Joop

Wat nou traditie? In 1935 was Zwarte Piet nog spierwit

  •  
15-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2482 keer bekeken
  •  
wittepiet.jpg
Bekijk beelden uit 1935 van de Sinterklaasintocht in Amsterdam en zoek de Zwarte Piet
Op de filmbeelden wordt Sinterklaas begeleid door een heleboel agenten en mannen in traditionele kledij die doet denken aan de uitdossing van Zwarte Piet. Of het zijn assistenten zijn is onduidelijk, ook of ze helpen bij de pakjesverdeling.
Wie goed oplet ziet wel een Zwarte Piet voorbij komen, naast het paard van Sinterklaas. Dat kan kloppen. Want in die tijd kende het Sinterklaasverhaal maar één Zwarte Piet. Later is deze ‘traditie’ aangepast en nu beschikt Sinterklaas over tientallen, zo niet honderden, Zwarte Pieten.
Niets is zo veranderlijk als een traditie.
Met dank aan: Joyce Diel

Meer over:

kijk nou,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

hvwrd
hvwrd15 okt. 2013 - 13:21

"Wat nou traditie? In 1935 was Zwarte Piet nog spierwit" In 1938 niet meer... http://www.youtube.com/watch?v=PCBkGRkGA-0

roher
roher15 okt. 2013 - 13:21

En wat betreft de uitspraak van deze kinderen, dat mag ook wel terugkomen.

CliffClavin1993
CliffClavin199315 okt. 2013 - 13:21

Oef, nog eentje. Ik krijg ernstig last van constipatie. Wat moet ik hieruit afleiden? Dat ZP weg kan omdat hij in 1935 wit was? In de andere thread over Black Pete (Père Fouettard) staan meer dan genoeg rationele argumenten over het ontbreken van racistische elementen in het Sinterklaasfeest. Ik beveel dan ook mijn idee aan (ook in die thread): ritualiseer dit onzinnige debat zelf, maak er een jaarlijks, lekker boertig volksfeest van.

SonnyBoliv
SonnyBoliv15 okt. 2013 - 13:21

Dit zijn geen Zwarte Pieten, maar de zogeheten Zwarte Knechten. De Zwarte Pieten waren er in die tijd ook en ook zwart. De Zwarte Knechten gedroegen zich als een soort soldaten en de Zwarte Pieten zorgden voor het vermaak door acrobatische trucs uit te halen en te dansen etc. Zoals we ze nu ook nog kennen. Geen idee wanneer de Zwarte Knecht is afgeschaft.

hannogroen
hannogroen15 okt. 2013 - 13:21

En in 1920 was hij nog zwart... http://www.filminnederland.nl/film/hoe-st-nicolaas-de-jordaan-gelukkig-maakt

JoyceD
JoyceD15 okt. 2013 - 13:21

Wat hier onderuit gehaald wordt is dat het een 'eeuwenoude traditie is'. Dat blijkt dus overduidelijk niet zo. Sterker nog mijn vader heeft deze optocht op de schouders van zijn vader bekeken. Het vraagstuk of Zwarte Piet zoals we hem NU kennen wel of niet racistisch is een volgende discussie. En dan lees ik graag dit stukje: http://www.geschiedenis.nl/index.php?go=home.showBericht&bericht_id=1527

cleargra
cleargra15 okt. 2013 - 13:21

Kijk graag goed op 1:39 in de video van 1935: daar is die! En geen sprake van `spierwit'. -- Maar goed, het is er ook maar ééntje.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 okt. 2013 - 13:21

Voor de eerste intocht van Sinterklaas in 1934 daarentegen waren acht Surinaamse matrozen 'geselecteerd' van een schip dat (toevallig) in de haven lag. Meer feitelijkheden en beschouwingen over de strijd om Zwarte Piet is hier te vinden. Ik kan het u aanbevelen. De strijd om Zwarte Piet, in Cultuur en migratie in Nederland. Veranderingen van het alledaagse 1950-2000 http://www.dbnl.org/tekst/hovi002cult01_01/hovi002cult01_01.pdf

deltanine
deltanine15 okt. 2013 - 13:21

Geen goede afspiegeling van de maatschappij, ja ook toen waren er zwarte mensen. Zijn zij dan niet belangrijk genoeg om Piet te spelen? In en in racistisch waren ze toen zeg!

