ter verduidelijking: 1 Ik zie een verband tussen (globaal) neoliberalisme (TINA) en de huidige censuur, tegen de vrijheid van meningsuiting dus (over absoluut hoef ik het hier dan niet te hebben). 2 Ik zie een verband tussen censuur en cancel cultuur. De huidige censuur gaat gepaard met repressie. Deze repressie impliceert vormen van “cancelen”. 3 Ik zie een sociaal democratie, die (in de praktijk) meegaat met: globaal neoliberalisme; o.a. EU, NAVO, CETA, VS (hypothese: als een vazal); daarmee samenhangende dominante narratieven; inclusief de campagne voor “Goede” censuur (o.a. EU, Democraten in de VS). Ofwel deze sociaal democratie was hypocriet (decennia lang) en is nog steeds hypocriet. En heeft niets beters te doen dan schelden op “extreem” rechts (populistisch) en in bed te liggen met extreem rechts (elitair of economisch). Woeki Hypo.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 15:26

Wie is er nu eigenlijk gecanceld Woeki?

Eric Minnens
Eric Minnens27 sep. 2022 - 5:49

@Woeki Hypo Oké, jij ziet allerlei verbanden. Met alle respect, maar je bent een beetje cryptisch in de verwoording daarvan. Ik ben ook tegen het neoliberalisme. En tegen de vazallenrol van sociaal-democraten hierbij. Maar als het gaat om vrijheid van meningsuiting, ondersteun ik het 'heldere' betoog van Van Jole. Helderheid is niet iedereen gegeven. Dit zeg ik overigens, nogmaals, met respect, want jij bent toch een van de meer serieuze discussianten op Joop. Dat je vanuit een soort ivoren toren jouw soms wat ondoorgrondelijke bijdragen levert, soit. Ieder vogeltje zingt nu eenmaal zoals het gebekt is. (Woeki Hypo, trouwens een mooie naam voor een vogelsoort. 😉)

Eric Minnens
Eric Minnens27 sep. 2022 - 9:46

@Woeki, Elders in deze draad beweer je het volgende: "Er is nu censuur met repressie in het Westen. Ook tegen deskundigen (artsen) en wetenschappers." Hier betrek je dus de wetenschap bij de VvM. Deze censuur zou door het neoliberalisme (TINA) ondersteund worden. Ja! Maar dat is volgens mij geen beperking van de VvM, maar gewoon machtsmisbruik! Medische en klimatologische (e.d.) resultaten worden m.i. namelijk best neoliberaal erkend, maar onder het tapijt geschoven. Omdat er 'grotere' financiële belangen op het spel staan. Vervolgens wordt het neoliberalisme hierbij in de kaart gespeeld door extreemrechts, dat dit soort wetenschappelijke resultaten ontkent of belachelijk maakt. En die daar via de VvM alle gelegenheid toe blijkt te kunnen krijgen. Vandaar mijn conclusie dat extreemrechts en het neoliberalisme elkaar versterken.

Ontheemde
Ontheemde25 sep. 2022 - 16:23

[Die zogenaamd zelfreinigende werking van de vrijheid van meningsuiting is in de praktijk net zo'n sprookje als dat van de vrije markt. Het leidt tot een samenleving waar de gemoederen steeds hoger oplopen, de conflicten escaleren en uiteindelijk iedereen bang is voor elkaar.] Die angst lijkt me eerder voortkomen uit het gebrek aan vrijheid van meningsuiting. Zelfcensuur heet dat. Vrijheid van meningsuiting is het fundament van een vrije samenleving. Dat betekend ook dat idioten als Baudet die vrijheid hebben. En wat doe je als die rare dingen zeggen? Dan gebruik je je vrijheid van meningsuiting om aan te tonen dát Baudet rare dingen zegt. Ga de confrontatie aan met meningen. Als je ze gaat verbieden dan zullen de aanhangers van hem zeggen dat hem de mond gesnoerd wordt. Dat geeft m meer legitimiteit dan hij verdient. Als iemand mening je niet bevalt is de mond snoeren niet de oplossing. Dat is juist wat tegenwoordig de maatschappij zo verziekt maakt. Dat het debat onmogelijk gemaakt wordt door steeds meer censuur. In Groot-Britanië kun je al opgepakt en veroordeeld worden voor het uiten van je mening, voor het maken van grappen of het delen van iets op social media. Die wet hebben ze ook gebruikt om mensen te arresteren die tegen het koningshuis waren. Het is niet leuk wat sommige mensen allemaal zeggen en vinden maar als zij de vrijheid niet hebben dat te doen ontneem je tevens jezelf en je medestanders de mogelijkheid hen te bestrijden.

13 Reacties
Satya
Satya25 sep. 2022 - 19:49

"Als iemand mening je niet bevalt is de mond snoeren niet de oplossing. Dat is juist wat tegenwoordig de maatschappij zo verziekt maakt. Dat het debat onmogelijk gemaakt wordt door steeds meer censuur." Ik vraag me af of er in het algemeen meer censuur is als vroeger. Als ik kijk waar Janmaat voor veroordeeld is denk ik dat jij onzin praat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 sep. 2022 - 20:08

Ter overweging: Het schrijven van filosoof Mihai Martoiu Ticu lees ik al een jaar of vijftien, eerst via het voormalige Volkskantblog. Hij noemde zichzelf een vrijemeningsfundamentalist. Een jaar of tien geleden schreef ik aan een andere blogger dat men ook misbruik kan maken van de vrijheid van meningsuiting. Die lachte me uit: "Hoe doe je dat? '' In 2016 schreef Mihai het volgende: Waar is vrijheid van meningsuiting voor? https://www.mihai.nl/internationaal-recht/waar-is-vrijheid-van-meningsuiting-voor/ In iets gewijzigde vorm zonder de strekking te veranderen werd dit stuk als opiniestuk in NRC geplaatst onder de titel: Vrije meningsuiting is vooral voor de underdog https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/27/vrije-meningsuiting-is-niet-bedoeld-om-naar-beneden-te-schoppen-5929803-a1538565?t=1664134170

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 22:01

De zaak van Janmaat is uit 1984 (no pun intended). Het is juist het herschrijven en cancelen van gebeurtenissen uit het verleden, en vooral de onverdraagzaamheid jegens afwijkende meningen en standpunten die zo slecht zijn. Het begint met het verbieden van woorden, en eindigt in een zeer eenzijdige maatschappij, waar bepaalde groepen bepalen wat nog wel gezegd mag worden en wat niet. Dat staat haaks op de democratie en vrijheid van meningsuiting. Ik huiver van mensen die stellen dat de vrijheid van meningsuiting grenzen heeft. Zij zijn dan vaak degenen die bepalen wat wel en wat niet gezegd mag worden, en ook dat staat haaks op de democratie en de vrijheid van meningsuiting. Bedankt Ontheemde om dat zo kernachtig te plaatsen.

Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 2:18

Absolute vrijheid van meningsuiting is een fictie. Beperkingen hebben altijd bestaan, en zullen ook blijven. Jij onderschat b.v. volledige welke maatschappelijke gevaren systematisch racistisch haatzaaien voortbrengt.

Gimli1955
Gimli195526 sep. 2022 - 7:36

@Olav Jij overschat de invloed en verschuilt je achter het destructieve cancelen van afwijkende meningen en standpunten. Zoals ik zei, ben je verplicht wie de cancelculture inluist en wie er van profiteert. Cancelen gebeurt nooit over de eigen standpunten en er zijn altijd met cirkel redenaties onderbouwde argumenten te vinden om anderen de mond te snoeren. Er is een regel en dat is de juridische en die is bindend. Wordt er iets gezegd wat strafbaar is, dan pak je het aan. Wat nu echter gebeurt dat er allerlei regels worden opgesteld om andersdenkenden te elimineren. Omtzigt is het goede voorbeeld. Hij is vakkundig gesensibiliseerd, net als Mona Keijzer. Meningen gaan het discours leiden en dat leidt dan naar woke en de eenzijdigheid bij de deugmensen. Die gaan net als in Iran bepalen wat wel gezegd mag worden en wat niet. Toch vreemd dat in verschillende maatschappijen dezelfde bewegingen zichtbaar zijn. Zo lang er geen alternatief geboden wordt en er geen perspectief is, gaan burgers het zelf invullen. Dan beslist de meerderheid wat wel en wat niet gezegd wordt, en dat wordt bepaald door de media, die allerlei groeperingen de ruimte geeft om het discours te bepalen.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 7:56

"De zaak van Janmaat is uit 1984 (no pun intended)." Bedoel je hiermee dat toen nog een groter deel van de bevolking actieve herinnering aan genocide had en verstandiger was? Bedoel, hier bij dit artikel wordt Bosma gepromoot, iemand die duidelijk sympathie heeft voor het zuid Afrikaanse apartheidsregime. "Het begint met het verbieden van woorden, en eindigt in een zeer eenzijdige maatschappij, waar bepaalde groepen bepalen wat nog wel gezegd mag worden en wat niet." Een mantra wat extreemrechts blijft herhalen maar in werkelijkheid zitten in alle Europese regeringen krachten die in 1984, toen die mensen met actieve herinnering aan genocide er nog volop waren, zouden zijn veroordeeld voor etnisch haatzaaien. Maar goed ik zal wel weer een deugmens zijn dat zich superieur voelt.

