Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Wat nu Max Verstappen?

  •  
13-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
ANP-441984091
Volgende zegepralen worden steeds meer onderdeel van zijn persoonlijke normaal
Vierentwintig is hij en nu al kan Max Verstappen niet meer hoger stijgen. De sponsor van de tegenpartij heeft nog geprotesteerd maar tevergeefs. Het is niet langer mit Mercedes Benz voran.
Het volk sprong en juichte. Men omhelsde elkaar. De ventilatie werd veronachtzaamd, de opluchting brak zich wel baan. Tien seconden had hij achter gelegen maar door een ingrijpen van God – anders kan die toestand met de safety car echt niet verklaard worden – door een ingrijpen van God Almachtig werd de RB16B dan toch zegekar. Oostenrijk triomfeerde want het hoofdkantoor van Red Bull is bij Salzburg gevestigd. Met in het voetspoor Thailand , waar de uitvinder van het drankje Chaleo Yoovidya vandaan komt. Zijn familie is nipt meerderheidsaandeelhouder. Vlaanderen heeft ook gewonnen want daar komt de moeder van Max Verstappen, een gekend carting kampioene, vandaan. Hij werd geboren in Hasselt. Het zijn niettemin vooral de Nederlanders die zich hun Max hebben toegeëigend.
Zo drukt dan een zware last op zijn jeugdige schouders. Door hem mogen tientallen miljoenen in verschillende landen zich ook een beetje kampioen voelen en coureur op wegen waar snelheidsbeperkingen en camera’s hen toch in toom houden.
Als een Romeins generaal na een klinkende victorie een triomftocht mocht houden, stond er, naar wordt verteld, altijd een mannetje direct achter hem die regelmatig in zijn oor fluisterde: “Bedenkt, dat gij sterfelijk zijt”. Max Verstappen maakt niet de indruk dat hij zo’n vermaning nodig heeft. Er is een andere dreiging: hem wacht hoogstens het platte vlak. In de toekomst zal hij zijn titel moeten verdedigen. Volgende zegepralen worden steeds meer onderdeel van zijn persoonlijke normaal. Ook de toejuichingen krijgen dan iets plichtmatigs want de volkeren die zich met hem kunnen identificeren, raken eraan gewend. Ze laten hem in de steek als het mis begint te gaan en een nieuw racefenomeen zich aandient.
Tenzij Max Verstappen verstandig genoeg is zijn titel zelf op te geven, het circuit met al zijn eretekenen te verlaten in plaats van dat hij zich door een ander laat verdringen. Wie weet maakt hij dan de weg vrij voor een racegodin. Zou dat niet geweldig zijn in een sport die het vrouwelijk element tot voor kort reduceerde tot pitspoes Wie weet wordt Max dan een droomkandidaat voor Maestro.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Luister naar het Geheugenpaleis , de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.

Meer over:

opinie, f1, max verstappen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

KM2
KM214 dec. 2021 - 16:50

Misschien een goede les/inzicht over formule1 voor Han, Ruth Buscombe over race-strategy en vanaf 53.05 minuten over vrouwen/diversiteit in engineering/formule 1: https://www.youtube.com/watch?v=rfqfq_HK-iY&ab_channel=FORMULA1

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 dec. 2021 - 21:09

Ik denk dat je Max wat onderschat. Niet iedereen zit er voor zichzelf. Hij bedankte oprecht z'n familie en de offers die ze voor hebben gemaakt, al nagenoeg heel zijn leven lang. Het soort oprechtheid dat we wel in de politiek kunnen gebruiken zeg maar

Thuiszitter
Thuiszitter13 dec. 2021 - 17:30

Wat nu ? Wil hij Schumacher en Hamilton verbeteren dan nog 8 WK titels te gaan .

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 dec. 2021 - 16:23

Dan was het goddelijke inspiratie om die banden te verwisselen. Kan niet anders.

6 Reacties
Mark Bonte
Mark Bonte13 dec. 2021 - 16:41

Het zijn menselijke woorden die deze menselijke grootse prestatie proberen te beschrijven. Op gebied van sport gebeurt dat zo nu en dan. Als ik het dan zou vergelijken dan is het met dit; "Fischer's pawn sacrifice: Bobby wins the third game by unconventional tactics. Game four is a draw, but Bobby wins game five after Spassky himself begins showing paranoia signs. Experts speculate the next game will determine the outcome of the tournament. In game six, Bobby uses an opening he has never played before, surprising the audience."