MichelReiziger
MichelReiziger15 okt. 2013 - 13:21

Dan was zeker de schmink op, in 1934 waren er 6 (zwarte pieten)

jaapvos
jaapvos15 okt. 2013 - 13:21

Piet de Geus: "In 1935 was er zeker geen schmink te koop wegens de crisis, want in 1920 trok Sinterklaas gewoon met Zwarte Piet de Jordaan in. Omdat dat traditie is". In 1850 had de Sint volgens traditie nog geen helpers maar deed alles zelf, zelfs het toedienen van de roe aan het stoute kind. Het is maar net wat je traditie vind & wat oorspronkelijk is. Vast staat dat in 1850 een onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje "Sint Nicolaas en zijn Knecht" drie nieuwe zaken verzonnen heeft, die allemaal zijn blijven hangen in de Sinterklaasfolklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. Dus traditie !?

Patrick Faas
Patrick Faas15 okt. 2013 - 13:21

"Niets is zo veranderlijk als een traditie." Vorig jaar droegen de Pieten Amerikaanse basball caps in plaats van die (zogenaamd) "middeleeuwse" mutsen. Waarom wel de mutsen veranderen en niet de make-up? En wat betekenen die baseball caps? Moeten we de Zwarte Piet nu zien als een (nog altijd racistische) persiflage op Amerikaanse rappers ofzo?

Platon
Platon15 okt. 2013 - 13:21

Als kind (begin jaren 50) was ik even geabonneerd op de Sjors. Op enig moment vertelden mijn ouders me dat ze het abonnement gingen opzeggen. En ze legden me ook uit waarom: Jimmy werd getekend als een cliché-negerjongetje met dikke lippen, die qua intelligentie erg voor Sjors onderdoet, en krom praat in een soort van indianentaal ("Sjimmie niet weten wat hij doen moeten"). Mijn ouders legden me uit dat (in woorden van nu) niet eerlijk was. Hoe jong ook, het heeft me wel geholpen bij m'n beeldvorming later...

omaoeverloos
omaoeverloos15 okt. 2013 - 13:21

In 1935 was de blanke wellicht nog zo racistisch dat hij transformatie naar een neger wel het laatste was wat hij zou doen. Tegenwoordig heeft men daar geen enkele moeite meer mee, over het algemeen wordt het zelfs een eer gevonden.

richarrd
richarrd15 okt. 2013 - 13:21

Het maakt mij helemaal niet uit wat kleur zwarte Piet heeft. Als ik zou mogen kiezen dan zou ik ze gewoon knalgeel maken. Heel simpel, gewoon gele in plaats van zwarte smink en dan kan iedereen genieten van Sinterklaas.

richarrd
richarrd15 okt. 2013 - 13:21

Kinderen maken de asociatie tussen zwarte Piet en de Afrikaan geen eens en dus maakt het naar mijn mening voor de kinderen ook niet uit wat voor kleur Piet is. Het gaat de kinderen hoofdzakelijk om de aandacht en het zijn de volwassenen die zwarte Piet graag zwart willen houden en dat vind ik een beetje raar.

richarrd
richarrd15 okt. 2013 - 13:21

Sommigen hebben ook al het idee geopperd om zwarte Piet blank te maken maar met roet van de schoorsteen in het gezicht gesmeerd en dat staat hartstikke goed.

Absentereo
Absentereo15 okt. 2013 - 13:21

Het verkleden als zwarte piet en het zwarte piet leuk vinden is niet racistisch. Overduidelijk niet. De intentie is mijlenver verwijderd van elke racistische intentie die je maar kan bedenken. Pijnlijk punt aan zwarte piet is wel dat hij uit de blackface traditie voort gekomen is die zeker wel racistisch was. Zwaar racistisch zelfs. Piet ontstond in dezelfde periode dat blackface op een hoogtepunt was. En heeft de zelfde kenmerken, zwarte huid knal rode lippen en gedragen als een domme clown. Dat is gewoon de oorsprong van de traditie, hij lijkt niet op een schoorsteen veger, hij lijkt niet op een demon, het is ook geen teruggrijpen naar onze voor christelijke sjamanistische voorouders, de man lijkt op een blackface en is in dezelfde periode ontstaan. Nou is er natuurlijk een duidelijk verschil tussen de oorsprong van een traditie en de huidige vorm van een traditie. Ik persoonlijk denk dat je voor beiden je ogen niet moet sluiten. Zwarte piet verbannen lijkt mij dus ongewenst, maar misschien kunnen we gewoon een paar andere kleuren toevoegen? Kinderen boeit dat niet. Het blijft dezelfde figuur voor ze. Maar je koppelt hem wel los van zijn onfrisse oorsprong en houdt tegelijk de traditie in stand. Het zou niet tof zijn als de overheid zwarte piet gaat verbieden. Dat worden pepernootrellen. Maar het zou wel te doen zijn als de kleuren pieten wat aangemoedigd zouden worden. Zodat iedereen die een sinterklaas feestje voorbereid zichzelf de vraag stelt, "zullen we er kleuren pieten bij doen?" Optioneel, vrijwillig en zonder dat half Nederland verontwaardigd gaat doen.