Nicolay2
Nicolay226 sep. 2022 - 8:26

“Het is niet leuk wat sommige mensen allemaal zeggen en vinden maar als zij de vrijheid niet hebben dat te doen ontneem je tevens jezelf en je medestanders de mogelijkheid hen te bestrijden.” En kunnen potentiële aankomende nieuwe FvD en PVV stemmers niet op andere gedachten gebracht worden door feiten aan te dragen die zij niet wisten, door op hun mening te reageren.

Gimli1955
Gimli195526 sep. 2022 - 8:56

@Nicolay2 Die zullen er altijd zijn en nog niet zo lang geleden kon je nog erg veel zeggen, zonder dat de fascisme en racisme kaart werd getrokken. Toen was de Godwin nog not done, echter toen de deugmensen de Godwin ontdekten om anderen de mond te snoeren, was er opeens geen probleem meer @Satya Je veronderstelt weer een hoop wat je uit mijn woorden destilleert om je eigen gelijk te onderstrepen. Dat heb ik helemaal niet gezegd, dus dat hoort bij nepnieuws. Ook de mening over het veroordelen is het herschrijven van de geschiedenis richting eigen mening en ja, je bent een deugmens.

oproerkraaier
oproerkraaier26 sep. 2022 - 9:33

het zijn altoijd de verdedigers van nazisme, racisme, fascisme etc die de absolute vrijheid van meningsuiting beplijten. Dezelfden die vervolgens alles en iedereen bedreigen die een mening verkondigen die ze niet bevalt. Het aantal mensen dat bewaakt moet worden ivm met dreigingen uit de rechts-extremistische hoek is enorm gegroeid de laatste tijd.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 10:17

"het zijn altoijd de verdedigers van nazisme, racisme, fascisme etc die de absolute vrijheid van meningsuiting beplijten." Nee hoor, dat doe ik ook. "Je veronderstelt weer een hoop wat je uit mijn woorden destilleert om je eigen gelijk te onderstrepen." Weerleg dan eens wat ik zeg. Jij maakt reclame voor Bosma als kamervoorzitter, een man die de strijd tegen het apartheid regime terreur noemt.

Ontheemde
Ontheemde26 sep. 2022 - 14:33

Ja extreem rechts vindt het heel leuk om gebruik te maken van vrijheid van meningsuiting. Maar die zijn daar zelf helemaal niet zo voor. Als je die aan de macht hebt dan kun je het wel vergeten met die vrijheid. Zo was er ooit iemand die een docu maakte over Wilders bij de wereldomroep. Toen ze Rutte gingen gedogen zorgden ze er voor de dat wereldomroep opgeheven werd. En laat dat dus even een waarschuwing zijn. Vrijheid van meningsuiting was altijd een links dingetje trouwens. Nu hoor je steeds meer uit linkse hoek dit aan banden te leggen. Wie gaat dan bepalen wat er gezegd mag worden? De regering? De politie? Facebook?

Satya
Satya26 sep. 2022 - 19:37

"Vrijheid van meningsuiting was altijd een links dingetje trouwens." Nog wel hoor. Het is niet vergelijkbaar met de moral majority. In werkelijkheid is het nog steeds conservatief wat echt verbiedt. Zie Florida.

Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 23:09

@ Gimli1955: Ik "overschat" de invloed die racistisch haatzaaien heeft? Goh, moet ik je ook nog aan b.v. het nationaal-socialisme en Rwanda herinneren? En dichter bij huis: Wilders' hetze tegen moslims? Overigens vermeld ik een simpele waarheid: absolute vrijheid van meningsuiting bestaat niet. Zo kennen we al sinds de 19e eeuw strafbepalingen met betrekking tot belediging, smaad en laster, om maar iets te noemen. Dat wordt niet door individuele personen bepaald, maar door de volksvertegenwordiging. Je kletst dus maar wat.

Ivan61
Ivan6125 sep. 2022 - 15:51

Hoezo kleinere regering? Rutte en co met avondklok en de laatste totaal overbodige lockdown. Als je bij zorgverzekeraar wil inloggen dan moet dat met Digid. Jaren lang wordt sociale zekerheid bedreigd en mensen vernederd en misbruikt door onze eigen bestuurders. De kopstukken van politieke partijen komen met grote leugens en gezwam weg. En onze TK zit vol met beschonken komkommers. Er zijn paar uitzonderingen maar zij komen niet eens aan het woord. Persoonlijk ben ik voor absolute vrijheid van meningsuiting maar dan is iedereen verplicht om waarheid te spreken. Wat de vrije markt betreft is dat medemogelijk gemaakt door ons en daarmee bedoel ik de burgers. Waarom gaat Nederland niet eens goed staken en de overheid en grote bedrijven verplichten om te buigen? De beschonken komkommers in TK zitten daar niet voor ons.

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde25 sep. 2022 - 17:24

Ik heb u een duimpje omhoog gegeven omdat ik best moest lachen om de term 'beschonken komkommers' waren ze echter meer eens beschonken. Want zoals de volkswijsheid zegt "kinderen en dronkaards spreken de waarheid" . Ik wordt zo moe van dat niemand van deze augurken de moeite neemt om iets inhoudelijks uit te kramen. En u hebt ook gelijk dat ze daar niet zitten voor ons. Mensen als Kaag zullen wel geen spionnen zijn, haal de S eraf - het zijn pionnen van de grote bedrijven. Energiebedrijven boeken megawinsten.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 15:41

De concrete invulling is juist wat er mist bij Rutte, hij pikt net als het prijsplafond van harte bij de PvdA/GL, maar er is nog geen wetsvoorstel gedaan, geen concrete invulling en zijn praatjes vullen geen gaatjes. Zijn houdbaarheid is ten einde, omdat hij visie mist en concrete invulling van de noodzakelijke plannen. Zijn ministers zijn veelal incompetent of weten te weinig van hun departement en managen de boel als een bedrijf. Ze missen echter de inhoudelijke plannen waar een bedrijf succesvol mee is. Een totale schoonmaak in de politiek is noodzakelijk om een echte nieuwe bestuurscultuur op te zetten en de transitie te starten.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-226 sep. 2022 - 10:39

@Gimli "Een totale schoonmaak in de politiek is noodzakelijk om een echte nieuwe bestuurscultuur op te zetten en de transitie te starten." En in een ander onderwerp duid je ook hoe je die schoonmaak wilt uitvoeren, kort gezegd door het extreemrechtse geluid te omarmen zonder argumenten aan te dragen waarom jou alternatief te prefereren is boven het bestaande. Het gaat toch niet een schoonmaak om de schoonmaak want dan heet het een afrekening. Je moet toch kunnen duiden waarom het over rechts (autoritair) een beter functionerende samenleving zal opleveren dan dat dat nu het geval mag ik hopen? Je zet een alternatief neer. Verdedig dat alternatief dan waarom dit wel gaat werken. Verwijzen naar 'nu werkt het niet' is onvoldoende. Waarom zet je juist dit er voor in de plaats? Wat wil je ermee bereiken en waarom is dit de manier waarop je dit ook denkt te gaan bereiken. Vergelijk: De politie faalt voor een groot deel bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Dat is onvoldoende reden om de politie maar te schrappen en te vervangen door milities. Dan zal toch moeten beargumenteerd moeten waarom dat een beter alternatief zou zijn. Begrijp je wat ik van je vraag? Zonder te verwijzen naar het falen (waar overigens wel wat nuances in aan te brengen zijn maar dat terzijde) nu, beargumenteer je alternatief eens waarom dit wel gaat werken? Dat het anders moet, ok. Maar jou keuzes zie ik helemaal niet als logisch, beter of überhaupt beargumenteerd.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:11

Eens. Totale opruiming en een nieuw paradigma.