Wieowie
Wieowie13 dec. 2021 - 17:21

Goddelijke inspiratie? Wat een onzin. Gewoon tactiek.

Mr Ed
Mr Ed14 dec. 2021 - 9:38

Iedereen die F1 volgt weet dat er altijd een safety car mogelijk is die alles op zijn kop zet. Vandaar dat Verstappen bij iedere mogelijkheid nieuwe banden nam, het was zijn enige kans op succes. Mercedes dacht op hun gebruikelijke wijze de wedstrijdleiding onder druk te zetten om een safety car te voorkomen ne hebben hun hand overspeeld. Pech voor Hamilton, die zag het gevaar wel degelijk en had misschien zijn zin moeten doordrijven. Verstappen gaat gewoon door natuurlijk, beste van 2021 is mooi maar beste aller tijden nog veel mooier. En 24 is wat jong voor een pensioen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 13:12

Dat is gewoon onderdeel van de sport Han! Weet je dat doen ze weleens vaker! Misschien denken ze dan inderdaad weleens; God zegene 'de greep'!

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 dec. 2021 - 13:44

ManekiNeko, jij ziet dan bljikbaar Max Verstappen voor God aan. Dat blijkt trouwens ook uit de manier waarop je het over mij hebt. Max Verstappen=God. Ook goed wat mij betreft.

Wieowie
Wieowie14 dec. 2021 - 17:35

Meneer van der horst heeft het bij het verkeerde eind en gaat dan ook nog de bal bij iemand anders neerleggen. Als ik op wintersport ga, neem ik sneeuwkettingen mee. Heel normaal. Meneer van der horst vindt zoiets een goddelijke ingeving.

Wieowie
Wieowie13 dec. 2021 - 16:13

Wat een gezeur. Lennie James laat zien hoe het ook kan. “Jij omarmt de nieuwe uitdaging. De honger is niet minder “because you have just tasted victory” Zo werk topsport. Maar hier gaan we zeuren. Weg gaan zeggen “ hem wacht hoogstens het platte vlak.“ eigenlijk was het helemaal leuk om te winnen. Lekker zeuren. Hierbij de link naar mooie woorden van Lennie James. “ www.vkmag.com/magazine/channel-4-brengt-een-ode-aan-lewis-hamilton-en-max-verstappen/amp”

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout13 dec. 2021 - 15:54

Hij kan zomaar een politieke partij beginnen.

2 Reacties
Uw Psychiator
Uw Psychiator13 dec. 2021 - 19:45

@ Hannes Achterhout (16:54u) - of een omroep, wat dacht je daarvan? Bij de naamgeving ervan zit er wel een addertje onder het gras, vrees ik. Nu leven wij in rare tijden ('interessante tijden', zoals een Chinees spreekwoord het wil). Wat dacht je van de partij 'Red Bull'? Een energiek clubje, drijvend op oceanen van vocht met buitengewoon veel caffeïne en suiker. Mocht mijn idee aanslaan, dan voorzie ik een premierschap van Verstappen - en wie weet, die jongeman zou wellicht als een moderne Herakles de Augiasstal van tien jaar Rutte kunnen gaan opruimen en schoonmaken. Je kunt hierom lachen, maar je weet maar nooit in deze chaotische tijden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 13:01

Mag deze dame op gevorderde leeftijd zeggen dat ze hem er wel leuk vindt uitzien? Wie zei al eens dat eenieder een kind van een 'bepaalde' leeftijd in zich heeft dat regelmatig komt bovendrijven en waar vanuit hij/zij alles beziet! :)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen13 dec. 2021 - 15:24

“Bedenkt, dat gij sterfelijk zijt” Het doet denken aan het "zo vergaat het de glorie van de wereld" dat driemaal werd uitgesproken bij de pauskroningen in het verleden. Ik geloof dat ze er ook iets bij verbrandden om de vergankelijkheid te symboliseren. Overigens Han, er is de laatste tijd iets mis met de link die je geeft naar de (overigens gewaardeerde) podcast (je komt wel uit bij de praatkast, maar niet op de goede pagina).