Dewik2011
Dewik201115 okt. 2013 - 13:21

Over tradities gesproken, ken je deze al ..... In 350 vondt het conclaaf van Niceae plaats. Op dit conclaaf werd met handopsteken van alle aanwezige bisschopen gestemt over een aantal religieuze zaken, zoals is Jezus zoon van god, wie wordt de eerste paus, wordt het christendom de officiele religie in het Roomse rijk, de heilige 3-eenheid en de status van de bijbel etc. Een erg politiek conclaaf en waarschijnlijk het belangrijkste christelijke conclaaf dat er ooit is geweest, het was het institutionaliseren van een voorheen illegale religie. Een van de deelnemers was niemand minder dan onze sinterklaas. Ik weet niet of dat met of zonder zwarte piet was.

anita- maria
anita- maria15 okt. 2013 - 13:21

Ik vind het echt onzin discriminatie wie word er nu in nederland gediscrimineerd? Wij dus wij moeten ons aan passen en doen zei dit ook. Nee blankelak en suikerfeest afschaffen. En nog veel meer.Waarom wonen ze allemaal hier dan maar als het kind op school een kadotje krijgt met sinterklaas is het wel goed. Laten we dan ook beginnen met de traditie afs te schaffen met hun feesten op onze scholen en exstra vrije dagen en nog veel meer. Wel eens van het woord aanpassen gehoord dat moeten wij ook als wij in een andere wereld deel wonen dat word zelfs van ons geeist. Ik ben over de 50 en vind dit echt allemaal onzin.

Mkoops
Mkoops15 okt. 2013 - 13:21

Jammer dat het lijkt of er veel geknipt is in deze film. Wellicht is er iemand die het filmpje wil pauzeren opp 1,39 minuut. U zult zien dat de schimmel van Sinterklaas wordt begeleidt door een zwarte piet. Dus ook toen al een zwarte piet bij Sinterklaas!

MartineC
MartineC15 okt. 2013 - 13:21

De Bisschop van Rome ( de Paus) laat zich beschermen door de Zwitserse Garde. Hun kostuum is het voorbeeld geweest.

johannn2
johannn215 okt. 2013 - 13:21

Eigen tradities lijken altijd zo onschuldig. Wij hebben zwarte piet, in Spanje hebben ze zo'n mooie traditie in stierenvechten. Als je er dichtbij staat, er mee opgegroeid bent, dan ken je het vele goede in een traditie, maar het slechte lijkt altijd niet zo slecht, op die afstand, van zo dichtbij, zo sterk erbij betrokken. Veel Spanjaarden hebben er grote moeite mee dat mensen in andere landen stierenvechten afwijzen. Misschien moeten we toch ook eens met andere ogen naar zwarte pieten leren kijken.

johannn2
johannn215 okt. 2013 - 13:21

Twee jaar Witte Pieten, en we hebben een andere "traditie".

steventenbrinke
steventenbrinke15 okt. 2013 - 13:21

De mensen die tekeer gaan tegen Zwarte Piet denken dat de Sinterklaas-Zwartepietshow VOOR HEN bedoeld is, maar die is bedoeld VOOR KINDEREN (tot een jaar of 9). Voor die kinderen is er een uniek personage, Sinterklaas, dat nergens symbool van is, en een al even uniek (stout) personage, Piet, die ook nergens anders voor staat dan zichzelf. Ik denk dat onze minister dit ook moet vertellen aan VN-inspecteurs als die tenminste zo verdwaasd zijn een serieus onderzoek uit te voeren.