EenMening3
EenMening325 sep. 2022 - 15:40

"Niemand is meer vrij, iedereen zit opgesloten in wrede systemen, burgers worden overgeleverd aan wurgcontracten." Ik vraag me af wie die "niemand" is. Het is toch niet toevallig Odysseus? Er zijn inderdaad groepen die in de knel zitten, maar de meeste Nederlanders redden zich wel, zeker met de maatregelen die inmiddels door de regering zijn genomen. Er gaan dingen fout, maar er gaan gelukkig ook veel dingen goed. Overigens ben ik van mening dat de utilities weer in publieke handen moeten komen. Energie is te belangrijk om aan de markt over te laten.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus25 sep. 2022 - 16:32

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Noordermeer2
Noordermeer225 sep. 2022 - 15:15

Wilders heeft geen gelijk. Jetten is geen klimaatpsychopaat. In ieder geval niet als het hemzelf betreft. Ieder ander moet zich van hem warmen aan een waxinelichtje, dat wel. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5333421/veel-ultra-korte-vluchten-privevliegtuigen

Arbeider100
Arbeider10025 sep. 2022 - 15:03

''De keuzevrijheid die je door de VVD en consorten werd voorgehouden was een fopspeen.'' Helemaal mee eens hoor. En wie zijn dat dan die VVD consorten die tot op de dag van vandaag rechts VVD beleid mogelijk maken. Met de nadruk op mogelijk maken want zonder steun van sympathisanten schopt de rechtse minderheidspartij VVD geen deuk in een pakje boter. Kijken we naar de dramatische laatste Rutte4 begroting/prinsjesdag/beschouwingen dan kan het niet anders of alles wordt nog eens duidelijk. Het is de elite van ''progressief'' ''links'' (in woord links lullen maar in daad rechtse zakkenvullen die om toerbeurt gezeten op het pluche in het rechtse Rutte4 en anders vanuit de oppositie VVD Rutte in het zadel blijft houden.

Berend22
Berend2225 sep. 2022 - 15:00

De marktwerking geeft de consument vrijheid, vrijheid om te kiezen door wie je genaaid wordt, vrijheid om te kiezen tussen te duur en te duur. Enige waar de marktpartijen echt heel goed in zijn is beeldvorming.

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout25 sep. 2022 - 14:59

Zich misdeeld voelend kleinburgerlijk rechts, heeft vanaf de begindagen van de lijst Fortuyn het recht opgeëist om op gênant onoirbare, ja, ordináire wijze, mensen te schofferen die niet hun minderwaardige meningen delen. Om vervolgens de slachtofferkaart te trekken: `Óns wordt gedémoniseerd door húllie op links!' Men leest ze ook dagelijks hier op Joop, stijlloze teksten van grauwrechtse elementen die niet de moeite nemen hun spelling en zinsbouw te verbeteren. Ja, zelfs het gedachtengoed van dezulken is voos, in die zin dat nota bene het neigen naar enig ethisch bewustzijn in een dispuut menig rechtse reflectant vreemd is. Het lijkt wel alsof zulk rechts eropuit is om elke opinie van betekenis bedreigend voor zichzelf te vinden; en aldus voornemens is om de discussie te saboteren met grove middelen: bv iemand vastpinnen op wat hij niet heeft gezegd, framen op onderbuikse wijze dus. En wat verder neerkomt op het neerkalken van adhominems, tuquoque redeneringen, en het uitventen van drogredenen om een misplaatst, of uit z'n context gerukt gelijk te halen. Zoals meermaals gezegd, siert het Joop in hoge mate dat dergelijke platitudes hier een podium mogen hebben, daar immers op de geijkte guurrechtse platforms men als andersdenkende onmiddelijk wordt weggejorist, zelfs als men op correcte wijze iets te berde brengt.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 14:21

Er komen weer allerlei reacties niet door volgens mij. Ze verschijnen ook niet in mijn overzicht.

2 Reacties
Nicolay2
Nicolay225 sep. 2022 - 15:10

Dat probleem heb ik ook vaak, zeker als het item over religie gaat.

onyxcumulus
onyxcumulus25 sep. 2022 - 16:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2022 - 13:43

"de overheid zo klein mogelijk maken en zoveel mogelijk overlaten aan de markt". Elk jaar dat Rutte premier was, is de overheid gegroeid, en een stuk harder dan de inflatie.

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 14:25

De overheid en controle van de markt moet kleiner, de burger moet door achterdocht juist indringender gecontroleerd worden en dat heeft geleid tot het Toeslagschandaal. Dat was een gevolg van de vermarkting van de zorg en de betaalbaarheid. De premies stegen explosief, zodat compensatie nodig was, vergelijkbaar met de huren en in de nabije toekomst ook de energie prijzen. Het gevolg waren de toeslagen en om misbruik en fraude tegen te gaan, is de inzet van de belastingdienst van een ontvangende dienst veranderd in een deels uitkerende dienst. Met de overmatige controle zucht, die nu ook heerst bij de politie en veiligheidsdiensten kun je nog meer ongekend onrecht verwachten in de toekomst. Er is net als met alles wat hij zegt, een fundamenteel verschil tussen zijn woorden en daden, te samen met zijn vergeetachtigheid komt hij daar met de kadaver discipline van de coalitie, incluis de goedpraterij van de media mee weg. Die noemen elke keer dat er echt geen concurrent te vinden is. Oorzaak en gevolg, mensen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine25 sep. 2022 - 15:25

@Gimli, de overheid groeit door de vergrijzing, meer zorg en meer sociale zekerheid. Daarnaast enorme budgetten voor klimaat en stikstof. Ook de budgetten voor bijvoorbeeld onderwijs stijgen, en recentelijk defensie. De stelling dat de overheid kleiner wordt gemaakt is gewoon niet echt met feiten te onderbouwen. Op sommige vlakken wel, maar op andere vlakken groeit de (invloed van) de overheid. En dat de zorgkosten stijgen door meer markt is heel moeilijk te bewijzen. De zorgkosten stijgen voornamelijk door de exploderende stijging van de zorgvraag.

vdbemt
vdbemt25 sep. 2022 - 15:30

NIET waar. Ik kom ook tegen dat er de laatste 3 jaar een lichte stijging is van het aantal medewerkers. Daarvoor echter (kerncijfers Belastingdienst door het SCP): In de periode 2011 tot en met 2015 is de Belastingdienst bovendien een taakstelling opgelegd die, volgens de Belastingdienst zelf, moet worden behaald door efficiënter werken en versobering (!!!!!!!!)(Belastingdienst 2012; TK 2016/2017). Ook wordt er minder personeel ingezet (!!!!!!!!): de arbeidsproductiviteit stijgt. We zien dan ook in deze periode een afname van de uitgaven per verleende dienst. Vanaf 2011 wordt er ingezet op uitstroom (!!!!!!!) van personeel (Belastingdienst 2012).

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 22:11

@vdbemt Een taakstelling is een politiek woord voor bezuiniging, maar kan op verschillende manieren uitgelegd worden. Zo zijn er vele politieke eufemismen ingevoerd om de burger een positief gevoel te geven over de besluiten en wetten. Daarom valt in veel gevallen de uitkomst omgekeerd evenredig uit, ten opzichte van de belofte bij invoering. Zo werkt de politiek al jaren en jaren met een tweeledig taalgebruik. De belofte is kleiner, maar dat geldt maar voor een deel van Nederland : de multinationals. De burger bezwijkt onder de regelzucht en zontrole zucht van de overheid. Dat is geen ongeluk, maar doelbewust beleid. Nu zijn ze met een digitale identiteit en digitale munt bezig, waarover je alleen de voordelen hoort. Pas na invoering zul je ontdekken wat de nadelen zijn. Dat gold ook bij de invoering van de marktwerking en dat geldt ook bij de Omgevingswet, het CETA verdrag en de nieuwe pensioen wet.