1 Reactie
adriek
adriek13 dec. 2021 - 15:53

praatkast.nl/podcasts/het-geheugenpaleis/ is de juiste link volgens google.

Mark Bonte
Mark Bonte13 dec. 2021 - 14:33

Max zal er minder door onder spanning te lijden hebben dan je doet denken, in ieder geval, niet minder als waar hij als top-sporter dit al weet te beheersen door vele jaren onophoudelijk intensief trainen. Ook zal hij zich niet gek laten maken door vreemde illusies: "door een ingrijpen van God – anders kan die toestand met de safety car echt niet verklaard worden – door een ingrijpen van God Almachtig" Nou nee hoor. Latifi's door eigen toedoen crashen was de oorzaak waardoor er een safetycar ging rijden zoals veel vaker tijdens races, en zo ook deze, is gebeurt. Tijdens die temporisering waren Verstappen en zijn team, anders dan Lewis en zijn team, zo slim om de gelegenheid te baat te nemen de wagen van verse banden te voorzien waardoor de rollen omgedraaid raakten qua potentie. Dat met het weer wegnemen van de safetycar het team van Verstappen verzocht om de tussen hen in rijdende wagens achter Verstappen te laten beginnen voor de laatste overgebleven raceronde waar er.nog geracet zou worden, in plaats van eerder nog vijf ronden, was terecht. Het ging om coureurs die al op een ronde achterstand lagen en daarom bij het hervatten van het werkelijke racen alle ruimte dienen te geven en ieder geval geen hinder mogen veroorzaken. Dan is het hen al tijdens de meerdere ronden achter de safetycar zich zo herpositioneren logisch. Verstappen hoorde achter Lewis te zitten in de race. Dat hij met nog vijf ronden te gaan al tot tien seconden was ingelopen waar het eerder meer was maakt met door anders domme pech veroorzaakt door een crash maakt niet uit als de safetycar gaat rijden. De safetycar veroorzaakt anders ook altijd het wegvallen van tussenliggend achterliggen van achterelkaar rijdende rivalen. Daar heeft Mercedes, en zeker ook Lewis, net als met andere incidenten net zo goed vaak profijt van gehad. Lewis en zijn team hadden met eenzelfde bandenwissel voor de hervatting van de race een andere uitkomst kunnen bewerkstelligen.

adriek
adriek13 dec. 2021 - 13:49

Vrijwel alle topsporters halen hun beste prestaties op (relatief) jeugdige leeftijd. Waarom zou een coureur daar uitzondering in zijn? Ik denk dat autoracen de enige sport is waar een klasse is opgezet met als doel vrouwen betere kansen te geven om tot de top door te dringen. De W-series zijn niet bedoeld als aparte categorie voor vrouwen, maar als opstap naar het de Formule 1. (De klasse is overigens niet onbesproken: sommigen zijn van mening dat een aparte klasse de verschillen alleen maar groter maakt. Ik heb daar geen duidelijke mening over.)

Uw Psychiator
Uw Psychiator13 dec. 2021 - 13:29

Hm... ja - 'pitspoes'. Doet me denken aan de tijden waarin Sean Connery de rol van James Bond vertolkte. Thunderbirds Are Go! De TV-serie over Batman en Robin (Adam West & Burt Ward), mooie 'camp'. Brigitte Bardot en zo. _______ De Duitse Bild-Zeitung had in de jaren dat Michael Schuhmacher triomfen vierde haar eigen vertaling voor 'pitspoes', i.e. een mooie dame die een favoriet coureur kan verzwakken door verleidelijk tegen hem te doen - en die Duitse term was/is: 'Boxen-Luder'. Prachtig gewoon.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 15:33

Heerlijke films Zullen we Jane Fonda dan ook nog maar eens noemen dan ?