Marlene2
Marlene215 okt. 2013 - 13:21

Die zogenaamde assistenten moeten Spaanse edelen voorstellen, en hebben niets vandoen met Zwarte Piet.

Truus212
Truus21215 okt. 2013 - 13:21

En 15 jaar eerder was is nog steeds pikzwart... http://youtu.be/nGoVYnHJdBM

opgeheven
opgeheven15 okt. 2013 - 13:21

Zolang ik me kan herinneren is ZP altijd zwart geweest. Dus al minimaal 32 jaar traditie. En al zou hij pas 2 jaar zwart zijn, maakt dat hem nog steeds geen racistische uiting om de simpele reden dat er afgezien van zijn kleur (en zelfs die niet eens) iets is wat typisch is voor negers. En zelfs al zou ZP er wel uitzien als een typische neger, dan is er nog geen probleem want ZP is een positief figuur die niemand als negatief ervaart. Of is het een probleem als blanke mensen zich als zwart mens verkleden? Is het dan ook seksistisch als een man zich als vrouw verkleed, dat schijnt ook voor te komen....?

1 Reactie
harrydillema
harrydillema15 okt. 2013 - 13:21

Om vast te stellen of een uiting waarin zaken als huidskleur, afkomst, religie, geaardheid etc. een rol spelen niet discriminerend is, is het vaststellen dat de gene die de uiting verricht of ondersteunt niet de bedoeling heeft te discrimineren, juridisch gezien volstrekt onvoldoende. Het is daarbij cruciaal om te kijken naar de vraag of bepaalde bevolkingsgroepen zich gediscrimineerd voelen en of de uiting daar ook aanleiding toe geeft. En als honderden blanken zich als zwarte knechten schminken om wekenlang als een soort halve gare rond te huppelen dan kan de vraag of de uiting aanleiding geeft om zich gekwetst te voelen wel positief beantwoord worden. Als iets dan eenmaal als discriminatie kan worden aangemerkt is er een dermate zwaarwegend belang dat tradities moeten wijken. Dat zal niet de eerste en niet de laatste keer zijn. Als Nederland problemen heeft met de internationale verdragen die dit soort zaken regelen en haar tradities belangrijker vindt dan internationaal recht, dan kan zij natuurlijk altijd nog kiezen voor opzegging van die verdragen en b.v. net als Myanmar en andere paria-staten aan haar 19e eeuwse tradities vast blijven houden.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

Amsterdam heeft kennelijk altijd al wat moeite gehad met zwarte piet. Hieronder een link waarin het zwart zijn van zwarte piet EN de traditie van zwart schminken haarfijn is uitgelegd: http://www.innl.nl/person/2129/nl De link is afkomstig van het nationaal historisch museum. Laat dat geneuzel over vermeend racisme en onterechte gevoelens van discriminatie nu voor eens en altijd afgelopen zijn met dit stukje verheldering!

2 Reacties
toshiba
toshiba15 okt. 2013 - 13:21

Nou dat is maar de vraag. Het NHM stelt dan wel van niet, maar stelt anderzijds duidelijk dat de knecht zwart werd gemaakt om de duivel / het kwaad te duiden. laat dat nu ook een van de redenen zijn waarom de Kerk nooit problemen had met slavernij. Ze beschouwden de mensen uit Afrika als minderwaardig, als het kwaad. is het toch weer racistisch getint. Maar even een simpele vraag: Waarom voeren volwassenen zo'n verbeten discussie over ZP terwijl kinderen het waarschijnlijk niets uitmaakt.

LennekeS
LennekeS15 okt. 2013 - 13:21

In het filmpje van de intocht van 1920 zie je van 0.45 tot 0.50 min precies dezelfde beelden als de intocht van 1935 1.38 tot 1.43 min. Dus wat is het nou? Is het de intocht van 1920 of van 1935?

JoopSchouten
JoopSchouten15 okt. 2013 - 13:21

Ik ben diep gekrenkt nu blijkt dat mijn 'Kaukasische' voorouders slaven waren ! ; )))

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 okt. 2013 - 13:21

Welke regering kun je excuses laten aanbieden en schadevergoeding laten betalen?

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

Wat nou traditie? In 1920 was zwarte piet nog gewoon zwart. En werd gewoon nog "knecht" genoemd. Bovendien had sinterklaas nog gewoon een kruis op zijn mijter... http://www.youtube.com/watch?v=nGoVYnHJdBM

1 Reactie
JoyceD
JoyceD15 okt. 2013 - 13:21

Waar het (volgens mij) om gaat is of het een 'vaste oeroude' traditie is. Lijkt mij dus niet. Waarom dan niet weer terug naar de witte Pieten waar niemand aanstoot aan nam?