Ejoth
Ejoth26 sep. 2022 - 7:08

Bemt: Je hebt gelijk. De belastingdienst is inderdaad door een vertrek bonus met meer dan 5000 fte gedaald. Inleners, adviesburo’s hebben inmiddels hiervoor weer gecorrigeerd. De hoeveelheid ambtenaren is de afgelopen 5 jaar met 65000 gedaald naar 915000.

EUpiet
EUpiet25 sep. 2022 - 13:37

Vandaag las ik een stukje in de krant over een zogenaamde influencer die met zijn Lamborghini werd aangehouden vanwege een snelheidsovertreding. De beste man is al diverse male aangehouden voor hetzelfde vergrijp. Hij is miljonair geworden door het influencen. Op Youtube, Instagram en TikTok. Niet dat ik hem dat misgun maar voor wat dan? Wat in vredesnaam is ook maar iemand op deze wereld er mee opgeschoten om naar zijn gebabbel te luisteren? Maar het is beeldvorming dus het verkoopt. Er zit geen enkele inhoud achter maar klaarblijkelijk zijn mensen bereid geld te betalen voor totale leegte. En zo gaat het ook in de politiek. Veel geschreeuw en weinig wol maar het verkoopt. En de volgende dag hebben de kranten iets om over te schrijven.

2 Reacties
Nicolay2
Nicolay225 sep. 2022 - 15:31

EUpiet “Vandaag las ik een stukje in de krant over een zogenaamde influencer die met zijn Lamborghini werd aangehouden vanwege een snelheidsovertreding. De beste man is al diverse male aangehouden voor hetzelfde vergrijp.” In Zwitserland en Finland betaal je een boete voor o/a te hard rijden naar inkomen en wat je op je bankrekening hebt staan. Een boete is bedoeld als straf, dus voor iemand met een laag inkomen is bvb 200 euro een straf, want daar moet hij toch een behoorlijke tijd voor buffelen. De hoogste boete in Finland was 300.000 euro aan de directeur van een groot multinationaal bedrijf. Maar dat hebben de Neo Liberalen altijd tegen gehouden in Nederland, ze geven ook nog steeds kinderbijslag aan miljonairs.

Ivan61
Ivan6125 sep. 2022 - 15:51

Volledig mee eens.

weereenmening
weereenmening25 sep. 2022 - 13:01

"De bizarre situatie is een direct gevolg van de ideeën van Rutte - en zijn liberale voorgangers - die sinds de jaren negentig in de praktijk zijn gebracht: de overheid zo klein mogelijk maken en zoveel mogelijk overlaten aan de markt." Was het maar zo, het tegendeel is echter gebeurd. De overheid is nu meer aanwezig dan ooit. Veel mensen zijn volledig afhankelijk geworden van toeslagen. En de belasting druk is zo groot dat werken voor jonge mensen bijna niet meer loont. Als klap op de vuurpijl, gaat de overheid nu ook nog tarieven voor energie en andere producten vaststellen. Marktwerking in zorg, energie en huizenmarkt is er nooit geweest, alleen de schijn ervan. Dit resulteert in hoge inflatie. Voor marktwerking is het noodzakelijk dat er rente is op geld, en met de afschaffing daarvan is de ellende begonnen. Door innovatie en goedkope producten uit o.a. China konden we de inflatie lang onder het tapijt vegen, daar is echter nu hard een einde aan gekomen. We zijn wakker geworden in een land dat zelf niets meer kan maken. Waar iedereen hoog opgeleid is, maar niet in staat is een warmtepomp te installeren. En waar geld gegeven wordt aan de elite om de inflatie verder op te drijven. En ik ben bang dat deze geest niet zomaar meer in de fles is te krijgen.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt25 sep. 2022 - 15:36

"De overheid is nu meer aanwezig dan ooit" De overheid is (was) niet alleen de Belastingdienst. Maar ook huisvesting energievoorziening, openbaar vervoer, zorg, telefonie. Dat is inmiddels allemaal overgeleverd aan de markt. Verder is er flink bezuinigd op het leger, de politie, justitie, onderwijs. Dat is ook overheid. Daar gaat sinds kort wel weer meer geld naartoe. Maar dat is slechts sinds kort, nu blijkt dat het in elkaar stort.

weereenmening
weereenmening26 sep. 2022 - 8:34

@vdbemt Inderdaad allemaal sectoren waar de overheid meer geld in zou moeten steken, in plaats daarvan wordt geld gestoken in banken, luchtvaartmaatschappijen, etc. Ofwel de overheid negeert haar taak, maar breidt die wel uit naar de rest van de markt. Met alle gevolgen van dien. N.b. Telefonie heeft een prima marktwerking.

PamVlam
PamVlam25 sep. 2022 - 12:35

Bij sommigen wordt de indruk gewekt dat na nationaliseren meteen de dictatuur wordt afgekondigd. Het is toch logisch dat de overheid ingrijpt als er bij nutsvoorzieningen een rotzooitje van wordt gemaakt. Daar hebben we een overheid voor. Of het daarna wel goed gaat is maar afwachten. Er zijn goede en slechte ambtenaren. Niet anders dan bij bedrijfsmanagers. Voordeel van nationaliseren is wel dat er door het parlement democratische controle uitgeoefend kan worden. En dat het corrigerend kan optreden. Wat natuurlijk nooit een garantie is dat alles perfect geregeld zal worden. Met alle onzekerheden van tegenwoordig is alles een risico. Liberalen zijn daar dol op. Dus veel verandert er dan niet.

Kuifje3
Kuifje325 sep. 2022 - 12:35

Al dat gescheld werkt uiteindelijk tegen degene die scheldt. Aan de andere kant zie ik Jetten wel weer een passend shirt aanpassen. Kwaliteit als minister heeft hij te weinig, maar dat compenseert hij steevast met een gezonde overdosis humor. Het optreden van Baudet sloeg totaal en volledig nergens op. Wat is dat toch een kleuter. Wel krijgt hij met terugwerkende kracht gelijk waar hij pleitte voor een kabinet met vakministers, een zakenkabinet! Het is juist nu keihard nodig dat er op ieder departement mensen aan het roer staan die weten waar ze het over hebben.

Armoedegrens
Armoedegrens25 sep. 2022 - 12:02

Dat is het achterliggende grotere verhaal. Daaraan ten grondslag liggend of ten gevolge en puur praktisch: Vera Bergkamp kan helemaal niet afgewogen orde houden. En ook al die andere hulpvoorzitters van vvd en d66 huize (op een sterk optreden van 1 hulpvz van d66 na) blijken dat niet te kunnen. Dat is toch wel het meest opvallende. We hebben blijkbaar toch met vrij beperkte geesten te maken. Zo'n Bergkamp, past die niet beter in de Provinciale Staten of zo?

7 Reacties
Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 14:37

Er is een vice voorzitter, maar die zal nooit voorzitter worden. Hij is van de verkeerde partij, echter die heeft als voorzitter 1000x meer overwicht als Bergkamp en is veel beter in staat om de TK te leiden. Je weet zijn naam ook wel. Die begint met een B.

Satya
Satya25 sep. 2022 - 16:05

Gimli Jij wilt solidariteit echt volledig slopen.

Armoedegrens
Armoedegrens25 sep. 2022 - 20:40

@3 Dan liever een wat mindere voorzitter maar bij wie ik de mens erachter nog wel durf te vertrouwen op enkele basisprincipes, die niet al direct ophouden bij respect voor gelijke nationaliteit, etniciteit en geslacht.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 22:12

@Satya Die solidariteit is in 2012 door de PvdA zelf gesloopt door met Rutte 2 mee te doen.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 7:59

Het interesseert mij niet wat de PvdA heeft gedaan, jij maakt reclame voor iemand die de strijd tegen het apartheidsregime in ZA terreur noemde. Daarmee sloop jij solidariteit.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 8:00

Ben jij bij bij1 in de leer geweest betreft slachtofferschap en daardoor bijzondere rechten eisen Gimli? Zo vermoeiend al die gekwetstheid.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:37

B. vindt Hitler links. Gekmakend die promotie van die slang.

Bouwman2
Bouwman225 sep. 2022 - 11:41

De tekst in alinea drie dat niemand hier de baas is klinkt misprijzend. Het zou zwak zijn. Maar het is wel het fundament voor de vrijheid. Aan die democratische basis valt niet te hakken en te schuren. Dat is sloopwerk. Doe ook niet misprijzend over Parlement. Want dat is het hoogste orgaan in dit land, dat op gebied van democratie ver uitsteekt boven andere landen. In elke schaapskudde loopt wel een zwart schaap. maar de meerderheid is anders van kleur. In de Oekraïne vechten de burgers voor hun - en onze - vrijheid en onze democratie tegen Rusland, waar Poetin de baas lijkt. Kortom, ik ben het niet met Francisco van Jole noch met de reacties (op één na dan) eens. Op het einde van de algemene beschouwingen nam de Minister President de felicitaties van het parlement in ontvangst. Dat is een mooi traditioneel gebaar.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 sep. 2022 - 13:57

Rutte doet anders aardig zijn best om die democratie af te breken, heeft schijt aan de rechtsstaat en de wet, aan de 2e Kamer en al helemaal aan de burger

LaBou
LaBou 25 sep. 2022 - 16:35

Gezien de door bouwman uitgesproken bewondering voor rutte geldt dat ook voor hem.