Ewout Pool
Ewout Pool13 dec. 2021 - 13:21

Zucht... Waarom zou Max er niet nog wat WK's bij mogen hebben? 8 lijkt mij een mooi streven. Ten tweede: Ik heb geen behoefte aan racende vrouwen die niet vanwege hun talent toegang krijgen tot de F1. Daar rijden al genoeg coureurs rond die om andere redenen dan hun talent een stoeltje hebben bemachtigd. Denk aan Maze(s)pin, Stroll etc. Papa's portemonnee heeft daar een grote rol in gespeeld. Het leuke van de F1 is nu juist dat talent meer oplevert dan geld. Dat zie je aan Schumacher (de oude), Hamilton en Verstappen. Allemaal uit een familie die niet hyperrijk was. Zodra er een vrouwelijke coureur is met het talent en de ervaring (in lagere raceklasses) ga ik er eigenlijk vanuit dat deze vanzelf door een van de teams wordt opgepikt. Sterker nog, dat is al meerdere keren het geval geweest: https://www.autoblog.nl/nieuws/deze-vijf-vrouwen-schopten-het-tot-de-formule-1-68725 Ik denk persoonlijk dat de oververtegenwoordiging van mannen in de F1 meer te maken heeft met simpele feit dat mannen gemiddeld meer daarin geïnteresseerd zijn. Dat heeft met genderrollen en -verwachtingen te maken. Dat volledig rechttrekken zal nog veel tijd en moeite kosten, maar er is langzaam voortgang

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2021 - 14:38

Genderrollen en -verwachtingen verschuiven net zoals de meningen over de wenselijkheid van het organiseren van sportevenementen in sommige landen.

Daniel Blank
Daniel Blank13 dec. 2021 - 13:21

Het staat vrouwen geheel vrij mee te doen aan de F1 en hebben dit in het verleden reeds gedaan. De sport is natuurlijk nog steeds een mannenbolwerk, maar onder andere McLaren heeft een Nederlandse aerodynamica specialiste. In andere raceklassen, zoals het wereldkampioenschap endurance racerij (FIA WEC) rijdt een vrouwelijke equipe met de Friesin Beitske Visser mee. Het kan zeker beter, maar autosport is daarin toch moderner dan menig andere sport. Dan mogen vrouwen alleen in een aparte categorie meedoen. Enkele jaren geleden reed Robert Kubica nog mee, gehandicapt aan zijn hand. Dus ook minder validen doen mee, gewoon toch de sterksten.

Starter2
Starter213 dec. 2021 - 12:46

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sabine_Schmitz helaas overleden maar reed de gemiddelde mannelijke coureur helemaal zoek.

3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed13 dec. 2021 - 14:34

Met de nadruk op gemiddelde. Iemand als Danica Patrick heeft echt op hoog niveau competatief meegedaan. Ik denk dat F1 en merken als Red Bull en Mercedes staan te juichen als er daadwerkelijk een vrouwelijk toptalent o[p zou staan, zover is het helaas nog niet.

Starter2
Starter213 dec. 2021 - 22:12

Ik denk dat F1 en merken als Red Bull en Mercedes staan te juichen als er daadwerkelijk een vrouwelijk toptalent o[p zou staan. Dat denk ik ook. Is commercieel erg interessant.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2021 - 14:24

[Is commercieel erg interessant. ] en dat is uiteraard de topprioriteit.

khuat
khuat13 dec. 2021 - 12:32

Pitspoezen worden in Azië race queens genoemd; zo ziet u hoe taal iets zegt over hoe er tegen vrouwen wordt aangekeken. Wie had gedacht dat we hier in het geëmancipeerde Nederland nog wat van die vermaledijde Aziaten kunnen leren? En ja, met Verstappen wint niet alleen voor het eerst een Nederlander de Formule 1 maar ook een Belg. Met een dubbele nationaliteit sla je zo twee vliegen in een klap. Mercedes overweegt overigens om tegen de beslissing van de wedstrijdleiding in beroep te gaan.

3 Reacties
ton14024
ton1402413 dec. 2021 - 12:53

Welke beslissing, en wat vindt jij? Die ´lapped cars´ beslissing die vaker genomen wordt? Geen regel dus.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 dec. 2021 - 13:49

Hier enkele van de door Frans genoemde race queens https://nl.pinterest.com/pin/640496378228107964/

Nemo2
Nemo213 dec. 2021 - 14:05

@!HanvanderHorst: toch niks mis mee? Of hadden ze een hermelijnen mantel en een kroon moeten dragen?