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

In 1935 was er zeker geen schmink te koop wegens de crisis, want in 1920 trok Sinterklaas gewoon met Zwarte Piet de Jordaan in. Omdat dat traditie is. http://www.youtube.com/watch?v=nGoVYnHJdBM

2 Reacties
Rootman
Rootman15 okt. 2013 - 13:21

De schminck op? Wat denkt u dat ze 50 jaar eerder gebruikten? Roet in boter/ spekvet toch? Of schoensmeer. Datwas er echt nog wel... nu toch ook?

StormdeBeer
StormdeBeer15 okt. 2013 - 13:21

Wat de reden ook was, het was vast en zeker niet populair want het is bij die ene keer gebleven. Net zoals de gekleurde pieten uit de jaren '90

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

als je foto's bekijkt van ca 1930 zie je wel zwarte pieten met zwarte gezichten. Onder druk van de arische ras voorstanders is er -in amsterdam notabene- gedwongen om witte pieten over straat te laten lopen.. daarom is geschiedenis zo belangrijk dat er lering uit getrokken kan worden , en dergelijke censuren niet meer opgedrongen worden.

1 Reactie
PSteenwinkel
PSteenwinkel15 okt. 2013 - 13:21

@ Jan: Wij hebben hier thuis een vraag over dit onderwerp: "Onder druk van de arische ras voorstanders is er -in amsterdam notabene- gedwongen om witte pieten over straat te laten lopen.." Konden ze dat zomaar verbieden? En wie waren die Arischdenkenden dan? Werd er naar ze geluisterd? We zijn benieuwd naar de histoirische achtergrond! Alvast dank voor je antwoord.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

"De enige tradities die nooit veranderen zijn dode tradities." "Zwarte Piet is toe aan een facelift en Sinterklaas trouwens ook; het is hoog tijd dat die ouwe zemelaar ontkerstend wordt." "Het beeld van Sinterklaas als blanke baas met een zwarte knecht stamt uit het midden van de 19de eeuw (toen in Nederlandse koloniën slavernij nog legaal was). Een Nederlandse leraar, Jan Schenkman, creëerde het beeld dat we allemaal kennen uit onze jeugd. Sint Nicolaas komt aan met de stoomboot uit Spanje. Dit klinkt nu oubollig en romantisch, maar indertijd was het reizen per stoomboot (en de terugreis per stoomtrein!) hypermodern. Het is niet duidelijk waarom Schenkman Sinterklaas in Spanje posteerde (de echte heilige Nicolaas kwam, zoals bekend, uit het Byzantijnse rijk, uit een stad die tegenwoordig in Turkije ligt), maar het is vermoedelijk de link met Spanje die van de getemde zwarte duivel een Moor maakte in de illustraties bij de rijmpjes van Schenkman. Het is interessant de evolutie van het beeldmateriaal te zien. In het eerste werkje (1850) ziet Zwarte Piet (die niet met die naam wordt omschreven) er nog uit als een zwarte man in koloniale kleding." "Zwarte Piet was niet altijd het knechtje van Sinterklaas en hij heeft in de loop der tijden verschillende verschijningsvormen gehad. De huidige verschijningsvorm is een raciaal stereotiep hetwelk gangbaar was in de 19de eeuw, maar dat nu, laten we wel wezen, uit de tijd is." http://hettriumviraat.wordpress.com/2011/11/18/wie-kent-hem-niet/

1 Reactie
KeesW2
KeesW215 okt. 2013 - 13:21

Naast alle commentaren op zwarte piet, viel het me op dat in DWDD Prem Radhakishun Sinterklaas als turk betitelde: wat een onzin! Sint Nicolaas was een Lyciër. In de tijd van Sinterklaas woonden de Turken (Seltsjoeken) nog in Centraal Azië (Turkestan?). Zij veroverden grote delen van het huidige Turkije pas rond het jaar 1000. De stad Myra waar Sint Nicolaas resideerde kreeg dan ook daarna pas de naam Demre.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

Dus, zwart mag wel, als het gegarandeerd van roet komt. Nou, dan is Zwarte Piet gered. Gewoon driedubbeldikke laag roet. Certificaat erbij voor de politie. Klaar. Doen we.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink15 okt. 2013 - 13:21

Leg dan ook even het verband naar de verhalen over Wodan, diens schimmel (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sleipnir) en zijn beroete knecht(en). http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2013 - 13:21

"mannen in traditionele kledij die doet denken aan de uitdossing van Zwarte Piet." Dat zijn stadsherouten. Die lopen volgens mij in Amsterdam nog steeds in dezelfde kledij mee.