EenMening3
EenMening325 sep. 2022 - 11:28

Van Jole pleit ervoor de vrije markt en de vrijheid van meningsuiting in te perken omdat ze schadelijk zouden zijn geworden. Dat impliceert meer overheidsingrijpen in de economie en in het politieke debat. Sommige zaken zijn inderdaad te ver doorgeschoten, daar moet iets aan gedaan worden, maar wel via het politieke debat. De inperking van beide vrijheden draagt echter wel een groot risico in zich: je weet wel waar je begint, je weet niet waar je eindigt. Hoe meer de vrijheid wordt ingeperkt, hoe machtiger de staat wordt. De liberale democratie verandert dan langzamerhand in een illiberale democratie en als er zich een sterke man aandient, zelfs in een dictatuur. Aan beide uitersten van het politieke spectrum staan altijd sterke mannen klaar om de boel over te nemen, mannen die weten wat goed is voor de massa… De nadelen van de liberale democratie zijn vele, maar het is ondanks alles het beste van alle slechte politieke systemen. De Spaanse filosoof Ortega y Gasset zag de liberale democratie als een gelukkige uitzonderingstoestand: 'Ongelooflijk dat het mensdom tot zoiets moois heeft kunnen komen’. Als je de liberale democratie wilt versterken, zou je de extreme partijen ter linker en ter rechterzijde moeten verbieden, maar dat weer niet democratisch… Ziehier het eeuwige dilemma van de liberale democratie. https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-leven-als-schipbreuk-biedt-een-schat-aan-kennis-en-inzichten-over-ortega-y-gasset~b6f5de4d/

6 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 sep. 2022 - 13:36

Kijk, dat vind ik nou weer eens een mooi betoog, kom op voor de vrijheid, de democratie en de rechtsstaat. De burgers in Kyiv, Lviv en Charkiv wijzen het spoor..

Karingin
Karingin25 sep. 2022 - 13:56

"Hoe meer de vrijheid wordt ingeperkt, hoe machtiger de staat wordt. " Wou je nou zeggen dat de staat nu niet machtig is, en zich ten opzichte van burgers nu niet dictatoriaal opstelt? Vertel dat tegen mensen in de bijstand, laat staan de slachtoffers van de Toeslagenaffaire. En nog een hele trits andere groepen. En (grote) bedrijven zijn ook niet bepaald begaan met die burger...

Woeki Hypo
Woeki Hypo25 sep. 2022 - 15:20

@ EenMening3, 25 sep. 2022 - 13:28, “Als je de liberale democratie wilt versterken, zou je de extreme partijen ter linker en ter rechterzijde moeten verbieden, maar dat weer niet democratisch… Ziehier het eeuwige dilemma van de liberale democratie. “Extreme partijen”. Je moet de definitie van extreem of extremisme (in politieke zin) niet overlaten aan mensen, die zelf een extreem of extremistisch standpunt binnen het politieke spectrum innemen, want die mensen gaan zichzelf vergeten bij de definitie of de uitleg en de toepassing van de definitie. Je moet onderscheid maken tussen neoliberalisme en liberalisme. “Ortega y Gasset”? Het neoliberalisme, een opstand van de elitaire horden, kun je beschouwen als een extreme en totalitaire vorm van het liberalisme. We leven tegenwoordig niet in een liberale democratie, maar in een globaal neoliberale oligarchie. Vandaar dat democratie, rechtsstaat en (sociale) mensenrechten maximaal uitgehold worden. Bij de term liberaal in de combinatie liberale democratie moet je ook onderscheid maken tussen liberaal in juridische zin en liberaal in sociaal economische zin. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

EenMening3
EenMening325 sep. 2022 - 20:39

"maar dat is weer niet"

EenMening3
EenMening325 sep. 2022 - 20:48

@Karingin Er zijn zeker problemen die opgelost moeten worden, maar er gaat natuurlijk ook een hoop goed in Nederland. Er is dus geen reden om het huidige systeem ingrijpend te veranderen. Zeker niet zolang ons land geregeerd wordt door middenpartijen.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:47

"De inperking van beide vrijheden draagt echter wel een groot risico in zich: je weet wel waar je begint, je weet niet waar je eindigt. Hoe meer de vrijheid wordt ingeperkt, hoe machtiger de staat wordt." Zoals Karingin terecht zegt dat dit nu al het geval is. Een machtige onbereikbare staat. Tevens hebben ze de macht overgedragen aan multinationals die niet te controleren zijn en tot hun strot met geld door deze overheid wordt volgedouwd en die werkelijk geen andere bedoeling hebben dan roven, geen belasting betalen, het klimaat te verzieken, de lonen heel laag te houden de burger met de kosten op te zadelen etc etc etc. Tevens is de overheid op het gebied van burgers controleren, sleepwetten, (Plasterk bedankt) verbieden etc Heel Erg Aanwezig. Politiestaat ligt om de hoek.

Mark Huysman
Mark Huysman25 sep. 2022 - 11:20

[Het gevolg is dat we zijn overgeleverd aan de grillen van het grootkapitaal. Niemand is meer vrij, iedereen zit opgesloten in wrede systemen, burgers worden overgeleverd aan wurgcontracten. De keuzevrijheid die je door de VVD en consorten werd voorgehouden was een fopspeen. Als gevolg van een verkeerde opvatting van vrijheid zitten we nu allemaal gevangen in een niet-werkend systeem.] Sterk betoog. Het neoliberalisme levert onbegrensde vrijheid op voor het grote kapitaal terwijl de bevolking geen kant op kan. Dat geldt niet alleen voor de wurgcontracten van de energiemaatschappijen en de bewust gecreëerde krapte op de woningmarkt maar ook voor de relaties op de werkvloer. Waar werkenden vroeger vaste contracten en zekerheden hadden en zich dus niet alles door een baas lieten vertellen, hebben ze nu tijdelijke contracten of werken ze op uitzendbasis of op oproepbasis. Ultieme vrijheid voor het kapitaal, totale afhankelijkheid voor degenen die het werk doen. De liberalen hebben altijd het begrip ‘vrijheid’ geclaimd en ik vind dat links altijd te weinig uitgelegd heeft dat dat een vrijheid is voor een kleine groep mensen om de rest van de bevolking onder de duim te houden. In de hoogtijdagen van het neoliberalisme bogen delen van links zelfs mee met die liberale vrijheidsopvatting. Ik geloof dat ze daar nu wel een beetje van aan het terugkomen zijn.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 sep. 2022 - 12:28

Mag ik u eens wijzen op het feit dat de burgers van dit land aanzienlijk profijt hebben getrokken en meer vrijheid hebben verworven dan ze ooit hadden? Uiteraard is het geen rozentuin, maar wie heeft ooit aflevering in het vooruitzicht gesteld? De wereld is een tranendal maar uitgerekend in het vrije westen vindt men de doorwaadbare plekken.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 13:13

Dat gaat nog veel erger worden, straks gaan ze de digitale euro invoeren en gaat de staat bepalen hoe, wanneer en hoeveel geld je kan uitgeven.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:49

Bouwman2 Dit profijt en deze vrijheden zijn allemaal, stuk voor stuk bevochten. Als het aan jouw partij en consorten had geregeld had kinderarbeid nog bestaan en had de adel nog de macht. En ja, allemaal bevochten door het socialisme en de vakbonden.