Greendutch
Greendutch13 dec. 2021 - 12:22

hoor net in een interview Max Verstappen zeggen dat hij niet graag naar school ging en bewust een carrière heeft gekozen om maar niet naar school te hoeven!? niet zo'n slimme jongen dus, alleen iemand die het gas hard in kan trappen. hopelijk leert hij nog wat bij

11 Reacties
ton14024
ton1402413 dec. 2021 - 12:42

Max heeft over 25 jaar een garage met minstens 25 supersportbolides. Leer jij eerst maar fietsen.

Mr Ed
Mr Ed13 dec. 2021 - 12:43

Hij had het racen links moeten laten liggen en vol voor zijn havo-diploma moeten gaan, dan zou hij in uw ogen slimmer zijn?

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 12:47

@greendutch

Jozias2
Jozias213 dec. 2021 - 12:48

@greendutch Verstappen verdiend 33 miljoen per jaar nog zonder persoonlijke sponsoren en zonder bonussen. Hij heeft gegokt en gewonnen.

THM@S
THM@S13 dec. 2021 - 12:51

Is hij niet zo slim omdat hij zijn school niet zou hebben afgemaakt? Dat is nogal een statement over schoolverlaters. Of is het niet z'n slimme keuze geweest om voor het racen te kiezen i.p.v. een middelbare school diploma? Hoe dan ook hij zal zich niet zo druk maken om uw mening met zijn geschatte vermogen van 100miljoen euro.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 13:02

Nou dat pleit dan voor m - volgens u had de man een middelmaat moeten zijn ?

Ted Vreden
Ted Vreden13 dec. 2021 - 13:26

@Greendutch Wel een beetje kort door de bocht toch enkel het gas hard intrappen? Maar goed jij bent ook gelukkig nooit te oud om te leren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2021 - 14:34

Voor de meeste schoolverlaters loopt het minder soepeltjes met de carrière.

Thuiszitter
Thuiszitter13 dec. 2021 - 15:04

Greendutch - ik wilde dat zo dom was ….

Miss Piggy
Miss Piggy13 dec. 2021 - 15:43

@Greendutch, pff, wat een ouderwetse, suffe gedachte. Ik werk met verschillende jongens die hun opleiding niet hebben afgemaakt of zelfs niet aan zijn begonnen. Maar die net zo intelligent, zo niet slimmer zijn, dan welke HBO/WO student ook. En ook veel nieuwsgieriger en ambitieuzer.

nikita72
nikita7213 dec. 2021 - 20:09

Max Verstappen heeft goed gegokt met zijn carrière. Hij had natuurlijk de mazzel dat hij als kind al getraind werd voor zo'n carrière. Niet alle ouders willen hun kind laten racen. En misschien kreeg hij ook nog wel eens een goede tip van zijn vader, of van vrienden van zijn vader.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 12:21

U loopt een beetje achter [De racerij is volgens haar ook helemaal niet seksistisch. ,,Het is juist een van de weinige sporten waar vrouwen zich met mannen kunnen en mogen meten.] https://sportnieuws.nl/formule-1/grid-girls-f1-laaiend-zet-danseres-ook-jutezak/

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2021 - 14:21

Net als in andere traditionele mannenbolwerken is de opmars van vrouwen ook in de mondiale autosport is niet meer te stuiten. Wellicht komen er pitskaters.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2021 - 14:30

tweede "is"schrappen. Jutezakken zijn voor niemand een prettige dracht.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland13 dec. 2021 - 15:36

Inderdaad mannenbolwerken zoals vieze en gevaarlijke beroepen bestaan nog steeds voor 99% uit mannen - het wordt hoog tijd dat we dat eens aanpakken . https://www.youtube.com/watch?v=MzpMRCeTHYE

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2021 - 16:18

[vieze en gevaarlijke beroepen] meer iets voor de arbeidsinspectie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2021 - 12:54

DanielleDefoe Bestaat die nog de 'arbeidsinspectie'. De mensen op Schiphol hebben daar niets van gemerkt!

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 dec. 2021 - 14:20

@Minoes dat zij hun werk niet goed doen betekent niet dat het hun werk niet is.