1 Reactie
Marlene2
Marlene215 okt. 2013 - 13:21

[Dat zijn stadsherouten] Echt niet, alleen de eerste vier ruiters met het wapen van Amsterdam op de borst zijn stadsherauten, de rest zijn Spaanse edellieden met Sinterklaas en die ene Zwarte Piet.

JanBeet
JanBeet15 okt. 2013 - 13:21

We zijn als Nederlanders niet zo snel met het afschaffen van "tradities". We waren in 1863 ook het laatste land in de wereld waar de "tradities" van slavernij werd afgeschaft omdat het grootste deel van de slavenhouders hier tegen waren. Deze heftige zwarte pieten discussie laat zien dat de geschiedenis zich weer herhaalt. Als tradities zo belangrijk voor ons zijn laten we dan het oorspronkelijke sinterklaas feest met krampus weer invoeren en niet het afgeleiden sinterklaas feest met zwarte piet wat we nu vieren. https://www.youtube.com/watch?v=w-H98nCkCN0

1 Reactie
Patrick Vandormael
Patrick Vandormael12 okt. 2016 - 18:55

Ach man, leer je geschiedenis eens beter kennen! https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabische_slavenhandel Er zijn meer blanke slaven verkocht aan Noord Afrika dan zwarte slaven aan blanke landen! Door San Daniel gepubliceerd in Geschiedenis The Prager University, (Thomas Sowell) heeft met een statistische beschouwing een verhelderend inzicht gegeven in Slavernij en de samenstelling daarvan. Zijn bevindingen leidden tot een reflectie die meteen op onze eigen situatie kan worden toegepast. Er is een tendens dat men bij slaven meteen denkt aan Nederlandse of Britse slavenhandelaren die zorg droegen dat zwarte slaven aan plantage houders werden verkocht als goedkope arbeidskracht. Alleen daar al zouden wat feiten recht gezet moeten worden. De Nederlanders en Britten waren vervoerders van de slaven. De slaven werden verhandeld op Afrikaanse markten door Arabieren. De Arabieren kregen die slaven toebedeeld door dorpshoofden van Negerstammen die overtollige of ongewenste stamgenoten verkochten aan de Arabieren. Een schip verhandelde dus koffie, zonder dat de investeerders die koffieplanten deden groeien. Ze verhandelden een produkt. Een schip verhandelde een ander produkt buiten het scala van alles wat van het ene naar het andere land werd vervoerd. Mensen, in dit geval slaven. Dat vervoer was mens onwaardig, geketend aan een dek! Zwarte mensen hebben niet het monopolie op de slachtoffer rol in questies van slavernij, als je de geschiedenis tegen het licht houdt. De Romeinen alleen al, lieten in SBeitla, hun slaven, lees onwillige overwonnenen, in de koper mijnen in Tunesié werken tot zij dood neer vielen. Zij vermaakten zich ook met slaven die als gladiatoren elkaar mochten afslachten. Het Joodse volk maakte, getuige bijbel teksten, slaven van de overwonnen volkeren. Zij slachtte de mannen af en de vrouwen werden slavinnen. De maatschappij van de Inca's en de Azteken draaiden op slaven en slavernij. Slavernij is niet ras gebonden, alhoewel Amerikanen en donkere mensen in voormalige kolonies nog altijd graag met beschuldigende vingers wijzen naar het blanke ras. Dat is totaal uit kontekst denken en je verstoppen achter het slechte dat je voorvaderen is overkomen. Slavernij is er altijd geweest. Slaven waren niet alleen zwart of blank en ook de slavenhouders waren niet alleen zwart of blank. In Azié , Poynesië was slavernij gewoon, je was meester en je had slaven, nog ver voor dat ook maar één blanke ooit Azié had betreden. Slavernij was legaal en bij wet geregeld in Saudie Arabië tot 1961.. 