KritischKijken
KritischKijken25 sep. 2022 - 10:56

De vraag die veel relevanter is, maar blijkbaar nooit bij overtuigde socialisten opkomt, (waaom ook, want links heeft altijd gelijk?) Is of ipv liberalisme, alles ad Overheid overlaten beter had uitgepakt. Er zijn nl niet zoveel voorbeelden waar Overheidssturing of nationaliseren, beter uitpakt. Eigenlijk is daar nergens een voorbeeld van. En psychopaat is een te verwerpen woord, maar laten we dan ook meenemen hoe politici elkaar uberhaupt tegenwoordig bejegenen ook vanuit links. En Jetten, zijn partij, zijn erg dogmatisch, en je kan ze er heimelijk van verdenken dat de hoge fossiele energieprijzen ze goed uitkomt. Dat wij in NL veel te lang hebben gewacht met echte keuzes, en te veel naief vertrouwd hebben, net als Du op ' de goed van vertrouwen relatie met Rusland'.

7 Reacties
Mohawk2
Mohawk225 sep. 2022 - 11:54

"De vraag die veel relevanter is, maar blijkbaar nooit bij overtuigde socialisten opkomt, (waaom ook, want links heeft altijd gelijk?) Is of ipv liberalisme, alles ad Overheid overlaten beter had uitgepakt. " Het is geen kwestie van het een of het ander. Van Jole pleit er niet voor om "alles" aan de overheid over te laten. Maar zeg eens, wat was het probleem waar het verpatsen van onze energie, de gezondheidszorg en onze sociale woningbouw de oplossing voor was? En durf jij te stellen dat het verpatsen van onze energie, gezondheidszorg en onze woningen gewerkt heeft om dat probleem op te lossen? Hebben wij burgers - en speciaal die burgers die in de onderste helft van het inkomensgebouw verkeren - daardoor nu meer vrijheid gekregen? Of juist minder?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 sep. 2022 - 11:54

@ Kritisch Kijken (11:56u) - je kijkt de verkeerde kant op. Neoliberalisme is verleidelijk. De uitbaters van die gevaarlijke marktkraam hebben het aldoor over individuele vrijheid, eigen vrije keuze, rationaliteit bij de consument, en zo kan ik nog lang doorgaan. Een neoliberale overheid is helemaal geen 'nachtwaker', en ze is evenmin ooit 'teruggetreden'. Ze onderdrukt, regelt, en maakt economische plannen voor de toekomst als niet eerder gezien in dit land. Dat gebeurt meestal heimelijk, en bij de uitvoerders is er gespeelde welwillendheid en menselijkheid. Met een glimlach, altijd met een lach. We hebben geen heuse vrijheid meer. Kapitaalconcentratie ten koste van alles is het devies. Neoliberalisme is ook: de genadeloze uitverkoop van al datgene wat ooit van ons allemaal was. Qua wonen, zorg, en onderwijs werden zoveel door burgers zelf opgerichte instellingen aan de meestbiedende versjacherd. De staat deed alsof hij daar zelf zomaar eigenaar van was. Ik noem dat smerige diefstal bij daglicht. Je praat maar wat, jongen. Nederland was zoveel gezonder in de tijden van de sociale woningstichtingen, van het gemeenschappelijke bezit van gas, water, en licht, en van de ziekenfondsen. En de banken waren toen nog geen roversnesten. En onder deze extreem gewelddadige doctrine zal het klimaat er ook aan gaan, onverbiddelijk.)

Satya
Satya25 sep. 2022 - 16:13

"Er zijn nl niet zoveel voorbeelden waar Overheidssturing of nationaliseren, beter uitpakt. " Waar een monopolie achtig economische situatie heerst is de markt de slechtste optie, zie ov en energie. Ook zijn er te grote bedrijven die door hun grote mijn vrijheid verkleinen, er is straks geen keurslager meer over waardoor je alleen nog bij de grote supermarkt terecht kunt. Dat is geen normale marktwerking.

EenMening3
EenMening326 sep. 2022 - 12:30

@Satya He lijkt mij een goed idee om kartelwetgeving in te zetten tegen megabedrijven als Google en Amazon en deze op te splitsen in hapklare brokken, net als dat in het verleden met MaBell gebeurd is. Het is jammer dat kleine middenstanders verdwijnen en grote supermarkten hun business overnemen, maar die tendens is moeilijk te keren. Het leven van een kleine middenstander is zwaar. zodat velen ermee stoppen of geen opvolger hebben. Zolang er maar genoeg concurrentie bestaat tussen supermarkten, is deze ontwikkeling acceptabel.

Satya
Satya26 sep. 2022 - 19:46

"Zolang er maar genoeg concurrentie bestaat tussen supermarkten, is deze ontwikkeling acceptabel. " Niet als je van lekker eten houdt. Betwijfel of er gezonde concurrentie is tussen supermarkten en vind dat de kleine ondernemer door supermarkten die door groot in te kunnen kopen in combinatie met overheidsbeleid met oneerlijke concurrentie zit. Heb zelf te maken met nvwa en heb vaak het idee dat de staat voor de megabedrijven en buitenlandse bedrijven een klimaat aan het creëren is waar ik niet tegenop kan. Eens met die kartelwetgeving. Ook zouden we als consument kunnen nadenken bij wie we kopen. Bol is gemakkelijk maar de kleine ondernemer, werknemers en bezorgers betalen de tol.

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:51

Jij pleit voor een politiestaat en verder geen verantwoording op welk vlak dan ook voor de overheid?

Paul250371
Paul25037128 sep. 2022 - 10:52

drs. H.C. Queyncken Tollaert Fijne bijdrage weer.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 10:24

'Het leidt tot een samenleving waar de gemoederen steeds hoger oplopen, de conflicten escaleren en uiteindelijk iedereen bang is voor elkaar. ' Nee! Als er onderwerpen zijn waar niet over gesproken mag/kan worden krijg je dictatoriale toestanden. Juist dan zijn mensen bang, iets wat we recentelijk zagen bij Charlie Hebdo.

3 Reacties
Karingin
Karingin25 sep. 2022 - 13:23

Nog zo'n vertoon van simpelheid...het gaat niet om het verbieden van zaken waarover je wel of niet mag spreken. Het gaat om het aanpakken van op de man spelen, bedreigingen en het oproepen tot haat en (de insinuatie tot het overgaan tot) geweld. En over de controle houden over onze infrastructuur en de toegang tot basisbehoeften van de mens

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 13:45

@karingin De zaken die jij noemt zijn dan ook strafbaar.

Mark Huysman
Mark Huysman26 sep. 2022 - 9:16

@GP Maar zoals je misschien weet hebben Kamerleden veel meer vrijheid van uiting dan gewone burgers. En zoals je misschien ook weet slaan types als Wilders en Baudet continu haat-taal uit en bedreigen ze anderen. Bovenstaand stuk gaat daar over. En de slappe manier waarop de Kamervoorzitter daar mee omgaat.

tinekea2
tinekea225 sep. 2022 - 10:17

absoluut mee eens!

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 10:15

Vervolg: Die tragikomedie van het geen nee en geen ja spelletje tussen de coalitie partijen en de regering zorgt voor de afbraak van de regels. Voorzitters worden geïnstalleerd, omdat er nog iets te verdelen valt, en niet omdat ze voldoen. Het is een losgeslagen zooitje geworden als gevolg van een gebrek aan werkelijke democratie, waarbij argumenten de boventoon voeren in plaats van vriendendienstjes en machtsmisbruik. Macht corrumpeert, absolute macht corrumpeert absoluut en langdurige macht zorgt voor machtsmisbruik en onrecht. Dat is nu al jaren gaande met de affaires en schandalen al duidelijk voorbeeld. Daar wordt door geen van de partijen aan de macht iets aan gedaan en de oplossingen zijn vele malen duurder dan de werkelijke schade door de ingevoerde marktwerking. Zet de extreem rechtse partijen even opzij en focus op de echte fundamentele problemen en het gebrek aan visie en oplossend vermogen van de huidige falende politiek. Dat is het probleem en de extreem rechtse partijen zijn het gevolg van dat falende systeem. Terwijl daar ook hier op Joop, het hoofd onderwerp van wordt gemaakt. Het systeem staat op instorten en het enige wat de neoliberalen en links doen, is wijzen naar extreem rechts. Verder komen ze niet. Geen alternatief, geen perspectief en geen visie of stip op de horizon. Met z'n allen in een massapsychose wijzen naar de gevolgen van eigen handelen. Ik blijf het benoemen, zoals Mattias Desmet aangeeft, hoe je een totalitair regime aanpakt.