1961! Er zijn meer blanken als slaaf verkocht aan Noord Afrika dan zwarten naar Amerika zijn gebracht. Dan praten we over de oorspronkelijk 13 staten. Blanken werden nog tientallen jaren gekocht en verkocht in het Ottoman keizerrijk, nadat de slaven (1866) werden bevrijd in Amerika. De piramides zijn gebouwd door slaven. Nu nog vandaag de dag (18- 10 - 2014).... verhandelt Isis slaven in Sirïe! Vrouwen die voor een tientje worden verkocht van Christen mannen gedood door hen. Zij 'huwen' deze slaveninnen, misbruiken ze en scheidden weer van hen na gebruik door drie keer te zeggen' ga ..ga ..ga.' en dan worden ook zij gedood. De Nederlandse vrouwen uit de Indonesië werden door de Japanners gebruikt als 'troostmeisje' (lees prostitué) 1941- 1945 terwijl hun mannen stierven in kampen door of onder dwangarbeid. Er s niets nieuws onder zon. Slavernij is ongewenst en slecht maar niemand heeft monopolie op de slachtoffer rol. Los van de ongewenste karaktertrek die kennelijk bij elk menselijk ras aanwezig is die een ander ras gaat overheersen, zijn er toch wel wat aardige positieve effecten. Zou Obama president van de Vs kunnen zijn geweest als zijn voorvader niet door een stamhoofd aan Arabieren was verkocht? Zou Thomas Sowell professor van economische vakken zijn aan de UCLA, als zijn voorvaderen niet naar de Vs waren vervoerd? Wat te denken van zwarten zoals Michael Jackson, Tina Turner, Rihanne, Mohamed Ali, enz enz. hoeveel kans zouden die gehad hebben in Afrika? Ik verafschuw slavernij in elke vorm, dus niet alleen de cliche van arme neger slaven, maar ook de slavernij van mensen die geknecht worden in een politiek en economisch bestel en elke dag met de pest in hun lijf naar hun werk gaan, als zij al werk hebben. De uitbuiting van jonge mensen, van oudere mensen, de bezuinigingen die niet anders uitgelegd kunnen worden dan het drijvend houden van een falend economisch bestel. De sex industrie, geloof me, niet elke medewerker/ster zit daar vrijwillig. Slavernij beperkt zich niet tot ras of kleur, maar openbaart zich in vele facetten. Daarom: vergeet de onzin over zwarte Pieten. De Pieten waren zwart want de overwonnen Moros in Spanje waren zwart.'Sinterklaas, komt toch uit Spanje.' De Pieten waren knechten van Sinterklaas, dus zwart. Dat is helemaal niet erg dat is een historisch gegeven. Iedereen die zich daar te lang mee bezighoudt is in mijn optiek een kruike zeiker, die slecht geïnformeerd, meningen spuit. Die Pieten hebben niets met slaven in Suriname of waar dan ook elders te maken..gewoon overwonnen Moros die eerst tot 1492 de Spanjaarden hadden geknecht en tot slaaf gemaakt. Spanje heeft 700 jaar Moorse overheersing weerstaan voor zij weer de zee werden in gedreven, vechtend van dorp tot dorp om Spanje weer Spaans te maken. Dat een bisschop dan wat knechten krijgt toebedeeld is een mazzeltje voor die Pieten. Ze hadden ook gedood kunnen worden of slaaf kunnen zijn voor minder milde figuren. Nog even en de Eskimo's tekenen bezwaar aan dat Santa Claus zogenaamd op de pool woont zonder verblijfsvergunning en dat hij kleine mannetjes voor zich laat werken die hij elven noemt maar die in werkelijkheid dwergen zijn, waar hij geen belasting afdracht over voldoet. Fnv mengt zicht er meteen in en roept dat er geen pensioen voorziening zijn voor de Santa's knechten (u leest het goed ..knechten ..zeg maar slaafjes), geen loon, geen rechten en lange werkdagen. Jaaah en waarom is die Santa blank... De zwarte Pieten discussie en de onzin over dit soort gebazel verdoezelt de echte slavernij, van 8 tot 5 zonder rechten.. of die leuke Chinese produkten die zo goedkoop zijn want ... die worden door kleine jonge handjes gemaakt, waarvan de eigena(a)r(es) nooit een onbezorgde jeugd zal kennen. Slavernij is slecht en dat staat los van kleur... het is gewoon slecht!