3 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 1:56

@ Gimli1955: ".....het enige wat de neoliberalen links doen, is wijzen naaar extreem rechts." In in jouw betogen houd je steeds weer extreemrechts uit de wind. Zeer opvallend.

Gimli1955
Gimli195526 sep. 2022 - 7:39

@Olav Extreem rechts is niet schuldig aan alle ongekend onrecht en het institutioneel racisme en discriminatie. Ze zijn een gevolg van het falende systeem, en dat blijf ik herhalen. Kwestie van oorzaak en gevolg.

Olav Meijer
Olav Meijer26 sep. 2022 - 22:47

@ Gimli1955: Kenmerkend weer. Nee, extreem rechts is helemaal niet alleen maar " het gevolg". Het is ook oorzaak van veel ellende. (Zoals discriminatie en racisme). En dat verzuim je altijd te benoemen. Klip en klaar.

EUpiet
EUpiet25 sep. 2022 - 10:14

/We zijn meer bezig geweest met het optreden van Baudet dan met het oplossen van de crisis./ Maar dat is toch al heel lang zo? Het gaat beeldvorming, niet om de inhoud. Van Agt was populair omdat hij aan wielrennen deed en met Joop Zoetemelk op de foto ging. Lubbers werd op een oubollige manier neergezet door André van Duin, Kok en Bolkestein zouden de grote paarse vernieuwers zijn en zo zette de media ze ook neer. Fortuyn was ook een grote show met weinig inhoud. Balkenende leek op Harry Potter en Wouter Bos had een lekker kontje. Rutte lijkt heel gewoon met zijn fiets en appeltje. Allemaal show. En ook de scheldpartijen en de totale onzin van Wilders en Baudet horen daarbij. Dan hoeft het niet over de inhoud te gaan. En mensen stemmen vanwege die show op die partijen. We kunnen daarnaast ook nog een discussie over een koffertje voeren wat duurzaam moet zijn. Ook heel belangrijk. Maar vergeet niet dat het ook onze kranten zijn die een Baudet en Wilders belangrijk maken. Ze verkopen namelijk goed. Wel zou een andere kamervoorzitter helpen. Arib terug zou een verademing zijn.

EUpiet
EUpiet25 sep. 2022 - 10:14

/We zijn meer bezig geweest met het optreden van Baudet dan met het oplossen van de crisis./ Maar dat is toch al heel lang zo? Het gaat beeldvorming, niet om de inhoud. Van Agt was populair omdat hij aan wielrennen deed en met Joop Zoetemelk op de foto ging. Lubbers werd op een oubollige manier neergezet door André van Duin, Kok en Bolkestein zouden de grote paarse vernieuwers zijn en zo zette de media ze ook neer. Fortuyn was ook een grote show met weinig inhoud. Balkenende leek op Harry Potter en Wouter Bos had een lekker kontje. Rutte lijkt heel gewoon met zijn fiets en appeltje. Allemaal show. En ook de scheldpartijen en de totale onzin van Wilders en Baudet horen daarbij. Dan hoeft het niet over de inhoud te gaan. En mensen stemmen vanwege die show op die partijen. We kunnen daarnaast ook nog een discussie over een koffertje voeren wat duurzaam moet zijn. Ook heel belangrijk. Maar vergeet niet dat het ook onze kranten zijn die een Baudet en Wilders belangrijk maken. Ze verkopen namelijk goed. Wel zou een andere kamervoorzitter helpen. Arib terug zou een verademing zijn.

Gimli1955
Gimli195525 sep. 2022 - 10:03

De mening van de genoemde partijen zijn een gevolg van een falende oorzaak en doe conclusie wordt maar ten dele getrokken, want direct gaat het vol op het orgel om die partijen te beschimpen en de schuld te geven van de huidige situatie. Het is een kwestie van oorzaak en gevolg. De huidige politiek is nog steeds gefixeerd op de gevolgen en proberen met man en macht het behoud van macht vast te houden. daarvoor wordt de oorzaak nog steeds niet gezien. Volledige concentratie op het demoniseren en beschuldigen van de genoemde partijen met vergelijkingen van weleer. Het gevolg is dat steeds minder mensen de huidige politiek en de overheid vertrouwen. De affaires en schandalen zijn een uitstekend voorbeeld, hoe er met 2 maten gemeten wordt. De stilstand is iets wat ik al vaker genoemd heb en heb uitgewerkt met inhoudelijke argumenten. Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar het is en blijft een optie. Die te weinig aandacht krijgt. Zo lang de huidige regeringspartijen naar anderen blijven wijzen, verandert er niets en blijft de huidige status quo in stand. Wat gezaaid wordt door onze overheid wordt geoogst in het ontstaan van de "extreem rechtse" gevolgen, waarbij iedere nieuwe partij radicaler is dan de vorige om de aandacht te krijgen van de kiezer. Wanneer er niet geluisterd wordt, is het resultaat dat er harder geroepen wordt. De waanzin in het parlement is een gevolg van de incestueuze manier waarop de coalitie de macht vast blijft houden. Het is een tragikomedie.

ZonderNaam2
ZonderNaam225 sep. 2022 - 10:01

"Nog nooit heeft iemand zo weinig hinder ondervonden van een strafblad als hij." Oh? Ik kan in ieder geval 1 persoon noemen die nog minder hinder van zijn strafblad ondervindt. Begint met een M, eindigt met ark Rutte

Dpers
Dpers25 sep. 2022 - 9:55

Het is niet dat velen hiervoor gewaarschuwd hebben. Klein voorbeeldje, de zorgverzekering. De markt ging het allemaal gelijktrekken. Het zou zelfs goedkoper worden. Vraag en aanbod, joepie! Het werd alleen maar duurder. Hoger eigen risico, minder diensten voor meer geld. En toen gingen we meer privatiseren. De markt ging het allemaal goedkoper maken. Er is niks goedkoper geworden. Alles is duurder geworden, terwijl er steeds minder voor terugkwam. Wanneer worden politici eens aangepakt op hun missers..? Opstappen doen ze allang niet meer.

Rode druppel
Rode druppel25 sep. 2022 - 9:46

Kan het grotendeels eens zijn met deze opinie. Wel enkele opmerkingen en aanvullingen. Het was niet alleen de VVD. CDA, PvdA, D66 werkten er maar graag aan mee. Het neoliberale denken zit in deze 4 partijen opgeborgen. Samsom verkwanselde met de PvdA zo het vertrouwen in links. Timmermans is de verpersoonlijking van neoliberaal denken. De Eerste Kamerfractie van de PvdA steunde CETA. Het marktwerking denken is overal in onze samenleving. Het herstel begint door overheidstaken weer over te nemen van de markt. Persoonlijk zou ik veel verder willen kijken. Ons financieel systeem staat op instorten. Het klimaat gaat achteruit. Toch blijft de EU de globale wereldeconomie steunen. Het moet drastisch anders. We moeten zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden. Transporten zoveel mogelijk beperken. De Euro is onhoudbaar, stop met deze neoliberale unie. De EU heeft ondertussen meer negatieve kanten dan positieve, helaas. Ook daar zullen we serieus moeten gaan nadenken over uittreden. Als laatste nog een zeer hoog pijnpunt. De samenleving is liberaal geworden, ikke ikke en de rest kan stikken. Oog voor de minder bedeelden is er niet meer. De samenleving valt uit elkaar.

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2022 - 9:43

Helemaal mee eens Francisco. Helder verband gelegd tussen neoliberalisme en absolute vrijheid van meningsuiting. Het zijn elkaar wederzijds versterkende krachten. Onder het mom van allerlei vrijheden worden wij als gewone burgers steeds strakker in een dubbele houdgreep genomen,

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert25 sep. 2022 - 9:32

Dit is een uitstekend betoog van Francisco van Jole - hij heeft het onder meer over 'de vrije markt van argumenten'. Ruim een eeuw geleden had Oliver Wendell Holmes Jr., lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, het over 'the free trade in ideas' in 'the competition of the market'. Zijn collega William O. Douglas sprak over 'the marketplace of ideas', medio twintigste eeuw. Van Jole plaatst deze opvattingen kundig toe op het Nederland van 2022. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Marketplace_of_ideas (Genoemde Oliver Wendell Holmes Jr. is berucht om zijn ferme steun voor eugenetische programma's in de USA, mét verplichte sterilisatie: https://www.huffpost.com/entry/eugenics-sterilization-anti-choice_b_1227929) Het gaat hier om ideologieën, doctrines. Die nu dominant zijn in alle geledingen van de samenleving. Naast het praktiseren van onderwijs en onderzoek moeten onze universiteiten in deze tijd ook aan 'kennisvalorisatie' doen: verkregen resultaten dienen een 'effectieve vertaling in economische bedrijvigheid' te krijgen. Iedereen begrijpt dat zulk een 'missie' onvermijdelijk ook aard en richting van de wetenschappelijke arbeid beïnvloedt. Verkapitalisering misvormt het streven naar zuiver wetenschappelijke kennis. Een gemeenschap van mensen waarin letterlijk alles tot op het bod geëconomiseerd wordt, die belandt in geestelijke, morele regressie. Ons eigen land is hier een perfect voorbeeld van. Nederland is een neoliberaal en dus primitief landje geworden.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken25 sep. 2022 - 11:00

@drs Na deze zeer educatieve bijdrage, en het prijzen van Van Jole, zou u wellicht ons kunnen bijbrengen waarom de keerzijde van liberalisme, namelijk vergaand socialisme of nationalisering, zo'n goed uitkomst zou bieden. En wellicht heeft u ook wat voorbeelden van landen waar dat zo goed werkt. Ik vind het moeilijk ze te vinden.

Karingin
Karingin25 sep. 2022 - 13:20

Zie hier de leegte, het totale gebrek aan ideeën van rechts denkend Nederland, tentoongespreid door KK

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 sep. 2022 - 19:16

De leegte - om Karingin aan te vullen - was rond 2010 goed te zien in een opiniestuk van Bolkestein in de Volkskrant over de financiële crisis waar met grote letters een red herring werd gepresenteerd: "We kunnen niet terug naar Marx.'' In ''Het verraad van liberale economie'' van Amos Witztum dat bij de inherente fouten van het marktdenken die zich uit in vele kleine crises en enkele grote crises (Paul Mattick doet in "Business as usual'' niet anders) geen zelfreflectie plaats vindt, maar waarschuwingen over alternatieven. De ideologie van Thatcher en Blair is verleden tijd, zegt Pablo Iglesias, vice premier onder Sanchez (PSOE) die samenwerkt met Podemos in Spanje; 'Iedereen begrijpt dat we vandaag een staat nodig hebben die in de economie tussenkomt. De markteconomie wordt dan beter beschermd en garandeert zo een bepaalde vraag en algemeen welzijn.’ Deze veranderingen worden in de VS en in de UK op verwoede wijze bestreden. Poll na poll blijkt in de VS dat 60 a 70% van de kiezers achter de punten van het democratisch socialisme van Bernie Sanders stond, wat lokaal en nationaal niet of onderbelicht wordt weergegeven in corporate outlets en werd tegengewerkt door de Democratic Convention. In de UK werd Jeremy Corbyn uitgeschakeld door liederlijke scapegoating (anti-semitisme) waarbij zelfs The Guardian geen schone handen heeft.

PamVlam
PamVlam25 sep. 2022 - 9:24

Het zal toch niet de bedoeling zijn de vrijheid van meningsuiting dan maar gelijk met de vrije markt op te heffen. Dat schiet wel een beetje door. Maar het gaat zoals het gaat. Fanatieke voorstanders worden plotseling fanatieke tegenstanders. Dat kan per dag verschillen. We kunnen niet verbieden dat de volksvertegenwoordiging volkse woorden gebruikt. We zouden lange tenen moeten verbieden. Laat er alstublieft nog wat creatieve vrijheid bestaan. Anders wordt het bestaan wel heel erg zuur.

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 10:22

'We zouden lange tenen moeten verbieden. ' Aanstoot nemen is een keuze, dat gezegd hebbende: schelden is een teken van zwakte. Als Wilders moet schelden is dat omdat hij een gebrek aan argumenten heeft

Mohawk2
Mohawk225 sep. 2022 - 10:23

"Het zal toch niet de bedoeling zijn de vrijheid van meningsuiting dan maar gelijk met de vrije markt op te heffen." Daar pleit Van Jole dan ook niet voor. Hij stelt voor dat de voorzitter in de Kamer gewoon het reglement uitvoert. Dan kan iedereen zeggen wat hij wil mits ieders verantwoordelijkheid voor de wet en het reglement. Hij pleit ook niet voor het compleet afschaffen van de vrije markt. Hij stelt, en dat heeft hij wel vaker gedaan, dat niet alles thuishoort op de markt. Was de markt minder vrij toen de energiebedrijven nog in publieke handen waren? Je kunt toch moeilijk stellen dat toen de energiebedrijven nog van ons waren dat we toen in een communistisch systeem leefden - of wel soms?

Volrin
Volrin25 sep. 2022 - 10:24

We zouden prima kunnen verbieden en handhaven dat politici elkaar op de man af spelen, in plaats van de inhoud. Helaas blijkt daar niet genoeg animo voor in de TK.

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2022 - 11:24

@PamVlam "Anders wordt het bestaan wel heel erg zuur." Zuur? Die uitspraken van Baudet over Kaag waren pas zuur! Je kunt heel goed een 'zoet', plezierig debat hebben zonder dit soort vileine beledigingen. Dàt zijn pas echte zure bommen.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 12:06

@volrin 'We zouden prima kunnen verbieden en handhaven dat politici elkaar op de man af spelen, in plaats van de inhoud. ' Dat verbod is er eigenlijk ook, maar dat moet de voorzitter handhaven; en deze voorzitter is een lichtgewicht die waar alleen zit vanwege achterkamertjes politiek.

PamVlam
PamVlam25 sep. 2022 - 12:07

Eric Ik vraag me af of Fransisco wel gehoord en gezien heeft wat er gebeurde. Baudet had een betoog waarin hij de universiteit waar Kaag gestudeerd heeft een recruteringsplek van buitenlandse spionnen genoemd. Waar of niet dat weet ik niet. Ik weet wel dat al decennialang universiteiten als broeiplaatsen van Russische KGB spionnen werden omschreven. Flauwekul allemaal. En helemaal niet bijzonder. Maar de ophef kwam omdat Kaag plotseling haar zelfbeheersing verloor. Als je niet tegen kritiek kan moet je als minister opstappen is mijn mening. Hier op dit forum is het niet ongebruikelijk om anderen te beschuldigen van lippendienst aan een onwelgevallig staatshoofd. En niemand nog gehoord die de beschuldigingen en beledigingen toch wel heel gevaarlijk heeft genoemd.

GeenProbleem
GeenProbleem25 sep. 2022 - 13:14

@eric 'Zuur? Die uitspraken van Baudet over Kaag waren pas zuur! ' Eerder getikt of gestoord dan zuur.

Eric Minnens
Eric Minnens25 sep. 2022 - 14:59

@NoProblem "Eerder getikt of gestoord dan zuur." Nou goed, 'zoutzuur' dan.

vdbemt
vdbemt25 sep. 2022 - 9:00

Helemaal mee eens. Wat daarbij WEL nodig is, is het weer terug machtig maken van de nu onmachtige overheidsorganisaties. Onmachtig de ondersteuning te bieden voor het beleid dat de regering wil gaan uitvoeren. Die onmacht wordt nu, m.i. al te regelematig, als excuus gebruikt om niet direct maatregelen door te voeren, er een half jaar mee te wachten, want "onze overheidsorganisaties kunnen het niet aan". Het is toch te bizar voor woorden. Wetende dat dat door neo-liberaal (lees Rutte) zelf tot stand gebracht is, zou je bijna gaan denken dat het wel prettig is dat die organisaties het niet aan kunnen. Het past immers in hun visie, sorry, dat heeft loiberaal niet, in het beleid.

Pindaklaas
Pindaklaas25 sep. 2022 - 8:51

Een zeer goed geschreven stuk. De spijker precies op de kop. De dartpijl in de bull. Dit zou een mooi item zijn voor elke talkshow, voor Nieuwsuur en elk ander programma gericht op de maatschapij. Dat mensen er van doordrongen worden hoe de Nederlandse wereld in elkaar steekt.